Орбан обяви борба срещу "интернационалисткия либерализъм" в следващите 15 години

Унгарският премиер Виктор Орбан след речта си в Бъйле Тушнад

© Associated Press

Унгарският премиер Виктор Орбан след речта си в Бъйле ТушнадМисията на Унгария в следващите 15 години, а "и за следващото поколение", ще е противопоставяне на "интернационалисткия либерализъм".


Това са акцентите от речта на унгарския премиер Виктор Орбан в румънския град Байле Тушнад, където всяко лято той очертава визията си за бъдещето, предадоха "Файненшъл таймс" и "Блумбърг". Градът бе мястото, където преди години той за пръв път нарече Унгария "нелиберална демокрация" и където миналата година обяви началото на "нова ера" в страната. Речите му там по време на културен фестивал на етническите унгарци се считат за "програмни" и се наблюдават с интерес от медии и анализатори.


Премиерът изрази предпочитанието си за "нелиберален" подход, при който "личната свобода не може да надхвърля интересите на общността, на обществото" и на "християндемокрацията". Орбан определи битката с либералната демокрация като приоритет за предстоящите години в момент, когато страната му бива разследвана за нарушаване на върховенството на закона.
По думите му либералната демокрация била добро решение само докато имала "положителен ефект върху човечеството" със защитата на личните свободи и частната собственост, но когато започнала да "скъсва връзките между човека и реалността и живота, да поставя под въпрос половата идентичност, да обезценява религията и да смята националното самоопределяне за излишно", съдържанието се променило. Орбан обясни, че страната му има все по-голяма политическа и икономическа възможност да "пази независимостта си", след като вече е успяла да "възстанови суверенитета си" в хода на "несправедливо трудна борба", която ще продължи.


"Очаквам подкрепа от Фон дер Лайен"


Орбан обвини Европейския съюз, че се самоунищожава, "що се отнася до икономиката". Той отново изтъкна приноса на Унгария в блокирането на "идеологическите горили" Манфред Вебер и Франс Тимерманс, кандидати съответно на ЕНП (в която членува и неговата партия "Фидес") и социалистите за председатели на Европейската комисия.


В крайна сметка "Фидес" бе сред гласувалите в подкрепа на бившия германски министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. Орбан каза, че очаква подкрепа от Фон дер Лайен, с която ще се срещне на 1 август в Брюксел и която даде заявка, че може да смени тона към разследвани за проблеми с върховенството на закона страни в Източна Европа. Такава е Унгария, изправена пред процедура по чл. 7 - серия стъпки, които биха могли (макар да не е вероятно) да завършат с отнемане на правото й на глас в Европейския съвет заради подронване на демократичните устои.


Той коментира и германската политика, като допусна, че евентуална коалиция между Християндемократическия съюз (ХДС) и Зелените би могла да доведе до свиване на унгарската икономика, тъй като една трета от индустриалното производство на страната е свързано с германската автоиндустрия, предаде "Файненшъл таймс". Затова трябва да се начертае "нов път" за 2020 и 2021 г., за да се намали зависимостта от този сектор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK