Бежанците стават изкупителни жертви и в Турция

Сирийски бежанци в Аксарай.

© Associated Press

Сирийски бежанци в Аксарай.Инцидентите със сирийски бежанци от последните седмици само напомнят, че пред напусналите страната си заради конфликта от последните седмици се появяват нови предизвикателства и в Турция - страната, приютила по-голямата част от тях.


В края на юни в квартал Кючюкчекмедже бяха разграбени сирийски магазини след слухове, че сириец тормозил местна жителка, писа малко след електронното издание "Ал Монитор".


Известният инцидент бе сред многото през последните години, макар да бе от малкото изпъкнали в медиите от неуспелия опит за преврат насам. Тогава млади мъже плячкосаха над 30 обекта в квартал Йондер в Анкара - един от районите с най-голяма концентрация на сирийски бежанци. Според сирийка, която е съсобственик на ресторант в района, там не е имало подобни инциденти в последните три години. Тя обаче добавя: "тук не е 100% безопасно, 50% безопасно е. Случват се се неща."


На второ място след икономиката
Тази нагласа потвърждават и последните проучвания на общественото мнение. Проучване на агенция PİAR, цитирано от сайтовете T24 и "Ахвал", трите милиона и половина бежанци в Турция са вторият най-голям проблем след икономиката.


Те са най-големият за 18 на сто от населението, а 26 на сто са заявили "икономиката" във време, когато Турция преминава през инфлация и валутна криза, заличила над една трета от стойността на лирата от миналата година насам. Това са най-популярните отговори - следват безработицата (15.6% от респондентите я смятат за най-сериозен проблем) и съдебната система (11.8 на сто), следва образованието (9.5%).


Помолени да оценят твърдението, че "приемът на сирийци е хуманитарна отговорност и аз подкрепям правителствената политика", общо 87.9% изразяват несъгласие. От всички респонденти 82.3 на сто се съгласяват с твърдението: "Всички сирийци трябва да бъдат върнати, не харесвам политиката на правителството". За скорошното решение на община в Бурса да забрани достъп до плажовете на сирийци, 72.5% подкрепят идеята.


Друго проучване, на университета "Кадир Хас" в Истанбул, сочи, че делът на турците, които не са доволни от сирийското присъствие, се е увеличил от 54.5% през 2017 г. до 67.7% (над две трети) тази година.


Отделно изследване отпреди изборите, проведено в квартал "Фатих" в Истанбул (където също живеят много сирийци) от изследователския институт TEPAV, показа, че 95% от жителите не са доволни от присъствието на сирийци. TEPAV предполага, че такива нагласи може да са резултат от подхода на властите, положили твърде малко усилия, за да успокоят междукултурните напрежения от новопристигналите.


Според друг собственик на магазин в Анкара турците в началото са приветствали сирийците, имало е и множество дарения за тях, но сега не може да става дума "Дори за чаша чай". Турците "виждат как започваме бизнес и успяваме и ни обвиняват, че им отнемаме работата," продължава той, цитиран от "Ал Монитор". "Основната причина да ни се случва това е, защото икономиката върви зле."


Конкуренция


Закрилата, предоставена от Турция на сирийските бежанци, ги освобждава от формалности като данъчното бреме, което се пада на турските греждани. Затова някои в Турция смятат, че сирийците имат неправомерни предимства при навлизане на трудовия пазар. Някои експерти предлагат въпросът да се реши със замяна на статута на закрила с разрешителни за дългосрочно пребиваване, но заради инфлацията и безработицата идеята може да не се приеме с разбиране, пише електронното издание.


Беркай Мандъраджъ от Международната кризисна група смята, че именно икономическото състезание между двете групи създава напрежението. Много сирийци, тъй като нямат разрешителни за работа, биват наемани за нискоквалифицирана работа и срещу половината заплащане,което се дава на турци, а това тласка надолу всички заплати в редица сектори от земеделието до индустриалното производство.


В Истанбул и двамата претенденти за кметския пост - Бинали Йълдъръм и Екрем Имамоглу - обърнаха внимание на сирийците. Йълдъръм говореше за депортиране на онези, които създават проблеми, а Имамоглу, след победата си, обеща да намали арабскоезичните надписи на сирийските магазини, за да се запази турският вид на града. Според "Ал Монитор" хаштагът "Сирийци, вън" е бил сред най-популярните в турските социални мрежи в нощта на победата на Имамоглу.


От друга страна авторът на изследването на TEPAV, Омар Кадкьой, отбелязва, че дори примери на общини, където няма подобно напрежение, остава нуждата от решения за статута на пребиваването на сирийците, проблем е и че "някои сирийци не инвестират в професионалните или езиковите си умения, защото имат чувствто, че може да бъдат върнати, ако разрешението им за пребиваване бъде отменено" и имат нужда от повече сигурност във "вливането си в икономиката".

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Май и от там ще ги наритат скоро. Храни куче (арабин) да те лае🐕🐶

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  Турците се усещат вече, а германците и французите спят! Чакат да се натрупа достатъчно омраза от престъпленията на мигрантите и нежеланието им да се интегрират и да работят! Тогава ще се чудят и вайкат, как да предотвратят гражданска война!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Въобще историята доказва и показва, че арабите трябва да се държат далече от Европа. Особено Западна Европа трябва да е много чувствителна. Векове бе е могла да се справи с арабското нашествие.

 4. 4 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Докато Ердоган е на власт няма как да бъде решен проблема. Ердоган пропагандира ислямизъм и тези са приемани по линията на "ислямската солидарност".
  Иначе наскоро един квартал в Истанбул прие решение всеки надпис на арабски да има до него и надпис на турски, това го пиша за да покажа до каква степен е голям проблема, защото ако сте турчин в някои квартали на Истанбул може нищо да не разбирате от надписите, защото всички надписи са на арабски.

 5. 5 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Не! Как може??? Турците са мръсни фашисти и националисти! Оставете невинните араби да си живеят!
  Гнусна фашистка измет! Долните османци потъпкват демокрацията!
  Срамота!
  Бойко Борисович Първо - истински демократ и либерал.
  Ердоган - тоталитарист и хомофоб (човекомразец, да не си помислите, че е другото)!

 6. 6 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Така, де, мизантроп. Избяга ми думата.

 7. 7 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Турция се детурцизира при Ердоган. Защото исляма арабизира държавите. Затова когато арабите завладяват Персия и налагат религията си (ислям), персите променят някои неща в тази религия, за да се дистанцират от арабите, и се появява шиитизмът.

 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4065 Неутрално

  Интересно е къде са сега върлите защитници на ЕрКочан и политиката му?Които вчера така глуповато обясняваха какъв стратег е......А всъщност той използва мигрантите като оръжие както вътре в страната ....така и навън!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Псевдо султана много отдавна ги използва като разменна монета в нечистите си и непочтени политически сделки и ще продължи да го прави докато има възможност...надявам се това да не е още дълго време!!!!

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3794 Любопитно

  Султанът искаше да използва сирийските маси като острие срещу Европа и да я изнудва ту за пари, ту за политическо решение и прием на Турция в Европа, ту за двете заедно и кой знае какво още, а то какво излиза - самите турци все повече недоволстват срещу престоя на сирийските множества в Турция и накрая става така, че режимът в Анкара попада в клопката, която сам той кроеше срещу Европа !

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Форумния тролетариат е отново в кожодерската си роля....
  Дере кожата на Ердоан и си мисли че достига до същността на нещата.....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Вярвай, че ако НАИСТИНА стане такова нещо, там където се случва почти сигурно ще се е пръкнал клонинг на мустакатия ! Та да му мислят либералите и левите, че те вече се вайкат партий като АфД трупат и трупат повече тежест.

  This is the place where puddings die.
 13. 13 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  "Отделно изследване отпреди изборите, проведено в квартал "Фатих" в Истанбул (където също живеят много сирийци) от изследователския институт TEPAV, показа, че 95% от жителите не са доволни от присъствието на сирийци."

  Някой дава ли си сметка колко е сериозен проблема? 95% са 19/20 човека недоволни от мигрантите. То бива съпричастност, но всичко си има граници. Щом турците до такава степен са пропищели, какво да говорим повече. А кризата в Турция още повече катализира процеса и скоро може и да се появи напрежение.

 14. 14 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#4] от "anonim440":

  "Иначе наскоро един квартал в Истанбул прие решение всеки надпис на арабски да има до него и надпис на турски, това го пиша за да покажа до каква степен е голям проблема, защото ако сте турчин в някои квартали на Истанбул може нищо да не разбирате от надписите, защото всички надписи са на арабски."

  На Ердоганя му е много крива сметката, че тия ще станат турци и ще уважават държавата. Явно е решил да наказва собственото си население и това няма да завърши добре.

 15. 15 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  "За скорошното решение на община в Бурса да забрани достъп до плажовете на сирийци, 72.5% подкрепят идеята."

  В Бурса живеят много български изселници. Някой може да обясни защо се е стигнало до тази забрана. Явно са си докарали и циганията на плажа. Друго обяснение няма.

 16. 16 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#5] от "yellow_hater":

  Глупако, защо Вие не приемете сирийци? Колко сирийци сме приели, със какво сте помогнали на тези хора? Дал ли сте дрехи или подслон? Садам като убиваше кюрдите пак Турция прие хиляди кюрди, а те им вадят очите в момента, но иначе турците били виновни. Иди и се скрий някъде, по големи фашисти от нас няма. Това че хората искат да живеят добре ли ги прави фашисти? Ако бяха такива, Вие нямаше да можете да пишете в този форум .....

 17. 17 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Форумния тролетариат е отново в кожодерската си роля....Дере кожата на Ердоан и си мисли че достига до същността на нещата.....
  —цитат от коментар 11 на eti mehter

  Четеш ли бе амджик????В ТурЦия е пишман ислямизъм,който няма нищо общо с западната демокрация....От глад и мизерия вече посягате на имигрантите и никаква сигурностняма във вашата кочина наречена ердоганова Турция....ЕС ви дават милиарди евра,и пак сте неспособни да опазвате имигрантите ,реда и сигурността....Пълен резил!!!!!!!!!!!!Хихи...

  shlshlshlshl
 18. 18 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Ердоганчо затова е аут...Както има една реплика-икономиката глупако...Разрушена до основи икономика,инфлация и безработица до небето,турската лира е една безценна хартийка,тероризъм от ислямистки тип....Това ежедневие не се нрави на хората,и за това в големите градове изритаха пишман ислямистите,а в Истанбул таман два пъти..Резил на резилите......Гверекаджия и неговото зетче бастисаха по бързата процедура турската икономика.Сега жално гледат към Тръмп да се смили към тях и да не налага санкции,защото отиват на кино....Хихи...Пишман ислямисти...Едно болтче не могат сами да направят,а иначе се правят на велики....Трагикомедия....

  shlshlshlshl
 19. 19 Профил на valentin345
  valentin345
  Рейтинг: 376 Неутрално

  просто е дошло времето на следващия етап от разпадането на империите и създаването на националните държави. пример - след разпадането на Съветския съюз, сега е наред и Русия. и друг пример - след разпадането на Османската империя, сега е ред и на Турция. Турция се държи като империя и иска да се развива така, но не е това времето. всички малки народи там ще си поискат своята земя и своето право, ние - Тракия, сирийците - Антиохия, кюрдите...., арменците...на пух и прах

 20. 20 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 248 Неутрално

  просто е дошло времето на следващия етап от разпадането на империите и създаването на националните държави. пример - след разпадането на Съветския съюз, сега е наред и Русия. и друг пример - след разпадането на Османската империя, сега е ред и на Турция. Турция се държи като империя и иска да се развива така, но не е това времето. всички малки народи там ще си поискат своята земя и своето право, ние - Тракия, сирийците - Антиохия, кюрдите...., арменците...на пух и прах
  —цитат от коментар 19 на valentin345


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  shlshlshlshl
 21. 21 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#16] от "cvz19584875":

  Ти тъп ли си, или си просто тръба?
  Нищо ли не схвана от тоя коментар?
  Турците нека си се оправят. Те си държат на държавата и националността. Ние не си държим на тези символи и ценности.

 22. 22 Профил на Petar Petrov
  Petar Petrov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Междукултурни напрежения"????????!!!!!!!!!!!
  А някои в Европа казват, че такива проблеми не съществували и който ги спомене е ксенофоб??????!!!!!

 23. 23 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#5] от "yellow_hater":Глупако, защо Вие не приемете сирийци? Колко сирийци сме приели, със какво сте помогнали на тези хора? Дал ли сте дрехи или подслон? Садам като убиваше кюрдите пак Турция прие хиляди кюрди, а те им вадят очите в момента, но иначе турците били виновни. Иди и се скрий някъде, по големи фашисти от нас няма. Това че хората искат да живеят добре ли ги прави фашисти? Ако бяха такива, Вие нямаше да можете да пишете в този форум .....
  —цитат от коментар 16 на cvz19584875


  Нещо така като разбиране на сарказъм и чувство за хумор да имате ?

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Форумния тролетариат е отново в кожодерската си роля....Дере кожата на Ердоан и си мисли че достига до същността на нещата.....
  —цитат от коментар 11 на eti mehter  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Ети ама то и твоето е докякъде тролене. Твърдиш,че другите не достигат до същността на нещата,без да обясниш каква е същността на нещата?

 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  "Форумния тролетариат е отново в кожодерската си роля....
  Дере кожата на Ердоан и си мисли че достига до същността на нещата...."
  ==========
  Съседе, нещата съвсем не са прости.
  Не одобряваме Ердоан заради тоталитарния стил на управление и заради залитането към религията.
  Едва ли би искал в европейските държави да се залитне към християнски фундаментализъм.
  Нормално е на турците да почне да им писва от външни хора. Това обаче не оправдава разграбване на магазини, което си е чисто мародерство.
  Сирийците, пък и всички останали да си ходят. И във Вашингтон, и в Москва казаха, че от ИД в Сирия са останали пет чети. Да си ходят да разчистват. С бежанството се свърши.

  Еретик
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10009 Неутрално

  Махалото се разклати, мястото се пренасели, храната свърши...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Сирийските бежанци бяха и все още са коз в ръцете на Ердоган срещу правителството на Башар Асад и целия ЕС. Скоро обаче може би ще се наложи бежанците да бъдат върнати в Сирия поради нарастващата нетърпимост на местното население към тях и икономическите проблеми на Турция.

 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3706 Неутрално

  АВТОР: Иван Данаилов
  Практиката показа, че по въпроса за ефективните наказателни мерки, в условията на новата геополитическа реалност на многополюсния свят, за САЩ и ЕС не всичко е толкова безпроблемно, както на тях им се иска.
  Телевизионния канал Euronews помпозно описа санкциите, които министрите на външните работи от Евросъюза решиха да наложат на Турция, като наказание за проучванията в кипърския шелф, който, според версията на Анкара, не принадлежи на никой друг, освен на непризнатата от никого Турска Република Северен Кипър.
  Според информация от Euronews EС ще съкрати финансовата си помощ за Турция и ще прекрати преговорите на високо ниво със страната, като част от комплекса санкции наложени по повод сондажите, които извършва в териториалните води на Кипър.
  Министрите на външните работи на страните от ЕС на срещата си миналия понеделник решиха да бъде съкратена помощта за Турция до 2020 г. в размер на 145.8 млн. евро.
  Също така, те прекратиха преговорите по споразумението за авиацията, както и планираните преговори на високо ниво.
  В заключение, те предложиха на Европейската инвестиционна банка да преразгледа кредитирането си в Турция, което за миналата година е възлизало на 358.8 млн. евро.
  Веднага се вижда, че тези санкции не са нищо повече от драскотина.
  В кипърския шелф, стойността на нефта и природния газ възлизат на милиарди долари, а Европейския съюз даже и не заплаши със санкции турските нефтени компании, не наложи някакви ограничения на корабите, провеждащи проучвателна дейност в шелфа, и не въведе каквито и да било персонални санкции срещу турските длъжностни лица и предприемачи.
  Това, което направи ЕС, не са санкции, а позор за дипломацията на Европейския съюз, която демонстрира тоталната си импотентност, когато се налага да се защитават интересите на по-малките страни от Евросъюза.
  С американските санкции за покупката от Турция на С-400 също възникнаха усложнения.
  Както показа примерът с Китай и Русия, Вашингтон с лекота въвежда санкции и неохотно ги сваля.
  В конкретния случай обаче заплахите му не бяха подкрепени от никакви конкретни действия.
  Без съмнение, рано или късно някакви мерки все пак ще бъдат предприети, но проблемът е, че със сигурност те пак ще се окажат символични.
  "Ню Йорк Таймс", водещото печатно издание в САЩ, обяснява сериозността на ситуацията, от която може да последва мащабна криза в НАТО, като пише: „Според мнението на стратезите от Пентагона сделката за покупката на С-400 е част от плановете на президента Владимир Путин за разбиването на НАТО.
  Американските чиновници явно изпускат нервите си, когато им поставят въпроса за бъдещето на Алианса или даже само за това как Турция може да остане активен член на НАТО, като използва средства за ПВО руско производство“.
  В най-добрия случай, за такава постъпка би трябвало да я изгонят от НАТО.
  Но администрацията на Доналд Тръмп откровено се страхува да предприеме такава радикална стъпка, още повече, че връщането назад ще бъде много проблематично.
  А едва ли президентът на САЩ има желание да влезе в историята в качеството си на „главнокомандващия, който разруши НАТО“.
  Нещо повече, оголването на югоизточния фланг на НАТО, в случай, че Турция напусне блока, ще бъде още по-голям кошмар, отколкото зачисляването на С-400 на служба в турската армия.
  Въвеждането на санкции лично против Ердоган и неговото обкръжение вероятно е възможно, но това само ще засили антиамериканските настроения в част от турския елит.
  Разбира се, Турция сигурно ще я лишат от допуск до новите разработки от типа на F-35, но съдейки по реакциите на турските власти, такова наказание за това, че са защитили националния си суверенитет, не им прави особено впечатление.
  В този смисъл, „турският прецедент“ е достатъчно показателен.
  Той демонстрира, че американското законодателство, което практически задължава президента да въвежда санкции срещу страните, които правят крупни сделки с руските предприятия от оръжейната промишленост, в действителност не са толкова безкомпромисни, както изглеждат.
  Така че пред руските износители на оръжие може да се появят и други купувачи.
  Как Ердоган, без оглед на сложната ситуация в икономиката и поражението на неговия кандидат на повторните избори за кмет на Истанбул, изведнъж се оказа в положението на лидер, който може безнаказано да създава неприятности едновременно на Брюксел и на Вашингтон?
  Вероятно турският лидер успя да напипа болезнените точки на Евросъюза и САЩ и тези точки дадоха възможност на Анкара да промени прозападния курс, който преди това Турция последователно демонстрираше.
  Уязвимото място на ЕС е именно този „западен либерализъм“, за който в интервю за "Файненшъл таймс" Владимир Путин обяви, че е настъпил неговия край.
  Поради сирийската криза и несекващия поток от икономически имигранти от Афганистан и другите азиатски страни, турското ръководство може с лекота да отвори вратата към Европа и даже да им помогне логистично.
  Така той щe създаде в Германия, а и в целия Евросъюз такава криза, в сравнение, с която кризата от 2015 г. ще изглежда като незначителен инцидент.
  Както знаем, първата криза с бежанците през 2015 г. едва не съсипа политическата кариера на Меркел.
  А да затвориш границите на ЕС под носа на стотици хиляди азиатски бежанци, не позволяват постулатите на същия този „западен либерализъм“, който проповядваш.
  При тези условия, не е чудно, че европейските политици се боят да въведат истински, болезнени санкции срещу Анкара.
  Уязвимите, болезнени точки на САЩ, на първо място, са в желанието на всяка цена да съхранят, в какъвто и да било вид НАТО, и, на второ място, да запазят активното си присъствие в Близкия Изток.
  В сегашния момент това е наложително заради предстоящата, напълно вероятна война с Иран, за която настояват мнозинството от „ястребите“ в администрацията на Тръмп.
  При тази обстановка изключването на Турция от НАТО, или някаква друга форма на истински, сериозни санкции ще бъде тежък удар по позициите на САЩ в Близкия Изток, което означава, че ще се наложи да се задоволят със символични мерки.
  Ако Турция не изпадне в тотална икономическа криза, за която вина биха имали не санкциите, а необмислената финансова политика на турските власти, тогава тя може да стане пример за първата страна, противопоставила се успешно едновременно на „двете велики сили“ - САЩ и ЕС.
  Такъв пример неизбежно ще се окаже заразителен и за другите страни в отношенията, които имат със САЩ и ЕС. А това не вещае нищо добро за двете велики сили в бъдеще.
  Превод: Никола Стефанов

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Ети, нали в исляма нямаше каенофобия ??

 31. 31 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Tурците питат:

  “Докато турските войници загиват за Сирия, тези защо лежат тук?”

  Вътрешният министър отговаря:

  “Утре като като ги призове дългът и сирийските младежи в Турция ще отидът .”
  ("Türkiye'deki Suriyeli gençler de yarın görev olunca oraya gidecek")
  https://t24.com.tr/haber/suleyman-soylu-bu-gune-kadar-76-bin-443-suriyeliye-vatandaslik-verdik ,791996

 32. 32 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#29] от "hope":

  Какво е НАТО? Да влезеш в Сирия, Афганистан, Либия тк.к. Да отделиш 2% от вътрешния продукт за оръжия, купени от СФЩ, стига да бъдат облагодетелствани оръжейните фабрики, това че са умрели хора, тях не ги бърка. Какво е НАТО? Задния двор на Съединените Фашистки Щати ( СФЩ ) те да назначават правителствата и те да свалят които не слуша. Така че оставете тези песни, няма кой да им вярва, поне на хората като нас, които знаем за какво става въпрос.

 33. 33 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#29] от "hope":

  Турция ѐ в сериозна икономическа криза.
  Продажбата на жилища за месец юни е 48% по-ниска от същия месец на предходната година.

 34. 34 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  НЕ е лесно да си бежанец! Не е лесно и да си държава залята от бежанци.
  Хайде да не скачаме толкова силно и срещу едните и срещу другите.
  Сирийците се спасяват както могат от войната. Турците ги приемат просто защото са съседна страна. Какво друго да правят. Дори и държава с 80 милиона население не е лесно да приеме 3 милиона.
  НЕ е лошо да се коментира с малко човещина. Става въпрос за човешки същества. Нито Сирийците, нито Турците са 100% виновни за Асад и Ердоган, както и ние пъшкахме под игото на бай ви Тодар без да можем да направим нещо.

  California Über Alles
 35. 35 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#33] от "half truth":

  И? Хайде радвайте се, това е чертата на Бай ганьо, както беше казал Захари Стоянов. Те ще се оправят, сега може би са зле, но имат потенциала да дръпнат напред, защото имат най младото поколение на Европа, а ние за къде сме?

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#34] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Мерси за подкрепата .....
  Без последното изречениесъм съгласен....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3773 Любопитно

  До коментар [#24] от "deaf":

  Ети ама то и твоето е докякъде тролене. Твърдиш,че другите не достигат до същността на нещата,без да обясниш каква е същността на нещата?
  ========
  Същността на нещата ли искаш.....?
  От 2008 година насам , срещу република Турция се води широкомащабна Гео политическа и от време на време конвенционална война.....
  И ако почнем да изреждаме събитията по хронологичен ред ....ще видим че наистина е така.
  До горепосочената година ,ердоанова Турция бе едва ли не симпатична на запада ....
  Но след като Ердо и Гюлен тръгнаха в различни посоки..... западните фенове на турската държава показаха истинското си лице......
  Те решиха че една 82 милионна държава трябва да се ръководи от хиляди километри,по един поръчков и еднопосочен начин.......
  Съвременна Турция не пожела това......

  Bukalemun
 38. 38 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonim440":

  Опитваш се да правиш някакви анализи, но правиш някакви заключения базирани на повърхностни наблюдения и знания.
  Шиитският ислям се появява първо по Арабските земи като първите династии в Ислямският свят, които са били негови последователи са Идрисидите в Мароко през 8ми век и Укайлидите в Сирия и Ирак. По късно през 10-ти век Фатимидския халифат в Египет е и най- силната шиитска държава по онова време. Ненужно е да казвам, че не са били в особено добри от отношения с базираните в Персия Селджукски турци, които са си били сунити. Персия винаги е била сунитска държава- от Арабското завладяване до идването на Сафавидите (още една тюркска династия) на власт през 16-ти век. Тогава Исмаил хаш прави шиизма официална религия в империята си и останалото вече е история.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 39. 39 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 483 Весело

  До коментар [#19] от "valentin345":


  Гладна кокошка просо сънува... Ти осъзнаваш ли, че само в Европейската част на Истанбул живеят повече хора, отколкото са Българите по света? За военна сила и други такива маловажни неща даже няма да говоря.
  Ще си вземете Тракия като цъфнат налъмите, само това ше ти кажа.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8418 Неутрално

  Бежанците заслужават самочувствие и помощ...временна. С перспектива, да се завърнат в родината си. Но те май нямат такова намерение.

 41. 41 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#30] от "half truth":

  Ами вие кажете, защо има толкова недоловолство срещу сирийците в Турция? Нали сте една вяра, братя мюсюлмани дето се вика?

 42. 42 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#3] от "Да вярваме на истината":

  Да, но соросоидите и либералните елити които управляват европата не са на същото мнение... тепърва все повече мигранти ще идват в европа.

 43. 43 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  просто е дошло времето на следващия етап от разпадането на империите и създаването на националните държави. пример - след разпадането на Съветския съюз, сега е наред и Русия. и друг пример - след разпадането на Османската империя, сега е ред и на Турция. Турция се държи като империя и иска да се развива така, но не е това времето. всички малки народи там ще си поискат своята земя и своето право, ние - Тракия, сирийците - Антиохия, кюрдите...., арменците...на пух и прах
  —цитат от коментар 19 на valentin345


  Турция никога не е губила територии доброволно а само в ако бъдат завзети със сила! Не виждам кой от съседите и ще я напада че да откъсне територии от нея. Обратното е Ердоган иска връщане на бившите османски земи и окупира територии от съседите си сега в Сирия ако агресията му не срещне отпор тя ще продължава!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 44. 44 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#43] от "Julian Mall":

  Абе Вие въобще знаете ли защо влезе Турция в Сирия, кое го принуди? Или пеете това което Ви сервират по новините? А Гърция какво прави в момента? Знаеш ли колко острова насели със хора ( дори им плаща по 500€ на месец ) острови които не са техни? А знаеш ли колко мили от морето на Либия си ги присвои? Абсолютно нищо не знаете, а само пеете песни на омразата. Турция та Турция. Ако стане нещо със България, първо гърците ще се докопат до земите ни, а не Турция, където от соцово време ни обясняват че щял да ни напада, но не ни нападна. И СФЩ и руснаците са ни нападали, Благодарение на турците днес е съединена България, защото при войната именно 50 000 турска армия ( заедно със нас ) участват във войната между Румъния. Прочетене си истинската история, а не болшевишката.

 45. 45 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Не виждам кой от съседите и ще я напада че да откъсне територии от нея.
  До коментар [#43] от "Julian Mall":

  Ъъъ... а ако съюзникът от НАТО се наместил в комшиите и от там работи за откъсването на Югоизточна Турция? А ако не е само той а има и други със същата мисия.? Отделно, че всеки, който си докара корабите (и ракетите) в средата на Средиземно море става съсед на Турция !!

 46. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#44] от "cvz19584875":

  Кое ви принуди бе фесче да окупирате сирийски територии? Кюрдите ли? Сигурно щяха да ви нападнат и до откъснат турски територии и вие ги изпреварихте? А в Идлиб що дирите там няма кюрди?
  Ако трябва някой на някого до благодари то това сте вие че ви спасяваме в ПСВ от тотален разгром и разпарчетосване! Ти май трябва да четеш история различна от турските учебници!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 47. 47 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  Въобще историята доказва и показва, че арабите трябва да се държат далече от Европа. Особено Западна Европа трябва да е много чувствителна. Векове бе е могла да се справи с арабското нашествие.
  —цитат от коментар 3 на Да вярваме на истината


  Дръж се Европо:

  "Чавушоглу: Замразяваме споразумението с ЕС за реадмисия на бежанците

  23 юли 2019 | 15:58

  „Споразумението за реадмисия ще влезе в сила заедно с визовото облекчение, ние замразихме споразумението“, са били думите на турския външен министър.

  В рамките на споразумението, подписано през 2016 г. Турция пое ангажимент за приемане обратно на бежанците, влезли в ЕС през нейна територия, а ЕС обеща финансова помощ на Турция." https://is.gd/muhNm7

  (не се чете)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK