Бивши председатели на Федералния резерв призоваха да не му се оказва политически натиск

На тази снимка са трима от четирима подписали: Джанет Йелън (предшественик на Пауъл), Бен Бърнанке и Пол Волкър

© Reuters

На тази снимка са трима от четирима подписали: Джанет Йелън (предшественик на Пауъл), Бен Бърнанке и Пол ВолкърЧетирима бивши председатели на Федералния резерв на САЩ, които все още са сред живите, отправиха тържествен призив да бъде уважавана независимостта на институцията, за да може тя да работи, без да се опасява от политически репресии, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес", цитирани от БТА.


Съвместното послание е публикувано във в. "Уолстрийт джърнъл" и е подписано от 91-годишния Пол Волкър, 93-годишния Алън Грийнспан, 65-годишния Бен Бърнанке и 72-годишната Джанет Йелън.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно упреква централната банка, че поставя спирачка на "неговата" икономика, като повишава лихвите. Той дори заяви, че може да отстрани нейния ръководител Джером Пауъл, когото самият той назначи начело на Фед. "Като бивши президенти на управителния съвет на Федералния резерв ние сме единни в убеждението си, че Фед и неговият председател трябва да имат право да действат независимо и в интерес на икономиката, свободни от всякакъв политически натиск в краткосрочен план, и по-специално без заплаха от отстраняване от длъжност или понижаване на ръководителите на Фед по политически причини", изтъкват Волкър, Грийнспан, Бърнанке и Йелън.
Следва обстойно изложение, подкрепено със съответни примери, защо една независима централна банка е в по-добра позиция да насърчава здрав и устойчив икономически растеж, отколкото институция, постоянно подлагана на натиск от политици, които се стремят да бъдат преизбрани, какъвто е случаят с Тръмп, борещ се за втори мандат, отбелязва АФП.


"За пореден път ни разочарова"


Американският президент обвинява Фед и неговия президент, че зле са оценили ситуацията в края на 2018 година и че са увеличили лихвите, докато икономиката на САЩ е започвала да се забавя. Както винаги любител на хиперболите, държавният глава не се колебае да твърди, че без грешката на Фед растежът можел да бъде двойно по-голям от сегашните близо 2 процента, а борсовият пазар - с 10 000 пункта по-нагоре.


Финансовата институция в сряда понижи лихвите за първи път от 11 години. За Тръмп обаче това не е достатъчно, изтъква АФП.


Джером Пауъл "за пореден път ни разочарова", написа той в "Туитър" веднага след понижението. Бившите ръководители на Фед признават, че е възможно самите те и институцията да са допускали грешки, но са убедени, че тези решения са били най-добрите, тъй като са били плод на безпристрастна неполитическа преценка, основаваща се на интересите на американските граждани в дългосрочен план. Те подчертават също така, че независимостта не означава липса на надзор или непрозрачност, припомняйки ролята на Конгреса, на гражданите и на медиите.


Волкър беше назначен начело на Фед от президента демократ Джими Картър и беше утвърден отново от републиканеца Роналд Рейгън. Грийнспан беше избран от четирима различни държавни ръководители - Рейгън, републиканците Буш (баща и син) и демократа Барак Обама. Бърнанке беше номиниран от Джордж Буш-син и след това отново от Барак Обама. Йелън беше назначена от Обама.


Федералният резерв е създаден на 23 декември 1913 година, за да води паричната политика на САЩ, като влияе върху паричното обращение и лихвите. Главната цел на централната банка е да достигне максимална заетост на населението, предотвратяване на кризи и поддържане на ниска инфлация. Организацията обединява 12 федерални резервни банки в големите американски градове. Управителният съвет се състои от седем души и е ръководният орган на организацията. Редовите членове се назначават за срок от 14 години, а ръководителят - за четири години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK