Битката, която едва не погуби Османската империя

Джамия в Анкара.

© Associated Press

Джамия в Анкара.Турците вече били стигнали Дунава, когато монголският пълководец Тимур Ланг напада Ангора. През юли 1402 година двете армии водят ожесточена битка край днешна Анкара, която едва не слага край на Османската империя, разказва "Дойче веле".


"Около 1400 г. падането на Византия вече изглежда само въпрос на време", пише "Ди Велт" в обширна публикация за историческата битка край Ангора, днешна Анкара. Изданието припомня обстоятелства около тази битка, състояла се на 28 юли 1402 г. между османската армия на султан Баязид I и войските на тюркско-монголския пълководец Тимур Ланг (Тимур Куция).


Още през 1394 г. султан Баязид I се опитва да превземе Константинопол. Османският владетел, наричащ себе си скромно Йълдъръм ("Светкавица"), още от възкачването си на престола през 1389 г. започва да разширява империята си с нови територии. Баязид за кратко време успява да покори или да превърне в свои васални територии Влахия, Сърбия, Босна, България, големи части от Гърция, както и Източен Анадол чак до Месопотамия. Той сключва договор с Венеция, по силата на който тя спира да доставя зърно на Византия, което ускорява края на и бездруго отслабената империя.
Плановете на Баязид объркват обаче един човек, смятан тогава за най-бруталния и успешен пълководец в целия мюсюлмански свят: Тимур Ланг (Тимур Куция), наричан още Тамерлан. Той произхожда от монголско племе, заселило се през 13 век в земите на днешен Узбекистан, припомня изданието. Тимур подражава във всичко на легендарния основоположник на монголската империя Чингис хан. Също като него служи първо като военен пълководец при различни владетели, след което през 1370 г. и самият той става владетел. Бойците в неговата армия се подчиняват на най-строга дисциплина, срещу страха се прилагат тежки наказания. Тимур залага на насилието и терора, за да пречупи всяка съпротива, четем по-нататък в публикацията. Планините от черепи, които оставяли неговите походи по бойните полета на Азия, били по-високи и от тези на Чингис хан. Областите, през които минавали неговите орди, ставали безлюдни като пустиня, свидетелства летописец.


Тимур бързо покорява части от Централна Азия, Иран, Армения, Грузия, Сирия и Ирак. През 1398 г. нахлува в Индия, превзема Делхи, който е разграбен и опожарен. Достигайки Мала Азия, разрастващите се на запад територии на Тимур се сблъскват с разширяващата се на изток държава на Баязид I и двамата скоро влизат в конфликт. През лятото на 1400 г. Тимур завзема османското владение Сивас. Две години по-късно превзема крепостта Кемах и оттам се насочва към Ангора, където изчаква армията на Баязид, с която влиза в решителна битка на 28 юли 1402 г.


Тимур триумфира


Армията на Баязид наброявала 140 хил. войници, срещу които Тимур хвърля 85 хил. свои бойци според летописци, чиито писания обаче до голяма степен си противоречат. Решаваща за изхода на битката е тактиката на двамата владетели: докато армията на Баязид се състояла основно от еничари, Тимур разполагал с конница. Неговите воини били много подвижни - за разлика от еничарите, които се придвижвали пеша.


При настъплението на османската армия Тимур тактически изтеглил своите войски на изток - така османлиите били изтощени от юлските горещини още преди да срещнат врага в битката край Ангора, днешна Анкара. Недостигът на питейна вода също оказал важен фактор за изхода на битката: според някои летописци Тимур блокирал важен кладенец, като така принудил врага да отстъпи. Освен това много от татарските войници от армията на Баязид преминали на страната на Тимур, защото не искали да се бият срещу някогашния си владетел.


Битката продължила няколко часа, преди войските на Тимур да се наложат над османците. "Баязид го удари на бягство, изтегляйки се с около хиляда конници зад един хълм. Тимур обаче обкръжи хълма и успя да го плени", цитира изданието думите на един летописец. Тимур използвал османския султан като жив военен трофей, който мъкнел навсякъде със себе си. Година по-късно, унизен и отчаян, Баязид умира. Има предположения, че той сам слага край на живота си.


Краят на Византия


Битката край Ангора се смята за едно от най-тежките поражения в османската история, посочва в заключение изданието. Победата на Тимур дава на разпадащата се Византийска империя кратък отдих, продължил близо две поколения. При последната обсада на Константинопол през 1453 г. тя вече няма никакъв шанс срещу укрепналите османлии, превърнали се вече във велика сила.

Ключови думи към статията:

Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Пленяването на Баязид предизвиква война за наследството и това е причината за спиране на натиска срещу Константинопол.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на От Банкя с любов
  От Банкя с любов
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Обаче през тези размирни и кръвожадни времена българите се радвали на абсолютно мирно изпълнено с неизказана любов съжителство с башибозука, пеели заедно български и турски народни песни по седянките, момите доброволно и с трпет завличали младите турски момци в храсталаците, българските майки с весела глъч се редели на опашките пред конака да запишат първородните си синове за елитните еничарски училища, а дядовците на днешните Норман Грънчовци на бели коне препускали из цяла Европа да търгуват свободно и да се изучават в най- елитните университети.
  И цялата тази идилия продължила докато на хоризонта не се появил вечно пияният кръвожаден Братушка...

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  По-добре е, че не са победили монголите. Последствията от робството им още си личат в расия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#2] от "От Банкя с любов":

  Българите имали ли са собственост - да
  Българите имали ли са земи - да
  Българите имали ли са църкви - да
  Българите имали ли са език - да
  Българите имали ли са писменост - да
  Българите можели ли са свободно да напускат Османската Империя - да
  Българите имал ли са възможност да правят бизнес - да
  Къде е първата фабрика в Османската Империя - в Сливен
  Кой я е създал - българин

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  По това време Европа и Християнския свят нямат съзнанието за общност, общи интереси и съответно общи врагове, срещу които да се обединят.
  ... На историята са известни срамни документи - писма между български и ромейски монарси, в които те се псуват на майка един друг, не виждайки надвисналата опасност.
  ... Колаборационизмът и съюзите с бъдещия поробител заради временни облаги също са нещо обичайно.
  Къде е и какво прави цар Иван Шишман при обсадата на Търново например?
  В чии редици се сражава същият в косовската битка?
  ...
  Не е парадоксално да направим аналогия на отношенията на ДНЕШНА ЕВРОПА с източните сатрапии.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":

  Това откога докога - говориш за двадесет години преди освобождението; а 480 години преди това. То по твоята логика и комунизма у нас не е бил зле - нали 86-та и 88-ма омекна доста, та да се питаш що падна. И ще ти кажа - защото хората знаят че комунизма бе 45 години, не 4-5; както и османското робство бе 500 години, не 20.

 9. 9 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 667 Гневно

  До авторите от Дойче веле: Тимур Ленг или Тамерлан (Тимур куция) не е монгол, нито техен потомък, а таджик! Четете повече историята преди да пишете!

 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Ами диваци, сър.

  Хвани единия, удари другия.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Забравихте да кажете, че пленил Баязид, натикал го в клетка и го разкарвал по панаирите, като маймуна. От време на време го и опъвал отзад.Което на Баязид много му харесвало.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  Много хубава приказка. Досущ като писана от агитпропчик. Нищо чудно че такива замениха султана в Цариград с царя в Кремъл - ибрикчийството и подлизурството осигуряват пари (за мляко също), дават власт, пари и имане.

 13. 13 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от "От Банкя с любов":Българите имали ли са собственост - даБългарите имали ли са земи - даБългарите имали ли са църкви - даБългарите имали ли са език - даБългарите имали ли са писменост - даБългарите можели ли са свободно да напускат Османската Империя - даБългарите имал ли са възможност да правят бизнес - даКъде е първата фабрика в Османската Империя - в СливенКой я е създал - българин
  —цитат от коментар 4 на EU defender


  Прадядоти бил ли е ибрикчия, като Киряк Стефчов, бил е.
  Е крушата не пада по-далече от дървото!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 14. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  ЕврочугунЕ, "робството" произтича от догмите на исляма, а не от скимването на някой руски пропагандист.
  Самата им фашистка религия ги учи да гледат на "неверниците" като на унтерменшени и втора/трета ръка.
  Те и евреите не са били роби както например робите в римската империя, но никой не отрича "египетското робство" на евреите, нали?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 15. 15 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Левски, Ботев, робството и присъствиетоСъществува едно привидно противоречие, което всъщност не е никакво противоречие.Или ако все пак го има, то по никакъв начин не е там, където повечето българи го виждат.Ботев пише срещу турското робство и турците. И ги проклина. И робството и турците.Турско робство, обаче, не е имало. Нито в буквалния, нито в историческия смисъл на думата. Имало е в иносказателния смисъл. Иго.Но не става въпрос и за присъствие, както го наричат някои.Може би най-точната дума за тия петстотин години, които наричаме робство, е турско владичество. Така най-големият български историк Васил Златарски е нарекъл годините на ромейско управление в България – Византийско владичество.Откъде се появява изкуственото противоречие. И защо?Ами от там, откъдето се появяват повечето противоречия. От глупост, от недобронамереност, от невежество и всякакви подобни. (А също от подлост и алчност)Поначало турското владичество в България въобще не се изучава. Сякаш през тези пет века България не е съществувала.Или е съществувала само доколкото е трябвало да се освободи.И само защото е щяла да се освободи.И се е освободила.От турското робство, което въобще не е било робство. Само че през тия петстотин години за въстание и освобождение българите са мислели сравнително рядко. Живели са някак и без подобни помисли. С всекидневие неописано в читанки и летописи. Петстотин години.…Някак необяснимо и дори извратено е желанието на доста хора в България, всъщност на повечето, да настояват, че петстотин години сме роби. Да смятат робството за свое национално своеобразие. Нещо, с което могат да се гордеят едва ли не. Нещо, което са длъжни да изтъкват. И пред свои, и пред чужди. Като оправдание. Като утеха. Като обяснение. Като желание да предизвикат съжаление. Като довод, че светът им е длъжен с нещо.И да го използват като цяр срещу нежелани духовни и душевни, тоест психически своеобразия.На такива не би било толкова страшно, нито укоримо да се рече:“Нямате повод за гордост, милички. Нито за оплакване или оправдание. Нито пък можете да обясните с робството сегашните си и бъдещи неволи и злополуки. Нито пък някой нещо ви дължи, защото предците ви са били роби.Робство в България не е имало.Робство е имало във Франция. Във Френската империя.В края на 18-ти и началото на 19-ти век Наполеон разпространява из цяла Европа основните начала на новия граждански договор със защитата на човешките права. В същото време воините му се издържат и от търговията с африкански роби.Робство, както се знае, е имало в Америка. В истинския смисъл на думата. Чак до Гражданската война. Робство е имало и в Англия до началото на 19 век чак. Пак в истинския смисъл на думата. In the United Kingdom, trading in slaves was made illegal by an Act of Parliament, “An Act for the Abolition of the Slave Trade” passed on 25th March 1807. Обединеното кралство обявява за незаконна търговията с роби чак на 25 март 1807- ма година.Робство в истинския смисъл на думата е имало и в Руската империя.Дали си дават сметка радетелите и почитателите на турското робство в България, че руските селяни, тоест деветдесет процента от руското население, не са имали право да се женят без разрешението и одобрението на помешчика? Дали си дават сметка радетелите и почитателите на турското робство в България, че руските мужици са били съвсем законно бити, продавани, изселвани и местени от място на място като добитък. Хиляди хора, цели села са били произволно натирвани от губерния в губерния по прищявка на господарите-дворяни и помешчици.Дали знаят радетелите и почитателите на турското робство в България, че колкото статии е написал Ботев срещу турците – двойно, че и тройно повече е написал срещу Русия.Ами откъде ще знаят. Те Ботев не четат. Само му се прекланят. И декламират стиховете му. Само някои от тях, обаче. Две-три само. И не целите. Само първите редове.Защото и Ботев използват като лек срещу лични и обществени безпокойства. А също за прикритие за невежеството си и умствения си мързел.А доста руснаци напоследък усилено обясняват, че въобще не са били под татарско иго. Били им само съюзници. Дори татарите им се подчинявали. Пък и Чингиз хан май бил руснак (има такова предположение в Ютюба).Докога продължава руското робство в Русия? Някой казват – до 1861-а година, когато Александър II премахва крепостничеството. Само че руските крепостни, прекоросани век по-късно на колхозници, не са имали право да напускат селата си без разрешение на властите чак до средата на 80-те години на 20-ти век.Всъщност те не са имали право на нищо чак до 90-те години на 20-ти век. (При турците всеки селянин е имал право, като си плати глобата, да се мести и да живее където си ще – ако ще в Цариград, ако ще в Солун. И селяните са се местили и са живели там. В Цариград и Солун).Обстоятелства, които би трябвало да припомнят друго едно робство под което попадат българите. Робство в истинския смисъл на думата. Робство, при което робите не са имали право нито до говорят, нито да мислят, нито да разсъждават, нито да се сдружават, нито да пътуват, нито да вярват свободно в Господа-Бога, нито свободно да възпитават децата си дори.Защо ли за това робство никой не говори? Защо ли не се празнува тържествено освобождението на България от българското комунистическо робство? Може би защото си е наше. Българско и родно.Което по никакъв начин не го прави по-малко гадно, отблъскващо, срамно и унизително. Напротив, прави го още по-гадно, отблъскващо, срамно и унизително.В книгата на поп Минчо Кънчев “Видрица” има една прелюбопитна преживелица.Поп Минчо е поборник, радетел за освобождението на България от “турско робство” и като такъв е бил заточен в Анадола и нейните страшни зандани. В книгата му това заточение е описано с надлежните и неизбежни оплаквания от турските зверства, включително и от жестокостта на тъмничарите, които не позволявали на една ханъма да му носи сутрин мляко срещу заплащане.Какво ли би си казал горкият изтерзан поп, ако можеше да прочете “Записки от мъртвия дом”, например. (“Записки от мъртвия дом” е книга. Написал я е Достоевски след преживелиците си в сибирската каторга).А с какво е плащал поп Минчо Кънчев сутрешното си мляко? Онова дето проклетите турци забранявали на ханъмата да му носи ?И тук идва изненадата.Той тръгва на заточение с един кемер жълтици, опасан под дрехите около кръста.След няколко години заточение се връща в родното си село пак със същия тоя кемер жълтици. Непокътнат. С една жълтица повече дори. Щото успял да позавърти и търговийка на заточение.Ха сега кажете и дайте пример за една единствена съвременна страна и за един единствен съвременен зандан, където затворника няма да бъде съблечен гол, където няма да му бъдат преровени всички дупки и на който няма да бъде иззето всичко без изключение.Един кемер жълтици – цяло богатство. И сега и тогава……Историята ни не се изучава и тайните й остават неразкрити, сякаш са нещо срамно.Няма обаче нищо особено срамно, или странно в това, че българите не са оказали особена съпротива на турските нашественици и дори нещо повече – помагали са им. В битката на Косово поле са участвали и българи. Ама не на страната на християните. Хич не се дивете, нито подскачайте от възмущение или изненада – българите са се били срещу обединеното християнско войнство на сърби, албанци, унгарци, власи и други (малко италианци и поляци). На страната на турците са се били. Начело с болярина Константи от Велбъжд.А Шишман наистина е водил войските си – кон до коня, мила моя майно льо, юнак до юнака. Само че не срещу турските завоеватели, а на тяхна страна. Шишман е водил кон до коня, мила моя майно льо, юнак до юнака, срещу враговете на султана – анадолския род на Караманите. Защото е бил негов васал. А как се е държал Шишман при няколкодневната обсада на Търново, по-добре да не знаете. Както е рекъл Един: “Аз още много мога да ви разкажа, ама можете ли го понесе…”Всъщност най-упорита, най-продължителна и най-юнашка съпротива срещу турците са оказали албанците. Това също е слабо известно, обикновено ги смятат за турски съюзници, защото са мюсюлмани (такива стават по-късно). Турски съюзници са били българите, не албанците. А по-късно и сърбите са им били съюзници.…В това, че българите са помагали на турците (е, има няколко малки крепости, оказали съпротива) при завладяването на Балканския полуостров няма нищо срамно. Никой не е могъл да предвиди бъдещето. Нито да направи едно по-смислено и по умно тълкуване на това, което се случва (геополитически анализ му викат). Българската държава е имала един отколешен враг – Византийската империя. И се появява племе, което има друга вяра, но иначе си е по-скоро като нас, не като ромеите. Това племе също е враг на Византия. Воюва успешно срещу нея. Ми дайте да му помогнем, какво толкова. Пък после ще му мислим.Това “пък после ще му мислим” и “леле каква я мислехме, пък каква стана” не е някогашна особеност на българския разсъдък. Сегашна си е.Освен това има и друго.Когато един болярин не окаже съпротива на турците и приеме да бъде султански васал, той запазва всичките си права и предимства на велможа. По-късно е трябвало да избира – да изгуби тия права и предимства, или да приеме чуждата вяра. Ако я приеме – всички врати пред него са отворени. Включително към най-висшите длъжности на империята.За тогавашните, пък и за сегашните нрави, изборът е ясен и недвусмислен. Особено за сегашните нрави. Които са следствие на тогавашните, разбира се…А има и друго. Нещо основно.То се пренебрегва. Подминава се. Не се изучава. Не се познава.Как са живели хоратаСеляните които са били 99, 99% от тогавашното население. Народът тоест. Какво е било всекидневието му. Как са изтърпели игото на тия проклети турци толкова години не, ами векове.Всъщност е нямало какво толкова да изтърпяват. Доста от тях са прекарвали целия си живот без да видят нито един турчин. Или са го виждали само отдалеч.Работата е там, че в Османската империя различните народности са живели отделно една от друга. В различни села, а при градовете – в различни махали. По българските села, някъде в края на есента са идвали турци – спахията и дружината му от катили да си приберат десятъка. Толкоз. Това е бил досегът на народа със злодеите и потисниците.Спахията не е имал право да остане в едно село повече от три дена, най-много седмица. Ако остане повече или вземе повече отколкото му се полага, селяните са се оплаквали на кадията. А кадиите – хич не се дивете, тук няма никакви чудеса, обикновено са вземали страната са селяните.Защото българските селяни, също както и турските, са били рая на султана. А рая, това ще рече не някакви потиснати и унизени роби, а чисто и просто данъкоплатци. И кадията, ако е бил почтен (криво седи право съди стар кадия – не е случаен този израз в народните песни) е защитавал данъкоплатците на султана срещу произвола на спахията – нищо чудно и поразително няма тук.Та това е. Идва веднъж годишно страшния поробител да си прибере десятъка.А сега какво е? Платихте ли си този месец тока, парното, водата, осигуровките, пътния данък, данъка смет, имотния данък и глобите?Можете ли, като по турско, да скриете половината си овце в гората, та беглика да ви излезе двойно и тройно по-малък. Възмущавате ли се от изедниците кръвопийци? Или ходите покорно, като овце и роби в “ийзи пей” да си платите колкото ви кажат ?…Страшният кръвен данък. Отнемането на млади момчета от семействата им за еничарската войска и за султанските служби. Данъкът, който бил една от причините за народното недоволство и въстанията против турците.Народното недоволство (отделен е въпросът доколко е общонародно това недоволство), национализмът и бунтовете против турците се случват главно през втората половина на 19-ти век. “Кръвният” данък е отменен през 1637 година – два века по-рано.С този данък били събирани около три хиляди момчета годишно. От цялата Османска империя. Цялата. От всичките Балкани, от цяла Мала Азия и от Египет. Което показва, че отнетите от турската власт деца тогава не са били повече на брой от тези, които майките изоставят по домовете за сираци сега.Освен това, когато едно семейство отглежда средно от пет до седем деца, по-лесно може да се разделиш с едно. И да храни едно гърло по-малко.Още повече, когато знае, че детето не само ще оцелее, но ще бъде осигурено откъм битови удобства и рахаталъци цял живот.Нещо повече – като знае, че това е единственият начин това дете да се издигне. Да станеш богаташ, управник, велможа. Да достигне до най-високия сан в империята – велик везир. Нещо като министър председател тоест.Между 1453 и 1623 година от 47 последователни велики везири 37 са били от християнски произход и почти всички са били събрани от “кръвния” данък -девширме.И в това пак няма нищо чудно. Да избере султанът за служители и сановници хора от старите турски родове значи да си сложи таралеж в гащите. Да храни заговорници и душмани. А виж – събраните от християнските села придворни имат само една опора и само един благодетел-султана.Вярата…Първото нещо, което прави Мехмед Втори Завоевателят, след като превзема Цариград и след като дава за три дена града на развилнялата се войска (световен адет още от римско време) е да възстанови християнската Църква като институция (учреждение) и да назначи патриарх. (Назначава Генадий. Ех, цялото писание става много дълго, но ще си позволя да вмъкна и една странична смешка. Настояват православните, че патриарсите им са несменяеми, защото са помазани, тоест защото носят светия дух, който им се предал бил чрез ръкополагане от патриарх на патриарх още от времената на светите апостоли. Е да, ама не. Първият патриарх от турските времена е назначен и “ръкоположен” от турския мюсюлмански султан Мехмед Втори.)При турското владичество висшите християнски свещeници са имали правата на висшите турски велможи – на пашите, на бейовете, на спахиите и тимариотите. Имали са право да притежават земя и да събират данъци, например. Без да имат отговорностите на турските велможи. Не са ходили на война, например.Затова християнската църква като учреждение (институция) е била сътрудник и помагач на турските власти. Била е част от тогавашната олигархия, на тогавашната управленска върхушка.Паисий не е бил част от тази олигархия. Той, както точно го описва Вазов, е бил монах тъмен, непознат и бледен. Софроний Врачански е бил гонен и преследван колкото от турците, толкова и от християнската църковна върхушка.А що се отнася до селските попчета – поп Груйо Бански, поп Минчо Кънчев, Иларион Макариополски (като изключение) и още мнозина други, които въстават заедно с народа си през 1876-та година, те са на толкова ниско стъпало в църковните зависимости и толкова отдалечени от големите й началници, че действията им по никакъв начин не могат да свидетелстват за някаква църковна подкрепа на българските стремежи към независимост. (Четете Ботев бе хора, ама всичко негово, не само откъсите в читанките. Абе защо ли тоя човек нарича някои хора “православни скотове”).…Църквата била допринесла за националното, племенното и езиково оцеляване на българите.Да, разбира се. Толкова, колкото и Ахмед Втори завоевателят, който я възражда. Църквата де. Християнската. Колкото и турското законодателство, което допуска съществуването на всички вери от “Книгата” – тоест и на християнството, и на юдаизма.ПотурчванетоСега ще ви кажа кой е бил най-страшният потурчител. Оня, който е накарал най-много християни да сменят вярата си с “поганската” вяра.Казва се джизие.Джизието не е турски злодей, чер арап, кожодер и главорез.Това е данък.Хората в Османската империя по никакъв начин не са били равнопоставени. Били са неравнопоставени по вяра. Християнството е било позволено, но това, че християните са били задължени да строят църквите си по определен начин и че са им били забранени определен вид дрехи, е вярно.Освен това са плащали данък джизие за това, че са християни. И това е причина мнозина да сменят вярата си с турска . Имало е и насилствено потурчване в Родопите. То става по време на Критската война, когато в империята се разпалва верския фанатизъм. Но това потурчване е изключение. И никак не е било така масово, както го описват по читанките и както показват по филмите.“Време разделно”, например, е поръчков филм, направен въз основа на следното свидетелство от летописа поп Методи Драгинов от село Корова:“И на Гергювден се потурчиха бан Велю, протопоп Константин, поп Гюрге и поп Димитър ва Костантово, и сите кметове и попове от друзите села. И като бьеше много гладия, пашата остави още четири оджи да ни турчат и кои се потурчат, да им дадат жито за яденье…Нашите се турчиха до Богородица (августа). Кои се не изтурчиха, едни изклаха, друзи бегаха по гората и тям изгореха кащите”Една подробност: Потурчването започва след един донос, направен от “пловдивския митрополит проклет Гаврил”, както го нарича отец Методи. А Гаврил обвинява селяните, че “не му давали”. Ето какво пише отчето :И пашата каза: “Вие лажете. Мене обади карабашот ва Филибе (Пловдивски митрополит проклет Гаврил –б.а).” И тье казаха: “Он нас не заповеда, та че оти му не даваме, та ни клевети.”Какво ли не се му дали селяните на митрополита, та да се почне потурчването?…- това във фила “Време разделно” не е обяснено, разбира се.Но това потурчване в Родопите по никакъв начин не може да бъде показател и свидетелство за някаква цялостна, целенасочена, постоянна и принудителна смяна на вярата. А доказателство, че такава принуда не е имало, е самото запазване на вярата.На султана му трябват и християни. Иначе кой ще плаща проклетото джизие…ГеноцидТоест целенасочено изтребление на една народност, на един човешки вид, на един ген.Е, това вече са съвсем празни приказки. Няма такова нещо при турското (османското) владичество.Султанът не избива своите християнски поданици. Пази ги. Ясно защо. Че нали от тях идва всичко. Нали те му произвеждат всичко.През турското робство се получава тъкмо обратното на геноцида. Българите се увеличават по брой. Дори казано грубо, но точно и по научному, те се размножават много по-бързо от турците. Причината е пак данъкът джизие. Християните го плащат за това, че не ходят на война. Джизието е всъщност кръвен данък с обратен знак.Времето от 15 до 18 век, а и след това, е било време на войни. Из цяла Европа са се водили войни. Без прекъсване Не се побират в читанките, толкова са много. И хората са измирали. От войни, глад и болести – най-вече чума.През всичките тези векове българите не са ходили на война. Не са умирали от глад – по нашенско гладни гробища няма. Чумата е косяла най-вече градовете, българите са живели по селата.И са се увеличавали по брой.Клането в Батак е жестоко, но няма как да надмине по брой жертвите от постоянните войни и кланета в християнска Европа. (Четете Захари Стоянов, бе хора, ама всичко негово, не се само това, което пише в читанките.)…Е, да стигнем и до най-важното. Най-същностното. Онова за което никой не се сеща и за което никой не говори. Пълното и цялостното самоуправление на българските общини по време на турското владичество.В Османската империя действа един адет, един закон, наложен от още от византийския император Лъв Трети Исавър . Този закон е бил съобразен със славянския начин на живот и е имал за цел да привлече славяните към Ромейската държава, за да не бягат те при българите на Тервел. Според този закон (номос георгикос) селските общини, които обхващат едно, или няколко села отговарят общо пред държавата за данъците и действията си, като техен представител е кметът или чорбаджията. И се самоуправляват. Живеят по своите си закони. По обичайното си право.В Османската империя цялата земя принадлежи на султана, това е отглас от чергарското минало на турците. Чергарите нямат нужда от своя земя, земята принадлежи на Господа и на неговия земен представител – хана или султана.На общините се предоставя султанска земя, в замяна на което те са длъжни да си плащат данъците. А какво ще правят със земята, как ще я обработват, как ще я разпределят – това си е тяхна, общинска работа и никой не им се меси.Животновъдството и земеделието е последното нещо, с което един спахия би се занимавал. И селяните обработват и разпределят земята така, както са го правили от неолита още.Земята бива частна – купува се, продава се и се предава по наследство (вътре в общината, между селяните). Земята е и общинска – горите, реките и пашата. Като цяло земевладението е такова, каквото винаги е било при славяните и каквото е общо взето и сега в развития свят.И както става по целия свят, нещата се променят при появата на едри земевладения – в случая с Турската империя – при появата на чифлиците. Когато бейовете и спахиите решават, че султанската (господювата) земя трябва да бъде тяхна. В България това става чак през18- 19 век и само в някои области като Добруджа.Важното е друго.Получава се значи, нещо причудливо. Получава се така, че по време на турското “робство” общините имат пълно, цялостно и неоспорвано от никого самоуправление. Те живеят така, както винаги са живели и както са искали да живеят.Турците са дали на българските земевладелци онова, което те винаги са искали да имат, което винаги са имали и което не друг а някои български царе (Симеон) и някой български велможи (тези от края на Второто българско царство) са се опитвали да им отнемат. Свободата при общинското самоуправление до голяма степен обяснява липсата на всенародна съпротива срещу турското нашествие. Обяснява също и липсата на някакви по-забележителни въстанически пориви през вековете на турско владичество.Въстания вдига по-често турските селяни – чергари от Анадола, нежели българските.Априлското въстание го прави нововъзникналата българска гражданственост. Селяните са били по- склонни да предават въстаниците, нежели да им помагат. (Четете Захари Стоянов, бе хора, ама всичко което е написал, не това, което читанките преразказват).Защо за тези неща историците ни нищо не пишат и нищо не казват ? Дали защото не им е изгодно ? Или пък защото не ги знаят ?Ще излезе май, че Вера Мутафчиева, Бога да я прости, е последната познавачка на тази част от историята ни .Общинско самоуправление е разковниче и обяснение за много неща. В доста отношения то е било благословия за земеделците. За народа тоест. Но е било и проклятие. Както и цялото турско присъствие, или владичество, или робство – както искате го наричайте. То, робството или присъствието, е било проклятие не заради причините, описани в читанките – тежкото положение на народа, непосилните данъци, еничарството, потурчването, изтреблението на хиляди хора, или пък геноцида срещу българите – това последното твърдение се дължи на въпиющо невежество.Турското владичество е било проклятие за България поради други причиниЗаради турското владичество България пропуска европейското развитие. Цялото. Пропуска основни, решителни, съдбоносни достижения на европейската и човешка цивилизация. Пропуска Възраждането, пропуска Великите географски открития и отварянето към света, пропуска научните открития – Коперник, Бруно, Нютон, пропуска реформацията, църковните преобразувания), пропуска забележителни достиженията на музиката, живописта, литературата, театъра и философията. Пропуска печата, книгоиздаването и книгоразпространението. Пропуска готиката, барока и класицизма. Пропуска века на разума и века на просвещението. Пропуска индустриализацията. Пропуска големите обществените борби и преобразувания, пропуска великите идеи за правата на човека, за гражданските (не селските) свободи и равенството пред закона.Ето за това бива да се съжалява и да се проклина (в иносказателния или в буквалния смисъл) турското присъствие, турското владичество, или турското робство, не заради глупостите в читанките. (В читанките тия пропуски не се споменават, там се казва че европейското възраждане не е започнало с незначителните открития на Колумб, а с величествените стенописи на Боянската църква ).Не бива да се забравя, че заедно с българите, всичко това пропускат и турците. И турците, и гърците, и румънците, и сърбите, и албанците, и босненците, и херцеговците, и черногорците.Ботев и няколкото десетки възрожденци, будители и просветители него е трябвало да наваксват всичко.През своя живот, за десетина години само, Ботев е трябвало да навакса пропуснатото от българите през всичките тeзи четири-пет века. И пропуснатото през реформацията (православните скотове), и пропуснатото през века на разума (и ти, Боже, на разума), и пропуснатото в поезията и литературата, наваксвал е изоставането в обществените отношения свобода, равенство и човешките права (плачете за Париж), наваксвал е пропуснатата ренесансова представа за силата на личността и човешкия дух, наваксвал е изоставането в книгоиздаването и печатарството, писал е вестници, превеждал е от френски и е съставял задачи дори.За десетина години само Ботев се е опитал и в много отношения е успял да извлече, да събере, да представи, да изрази, да предложи и да разпространи непознати за България и Балканите достижения на европейската и световната цивилизация.Отделен е въпросът, че от целия му възрожденски дух и непомерна дейност българите почитат само въстаническо-хайдушките му скитнИ и неизбежните (а също смислени и величави за времето си) националистически пориви.Затова от всичко, което е написал не бива да се променя нито дума или запетая.Нито пък бива да се притулват същностни страни на творчеството, както се прави сега. Да се прикриват писанията му срещу руския (казашки) ботуш, например.Ами писал е срещу миризливия казашки ботуш”, както определя образно тогавашното руско общество, защото това общество е било робско и мракобесно. (В много отношения то и сега си е такова).Ами писал е че, турците са проклети, защото наистина са били такива.(В много отношения те вече не са такива).Ами писал е, че българите се идиоти, защото наистина са били такива. (В много отношения и сега са такива).Представете си само на какво невежо, захлупено, назадничаво, затъпяло природонаселение е трябвало Ботев да натрапва 500 века европейско и световно развитие.Все едно Айнщайн да направи във фейсбук страница за Общата теория на относителността, посещавана предимно, ако не и само от малоумни хейтъри (Омрази, както им викат на Северозапад), които по никакъв начин не могат да бъдат убедени, че земята е кръгла след като нощем, бидейки с главата надолу, не изпопадат в бездната на пространство-времевите кривини. (А бе защо ли това състояние на неразбиране ми е познато?)…През всичките тези векове на турско владичество българите си живеят в своите общини – далеч от обществените бури, стълкновения и достижения. Живеят като чушки в буркан безметежното си живуркане – сгушено, битово, земно, без пориви, възходи или падения, без войни и достижения.Без възможността да влияят върху обществения и държавния живот на света в който живеят.Нещо повече. Без надеждата, че биха могли да влияят.Нещо повече. Без представата, че биха могли да влияят.Тази представа се посъбужда едва през втората половина на 19 век /църковните борби/, след четири века и половина сън. Сън дълбок, както се пее и в бунтовническите песни.Това състояния, тези адети, привички и обичаи предопределят завинаги общественото и гражданското поведение на българите. Робската психика не е празно понятие.Ние тук ще си живеем с хитрости и далавери (ще крием добитъка в гората, за да пестим от данъка), кметът ще си прокара джаде до къщата, щото ни представя пред властите, а пък когато дойде пашата, ще му целунем ръка, белким ни направи някой себап – къде чешма (построена от НДСВ), къде спортна зала, къде магистрала….Не преди триста, или четиристотин години, а преди три месеца селяните от Сапарева баня (нарочно пиша селяните), паднаха на колене пред портрета на Бойко Борисов, белким им уреди нещо си там. Наистина изпопадаха на колене – случката я даваха по телевизора, има я и в Мрежата. Дойдат ли пък нашите на власт, дошло му е значи времето да уредим нашата община, нашата махала, нашата рода и въобще нашите си хора. За държавата има кой да мисли. Пашата, бея, великия везир и султана. Или продължителят на тяхното дело – Бойко Борисов. Нали това им е работата – да мислят вместо нас.И така е във всичките страни на Балканския полуостров били под османско владичество. Включително и в Турция.Казват, че Левски бил закононарушител.Естествено, че е бил закононарушител. Сега ще ви кажа още трима закононарушители.Султан Селим Трети, решил да направи някои преобразувания и да замени еничерския корпус (той вече не се попълва с кръвен данък) с редовна армия по западен образец. Удушен.Султан Абдул Азис (по негово време избухва Априлското въстание), обявил финансовия крах на империята и по тази причина решил да направи преобразувания по западен образец. Убит.И третият – най-големият. Кемал Ататюрк.Всъщност най-големият закононарушител и душманин на османската империя, най-големият рушител и губител на нейните адети и на нейното наследство е не Васил Левски, а бащата на всички турци Кемал Ататюрк.В преобразувателското си ровене и в желанието си да изстърже османското наследство от родината си той стига до там, че забранява отколешната турско-арабска писменост и я замени с латиница. Дотам, че изгаря голяма част от архивите на империята. Като шега на съдбата част от тези архиви са спасени от български офицери и тайно прекарани в България с камион – това е сравнително известна случка.Хайде да си въобразим невъобразимото – султан Селим Трети, Васил Левски, султан Абдул Азис, Христо Ботев и Кемал Ататюрк като съратници.А всъщност защо пък да е чак толкова невъобразимо.Четиримата действително са имали някои общи разбирания. Имали са и едно общо виждане (идеал).Страните им да се отърват от назадничавите, овехтели и пагубни за народите им османски табиети, да догонят Европа и да бъдат част от развития свят.Разбира се, на Турция й е най-трудно да се отърси, от това наследство. Тя все още не се е отърсила.Но и България не се е отърсила. Не съвсем.Взаимната омраза, раздухвана по примера на националните пориви от втората половина на 19 век е част от това наследство.Едни хора предложиха да се построи огромен, ама много огромен паметник на Левски и да се забучи някъде при турската граница, та Левски да гледа строго към турчолята, да ги плаши като едно време джингибито както ги е плашил, а пък ние, българите, да се гордеем национално.Турците пък, ако решат и те да се покажат ербап, могат и те на границата, баш срещу паметника на Левски да издигнат един свои си огромен, ама още по-огромен паметник, примерно на Сюлейман от “при Шипка” или на адаша му Сюлейман Великолепни. Пък ние да не им се дадем и да издигнем нов, още по-огромен паметник на Левски.Пък те, ако щат да се покажат още по-ербап, да издигнат един още по-нов, още по-огромен паметника на Сюлейман.И така нататък, докато…Изследователите вече разбраха защо са изчезнали племената от Великденските острови. Изчезнали са заради огромните каменни истукани. За да изправят тези истукани близо до брега на морето, на местните хора са им били нужни много дървени трупи (подлагали са трупите отдолу, та да търкалят истуканите). И затова са изсекли всички дървета. Като следствие изворите пресъхват и островът опустява.А за какво са им били тези истукани, не е съвсем сигурно.Може би за да ги види откъм морето някое божество, или някой баш юнак, та да дойде и да им оправи а бакиите.А може би истуканите са били издигнати, за да се види, че племето на дългоухите е било по-велико от племето на късоухите. (Или обратното, няма значение, но такива две племена е имало на острова).Но каквито и съмнения да има по въпроса паметник на какво са тия истукани, няма съмнения за това паметник на какво са станали.На човешката глупост, разбира се.Ама ще кажете, че това е било много отдавна, било е много далеч, някъде по средата на Тихия океан и сега такива щуротии не стават.Ами не ходете чак в средата на Тихия океан, идете в съседно Скопие и ще видите дали не стават такива щуротии.То не си оправило водопроводите, кръстовищата и транспорта, то не си е изнесло боклука, ами строи каменни истукани на кой ли не, включително на император Юстиниан (sic), та да си повдигне самочувствието.А сега да ви кажа какъв би бил най-подходящият паметник и за България, за Османската империя и за българо-турските взаимоотношения.Двама души от бронз. Ама не големи, малки, като ония на площад Славейков, дето децата им викат “чичковците” а Симеон СакскКобургготски “братя Славейкови”Да седят кротко един до друг някъде на българо-турската или на турско-българската граница, да си приказват, да разтягат локуми и да се наддумват.Настрадин Ходжа и Хитър Петър, разбира се. А може също Хитър Петър и Настрадин Ходжа. А може Настрадин Петър и Хитър Ходжа. Само да не е Левски и палачите му. Те вече си имат паметници където трябва.Преди време вековните врагове Франция и Германия по предложение на съответните министрите на културата и образованието и с благословията на Франсоа Митеран и Хелмут Кол направиха общи изложби за миналото на двете страни, за това как едните си представят другите, за заблудите и недоразуменията, за глупавите предубеждения и предразсъдъци, както и за откровените лъжи.И хората не се хванаха за гушите, когато видяха, че в немската част на изложбата Карл Велики е представен като велик германски император, а във френската – велик френски император. Смяха се.Преди време двамата големи държавници Франсоа Митеран и Хелмут Кол заедно, хванати за ръце отдадоха почит на загиналите при Вердюн.Сега Франция и Германия не са вековни врагове. За омраза между французи и германци е смешно дори да се говори дори. Сега Франция и Германия са двете водещи европейски държави, които имат най-голямо влияние при определяне политиката на Съюза.А толкова ли е страшно и невъобразимо българският и турският държавен глава заедно, хванати за ръце да отдадат почит на загиналите при Шипка. На всички загинали – и българи и турци.Ами в края на краищата на “турчолята”, пратени да се бият при Шипка им е било внушавано, че се бият за царщината си, тоест за султанщината си и изпълняват свещения си дълг.Ами толкова ли е страшно и невъобразимо българският и турският държавен глава заедно, хванати за ръце да отдадат почит на загиналите при Чаталджа.Ами в края на краищата на “българята”, пратени от Кобурггота да завладяват Цариград е било внушавано, че се бият за родината си.Ами толкова ли е страшно и невъобразимо да се напише една обща история на турското владичество по нашите земи. Най-малкото поради това, че тази история наистина е обща. Не за да се преподава по училищата, това скоро няма да стане. Но като опит за взаимно разбиране поне.Ами изглежда чак толкова. Страшно и невъобразимо.Защото вместо умни, образовани и далновидни държавни мъже, вместо истински водачи, способни да осмислят миналото и да осветлят бъдещето, народът си е избрал за властници (по свой образ и подобие) полуобразовани тарикати, чиито умствени и държавнически способности се изчерпват предимно със способността им да се възползват от хорските предразсъдъци и заблуди. Да ръсят тъпни от рода на тази, че всякакви изказвания за Ботев и Левски извън общоприетите, ще се приемат като заплаха за националната сигурност – Боже, каква посредственост и първичност. И то не от министър на войната, или полицията, а от министър на образованието.Но, както е рекъл Оня – “Млъкни сърце”.Иво Беров
  —цитат от коментар 6 на EU defender


  То Османската империя имало човешки права, особенно на християните , мани, мани.
  Такова чевеколюбие било, че направо шапката да ти падне .... заедно с главата.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 16. 16 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  Четох малоумния пасквил, който си постнал само дотук:
  "Така най-големият български историк Васил Златарски"
  Вместо да копваш текстове първосигнално, без да ги четеш, да беше се поинтересувал, че "дължим" на този "най-голям" тюркската теория, "ханове" и всякакви подобни простотиии. Като той дори не е автор на теорията, а само пламенно я защитава, щото е "най-големия" и дотолкова е можел. Но пък е верен последовател на боклука, шумадийска подлога и българомразец Иречек...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 17. 17 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":

  С едно тескере предприемчивият българин е успявал да обиколи цялата Османска империя, пътувал е в Европа и е търгувал. Не сме имали никакъв шанс, когато са ни завладявали, но начинът на функциониране на империята ни позволява да оцелеем. И да бъдем това, което сме днес. За разлика от узи, печенеги, авари, хазари и други подобни. Това са реалностите. А влиянието им върху езика ни е още по-голямо.

 18. 18 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Важно е кой пише историята. Помня как до 1984 г. в България се твърдеше, че прабългарите са тюрки, но след това по заповед на БКП вече се твърдеше, че прабългарите са арийци. Защото през 1984 г. БКП започна насилствената смяна на имената на българските турци и заповяда на всички български историци да променят произхода на прабългарите. И до днес всички български историци твърдят, че прабългарите са арийци, а всички други историци по света твърдят, че прабългарите са тюрки. в България днес не се признава наличие на турци, говори се за "мохамедани". Интересно ако един турчин в България е християнин какво правим? Когато обаче трябва да се обиди турчин в България се казва "мръсен гаден турчин", т. е. само когато трябва да се обижда са турци.
  Рилският манастир в сегашният си вид е построен по време на османското владичество. Подпален, поради завист от гърците и изгорял, е построен наново от родолюбиви българи с разрешение на султана.
  Комунизма направи в главите на доста българи една боза, която не знам как ще се оправи. Единствената надежда са сега раждащите се българчета, които са вече твърде далеч от комунизма. Те като пораснат нещо да се промени.

  ДБ=БКП
 19. 19 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 904 Неутрално
 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Интересно ми е как сегашните български историци обясняват, че прабългарите са говорели тюркски, имали са за емблема емблемата на тюрките - IYI, вярвали са в тюркският езически бог Тангра и са участвали в тюркски хаганати?
  Малко като македонците са съвременните българи, цял свят им казва "Тюрки сте!", но те казват "Не! Арийци!".

  ДБ=БКП
 21. 21 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":С едно тескере предприемчивият българин е успявал да обиколи цялата Османска империя, пътувал е в Европа и е търгувал. Не сме имали никакъв шанс, когато са ни завладявали, но начинът на функциониране на империята ни позволява да оцелеем. И да бъдем това, което сме днес. За разлика от узи, печенеги, авари, хазари и други подобни. Това са реалностите. А влиянието им върху езика ни е още по-голямо.
  —цитат от коментар 17 на hammurabi


  Направо имало едно обикаляне на света. Имали сме си мини ЕС.
  Егати идилията. Направо българите сме крещели от кеф.
  Жалко , че подлите рубашки дошли и развалили ихтибара.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":

  Пропуската собствеността върху земята.

  Земите на Балканите (Rumeli) и Анадола, понеже са завоювани земи, са преминали в собственост на държавата (Османлъ). Падихахът ги разделил и раздал според доходите от тях на хора, които натоварил с данъците.

  Osmanlılarda fetih yoluyla ele geçtiği için, Rumeli ve Anadolu topraklarının çoğu devlete ait mîrî arazi idi. Bu araziler, önceki Müslüman Türk devletlerinde olduğu gibi gelirine göre muayyen parçalara ayrılırdı. Her bir parça, harblerde yararlık gösteren askerlere veya hazineden hakkı olan kimselere dirlik olarak verilirdi. Sözgelişi 500 köylü bir sancağın 200 veya 300 köyü, ikişer üçer köy olarak 80-90 tımara ayrılır; hak kazanan askerlere verilirdi. Geri kalanı zeamet ve has olarak bölünürdü. Zeametler subaylara verilirdi. Haslar da, padişah, hanedan, vezirler, beylerbeyiler, sancakbeyiler ve diğer yüksek memurlara maaş karşılığı tahsis edilirdi.)
  http://www.ekrembugraekinci.com/mmakale.asp?id=131

 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 512 Любопитно

  И нито дума за деспот Стефан Лазаревич и за деспотина Оливера Лазаревич, която след тази битка са я карали да практикува в двора на Тимур нятаимори? Защо?

  Бог да благослови Америка за България!
 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#21] от "Тиква загубена":

  Тиква загубена, какво въобще целиш с коментарите си?
  Сталин и болшевиките са най-големите антихристи в историята. 80 млн. избити православни за 75 власт. Много ви е удобно да мълчите за тези жертви нали?
  За 500 г. ако османците действаха като вас комунистите нямаше да остане жив нито един християнин. Чети малко история. Да, имало е убити християни от османците, имало е мъченици, но политиката на османците не е била да се избива наред, каквато е политиката на болшевиките.

  ДБ=БКП
 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Тези дето копи-пействате фермани,

  давате ли си сметка доколко е възможно да се следи такъв форум през мобифон!

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  До коментар [#12] от "Deaddark":

  Това са ФАКТИ,а не приказка.

 27. 27 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#21] от "Тиква загубена":Тиква загубена, какво въобще целиш с коментарите си?Сталин и болшевиките са най-големите антихристи в историята. 80 млн. избити православни за 75 власт. Много ви е удобно да мълчите за тези жертви нали?За 500 г. ако османците действаха като вас комунистите нямаше да остане жив нито един християнин. Чети малко история. Да, имало е убити християни от османците, имало е мъченици, но политиката на османците не е била да се избива наред, каквато е политиката на болшевиките.
  —цитат от коментар 24 на anonim440


  Нерде Сталин, нерде Баязид!
  Абе пийте ги тези хапчата бе хора!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 28. 28 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  Учудващо че от ДВ са проявили исторически интерес към тази забележителна битка която показва че османците изобщо не са били толкова велики и страшни воини просто християните са предпочитали да имат мирни и васални отношения с тях вместо да воюват за свободата си досущ като днешните отношения с Турция!
  Любопитното тук е че Тамерлан първо прави поход до Египет където разбива мамелюците и на връщане пътьом минава край Анкара където го чака Баязид събрал всичките налични свои и на васалите си войски!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 29. 29 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#21] от "Тиква загубена":

  Комплекси ли имаш от рубашките, та ги споменаваш без повод?
  Казваме си мнението за минали исторически събития. Не страдай.

 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#27] от "Тиква загубена":

  Комунистите сте анатемосани от св. патриарх Тихон в началото на 1918 г.
  Не сте християни докато не се покаяте и не се отречете от комунистическите си убеждения.

  http://orthodoks.blog.bg/novini/2012/11/13/anatema-na-komunizma.1019862

  ДБ=БКП
 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  "Рилският манастир в сегашният си вид е построен по време на османското владичество. Подпален, поради завист от гърците и изгорял, е построен наново от родолюбиви българи с разрешение на султана."

  Гърците са горели български книги но не и манастири? Манастири и черкви са горели само толерантните турци дето давали разрешение за строежа им!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":
  Кой казваш е победил ???:)))))
  Някак не е редно всичко да се обраща на тема Русия.Разбирам тролщина и тролски манталитет, ама е досадно някак.
  Тимур /както е и написано/ е подложил Баязид и жена му на големи унижения.
  За мен е загадка защо вече поставените в зависимост балкански народи не са се възползвали от отслабването на Османската империя

 33. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Нито в Гърция, нито в Сърбия, а даже и в Македония няма такова чудо като тук.
  Да, македонците имат израз "Това и по турско го е нямало" или "И по турско не сме били толкова зле", но не мразят турците. Гърците мразят турците, но не можеш да чуеш в Гърция "Ако не беше робството, Гърция щеше да е номер едно в Света", същото важи и за Сърбия.
  В България комунистите направиха от турското робство виновник за всичко. Няма хляб в магазините - виновно е турското робство, няма мляко - виновно е турското робство. Хората взимат малки заплати - виновно е турското робство, НРБ е бедна изостанала страна - виновно е турското робство.

  ДБ=БКП
 34. 34 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Любопитно

  Какво ли е обяснението на факта, че османците запазват империята, въпреки че губят всички азиатски територии?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 35. 35 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#2] от "От Банкя с любов":Българите имали ли са собственост - даБългарите имали ли са земи - даБългарите имали ли са църкви - даБългарите имали ли са език - даБългарите имали ли са писменост - даБългарите можели ли са свободно да напускат Османската Империя - даБългарите имал ли са възможност да правят бизнес - даКъде е първата фабрика в Османската Империя - в СливенКой я е създал - българин
  —цитат от коментар 4 на EU defender


  Мозъче я провери в коя година поданиците на султана придобоват еднакви права. То бива неграмотност, но чак толкова не бива.

 36. 36 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#31] от "Julian Mall":

  За Рилският манастир това не съм си го измислил, чел съм го някъде.
  Гърците не знам какви книги са горели, но турците са унищожили хиляди безценни книги на църковно-славянски.

  ДБ=БКП
 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Весело

  Къде си бе Ети, да прочетеш статията на ДВ където нищо не се споменава за слоновете уж докарани от Индия които Тамерлан използвал едва ли не като танкове срещу Баязид!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на FES
  FES
  Рейтинг: 262 Неутрално

  както винаги очакваната льжа от дойче веле

 39. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  На мен мисълта ми е, че не може червени тролове да пишат под такива теми.
  Те са антихристи българоубийци.

  ДБ=БКП
 40. 40 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Интересно ми е как сегашните български историци обясняват, че прабългарите са говорели тюркски, имали са за емблема емблемата на тюрките - IYI, вярвали са в тюркският езически бог Тангра и са участвали в тюркски хаганати?Малко като македонците са съвременните българи, цял свят им казва "Тюрки сте!", но те казват "Не! Арийци!".
  —цитат от коментар 20 на anonim440


  Мингишляк, ти може да си тюрк, няма лошо, но българите нямат нищо общо с тюрки-мюрки, тангри-мангри, ханове-манове и други подобни тъпотии. Това е доказано, а не предположение. Сега, за такива като теб, с анадолско самосъзнание е трудно, ама кво да правиш...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 41. 41 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тиква загубена":

  Да не ти плащат на ред? Копни Война и мир, ако е така, не се притеснявай, ще те разберем.

 42. 42 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тиква загубена": Да не ти плащат на ред? Копни Война и мир, ако е така, не се притеснявай, ще те разберем.
  —цитат от коментар 41 на usero


  Ко речи?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 43. 43 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#40] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  От кого е доказано?
  От вас?
  Лично?
  Я прочетете какво пишат всички други учени освен "българските" (в кавички, че какви българи са комунистите).

  ДБ=БКП
 44. 44 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Рилският манастир в сегашният си вид е построен по време на османското владичество. Подпален, поради завист от гърците и изгорял, е построен наново от родолюбиви българи с разрешение на султана."Гърците са горели български книги но не и манастири? Манастири и черкви са горели само толерантните турци дето давали разрешение за строежа им!
  —цитат от коментар 31 на Julian Mall


  Много добричък бил този падишах бре!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 45. 45 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До верните подници на падашаха:
  Като толкова милеете за присъствието айде на автобусчето и към Босфора.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 46. 46 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#45] от "Тиква загубена":

  Чемодан вокзал Масква.

  ДБ=БКП
 47. 47 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Те циганите са арийци. Може би затова някои от тук пишещите толкова много искат да са арийци.

  ДБ=БКП
 48. 48 Профил на Онгомбо
  Онгомбо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  Това, Ботев, за какво се е борил и срещу кого е писал, къде го прочете?

 49. 49 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Те циганите са арийци. Може би затова някои от тук пишещите толкова много искат да са арийци.
  —цитат от коментар 47 на anonim440


  Що ти ромуланец ли си?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 50. 50 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  Поражението на османците вдъхновява въстанието на Константин и Фружин. Те взимат пример от грешката на бащите си, Иван Александър и Иван Страцимир и се обединяват срещу поробителя. За съжаление въстанието на братовчедите е разбито.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 51. 51 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  До коментар [#6] от "EU defender":

  Човече, много хули ще отнесеш заради тоя си пост, но аз ти благодаря за написаното, евала!

 52. 52 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender"
  Не ЗАРАДИ, а ВЪПРЕКИ.

  Еретик
 53. 53 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  “Българите имали ли са собственост“
  —цитат от коментар 4 на EU defender
  До коментар [#35] от "von_seeckt":

  След превземането на Българската държава всички земи са станали собственост на Османлъ. А падишахът не е раздавал земи на местни хора! Заграбените земи са раздадени на войници и офицери със заслуги за заграбването, султанът и династията, везирите, служители на държавния апарат. Цитирам линка от ком.22.

  Всички са били задължително мюсюлмани. Така всички български земи са минали в ръцете на халифата. А българите са работили на чужди земи.

 54. 54 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Некадърен монголец! Трябвало е да ги унищожи напънло.

 55. 55 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#22] от "half truth":

  "Земите на Балканите (Rumeli) и Анадола, понеже са завоювани земи, са преминали в собственост на държавата (Османлъ). Падихахът ги разделил и раздал според доходите от тях на хора, които натоварил с данъците."
  ===========
  А процесът на оземляване на селяните е твърде неясен.

  Еретик
 56. 56 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Когато става въпрос за пълководксите качества на Тамерлан и бойните възможности на войските му да не забравяме следните факти:
  1. През 1380г. армията водена от Тамерлан превзема Кашгар и овладява Изт.Туркестан.
  2.В битката при Херат през 1380г. разбива елитната персийска армия и изколва поголовно всички пленени.
  3.През 1382-1385г. води успешни битки за Хорасан
  4. През 1386-1387г. след десетки кръвопролитни битки овладява Фарс, Ирак, Азербайджан и Армения.
  5. През 1385г. започва и война с предводителя на Златната орда- хан Токтамъш
  6. През 1389г. в крайно ожесточената битка при река Сър Даря разбива татарите на Токтамъш.
  7. През 1391г. Тамерлан нахлува в Русия и в битката при Кандурча/Битката на степите/ разбива войските на Златната орда като изколва мнозина.
  8. През 1395г. в битката при река Терек Тамерлан нанася ново поражение на Златната орда и срива със земята Астрахан и столицата Сарай. Избити са хиляди цивилни и пленници. Конниците му успяват да пресекат през късната есен Кавказ за 8 дни, гонейки бягащите войски от Златната орда.
  9. През 1392г. Тамерлан смазва с невероятна жестокост въстанието в Шираз/Персия/ .
  10. На 30.10.1400г. в битката при Алепо Тамерлан разбива мамелюкските войски и овладява Алепо и Дамаск като установява пълен контрол над Сирия.
  11. През 1401г. войските на Тамерлан сриват въстаналия Багдад до основи и изколват почти всичките му жители.
  12. През 1402г. разбива османските турци при Анкара и отнема Смирна от рицарите-хоспиталиери като на практика получава данък от християни и мюсюлмани.
  Мисля, че фактите говорят сами за себе си с колко различни армии са воювали войниците на Тамерлан и колко опит са натрупали през цялото това време.
  Турците на Европейския континент воюват с малочислени отряди на разоряващи се боляри и враждуващи по между си крале, които са мислили повече за собствена угода, отколкото за съдбата на народа си. А колкото до самата битка при Анкара, успеха се дължи на това, че фланговете на турската войска са били слаби и са поддали под натиска на монголската конница. До колкото знам турските флангове са били съставени от татарски наемници/главно оцелели от Златната орда, и сръбски конене отряд, който бил малоброен. В хода на битката татарите дезертират при Тамерлан, а сърбите нямат опит в бой със монголска конница, която буквално прегазва редиците им. Монголците излизат в тил на турците и сред редиците на последните настава паника. Продължават да се сражават остават само еничарите, които се бият фанатично.Въпреки самоотвержената си борба, обаче те са тотално унищожени от връхлитащите Тамерланови конници. Разгрома за турците е бил пълен......

 57. 57 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  Имали сме държава, а поганците са я унищожили. И предател като теб харесва това?!

 58. 58 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Вместо да копваш текстове първосигнално, без да ги четеш, да беше се поинтересувал, че "дължим" на този "най-голям" тюркската теория, "ханове" и всякакви подобни простотиии. Като той дори не е автор на теорията, а само пламенно я защитава, щото е "най-големия" и дотолкова е можел. Но пък е верен последовател на боклука, шумадийска подлога и българомразец Иречек...
  —цитат от коментар 16 на CINZANO - оправете си сайта!


  Тук имам да кажа две неща - Първо, никой сериозен Западен учен не оспорва, нито му идва на ум да оспорва Тюркския произход и език на Аспаруховите Българи. Че Прабългарите са Тюрки е очевидно за всеки, който разбира от езици, има достатъчно доказателства за това. Нет-а е пред вас, поровете да видите какво казват по въпроса компетентните хора. Второ - Иречек се е потрудил и за времето и възможностите си е написал една изключително добра и обективна История на България. Това, че казва някои истини за функционирането на Православните институции (самият той е Католик), не го прави Бългро - мразец. Само че, Иречек не ви отърва на вас, манипулаторите на Историята. А пропо - не е случайно, че едно време имаше в учебниците по история цитирано от Иречек (съвсем тенденциозно избирателно, разбира се), но самата История на Иречек много трудно се намираше. Сега е същото - манипулаторите (повечето Български историци изпълняват полит-поръчки) не са заинтересовани хората масово да имат достъп до изворите. Пазите ги за себе си и вадите избирателно от тях. Например, Отговорите на Папа Николай на Въпросите на Княз Борис - тази книга в много малък тираж беше издадена на Български език от БАН през 80-те. Абсолютно не-намирваема е днес. Дори в Софийския Университет я НЯМА. Защото такива книги не са ви изгодни на тъпите тези за някакъв Ирански произход на Прабългарите. А те са Тюрки и хич не са изчезнали. Техни потомци в днешна България са част от Делиорманските Турци, а на Волга, в Татарстан - Булгарите набедени за Татари. Та, по-полека с манипулациите.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#58] от "transvaal":

  Иричек пише и доста глупости. Например че Княз Борис "избил" 52 болярски рода...

 61. 61 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Тимур /както е и написано/ е подложил Баязид и жена му на големи унижения.
  —цитат от коментар 32 на daam

  Чел съм и версия че го затворил в клетка и на площада накарал войниците си да изнасилват майка му. Като спомен за това оттам дошла и най-тежката псувня в българския език.
  Дали е вярно, кой знае...

 62. 62 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Всяка империя има възходи и падения.
  Днес тук, освен трътлести и крадливи еничари, други няма.
  Но този материал е добър. Трябва да има повече такива в "Дневник".

 63. 63 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Интересно ми е как сегашните български историци обясняват, че прабългарите са говорели тюркски, имали са за емблема емблемата на тюрките - IYI, вярвали са в тюркският езически бог Тангра и са участвали в тюркски хаганати?Малко като македонците са съвременните българи, цял свят им казва "Тюрки сте!", но те казват "Не! Арийци!".
  —цитат от коментар 20 на anonim440


  Тия две неща не си противоречат, поне в профанизираното и общовъзприето (грешно) тълкуване смисъла на думата Арийци. Защото - истинските, оригиналните Тюрки са светлооки и светлокоси хора - Куманите са най-чисти Тюрки (или Турци, което е едно и също нещо) и са били известни като много бели и руси хора. Това са ПОЛОВЦЫ - от Полов (слама), сиреч, сламено руси. Руси, рижи, зеленооки, синеоки - това са истинските Тюрки. Затова, в Делиормана, белите хора са доста повече отколкото в останалата България, понеже Турците там са потомци на Аспаруховата Орда, на Кумани, Печенеги (Баджанак), узи и др. Не само ханове и царе от 1-вото Българско царство са Тюрки, а и ВСИЧКИ династии на Второто Българско Царство са Тюрки - Кумански династии. Вижте дори само името на царицата, жена на Калоян. Даже името на рода Шишман е чисто Тюркско. Те са държаво-творческият компонент на България. Още нещо във връзка с Арийците - Тюркските езици са най-близки до коренния Прото - Индоевропейски език. Корените на огромен брой думи в днешните Славянски и Германски езици са си просто думи в ДНЕШНИТЕ Тюркски езици със същото смислово значение. При това, става дума за корени на фундаментални термини, а не на думи за неща, появили се вследствие на прогреса. Тюркски, Унгарски и Финландски езици, бидейки аглутинативни, са изключително консервативни и много бавно се изменят, за разлика от флексивните езици, поради което са нещо като референс за старите, прото-езици с вероятен хоризонт от 3-4 хиляди години назад. ВСИЧКИ днешни нации в Европа са резултат на преселения от същия географски район - Алтай - Казахстан. Само че, преселенията са по различно време - Келтите идват в Европа преди около 4 хиляди години. Германите се заселват в Скандинавия преди около 3 хиляди години. Авари, Хазари, Хуни, Българи и накрая Тюрки идват след Христа, но Южно-Руската и Украинска Степ се населяват с Тюрки много преди това - четете Херодот за Скитите - част от племената описани от него са Тюрки (Масагети и Агатирси са два от трите съставляващи народа на Прабългарите и са Тюрки, Юруците (Iurcae по Херодот) са си по тия пасища от незапомнено време.
  И още нещо, макар и спекулация - Райхът причислява Българите към Арийците именно защото Прабългарите са Тюрки. А Германците ги знаят тия неща от преди Хитлер, на базата на Краниология. Понеже те търсят Urheimat, сиреч Пра-родината и към 1820 я ситуират в Кавказ, но към 1860 вече Урхаймат-а е в Централна Азия. Днес, генетичната наука е точна наука и води до същите изводи.
  Елините например, също са руси и снажни хора. Преди да навлязат на Балканите, са в Понтийската Степ. Днес Гърци и Турци са общо-взето тъмновати, но те са потомци на жителите на същите тези земи от поне 8 хиляди години насам. Това е Средиземноморска Раса. Нашествениците винаги са били малко на брой, но много добре организирани военни народи. Бели, руси, на коне, владеещи желязото, имащи държаво-творчески начала, организация и дисциплина. Арийци не се припокрива с Индо-Европейци. Работата е много по-сложна и не е за читатели на профанизирани четива.

 64. 64 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#27] от "Тиква загубена":Комунистите сте анатемосани от св. патриарх Тихон в началото на 1918 г.Не сте християни докато не се покаяте и не се отречете от комунистическите си убеждения.http://orthodoks.blog.bg/novini/2012/11/13/anatema-na-komunizma.1019862
  —цитат от коментар 30 на anonim440


  А ко прайм с православните атеисти? 😎

  (не се чете)
 65. 65 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 935 Неутрално

  "Рилският манастир в сегашният си вид е построен по време на османското владичество. Подпален, поради завист от гърците и изгорял, е построен наново от родолюбиви българи с разрешение на султана."Гърците са горели български книги но не и манастири? Манастири и черкви са горели само толерантните турци дето давали разрешение за строежа им!
  —цитат от коментар 31 на Julian Mall


  Много невеж коментар. Манастири са горели по две причини - там, където са били предимно от дърво са възниквали пожари. Там, където са изгорени от Турци - вземете лупата и четете внимателно - почти всички такива случаи се дължат на разбойнически нашествия от Кърджалии, Даалии и всякакви други бандити. Идете в Рилския Манастир и вижте в музея фермана на Мехмед 2-ри за статута на манастира и грамадната свещ подарък от него. Мехмед е ходел понякога на неделни служби в някои църкви. И също - мощите на Св. Иван Рилски, след много митарства из Сърбия и Унгария, най-после се връщат в Търново, втората половина на 15-ти век. През 1489 шествие с ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ души пренася мощите на светеца в Рилската Обител. Чудна работа, уж поробена България, пък има институции и връзки наоколо, че и влияние да си върне Светеца-Покровител и на същия поробен народ му е позволено да прави гигантско шествие с много повече хора от Първо-Майска манифестация и да цепи от Търново, през Балкана и София та до Рилския! Айде посмали малко манипулациите в ДС-стил от соца! Истината вече е до голяма степен достъпна за всички и хората нямат нужда от измислена история.

 66. 66 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Какво ли е обяснението на факта, че османците запазват империята, въпреки че губят всички азиатски територии?
  —цитат от коментар 34 на Незнайко в Слънчевия град


  Ами защото основна опора на Османската Империя са Балканите! Османската Империя е приемник и продължител на Ромейската, създава ред и добри условия за стопански живот, има поне 200 години мир в провинциите, поради което няма сериозна съпротива. Това е контрастираща разлика с предишните разпокъсани, изпълнени с между-особни войни времена, с опустошителни епидемии и постоянна несигурност. Замяната на тези условия с едни относително стабилни от гео-политическа и законодателна гледна точка условия е основа на възхода на империята. Има и друго - Османската Империя запазва Православието в този му антикварен вид (за да не позволи Уния под водителството на Папата). Тогавашните хора са знаели, че царят и царщината са в Цариград и много не са правили разлика между предишните Василевси и тогавашните Султани, на обикновения човек му е все тая, пък и Турците са го товарели с по-малко данъци от предишните царства.

 67. 67 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 935 Неутрално

  [quote#40:"CINZANO - оправете си сайта!"][/quote]

  Айде бе, доказано било. Повтарям - нито един Западен историк не си и помисля да оспорва Тюркския произход на Прабългарите. Това, че в България историците (повечето) си дават задника по политически причини не доказва нищо за произхода на Българите. А полит-поръчкови трудове не чета - имам алергия към подобни пасквили.

 68. 68 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Впрочем Ангора е днешна Анкара. Амир Темур е влизал и в Москва (несъществено село тогава) и е достигал то Истанбул.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 69. 69 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Тимур е ликвидирал около 15-18 процента от населението на планетата по онова време . Отличник :) Не имало армия, която да устои на 100 хилядна конница от професионални главорези ,дето не са слизали от животното след прохождането си . Организирани и обучени под жестока дисциплина.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 70. 70 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Видинското царство по това време е васал на турците и български войски участват в тази битка. А от страната на Тимур пък участват покорените волжски българи. Това вероятно е първата битка, в която се изправят два братски народа.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 71. 71 Профил на Иван Георгиев
  Иван Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Егати нашествието на поганци!

 72. 72 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  [quote#40:"CINZANO - оправете си сайта!"]
  —цитат от коментар 67 на transvaal
  Айде бе, доказано било. Повтарям - нито един Западен историк не си и помисля да оспорва Тюркския произход на Прабългарите. Това, че в България историците (повечето) си дават задника по политически причини не доказва нищо за произхода на Българите. А полит-поръчкови трудове не чета - имам алергия към подобни пасквили.[/quote]

  Каква тюрска теория бе мушмул, даже Ибн Фадлан прави разлика между тюрките и волжските българи - едните живят в юрти в степта и гледат само животни, другите живеят в градове и се занимават със земеделие, лозарство, пчеларство, занаяти и т.н
  Да не говорим, че в нито един средновековен исторически източник българите някъде са наричани тюрки. отделно и генетическите изследвания, които ни показват, че българите сме най-близки генетично до гърци, хървати и италианци и почти нищо общо нямаме с тюрки, или монголоиди.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 73. 73 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#72] от "Darcas":

  Българите имаме над 30 000 каменни арийски града. Да се водят спорове за произхода ни вече става досадно. Отивате в Плиска след като не вярвате във 70- те ведически вярвания, които и днес честваме отивате в Плиска и ясно е видна ахименидсйата ни арийска култура. Мадарскуят конник е шедьовър на тази култура Апропо. Отивате във Волжска България и виждате високите, руси българи, които са по-заоазени от нас

 74. 74 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  пък и Турците са го товарели с по-малко данъци от предишните царства.
  До коментар [#66] от "transvaal":

  Защо твърдите че са го правили с по-малко данъци?
  По това време навсякъде по света данъкът е бил десятък.

  Десятък , натрупващ се ! Още отпреди новата ера.
  Ако селянинът изкара 10 чувала жито, дава 1 на феодала (агата). После, за да ги смели на брашно пак дава 1/10 на мелницата (собственост пак на феодала). После на пекарницата и т.н. И в Испания системата е работила по същия начин още при етруските..

  Османлъ е воювала непрекъснато. Подържала е огромна армия, част от която наемна. Имала е разходи.

 75. 75 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 749 Неутрално
 76. 76 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#27] от "Тиква загубена":Комунистите сте анатемосани от св. патриарх Тихон в началото на 1918 г.Не сте християни докато не се покаяте и не се отречете от комунистическите си убеждения.http://orthodoks.blog.bg/novini/2012/11/13/anatema-na-komunizma.1019862
  —цитат от коментар 30 на anonim440


  Че болшевишката сган не са християни, още помня годините как забраняваха да се ходи на църква, а на нашите мюсюлмани им забраняваха да си правят обичаите. Дори повече, изтриха им на надгробните камъни които бяха на турски. Болшевишката сган не бяха и българи, позаинтересувайте се кои беше съветника на скапания живков, от там ще можете да си направите извода.

 77. 77 Профил на Иван Георгиев
  Иван Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#76:"cvz19584875"][/quote]

  КАК ИЗОБЩО ТИ ХРУМВАТ ТАКИВА ЛЪЖИ?
  То вие поганците само лъжи си измисляте!

 78. 78 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 926 Неутрално

  И досега може да се чуе изразът ''жесток като Тамерлан''. Тимур се отнася жестоко към собствените си войници, но още по-жестоко към вражеските. Не случайно част от армията на Баязид се присъединява към него. Чувал съм, че по време на битките на Тимур са паднали 1 милион мюсюлмански глави. Тогава наистина е можело да настъпи краят на Османската империя, ако Тимур бе продължил похода си на запад към Константинопол.

 79. 79 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 529 Неутрално

  " на теб куция и на мен коравият ли се падна да оправяме света?"

 80. 80 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#66:"transvaal"][/quote]

  Всъщност понятието национална държава е възникнало сравнително скоро, ако не бъркам някъде през 17-18 век. В средновековна Европа селяните са били реално собственост на местния феодал и заедно с него са влизали в състава на една или друга държава. ККогато феодалът е бил достатъчно хитър е успявал да запази владетелството си дори при загуба на война от предишния му сюзерен като даде клетва за вярност на новия. Добър пример са десетките италиански и германски княжества, които са се обединили в сегашните държави едва преди малко повече от 200 години.
  В нашата средновековна България не е било по-различно. В периоди на териториален възход в нея са влизали гърци, албанци, власи, по едно време даже и маджари, начело с местните графове или както е била титлата им. Носител на държавността е бил царят, подчинените му боляри, комити и др. са ставали част от българската държава без непременно да стават българи. И обратно - даже когато сме били под византийско българските боляри са останали владетели на териториите си. Затова е имало и въстанието на Асен и Петър, които са си били силни боляри, способни и интелектуално, но и материално да отхвърлят властта на най-силната тогава държава.
  Турците са подходили по-рационално по въпроса, като са премахнали местните дребни владетели, дори и тези които отначало са им били съюзници и са оставили целите територии под управлението на назначени от султана управители (не наследствени !).

 81. 81 Профил на bua50633401
  bua50633401
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  Ганя, дорогой Фес, Вие още сега немедленно трябва да отиди те пред руско посолство и да и искате официално извинение от Русия, че вие развалилась раахата с Османската империя. Бежите... Ти си просто прост...

  Ганя, знаеш какая у меня самая любимая книга болгарская? Бай Ганя - етот Константинов сумел только на 100 страниц описать всю вашу еволюция на всю вашу историю. Шикарный человек. Он жив?
 82. 82 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#81] от "Тьотка":

  Прост е като квадратна матрица, но не е само той! Тук са цяла банда.

 83. 83 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  А ето какво пише за битката при Анкара почти съвременният на събитията и много близко живеещ "късновизантийски" историк Дука:


  "На разсъмване Баязид построил своите легиони. С призиви за бой той стоял там, чакайки скитите да нападнат първи. Скитите, от своя страна, изпълнявали заповедите си без звук или врява или какъвто и да е било шум, работейки като неуморни мравки. Баязид започнал да бръщолеви и да проклина своите благородници. Той остро смъмрил командирите и (заповядал) да ги бичуват тъй като не се били построили правилно за битка. Един командир, сражаващ се под знамето на Айдън, чувайки, че неговият господар Айдън се бил присъединил към своя брат, изоставил позицията си и, взимайки знамето, се присъеднил към врага заедно с 500 тежковъоръжени бойци. Войските от Сарухан направили същото. Бойците от Ментеше и Гермиян, като видели владетелите си да викат и да сигнализират, също дезертирали и отишли при противниците им. Баязид, като гарга (рошава- бел. моя :P) бил постепенно лишен от перата си. Скитските бойци го обграждали докато накрая кръгът не бил затворен.

  Стефан Лазаревич, шуреят на Баязид, наблюдавайки тези маневри от страна на Баязид със своите 5 000 сръбски тежковъоръжени конници, отказал да приеме поражението. Той и неговите бойци атакували скитите с бойно настървение, насочвайки копията си в лицето на скитите. Когато скитите видели тяхната свирепа и безстрашна атака, те отворили редиците си и ги пропуснали през тях. Скитите изстреляли стрелите си в тила на конниците, удряйки хълбоците на конете. Те обаче не успели да причинят много вреда на ездачите, тъй като те били покрити с черна броня. Щом сърбите се обърнали, скитите отново отворили редиците си и ги пропуснали през тях. Мнозина паднали и от двете страни. Стефан дошъл близо до Баязид и се опитал да го убеди да избяга, но не успял. Много кучета вече го били обградили и силни бикове преграждали пътя му. Стефан, който видял какво става и предугадил какво ще се случи, взел своите мъже и най-големия син на Баязид- по име Сюлейман и ударил отново по центъра на врага. Разпръсквайки ги с голяма мощ и събаряйки мнозина от конете докато той самият изклал велико множество, той едва успял да пробие засадата. Скитите били събрани близо (един до друг), движейки се от външния кръг към претъпкания център. Стефан избягал, поемайки по пътя, водещ към Бруса и Сюлейман отишъл с него.

  Скитите безжалостно колели бягащите турци докато Баязид, поради своя краен прилив на кръв (от гняв), се изкачил на едно възвишение в средата на полето с около 10 000 освободени роби, наречени еничари. Останалите избягали в безредие. Щом скитите, (увлечени) в преследване на турците, видели Баязид (уловен) в средата на мрежата, като костур, давещ се за въздух, била дадена заповед: "Нека никой не бъде убиван". Те съблекли пленниците голи и ги освободили. Един божествен закон бил предаван между потомците от поколение на поколение- не само между римляните, но и между персите, трибалите и скитите- че когато враговете са от същата религия, трябва да им се взима само плячката, те самите не трябва нито да бъдат взимани в плен, нито убивани извън бойното поле.

  Тогава робите на Баязид се нахвърлили като лъвове върху скитите. Благодарение на своя далеч по-голям брой скитите надвили турците; какво биха могли да направят десет срещу сто скити. Всички били изклани. Такива били бедите, които били сполетяли Баязид, че скитите дошли наблизо и му казали: "Слез от коня, господарю Баязид, и ела насам. Темир-хан те вика". Противно на желанието си, той слязъл от коня си, който бил арабски и струвал много пари. Те вместо това му оседлали едно малко пони и, качвайки го върху него, го отвели при Темир-хан."

 84. 84 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Ето и едно малко по - различно описание на битката, Мехмед Нешри, "Огледало на света".

  "...От емирите, застанали в редиците на Баязид хан, първи извършили предателство татарите. Те се върнали към Тахитрен. Гермиянската войска се върнала при Гермияноглу. И така войската от всяка област си отишла при своите бейове, които избягали при Тимур (Тамерлан). Вълкоглу (Стефан Лазаревич) с гяурската войска се бил добре. Тимур рекъл: "Сиромаси, направиха каквото беше по силите им !". Видял Баязид хан, че всички отишли при своите, а той останал само с хората си. Единият син на Баязид - Мустафа Челеби - паднал от коня си и безследно изчезнал. Пратил пашите да търсят челеби Сюлейман, но и той си бил отишъл.
  Султан (Челеби) Мехмед също видял накъде отива работата, събрал амасийската войска, пък си тръгнал за Амасия. По онова време султан Мехмед бил само на 11 години...Още малко оставало и чагатайската войска щяла да бъде победена. В това време Гермияноглу видял султан Баязид и го познал. Тозчас викнал: "Хей, този, който тук се бие, е самият Баязид хан. Защо стоите!".
  Веднага се притекли, обградили Баязидовия кон от четири страни, заловили го и го отнесли при Тимур. Тогаз взели Тамерлан под мишниците и го занесли пред вратата на шатрата. И Баязид хан свалили почтително от коня. Изгледали се един друг, а подир туй седнали двамата върху килима... Тамерлан казал на Иълдъръм (Светкавицата): "Ако аз бях изпаднал в такава беда, ти какво щеше да направиш с мене?" Баязид хан бил прекалено дързък и избухлив. Отговорил: "Ако ти беше изпаднал така, аз тебе щях в желязна клетка да пъхна!". Тамерлан рекъл: "Ей, хане, лошо отговори!" И веднага заповядал. Измайсторили желязна клетка. Поставили Иълдъръм хан в клетката и го затворили."

  Тук Тамерлан се представя не само като жесток военачалник, какъвто несъмнено е бил, но и мъдър владетел, който уважава победения враг ! За съжаление, Светкавицата не осъзнал какво му се е случило и предрешил края си по този глупав начин !

 85. 85 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Ще те посъветвам да гледаш първия български цветен филм "Хитър Петър". Доста реалистичен.

 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Разстроено

  До коментар [#58] от "transvaal":

  никой сериозен Западен учен не оспорва, нито му идва на ум да оспорва Тюркския произход и език на Аспаруховите Българи. Че Прабългарите са Тюрки е очевидно за всеки, който разбира от езици, има достатъчно доказателства за това. Нет-а е пред вас, поровете да видите
  ========
  През последните години .....еволюираха какви ли не нови теорийки ....
  И както е тръгнало ....е въпрос на време ....Аспарух да бъде обявен за лорд от Бъкингамския дворец. ...
  Бяга се от елементарни истини.....не подлежащи на никакви съмнения....

  Bukalemun
 87. 87 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":


  До коментар [#3] от "EU defender":

  Коч, лъсна ли ти разширения, анадолски дирник?

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 88. 88 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#77] от "Иван Георгиев":

  Вие живели ли сте в ера на диктатура, че ми отговаряте? Ако сте живяли, какво помните? Аз съм живял и помня всичко, но вашето е че турците винаги са лоши, а ние не сме или не бяхме, нали така. Зомбирани и ще си останете.

 89. 89 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  Колега, прочетох поста ти (на Иво Беров), хареса ми, но не съм съгласен с
  "Българската държава е имала един отколешен враг – Византийската империя."

  Реално българската държава е била част от византийския свят, по модел и организация копие на Константинополската империя. И въпреки многобройните войни, изброени в историята ни, държавите, и владетелите им са били близки. Като изключим 2-3 големи битки (при Ахелой, Върбишкия проход, Ключ 1014г.) повечето са били едва ли не като спортни срещи (при битката при Вулгарофагон, спечелена бляскаво от Симеон, жертвите от двете страни били .... 0! Нито един загинал!

 90. 90 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#84] от "samoedin":

  За съжаление, Светкавицата не осъзнал какво му се е случило и предрешил края си по този глупав начин !
  =======
  Това към което изпитваш съжаление ....по ония времена е било съдбовен шанс и подарък за всеки истински воин......
  На времето, хората са имали достойнство. ...и не са го губели дори и в най рисковите моменти от живота си. ....
  Както и да е. ....

  Днес, много историци по света .....оценяват битката между Беязът и Тимур (ленк)....като ....''глупавата и братоубийствена война''....
  Тоест ....мисията на тогавашния френски крал ,да предизвика конфликт между тях. ..... е била успешна. ...

  Непосредствено преди самото сражение ....и двамата владетеля вече съзрявали ,че вредите от сблъсъка ще са много повече от ползите.....но нещата са били с такава скорост, че е нямало други варианти. ....
  Близо година преди битката. ...Беязът и Тимур. ....са 'воювали' писмено.....
  Още от тая писмена война ....всичко е било предизвестено....

  Bukalemun
 91. 91 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  До коментар [#56] от "samoedin":

  Интересна справка си дал за битките на Тамерлан. Вижда се че воюва само с единоверци муслими и с индийците. Има предание че преди битка с русите му се явила християнска светица в съня му и това го отказва от битката.
  Колкото до битката при Анкара турците се бият на собствена територия и те са се готвели за нея достатъчно време така че едва ли Тимур ги е оставил без вода защото няма как да познава по-добре местността. Вероятно е оставил един добре подготвен отряд в резерв който слага края на битката продължила 8 часа като си пробива път през еничарите наобиколили султана около хълма откъдето е ръководил битката и го пленява!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 92. 92 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#90] от "eti mehter":

  Тц тц тц!! То и монголците ви излязоха "братя"! И сега какво искаш конкретно от тях? Да се нарекат "турци" и да започнат да учат езика ти ли?!

 93. 93 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#86] от "eti mehter":

  Турчин да се казва Аспарух, не съм чувал. Нито Тервел, нито Борис, нито Крум, нито Омуртаг, нито Енравота...

 94. 94 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Любопитно

  Между другото, DW, по един професионален начин се измъква ......

  През последните дна дни , между САЩ и Турция се случиха толкова много неща ...но въпросната медия ги прескача ....пускайки също не безинтересни статии...
  След 28 месеца , Хакан Атила е пуснат на свобода. ....
  Преговорите за 'буферна зона ' са в разгара си ....и етапа им е на ниво ''ако /то''....

  Bukalemun
 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#93] от "Трансмач":

  Щом не си чувал , значи че не е ли ....или не съществува ли ....?....:)

  Откога трябва да се осланяме на академичността на твоите уши....?

  Bukalemun
 96. 96 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#95] от "eti mehter":

  А откога трябва на академичността на твоите...?!? :)))

 97. 97 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Баязид е имал 20000 сръбска тежка конница в армията си ,която разгромява леката монголска конница на нейния фланг.
  Битката обръща предателството на татарската конница на Баязид,която минава на страната на Тамерлан.
  Баязид и жена му Деспина Лазаревич са пленени.
  Тамерлан е разкарвал Баязид в клетка из Азия ,а за допълнително унижение , стъпвал на врата на Баязид,като се качвал на коня си.

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 98. 98 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#90] от "eti mehter":


  Баязид е изпратил доста обидни писма до Тамерлан и си е получил заслуженото след като губи битката!
  Умрял е в плен и ежедневно унижение ,заради това ,че се е възгордял,че е непобедим...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 99. 99 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":


  Българите са нямали свобода!
  Чувал ли си за черното знаме с надпис “Свобода или смъртъ!”?

  А за кланите ,отвлечени,обезчестени,ограбени,бити,накарани насила да си сменят вярата,изчезнали,потурчени ,бесени,работили ангария,прогонени в други държави,живели в страх целия си живот стотици хиляди и милиони българи чувал ли си нещо,мекере?

  Кириакстефчовци като теб не са българи,а безродници и предатели...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 100. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#54] от "Трансмач":

  Некадърен монголец! Трябвало е да ги унищожи напънло.
  =======
  И след кратко историческо време , империята му отива в небитието. ....
  А Osmanlı. ....я чака така наречепия 'златен век'......века на апогея ....при Сюлейманп Великолепни......
  Но първо трябва да бъде освободен Константинопол. ...града на градовете. ...
  Превземането на този град , има епохална роля в по нататъшното развитие на световната история. .....
  Слага се края на една ....и се отварят вратите за появяването на дрга епоха.....
  В резултат се заражда Ренесанса .......
  По късно. ...през 1615.....се появяват и '' Илюминати''.....което буквално преведено означава .../просветление/......
  В началото , Илюминатите са били хора с ясна и благородническа мисия , имаща главната цел .....да просвети човечеството ....и да го извади напълно от средновековната тъмнина на познанието. ....
  Но в последствие ....те са преследвани и избивани от католическия Рим .....
  Затова решават да преминат в нелегалност. ...състояние в което се намират и до днес. ....
  Ако днес , Илюминатите бяха открита и обществена организация .....човечеството може би нямаше да изживее две световни войни.
  Бомбата над Хирошима нямаше да бъде хвърлена и т.н.....

  За Илюминатите , смисъла на науката е нейната мирна и хуманна форма....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK