Бъдещият посланик на САЩ обеща да се бори с корупцията и за свобода на медиите

Бъдещият посланик на САЩ обеща да се бори с корупцията и за свобода на медиите


Свързаност, сътрудничество и борба с корупцията - това са трите приоритета, които посочи Херо Мустафа при представянето си в Сената на САЩ като избрана от Белия дом за следващ посланик на страната в България.


При изслушването пред сенатската комисия за външна политика тя постави корупцията на трето място сред т.нар. Три С (заради изписването на английски Connectivity, Collaboration, and Corruption). "Ако бъда одобрена, ще работя с България за борба с корупцията и засилване върховенството на закона, които са ключови за растежа на България", заяви Мустафа, за която идването в София ще бъде първият ѝ посланически пост след две десетилетия служба за Държавния департамент.


"Върховенството на закона е дългосрочен, многостранен и изпълнен с предизвикателства процес. България е демонстрирала ангажираност с реформите и предприе някои стъпки за изграждане на по-отворено, включващо и проспериращо общество. Но и трябва да се свърши още повече. Възнамерявам да работя в тясно сътрудничество с българските власти за намиране на начини за развиване на гражданското общество, медийната свобода, независимото правораздаване и върховенството на закона."
В последвалото време за въпроси сенатор Джийн Шахин повдигна темата за руското влияние в България и проблемите на страната с корупцията и възможностите Москва да се възползва от икономическата ѝ зависимост, корумпираността и политическата нестабилност. "Знам, че България направи поправки в конституцията си и има комисия за борба с корупцията, но има какво още да се прави", отвърна Мустафа. Тя припомни, че през 2017 г. Държавният департамент създаде в посолството в София специална служба в правната сфера и според нея е много важно тя да бъде подсилена. "Ако бъда одобрена, ще ангажирам в това и гражданското общество, ще говоря публично колко важно е да продължат реформите."


На първо място номирината от президента Доналд Тръмп постави свързаността, под което обясни, че разбира "засилване и задълбочаване на връзките между България и Запада и особено тези със САЩ, на всички фронтове - икономически, военни, търговски, културни и между хората на двата народа". Тази свързаност "трябва да се разшири и в гражданското общество, включително при жените и младежите".


Тя спомена, че се гордее, че е първият американец от кюрдски произход, предложена за посланик, и посочи сред публиката баща си, майка си и брат си Хело със съпругата му, племенницата ѝ Зара, малката си двегодишна дъщеря Ашна, двамата ѝ братя Хавро и Барзан, които гледат изслушването в интернет, и съпруга си Равнеш Гарг, който е с роднините си в Индия и 4-годишната им дъщеря Ариана.


Партньорството в НАТО и бизнеса


Но водещият акцент в този приоритет на Мустафа са членството в НАТО, увеличаването на разходите за отбрана и "работа за поддържане и разширяване на отношенията ни в сигурността и окуражаване на България да играе по-голяма роля, особено в изнесеното напред присъствие на алианса на югоизточния му фланг".


Става дума за разгръщане по суша, въздух и вода в района на Черно море на това, което НАТО вече прави в балтийските републики и Полша съгласно решението от срещата на върха във Варшава през 2016 г. Ядрото на сухопътния елемент е многонационална бригада, разположена в Крайова в Румъния, и координиране на международното обучение чрез Инициативата за комбинирана съвместна засилена подготовка. Турция се включва със самолети за следене на активността в Черно море и за ранно предупреждение и се разработват допълнителни мерки за засилено натовско присъствие в морски и въздушни операции и - ако се наложи - на силите на алианса за максимално бързо реагиране.


България е силен съюзник в НАТО и членството ѝ е потвърждение за желанието ѝ за една силна и свободна Европа, каза още пред сенаторите Херо Мустафа. Тя припомни, че български военни са помагали и помагат на американската армия в Ирак и Афганистан и са участвали в коалиции в Либия, Косово и Босни и Херцеговина.


Мустафа обеща да работи и за разширяване на икономическите връзки отвъд 1.36 млрд. долара двустранна търговия през 2018 г. "Засилената прозрачност, предвидимост и стабилност на инвестиционния климат са ключови за икономическите ни отношения. Един от начините да привлече американски бизнес за България е да увеличи прозрачността и да осигури добро корпоративно управление, от което ще имат полза не само американските фирми, но България като цяло."


Бъдещият посланик на САЩ обеща да се бори с корупцията и за свобода на медиите


Регионално сътрудничество и енергийна независимост


Вторият ѝ приоритет - сътрудничество - тя описа като готовност да работи с колегите си в района за стимулиране на регионалното сътурдинчество. "България е позитивен фактор в района и лидер в прокарване интеграцията на Западните Балкани, подкрепи Преспанското споразумение между Гърция и Северна Македония и точно такъв тип визия и сътрудничество са необходими за засилване суверенитета на всяка от тези държави и осигуряване мир и стабилност в района."


Веднага след това Мустафа говори за енергийната сигурност като изключително важна част от националната сигурност. Тя припомни значителната зависимост на България от Русия, "което създава редица тревоги за икономическата и енергийната ѝ сигурност, както и в НАТО". Предложената за посланик обеща да работи за разнообразяване на българските енергоизточници и в частност за интерконектора с Гърция.


Сенаторът републиканец Рон Джонсън също попита Мустафа какви средства ще използва срещу "вредното руско влияние". "Трябва да бъдем видими, руснаците са много видими в различни сфери", отвърна тя. "Трябва да сме видими не просто като посланици, но и като правителство на САЩ, със сенаторите и конгресмените - да подкрепим засилването на връзките със Запада."


Джонсън попита и за "изненадващо голямата активност на китайците в района". Българите имат добри политически отношения с Пекин и се интересуват от по-големи икономически връзки с Китай, каза Мустафа, но още нямат инвестиционния фокус, който виждаме в други страни. "Очевидно това ще е един от проблемите, над които ще се фокусирам, и ще следя процесите по-внимателно."


В заключение Херо Мустафа напомни за опита си в работа с европейски партньори и каза, че е готова да служи в България - "страна, известна с изключително красивите си планини, гостоприемни хора и богато културно наследство в стратегическа част на света".


Съкратен вариант на изявлението в превод на български можете да прочетете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK