Бездимното пушене не намалява рисковете за здравето, предупреди Световната здравна организация

СЗО посочва сред по-популярните продукти за загряване на тютюн IQOS на Philip Morris International, Ploom TECH на Japan Tobacco International, Glo на British American Tobacco и PAX на PAX Labs.

© Associated Press

СЗО посочва сред по-популярните продукти за загряване на тютюн IQOS на Philip Morris International, Ploom TECH на Japan Tobacco International, Glo на British American Tobacco и PAX на PAX Labs.Устройствата за бездимно пушене на тютюн и електронните цигари не помагат в борбата с рака и пушачите и правителствата да не се доверяват на производителите на цигари за предимствата на тези продукти, съобщи "Ройтерс" по повод предупрежденията на Световната здравна организация (СЗО) в най-новия ѝ доклад за борбата с тютюнопушенето.


В текста се казва, че гигантът "Филип Морис интернешънъл" например опитва да се представи като партньор, подхождащ отговорно към общественото здраве и за целта използва кампанията си Unsmoke, подканваща хората "да направят промяна към една по-добра алтернатива". Всъщност, казват от СЗО, кампанията има за цел да поддържа пушенето като обществено приемливо поведение, докато в същото време обърква потребителите с термини като "бездимни продукти", които може да се отнасят за продукти с отровни емисии и неизвестни краткосрочни и дългосрочни ефекти за здравето.


Раян Спароу, говорител на "Филип Морис", коментира за "Ройтерс", че подобна позиция на СЗО затруднява предоставянето на по-безопасни възможности за онези, които не могат по друг начин да откажат пушенето. "Няма спор, че най-доброто е изобщо да се спрат цигарите и никотина. Но реалността е, че много хора не го постигат и ние не можем да ги загърбим. Организации като СЗО трябва да спрат да говорят на пушачите и да започнат да слушат."
Но авторите на доклада казват, че тютюневата индустрия се опитва да спечели уважение чрез манипулативни послания от типа на това, че продуктите ѝ са част от стратегия "за намаляване на вредите", макар че цигарите продължават да са 97% от целия пазар на тютюн по света.


Според Винаяк Прасад, програмен ръководител на отдела на СЗО за контрол над тютюнопушенето, разработването на нови продукти има за единствена цел разширяване пазара на тютюневите компании. "Няма разлика между цигарите и продуктите за нагряване на тютюн освен в степента на подлагане на въздействието - то е по-малко и не се вижда дим."


В седмия доклад по тази тема се посочва още, че продуктите за нагряване на тютюн са различни от електронните цигари, съдържащи само никотинова субстанция, а не тютюн, но все по-трудно е да се очертаят границите между двете и се появяват "хибридни" тютюневи продукти, съдържащи и тютюн, и никотинова смес.


Технологията е позната от 80-те години, но през последните 5 години са направени толкова промени, че изводите от употребата на старите не важат за новите продукти. От друга страна, новите са твърде кратко време на пазара, за да има убедителни доказателства за въздействието им върху здравето. Накрая повечето от научните данни идват от самата индустрия и това потенциално отслабва доверието към тях поради подозрение за конфликт на интереси. Затова уредите за нагряване на тютюн трябва да бъдат регулирани като цигарите и тютюневите изделия, смятат от Световната здравна организация.


Авторите от СЗО казват, че блокиране намесата на тютюневата индустрия е изключително важно за намаляване щетите от пушенето. "Тютюневата индустрия има дълга история на систематична, агресивна, непрекъсната и подкрепена със значителни ресурси съпротива срещу мерките за контрол на тютюна", пише в текста.


"Докато някои стратегии са публични, а други са по-прикрити, всички те имат за цел отслабване на контрола над тютюневите изделия." Според Прасад електронните цигари и уредите за нагряване на тютюн всъщност са нова вратичка към младите хора. "Отговорът е, че те трябва да се регулират. СЗО има ясни препоръки - електронните цигари трябва да се регулират. И ако не ги забраните, поне не ги пускайте свободно на пазара, защото младежите ги купуват."

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  А производителите си траят :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 939 Неутрално

  T.e. СЗО не се вълнува за пасивните пушачи.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  Въздържане от тютюнопушене е единственото здравословно поведение ! Всичко друго е самозаблуда, която умишлено се поддържа от международните тютюневи концерни, за да не им секнат многомилиардните бизнеси и печалби за сметка на човешкото здраве и живот !

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  Дълга тема. Примерно, таво устройство, което е показано на снимката е в пъти по-безвредно, тютюна е предварително намокрен с вода, благодарение на което, както и на системата, не се допуска процеса горене, т.е., пушача поема само никотин, без вредните стотици други химически съединения. Наскоро по "Хоризонт" беше интервюиран нац. консултант по пулмология, разговаряха по различни теми, като замърсяване на въздуха, вредна работна среда и т.н. В самия край стигнаха и до пушенето, и журналистката го попита какво меу е мнението за бездимните цигари. Професора каза, "Без да искам да си натрапва мнението, ще споделя лични наблюдения. От събеседвания с пациенти, които са били дълги години пушачи на нормални цигари, и са ги сменили, както и от направени изследвания, се забелязват много по малко оплаквания, като задух рано сутрин, кашлица, храчкоотделяне. Отделно, измерените белодробни обеми и капацитети, показват резултати, които са значително по-добри от предни, димящо пушещи години"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 568 Весело

  СЗО са ужасно консервативни.
  Все едно да слушам баба си за модерните технологии.

 7. 7 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Ако питате мен, фактът, че тютюнопушенето намалява риска с до 80% от невро-дегенеративни заболявания, е там, където ги стяга чепика.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3357 Любопитно

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  В подкрепа на казаното,аз който пуших цигари 37 години ....в един хубав ден реших и смених!От година "пуша" вейп....Няма катран,смрад,пепелници,запалки....Имам и 2 вида безникотинови течности за "залъгване"........

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 568 Разстроено

  Една приятелка почина от рак на белите дробове на 39 години.
  Никой в нейното семейство не пушеше, а тя спортуваше, не понасяше цигарите, не близваше алкохол и се хранеше изключително здравословно.
  Нещо от СЗО за такива "случаи", които все повече зачестяват?
  Апропо, дядо ми почина на 101 години. Пушеше като комин цигари без филтър и пийваше доста ракийка и винце.

 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Любопитно

  До коментар [#4] от "samoedin":

  "Въздържане от тютюнопушене е единственото здравословно поведение !"

  Някой въздържател да е станал безсмъртен? Или поне да е доживял 200 години със запазена трудоспособност?
  От доклада на СЗО става ли ясно кое е по-вредно - стръсът, предизвикван от СЗО, акциза върху цигарите (ограничава "качеството на живот") или самите цигари?
  Или това е поредния скъп доклад (усвоени средства от докладчиците) за прокарване на лобитски интереси (по-преди бяха противогрипните препарати без ефект върху грипа, папилома антивирусните ваксини уж с предпазване, но само на четири от стоте папилома вируси, сега се промотира борбата с хипатит С в търсене на вирус у здрави хора)?
  И какво значение какво си пушил/дишал, когато таломерите ти отброят смъртта на клетките?

 11. 11 Профил на riazor_bg
  riazor_bg
  Рейтинг: 229 Неутрално

  България е топ 5 по пушене, затлъстяване и смъртност.

  Иначе няма пари раята, а изпушва по 5-6 лева на ден, от отчаяние. Да ги ожалиш.

  После идват яките мацки с джуки, за които да издишат дима в отрочетата им е признак на статус и богатство.

  Объркано общество

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#10] от "wanderer":

  Стресът, точно така! Пак някакво светило в кардиологията, основно обикалящ света по конференции като лектор, каза че, основния фактор за повишените нива на лошия холестерол, смело вече можело да се каже, че са предизвикани от стреса. Наскоро са правили изследвания върху стари кръвни резултати преди и 1 год. след войната във Виетнам на американски 20-21 год. войници. Преди войната, резултатите са били в границите, абсолютно обичайни за мъже на тази възраст. Само 1 година прекарана по време на война, и резултатите са драстични - десетократно увеличен холестерол.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  До коментар [#10] от "wanderer":

  " "Въздържане от тютюнопушене е единственото здравословно поведение !"

  Някой въздържател да е станал безсмъртен? Или поне да е доживял 200 години със запазена трудоспособност?
  От доклада на СЗО става ли ясно кое е по-вредно - стръсът, предизвикван от СЗО, акциза върху цигарите (ограничава "качеството на живот") или самите цигари?
  Или това е поредния скъп доклад (усвоени средства от докладчиците) за прокарване на лобитски интереси (по-преди бяха противогрипните препарати без ефект върху грипа, папилома антивирусните ваксини уж с предпазване, но само на четири от стоте папилома вируси, сега се промотира борбата с хипатит С в търсене на вирус у здрави хора)?
  И какво значение какво си пушил/дишал, когато таломерите ти отброят смъртта на клетките?"

  Тия теории са доста разпространени, само че те оправдават единствено невъзможността да се скъса с наркотичната зависимост ! По същата тая логика и на " леки наркотици" е добре да се минава, а защо не и на по - тежки дори - кока, морфин ! Та нали не знаеш нито колко ще живееш, нито какво ще ти се случи, пък и ще живеш ли вечно в крайна сметка ......
  Само че те пропускат, че стресът води именно до оправданието да се изпада в зависимости - от алкохола и цигарите, та през антидепресантите....Не че помагат - задълбочават процеса ! Така че ако искаш да натрупваш проблем върху проблем - избора си е твой и няма кой да те спре. Продължавам да твърдя, че пълното избягване на всякакви наркотични зависимости ( иначе прилагани под подобни " благовидни" предлози и особенно във възрастта на подрастващите) е най - доброто за всеки един от нас ! Ако все пак сте в категорията на пристрастените, опитът да откажете този наркотик винаги си заслужава:
  https://wol.jw.org/bg/wol/d/r46/lp-bl/102000202

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Неутрално

  До коментар [#9] от "uporit":

  Винцето!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Цигареният дим си е отрова, независимо дали е във формата на видим пушек или невидим. Все едно да си купиш отрова от магазина и да я разделиш на 3 части - едната я разтваряш във вода, втората я месиш като сладкиш, а третата да я смучеш. И да си мислиш, че някоя от тези отровни субстанции е по-малко отровна от останалите. Всяка отрова си е отрова. Без значение какъв вид има.

  На мен не ми е жал за пушачите, които своеволно са решили да се тровят с тая отврат никотина. Ако искат и от покрива блока да се хвърлят - те си решават от какво да си отидат от тоя свят. Но не желая някой такъв никотинов самоубиец да ме трови мен и останалите непушачи, които сме решили да живеем без цигарен дим.

  Всяка година от никотина умират стотици хиляди пасивни пушачи, които не са пушили, но са дишали миризливите пушеци на пушачите. Тези хора не са искали да пушат, не са искали да дишат никотина, не са искали да разрушават здравето си. Те са били убити, в буквалния смисъл, от пушачи убийци.

  И много се смея, когато някой ми каже "аз не мога сутрин без кафе с цигара". Цял да умре, ако сутрин не изпиел едно кафе и ни изпушел една цигара. Аз нито кафе пия сутрин, нито цигара пуша. И не съм умрял още.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 16. 16 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Цигарите, дори и бездимните са абсолютна гадост. Ако много държите да пушите си намерете баланса във вейпинга. Може и без никотин. Може и само с глицерин. Ако ще е заради навика - работи чудесно. Литър глицерин е 7 лв - ЧЗА (чист за анализ).

 17. 17 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#13] от "samoedin":

  проблем върху проблема е много добре казано. да, стресът кара хората да пушат, пият и да се пристрастяват, и не е лесно човек да се откаже, но не и невъзможно.

 18. 18 Профил на tjj54611191
  tjj54611191
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Вейпа е нелоша технология, но малко контрол трябва и там, че съвсем са отвързани.

 19. 19 Профил на wbn11521191
  wbn11521191
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Една приятелка почина от рак на белите дробове на 39 години.Никой в нейното семейство не пушеше, а тя спортуваше, не понасяше цигарите, не близваше алкохол и се хранеше изключително здравословно.Нещо от СЗО за такива "случаи", които все повече зачестяват?Апропо, дядо ми почина на 101 години. Пушеше като комин цигари без филтър и пийваше доста ракийка и винце.
  —цитат от коментар 9 на uporit


  Мръсният въздух е номер 1 причинител на белодробни заболявания.

 20. 20 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Ако питате мен, фактът, че тютюнопушенето намалява риска с до 80% от невро-дегенеративни заболявания, е там, където ги стяга чепика.
  —цитат от коментар 7 на trial_jezz


  Тц! Има изследвания, че никотинът сам по себе си, а не пушенето, намалява вероятността( с какъв процент е друг въпрос). Само че цигарите не съдържат само никотин, а една сурия други гадни вещества и вредности. Освен това, тези изследвания са в лабораторни условия.
  И това че помага за едно нещо не значи, че не вреди за други. ПРимерно червеното вино го дават полезен продукт ако не се прекалява. В същото време, в последната година излезе изследване, че дори малко количество алкохол влияе неблагоприятно върху честота на свиване на сърдечния мускул

 21. 21 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Щом не споменава за риска,нито за кой точно компонент води до него могат да си на ачукат доклада в дупка по избор,Най малкото дима от нагряване не съдържа въглероден монооксид,който уврежда кртвта,като пртевръща хемоглобина в карбоксихемоглобин ,не съдържа и бензопирени и специфичен нитрозамин,които са в основата на опасността от рак,причинен или съпричинен от пушене,

 22. 22 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Трудно ми е без цигари, слаб ми е ангела. Само в дома си, когато съм си вкъщи не пуша. Но изляза ли на работа, на кафе или на по бира с приятели (почти винаги пушачи) и пуша и аз.
  Решението за мен явно е да си стоя вкъщи нон-стоп, вклчително и да си работя от вкъщи...

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 23. 23 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Една приятелка почина от рак на белите дробове на 39 години.Никой в нейното семейство не пушеше, а тя спортуваше, не понасяше цигарите, не близваше алкохол и се хранеше изключително здравословно.Нещо от СЗО за такива "случаи", които все повече зачестяват?Апропо, дядо ми почина на 101 години. Пушеше като комин цигари без филтър и пийваше доста ракийка и винце.
  —цитат от коментар 9 на uporit


  Съжалявам за момичето, но смятам, че е неуместно единични случаи да се взимат като определящи в решаването на регулацията на тютюнопушенето. Ясно е, че цигарите са само рисков фактор, като пушиш да заболееш от дълъг списъл болести се увеличава, но не става автоматично 100%. Затова се работи със статистика. Има достатъчно данни доказващи вредата и вече дори тютюневите компании не го оспорват.

  Това, което трябва да се ограничи е пасивното пушене, достъпа на непълнолетни до тютюневи продукти и маркетинга, презентиращ тютюнопушенето, като модерно и забавно занимание. Последното често се подценява, но ако човек гледа холивудските филми от 80те сега вижда и Клинт Истууд, Брус Уилис и всички останали с цигара в уста и всичко го правят много кул. Това определено въздейства на децата, които търсят модели за подражание.

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  До коментар [#9] от "uporit":

  " Една приятелка почина от рак на белите дробове на 39 години.
  Никой в нейното семейство не пушеше, а тя спортуваше, не понасяше цигарите, не близваше алкохол и се хранеше изключително здравословно.
  Нещо от СЗО за такива "случаи", които все повече зачестяват?
  Апропо, дядо ми почина на 101 години. Пушеше като комин цигари без филтър и пийваше доста ракийка и винце."


  На повече от годините съм на твоята приятелка и не пия, нито пуша - чувствам се много добре, въпреки че живея в голям град с много замърсен въздух !
  Действително има хора, които пушат като комини и стигат до дълбока старост, но това са изключения ! Повечето, които го правят остави, че не живеят дълго, но докато са живи кашлят и се измъчват заради отровите, които са натрупали в себе си ! Това е основното - наркотиците ти тровят живота, докато си жив ! Затова се избягват всячески ! Иначе има всякакви примери. Познавах алкохолик, чиито ръце трепереха от алкохолната зависимост. Та той реши да спре алкохола и след 6 месеца......почина ! Защо ? Защото алкохолът е потискал раковите метастази в тялото му и като го е спрял, ракът избуя и го погуби ( макар според някои това да е невъзможно !). Има и такива случаи ! Но иначе 99 % от алкохолиците ( говорим за алкохолизъм, не за нормална консумация на алкохол !!!), които познавам, почиват от цироза на черния дроб. Скоро една приятелка на майка ми погреба дъщеря си - на моята възраст ! Лекарите и бяха казаха: не можем да ти помогнем, черния ти дроб е нелечимо увреден, подут, вече почти не функционира, остава ти малко време живот ! Тя го караше само на водка ( майка и е рускиня......). Няма да ти обяснявам каква тегота беше на погребението и...Остави другото, ами и брат и - и той е по тоя път.... Така че хора, не се връзвайте на подобни заблуди - защо се въздържате от " благинките на живота" , вечно ли ще живеете...., пазете здравето си, пазете себе си, веднъж изпаднете ли в зависимости, връщането назад е много трудно ! Наркотиците под каквато и да е форма нищо не ви дават, само ви отнемат !

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Бездимните цигари са чудесно нещо. Казвам го като непушач. Който си е решил, че ще пуши, ще пуши. Предимството на бездимните е, че на околните се спестява неудобството и вонята.

  Дори заклети пушачи не отричат, че им е неприятно в помещения просмукани със стар, застоял, кисел дим.

  I don't want to believe. I want to know.
 27. 27 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  рака е повсеместен , всеки да си прави сметката

 28. 28 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  "От друга страна, новите са твърде кратко време на пазара, за да има убедителни доказателства за въздействието им върху здравето."

  Има логика.
  Ако обаче обществото приеме, че устройствата не са по-безопасни, към тях е редно да се прилагат същите рестрикции, както и при остраналите цигари - демек да не се можеш да пушиш електронна цигара в заведение напр.

  I Want To Believe
 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#20] от "anton83":

  "В същото време, в последната година излезе изследване, че дори малко количество алкохол влияе неблагоприятно върху честота на свиване на сърдечния мускул.."


  Грешка, най-новото изследване, и едно от най-мащабните казват обратното:
  https://trud.bg/пиенето-на-алкохол-след-50-удължава-живо/?fbclid=IwAR0mkuxjsfi-6rbvXVFDiwbxASDPUUh0KlroGTn7jBsnZhMbP3T8vurm950

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#29] от "hamiltonf":

  Изследвания бол. За едно помага за друго вреди. Мога да кача и аз линк за "моето". Да оставим факта, че ако сме буквалисти, излиза, че алкохолът е "полезен" само след 50 годишна възраст.

 31. 31 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#9] от "uporit":

  Това не е в противоречие. Заболяването от рак е въпрос на организъм, някои организми са много устойчиви на вредни влияния. И аз познавам хора в ужасно състояние въпреки заниманията им със спорт както и обратното.

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#30] от "anton83":

  Ами, казва го най-голямото и значимо изследване на тази тема. Отделно, че категорично е установено, че алкохолът почиства от плаки мозъка. Просто трябва да е висококачествен.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 33. 33 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Пушачите и пиячите са лузъри и тежки наркомани, които всячески се опитват да намерят оправдания за лузърството си...
  Има много здравословни и приятни пристрастявания - например към колоезденето... но не лузъра си е лузър и ги мързи на всичкото отгоре...

  И като почнат да ми излизат с глупавото заключение, че щом не пуша и пия пак няма да живея с орлите... ама аз не искам да живея с орилте, а въпроса е не колко, а как живееш...

 34. 34 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тогава защо ядоха всичките тези л@йна в медиите?

  sdg
 35. 35 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 229 Неутрално
 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  секи 4ти км

  Причината е ясна :)
  А благодарност?

  До коментар [#15] от "Lou":

  И много се смея,

  когато някой ми каже "аз не мога сутрин без кафе с цигара".
  Цял да умре, ако сутрин не изпиел едно кафе и ни изпушел една цигара.
  Аз нито кафе пия сутрин, нито цигара пуша.

  И не съм умрял още.

 37. 37 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#30] от "anton83":Ами, казва го най-голямото и значимо изследване на тази тема. Отделно, че категорично е установено, че алкохолът почиства от плаки мозъка. Просто трябва да е висококачествен.
  —цитат от коментар 32 на hamiltonf


  Абсурдно е да говорим за това кое изследване какво е, цитирайки медии като Труд или БТв, които пък цитират лаически информационна агенция, която казва, че нещо било написано в някакво изследване.
  Ако искаме да се задълбаем, ровене чрез Гугъл сколар или най-добре издания с импакт фактор. Но няма да го направим. Нямаме и нужната компетентност. Например още се върти онова изследване, на народностна група, в Китай на учени от Корнел, според което не трябва да ядеш месо и изобщо нормални храни, и няма да боледуваш от нищо. Самото изследване е многократно оспорвано, но познавам хора, които се обосноват на него ядейки семена и ядки.
  Като за нивото на форума, можем да си говорим общи приказки.

 38. 38 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  Изследването на СЗО е класически случай на извиване на ръцете на бизнеса за пари. Два са ключовите показателя:
  1. Споменава се името на фирмата, което говори, че е имало разговори с тях, които са били неуспешни за СЗО.
  2. Няма достатъчно дълъг период за наблюдение, който при влиянието на храните върху здравето е поне 10-20г и "обезпеченост"(като термин от статистиката, а не както я разбира класическия форумен нищо не знайко) на статистиката поне 30-40г. Това говори не за статистика, а за стъкмистика, което е достатъчен показател за липса на експертност. Това означава извиване на ръце.

  Ако има журналист да разследва ръководните постове в СЗО, би се добрал до доста интересни факти. Което е в унисон за моята теория за административните постове, които се заемат от хора с претенция за знание, но те го нямат защото ако го имаха щяха да се занимават с наука, а не с администрация и извиване на ръце. Същите са повечето НПОта - място за изява на среден ешалон вишисти с претенция за знание, които воюват за своето доказване по някакъв изкривен и неморален начин! Суета, написано е в Библията много добре.

 39. 39 Профил на Mr. LoveGood
  Mr. LoveGood
  Рейтинг: 284 Весело

  Микровълновата печка пък причинява рак, защо не я забранят? А бялата захар? А Макдоналдс? Списъка ще се окаже доста дълъг, но на тези хора незнайно защо само цигарите им са проблема - димни, бездимни и вейпове. В мириса на един парфюм има повече от 3000 химикала, което е доста повече от химикалите в цигарения дим...но живейте си в самозаблуда и плюйте, щото е по-лесно, отколкото да четеш!

  Не понасям простотията
 40. 40 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Микровълновата печка пък причинява рак, защо не я забранят? А бялата захар? А Макдоналдс? Списъка ще се окаже доста дълъг, но на тези хора незнайно защо само цигарите им са проблема - димни, бездимни и вейпове. В мириса на един парфюм има повече от 3000 химикала, което е доста повече от химикалите в цигарения дим...но живейте си в самозаблуда и плюйте, щото е по-лесно, отколкото да четеш!
  —цитат от коментар 39 на Mr. LoveGood


  Съгласен съм с фактите, не съм съгласен с логиката. Това, че Макдоналс и микровълновите са вредни, не е причина да се толерира тютюнопушенето. Още не им е дошъл редът на тях, но рано или късно и това ще стане.

 41. 41 Профил на Валентина Костова
  Валентина Костова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "Mr. LoveGood":

  Много точно казано! Около мен има много примери за непушачи с отвратителни хранителни навици, чието здравословно и физическо състояние хич не е завидно, но които се мръщят и оплюват пушачите. Никога не съм била страстен пушач (максимум 5-6 цигари дневно), не одобрявам пушенето на обществени места, в затворени пространства и т.н. От няколко месеца изцяло минах на Juul и се чувствам много по-добре. Без миризма, без неприятен вкус, дискретно и чисто. Не се залъгвам, че е здравословно, но със сигурност е по-малкото зло и е стъпка към отказване от цигарите. И все пак е иронично, когато хора, които се тъпчат със захар, сланина и боклуци тръгнат да се изказват срещу пушенето. Съществуват много други вредни зависимости, които се неглижират.

  ValentinaK
 42. 42 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Производителите не са си платилии на експертите, съответно такова е мнението на "експертите".

  Няма как бездимните да са вредни колкото димящите.

  Първо защото вдишваш по малко вредни вещества.

  Второ, защото не вредят по никакъв начин на околните.

  -----
  Тази история е показателна в какъв свят живеем. Аз затова като чуя експерт и си мисля само лоши неща. И не вярвам на никой. Нито на затоплистите, нито на техните опоненти.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 43. 43 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Всеки фанатизъм отблъсква. СЗО се държат като фанатици. Следователно с удоволствие бих подкрепил ограничаване на дейността им. В крайна сметка техните коментари повишават нивото на стрес, който е основен фактор за влошено здраве. Ето как става нездравословно изказването на индиеца.

 44. 44 Профил на bad59534697
  bad59534697
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма никаква полза от тютюнопушенето,факт! Пушач съм и само се тровя пушейки.Спирал съм цигарите и мога да направя сравнение за начина по който се чувствам пушейки у НЕпушейки.Относно посочените тютюневи изделия лично аз не мога да ги понасям.Опитах да пуша,но се задавих,закашлях и направо започнах да се задушавам,инъче пуша повече от 20г... Не мога и миризмата им да търпя.Мирише ми на обор,тлеещи конски фъ_кии или горяща пластмаса. Отврат!! Поредния безкрупулен опит на тютюневите гиганти да впримчат всички в отровата под маската на една "загриженост","здравословна" ,"грижа" за клиента минала през морален "катарзис".

 45. 45 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 315 Разстроено

  все повече хора около мен пушат на работните си места , на срещи и съвещания чрез електронни устройства...

 46. 46 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1275 Любопитно

  На хората се въздейства главно като им бръкнат в джоба. Ето в София на Цариградско като се разчу за камерите и почти никой не припарва вече до бус лентата (а тези, които го правят може и да не са чули още)….та ако има лични здравни застраховки на базата на вредни навици, ще видите как бързо ще намалеят пушачи и пиячи, и наркомани...

 47. 47 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#24] от "samoedin":

  Две смърти няма,без една не може,Но ако много го мислиш,може да усетиш и преживееш доста умирания,Отношението ми към смъртта е най-точно формулирано от Епикур-Когато ние сме-тя не е,когато тя е-нас ни няма,Разбира се за себе си бих предпочел смърт без агония,при необходимост имам и готовност да прекратя живота си,ако стане мъчнотърпим и не го мисля.Здравословното състояние е резултат от предразположености,начин на живот , околна среда и медицински грижи и още доста фактори,далеч не всички известни,
  Вредата от тютюнюнопушенето,алкохола и наркотиците се фаворизират по религиозни и близки до тях причини и имат много по-малка тежест,отколкото обществото под натиск на разни групи им придава,Не казмам,че е нулева,но е далеч от разпостраняваната от пропагандата,

 48. 48 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 330 Неутрално

  В класацията на паразитни световни организации здравната е колос, който скоро няма да изтърве водещата си роля. Нямаме данни да е безвредно, казват, значи требе да го регулираме :) . Ми то секса доказано е опасен бре пичове. Дайте някво ДДС и Акциз да мислим бързо, забрана на секси одежди..... Трябва даже да се огледам кви свободни позиции имат там. Олигофрен като мен няма начин да не пробие при тях.

  Поздрави!
 49. 49 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 911 Любопитно

  Бездимното пушене не намалява рисковете за здравето, предупреди Световната здравна организация?!
  - колкото и да предупреждават, който си пуши няма да спре да го прави след като му обяснят какви са ползите и вредите от ..... един познат пушач казваше: "като спра да пуша ще го известят с камбанен звън"!!!!

  До коментар [#9] от "uporit":
  Апропо, дядо ми почина на 101 години. Пушеше като комин цигари без филтър (качак!) и пийваше доста ракийка и винце.(може би домашно!) (но "матреяла" тогава беше друг?!)

 50. 50 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Една приятелка почина от рак на белите дробове на 39 години.Никой в нейното семейство не пушеше, а тя спортуваше, не понасяше цигарите, не близваше алкохол и се хранеше изключително здравословно.Нещо от СЗО за такива "случаи", които все повече зачестяват?Апропо, дядо ми почина на 101 години. Пушеше като комин цигари без филтър и пийваше доста ракийка и винце.
  —цитат от коментар 9 на uporit


  СЗО е нещо като Брюксел - бюрократи които са много добре платени и не правят нищо полезно ..

  Марс е изконна Американска територия!
 51. 51 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 992 Неутрално

  СЗО са избистрили разнитд му стратегии на производителите, и стигнали до извода, че бездимните устройства не намалявали риска от бла, бла, бла.

  Не казват обаче- повишават ли риска, или последният остава същия. Щото- третата опция- явно са я отхвърлили.

  Маса пари се наливат и там- накрая- излезли със нЕкъв анализ на маркетинга на производителите.

  Повишават ли риска бе, серсеми?

  Вие здравна организация ли сте, или маркетингова!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#16] от "4u4o":

  "Може и само с глицерин. Ако ще е заради навика - работи чудесно. "?!


  Глицерин а?! Я почети малко повече, глицерина е като пластелина, като палмововата мазнина, тялото не може да я разтопи, и се отлага в артерии, и къде ли не другаде...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 53. 53 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#40] от "Густав":

  До 8 конвенционални цигари на ден, никакъв проблем, организма се справя преспокойно, ако правите и по-дълги разходки, съвсем пък никакъв проблем. А колкото до сланината, задокеански медицински институти доказаха, че е безумно полезна, особено сутрин на гладно, храна за мозъка, разтваря плаката и т.н.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 54. 54 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Иначе няма пари раята, а изпушва по 5-6 лева на ден, от отчаяние. Да ги ожалиш.
  —цитат от коментар 11 на riazor_bg

  От тези 5 лева 4 са акциз и ДДС, така че радвай се, че пълнят хазната. Да има Дидо Пеевски да дебелее още.
  Ако наистина спрат да пушат хората, ще трябва да вдигнат другите данъци, така че държавата хич няма интерес да спрат. Пълно лицемерие.

 55. 55 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Спрях ги 93'та отведнъж. Пуших много и разбрах, че при мен с намаляне няма да се получи.
  Навика е също водещ. Шест месеца не можех да намеря място на ръцете си без цигара, не пиех кафе не ми вървеше без фаса. После пропих кафето отново. Последното него вярвах, но го изпитах до шестата година при интезивно натоварване от дрбовете ми излизаше миризма на цигари.
  Дали съм по здрав, едва ли, но съм доволен че не пуша.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 56. 56 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Бездимните цигари са почти безвредни за непушачите! А пък пущачите си носят риска! Но справедливо е да си боледуват пушачите! Пушещите димни ц9гари да мрат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK