Младите имигранти са лесна плячка за бандите в САЩ

Младите имигранти са лесна плячка за бандите в САЩ

© Associated PressНякои младежи от Централна Америка, пристигнали неотдавна в САЩ, след като са избягали от ужаса на организираните банди, в крайна сметка влизат в редиците на местни организирани престъпни групи. Властите предупредиха, че такива младежи биват вербувани от бандата Мара Салватруча, известна като МС-13. Те съобщиха това по повод повдигането на обвинения миналата седмица в Лос Анджелис на 22 членове на престъпни банди, 19 от които са незаконно пребиваващи. Те са обвинени в редица престъпления, включително седем убийства.


"Най-трагичното в този случай е, че тези млади жертви вероятно са напуснали родината си с надеждата да намерят сигурност и благоденствие в САЩ. Вместо това тези жертви са имали нещастието да попаднат на членове на прибягващи до насилие банди, които са експлоатирали уязвимостта им като мигранти", каза прокурорката Джаки Лейси.


Престъпната организация Мара Салватруча е създадена в средата на 80-те години на миналия век. Сега тя е активна в десет американски щата, както и в страни като Салвадор, Хондурас и Гватемала, а методите й са смразяващи.
Стигнало се е дотам стотици хиляди кандидати за убежище в САЩ да казват, че са избягали от ада на тази банда.
Как тогава става така, че някой младеж в крайна сметка се присъединява към престъпната групировка, която е опропастила живота му?


МС-13 често пъти вербува млади хора насила, но се случва и те да решат, че нямат друг избор, обясни преподавателят от университета "Джордж Вашингтон" Марк Едберг, който е работил в район с висока активност на банди близо до столицата на САЩ, на петнадесетина километра от Белия дом.


"Няма много варианти на избор и ако човек е на 12, 14 или 15 години, разбира, че в този квартал структурата на властта и престижа е свързана с участие в престъпна групировка", отбеляза той.


Има ли "Ефект Тръмп"?


Вербуването на млади мигранти не е ново явление, но говорителката на ФБР Лора Еймилър каза, че то е станало "особено забележимо с МС-13 през последните години".


Марк Едберг споменава 2014 година, когато в страната започват да пристигат все повече непридружени малолетни и непълнолетни от Централна Америка, и 2016 година, след победата на президентските избори на Доналд Тръмп, който превърна борбата срещу незаконната имиграция в един от лайтмотивите си.


След тези избори "те пристигат в наплашени общности, което тласка хората към незаконния живот", казва преподавателят. Тогава те стават жертва на "неформални мрежи за вербуване", които се насочват "към най-уязвимите".


Бившият член на банда Джеси де ла Крус, който сега работи като юридически консултант, обаче смята, че тази теория е просто политическа стратегия, която благоприятства реториката на Тръмп, според когото идващите от Централна Америка "мигрантски кервани" са пълни с членове на МС-13.


Говорителят на прокуратурата на Лос Анджелис Том Мрожек впрочем заяви, че 19-те незаконно пребиваващи обвиняеми вече са имали връзки с МС-13 в Централна Америка.


Де ла Крус смята, че говоренето за "наплив" е свързано с етикета, който силите на реда лепват на всеки татуиран испаноезичен човек, който живее в "заразена" общност.


"Ако човек идва от Централна Америка или Мексико, с кого ще движи? с бели хора ли? Не, ще стои с хора като него, които може да са членове на банда, а може и да не са", каза той.


Ритуал по посвещаване


В повдигнатите миналата седмица обвинения са споменати убийства с отблъскващи подробности, като случая с младеж от противникова банда, който бил разчленен, а сърцето му - извадено. Властите казват, че много от убийствата, които разследват, са част от "ритуал по посвещаване" за приемане в МС-13.


Едберг заявява, че е чувал за "екстремни неща", които новаците са принудени да извършат. Младеж, с когото е разговарял в затвора, му казал, че е минал "кръщение". "Трябвало е да докаже, че е готов да получи куршум", разказа преподавателят.


Де ла Крус, който е бил член на банда преди да получи докторска степен след излизането си от затвора, е скептичен. Убийствата "бяха нещо, което правеше (бандата) Нуестра Фамилия през 70-те години, но вече не се прави", уверява той. "Сега търсят хора, които искат да са част от нещо, които като тях са били пренебрегвани, маргинализирани". Като много от младите мигранти. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Да подчертаем, че бандите са от по- стари имигранти...
  Стена му е майката. Стена и поголовна депортация.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  Те не познават друго освен бандите. Не можеш да си неутрален. Затова, минавайки границата (най-често нелегално), имат ограничен избор, особено не знаейки езика.

 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  “тези млади жертви вероятно са напуснали родината си с надеждата да намерят сигурност и благоденствие в САЩ”
  ——
  И вместо това нетолерантната популистка политика на оранжевия клоун, ги вкарал в редовете на бандите и те били станали жертви като извършвали убийства. Импийчмънт веднага!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  особено не знаейки езика.“
  ——
  Кой език не знаят... родния си испански? който е на практика първият език в половин Америка

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2460 Весело

  Бедните душици! Веднага федерална програма за безплатни татуировки, нови мачетета и пакетче бело на калпак.

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Тази левашка риторика как някой, който е съсякал с мачете друго човешко същество, бил "жертва", е най-голямото безумие през последните години. И разбира се - Тръмп е виновен. То MS-13 (за които четох за първи път преди 20 години поне) не е имало преди него, жестоки убийства също - абе всичко е било рай, ама видиш ли реднеците искали да им е гадно и заради това си го избраха, че да им развали държавата...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  Лъжат! Няма такива неща в страната на свободата, демокрацията и ценностите. Нормана и Дефендъра ще потвърдят.

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4341 Любопитно

  Вчера в тази статия https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/08/05/3947181_meksiko_obiavi_strelbata_v_teksas_za_terorizum_spored/ писах няколко коментара по темата за страховитата банда МС-13 и техните кръвни врагове от 18-та улица. Те са създадени в Калифорния САЩ, от младежи идващи от Централна Америка, след това хиляди техни членове са арестувани и експулсирани родните си земи, в резултат на което тези банди се настаняват трайно там, особено страшно е положението в Салвадор, там тези две банди контролират почти цялата държава. Много от тези бандити продължават да напират към САЩ и се получава един цикъл на тяхно пребиваване от САЩ в Салводор и после пак в САЩ.

  Може би американските власти трябва да спрат да ги връщат в техните родни държави, а да ги осъдят на доживотен затвор и да ги държат в американски затвори от където трудно могат да избягат.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Представянето на закоравели бандити като невинни жертви е смешно...

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5573 Неутрално

  Бандите са местното общество, местната власт и местното правосъдие. Една обикновена забрана няма да ги "изтрие" и тях и влиянието им от живота на младежите. Полицията очевидно трябва да влезе в кварталите..,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  " "Няма много варианти на избор и ако човек е на 12, 14 или 15 години, разбира, че в този квартал структурата на властта и престижа е свързана с участие в престъпна групировка", отбеляза той."

  Кой твърди, че в САЩ нямало расизъм от страна на останалите етноси спрямо белия ? Цялата тази организирана престъпност и банди в САЩ, изградена и в нечувани жестокости, все съществува заради оправданието на различните цветнокожи етноси от типа: какво да правим, нямаме избор на друго поведение в това общество, освен да сме гангстери.......

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  " В повдигнатите миналата седмица обвинения са споменати убийства с отблъскващи подробности, като случая с младеж от противникова банда, който бил разчленен, а сърцето му - извадено. Властите казват, че много от убийствата, които разследват, са част от "ритуал по посвещаване" за приемане в МС-13."

  За съжаление, подобно поведение е нормално за латиносите ! В Мексико нечуваните жестокости са ежедневие, не са за хора със слаби нерви !

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7535 Неутрално

  Тогава да не ходят в САЩ.

 14. 14 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Изобщо не са уязвими с пистолети и мачетета. За тези типове не е приоритет да влизат в гимназии, колежи и университети, те и нямат такъв умствен капацитет. Тръмп трябва по-бързо да построи стената и изметта да си стои в Южна Америка.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2093 Весело

  До коментар [#8] от "Иво":

  Аха - след което всички левичари като тебе по света ще ревнат "С какво право Тръмп държи еди-колко си чужди граждани в затвора и не позволява да си ходят в скъпите им родни Салвадор, Хондурас и Хаити!". Тая вече я играхме помниш ли кога? Пак не позна - с терористите в Гуантанамо Бей.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  Айде и тук им е виновен президентът! Не това, че приемат сульо и пульо, без никакво проучване. Особено хора без образование и трудови навици, които предпочитат да продават бело, да маат гащи или да крадат/обират, но не и да работят по 12 часа в някоя закусвалня, да превиват гръб на полето, да изхвърлят боклук или каквато и да била друга законна работа. Точно това се опитват да променят в САЩ в момента. Дано успеят.

 17. 17 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ако погледнете Мексико и Южна Америка, само Аржентина е най-цивилизована, защото там има 92 % бяло мнозинство. Другите държави отидоха по дяволите, защото белите от конкистадори са решили да се смесват с черните и червените туземци. От последвалото безконтролно смесване на расите сега престъпността е извън контрол там. „Смесването замърсява кръвта и унищожава паметта. - Кое да помним? - Кои сме били.". Това е от филма „Германският лекар".

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  "Най-трагичното в този случай е, че тези млади жертви вероятно са напуснали родината си с надеждата да намерят сигурност и благоденствие в САЩ."

  Абсолютни глупости. Тези хора са напуснали родината си, щото е мизерна. За тях сигурността е да могат да стрелят по беззащитни хора.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Представянето на закоравели бандити като невинни жертви е смешно...
  —цитат от коментар 9 на conventi0nal


  Това е новата социална справедливост. Че държавата не прави достатъчно за тези "деца". :)

  Е то още "социални безумия" по темата
  https://conservative.bg/noviat-kosmat-simvol-na-socialnata-spravedlivost/

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4341 Любопитно

  До коментар [#15] от "Тюфлекчия":

  Аз лично няма да рева за тези зверове. Не мисля, че и американските демократи ще тъжат много за тях. Тяхното място е в затвора доживот.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  ииии пак всичко тръгва от тн борба с дрогата на Буш старши и Рейгън и неспиращият апетит на америка за наркотици от южна америка. Добавяме и НАФТА, която изсмука милиони бедни мексиканци и централно американци от легалната икономика заради "свободната" конкуренция на мега субсидираните УСА агроконцерни, и какво се получава?! Милиони хора без перспектива за бъдещето си, корупция, и едно от малкото неща оставащи им е или нелегалната миграция на север или участие в престъпни групи или и двете.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK