Джонсън извършва най-мащабната чистка на правителство в историята

Джонсън извършва най-мащабната чистка на правителство в историята

© ReutersВеднага след като пое поста премиер на Великборитания Борис Джонсън започна най-мащабната чистка на правителство от управляваща партия в историята на Великоритания и първите му назначения сочат, че той се обгражда предимно с твърдолинейни привърженици на Брекзит.


Той запълва 19 позиции в администрацията, включително тези на министрите на финансите, отбраната, вътрешните работи, външните работи, икономиката, транспорта, отношенията с Шотландия и др.


Според първите коментари това е донякъде наложително след неуспеха на кабинета на Тереза Мей да прокара през парламента сделката с ЕС за Брекзит. От друга страна, то е и ярка демонстрация, че Джонсън залага изключително много на това да извади страната си от съюза на 31 октомври и ако не получи по-добро споразумение, иска да има зад себе си екип, готов да го следва докрай и през тежката криза, предизвикана от напускане без сделка.
Доминик Рааб

© Reuters

Доминик Рааб


Доминик Рааб - един от хардлайнерите за Брекзит, получи поста на външен министър. Това се тълкува като сигнал, че Лондон ще разчита да втвърди тона спрямо Европа в момент, когато към Джонсън се изпращат послания, че предоговаряне на споразумението е немислимо. Младият (45 г.) Рааб, който е бил и в министерствата на правосъдието и на жилищното настаняване, получи и статут на Първи държавен секретар. Това означава, че човекът, който подаде в края на 2018 г. оставка като министър за Брекзит заради несъгласие с Тереза Мей, сега е не само върнат в правителството и то на много важен пост, но и е изстрелян до позиция на вицепремиер. Стивън Баркли остава на поста си Министър за Брекзит.


Саджид Давид

© Reuters

Саджид Давид


Саджид Давид - става министър на финансите, след като бе сред кандидатите за лидерския пост на Консервативната партия и премиер на страната. Преди референдума той бе за оставане в ЕС, но след това мина в другия лагер и каза, че резултатът трябва да се уважPriti Patel ава и приложи. Включването му създава впечатление, че Борис Джонсън иска да създаде впечатление за малко по-широк спектър от консерватори в кабинета с по-умерени възгледи. "Очаквам да работя с министерството в подготовката за напускане на ЕС, обединяване на страната ни и възползване на Великобритания от невероятните възможности пред нас", написа новият министър в "Туитър"


Прити Пател

© Reuters

Прити Пател


Прити Пател - един от най-твърдолинейните консерватори, евроскептик, водещ агитатор за напускане на ЕС (но не и без сделка) и бивш министър на международното развитие, поема вътрешното министерство. Член на консервативната група за приятелство с Израел, тя предизвика протоколен скандал (и оставката ѝ) през 2017 г., след като по време на частна почивка в Израел се срещна с официални лица без да е уведомила за това Лондон и да има мандат за това. В страната още помнят, че през 2011 г. тя се обяви за възстановяване на смъртното наказание "като възпираща престъпността мярка" (през 2016 г. тя каза, че е променила мнението си), през 2013 г. гласува против еднополовите бракове и е известен защитник на интересите на тютюневи и алкохолни компании в парламента.


Бен Уолъс

© Reuters

Бен Уолъс


Бен Уолъс - бивш военен и зам.-министър за сигурността и борбата с икономическите престъпления в министерството на вътрешните работи (но никога не е заемал министерски пост), поема отбраната, съобщи "Скай нюз". Той бе за оставане в ЕС преди референдума през 2016 г. и казваше, че Брекзит ще застраши с терористични нападения заради намаляване обмяната на информация с ЕС. Уолъс е известен привърженик на "малкото правителство", което не се меси прекалено в живота на хората и не им налага стандарти, непригодни за тяхната общност. Поддръжник на Джонсън, той е казвал, че "правителството трябва да възнаграждава хората, които се стремят към нещо, а не да защитава привилегированите".


Лиз Тръс

© Reuters

Лиз Тръс


Лиз Тръс - досегашният втори човек във финансовото министерство, ще е новият министър на външната търговия. Вярва в свободния пазар и е казвала, че трябва да се намалят данъците върху доходите и имотните сделки и да се опрости данъчната система, за да се стимулира икономиката. Според нея частните инвеститори трябва да играят по-голяма роля в инфраструктурни проекти и в намаляването на публичния дълг. Тя е била счетоводител и икономист преди да влезе в политиката през 2006 г. и да стане депутат през 2010 г. Отгледана от родители с леви убеждения, тя е била лидер на либералите в Оксфорд (сега пробизнес партията е проевропейска и агитира за втори референдум) и се говореше, че може да се кандидатира за лидер на торите, но в крайна сметка подкрепи Джонсън. Привърженик на оставането в ЕС, Тръс си промени мнението след референдума и каза, че Великобритания трябва да напусне, за да преструктурира и подобри икономиката си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK