"Изгубихме първия ледник" - най-тъжната мемориална плоча в Исландия

"Изгубихме първия ледник" - най-тъжната мемориална плоча в Исландия

© Rice UniversityВ Исландия през август официално ще бъде открита мемориална плоча, с която се отбеляза загубата на първия ледник на острова и се отправя послания към бъдещите поколения.


Окьокул, наричан кратко Ок, е един от около 400 ледника в страната, но вече се е свил до по-малко от 1 кв. км площ и дебелина под 15 м, поради което губи статута си на ледник. Преди век той е покривал 15 кв. км от планински склон в западната част на острова и ледът е бил 50 м в дълбочина.


Плочата е от Университета "Райс" в Хюстън, щата Тексас, където работят един от водещите климатолози на Исландия - Андри Сньор Магнасон, и геологът Аддур Сигудрьоссон. Церемонията е планирана за 18 август, съобщават медиите в Исландия.
На плочата пише на исландски и английски:


"Писмо до бъдещето. Ок е първият исландски ледник, изгубил статута си. В следващите 200 години се очаква всичките ни ледници да го последват. Този монумент е признание за това, че ние знаем какво се случва и какво трябва да се стори. Само вие от бъдещето ще знаете дали сме го сторили." След което е отбелязан месецът, годината и показанията за съдържание на въглероден диоксид през май.


За да бъде определено като ледник едно природно формирование, то трябва не просто да представлява внушителна маса лед. Всяка зима ледникът натрупва маса, която се топи през лятото, докато всичко това непрекъснато се плъзга под собствената си тежест. Ако това не се случва, имаме т.нар. "мъртъв лед", обяснява "Гардиън".


Преподавателка от "Райс" казва за изданието, че това е първата подобна мемориална плоча в историята. "Колега от Исландия ми каза, че мемориалните плочи не са за мъртвите, а за живите. Искаме да подчертаем, че от нас, живите, зависи да реагираме на бързата загуба на ледници и продължаващите последици от глобалното затопляне. За Ок вече е твърде късно", казва Симен Хауи.


Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на music_joker
  music_joker
  Рейтинг: 236 Неутрално
 2. 2 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2282 Весело

  Обичам затоплистко циврене с вечерната бира. Охааааа

  Use your Illusion
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 298 Неутрално
 5. 5 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Гуема трагедия. Само дето не страдат тия от ледената земя. А някакви живеещи си на топло. Нормално затоплистко лицемерие.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4332 Неутрално

  Тъжна новина за природата!

 7. 7 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  До коментар [#2] от "Saint of Me":

  Ламбю, понеже постоянно квичиш за мошениците дето лъжели за затоплянето, ето кой реално лъже: назначените от любимия ти вожд. :)

  https://www.washingtonpost.com/climate-environment/epas-watchdog-is-scrutinizing-ethics-practices-of-agencys-former-air-policy-chief/2019/07/22/469c22be-a8a8-11e9-a3a6-ab670962db05_story.html

  A key architect of the Trump administration’s efforts to weaken federal climate rules is under scrutiny by a federal watchdog for his dealings with industry players who lobbied the government to ease carbon pollution limits.

  Още веднъж се потвърждава, че всички които обвинявате учените в мошеничества съдите по собствения си опит. Понеже сте лъжци и мошеници, си мислите че всички са такива. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 8. 8 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  По времето на терциера цяла Европа е била покрита с лед , средно 25 м. дълбок. Само В Странджа ледът е бил много тънък и за това там са оцелели растителни видове от терциера , наричаме ги терциерни реликти.

  Днес в Природния парк се срещат видове, имали широко разпространение по време на терциера (терциерни реликти) – 63 вида. Седем от видовете се срещат за територията на Европейския континент единствено в Странджа.

  Сред тях често зелениката (Rhododendron ponticum), странджанското бясно дърво (Daphne pontica) и по-рядко дървовидната боровинка (Vaccinium arctostaphylos) и странджанският дъб, лъжникът (Quercus hartwissiana) са основни участници и образуватели на растителните съобществата, а останалите са сред видовете с най-голямо консервационно значение – колхидският джел (Ilex colchica), странджанското (търилово) великденче (Veronica turrilliana) и пухестото горянче (Epimedium pubigerum).

  Смяната на затопляне и заледяване не е нещо ново за света и Европа . Предполага се , че главната причина е перцепцията на земната ос.

  Сега сме в период на затопляне. Дали човешката дейност играе роля в това не е доказано. Няма достоверна теория , която да даде модел на въздействие, основан на човешката дейност. Няма и достатъчно данни, даващи достоверна екстраполация на затоплянето в бъдеще. 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10516 Неутрално

  Това е много, много лошо...
  Толкова на север...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хубавата новина е, че младото поколение на запад не е толкова глупаво колкото се опитват да ни убедят на Вова троловете. Те са тези, които задават посоката на развитие на света, заради по дебелите портмонета, така че колкото и да крещят от третия свят, умнокрасивите си движат нещата!

 11. 11 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3912 Весело

  Това е много, много лошо...Толкова на север...
  —цитат от коментар 9 на penetrating


  Ми затоплянето стига на север, а заледяването- на юг, престаяш ли си ?!

 12. 12 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#8] от "faeton.":

  Значи викаш кеф, знаеш, че се затопля, готов си да се пържиш в собствен сос, но ще го правиш с кеф при мисълта, че нищо не зависи от теб. Не се замисляш, че дори и да има малка вероятност затоплянето да е предизвикано от човешка дейност, то може да направим нещо, за да го спрем. Ще е добре за всички нас. Пък ако не е предизвикано от човешката дейност, здраве да е, така или иначе ще измрем от жега.

 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#12] от "ilinko":

  Бах това затопляне. Щяло да се мре. Ми що всички начни данни показват процъфтяване на живота в топли ери и кофти времена през студените?
  Ама логиката затоплистка е супер. Не знаем причината ама да усвоим Вашите пари, че да отчетем дейност.
  А не може ли като не знаем причината да не хвърляме пари в борба с вятърни мелници, а да ги вложим за приспособяване към неизбежните промени? Далеч по надежден подход. Единствено за затоплистките лапачи ще е малко по-ограничено папането.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 14. 14 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2282 Весело

  До коментар [#12] от "ilinko":

  "Ще е добре за всички нас"

  Кой казва това?

  Use your Illusion
 15. 15 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Един ги нарича матрял....друг дебили , а те си знаят.....те такова животно нема.....

 16. 16 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  До коментар [#12] от "ilinko":

  " ...то може да направим нещо, за да го спрем. "

  Точно това е затоплизмът- една от идеологическите компоненти на неомарксизма .

  Обяснявали сме много пъти как действа!

 17. 17 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Доколкото е известно, в никой предишен период от съществуването на земята, не е имало толкова много индустрия, съответно толкова голяма експлоатация на ресурси и толкова много замърсяване. Хипотезата, че човешката дейност не влияела на затоплянето ми изглежда слаба.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 18. 18 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  Доколкото е известно, в никой предишен период от съществуването на земята, не е имало толкова много индустрия, съответно толкова голяма експлоатация на ресурси и толкова много замърсяване. Хипотезата, че човешката дейност не влияела на затоплянето ми изглежда слаба.
  —цитат от коментар 17 на 7777


  Ми след ледниковия период последвало глобално затопляне , БЕЗ да е имало човешка дейност .

  Как ли е станало това ?

 19. 19 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#12] от "ilinko":

  там е работата, че даже и непредизвикано от човека - вулкани, слънчевата активност и цикли и други известни природни зависимости, които се повтарят периодично - всичко минава под ножа на човешка дейност според разните "учени"

 20. 20 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  До коментар [#8] от "faeton.":Значи викаш кеф, знаеш, че се затопля, готов си да се пържиш в собствен сос, но ще го правиш с кеф при мисълта, че нищо не зависи от теб. Не се замисляш, че дори и да има малка вероятност затоплянето да е предизвикано от човешка дейност, то може да направим нещо, за да го спрем. Ще е добре за всички нас. Пък ако не е предизвикано от човешката дейност, здраве да е, така или иначе ще измрем от жега.
  —цитат от коментар 12 на ilinko


  Ресурсите трябва да се насочат към преодоляване последствията от промените в климата, а не да спрем тези промени. И дори да използваме тези промени.
  Както използваме вятъра и приливите, а не се опитваме да ги спрем.

 21. 21 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#13] от "Цецо":

  Ми то и антизатоплистите явно искат да усвоят едни пари... за приспособяване :)

  Значи викаш това, да искаш да намалиш зависимостта от полезните изкопаеми е едно усвояване на пари...

 22. 22 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#17] от "7777":

  И е съвсем известно, че без да има хора климата непрекъснато се е променял. Продължил и след появата на вида ни. И що с началото на индустриалната ера да спре? За да замръзват Дунав и Черно море? Ми не ме кефи. А най-хубавото е, че на природата хич не и пука за нашите мераци.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#21] от "ilinko":

  И каква е връзката между намаляването на зависимостта от полезните изкопаеми и болшинството затоплистки идеи?
  Едно е да се бориш със зависимостта от разни азиатски деспотии, друго е да почистваш след себе си и съвсем трето е затоплизма. И неговото по-общо толерастията.
  Като ще намалявате ползването на природни ресурси що не се борите за намаляване на раждаемостта и намаляване на населението?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 24. 24 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#22] от "Цецо":

  До коментар [#18] от "faeton.":

  Да. Но от това не следва, че човешката дейност няма ефект върху затоплянето, на което самите ние сме свидетели.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#8] от "faeton.":

  доказано е, престани да лъжеш!!!

 27. 27 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 930 Неутрално

  има научен консенсус (т.е. теорията е доказана и приета от хората, занимаващи се с климатични науки), че човешката дейност през последните 150 години е основен фактор и главен виновник за повишението на температурата на земята.

  Останалото са врякания на нискообразовани индивиди, на които им се привиждат теории на конспирацията и "усвояване на пари"

  смешници, демек

 28. 28 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Климатът никога не се променял толкова рязко за такъв кратък период от време. Нито е имало хора, които да са пряко зависими от климатичните промени. Въглеродният диоксид и преди е играл ключова роля при климатични промени, но е бил резултат от естествени процеси, не човешка в дейност. Поради, което природата се е саморегулирала. Сега, скоростта на промените е такава, именно заради човешкият фактор, че може да се достигне критична точка, рискът е да няма да има връщане назад и затоплянето да продължи да се ускорява необратимо. След това нито природата нито човекът ще могат да спрат процесите.

  Малоумният аргумент на говлабовците, че и преди е имало затопляне, не взема предвид това, че тогава не са живели хора. Все едно да кажеш, че и преди големи метеорити са удряли Земята, та няма проблем ако и сега ни тресне един такъв, който е затрил динозаврите.

 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1896 Весело

  Ще се разплача направо. А като се замисля, че през късното Средновековие хората за малко да изоставят Исландия и да избягат кой накъдето му видят очите, заради жестокото застудяване. Не са ли се сетили да поставят една плоча за бъдещите поколения? Всъщност оставили са исторически документи какъв ад е било и как това е довело дао промяна на структурата на обществото и закрепостяване на селяните - нещо непознато в класическите северни общества, хеле пък исландското. Ама тука сега ще плачем за ледниците. Всъщност някой замислял ли се е в какъв период (като процент) от съществуването на Земята е имало ледени шапки на полюсите? Я да се поинтересувате и да пишете на Грета Тунберг или както там се казваше...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#27] от "carlosestrada":

  Научния консенсус и начина на постигането му в климатологията са достатъчно показателни за сходството между затоплизма и марксизма. И нямат нищо общо с науката.
  Консенсус...

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 31. 31 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1896 Весело

  До коментар [#27] от "carlosestrada":

  То и по времето на Коперник и Галилео е имало "научен консенсус". Единствената разлика е, че тогава тия с консенсуса не са усвоявали грантове, а искрено са вярвали, че са прави.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 32. 32 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1566 Весело

  До коментар [#28] от "idiotstavrev":

  И как разбра с каква скорост се е променял климата преди 5 млн години? Вчера по земните мащаби.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8671 Неутрално

  Ще се осъзнаем, но дано не е късно.

 34. 34 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1566 Весело

  До коментар [#28] от "idiotstavrev":

  Да допълня. Тогава северния океан не е бил ледовит.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  До коментар [#17] от "7777":

  "Доколкото е известно, в никой предишен период от съществуването на земята, не е имало толкова много индустрия, съответно толкова голяма експлоатация на ресурси и толкова много замърсяване. Хипотезата, че човешката дейност не влияела на затоплянето ми изглежда слаба."
  ==========
  А динозаврите направо са имали страшна индустрия. После послушали динозавърчето Грета, спрели ТЕЦ-овете, захладняло, измрели....

  Много мразя да ме будалкат. Да, изменения има, но повече ме тревожи пластмасата и агресивното размножаване на необразованите.

  И.... аз поне сам виждал ледници. Колко още от българските философи?

  Еретик
 36. 36 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2282 Весело

  До коментар [#27] от "carlosestrada":

  "теорията"

  НЯМА теория. Затоплистките глупости са абсолютен пълен шарлатански тюрлюгювеч който трудно може да се определи като хипотеза. За теория въобще не може дума да става

  Use your Illusion
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Няма страшно. Тенденцията е всички да живеят в големите градове и да раждат едно дете. Така че , скоро селата ще бъдат превзети от естествени гори. Това ще реши проблема.

 40. 40 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2205 Весело

  До коментар [#39] от "half truth":

  Да, де. Хората ще се тъпчат в градовете, чйито размер ще си остава все същият, и горите ще се разрастват на воля :)

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 41. 41 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#12] от "ilinko":" ...то може да направим нещо, за да го спрем. "Точно това е затоплизмът- една от идеологическите компоненти на неомарксизма .Обяснявали сме много пъти как действа!
  —цитат от коментар 16 на faeton.


  Парадоксално, но неомарксизмът има и положителни ефекти. В Китай антизатоплизмът не се толерира и никой не поставя под въпрос усвояването на големи суми за залесяване на огромни територии.

 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  До коментар [#39] от "half truth":

  "Няма страшно. Тенденцията е всички да живеят в големите градове и да раждат едно дете. Така че , скоро селата ще бъдат превзети от естествени гори. Това ще реши проблема."
  ============
  И в големите градове ще ядат домати, отгледани в заводи?
  Добре е, че няма да ме има.

  Еретик
 43. 43 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 524 Весело

  Я да се поинтересувате и да пишете на Грета Тунберг или както там се казваше...
  —цитат от коментар 29 на Тюфлекчия


  Точно така се казваше, много хубаво си я запомнил! :)
  Таова ви таковата на всичките "разбирачи" тая малката шведка!

 44. 44 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2282 Весело

  До коментар [#41] от "razor":

  Може ли ЕДИН пример за изказване на 'антизатоплист' което да е против залесяването?

  Това че някой не пее в хора на затоплистките шарлатани и облъчените от тях по никакъв начин не означава че е противник на залесяването, на намаляването на зависимостта от изкопаеми горива, на повишаване на енергийната ефективност и адекватни мерки за опазване от замърсяване

  Use your Illusion
 45. 45 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#41] от "razor":Може ли ЕДИН пример за изказване на 'антизатоплист' което да е против залесяването?Това че някой не пее в хора на затоплистките шарлатани и облъчените от тях по никакъв начин не означава че е противник на залесяването, на намаляването на зависимостта от изкопаеми горива, на повишаване на енергийната ефективност и адекватни мерки за опазване от замърсяване
  —цитат от коментар 44 на Saint of Me


  Тъй де, говориш все за хубави неща, но в антизатоплизма на това му казват "измама за усвояване на едни пари". Антизатоплисти са тези, които обявяват другите за затоплисти, а голяма част от последните всъщност искат точно това, което си написал и ти.

 46. 46 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#12] от "ilinko":там е работата, че даже и непредизвикано от човека - вулкани, слънчевата активност и цикли и други известни природни зависимости, които се повтарят периодично - всичко минава под ножа на човешка дейност според разните "учени"
  —цитат от коментар 19 на it4


  Температурите във всеки мегаполис, град или индустриален център винаги са с няколко градуса по-високи отколкото в предгарадията им. Комбинацията прави разликите двуцифрени понякога.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 47. 47 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  [quote#45:"razor"][/quote]

  Раздаването на пари не е довело до сериозни промени, особено в България, където даже ги е страх да глобавят брутални замърсители, ако са олигарси.

  Обърнаха квотите на далавера, както винаги. Затова се дразни Тръмп, защото е бизнесмен и не обича да го будалкат. Тези пари са сериозен капитал, който може да му стане конкуренция.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 48. 48 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Ох, сърцето ми кърви за исландските измекяри. Айде моля. Кво лошо има? Ще имат повече зелена трева, ще гледат повече овце.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 49. 49 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  [quote#41:"razor"][/quote]

  Тръмп им разказа играта на неомарксизма, такива мита им лепна, че не могат да си продадат злобния чесън, който става само за щатската фармацевтика.

  Щом пушачите могат да плащат повече, за да компенсират здравеопазването, което се предполага, че натоварват, защо да не си плащат и замърсителите, ако парите се харчат за оптимизиране на замърсяването и минимизиране на щетите?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3821 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Наскоро катастрофално презатопли една советска подводница,
  задълбала в северни ледовити води.
  Жалко за моряците, капитани и полковници.

  А ледници по южни склонове... движат се на юг.
  Като в Исландия.
  Но първо се топят...

  До коментар [#11] от "faeton.":

  Това е много, много лошо...Толкова на север...
  —цитат от коментар 9 на penetrating

  Ми затоплянето стига на север, а заледяването- на юг, престаяш ли си ?!

 51. 51 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  До коментар [#13] от "Цецо":

  "А не може ли като не знаем причината да не хвърляме пари в борба с вятърни мелници, а да ги вложим за приспособяване към неизбежните промени? "

  Ако не знаеш причината може би е добре да се ограмотиш? Или поне да не коментираш теми, от които не разбираш?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 52. 52 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  До коментар [#19] от "it4":

  "там е работата, че даже и непредизвикано от човека - вулкани, слънчевата активност и цикли и други известни природни зависимости, които се повтарят периодично - всичко минава под ножа на човешка дейност според разните "учени""

  Престани да лъжеш!

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 53. 53 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  До коментар [#30] от "Цецо":

  "Научния консенсус и начина на постигането му в климатологията са достатъчно показателни за сходството между затоплизма и марксизма. И нямат нищо общо с науката."

  Я разкажи на базата на какви знания съдиш по консенсуса в климатологията? На базата на образованието ти в килийното училище ли?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 54. 54 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2282 Весело

  До коментар [#45] от "razor":

  Ама хайде пример за 'антизатоплист' който е против залесяването, енергийната ефективност, намаляване на зависимостта от изкопаемите горива и адекватните мерки срещу замърсяването?

  Само един.

  Този гьбелсов затоплистки похват да се обявяват затоплистите за притежатели на всички идеи и усилия които са наистина смислени и да сочат като врагове тези които не им приемаме затоплистките шарларании които пробутват под маската на смислените неща не върви, за съжаление на затоплистите сега не сме по времето на гьобелс :)

  Use your Illusion
 55. 55 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  В какво е първи ледника? Олимпийска дисциплина?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 56. 56 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#19] от "it4":"там е работата, че даже и непредизвикано от човека - вулкани, слънчевата активност и цикли и други известни природни зависимости, които се повтарят периодично - всичко минава под ножа на човешка дейност според разните "учени""Престани да лъжеш!
  —цитат от коментар 52 на I


  Според мен е прав, освен човешката дейност има и причини, които хората не могат да контролират, засега.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  До коментар [#32] от "Цецо":

  "И как разбра с каква скорост се е променял климата преди 5 млн години? "

  Може би е чел изследванията на учените? За разлика от игнорамусите.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  До коментар [#54] от "Saint of Me":

  Ламбю, не знам за какво си и срещу какво си, но поради ОГРОМНАТА си неграмотност си въобразяваш, че можеш да коментираш неща, от които нищо не разбираш. И, понеже си дребен мошеник, си мислиш, че всички са като теб и са готови да лъжат и да мамят за пари.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 61. 61 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  До коментар [#36] от "Saint of Me":

  "НЯМА теория. Затоплистките глупости са абсолютен пълен шарлатански тюрлюгювеч който трудно може да се определи като хипотеза. За теория въобще не може дума да става"

  Ох, горкото игнорамусче, въобразява си, че знае какво е теория, какво е хипотеза и какво имало и какво нямало. Обувката, Ламбю, обувката...

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 62. 62 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  Не знаем нищо за климата, но едно знаем със сигурност- затоплистите за злобни, фрустрирани , невъзпитани комплексари!

  Не вярвате?

  Вижте коментарите на едната и на другата страна!

 63. 63 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1896 Весело

  До коментар [#57] от "I":

  Приятелче, като ме наричаш "идиот" само и единствено показваш, че нямаш абсолютно никакви аргументи. Ако и 1% от претенциите ти за "образованост" имаха някакво покритие, щеше да знаеш, че в момента в който започнеш да обиждаш опонента си признаваш, че си загубил спора. Та в това отношение ти специално си изгубил всички спорове в този форум.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  До коментар [#63] от "Тюфлекчия":

  Я разкажи, клоун жалък, къде Коперник и Галилео са обяснявали как другите учени са взимали пари за да лъжат? И къде са обяснявали, че те небесните тела са се движили по най-различни орбити и никой не знае как и защо се движат така?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 67. 67 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Все-пак, исторически затоплистите се появяват преди антизатоплистите, съответно техните идеи - също :)

  До коментар [#45] от "razor":Ама хайде пример за 'антизатоплист' който е против залесяването, енергийната ефективност, намаляване на зависимостта от изкопаемите горива и адекватните мерки срещу замърсяването?Само един.Този гьбелсов затоплистки похват да се обявяват затоплистите за притежатели на всички идеи и усилия които са наистина смислени и да сочат като врагове тези които не им приемаме затоплистките шарларании които пробутват под маската на смислените неща не върви, за съжаление на затоплистите сега не сме по времето на гьобелс :)
  —цитат от коментар 54 на Saint of Me


  Все-пак, исторически затоплистите се появяват преди антизатоплистите, съответно техните идеи - също :)

  Иначе тук във форума има достатъчно термоконспиратори, за които всички мерки са измама, ако са предложени от затоплисти.

 68. 68 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  До коментар [#57] от "I":Приятелче, като ме наричаш "идиот" само и единствено показваш, че нямаш абсолютно никакви аргументи. Ако и 1% от претенциите ти за "образованост" имаха някакво покритие, щеше да знаеш, че в момента в който започнеш да обиждаш опонента си признаваш, че си загубил спора. Та в това отношение ти специално си изгубил всички спорове в този форум.
  —цитат от коментар 63 на Тюфлекчия


  Тоя е напушен, според мен!

 69. 69 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1896 Любопитно

  До коментар [#63] от "Тюфлекчия":Когато някой е идиот, няма как да го нарека другояче. А не съм чак толкова тъп, че да давам аргументи на идиот, който се сравнява с Коперник и Галилео. :)
  —цитат от коментар 65 на I


  Къде съм се сравнявал с Коперник и Галилео?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3821 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Усвоявали та пушек се вдигало...

  Феодални привилегии... и религьозни,
  търговия на едро и дребно с индулгенции,
  горещи мероприятия против антиславни еретици
  врагове на народа, държавата и космоса...

  Маркс и Энгелс рекли Баста!
  По-добре сме с Наша краста

  До коментар [#31] от "Тюфлекчия":
  До коментар [#27] от "carlosestrada":

  То и по времето на Коперник и Галилео е имало "научен консенсус".

  Единствената разлика е, че тогава тия с консенсуса не са усвоявали грантове,
  а искрено са вярвали, че са прави.

 71. 71 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1566 Весело

  До коментар [#37] от "carlosestrada":

  Пишещ питекантроп. Още малко и да почне да мисли логично. Половин милион години еволюция му трябва. И няколко стотин глобални промени в климата.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 72. 72 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  До коментар [#69] от "Тюфлекчия":

  Обясняваш как Галилео и Коперник били против консенсуса на учените, точно като теб.

  Абе, ти изобщо можеш ли да мислиш? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 73. 73 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1896 Весело

  До коментар [#68] от "faeton.":

  Не - просто е много озлобен. Прилича ми на Стюпида преди да сдаде багажа и да почне да пише кървави писма под всяка статия. Между другото, всеки път отговаря точно както очаквам - много е забавно. Сигурен съм, че въобще не усеща как го гъбаркам.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 74. 74 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1896 Весело

  До коментар [#69] от "Тюфлекчия":Обясняваш как Галилео и Коперник били против консенсуса на учените, точно като теб.Абе, ти изобщо можеш ли да мислиш? :)
  —цитат от коментар 72 на I


  Ами не - за себе си (за разлика от теб) не съм писал. Айде прочети пак.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  До коментар [#74] от "Тюфлекчия":

  А за кого си писал, гений? :) Кои са тези, които са като Коперник и Галилей? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  А руснаците видяха сметката на гори с площ колко Европа за да вземат по 16 рубли на хектар от китайците. Уж аренда за 50 години, ма още на първата всичко леш и арендата се разваля. То тия 16 на хектар рубли са за държавата де, капе, ма в джобовете на месните велможи тече като енисей

 79. 79 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8685 Неутрално

  Природата ще ни го върне тъпкано нехайното ни отношение към нея.

 80. 80 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1896 Весело

  До коментар [#74] от "Тюфлекчия":А за кого си писал, гений? :) Кои са тези, които са като Коперник и Галилей? :)
  —цитат от коментар 76 на I


  Ами ти ще кажеш - явно нещо имаш предвид, защото аз със сигурност не съм писал нещо подобно в поста си. Както те посъветвах вече - прочети го пак.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1896 Весело

  До коментар [#82] от "I":

  Ти май наистина срещаш трудности с разбирането на писан текст и явно си мислиш, че компенсираш, като изригнеш в порой от обиди. Такива бяха голяма част от съотборниците ми в отбора по водна топка, горди възпитаници на спортното училище. Някои даже успяха да го завършат, щото тогава нямаше матури. :D

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 84. 84 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2282 Весело

  До коментар [#75] от "I":

  Самият факт че непрекъснато се влачиш след мен като куца улична превъзходна и съм те обсебил дори като говориш с други участници при положение че съм те отсвирил щото си далеч под минималните фитосанитарни стандарти дори за заяждане показва кой колко си може :)

  Use your Illusion
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  До коментар [#83] от "Тюфлекчия":

  Много добре разбирам написан текст. За съжаление ТИ и подобните ти имате проблеми с разбирането. Затова и правите смешни сравнения като това с Коперник и Галилей.

  Но това ви е нивото, затова и не си струва да се използват аргументи. Жалка история. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 88. 88 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  "За да бъде определено като ледник едно природно формирование, то трябва не просто да представлява внушителна маса лед. Всяка зима ледникът натрупва маса, която се топи през лятото, докато всичко това непрекъснато се плъзга под собствената си тежест. Ако това не се случва, имаме т.нар. "мъртъв лед", обяснява "Гардиън"."

  Аз поне от този абзац разбирам, че всички ледници под собствената си тежест слизат в ниското и се стопяват рано или късно. Какво ненормално има, че е чак такава сензация?

 89. 89 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 524 Весело

  He said the pressure was also being felt within the families of OPEC officials because their own children “are asking us about their future because…they see their peers on the streets campaigning against this industry.”

  Когато децата ти почнат да те питат защо си от грешната страна на историята! :)

 90. 90 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Прави ми пичатление,че затоплянето се усилва през лятото. Тая плоча кога я сложиха - през зимата или през лятото? Ще можое ли да я видим за Нова година?

 91. 91 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  Между другото, за успокоение на оплакващите се, че използвам обиди, всеки коментар в който обиждам го докладвам сам на модераторите. По едно време подписа ми беше "a gentleman is someone that is never unintentionally rude".

  I mean it!

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 92. 92 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#89] от "L Glassman":

  Това е цитат от Мохамад Буркиндо (секретарят на ОПЕК) от миналата седмица, когато обяви активисти като Грета за най-голямата заплаха за индустрията им. Ще си позволя да не се съглася с него, Илон Мъск е най-големият им проблем и решение се не види!
  Тик так! :)

 93. 93 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1896 Весело

  Между другото, за успокоение на оплакващите се, че използвам обиди, всеки коментар в който обиждам го докладвам сам на модераторите. По едно време подписа ми беше "a gentleman is someone that is never unintentionally rude".I mean it!
  —цитат от коментар 91 на I


  Да не ти писаха от редакцията, че ще им е трудно да продължат да те оставят да обиждаш наред, без да пишеш нищо смислено? Разбирам - кризисен пиар. И това не ти се получава, както и всичко останало. Не се притеснявай бе - отдавна сме разбрали, че в Дневник са си един болшевишки рупор и "правилата" важат само за едни. Псувай си на воля - никой не очаква да ти изтрият глупостите.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 94. 94 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1896 Любопитно

  До коментар [#92] от "L Glassman":

  И кво излезе - всичките храбри борци с климата по форумите разчитате на едно болно дете да ви свърши работата, а? Че ти си и горд явно....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 524 Весело

  И кво излезе - всичките храбри борци с климата по форумите разчитате на едно болно дете да ви свърши работата, а? Че ти си и горд явно....
  —цитат от коментар 94 на Тюфлекчия


  Просто се наслаждаваме на чувството за хумор на живота. Една тийнейджърка да бутне Вова късий и чалмосаните сатрапи, барабар с братя Кох и компания.
  Wouldn't have it any other way! :)

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Точно Исландия има доста голям въглероден отпечатък, нищо не могат да отгледат сами, всичко им се носи с кораби и самолети. Абсолютни консуматори.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 100. 100 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2205 Весело

  До коментар [#29] от "Тюфлекчия":

  Е, това поставя въпроса в друга светлина. Може да е кофти за планетата като цяло, че ледниците се топят, но добре че поне исландците няма да тръгнат пак да се закрепостяват.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK