Над 800 млрд. литра вода са се стопили от ледниците в Швейцария за 14 дни

Над 800 млрд. литра вода са се стопили от ледниците в Швейцария за 14 дни

© Associated PressШвейцарските глетчери са загубили 800 млн. тона лед по време на двете горещи вълни в Европа този и миналия месец, съобщи Световната метеорологична организация.


"Абсолютно изключително е за период от общо само 14 дни. А лятото още не е свършило", казва глациологът Матиас Хус от Федералния институт за технологиите в Цюрих, цитиран от организацията. В Швейцария е и най-големият ледник в Европа, Алечкият глетчер.


За организацията, която е част от ООН, това е една от няколко скорошни оценки на поставени рекорди в дни, определяни в някои западни медии като климатична криза или тенденции на топене на ледове и високи температури, каквито никога или от години не са измервани в съответната страна.
Това са 800 млрд. литра вода, които могат да задоволят нуждите на цяла Швейцария за година и половина, отбелязва в "Туитър" австрийският метеоролог Даниел Шрот.


Преди дни, в интервю за формиращите се под глетчерите водни масиви (които могат да нанесат щети и на населени места), изследователят Хус обясни, че заради високите температури не е изключено да се натрупва разтопена вода и на височина 3000 метра над морското равнище. "В момента границата, (отвъд която температурата е) нула градуса, е на 5000 метра. Ледът в глетчерите се топи, образуват се временни езера, които после се процеждат в глетчерите. Водата след това потича под глетчера или може да формира подземни езера", обяснява той.


Заради високите температури и климатичните промени се увеличава и обемът на стопилата се вода. Дали обаче това довежда до образуване на по-значими количества вода под ледниците, все още не е ясно, продължава ученият.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK