Революция или колапс - мерките за климата може да не са достатъчни

Разхлаждане в рекордно горещ ден в Париж

© Reuters

Разхлаждане в рекордно горещ ден в ПарижНяма ли всички просто да се самоубием?"


Това беше странно заглавие за комично вечерно предаване, но се оказа, че британският комик Карл Донъли е избрал екологична тематика, проявявайки безукорен усет за подходящия момент. На фона на температурни рекорди, падащи всеки ден при горещата вълна в Европа миналата седмица, тълпа клиенти в бар в Източен Лондон изглеждаше единствено готова да оцени неговите мрачно хумористични закачки с екзистенциалната заплаха, представлявана от климатичните промени.


Първата среща с радикално по-горещия свят подчерта какво е заложено на карта в решителната фаза от преговорите за прилагане на Парижкото споразумение от 2015 г., колективен опит за избягване на резки промени в климата. Докато проучване след проучване показват, че отражението върху климата - от екстремни климатични условия до топене на полярния лед и повишаване на равнището на океаните - надхвърля първоначалните предвиждания, преговарящите имат все по-малко време да се опитат да превърнат стремежите, договорени в Париж, в реални резултати.
"Толкова много е заложено на карта през следващите 18 месеца или там някъде", каза Сю Рийд, заместник-председател по енергията и климата в Ceres, американска организация с идеална цел, която се бори да насочва компаниите и инвеститорите към по-устойчиви пътища. "Този период е от критично значение както за държавните служители, така и за частния сектор, за да се обърне наистина кривата, показваща равнището на емисиите", каза Рийд пред "Ройтерс".


През октомври подкрепяният от ООН Междуправителствен съвет за климатичните промени (IPCC) предупреди, че емисиите трябва да започнат да намаляват най-късно през идната година, за да има шанс да се постигне целта на споразумението да се задържи покачването на глобалните температури до 1.5 градуса по Целзий. След като емисиите в момента, изглежда, са на път да доведат до повишаване на температурата с над 3 градуса, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предприе действия, за да убеди правителствата да поемат по-големи ангажименти преди срещата на върха в Ню Йорк през септември.


Фотогалерия: Жега в Европа >


Казвайки на световните лидери, че неуспехът да се намалят емисиите би бил "самоубийствен", португалският дипломат иска да създаде импулс преди новия кръг на преговори за климата, който ще се проведе през декември в Чили. Очаква се, че до момента, когато Великобритания свика голяма последваща конференция в края на 2020 г., вече ще има приведени в ход планове - поне на теория - за намаляване на глобалните емисии почти наполовина в рамките на следващото десетилетие. "През следващата година и половина ще станем свидетели на интензивност на климатичната дипломация, безпрецедентна от подписването на Парижкото споразумение", каза Теса Хан, международен юрист, специализиращ в климатичните промени и съуправител на Мрежата за съдебни действия във връзка с промените в климата.


"Революция или колапс"


Докато дипломатическата офанзива става все по-интензивна, последните научни изследвания не предлагат особена утеха на преговарящите. Американският климатолог Майкъл Ман вярва, че емисиите трябва да бъдат понижени още по-драстично, отколкото предполага Междуправителственият съвет за климатичните промени, защото е възможно съветът да подценява колко се е повишила температурата от прединдустриалната епоха. "Нашата работа по този въпрос показва, че може да разполагаме с до 40 на сто по-малко въглерод за изгаряне, отколкото предполага Междуправителственият съвет за климатичните промени, ако искаме да избегнем ограничението от затопляне с 1.5 градуса", заяви Ман, директор на Центъра за системни науки за Земята в Пенсилванския щатски университет.


Ман призовава правителства да се отнасят към прехода към възобновяема енергия със същата настойчивост, както към индустриалната мобилизация на САЩ през Втората световна война.


Засега нито една голяма икономика не се е вслушала. Въпреки че през юни Великобритания даде тласък на Парижкото споразумение, обещавайки до 2050 г. да постигне нулево нетно равнище на въглеродни емисии, страната, загрижена за Брекзита, е далеч от състояние на климатична война. По същия начин лансираната от Франция и Германия инициатива за приемане на подобна цел за Европейския съюз остана като бележка под линия на среща на високо равнище в Брюксел след съпротива от Полша, Чехия и Унгария. Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още продължава да се стреми да изведе от Парижкото споразумение страната, която е на второ място в света по изхвърляните замърсители.


Предвид несигурните перспективи за международно сътрудничество за стабилизиране на климата, от който зависи животът на Земята, някои започват да се готвят за разпадането на света, който някога са познавали. "Или коренно ще променим колективния живот на хората, като се откажем от използването на изкопаеми горива, или, по-вероятно, климатичните промени ще доведат до края на глобалната капиталистическа цивилизация, основаваща се на изкопаемите горива", написа американският автор Рой Скрантън в есе, публикувано през април в MIT Technology Review. "Или революция, или колапс - и в двата случая хубавият живот, какъвто го познаваме, вече не е възможен." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1741 Весело

  Ама аз не искам да ограничаваме затоплянето (дето го няма от доста време и за това минахме на "климатични промени", вместо "глобално затопляне"). Искам жега и да не плащаме на Рашистан и арабските деспотии за изкопаеми горива, с които да се топлим зимата. Искам да можем да гледаме цитрусови плодове в България. Айде стига вече с тия глупости - който иска да живее във фризер да ходи в центъра на Антарктида или северен Сибир.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  До края на миналия месец тия статии ги нямаше никакви! Стана малко по-топло и почнаха промиването на мозъци! Иначе десет месеца беше мир и спокойствие и сага бързат да налагат "Състояние на страх"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Колапсът вече е неизбежен. Въпросът е само, колко твърдо ще е ПРИЗЕМЯВАНЕТО..., а не дали изобщо ще се състои.

  Поне така говорят вече, повечето световно признати експерти, по темата. А и всеки, които достатъчно дълго се е ровил по темата е ясно, без да има нужда от разни титли.

  Демек, спорът е само, какви/колко ще са демиджите, при това, ако изобщо човечеството се захване да прави нещо сериозно по въпроса. Аз лично се съмнявам, че е възможно...

  (не се чете)
 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":

  Няма не искам, няма недей - ще плащаш... всички ще плащаме. Либерал джихадистите и зелените болшевики измислиха нов начин да цоцат трилиони.

 5. 5 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 215 Весело

  Ама аз не искам да ограничаваме затоплянето (дето го няма от доста време и за това минахме на "климатични промени", вместо "глобално затопляне"). Искам жега и да не плащаме на Рашистан и арабските деспотии за изкопаеми горива, с които да се топлим зимата. Искам да можем да гледаме цитрусови плодове в България. Айде стига вече с тия глупости - който иска да живее във фризер да ходи в центъра на Антарктида или северен Сибир.
  —цитат от коментар 1 на Тюфлекчия


  Да, измениха наклона(названието), белким стане по- леко за възприемане от краволяка. Май Буш Дабъя беше един от първите(или който му пишеше речите), дето смениха плочата- от Глобъл Уорминг, на Клаймът Чейндж.

  Инак си прав да се майтапим, защото то и без друго няма какво друго да (на)правим на тоя етап... 😏

  (не се чете)
 6. 6 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Чудя се каква ли е била човешката дейност, която е предизвикала затоплянето, което става причина по нашите земи да са живели лъвове, тапири, носорози, маймуни и мамути? Справка: Дорково, Пазарджишко.
  Твърде много автомобили, ТЕЦ ове на въглища? Загадка. !😁

 7. 7 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Малко американски хумор за разтуха.

  Годината е 2033-а. Учените откриват, че астероид е на път да се сблъска със Земята.
  Прогресивните демократи: Все още има шанс да изстреляме ракети, които да отклонят астероида.
  Умерените демократи: Да, но откъде ще платим за ракетите?
  Републиканците: Астероиди не съществуват.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 975 Любопитно

  Нали знаете какво е казал един древен българин: човек и добре да живее, умира.
  Изводите си ги правете сами.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Чудя се колко ли е страшно покачването нивото на световния океан с 1 метър, каквито са апокалиптичните прогнози на затоплистите за 2100 година, при положение, че геолозите са категорични, че в миналото нивото на световния океан е бил с десетки, дори стотици метри по -високо. Примерно, високите бели скали на Дувър са варовици, които са се ообразували от умиращите организми, паднали на морското дъно.

 10. 10 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 632 Неутрално

  ... по нашите земи да са живели лъвове, тапири, носорози, маймуни и мамути? ...
  —цитат от коментар 6 на Котаракът на Шрьодингер


  Живели са през ледниковия период, в студената суха степ.

  Eddie lives... somewhere in time!
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3547 Весело

  снимката от Париж с кореняци парижани умишлено ли е подбрана

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Преди около 5000 години, затоплянето на климата в Египет, довело до унищожаване на растителността и образуването на пустини.
  В резултат египетските номади загубили своето препитание, мигрирали около делтата на река Нил и построили първите големи градове като Тива, с великолепния Карнак. Каква ли човешка дейност е причинила затоплянето и как ли тогавашните затоплисти са спасили света?😂

 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Или започвайте да садите дървета или се скрийте някъде. Природата ни е дала естествен инструмент за балансиране на въглерида, а ние се правим на по-умни

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#9] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Питай Холандците колко е страшно

 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 975 Весело

  До коментар [#13] от "uq":

  И райграс, и райграс.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Има дебели томове относно древните климати на Земята. Както и за епизодите с глобално изчезване на множество растителни и животински видове. Най-лошоко, което се е случило на планетата ни, обаче е появата на Човека.

 17. 17 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#10] от "tigervi":

  Тоест, маймуните по нашите земи са били степни и са обичали да им е хладно? Бухахаха 😂

 18. 18 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Нищо няма да се промени - човекът ще продължи да трови планетата и тя ще му отговори подобаващо. Като се обърне каруцата, ще започне да се пита дали е имало друг път. Вероятно има такъв, но всеки уважаващ себе си тарикат, не може да позволи някакви затоплисти да му дават акъл, защото според него те искат само да им се плаща повече - затова всяват смут в душата на редовия въглищар. А на въглищарят си му харесва да живее в кочина, сред пластмаси и дизелови трошки. Това той нарича прогрес.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5166 Неутрално

  Просто още един период от промяната на земния климат...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 728 Любопитно

  Най-лошоко, което се е случило на планетата ни, обаче е появата на Човека.
  —цитат от коментар 16 на venelingeologia


  Ми що не се самоубиеш тогава?

  Питам полусериозно. Мразиш хората, мразиш достиженията им, а после киснеш на компютър с интернет, купуваш си евтина храна от кварталния магазин, който е рог на изобилието по древните стандарти, имаш покрив над главата с отопление и течаща вода и накрая сядаш и пишеш тия глупости?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 21. 21 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  десет месеца беше мир и спокойствие и сага бързат да налагат "Състояние на страх"!


  За това им се плаща. В грантове!
  Както и за реклама на ЛГБТ извращения.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1034 Весело

  Когато кандърдисат Китай да си "намали емисиите наполовина през следващото десетилетие", т.е. да се деиндустриализира и да изгони обратно на село да копат с мотиките и орат с волове едни 400-500 милиона души, Бразилия да спре да обезлесява басейна на Амазонка и най-вече как дават ЛИЧЕН ПРИМЕР като карат само колело, живеят в сламени колиби без електриество и водопровод и само с физически труд без механизация си изкарват прехраната, да ми се обадят да видим какви пари ще им дам "за борбата".

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#17] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Маймуна в снега:
  https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/882/Image_6072882_133_0.jpg
  Какво са обичали маймуните няма значение, важното е че могат да живеят в климат като сегашния на Балканите или дори в по-екстремен.

  Eddie lives... somewhere in time!
 24. 24 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Пичове, аз също искам да живея в свят с по-малко пластмасови отпадъци, изгорели газове от автомобили и ТЕЦ ове, но затплистките измислици ми идват ту мач... Щото при производството на една батерия за Тесла Ес се отделят 17 ТОНА СО2, тоест колкото отделя дизелов автомобил за 200 000 км пробег, без да смятаме, че лития се доставя от Австралия. Чили и Аржентина и транспорта нанася допълнителни вреди. Ама електрическите автомобили не нанасяли вреди... 😂😂😂

 25. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1563 Весело

  Има дебели томове относно древните климати на Земята. Както и за епизодите с глобално изчезване на множество растителни и животински видове. Най-лошоко, което се е случило на планетата ни, обаче е появата на Човека.
  —цитат от коментар 16 на venelingeologia


  Що не се гръмнеш?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2909 Весело

  Всеки път нови апокалиптични предвиждания, кое от кое по-страшни, които (кой знае защо!) не се сбъдват... обаче активистите-затоплисти продължават да искат все повече и повече пари, които все са им недостатъчни.

 27. 28 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#23] от "tigervi":

  Хубаво, според теб, маймуните по нашите земи са били уникални, щото обичали студа и не живеели по дърветата, а в степта 😂😂 , затова живеели през ледниковия период ,😂😂 обаче какво правим с изключително тревопасните носорози и мамути?
  Да не би те да са нямали нужда от трева и водни басейни и затова са обичали снега и леда в ледниковия период? 😂😂 Остава и въпроса колко автомобили и ТЕЦа са имали древните но предци, за.да затоплят толкова климата след ледниковия период, за да мъчи сега жегата затоплистите като теб?😂

 28. 29 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Макрон и Меркерл нищо не правят. Нека първо те деиндустриализират Германия и Франция, да унищожат бензиновите автомобили, самолети, да преминат изцяло на възобновяеми енергии и да ни дадат пример! И да обложат французите и германците с големи данъци, парите от които да използват за борба с климатичните промени по света! Стига с това- Дайте, да дадем!

 29. 30 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Със спасяване на климата няма да се занимаваме. Със замърсяване на природата- да, на водите, на въздуха, на почвите, на океаните- да, но климат няма да спасяваме.

 30. 31 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Със спасяване на климата няма да се занимаваме. Със замърсяване на природата- да, на водите, на въздуха, на почвите, на океаните- да, но климат няма да спасяваме.

 31. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 33 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1741 Любопитно

  До коментар [#7] от "Petko Boukov":

  Тоя "хумор" в първичната партийна организация на с. Тръпочниково, Горноораховско ли е на мода?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 33. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#6] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Именно!

 34. 35 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Климатът се променя, малцина го отричат. Въпросът е дали човекът го предизвикал и дали може да постигне задържане на процеса? И къде има смисъл да се насочат усилията на хората.

  Да не споменавам, че човечеството толкова се е размножило и за да се издържат толкова много гърла дори и без лукс се изискват мнооооого ресурси... прекалено много ресурси... та системата става нестабилна.

  Не мисля, че усилията са насочени където трябва и както трябва.

 35. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6920 Неутрално

  Да продължават да секат горите, да пресушават водите, да замърсяват въздуха, тя природата ще се погрижи за себе си сама, като се отърве от нас.

 36. 37 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petko Boukov":

  https://earthobservatory.nasa.gov/world-of-change/DecadalTemp Няма нито едно доказателство за глобално затопляне , дори и калибрираните данни , които представят затоплистите за последните 140 години показатат затоляне с 0.8 градуса , това е толкова минимална разлика , че да говорим за глобално затоляне смешно ... Ако пък им калибрираме калибрираните данни за добием представа за реалното повишение ще е още по малко отколкото ни го представят , едва ли е повече от 0.3- 0.4 градуса .

 37. 38 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#37] от "Иван К.":

  Колега, прочел ли си поне едно изречение от линка, който си дал? Там пространно се обяснява, че доказателствата сочат, че сегашното затопляне е човешко дело и защо всеобщо затопляне с един градус е мащабна промяна в климата.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK