Би Би Си: В София и Пловдив ще е по-топло с до 6 градуса в края на века

Би Би Си: В София и Пловдив ще е по-топло с до 6 градуса в края на века

© Скрийншот VentuskyСофия и Пловдив може да отбележат до шест градуса увеличение на средните месечни температури през юли и 4-5 градуса през януари през 2100 г. при сценарий, в който няма спад на въглеродните месии до края на века.


Това сочи инструмент на Би Би Си, който позволява да се направи прогноза за температурата съгласно 4 сценария в хиляда града по света. Предоставяните за всеки от тях данни са както за юли и януари миналата година, така и за стойностите през 1900 г. и прогнозните два века по-късно.


Тази проверка става възможна, след като юли тази година бе сред най-топлите месеци, откакто има измервания. Тенденцията през последните 10 години е, че почти навсякъде на земята температурите са били по-високи, отколкото през 1880-1900 г.
Четирите сценария зависят от количеството и скоростта на увеличаване на парниковите газове в атмосферата. Отбелязва се, че подобни прогнози никога не са сигурни и дори сегашните отчитания на температурни и други данни са несъвършени, а тези за бъдещето зависят от концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата.


Обяснява, че средните температури за всеки от тези 1000 града може да изглеждат ниски в сравнение с най-високите, измервани през деня, защото стойността им включва и нощната температура.


Данните за София


Според данните през 2018 г. средната температура за юли в София е била 20.5 градуса, през януари - -1.8 градуса.


Следват сценариите за температурата през 2100 г. При най-добрия температурата през януари 2100 г. ще е -0.4 градуса (с 1.4 градуса над сегашната и с 3.2 над тази от 1900 г.). През юли тя ще достигне 21.4 градуса (с 0.9 повече от миналата година и с 2.5 над тази от 1900 г.). Това е ситуацията, при която емисиите ще достигнат пика си в началото на века и след това рязко ще спаднат. Предполага ангажимент да се ограничи увеличаването на глобалните температури до 2 градуса и да се въведа климатични политики, ограничаващи емисиите.


Умерено лошият сценарий: 0.5 градуса средна температура през януари (с 4.1 градуса над 1990 г.) и 22.9 градуса през юли (увеличение с 4 градуса). Той предполага пик на емисиите до 2040 г. и впоследствие спад и отговаря на заявените от много правителства политически цели за справяне с климатичните промени.


Умерено високият сценарий: 1.1 градуса средна температура през януари (с 4.7 градуса над 1990 г.) и 23.7 градуса през юли (увеличение с 4.8 градуса). Това би се случило, ако спадът на парниковите емисии не започне преди 2080 г.


Най-лошият сценарий: 3.2 градуса средна температура през януари (с 6.8 градуса над 1990 г.) и 27.1 градуса през юли (увеличение с 8.2 градуса). Това би се случило, ако парниковите емисии не започнат да намаляват до края на века. В такъв случай температурите биха се повишили с между 3 и 5 градуса до 2100 г.


Данните за Пловдив


Според данните през 2018 г. средната температура за юли в Пловдив е била 22 градуса, през януари - -0.7 градуса. Температурите там са по-високи, но регистрираната промяна в четирите сценария е сходна с тази за София.


При най-добрия сценарий температурата през януари 2100 г. ще е 0.6 градуса (с 0.9 градуса над сегашната и с 3 над тази от 1900 г.). През юли тя ще достигне 22.8 градуса (с 0.8 повече от миналата година и с 2.4 над тази от 1900 г.).


Умерено добрият сценарий: 1.4 градуса средна температура през януари (с 3.9 градуса над 1990 г.) и 24.3 градуса през юли (увеличение с 4 градуса).


Умерено високият сценарий: 2 градуса средна температура през януари (с 4.4 градуса над 1990 г.) и 25.1 градуса през юли (увеличение с 4.8 градуса).


Най-лошият сценарий: 3.8 градуса средна температура през януари (с 6.2 градуса над 1990 г.) и 28.4 градуса през юли (увеличение с 8 градуса).


Методът


В сравнение с индустриализацията, започнала през втората половина на 19 в., средната температура се е увеличила с градус. Може да не звучи като проблем, но изследванията сочат, че увеличението може да е от 3 до 5 градуса до края на века и светът може да се изправи пред "катастрофални промени", пише британският обществен оператор. Дадени са примерите с промяната в морското равнище, която може да принуди стотици милиони да напуснат домовете си, екстремните метеорологични явления (суша, горещи вълни, порои) и промени в условията за отглеждане на реколти кат ориз, пшеница и царевица.


На земното кълбо в началото на страница се виждат промени в температурата днес в сравнение с тази от 1880-1900 г. В случая на България промяната е в диапазона 1-2 градуса. Съпоставката е на базата на средната температура през юли, измервана в продължение на 10 години. Данните са на организацията с нестопанска цел "Бъркли ърт", която предоставя и анализира температурна информация за нуждите на климатологията, и глобалния масив ERA-Interim. Данните са от метеорологични станции по целия свят и са на базата на изчисления на средните температури в участък с дължина и ширина от по 100 км.


Районите, където температурата е спаднала на картата, са по-скоро изключения. Такъв има в части от Сибир, но не и в Арктика.


За прогнозите се използват данни от климатични модели - компютърни симулации на състоянието на атмосферата, океаните, сушата и леда при различни нива на парниковите газове. Такива модели помагата на учените да изработят модел за затоплянето на Земята. В случая е използван проектът Coupled Model Intercomparison Project (CMIP5), прилаган и за изготвяне на доклади на Междуправителствения панел за климатичните промени към ООН и Световната метеорологична организация.

Ключови думи към статията:

Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  Горката Топлофикация. Лошото е, че няма да дочакаме.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 806 Весело

  За прогнозите се използват данни от климатични модели

  Само са забравили да използват данни от коментарите в Дневник... резултатите щяха да са много по-различни

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 758 Весело

  Ужассс
  След 80 години живеещите в София , ще се чувстат като тези които живеят дне в Атина.
  Зимата няма да им се налага да чистят сняг, температурите им няма да падат под нулата, а ще живеят на 10 градуса през зимата , но пак ще трябва да плащат сградна инсталация но топлофикация

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1119 Разстроено

  Закривай затоплистката цивилизация!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 981 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Може пък да е за добро!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 7. 7 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#3] от "haq53617395":

  Тебе като та гледам, добре, че е перхидрлът, иначе си мязаш, не може да се скрие!

 8. 8 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Добре дощли в Замунда(крадлива реге група от Пловдив), ако познаят.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  До коментар [#6] от "АмброзСП":

  кое от двете ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1119 Разстроено

  До коментар [#3] от "haq53617395":

  То и черните паразити си мислят така, ама това е сметка бе кръчмар. Както и екстраполациите за 6-те градуса прочее.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Добре че има парникове градове, та да има хляб и за затоплистите. А какво ще правим с вулканите, които отделят въглероден диоксид повече от всички човешки дейности?...

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Гадателката Алена: В Бирмингам и в Глазгоу температурите през 2100 година ще се повишат с 3.9% точно.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1241 Весело

  "За прогнозите се използват данни от климатични модели"

  Които са ПЪЛНИ шарлатании прикривайки зад 'наука' затоплистката представа за рай - паникьосани общества да им дават и последните си пари за 'изследвания' а те да придобият по същество статус на висши властващи жреци на 'доброто'.

  Затоплизмът по същество е един от стълбовете на пълзящият нацикомунистически неомарксизъм.

  Ама тоя път НЯМА да стане, няма я възможността за унилатерално лъготене и гьобелсова затоплистка пропаганда :)

  Facing Worlds
 14. 14 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 758 Неутрално

  При най лошия вариант, лятото в София ще е със средна температура 26 градуса , да му мислят баровците в Дубай, там трябва да е 46

 15. 15 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Добре че има парникове градове, та да има хляб и за затоплистите. А какво ще правим с вулканите, които отделят въглероден диоксид повече от всички човешки дейности?...
  —цитат от коментар 11 на volarok


  От пожарите в Сибир замърсяването в атмосферата е било съизмеримо с работата на 500 милиона дизелови автомобили постоянно, без да спират по 24 часа

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  айдее, изгоряха и кравите с газовете

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3588 Весело

  в който няма спад на въглеродните месии до края на века."

  това с "месии" си е много тънка ирония . ще има наказани

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  Защо не е виновен Путин и Русия ?:)

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3498 Весело

  " Това сочи инструмент на Би Би Си, който позволява да се направи прогноза за температурата съгласно 4 сценария в хиляда града по света. Предоставяните за всеки от тях данни са както за юли и януари миналата година, така и за стойностите през 1900 г. и прогнозните два века по-късно."

  В София и Пловдив няма как да има повишение до 6 градуса на температурите, без това да засегне и цялата страна, а и изобщо цяла Европа - както и правилно са се ориентирали в ББС ! София и Пловдив няма как да се извадят от процесите, протичащи навсякъде другаде в целия регион ! Не ми се мисли тогава какво ще е времето в Атина например....

 20. 20 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Защо не е виновен Путин и Русия ?:)
  —цитат от коментар 18 на dejmos


  Русия няма как да е виновна, защото такава държава не съществува от революцията. Путин също, защото проблемите и грешките са започнали много преди него. Той е виновен за настоящите си действия и бездействия.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 21. 21 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#19] от "samoedin":

  има си го горе в статията на дневник цъкаш на червения шрифт и си провеяряваш за всяка държава има и Атина и Мадрид ще са около 38 градуса там

 22. 22 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 289 Неутрално

  " Това сочи инструмент на Би Би Си, който позволява да се направи прогноза за температурата съгласно 4 сценария в хиляда града по света. Предоставяните за всеки от тях данни са както за юли и януари миналата година, така и за стойностите през 1900 г. и прогнозните два века по-късно." В София и Пловдив няма как да има повишение до 6 градуса на температурите, без това да засегне и цялата страна, а и изобщо цяла Европа - както и правилно са се ориентирали в ББС ! София и Пловдив няма как да се извадят от процесите, протичащи навсякъде другаде в целия регион ! Не ми се мисли тогава какво ще е времето в Атина например....
  —цитат от коментар 19 на samoedin


  А сценариите са много повече.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 23. 23 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 758 Весело

  Браво на Хан Аспарух, добро място ни е избрал

  Ай наздраве
  След 100 години ще живеем като в Атина,
  След 200 като в Мадрид

 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Весело

  Абе живи и здрави да го видим... както казал шопа, когато прочел у вестника, че след пет милиона години, земята щяла да спре да се върти...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  През 2100 5-6°С ще са им най-малкият проблем на... останалите.

 26. 26 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1241 Весело

  До коментар [#19] от "samoedin":

  "В София и Пловдив няма как да има повишение до 6 градуса на температурите, без това да засегне и цялата страна"

  Идеално разсъждение показващо в картинки как работи затоплистката гьобелсова пропаганда - хвърля се хвърчаща хипотеза която не изглежда докрай невероятна, че на отделни места ЩЕ се наблюдават яки аномалии в посока затопляне, след което облъчените без дори да го осъзнават приемат това за доказан факт и 'развиват' - о, чакай, ама ти не можеш 'само' да се изчишкаш в ъгъла на басейна, то реално чишкаш у цялото! След като Филибето ще се разтопи то значи това е валидно за целия балкански полуостров и оттам разбира се понеже сме брилянтни печни логици интерполатори правим убеден 'извод' че то всъщност това важи за цялата земя!

  Ама както казах НЕ МОЖЕ тая иначе брилянтна гьобелсова врътка да се разпространява унилатерално и да стане приета 'истина' :)

  Facing Worlds
 27. 27 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1146 Любопитно

  Това са сценарии, истината ще я видят живеещите тогава, няма да сме ние...

 28. 28 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 839 Неутрално

  В Пловдив вече е 50 градуса през лятото, заради презастрояването. В двора на комплекс Корона предполагам, че и 60 градуса стига. И причината изобщо не са емисиите, а нагряването на сградите. Ма точно злото затопляне ще удати баш Филибето и то баш по стъргалото. Стига, това не е епизод на Саут Парк.

  В Пловдив е жега, малко настрани и нагоре в полето или планината вечер си е студено цяло лято.

 29. 29 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 758 Весело

  4 август в момента в София е 18 градуса
  Кога започва затоплянето или да палим към слънчака

 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Блаблабла

  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  бтв, една от основните прогнози на "затоплистите" е, че най-голямото затопляне ще бъде първоначално на полюса. прогноза, която вече е факт

 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Давайте направо 50 градуса до края на века! Какво си играете на дребно! Ползвали били модели! Ти да видиш! "Моделите" ги правят хора, и то заинтересовани да показват катастрофи! Пари има в тая работа! Първо беше застудяване, после мълчание 3-4 години и почнаха със затопляне. После обърнаха на климатични промени. И нито една, едничка прогоза не им се сбъдна! Нито една! Ама харчат пари като за световно! Даже като за Галактическо!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#28] от "lil_alex":

  Те затова и мерят температурите в центъра на големи градове-Париж, Лондон....ДА не би да се окаже че няма затопляне. Виж Мусала,вали сняг, пак заради затоплянето.

 34. 34 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":

  тичаш ли в свински тръст? ей, сън немой са наспите трол-лелки-ГЕРБ

 35. 35 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Това са сценарии, истината ще я видят живеещите тогава, няма да сме ние...
  —цитат от коментар 27 на Дългия


  Лошото е, че предишните им прогнози за 2 000-та година не се сбъднаха! Океана щеше да се качи до към 3 до 5 метра! И 5 сантиметра не се е качил! България щеше да става пустиня! От дъждове мухлясахме! Въобще супер мега гига измама!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 36. 36 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#33] от "tug16553936":

  Махни, на балкона ми в 3 следобед се меди 47 градуса, буквално краят на света е. Да вземат тия данни и да искат пари и мерки и така...

  Същевременно не разбрах как готвим рецепти с ню-ню съставки от майната си, докарани със самолет с огромен въглероден отпечатък. С една деконструирана супичка ще вдигнете температурите в Пловдив с още 5 градуса и ко ша прайм, след 12 години всички шаомрем.

  Надеждата ни е в оная там, Пипи Дългото Чорапче, но лишена от чара и магията, как се казваше, Тунгстен ли беше...

 37. 37 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Ужассс
  След 80 години живеещите в София , ще се чувстат като тези които живеят дне в Атина.
  —цитат от коментар 4 на 001


  трол-лелко-ГЕРБ, екстремалните температури и продължителността на периодите с такива са в ЕКСПОНЕНЦИАЛНА зависимост от средната температура

  нинам що ти го дудна на сенилната комунарска кухара, че и очаквам да ...кх-кхе, стоплиш

 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  А вий, вий сте идиоти
  Хе. Ботев

 39. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  В Библията пише, че потоп повече няма да има, но Земята ще изгори.
  На Земята все пак трябва да има някакви условия за живот. Защото ако се вдигнат прекалено много градусите, няма да може да се живее. Животът е твърде крехък. На Земята има условия. Ние сами разрушаваме тези условия. Като бяхме малки гледахме американски фантастични филми как няма питейна вода в бъдещето. Защото сега вече се твърди, че след 20 г. ще започне криза за питейна вода.
  Човекът, гордият човек, ровещ нон стоп във фейса в някакво безсмислено занимание, себедоволният, присмиващият се над другите, трябва да се опомни, да се замисли какво следва, защото дори днес вече е късно. Не говорим вече за утре.

  Анатема на комунизма!
 40. 40 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Че в Пловдив и в момента е по-топло средно 6 градуса от София..

 41. 41 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  И с 6 градуса да падне темературата, я па че студим ракията!
  И с градуса да се дигне, я па че се топлим на кюмбе!

 42. 42 Профил на zakkwild
  zakkwild
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Имам едни стари джапанки и къси гащи, дали ще съм модерен и тогава🧐

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  45 градуса пикови температури и липса на вода...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2465 Неутрално
 45. 45 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1241 Весело

  До коментар [#39] от "anonim440":

  "да се замисли какво следва"

  Нонстоп забава върху клетите фанатични опити на затоплистките шарлатани да сеят паника следва, хубаво че не могат да са вредни като комунаци предшествениците им и са идеални за веселба :)

  Facing Worlds
 46. 46 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При най лошия вариант, лятото в София ще е със средна температура 26 градуса , да му мислят баровците в Дубай, там трябва да е 46
  —цитат от коментар 14 на 001


  Tim Palmer - Climate Change: Catastrophe, Hoax or Just “Lukewarm”?
  https://www.youtube.com/watch?v=GHAvHVxQ4wU

 47. 47 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 260 Неутрално

  БибиСи явно са наели духана Баба Ванга. Те преди 20 години говореха как след 20 години демек сега нивата на океаните ще се повишат с 10 метра ама найсе нищо такова няма. С такива лъжи милиарди се правят ей...

 48. 48 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо не е виновен Путин и Русия ?:)
  —цитат от коментар 18 на dejmos


  много мразят "затоплистите", ич не им отърва истината по темата. никак не бих се учудил, ако те финансират антизатоплисткото мучене, обаче

 49. 49 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти няма да дочакаш и идването на БСП на власт... :)

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 50. 50 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  През 2100 5-6°С ще са им най-малкият проблем на... останалите.
  —цитат от коментар 25 на Тони КОСТОВ


  повечето дебили тук изобщо не си дават сметка каво означават +6°С -- крокодили отвъд полярните кръгове

 51. 51 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1337 Весело

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":

  Те не могат да кажат дали през октомври ще има no deal Brexit или не, пък тръгнали да предвиждат средната температура след 80 години...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 52. 52 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Същевременно не разбрах как готвим рецепти с ню-ню съставки от майната си, докарани със самолет с огромен въглероден отпечатък.
  —цитат от коментар 36 на lil_alex


  1) Защо си мислиш, че са доставени със самолет ( в контекста на храната, самолетите се използват почти и само за живи / замразени животни, примерно лобстъри ).
  2) На базата на какво реши, че въглеродния отпечатък при самолетите е по-голям отколкото примерно при автобус за килограм полезен товар на километър?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 53. 53 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално
 54. 54 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1768 Любопитно

  "Би Би Си: В София и Пловдив ще е по-топло с до 6 градуса в края на века"

  А до края ма друфия век ще варим чай на открито?
  Няма ли кой да потърси отговпрност за умишленото сеене на лъжи от медии?

  В Русия съм! В Русия съм!
 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  По това време Харманли ще е пристанище на Средиземно море
  ... а Лондон ще е обект на подводна археология

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на bua50633401
  bua50633401
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "dejmos":

  То се подразбира. виновен е

  Ганя, знаеш какая у меня самая любимая книга болгарская? Бай Ганя - етот Константинов сумел только на 100 страниц описать всю вашу еволюция на всю вашу историю. Шикарный человек. Он жив?
 57. 57 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2349 Весело

  В момента температурата е 18 градуса което явно е засстудяване дължащо се на гробалното затопляне!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 58 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Understanding Climate Change

  Quantifying and reducing uncertainty in climate change, through understanding and improving the representation of key processes.

  This area of research involves the design, building, evaluation and improvement of climate models informed by knowledge of the mechanisms of past, present and future climates. The scientific focus is on gaining understanding and improving the representation of key processes that are critical for climate variability and change on global and regional scales.

  https://www.metoffice.gov.uk/research/climate/understanding-climate

 59. 59 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Затова трябва повече зеленина, трева, дървета, а не мрамор, бетон, асфалт

  malart.blog.bg
 60. 60 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  PRECIS: a regional climate modelling system

  Providing REgional Climates for Impacts Studies

  https://www.metoffice.gov.uk/research/applied/international/precis

 61. 61 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 283 Любопитно

  Би Би Си няма ли да сподели, че тогава Островът с англичани ще е под вода? Май важното за тях е да сипят гадости само срещу България, но отказват да си гледат на*раните гащи.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 62. 62 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1470 Любопитно

  Прогнозите на бибисито за седмица напред са 30% верни и 70% грешни
  https://weather.slimyhorror.com/

  Затуй пък с абсолютна точност могат да сметнат времето в София и Пловдив след 80 години.

  Покайте се, грешници! Бойте се от гнева на бог Затопъл и изпълнявайте указанията на Малката Грета.

 63. 63 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1173 Весело

  Добре че има парникове градове, та да има хляб и за затоплистите. А какво ще правим с вулканите, които отделят въглероден диоксид повече от всички човешки дейности?...
  —цитат от коментар 11 на volarok


  Да се осъдят да спрат да отделят газове и пепел!
  Какво е това безобразие!
  А ако не щат, дайте ми десетина трилиона и до края на века ще ги запуша! Да пукна ако не го направя!

  Знанието е сила, информацията - власт
 64. 64 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1587 Весело

  Дневник обаче не са достатъчно печени в пропагандата - още имат да учат. Трябваше да сложат снимка на малко дете или барем едно тюленче - кви са тия карти? Не се промиват мозъци така...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 65. 65 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 289 Разстроено

  [quote#15:"001"][/quote]


  Ох ох ох проста кратуно. Сега Сибир ли ти излезе главен виновник за парниковите емисии? Маса ПРОСТ планктон вирее в тоя форум. Ходил ли си в Русия и в бившите републики от СССР за да видиш нивото на чистота и подръжката там? Не си но плямпаш нон стоп глупости. България е истинска мизерна въшлива кочина в сравнение с всяка бивша държава от бившият соц блок ако говорим за чистота.

  Освен Европа и няколко азиатски държави, останалите големи като Китай и особено на щатите изобщо не им пука за парниковите емисии.

 66. 66 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 283 Любопитно

  През 2100 г. България ще изпраща водолазни костюми на англичаните и на нидерландците, за да плюят по България под вода.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 67. 67 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 289 Разстроено

  През 2100 г. България ще изпраща водолазни костюми на англичаните и на нидерландците, за да плюят по България под вода.
  —цитат от коментар 66 на Сенчеста фигура


  Имам по добра идея - по добре да дойдат да живеят управляват Теритоята, белким ни научат на нещо полезно, че се е видело, че за нищо не ставаме.

 68. 68 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 283 Любопитно

  [quote#67:"GreenBush"][/quote]

  Да си стоят на Острова и да плуват, в България ще е много горещо и да не идват тук.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 69. 69 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "dosetliv":

  ноо си куха Пенке, ама ноо

 70. 70 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Има келепир в тая работа!"

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 71. 71 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 283 Любопитно

  Благодарим за предупреждението. Още отсега България трябва да удари черни печати на всички от Острова и Нидерландия, за да не идват масово в горещините в България. Ще пратим помощи във формата на водолазни костюми и надуваеми лодки и да се радват на живота. Бай дъ уей, ще се окаже, че животът е по-добър в България, отколкото в нидерландския Шенген под вода.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 72. 72 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 385 Неутрално

  ба, щюло да бъде ... божа работа

 73. 73 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  https://weather.slimyhorror.com/
  —цитат от коментар 62 на dosetliv


  analog.slimyhorror.com, ebay.slimyhorror.com, gubbed.com, logs.slimyhorror.com, mail.slimyhorror.com, photos.slimyhorror.com, secure.slimyhorror.com, ssh.slimyhorror.com, synology.slimyhorror.com, weather.slimyhorror.com, www.gubbed.com, www.slimyhorror.com

 74. 74 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 283 Любопитно

  Още отсега наемам англичанки и нидерландки за работа по нивата и за домашна прислуга, изискванията са да са красиви и да бачкат като машини без оплаквания или да си стоят в Шенген и да ядат вода.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 75. 75 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 283 Любопитно

  Наемам и гъркини, защото Бялото море ще се окаже до южната ни граница. Какъв кеф!

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 76. 76 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално
 77. 77 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1241 Весело

  До коментар [#64] от "Тюфлекчия":

  Помни ми думата че в нашия живот ще сме свидетели на прокарването и развитието на 'тезата' че антизатоплистите всъщност не принадлежим на човешкия вид а сме некви извънземни бойци пратени да унищожат земята за да я завладее нашия вид и съответно свещен дълг и единствено възможен вариант за затоплистите да 'спасят' планетата и човечеството е да ни 'изчистят' в решителен джихад на живот и смърт, пробвали с добра дума ма не станало и немали друг избор, просто глей мача, вече почнаха агресивно да промиват деца :)

  Facing Worlds
 78. 78 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#6] от "АмброзСП":кое от двете ?
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  Че няма да дочакаме!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 79. 79 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Tim Palmer: What physics needs is not a quantum theory of gravity...
  https://www.youtube.com/watch?v=GqeTTAFjDYY

 80. 80 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ECMWF Annual Seminar 2017 - Voxpop with Tim Palmer (University of Oxford and ECMWF Fellow)
  https://www.youtube.com/watch?v=xJEvEhHxBDk

  imprecise modelling

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 82. 82 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#52] от "Pow":

  https://timeforchange.org/co2-emissions-shipping-goods

  Отговор на въпроса ти.Корабния транспорт е най-щадящ откъм въглеродни емисии за тон.Следва железопътния и близо до него тежките камиони.Самолетите са доста зле откъм отпечатък.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 83. 83 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#15:"001"]
  —цитат от коментар 65 на GreenBush
  Ох ох ох проста кратуно. Сега Сибир ли ти излезе главен виновник за парниковите емисии? [/quote]

  В момента има ОГРОМНИ ПОЖАРИ с хиляди тонове отделян СО2 ..
  Но светът мълчи и никой не ходи да помага за овладяването..

  Милиони доброволци, трябваше вече да са на път ..
  Грета Тумберг, била седнала да пише домашни ..

  Смятай ..

 84. 84 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ECMWF Annual Report
  2018

  https://www.ecmwf.int/sites/default/files/elibrary/2019/19127-annual-report-2018.pdf

  Since the decision in June 2017 to locate ECMWF’s next data centre in Bologna, Italy, ECMWF has worked closely with the Emilia-Romagna Region and the Italian Government to bring the project to life.

  The new data centre will replace the current facility in Reading, UK, and will help the Centre to achieve its strategic goal of producing forecasts with increasing fidelity on time ranges up to one year ahead.

  https://annualreport.ecmwf.int/en/annual-report-2018/bologna

 85. 85 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално
 86. 86 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално
 87. 87 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално
 88. 88 Профил на Boko de Tikvares
  Boko de Tikvares
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пак ли ще мрем, аман. :))

  П.П. : Поздрави от Ал Гор, клима-експертите и инките.

  "Свободното падане отдавна премина в стремглаво летене надолу."
 89. 89 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#88] от "Boko de Tikvares":

  ти верно си потъп и от Тиквата... поздрави от Сенсей Путин. нео ного го кефите малоумните антезатуплисте. па и чалмите ви са радват

 90. 90 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Начи, животът винаги намира начин. Ще станем пустинна планета и ще се завъдят пясъчни червеи и ще изнасяме Подправка. Илън Мъск ще разработи still suits, ще станем фремени и така...

 91. 91 Профил на dimitarkotzev
  dimitarkotzev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  На алармистите за пореден път препоръчвам да гледат днес филма на Ал Гор, който даде тласък и легитимност на тази истерия. Там има множество прогнози какво ще е на Земята през 2020-та година. Нито 1 (едно) нещо от катастрофичните предвиждания не се е оправдало. Толкоз за алармите "световно застудяване" (1980), тихомълком заменена с "световно прегряване" (2005), лекичко коригирана на "климатични промени" (2019)...

 92. 92 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  Като бях дете, ме плашеха с озоновата дупка. Апокалипсисът беше насрочен.някъде за 2000 година. Тя па зе че се затвори, верно намалихме фреоните.... После ме плашеха с Нострадамус. Саддам Хюсеин страшна гад бил. Третият антихрист след Чингиз Хан и Хитлер, щел да ни такоа....замина и Саддам. Айде после Y2K bug софтуера не бил измидлен, щели централите да спрат, ракетите.на американците и руснаците щели сами да се изстреляят, банките щели да колабират......па ТЕ, муам си и днеска.свинско и те така

 93. 93 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Затоплистки конспирации

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 94. 94 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Добре че има парникове градове, та да има хляб и за затоплистите. А какво ще правим с вулканите, които отделят въглероден диоксид повече от всички човешки дейности?...
  —цитат от коментар 11 на volarok


  Просто е бе човек! Слагат им по една тапа за по 200-300 милиарда на вулкан и готово! Те дори са готови да разположат огледала в Космоса да отразяват слънчевата светлина, че едни тапи ли няма да сложат! Само дай да им съберем пари!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 95. 95 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 755 Весело

  До коментар [#74] от "Сенчеста фигура":

  Опасявам се, че ще трябва първо да учите тези, които наемате от там, кое е дръжката на мотиката, па после да "бачкат като машини".

 96. 96 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Не се притеснявайте, всичките им прогнози досега са грешни.

 97. 97 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като бях дете, ме плашеха с озоновата дупка. Апокалипсисът беше насрочен.някъде за 2000 година. Тя па зе че се затвори
  —цитат от коментар 92 на uq


  ‘Climate Change: Science and Policy’ Lecture by Mario Molina, Nobel Prize in Chemistry
  https://www.youtube.com/watch?v=U_bXzc6hfGM

 98. 98 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Mario José Molina-Pasquel Henríquez is a Mexican chemist reputed for his pivotal role in the discovery of the Antarctic ozone hole. In 2004

 99. 99 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Като бях дете, ме плашеха с озоновата дупка. Апокалипсисът беше насрочен.някъде за 2000 година. Тя па зе че се затвори
  —цитат от коментар 92 на uq


  The Nobel Prize in Chemistry 1995

  The Nobel Prize in Chemistry 1995 was awarded jointly to Paul J. Crutzen, Mario J. Molina and F. Sherwood Rowland "for their work in atmospheric chemistry, particularly concerning the formation and decomposition of ozone."

  Mario J. Molina

  We published our findings in Nature, in a paper which appeared in the June 28, 1974 issue. The years following the publication of our paper were hectic, as we had decided to communicate the CFC – ozone issue not only to other scientists, but also to policy makers and to the news media; we realized this was the only way to insure that society would take some measures to alleviate the problem.

  https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/1995/molina/biographical/  ‘Climate Change: Science and Policy’ Lecture by Mario Molina, Nobel Prize in Chemistry
  https://www.youtube.com/watch?v=U_bXzc6hfGM
  —цитат от коментар 97 на Шихан Йордечка


 100. 100 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 301 Неутрално

  ББС сигурно са се допитали да приятелчето им Ал Гор,
  който лъжеше преди 15-на години, че по днешно време
  няма да знаем какво е сняг, правейки 100-ци милиони
  от това.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK