"Кандидат, избран с форцепс" - за Кристалина Георгиева битката за МВФ ще е трудна

"Кандидат, избран с форцепс" - за Кристалина Георгиева битката за МВФ ще е трудна


От Кристин към Кристалина" - с това пределно лаконично заглавие и няколко изречения сп. "Форчън" отбеляза новината за избора на Кристалина Георгиева за кандидата на Европейския съюз за управляващ директор на Международния валутен фонд на мястото на подалата оставка Кристин Лагард. Това впрочем е след съобщението за предстоящата годишна класация на най-влиятелните жени в света за 2019 г.


Но първите коментари и прогнози след решението от петъчната вечер сочат, че за най-успешния и известен български висш ръководител от международна организация няма да е лесно да оглави МВФ и да попадне в класацията на "Форчън".


"Нищо не е приключило. Кандидатурата ѝ няма подкрепата на всички от ЕС и консенсусът беше измъкнат с форцепс. А това може да окуражи други претенденти да се включат", казва за "Франс прес" източник, близък до дискусиите.
Тази метафора е доста образна и описва метод при раждането, когато със специален уред се захваща главата на бебето и се издърпва навън. Това се прави тогава, когато процесът върви твърде бавно и има опасност за бебето, като прилагането му носи риск и за родилката, и за детето. Процедурата се прилага само в болнична обстановка, защото може да се наложи спешно преминаване към цезарово сечение.


Дали източникът на АФП е имал предвид точно това - че Кристалина Георгиева е избрана в критична ситуация, в която само поверителният формат спести разкриването на пореден дълбок разлом между северни и южни държави в ЕС?


"По-добре да не знаете как се прави този избор"


Този път финансовите министри и лидерите на 28-те от ЕС не стигнаха до "цезарово сечение", но според същия източник на АФП българката е получила подкрепата на 56% от страните членки, представляващи 57% от населението на съюза. За решение с квалифицирано мнозинство са необходими 55% от държавите и 65% от населението. Обсъждането и гласуването са поверителни и няма официално съобщение коя държава как е гласувала, но и "Файненшъл таймс" пише, че Георгиева е "спечелила вота, но не и достатъчно над нужния праг".


Мнозина, които не я познават, още не са научили как да произнасят името ѝ и я наричат Кристалина Джорджева.


"Споровете кой да оглави МВФ са като правенето на наденици - по-добре да не гледате отблизо как се прави", коментира Том Бьоркъл от "Ройтерс" в понеделник с адаптиране на прочутия цитат от Ото фон Бисмарк. Във видеоразговор по решението той каза в понеделник, че очевидно изборът на Георгиева е компромис, но и че тя има безспорна квалификация за високи постове в световни организации, а МВФ има традиция да бъде предвождан от технократи. Но след кризата от 2008 г. този пост започна да се политизира, допълва той. "Мисля, че ще е трудно да се върнем към миналото, но и ако търсите най-добрия кандидат, Кристалина Георгиева едва ли би била под №1 в списъка", казва Бьоркъл.


Според него тази кандидатура не носи нещо особено нито на МВФ, нито на Европа, където продължават да вярват, че постът им се полага. "Георгиева има много опит в програми и политики за развитие, но ѝ липсва статутът и репутацията на Критин Лагард, поради което не изглежда очевидният победител, ако страните членки във фонда търсят по света най-добрия за управител. Избирането ѝ е остатък от договарянето на сделка за постове в Европа, включително за ръководител на Европейската комисия и управител на Европейската централна банка."


МВФ най-после ще приложи върху себе си съветите за пенсионерите


Той не вижда проблем с правилата на МВФ, според които кандидат за управляващ директор не може да е по-възрастен от 65 години (Георгиева става на 66 на 13 август), защото на практика фондът ще трябва да промени правилата си и да приложи към себе си това, за което агитира и инструктира държавите (включително САЩ и Япония) - да повишат пенсионната възраст, защото новата реалност е хората да са активни и в по-напреднали години от доскоро обичайното.


Това са остарели нагласи от преди един век - и в момента виждаме на каква възраст е президентът на САЩ (73) и претенденти за поста му като Джо Байдън (76) и Бърни Сандърс (77), а прочутият инвеститор Уорън Бъфет е на 89 и не изглежда да има намерение да се оттегля от фонда си Berkshire Hathaway, допълва Бьоркъл.


Германия вярва, че Кристалина Георгиева ще оглави МВФ, въпреки че кандидатурата ѝ ще наложи промяна на правилата на фонда, заяви говорителка на финансовото министерство в Берлин, цитирана от "Ройтерс".


Твърде "френски" кандидат?


Но авторитетни издания като "Файненшъл таймс", "Блумбърг" и "Ройтерс" съобщиха през последните седмици, че тя не е била кандидатурата на Берлин, подкрепил бившия финансов министър и лидер на Еврогрупата. Холандецът Йерун Дейселблум стигна до финала с 44% от гласовете на страните членки. Испански медии също посочват, че в крайна сметка и Мадрид не е застанал зад Георгиева. Лондон не хареса бързането на френския финансов министър Брюно льо Мер да се избере кандидат на ЕС за шеф на МВФ и няколко издания твърдят, че финансовият министър Саджид Давид е гласувал "въздържал се".


От друга страна, Кристалина Георгиева се възприема като фаворит на президента Еманюел Макрон, който в рамките на няколко седмици успя да провали системата на водещите кандидати за председател на Европейската комисия и да прокара Урсула фон дер Лайен за поста, да наложи Кристин Лагард за избора на Европейския съвет за следващ управител на ЕЦБ и да събере в заключителните 12-часови телефонни консултации достатъчно гласове за българката. Преди това се твърдеше, че Париж стои зад обсъждането на Георгиева като евентуален наследник на Доналд Туск.


"Истината е, че няма готов и тестван европеец, приемлив за всички", каза европейски министър пред CNBC.


Това отчасти не е особено успокояващо за нея, тъй като битката в кулоарите на МВФ тепърва започва и отсега има твърдения, че тя няма да е лека. Изборът в началото на октомври се прави от 24-членния управителен съвет на МВФ, а не от 189-те страни - членки на фонда, а САЩ, които имат практическо вето върху решението, не дават категорични сигнали, че ще спазят неписания принцип европеец да оглави институцията.


Така всички, които се надяват да променят статуквото, надушват възможност, каквато нямаха през 2011 г. при избора на Лагард.


Кой може да се конкурира с нея


Формално, европейските страни ще спазват крайния си избор, но не е изключено Великобритания например негласно да лобира за управителя на централната банка Марк Карни. Той е с британски, ирландски и канадски паспорти и може изненадващо да се появи в играта, включително защото "има добри контакти в кабинетите на МВФ". Все още не изчезва от радарите и името на бившия финансов министър Джордж Озбърн.


Южноафриканският централен банкер Лесетя Кганяго може да се възползва от амбициите на Африка за по-значително представителство в световните институции, изтъквайки, че днешната икономическа и политическа реалност е много по-разнообразна спрямо времената, когато се ражда МВФ преди повече от седем десетилетия.


Агустин Карстенс - бившият управител на мексиканската централна банка и настоящ главен директор на Банката за международни разплащания, може отново да потърси подкрепа за своя кандидатура за най-високия пост в МВФ и дори се твърди, че вече е в такава кампания.


Азия и в частност Китай или Япония може да заявят претенция към това 12-ият управляващ директор на фонда вече да не е европеец, защото има по-квалифицирани азиатци от Георгиева. Сред имената, които посочват азиатски медии, са Харуко Курода от централната банка на Япония, Чин Йе Лайчин от Азиатската банка за възстановяване и инвестиции или Рагурав Раджан, бившият управител на Reserve Bank of India. Издания като "Саут чайна морнинг пост" напомнят, че промяната на правилото за възрастта на шефа на МВФ няма как да стане без съгласието на Азия, а то си има цена.


Заговори се също, че Обединените арабски емирства може да номинират Мохамед ел Ериан, бившия изпълнителен директор на инвестиционния фонд PIMCO и човек, добре познат в световните финансови столици.


Не е известно дали няма да се появи претендент, който досега е бил извън радара заради възрастовото ограничение. Станли Фишер например не бе допуснат преди 8 години, защото беше на 67 години, макар да е бивш управител на централната банка на Израел, бивш главен икономист на Световната банка. Вероятно по същата причина и 71-годишният Марио Драги, управителят на Европейската централна банка, не се появи сред обсъжданите имена.


Време на предизвикателства


Кандидатурата на Кристалина Георгиева идва в момент на нови предизвикателства пред ръководителя на МВФ.


Търговската и валутна война между САЩ и Китай, която избухна с нова сила през последните дни, създава ситуация, каквато в световната икономика не е имало от десетилетия. Лидерът на МВФ ще трябва да маневрира сред растящ протекционизъм по света и лидери, които предпочитат едноличните решения пред сложните и тромави процедури на институциите.


Българката може да се окаже начело на фонда в момент, когато светът навлиза в стагнация, а вероятно и в рецесия с поевтиняващи активи, свиващо се производство и инвестиции и почти изчерпани възможности на централните банки да реагират с понижаване на лихвите. Не намалява, а се увеличава изолирането чрез санкции на Русия, а страни като Турция, Аржентина и Венецуела се борят със сериозни вътрешни проблеми, създавани и от обикновен популизъм и национализъм.


За справяне с такава ситуация от ръководителя на МВФ се очаква да има международен авторитет, комбиниран с дипломатически талант, както и солидни познания и умения в икономиката, финансите и управлението.


"Понеже е работила в Световната банка, а не идва от национално правителство, тя без съмнение вече има перспективата на личност, която разбира нуждата да представляваш света и интересите на страните членки, а не само на определен район", казва пред "Ню Йорк таймс" за Кристалина Георгиева Марк Собел, бивш служител на американското министерство на финансите и настоящ съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  С или без "форцепс " Кристалина е на финалната права и дори само това е достатъчно поне аз да бъда горд ! А , ако Вие другарю автор, сте на друго мнение - то си е за Ваша сметка и на тези , които са лишени от някои най-ценни за нормален човек чувства !

 2. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Съпругът и се казва Кино.Скоро няма да имат време да ходят на кино.

 3. 3 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всеки ден по 5 статии за тьотка Сталинка...

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Успех на Кристалина Георгиева!!!!
  За съжаление не са много случаите в които Отечеството влиза с позитивни новини в световните процеси и медии!!!

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Не я запомних с нищо изявено, освен ботушите и празните обещания. В ЕС, като евро комисар, беше до средно ниво - обикновен, безличен бюрократ. По света, ще я запомнят със закъснялото включване и конкуренцията срещу Бокова. Провали се в класацията, а попречи и на другата ни кандидатура. Откъдето и да я погледне човек, послушен нагаждач за постове. С малко познания, много говорене, без да каже нещо съществено и манталитет на обикновен изпълнител. За възрастта, може и да се пренебрегне, но...

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Кандидатурата на Кристалина Георгиева има много предимства! Всички те са очевидни. Има и две слабости:
  - едната е Франция и Макрон. Лош лобист, наложил нетърпеливо решението си
  - втората е България.
  Тя трябва да преодолее и двете

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на nnedkov
  nnedkov
  Рейтинг: 244 Неутрално

  форс сепс дефоутна през 2009г. мирише на КГБ

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Успех на Кристалина в предстоящата трудна надпревара ! Ако бъде избрана, това ще е издигане на авторитета на цялата ни страна в международен план !

 9. 9 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Форцепс отдавна не се прилага в развитите държави. Дори в България рядко се прави, а се отива на Цезар.

 10. 10 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Кристалина ще е, колкото и да не се иска на феновете на Бокова.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Нямам други впечатления извън публичните и изяви, които обикновено оставяха у мен добро впечатление. Дали има качества или е "обикновен, среден бюрократ" вероятно може да го кажат хората, които са работили с нея, но след като е номинирана, при това очевидно не по национални или някакви лични (братовчедски) причини, допускам че има качества.
  И е факт, че независимо от къде и как и се е отворил парашута ( дай Боже всекиму:)), за нашата не чак толкова известна и велика страна, това със сигурност е добър повод да се чуе тук-там по света.

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#3] от "Суджук Герберите":

  Тази опорка се изтърка и смърди на оповръща–– ушанки валенки и пратенки!!!
  Звънете спешно на пасоля за нова!!!

 13. 13 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Редно е да издигнем още една кандидатура, примерно Ирина Бокова.

 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  “...българката е получила подкрепата на 56% от страните членки, представляващи 57% от населението на съюза. За решение с квалифицирано мнозинство са необходими 55% от държавите и 65% от населението. “
  Изпуши ми чипа - 56, 57,55,65. Така е направено, че и да искаме, да не разберем как всъщност става този избор. А КриСталинка си я знаем.

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  С клизма е по-точното, предвид качествата на продукта.

 16. 16 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 289 Неутрално

  червена номенклатура= герберска номенклатура. С тази андрешковска физиономия на снимката. Природонаселението се радвало от признанието... помия.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Весело

  До коментар [#14] от "султана глаушева":

  Сложно е за султанки, нали? 🤣🤣🤣

 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 539 Весело

  До коментар [#4] от "selqnin":

  В момента в който се чу че Москва я подкрепя и започнаха разни състезания по нелепо устроумие и от журналисти и от форумци Това Русия било страшно нещо бе

  гошо
 19. 19 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 444 Любопитно

  До коментар [#6] от "penetrating":

  Другият е Русия! По -лош лобист от нея не виждам.
  Мнозина смятат, че Русия знае и поради това ще бъде отхвърлена, но други се съмняват, защото като шеф на СБ е помогнала на Русия няколко пъти да не изпадне във фалит.
  А това, че е българка... Тя и Бокова беше...
  Ще видим!

 20. 20 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Много зависи как ще гласуват противниците на Сорос, защото я смятат за негов човек. Има някои спънки пред кандидатурата и, но последната дума е на САЩ.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 21. 21 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Да се прибави към националните празници ДЕНЯТ НА КРИСТАЛИНА :) Ще има манифестации в цялата страна организирани от ГЕРБ за избора на един банкер с 50 000 и повече хиляди долара заплата на месец. Някога сме имали Евлоги Георгиев или Димитър Ценович , а сега ТЕЗИ, .....не знам как да ги определя !??

 22. 22 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Да се прибави към националните празници ДЕНЯТ НА КРИСТАЛИНА :) Ще има манифестации в цялата страна организирани от ГЕРБ за избора на един банкер с 50 000 и повече хиляди долара заплата на месец. Някога сме имали Евлоги Георгиев или Димитър Ценович , а сега ТЕЗИ, .....не знам как да ги определя !??
  —цитат от коментар 21 на dejmos


  +++

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 23. 23 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#17] от "vassilun":
  Е, не са всички интелектуални корифеи като байно василя от странството. И за простички като баба Султана има място под слънцето!

  Мърфи е оптимист!
 24. 24 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":В момента в който се чу че Москва я подкрепя и започнаха разни състезания по нелепо устроумие и от журналисти и от форумци Това Русия било страшно нещо бе
  —цитат от коментар 18 на гошо


  Елементарно, казвате че някой е подкрепян от Путин и около него се прави санитарен кордон. Остават само някои хора с телевизии да го поддържат. На кого да вярваме?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 25. 25 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 510 Неутрално

  ЕС има 44% от гласовете в МВФ единствено вътрешно европейска интрига може да спре Кристалина, САЩ едва ли ще искат да нарушат статуквото, американец шеф на Световната Банка и европеец на МВФ..

 26. 26 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1524 Любопитно

  Той па тоя Блум що изобщо се кандидатира, като май не е и юдей?

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Кристалина е високо ценена за своя професионализъм. Професионализма е ненавиждан от комунистите и всячески ще пречат.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":

  гопсодине, безлични бюрократи в брюксел колкото искате, но герогиева със сигурност не е от тях, не знам откъде черпите тази оценка. ако е ваша собствена, то явно не сте виждали бюрократ, добра справка би била снахичката. колкото до кандидатурата на бокова, вечно се забравя, че тази жена беше неизбираема поради съпротивата на англичаните, и че памкин я издигна по настояване на абв, за да си спаси коалцията.

 29. 29 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Не я запомних с нищо изявено, освен ботушите и празните обещания. В ЕС, като евро комисар, беше до средно ниво - обикновен, безличен бюрократ. По света, ще я запомнят със закъснялото включване и конкуренцията срещу Бокова. Провали се в класацията, а попречи и на другата ни кандидатура. Откъдето и да я погледне човек, послушен нагаждач за постове. С малко познания, много говорене, без да каже нещо съществено и манталитет на обикновен изпълнител. За възрастта, може и да се пренебрегне, но...
  —цитат от коментар 5 на Vlado Nikolov

  Много плоско и злонамерено мнение, лишено от реална база, да не кажа - една обикновена оплювка.
  А не помниш ли, че тя оповести по времето на нашето председателство на ЕС, че Световната банка отпуска 200 милиона долара за развитието на Западните Балкани? Което се отразява и на нас, техните съседи? А това, че само преди месеци, с основно нейно лобиране София бе избрана за откриването на офис на Световната банка за споделени услуги, където ще има 300 работни места и ни издига престижа като страна сред инвеститорската общност? А фактът, че бе вицепредседател на Европейската комисия не е ли престиж и постижение за страната? А позицията й за бежанците, когато защитаваше позиция, че всяка страна трябва сама да рещшава колко и дали да настанява и което й спечели доста врагове в Брюксел, но симпатии на Източна Европа и Вешигпрад, не помниш ли? Е, можеш и вестник Капитал да прочетеш, който я определя като един от най-ефективните и разпознаваеми еврокомисари, както и посочна точно какво и постигнала на този пост и какъв ефект и донесло това за Европа - https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/01/06/2894390_efektut_na_kristalina/

 30. 30 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Парите ги дават САЩ и Европа така, че няма шанс африканец или арабин или азиатец да заемат този пост...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#29] от "zidar":

  И когато каза, че България ТРЯБВА да приеме мигранти? Без да се интересува от мнението на властите и най-вече хората живущи тук? Друг е въпросът, че мигрантите бягат през глава от "процъфтяваща" България.

 33. 33 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тази за съвсем друго беше кандидат преди около 2 години. Колкото да не ни омръзне темата за Бойко тъпото.

 34. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#29] от "zidar":

  Да допълня. Интересът на инвеститорите се преценява по количеството вложени пари. Нашите власти с половин уста признават, че преките чужди инвестиции НАМАЛЯВАТ от година на година, без да си кажат защо. Отдавна, българите работещи в чужбина, изпращат много повече пари на близките си, отколкото чужденците, желаещи да открият работни места тук. И позоваването на "Капитал" не е най-удачно. Прочетете, какви са изискванията.

 35. 35 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Бе стига сте се занимавали с глупости тая е бушон за какво ли не беше кандидат и винаги губи.

 36. 36 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#29] от "zidar":И когато каза, че България ТРЯБВА да приеме мигранти? Без да се интересува от мнението на властите и най-вече хората живущи тук? Друг е въпросът, че мигрантите бягат през глава от "процъфтяваща" България.
  —цитат от коментар 32 на Vlado Nikolov

  Глупости!
  Я дай линк, къде и кога е казвала подобно нещо?!? Така, както аз посочих сериозен линк - в.Капитал. Беше еврокомисар по хуманитарните въпроси в разгара на мигрантската вълна, но никога не е отстъпвала от мнението си, че всяка държава трябва да има право сама да решава колко да приема. И в статията на Капитал подробно е описана тази нейна позиция.

 37. 37 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Първото й име не беше ли Сталинка ? Николай Колев - Босия това разправяше, а тя заплашваше със съд този, който твърди такова нещо, но досега не се е обърнала към съда. Защо ли? Как отиде по време на комунизма на Запад заедно със своите колеги Гечев и Статев, които се оказаха агенти на ДС, а тя - не ? Изигра мръсна игра за да провали Ирина Бокова за шеф на ООН, а след това си би камшика от поста еврокомисар и отиде в Световната банка. Сега пък се гласи за шеф на МВФ. Всъщност тази семпла женица какво е направила за България ?

 38. 38 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Битката ще е трудна, защото досега винаги МВФ е използван от САЩ за целите на САЩ - за оказване на икономически натиск, за оказване политическо въздействие чрез финансиране от фонда и т.н. Затова Тръмп ще настоява начело на фонда да е американец.

 39. 39 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 602 Неутрално

  "за Кристалина Георгиева битката за МВФ ще е трудна"

  Аз се надявам да не я изберат. Тази жена само за папа не се е кандидатирала.

  И в морето ми е до колене .....................
 40. 40 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 530 Неутрално

  ДНЕВНИК, хайде сложете вече някаква друга новина, за да не и гледаме физиономията на тази при зареждане на сайта...

 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Весело

  До коментар [#39] от "БГА Балкан":
  Бе то, според апокрифите е имало една папеса - Йоана, но може и да е лъжа.

 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  Тази беше коскоджамити началник в ЕК и не направи нищо за България. Тъй че не си струва да се косим.

 43. 43 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Не ми кой-знае колко симпатична, предвид ролята й за провалянето на нашият кандидат за ООН, както и изоставянето на важен за България комисарски пост, какъвто беше "финанси", в полза на личното кариерно развитие. Но ще се радвам, ако наше момиче стане шеф на МВФ. Сега е момента за подкрепа! Защото никой друг кандидат няма дори да се сети за България. Пък тези, които имате желание, ще я плюете после, след като отпадне, не сега, когато макар и трудно се е преборила за кандидат от ЕС.

 44. 44 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  На българите много им личи завистта и омразата,когато някой достигне висоти които те никога няма да помиришат!
  КАто чета медиите ни,които вместо да подкрепят по всевъзможен начин К.Георгиева,до форумците пишещи злобни коментари по неин адрес!

  sdg
 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  До коментар [#19] от "nonsens2":

  Съгласен! Подкрепата на Русия е като целувката на прокажен

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#21] от "dejmos":

  Типично за недоограмотен балкански неевропеец....
  .. За теб иде реч БОК!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 47. 47 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#36] от "zidar":

  "България да използва бежанците за справяне с икономическата и демографската криза". Статия в Медияпул от 4 октомври 2013г.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Сега и за това ли да се тревожим.

 49. 49 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  До коментар [#46] от "Captain Shakespeare":

  Хубаво да има европейци като КРИСТАЛНА И ТЕБ ,така държавата цъфти и върже:)

 50. 50 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Никой няма да избере некадърен, крадлив комунист като сталинка....

 51. 51 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#2] от "Сд":

  а децата - те как се казват , отворко ?

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 52. 52 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#50] от "Джони Глупавия":

  пак си в някаква малоумна криза ... да не ти се спука някое капилиарче ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 53. 53 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#28] от "owen":

  ощенката е ясно от къде я черпи - от собствената си злобна безличност , както и някаква султана , както и всички останали анонимни дребни душици ...Боли ги , просто МНОГО ги боли ,че друг българин е нещо повече от тях ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 54. 54 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#45] от "penetrating":

  ами да ги изгоним от участие в МВФ ... то бива да сте глупави , но чак пък вдлъбнати .

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 55. 55 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#47] от "Vlado Nikolov":

  ами даже САЩ, Канада, Австралия и други страни го правят човече ... какво нередно виждаш в това ? Или ти си "консервативен патрЕот" - т.е. безпросветен мърморко

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 56. 56 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 728 Любопитно

  Кристалина е Кунева 30 години по-късно....йес, йес, йес, политкоректност до откат, мантри тип жените са неравнопоставени и световната икономика губи от това намсиколко трилиона.....

  а тия горе дето пишат, че били горди че е българка- уат дъ фак, тва е все едно някой англичанин да каже, че е горд, че Озбърн е англичанин, и изобщо как може да си горд че някой си който никога не си виждал и нямаш никаква връзка с него бил станал шеф на институция даваща пари срещу лихва.......

 57. 57 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Аз съм от радващите се на новината. Браво на дамата, че е стигнала до тази позиция. Имаще разни некадърни, политиканстващи бюрократи, дето драпаха занатам, а тя има повече опит от няколко от тях, взети наведнъж.

  Нека да се споменава малката ни страна в такъв контест- на нормален европейски процес и т.н.

 58. 58 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#56] от "carmello":
  джамбуркаш си в блатото на озлоблението и завистта ... поне щастлив ли се чувстваш ?

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 59. 59 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#19] от "nonsens2":

  Кога Русия е била на ръба на фалит, а Кристалина е била на длъжност, от която да я спасява?

 60. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Весело

  До коментар [#54] от "too_many":

  Че кой говори за гонене. Изолацията им е видима и напълно достатъчна :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 61. 61 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#55] от "too_many":

  И си подбират "бежанците". По възможност, да са грамотни и изучени. И прочети коментарите, за да разбереш, защо го написах. Мърморко.

 62. 62 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Тая ръкомахаща селянка от Любимец пасва като дялан камък на всякъде ,където я набутат. Изключително удобно безличие.

 63. 63 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Как Кристалина Георгиева е заминала на специализация в САЩ в края на 80-те, когато и да посетиш Петрич се искаше открит лист ? Въпросът е с много понижена трудност. С малко по-повишена трудност е как тази квачка после се е сдобила с доверието на Запада.

 64. 64 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  Успех на Кристалина!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 65. 65 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  До коментар [#56] от "carmello":

  Така е. Трябва ни истински боец като Курнелия, която смело да призове за незабавно разпускане на НАТО и ЕС.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 66. 66 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  Всеки ден по 5 статии за тьотка Сталинка...
  —цитат от коментар 3 на Суджук Герберите


  Наистина прекаляват. Просто е възмутително българка да заеме най-високия международен пост, заеман някога от наш сънародник.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 67. 67 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Любопитно

  До коментар [#37] от "krf54523578":

  Сталинистите защо не харесвате името Сталинка?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 68. 68 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Любопитно

  До коментар [#40] от "it4":

  В сайта на Дума може да гледаш физиономията на Курнелия.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 69. 69 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Любопитно

  До коментар [#63] от "antonio_vivaldi":

  А през това време ти се бореше срещу комунизма с п_шка в ръка! Трябваше ти да се кандидатираш!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 70. 70 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Ще настани сина на Нинова там

  BG e мини империя на злото.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK