Сегашното затопляне е без прецедент за последните 2000 години, твърди изследване

Сегашното затопляне е без прецедент за последните 2000 години, твърди изследване

© ReutersПротивниците на тезата, че промените в климата са предизвикани от човешката дейност, обичат да повтарят, че и преди е имало периоди на глобално затопляне и че причината е цикъл в активността на Слънцето.


Нито едно от това не е вярно, твърдят три научни публикации в списанията Nature и Nature Geoscience.


В тях авторите твърдят, че темпото на сегашното затопляне е без прецедент в последните 2000 години. Всички предишни периоди на отчетливи отклонения от нормата са били свързани с вулканична активност, но не и този, започнал около средата на XIX век. Освен това предишните случаи са били ограничени до отделни части от планетата, докато сега феноменът е по цялата Земя. Няма и доказателства, че слънчевата радиация е сред основните фактори.
"Използвахме глобална палеоклиматична реконструкция за последните 2000 години и не открихме сходни епохи на застудяване и затопляне във времената преди индустриалното развитие", казват авторите на статията в Nature. Палеоклиматичните изследвания използват вторични източници за оценка като броя и дебелината на пръстените на дърветата, развитието на коралите, сондажи в многовековен лед или състояние на отлаганията в езерата. В конкретния случай са използвани близо 700 различни източника.


Екипът от учени от Швейцария, САЩ, Испания и Норвегия посочва, че Малката ледена епоха - най-студеният период през последните 1000 години, например не е обхващал цялата планета наведнъж. Започнал през XIV век, той е предизвикал най-ниските температури през XV век в централната и източната части на Тихия океан, но в Северозападна Европа и Североизточна Америка това се е случило два века по-късно, а до останалите райони на Земята достига в средата на XIX век.


Графиката показва върху каква част от планетата са се простирали и колко продължителни са били отклоненията от температурните норми през последните 2000 години. Според учените тя илюстрира, че никога не е имало толкова бързо и толкова всеобхватно затопляне като сегашното.

Графиката показва върху каква част от планетата са се простирали и колко продължителни са били отклоненията от температурните норми през последните 2000 години. Според учените тя илюстрира, че никога не е имало толкова бързо и толкова всеобхватно затопляне като сегашното.


Преди Малката ледена епоха е била Средновековната климатична аномалия (950-1250 г), когато времето е било по-топло върху почти 40% от планетата. Необичайно е било в Европа и между 250 и 400 г. - време, известно като Римският топъл период. Но и те са били локални явления.


Никъде не регистрирахме преди индустриалната епоха да е имало глобално синхронно екстремно увеличаване на температурите в продължение на десетилетия, допълват учените. Нито едно от по-продължителните отклонения от нормата не е обхващало повече от половината Земя. За сметка на това настоящият най-горещ период от 2000 години насам покрива 98% от повърхността на планетата.


"Разполагаме със силни доказателства, че предизвиканото от човешката дейност глобално затопляне не само е безпрецедентно с абсолютните си температури, но и с териториалния си обхват", пиша авторите.


"Данни от уредите и от реконструирането на близкото минало показват, че темпото на затопляне ясно надхвърля естественото природно темпо, които изчислихме. Това е още един начин да се погледне на необичайното естество на сегашното затопляне", казва д-р Рафаел Нойком от Университета на Берн в Швейцария.


"Не сме се фокусирали върху това да търсим причинителя на последното затопляне, тъй като това е правено многократно и данните винаги са водили до заключение, че причината е дейността на човека. Не сме подлагали тази теза на тест, само показваме, че естествените причини не са достатъчни да предизвикат толкова всеобхватно и бързо затопляне", допълва Нойком.


"Определено има допълнителни доказателства, че изкопаемите горива и антропогенната активност в действителност фундаментално са променили климата", казва за "Ройтерс" Нейтън Стайгер от Колумбийския университет и един от авторите.


"Тази публикация трябва да накара отричащите човешката роля за климатичните промени да спрат да твърдят, че сегашното затопляне е просто етап от естествен цикъл и затова няма нужда да се предприема нищо", казва проф. Марк Маслин от британския University College London, който не е участвал в изследването. И други негови колеги коментират, че са впечатлени от мащаба и прецизността. "Статията показва наистина огромната разлика между регионални и локални промени в климата в миналото и наистина глобалния ефект от парниковите газове от човешката дейност."Друга от статиите описва причините за силното захлаждане на планетата точно преди началото на индустриалната епоха, без което затоплянето на климата може би щеше да е още по-голямо.


Става дума за няколко мощни изригвания на вулкани за по-малко от 30 години в началото на XIX век. Изригването на Тамбора през 1815 г. е проучвано, но малко се знае за подобни явления през 1808-1809 година, както и през 20-те и 30-те години на века в тропическата зона. Всички те са последвани от значително понижаване на летните температури в Северното полукълбо и охлаждане повърхността на световния океан за няколко години. Африка е сполетяна от 20-годишна суша, мусоните в Азия и по планетата отслабват, а системите с ниско налягане в Атлантическия океан се спускат по-близо до Екватора.


В Европа времето е необичайно студено и дъждовно. За последен път ледниците в Алпите започват да се удължават. Всичко това е приключва през 50-те години на XIX век с началото на сегашния период на бързо глобално затопляне.

Ключови думи към статията:

Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1217 Любопитно

  Аз искам Черно море да стига до София, че последно време ме домързя нещо да пътувам....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  Аз вярвам на фандъкова и на топлофикация - според тях е ВСЕ по-СТУДЕНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  Аз съм направил изследване още 1966 години преди ерата на Мардук - и оттогава по-голяма жега не е имало зимата. Значи да прави затоплистите - лятото е по-топло от зимата.

 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  Бошлаф! Нима има темп. измервания от 2000 години, глупости!

  klimentm
 5. 5 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  тука пак ше се разквичат сичките изперкали пенсии :(

 6. 6 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бошлаф! Нима има темп. измервания от 2000 години, глупости!
  —цитат от коментар 4 на klimentm


  ске забравям да проверя как ги мереха от сондажите в ледниците -- некви изотопи беха, ма немам спомен

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Дайте 25% от бюджета на ЕС за глобалното застудяване и ще получите поне 1 000 изследвания доказващи най-голямото глобалното заледяване от 20 000 години!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  До коментар [#6] от "Шихан Йордечка":

  Аз ще ти кажа - рисуваш изотопа кат' картинката у учебника и обЕсняваш как преди 2 000 години бил друг, но само глобалното затопляне му влияе - то локален климат, смяна на течения, различни циклони - те не влияят никак. И най-важното е да сложиш бяла манта, да направиш компютърна анимацийка и да пуснеш клипче в ютюб - това учене, учени - е** ги - ютюбъра е всезнаещ без да учи.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Последна грижа на българина, някъде преди цената ароматизаторите за кола по бензиностанциите. Даже ще се присмива на онези, които берат грижа за това нещо, че се занимават с глупости.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Има нещо такова. При мен днес рекорд, 40,6 градуса.

 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  ""Разполагаме със силни доказателства, че предизвиканото от човешката дейност глобално затопляне ....
  ...Не сме се фокусирали върху това да търсим причинителя на последното затопляне, тъй като това е правено многократно и данните винаги са водили до заключение, че причината е дейността на човека. Не сме подлагали тази теза на тест, ..."

  Това наука ли е?

  Ами подложете я, нали затова вземате едни пари!
  Лично аз смятам, че причината за глобалното затопляне е лошата форма на футболистите на ЦСКА и Левски. Не съм подлагал тази теза на тест...

 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  До коментар [#10] от "von_seeckt":

  И при мен рекорд - 30 градуса, а миналата година бе 36. Странно това лято е по-хладно.

 13. 13 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":


  Последна грижа на българина, някъде преди цената ароматизаторите за кола по бензиностанциите. Даже ще се присмива на онези, които берат грижа за това нещо, че се занимават с глупости.
  —цитат от коментар 9 на cinik


  Не е съвсем така. Има българи, малка част, но ги има, които смятат че вероятно има промяна в климата. При това много вероятно, защото той си има навика да се променя. Та същите тези българи се чудят защо се харчат огромни суми само да се докаже, че това е резултат от човешка дейност. На всичкото отгоре се хрчат още по-големи пари за да се ограничи тази човешка дейност, въпреки че никой не е доказал връзката с промяната на климата. В самата статия си го пише...

 14. 14 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 443 Весело

  Е как да е имало подобно затопляне като тогава никой не е мерил температури и по-важното, никой не си е нагласял данните така че да се получи желаната тенденция.

 15. 15 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Щом не е публикувано у Пик значи е долна лъжа.

 16. 16 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz73":

  Ти можеш ли да четеш?
  Това прочете ли го:
  "Не сме се фокусирали върху това да търсим причинителя на последното затопляне, тъй като това е правено многократно и данните винаги са водили до заключение, че причината е дейността на човека"
  А това:
  "Разполагаме със силни доказателства, че предизвиканото от човешката дейност глобално затопляне не само е безпрецедентно с абсолютните си температури, но и с териториалния си обхват",

 17. 17 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  А кой е правил и намерени ли са документи преди 2000 години или пак са някакви фантасмагории?

 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Всеки път под подобни статии давам препратка към ето това:
  http://www.history-simulations.net/articles/michael_crichton.htm
  Обикновено веднага ме обявяват за мръсен комуняга или тръмпист, но никакви аргументи с/у написаното....

 19. 19 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Ми давайте новите данъци ,де ! И да не забравяме ,че само човешката дейност в Европа влияе на климата! Демографската експлозия в Африка,Азия и Южна Америка няма нищо общо. А, забравих,че тези хора е трудно да ги накараш да плащат за пръдни... Почти както да накараш стара циганка да си хвърли спестяванията през балкона! Май не ги трогва идиотската мутра на Грета Тунберг...

 20. 20 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Тръмп казва, че не е вярно! Захладяването щяло да започне през декември и щяло да трае до края на януари. После - пак лято!

  Малинчо
 21. 21 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Удри бати Тръмпи!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 22. 22 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#16] от "Imeto mi":

  Като цитираш, цитирай изцяло:
  "Не сме се фокусирали върху това да търсим причинителя на последното затопляне, тъй като това е правено многократно и данните винаги са водили до заключение, че причината е дейността на човека. Не сме подлагали тази теза на тест, ..."
  Писах го и по-горе, но явно си го пропуснал. ЗАЩО не са подлагали тази теза на тест?
  Съмнявам се сериозни учени да не са подложили тази теза на тест. Просто резултата от теста не им харесва!
  И да, мога да чета, а ти дали можеш да прочетеш с разбиране написаното в линнка към пост 18?

 23. 23 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Deaddark":

  ти нъл беше компотажия? я виж колко са уникалните лични карти у теча, че язе мразим реджекс. теа де уж били 189?

 24. 24 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  Кетцалзатопл иска трилионен дар на олтара.

  Покайте се грешници!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 25. 25 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz73":

  Не знам точно за какъв искаш да те обяват след като под научна статия изпескваш линк към статия от писател на романи?

 26. 26 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  До коментар [#18] от "lz73":

  итн баси дори неам желание да са занимавам с такива тъпанаре

 27. 27 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#12] от "Deaddark":

  тази година ,както и миналата ,досега няма ексцесивни температури ,а морето вече почна да изстудява ,след като беше топло преди седмици , усеща се по хладно ,предишните няколко години също беше по топло ,но миналата и тази не може да се каже ,че в България температурите са по високи , зимите са по топли и по краткотрайни , а климата ни става умерен .

 28. 28 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#22] от "lz73":

  Престави си че решаваш задача по математика за 7ми клас и ти се налага да ползваш питагоровата теорема. Трябва ли да я доказваш всеки път?

  Хората са написали, че вече има достатъчно доказателства, за това че причината за глобалното затопляне е човешката дейсност, трябва ли за твоето лично успокоение да я доказват всеки път?

 29. 29 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#25] от "Imeto mi":

  Т.е. писателят на романи е написал пълни глупости?! Кое точно от написаното там не е вярно? Това са факти, а те не зависят от това кой ги цитира. Освен това в романа "Състояние на страх" има доста научни данни и линкове към източника им. Ако ги прегледаш ще се замислиш...

 30. 30 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Докато не стане поне 20,000 не ме занимавайте.

  Aз НЯМА да се ваксинирам. Ваксинираните сте овце.
 31. 31 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#28] от "Imeto mi":

  Питагоровата теорема е доказана теорема.

  Затоплистките брътвежи са нагла просяшка шарлатания

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 32. 32 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#26] от "Шихан Йордечка":


  До коментар [#7] от "lz2":До коментар [#18] от "lz73":итн баси дори неам желание да са занимавам с такива тъпанаре
  —цитат от коментар 26 на Шихан Йордечка


  Знам, че написаното от Крайтън надхвърла твоя интелект. Но се опитай да го четеш по-бавно, може пък и да го разбереш...

 33. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  За по-глупавите ще има материал и после.....докато има нет изобщо.
  Като се стопят ледниците и в океана се влеят милиарди тонове сладка вода Гълфстрийм ще спре и тогава климата в Източната част на Америка, Германия, Франция, Англия и т.н. ще се промени към "желаното", ще станат като Исландия. Пак ще си викат "ми ето бе, де е топлото".
  Затова на село му викаме климатични промени на ставащото, но то като си прост е завинаги.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":До коментар [#18] от "lz73":итн баси дори неам желание да са занимавам с такива тъпанаре
  —цитат от коментар 26 на Шихан Йордечка


  Напълно си прав! Не спори с по-умни от тебе!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 35. 35 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 594 Неутрално

  От графиката си личи, че стремглаво сме вървели към поголовен студ и клинчар - добре, че сме запалили малко въглища, дръвля и нафта, че да обърнем тренда и днес да се радваме на топло време и уружай!

  Който не ми верва, да скива синичкото на графиката как застрашително е растяло по време на пра-пра-дедовия ми!

  Отивам да отсека едно две дървета и да побръмча с мръсна газ с таралясника!!!

 36. 36 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Последна грижа на българина, някъде преди цената ароматизаторите за кола по бензиностанциите. Даже ще се присмива на онези, които берат грижа за това нещо, че се занимават с глупости.
  —цитат от коментар 9 на cinik


  Е, притесняват се хората от истински и съществуващи проблеми. Няма смисъл да се притеснявам дали Дядо коледа си е измил ботушите преди да дойде да оставя подаръци. Същото ис глобалното затопляне.

  Aз НЯМА да се ваксинирам. Ваксинираните сте овце.
 37. 37 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "lz73":

  опрай ли си малоумните сметки на въглеродните емисии?

 38. 38 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#28] от "Imeto mi":


  До коментар [#22] от "lz73":Престави си че решаваш задача по математика за 7ми клас и ти се налага да ползваш питагоровата теорема. Трябва ли да я доказваш всеки път?Хората са написали, че вече има достатъчно доказателства, за това че причината за глобалното затопляне е човешката дейсност, трябва ли за твоето лично успокоение да я доказват всеки път?
  —цитат от коментар 28 на Imeto mi


  Боже...абе ти май наистина не схващаш написан текст. Пак да цитирам едно и също, дано го осмислиш:
  "Не сме се фокусирали върху това да търсим причинителя на последното затопляне, тъй като това е правено многократно и данните винаги са водили до заключение, че причината е дейността на човека. Не сме подлагали тази теза на тест, ..."
  Между "води до заключение" и "доказателство" има мааалка разлика.
  Например писанията на Шихан Йордечка водят до заключение, че IQ-то му е двуцифрено, с точка м/у цифрите, но това не е доказано и аз не го твърдя.
  А ти си съгласен да се похарчат стотици милиарди въз основа на недоказани заключения? Ми добре...

 39. 39 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#28] от "Imeto mi":Питагоровата теорема е доказана теорема.Затоплистките брътвежи са нагла просяшка шарлатания
  —цитат от коментар 31 на Saint of Me


  Лъжеш, рускотурскоамериоакно-анти-еу-пробрекзитърски трол!

  умен^2 + красив^2 = затоплист^2

  Tова е Прокопиевата теорема. И е доказано.

  Aз НЯМА да се ваксинирам. Ваксинираните сте овце.
 40. 40 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Население на планетата:

  1819 г - 1,4 млрд.
  2019 г. - 7,6 млрд.

  Основен метод на придвижване:

  1819 г. - пеш, кон, магаре
  2019 г. - автомобил с ДВГ

  ТЕЦ

  1819 г. - 0
  2019 г. - много

  Елементарно, Уотсън.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 41. 41 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#16] от "Imeto mi":Като цитираш, цитирай изцяло:"Не сме се фокусирали върху това да търсим причинителя на последното затопляне, тъй като това е правено многократно и данните винаги са водили до заключение, че причината е дейността на човека. Не сме подлагали тази теза на тест, ..."Писах го и по-горе, но явно си го пропуснал. ЗАЩО не са подлагали тази теза на тест?Съмнявам се сериозни учени да не са подложили тази теза на тест. Просто резултата от теста не им харесва!И да, мога да чета, а ти дали можеш да прочетеш с разбиране написаното в линнка към пост 18?
  —цитат от коментар 22 на lz73


  Щото Офчи НЕ ЧЕТЕШ. Правят сравнителен анализ на периодите на климатични аномалии за 2000 год. назад и казват, че сегашният е безпрецедентен. Това е сравнителен анализ, не причинно-следствен. Това, че той се дължи на антропогенна дейност почти никой не подлага на съмнение. Освен Тръмпоня и други разни сектанти, като вярващите в Плоската земя.

 42. 42 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 561 Неутрално

  За по-глупавите ще има материал и после.....докато има нет изобщо.Като се стопят ледниците и в океана се влеят милиарди тонове сладка вода Гълфстрийм ще спре и тогава климата в Източната част на Америка, Германия, Франция, Англия и т.н. ще се промени към "желаното", ще станат като Исландия. Пак ще си викат "ми ето бе, де е топлото".Затова на село му викаме климатични промени на ставащото, но то като си прост е завинаги.
  —цитат от коментар 33 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  ЯЖТЕ СУПА!
  ЯЖТЕ КРЕМ!
  СИЧКИ ШЕ ОМРЕМ!

  Aз НЯМА да се ваксинирам. Ваксинираните сте овце.
 43. 43 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#10] от "von_seeckt":

  37.7°С в Кю Гардънс към момента, прави този ден вторият най-горещ в историята на Великобритания.Прогнозите са да стигнат 39° , което ще го направи най-горещият ден/сега рекорда е 38.5°С/.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#37] от "Шихан Йордечка":

  Кои сметки, тия дето ти така и не разбра?
  Ти сметна ли си ги сам и какво получи? Или няма смисъл да смяташ, щото по телевизора казаха, че хората са виновни....

 45. 45 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Всъщност ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ е остаряло и избягвано понятие, ГЛОБАЛНО ИЗМЕНЕНИЕ НА КЛИМАТА е по общоприето.Причината е, че не навсякъде ще има затопляне, а ще има промяна като суши и наводнения, урагани и циклони там където не е имало преди.

 46. 46 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Въпросът е откъде е този голям интерес на определени медии постоянно да пускат статии за глобалното затопляне, при положение че никой не се вълнува от темата? Т.е. Прокопиев и компания са страшно загрижени за планетата и са готови да си затрият бизнеса, но да спасят планетата или просто Сорос/Америка за България им плащат да пускат тия глупости.

  -voxy
 47. 47 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#41] от "idiotstavrev":


  Това, че той се дължи на антропогенна дейност почти никой не подлага на съмнение. Освен Тръмпоня и други разни сектанти, като вярващите в Плоската земя.
  —цитат от коментар 41 на idiotstavrev


  А защо не го подлагат на съмнение, при положение че всички доказателства започват с това, че горим повече въглеводороди. И понеже не виждаме друга причина, значи ние сме причината....
  Прочети линка в пост 18 и си кажи мнението. Моля!

 48. 48 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1499 Разстроено

  Закривай затоплистката, пластмасова цивилизация.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 49. 49 Профил на lio30501754
  lio30501754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление хората сме много, ама много първични и примитивни същества щом не разбираме, че сами унищожаваме природата и земята, на която живеем.
  P.S.: Изобщо не ме интересуват лайковете и коментарите на платените олигофрени във форума.

 50. 50 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Ужас, за първи път има глобално затопляне!
  Аре преди 100 милиона години е ясно,динозаврите много са пърдяли, ама сега неам обясненье!
  Купете си книгата на малката затоплистка Грета за само 7 евро,и ше се разплачете от умиление!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 51. 51 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Всеки път под подобни статии давам препратка към ето това:http://www.history-simulations.net/articles/michael_crichton.htm Обикновено веднага ме обявяват за мръсен комуняга или тръмпист, но никакви аргументи с/у написаното....
  —цитат от коментар 18 на lz73


  Ма верно ли?

  Крайтън: Не твърдя, че глобалното затопляне е същото като евгениката. Приликите обаче не са повърхностни. Определено твърдя, че всячески се избягва откритото дискутиране на данните и проблемите.

  Статията:

  И други негови колеги коментират, че са впечатлени от мащаба и прецизността. "Статията показва наистина огромната разлика между регионални и локални промени в климата в миналото и наистина глобалния ефект от парниковите газове от човешката дейност."

  "Използвахме глобална палеоклиматична реконструкция за последните 2000 години и не открихме сходни епохи на застудяване и затопляне във времената преди индустриалното развитие", казват авторите на статията в Nature. Палеоклиматичните изследвания използват вторични източници за оценка като броя и дебелината на пръстените на дърветата, развитието на коралите, сондажи в многовековен лед или състояние на отлаганията в езерата. В конкретния случай са използвани близо 700 различни източника.

  На мен ми се струва, че една група хора-щрауси, всячески отказват да си извадят главата от пясъка. Отричането до дупка е последно убежище на невежеството.

 52. 52 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz73":

  Майкъл Крайтън е велик, но сам казва, че работата сега е друга. Че не е същото като с евгениката.
  Вероятно и Хитлер се е позовал на нещо такова.

  Така или иначе изчезването на двата от общо четири сезона е факт.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Ке умрем докат се наумуват

 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  Затоплистите почнаха да лъжат на едро.

 55. 55 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#52] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  А дали това е резултат от човешка дейност?

 56. 56 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz73":Майкъл Крайтън е велик, но сам казва, че работата сега е друга. Че не е същото като с евгениката.Вероятно и Хитлер се е позовал на нещо такова.Така или иначе изчезването на двата от общо четири сезона е факт.
  —цитат от коментар 52 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Мое ли а ма светнеш,кои сезони са изчезнали?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 57. 57 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Дали човак има съществен принос в затоплянето е сбор от няколко механизма.
  Не говорим само за един механизам емисиите в атмосферата.
  Всеки знае за модерните електрически печки, които силно ограничават излъчването на топлина от фурната и всеки знае за така наречените к-стъкла на новите дограми. И в двата случаи се разчита на стъкла пропускаши по-малко инфрачервена светлина. Това означава по-малко загуби през прозорци с к-стъкла и печки с фуни със съжи вид стъкла.
  Който не вярва, че има такива сктъла не си купува дограма с такива стъкла, но нека не забравяме, че много хора плащат за да имат такива прозорци.
  Също като стъклата през атмисферата се губи по-малко топлина когато някой газове са повече

  подпис
 58. 58 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Брей колко от форумниците не разбират какво четат !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 59. 59 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#28] от "Imeto mi":Питагоровата теорема е доказана теорема.Затоплистките брътвежи са нагла просяшка шарлатания
  —цитат от коментар 31 на Saint of Me


  Дори и Питагоровата теорема от 200 години е известно че важи само в Евклидовата геометрия. И Законите на Нютон са прости, но не важат при скорости близо до светлинната. Няма нищо просто и черно-бяло, би трябвало да си го разбрал.
  Разбира се най лесно е плюенето на всичко което не се харесва на оранжевия сенсей, що да гледаме доказателства, теории, сложни умнокрасиви глупости. То си е просто като две и две.

 60. 60 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#46] от "voxy":
  Защо мислиш че не се вълнуват хората, ако се стопи ледо, Холандия ще потъне и апартаментите в Бутунец ще са по половин милион парчето. А пък ако се завърти тоя Гълфстрим, какво вика човеко, тука наемите ще скочат по 10 000 долара месечно и пак опашка ще има - ред германци, ред белгици, англичани и тн....

 61. 61 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#51] от "idiotstavrev":

  Ма верно ли?
  Статията е добра, хората са свършили много работа, но ....период от 2000 години за планетата е толкова малък, че не си струва да го коментираме.
  Ще задам няколко въпроса, които ме мъчат и на които не намирам задоволителен отговор:
  1. Има ли връзка м/у количеството CO2 в атмосферата и климата. Ако има кое е първичното - нарастването на CO2 води до затопляне или в резултат на затоплянето CO2 нараства?
  2. Какво е количеството на CO2 в атмосферата и с колко нараства годишно? Каква част от това нарастване е резултат от човешка дейност?
  3. Ако с магическа пръчка преустановим цялата човешка дейност дали CO2 ще продължи да нараства и с какъв темп?
  Едва след като учените дадат задоволителен отговор на тези въпроси ще мога да си формирам мнение дали промените вклимата се дължат на човешка дейност. Под задоволителен отговор разбирам ясни научни доказателства, а не корелационен анализ...
  До тогава ще приемам, че това е една недоказана теория и според мен не би трябвало въз основа на нея да се вземат решения, касаещи цялото население на Земята и струващи твърде много.

 62. 62 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Разбира се, че има глобално затопляне, и че дейността на човека променя околната му среда, като потенциално може да я направи необитаема за него.

  Проблемът ми е друг, ледниковите епохи не са през 2000 години, ами поне през 120 000 . Съоответно, нужната перспектива на едно подобно изследване не е някакви си мижави 2000 години, ами поне хиляда пъти по-голям период от време, ако се надяваме да открием някаква периодичност в промените на климата. В стози смисъл - подвеждащ научен труд!

 63. 63 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 355 Неутрално

  В Западна Европа ще нахлуе скоро полъх от Арктика, така че да не го мислят. В Париж както е 42 градуса днес, в събота го дават макс 19.

 64. 64 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "lz73":

  хехе, аз ли не разбрах? шут

 65. 65 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "idiotstavrev":

  брадчет, виде ли кък лесно да си търсиш из теча от НАП у конзолата? се та дебна, че ма гризе дет забрайп да ти кажа

 66. 66 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#59] от "bobyb":

  "И Законите на Нютон са прости, но не важат при скорости близо до светлинната."

  Боби, не ме карай да се включвам в разговора, заради горната глупост, която си изтърсил. Размисли първо върху това, което ти е казал Евлампи и тогава ела да се изкажеш.

 67. 67 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#64] от "Шихан Йордечка":

  И какво разбра? Я се пробвай пак, но както казах по-бавно и викни някой седмокласник да ти помага.

 68. 68 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#58] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Онзи, който наистина разбира, разбира, че горното четиво, което ни е предоставено за коментиране, е пропаганда на псевдонаука, на която подмазвачите от Nature са вестоносци. Да, трябват на собствениците на Nature пари за храна, жъкузитъ и бентлитъ, но да си ги заработват чрез проповядване на псевдонаука, е, това е интелектуално престъпление.

 69. 69 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#59] от "bobyb":

  "И Законите на Нютон са прости, но не важат при скорости близо до светлинната."

  Боби, не ме карай да се включвам в разговора, заради горната глупост, която си изтърсил. Размисли първо върху това, което ти е казал Евлампи и тогава ела да се изкажеш.
  —цитат от коментар 66 на bryghtlyght


  тука има шанс да стане весело :D

 70. 70 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#68] от "bryghtlyght":
  Nature са последния проблем...проблемът е, че тази псевдонаука се финансира щедро с обществени средства, т.е. с моите и вашите пари. Готов съм да се обзаложа, че с парите прахосани за "борба с климатичните промени" е можело да се спасят доста деца в Африка например. А какъв е резултатът от тази борба до момента? Ами не знаем, казват "учените", трябват още проучвания...

 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  "Разполагаме със силни доказателства, че предизвиканото от човешката дейност глобално затопляне не само е безпрецедентно с абсолютните си температури, но и с териториалния си обхват"

  Така е, така е! Горещините сега и студовете след няколко месеца удрят Евроатлантика! Много е лоша поличбата. Плачете, плачете!

 72. 72 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#46] от "voxy":

  Защото на фон дер Лайен това ѝ е една от темите в програмата, които ѝ осигуриха избирането, след като се споразумя със зелените сектанти.

 73. 73 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#63] от "goofy":

  38.1°С в Кеймбридж за момента..0.4°С под максимума от 2003..Утре обаче ще е 26°С , а в събота и неделя - 21°С..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 74. 74 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "idiotstavrev":

  gci -r |sls 'нонински'

  sls е от Select-String тука е док

  https://docs.microsoft.com/en-us/powershell/module/microsoft.powershell.utility/select-string?view=powershell-6

 75. 75 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  До коментар [#69] от "Шихан Йордечка":

  Т.е законите на Нютон важат винаги и навсякъде! Ще стане весело, няма как!

  klimentm
 76. 76 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#46] от "voxy":

  Това е фундаменталният въпрос, ключът от бараката.
  И да запитаме и друго в тази връзка: ако падне тезата за климатичните апокалиптични промени, предизвикани от развитите общества, на кои партии/движения/НПО ще се отрази, кои дължат изцяло съществуването си на нея? С какво ще запълнят платформите/програмите/проектите си, за да участват във властта или да й оказват натиск? В тоя смисъл е добре много внимателно да се наблюдава всяка нова доктрина, нейният произход и реализираните цели.

 77. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  До коментар [#70] от "lz73":

  Абсолютно вярно и безспорно!

  klimentm
 78. 78 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#43] от "Noise":

  Имаме си и дума в българския език за точно тези два-три дни, ``горещници''. То, пък, ти да видиш, Nature се изцепили точно в тези няколко дни да ни представят научни доказателства, че ще е доста топло. То, пък, за зла съдба, взе че се смръчка нещо времето. Онзи ден бече 19, вчера пак там някъде, а днес е 23 градуса. Лелеее, терибъл, небето пропада.

 79. 79 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#72] от "bryghtlyght":

  нещо за петия постулат няма ли да споделиш?

 80. 80 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  До коментар [#76] от "voodoo_child":

  Виж тръбачите- Ал Гор който джитка с частния аероплан или милионера Майкъл Мур- изкл. нечистоплътен тип!

  klimentm
 81. 81 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#76] от "voodoo_child":

  Ако не те мързи провери кога точно се появи тази теория и какво е изчезна тогава.
  Ще останеш доста озадачен!

 82. 82 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "lz73":

  хаповете хамав, хаповете

  До коментар [#77] от "klimentm":

  климене, внимавай в картинката! :D

 83. 83 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#49] от "lio30501754":

  Не, твоето е да се плашиш от сянката си. Няма никакви наистина научно основание за подобен панически извод.

 84. 84 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  До коментар [#78] от "bryghtlyght":

  Но миналият уикенд едва не изпукахме от жега?!

  klimentm
 85. 85 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#82] от "Шихан Йордечка":

  Железен аргумент!
  Най-лесно е да обиждаш някого, вместо да го оборваш...

 86. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  Като бях дете упорито говореха че Земята навлиза в нова ледникова епоха, после смениха плочата постепенно , същото е с чав и кафето - 5 години учените откриват че са полезни после 5 години доказват че са вредни!

  klimentm
 87. 87 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#61] от "lz73":

  В специализираната научна литература е даден отговор на всичките въпроси.За да се ползва тази научна литература са необходими интелект и специализирано образование.Останалото е шарлатания!

 88. 88 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  До коментар [#87] от "dlagnikov":

  И коя е тази литература? Дай моля някои заглавия за да прочета нещо!

  klimentm
 89. 89 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#84] от "klimentm":

  Ми, то това си е аксиома, че към края на Юли се изпуква от жега.

 90. 90 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#87] от "dlagnikov":

  Не мисля сам да си оценявам интелекта, но смятам че имам необходимото образование за да мога да преценя подобни факти. Би ли посочил тази специализирана литература, която дава отговор на поставените от мен въпроси? Щото и аз доста чета подобна литература и като съпоставям написаните там данни нещо все не ми се получава...може би бъркам.

 91. 91 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Най-обичам бакшиши, фризьорки и джаваскрипт програмисти да разбират повече от хората които с това се занимават.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 92. 92 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  До коментар [#90] от "lz73":

  Просто такава сериозна литература няма, има свободни съчинения писани за пари понеже сега са бестселъри ще бъда много изненадан ако колегата изобщо посочи нещо!

  klimentm
 93. 93 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#90] от "lz73":

  Ето ви литература четете:
  www.grida.no
  Summary for Policymakers. // Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Междуправителствен панел по измененията в климата, 5 февруари 2007. Посетен на 2 февруари 2007.
  Доклад на IPCC
  Don't fight, adapt. // National Post, December 2007. Посетен на 18 ноември 2007.
  A guide to facts and fictions about climate change. // Royal Society, March 2005. Посетен на 18 ноември 2007. "However, the overwhelming majority of scientists who work on climate change agree on the main points"
  Beyond the Ivory Tower: The Scientific Consensus on Climate Change. // Science Magazine, December 2004. Посетен на 4 януари 2008.
  Янков, Йордан. Глобалната лъжа. ISBN 978-954-497-014-7
  Борис Комитов, „Климатгейт“ или как изпуши „Глобалното затопляне“, статия в сайта Стара Загора днес
  Climate Change: A Summary of the Science (Sept 2010) (PDF). // Royal Society (UK). (на английски)
  Key Findings. On (website): Global Climate Change Impacts in the United States. // U.S. Global Change Research Program website. USGRCP, n.d.. Посетен на 17 април 2010. (на английски)
  AR4 SYR Synthesis Report Summary for Policymakers – 1 Observed changes in climate and their effects. // ipcc.ch. IPCC, 2007. Посетен на 29 декември 2011. (на английски)
  3.2.2.2 Urban Heat Islands and Land Use Effects – AR4 WGI Chapter 3: Observations: Surface and Atmospheric Climate Change. // ipcc.ch. IPCC, 2007. Посетен на 29 декември 2011. (на английски)
  6.6 The Last 2,000 Years – AR4 WGI Chapter 6: Palaeoclimate. // ipcc.ch. IPCC, 2007. Посетен на 29 декември 2011. (на английски)
  Cole, Steve et al. NASA – NASA Research Finds 2010 Tied for Warmest Year on Record (Feature). // NASA. Посетен на 3 март 2011. (на английски)
  Hansen, James E et al. Goddard Institute for Space Studies, GISS Surface Temperature Analysis. // NASA Goddard Institute for Space Studies, 12 януари. Посетен на 17 януари 2007. (на английски)
  State of the Climate: Global Analysis for Annual 2009. // 15 януари. Посетен на 3 май 2011. (на английски)
  Jones, Phil. CRU Information Sheet no. 1: Global Temperature Record. // Climatic Research Unit, School of Environmental Sciences, University of East Anglia. Посетен на 3 май 2011. (на английски)
  World Meteorological Organization. WMO statement on the status of the global climate in 2010 (PDF). // World Meteorological Organization (WMO), 2011. (на английски)
  Changnon, Stanley A et al. El Niño, 1997 – 1998: The Climate Event of the Century. London, Oxford University Press, 2000. ISBN 0-19-513552-0. (на английски)
  Executive Summary – AR4 WGI Chapter 3: Observations: Surface and Atmospheric Climate Change. // ipcc.ch. IPCC, 2007. Посетен на 29 декември 2011. (на английски)
  Sutton, Rowan T et al. Land/sea warming ratio in response to climate change: IPCC AR4 model results and comparison with observations. // Geophysical Research Letters 34 (2). 2007. DOI:10.1029/2006GL028164. p. L02701. Посетен на 19 септември 2007. (на английски)
  Ehhalt, D. et al. Atmospheric Chemistry and Greenhouse Gases (PDF). // grida.no. grida.no, 2011. p. 256. Посетен на 29 декември 2011. (на английски)
  9.4.1.5 The Influence of Other Anthropogenic and Natural Forcings – AR4 WGI Chapter 9: Understanding and Attributing Climate Change. // ipcc.ch. IPCC, 2007. Посетен на 30 декември 2011. (на английски)
  Arctic Warming Overtakes 2,000 Years of Natural Cooling. // UCAR, 3 септември 2009. Посетен на 8 юни 2011. (на английски)
  Bello, David. Global Warming Reverses Long-Term Arctic Cooling. // Scientific American, 4 септември 2009. Посетен на 8 юни 2011. (на английски)
  Weart, Spencer. The Carbon Dioxide Greenhouse Effect. // The Discovery of Global Warming. American Institute of Physics, 2008. Посетен на 21 април 2009. (на английски)
  Kiehl, J.T et al. Earth's Annual Global Mean Energy Budget. // Bulletin of the American Meteorological Society 78 (2). 1997. DOI:– 0477(1997)0782.0.CO;2 10.1175/1520 – 0477(1997)0782.0.CO;2. p. 197 – 208. Посетен на 21 април 2009. (на английски)
  Schmidt, Gavin. Water vapour: feedback or forcing?. // RealClimate, 2005. Посетен на 21 април 2009. (на английски)
  Russell, Randy. The Greenhouse Effect & Greenhouse Gases. // University Corporation for Atmospheric Research Windows to the Universe, 16 май 2007. Посетен на 27 декември 2009. (на английски)
  EPA. Recent Climate Change: Atmosphere Changes. // Climate Change Science Program. United States Environmental Protection Agency, 2007. Посетен на 21 април 2009. (на английски)
  Spahni, Renato et al. Atmospheric Methane and Nitrous Oxide of the Late Pleistocene from Antarctic Ice Cores. // Science 310 (5752). November. DOI:10.1126/science.1120132. p. 1317 – 1321. Посетен на 27 декември 2009. (на английски)
  Siegenthaler, Urs et al. Stable Carbon Cycle–Climate Relationship During the Late Pleistocene. // Science 310 (5752). November. DOI:10.1126/science.1120130. p. 1313 – 1317. Посетен на 25 август 2010. (на английски)
  Petit, J. R et al. Climate and atmospheric history of the past 420,000 years from the Vostok ice core, Antarctica. // Nature 399 (6735). 3 юни. DOI:10.1038/20859. p. 429 – 436. Посетен на 27 декември 2009. (на английски)
  Pearson, P.N. et al. Atmospheric carbon dioxide concentrations over the past 60 million years. // Nature 406 (6797). 2000. DOI:10.1038/35021000. p. 695 – 699. (на английски)
  Summary for Policymakers. // grida.no. IPCC, 2001. Посетен на 30 декември 2011. (на английски)
  Changes have also occurred in other important aspects of climate.. // grida.no. IPCC, 2001. Посетен на 30 декември 2011. (на английски)
  Слънчевата активност през 2006 – 2007 година
  Scafetta, Nicola и др. Phenomenological solar contribution to the 1900 – 2000 global surface warming. // Geophysical Research Letters 33 (5). 9 март 2006. L05708. Посетен на 16 май 2007.
  Stott, Peter A. и др. Do Models Underestimate the Solar Contribution to Recent Climate Change?. // Journal of Climate 16 (24). 3 декември 2003. с. 4079 – 4093. Посетен на 16 май 2007.
  Hegerl, Gabriele C. и др. Understanding and Attributing Climate Change. // Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Intergovernmental Panel on Climate Change. с. 675. Посетен на 16 май 2008.
  Climate Change 2001:Working Group I: The Scientific Basis (Fig. 2.12). // 2001. Посетен на 8 май 2007.
  Слънцето нямало роля в глобалното затопляне
  Volcanic Gases and Their Effects (HTML). // U.S. Geological Survey. Посетен на 16 юни 2007.
  Executive Summary (PHP). // Abrupt Climate Change: Inevitable Surprises. United States National Academy of Sciences, Юни 2002. Посетен на 7 май 2007.
  Summary for Policymakers. // Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Intergovernmental Panel on Climate Change, 2007-02-05. Посетен на 2 февруари 2007.
  Кирил Есков, История Земли и жизни на ней: От хаоса до человека. – М.: НЦ ЭНАС, 2004. – 312 с. – 10 000 ISBN 5-93196-477-0
  Гълфстриймът – по-стар от парниковия ефект
  Няма втори шанс: може ли Земята да експлодира в резултат на Глобалното Затопляне?
  Weart, Spencer. The Carbon Dioxide Greenhouse Effect. // The Discovery of Global Warming. American Institute of Physics, 2008. Посетен на 21 април 2009.
  Weart, Spencer R.. The Discovery of Global Warming; The Public and Climate Change: Suspicions of a Human-Caused Greenhouse (1956 – 1969). // American Institute of Physics, February 2014. Посетен на 12 май 2015.
  Weart, Spencer R.. The Discovery of Global Warming; The Public and Climate Change: The Summer of 1988. // American Institute of Physics, February 2014. Посетен на 12 май 2015.
  Essential Background. // United Nations Framework Convention on Climate Change. Посетен на 18 май 2010.
  Full text of the Convention, Article 2. // United Nations Framework Convention on Climate Change. Посетен на 18 май 2010.
  Rogner et al., Chapter 1: Introduction, Executive summary
  Raupach, Michael R. и др. Global and regional drivers of accelerating CO2 emissions. // Proceedings of the National Academy of Sciences 104 (24). 12 юни 2007. DOI:10.1073/pnas.0700609104. с. 10288 – 93.
  Grubb, M.. The Economics of the Kyoto Protocol. // World Economics 4 (3). юли-септември 2003. с. 144 – 45. Посетен на 25 март 2010.
  Liverman, Diana M.. Conventions of climate change: constructions of danger and the dispossession of the atmosphere. // Journal of Historical Geography 35 (2). DOI:10.1016/j.jhg.2008.08.008. с. 279 – 96. Посетен на 10 май 2011.
  Kyoto Protocol. // United Nations Framework Convention on Climate Change. Посетен на 21 май 2011.
  Dessai, Suraje. The climate regime from The Hague to Marrakech: Saving or sinking the Kyoto Protocol?. // Tyndall Centre Working Paper 12. Tyndall Centre, декември 2001. Посетен на 5 май 2010.
  Müller, Benito. Copenhagen 2009: Failure or final wake-up call for our leaders? EV 49. Oxford Institute for Energy Studies, февруари 2010. ISBN 978-1-907555-04-6. с. i. Посетен на 18 май 2010.
  Rudd, Kevin. Paris Can't Be Another Copenhagen. // The New York Times. 25 май 2015. Посетен на 26 май 2015.
  Technical summary. // The Emissions Gap Report: Are the Copenhagen Accord pledges sufficient to limit global warming to 2 °C or 1.5 °C? A preliminary assessment (advance copy). United Nations Environment Programme, ноември 2010. Посетен на 11 май 2011.
  Decision 2/CP. 15 Copenhagen Accord. In: Report of the Conference of the Parties on its fifteenth session, held in Copenhagen from 7 to 19 December 2009. Addendum. Part Two: Action taken by the Conference of the Parties at its fifteenth session (PDF). // United Nations Framework Convention on Climate Change, 30 март 2010. с. 5. Посетен на 17 май 2010.
  Outcome of the work of the Ad Hoc Working Group on long-term Cooperative Action under the Convention. // Presidencia De La República, México, 11 декември 2010. с. 2. Посетен на 12 януари 2011.
  Summary for Policymakers. // Detection and Attribution of Climate Change. IPCC. "It is extremely likely that human influence has been the dominant cause of the observed warming since the mid-20th century" (page 15) and „In this Summary for Policymakers, the following terms have been used to indicate the assessed likelihood of an outcome or a result: (...) extremely likely: 95 – 100%“ (page 2)., in IPCC AR5 WG1 2013 .
  NRC. Understanding and Responding to Climate Change. // Board on Atmospheric Sciences and Climate, US National Academy of Sciences. с. 2. Посетен на 9 ноември 2010.
  Royal Society. Letter from The Royal Society: A Guide to Facts and Fictions About Climate Change: Misleading arguments: Many scientists do not think that climate change is a problem. Some scientists have signed petitions stating that climate change is not a problem. ... There are some individuals and organisations, some of which are funded by the US oil industry, that seek to undermine the science of climate change and the work of the IPCC. They appear motivated in their arguments by opposition to the United Nations Framework Convention on Climate Change and the Kyoto Protocol, which seek urgent action to tackle climate change through a reduction in greenhouse gas emissions.. // Economic Affairs – Written Evidence. UK Parliament, 13 април 2005. Посетен на 9 юли 2011.
  G8+5 Academies' joint statement: Climate change and the transformation of energy technologies for a low carbon future. // The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine, май 2009. Посетен на 5 май 2010.
  Davenport, Carol. Major Climate Report Describes a Strong Risk of Crisis as Early as 2040. // The New York Times. 7 октомври 2018. Посетен на October 10 октомври 2018.
  Cook, John. Consensus on consensus: a synthesis of consensus estimates on human-caused global warming. // Environmental Research Letters 11 (4). 13 април 2016. DOI:– 9326/11/4/048002 10.1088/1748 – 9326/11/4/048002. Посетен на 21 юли 2016.
  DiMento, Joseph F. C., Doughman, Pamela M.. Climate Change: What It Means for Us, Our Children, and Our Grandchildren. The MIT Press, 2007. ISBN 978-0-262-54193-0. с. 68.
  Brigham-Grette, Julie. Petroleum Geologists' Award to Novelist Crichton Is Inappropriate. // Eos 87 (36). септември 2006. DOI:10.1029/2006EO360008. Посетен на 23 януари 2007. The AAPG stands alone among scientific societies in its denial of human-induced effects on global warming.
  Ripple, William J. и др. World Scientists’ Warning to Humanity: A Second Notice. // BioScience. 13 ноември 2017. DOI:10.1093/biosci/bix125.
  Perkins, Sid. The best way to reduce your carbon footprint is one the government isn’t telling you about. // Science. 11 юли 2017. Посетен на 29 ноември 2017.
  Boykoff, Maxwell T. и др. Balance as bias: global warming and the US prestige press. // Global Environmental Change Part A 14 (2). юли 2004. DOI:10.1016/j.gloenvcha.2003.10.001. с. 125 – 36.
  Oreskes, Naomi, Conway, Erik. Merchants of Doubt: How a Handful of Scientists Obscured the Truth on Issues from Tobacco Smoke to Global Warming. first. Bloomsbury Press, 25 май 2010. ISBN 978-1-59691-610-4.
  McCright, Aaron M. и др. Challenging Global Warming as a Social Problem: An Analysis of the Conservative Movement's Counter-Claims. // Social Problems 47 (4). ноември 2000. с. 499 – 522.
  Weart, S.. The Public and Climate Change (cont. – since 1980). Section: After 1988. // American Institute of Physics, юли 2009. Посетен на 5 май 2010.
  SEPP. Frequently Asked Questions About Climate Change. // Science & Environmental Policy Project (SEPP). Посетен на 5 май 2010.
  Begley, Sharon. The Truth About Denial. // Newsweek. 13 август 2007. Посетен на 13август 2007.
  Adams, David. Royal Society tells Exxon: stop funding climate change denial. // The Guardian. London, 20 септември 2006. Посетен на 9 август 2007.
  Exxon cuts ties to global warming skeptics. // MSNBC, 12 януари 2007. Посетен на 2 май 2007.
  Sandell, Clayton. Report: Big Money Confusing Public on Global Warming. // ABC, 3 януари 2007. Посетен на 27 април 2007.
  Greenpeace: Exxon still funding climate skeptics. // USA Today. 18 май 2007. Посетен на 21 януари 2010.
  Global Warming Resolutions at U.S. Oil Companies Bring Policy Commitments from Leaders, and Record High Votes at Laggards. // Ceres, 13 май 2004. Посетен на 4 март 2010.
  Oil Company Positions on the Reality and Risk of Climate Change. // Environmental Studies, University of Oshkosh – Wisconsin. Посетен на 27 март 2016.
  Weart, S.. The Public and Climate Change (cont. – since 1980). Section: after 1988. // American Institute of Physics, февруари 2015. Посетен на 18 август 2015.
  Environment. // Gallup, 2015. Посетен на 18 август 2015.
  Peter Newell. Climate for Change: Non-State Actors and the Global Politics of the Greenhouse. Т. 109. Cambridge University Press, 14 декември 2006. ISBN 978-0-521-02123-4. DOI:10.1016/S0168-1923(01)00246-5. с. 80. Посетен на 30 юли 2018.
  Yale Researcher Anthony Leiserowitz On Studying, Communicating with American Public. // Yale Climate Connections, 2010.
  Shindell, Drew и др. Role of tropospheric ozone increases in 20th-century climate change. // Journal of Geophysical Research 111 (D8). 28 април 2006. DOI:10.1029/2005JD006348. с. D08302.
  Losing Earth: The Decade We Almost Stopped Climate Change, chapter 2 You Scientists Win 1985. // The New York Times. 1 август 2018.
  Pugliese, Anita. Fewer Americans, Europeans View Global Warming as a Threat. // Gallup, 20 април 2011. Посетен на 22 април 2011.
  Ray, Julie. Worldwide, Blame for Climate Change Falls on Humans. // Gallup.Com. 22 април 2011. Посетен на 3 май 2011. People nearly everywhere, including majorities in developed Asia and Latin America, are more likely to attribute global warming to human activities rather than natural causes. The U.S. is the exception, with nearly half (47%) – and the largest percentage in the world – attributing global warming to natural causes.
  Climate Change and Financial Instability Seen as Top Global Threats. // Pew Research Center for the People & the Press, 24 юни 2013.
  Mitigation, in USGCRP 2015
  IPCC, Synthesis Report Summary for Policymakers, Section 4: Adaptation and mitigation options, in IPCC AR4 SYR 2007 .
  Edenhofer, O., et al., Table TS.3, in: Technical summary, in: IPCC AR5 WG3 2014, с. 68
  Nuccitelli, Dana. Citi report: slowing global warming would save tens of trillions of dollars. // The Guardian. 31 август 2015.
  Clarke, Leon, et al., Executive summary, in: Chapter 6: Assessing Transformation Pathways, in: IPCC AR5 WG3 2014, с. 418
  SPM4.1: Long-term mitigation pathways, in: Summary for Policymakers, in: IPCC AR5 WG3 2014, с. 10 – 13
  Edenhofer, O., et al., TS.3.1.2: Short- and long-term requirements of mitigation pathways, in: Technical summary, in: IPCC AR5 WG3 2014, с. 55 – 56
  Edenhofer, O., et al., TS.3.1.3: Costs, investments and burden sharing, in: Technical summary, in: IPCC AR5 WG3 2014, с. 58
  Smit et al., Chapter 18: Adaptation to Climate Change in the Context of Sustainable Development and Equity, Section 18.2.3: Adaptation Types and Forms, in IPCC TAR WG2 2001 .
  New Report Provides Authoritative Assessment of National, Regional Impacts of Global Climate Change. // U.S. Global Change Research Program, 16 юни 2009. Посетен на 14 януари 2016.
  Cole, Daniel A. "Climate Change, Adaptation, and Development", 26 UCLA J. ENVTL. L. & POL'Y 1, 3 (2008)
  Schneider, S.H., Semenov, S., Patwardhan, A.. Executive summary. In (book chapter): Chapter 19: Assessing Key Vulnerabilities and the Risk from Climate Change. In: Climate Change 2007: Impacts, Adaptation and Vulnerability. Contribution of Working Group II to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Print version: Cambridge University Press, Cambridge, UK. This version: IPCC website, 2007. ISBN 978-0-521-88010-7. Посетен на 6 април 2010.
  Lane, Lee. Workshop on managing solar radiation. // NASA, април 2007. Посетен на 23 май 2009.
  Stop emitting CO2 or geoengineering could be our only hope. // The Royal Society, 28 август 2009. Посетен на 14 юни 2011.
  Keller, David P. и др. Potential climate engineering effectiveness and side effects during a high carbon dioxide-emission scenario. // Nature Communications 5. януари 2014. DOI:10.1038/ncomms4304. Посетен на 31 март 2014. We find that even when applied continuously and at scales as large as currently deemed possible, all methods are, individually, either relatively ineffective with limited (

 94. 94 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#87] от "dlagnikov":

  И коя е тази литература? Дай моля някои заглавия за да прочета нещо!
  —цитат от коментар 88 на klimentm


  мога да ти предложа само няколко популярни моабета

  -- Climate Change: Is the Science "Settled"?
  https://www.youtube.com/watch?v=mmlHbt5jja4

  -- ‘Climate Change: Science and Policy’ Lecture by Mario Molina, Nobel Prize in Chemistry
  https://www.youtube.com/watch?v=U_bXzc6hfGM

  -- Tim Palmer Public Lecture: Climate Change, Chaos, and Inexact Computing
  https://www.youtube.com/watch?v=w-IHJbzRVVU

  -- The Mathematics of Climate Change
  https://www.youtube.com/watch?v=w4O4jK-lZrI

  -- Tim Palmer - Climate Change: Catastrophe, Hoax or Just “Lukewarm”?
  https://www.youtube.com/watch?v=GHAvHVxQ4wU

  -- "Climate change: past, present and future" with Prof Sir David Hendry
  https://www.youtube.com/watch?v=919MEnyRzKA

  -- Contemporary Climate Change as Seen Through Measurements
  https://www.youtube.com/watch?v=Ujf6EIGRUdw

  -- Sea Level Rise Can No Longer Be Stopped, What Next? - with John Englander
  https://www.youtube.com/watch?v=MvqY2NcBWI8

 95. 95 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#88] от "klimentm":

  между другото, бачо Тим Палмър меза голем катил

 96. 96 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  До коментар [#94] от "Шихан Йордечка":

  Благодарско!

  klimentm
 97. 97 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#88] от "klimentm":

  State of the Climate

  An international, peer-reviewed publication released each summer, the State of the Climate is the authoritative annual summary of the global climate published as a supplement to the

  Bulletin of the American Meteorological Society.

  https://www.ametsoc.org/ams/index.cfm/publications/bulletin-of-the-american-meteorological-society-bams/state-of-the-climate/

 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Любопитно

  А за последните 20 милиона години? Еко-талибаните искат да ни убедят, че динозаврите не са съществували.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 99. 99 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#93] от "dlagnikov":

  Посочил си литература, съставена от измамници, сикофанти, обикновени опортюнисти и безделници. Свтът не може да се справи с очевидните, категорично доказуеми абсурди на днешната физика и пръска милиарди евро, за да ги подхранва, а ти си тръгнал на лисицата опашката да ни представяш. Пък и цял ферман си пльоснал, за да излезе, че видите ли, колко много хора я поддържат тази измама, а вие сте леко глупави и се репчите. Ако е наука (а това, което си пльоснал не е наука, а е най-долнопробна одиозна пропаганда), то истината в нея не се решава с гласуване. Ако имаше истина в това, и един аргумент беше достатъчен, а не цял ферман, да плашиш гаргите във форума. Някои гарги обаче са рошави и не се плашат от грозни парцали с цитати.

 100. 100 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-лесно е да обиждаш някого, вместо да го оборваш...
  —цитат от коментар 85 на lz73


  неам си работа да оборвам бълнуваниците на секи перко... веднъж вече си напрайх труда да ти обясня за хамалските ти сметки

  ...видния климатолог Майкъл Крайтън, рийшли

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK