"Гардиън" и ARD: "Фронтекс" си затваря очите за насилие над мигранти в България, Унгария и Гърция

"Гардиън" и ARD: "Фронтекс" си затваря очите за насилие над мигранти в България, Унгария и Гърция

© Велко АнгеловГраничари в България, Унгария и Гърция гонели с кучета мигрантите, биели ги и неправомерно ги връщали обратно през границата. Международни медии отправят сериозни обвинения за издевателства по външните граници на ЕС, разказва "Дойче веле".


Британският "Гардиън" и германската обществено-правна медия ARD разпространиха тези дни сериозни обвинения срещу Европейската агенция за граничен контрол "Фронтекс". Изабела Купър, говорител на агенцията, отговори, че гранични служители, които са пряко подчинени на "Фронтекс", не са участвали в никакви случаи на насилие по границите и не са замесени в незаконно връщане на мигранти.


Говорителят направи обаче уточнението, че "Фронтекс" не носи отговорност за действията на национални гранични служители, примерно от унгарска или българска страна, които евентуално са нарушили човешки права или неправомерно са върнали мигранти. А говорителят на Европейската комисия в Брюксел Мина Андреева допълни, че е важно да се прави разлика между служителите на националните гранични служби и служителите на "Фронтекс".
Двете цитирани медии се позовават на вътрешни източници от "Фронтекс", които твърдят, че гранични служители в България, Унгария и Гърция гонели с кучета мигрантите, биели ги и неправомерно ги връщали обратно през границата. Говорителката на еврокомисията потвърди, че такива документи съществуват. "Ръководният съвет на агенцията получи такива доклади. А това показва, че разполагаме с механизми за надзор дали в своята дейност "Фронтекс" спазва човешките права", каза Мина Андреева.


Българският министър на вътрешните работи Младен Маринов, който вчера (5.8) беше на посещение в Мюнхен и разговаря с баварския си колега Йоахим Херман, отхвърли обвиненията, свързани с България. "Мога категорично да заявя, че България спазва всички споразумения и договорености относно човешките права", каза Маринов. "Българските граничари използват сила единствено тогава, когато ситуацията го налага", добави той и уточни, че става дума за ситуация, в която самият граничар е нападнат.


Еврокомисията ще провери обвиненията


Във "Фронтекс" има специален пълномощник по човешките права. Освен това всички служители на агенцията са длъжни да докладват, ако са били свидетели на нарушаваше на човешките права. Агенцията категорично отхвърля подозренията, че нейни служители са упражнили насилие и са нарушили човешки права. "Неприемлива е всяка форма на насилие или на злоупотреба по отношение на бежанци или мигранти. В сътрудничество с Европейската агенция за гранична охрана ние ще проверим тези обвинения и ще реагираме съответно", оповести говорителката на еврокомисията Мина Андреева.


От своя страна "Фронтекс" уточнява, че в държавите - членки на ЕС, агенцията практикува само съвещателни функции по границите. Служителите на "Фронтекс" не могат да взимат решения, свързани с държавния суверенитет. Много от тези служители са просто командировани граничари от други страни - 105 германски граничари работят за "Фронтекс" в Гърция например. Агенцията, наброяваща в момента 1500 служители, не може да дава заповеди на националните гранични служители и няма право да провежда собствени разследвания на територията на страните членки.


Освен всичко друго от няколко години насам във "Фронтекс" съществува и така нареченият Консултативен форум, в който са представени Червеният кръст, ООН и различни бежански организации. Щефан Кеслер, председател на този форум, каза пред "Дойче веле", че тези обвинения по принцип не го изненадват. Изненадващ бил единствено фактът, че този път директни обвинения са отправени и към служители на "Фронтекс". "Агенцията определено може да положи повече усилия, особено при систематичното разследване на предполагаеми нарушения на човешките права", казва Кеслер.


"Няма ефективен външен контрол"


Той пояснява, че и преди е имало съобщения за нередни действия срещу бежанци и мигранти - например по унгарската граница. По тази причина еврокомисията дори обвини Унгария пред Европейския съд. Всъщност "Фронтекс" може да прекрати дейността си в държави, в които има сериозни нарушения на човешките права, но досега няма такъв случай. Щефан Кеслер има своя хипотеза по въпроса. Той твърди, че "Фронтекс" не е независима служба: "Агенцията се контролира от държавите членки, които имат глас в управителния съвет - заедно с двама представители на Европейската комисия. Ефикасен външен контрол обаче няма."


В отговор на запитване на "Дойче веле" от "Фронтекс" заявиха, че досега няма нито едно оплакване от действията на служители на Агенцията по европейските граници. При това такова оплакване може много лесно да се подаде в интернет - на страницата на "Фронтекс".


Европейска служба за гранична и брегова охрана - това е новото име на "Фронтекс", заедно с което идват и доста нови средства. До 2027 година агенцията трябва да разполага с 10 000 граничари "в бойна готовност", които във всеки един момент ще могат да бъдат викани на помощ от държавите членки. Новоизбраният председател на еврокомисията Урсула фон дер Лайен възнамерява дори да постигне тази цел още по-бързо - до 2024 година. Засега обаче сред държавите - членки на ЕС, от които зависи всичко, все още няма единодушие за финансирането и точния мандат на "Фронтекс".

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Любопитно

  Директен транзит, никакво гонене и връщане - става ли ?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2010 Неутрално
 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1561 Весело

  Крайно време е България да влезе в Шенген , да дойдат Фронтекс и да пази границите от мигрантите.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 4. 4 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Дойче зеле.
  Фронтекс няма надлежности за пазене на българската граница.

 5. 5 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Молете се да има споразумение между САЩ и Туция за буферна зона в Сирия. Ердоган обещава да върне там голямата част от сирийците на турска територия. Преговорите текът.

 6. 6 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Подкрепям! Половината да заселят в редакцията на Гардиън, другата половина на ARD.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 7. 7 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  С хляб и сол ли трябва да се посрещат нарушителите на държавна граница според DW? Граничарите трябва да защитават българските граници. Защитата включва дори огнестрелно оръжие при необходимост.

 8. 8 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  В Азия и Африка войните и репресиите не са нещо ново. Но никога досега не е имало такъв имигрантски наплив. Сега какво ги вдигна така масово?

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  "Гардиън" и ARD може директно да превозват с чартърни полети полети мигранти до Великобритания и Германия без визи.
  И без да им се нарушават правата.

 10. 10 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Директен транзит, никакво гонене и връщане - става ли ?
  До коментар [#1] от "karabastun":

  Навремето Давутоглу предложи на Меркел полу на майтап да и ги извозва безплатно със самолети. За да не страдат по границите. Не се прие.

 11. 11 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2638 Весело

  Ахахаха, връщали ги неправомерно обратно?!Ама вие сериозно ли?!Те колко правомерно са влезли на територията на посочените държави?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Малко ви е един Брекзит.

 13. 13 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":

  Мдаа както пази италианската граница примерно

  Крайно време е България да влезе в Шенген , да дойдат Фронтекс и да пази границите от мигрантите.
  —цитат от коментар 3 на nessarox


  Мдаа,както пази италианската граница

 14. 14 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1226 Весело

  когато голяма част от циганите бяха тук викаха що ги биете и гоните интегрирайте ги включете ги научете ги а сега когато цели квартали в Германия и Франция са с цигани нещо се ослушват викат тия крадат не работят само цоцат :D:D:D

  арe у леву:D:DD:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 15. 15 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  ""Българските граничари използват сила единствено тогава, когато ситуацията го налага", добави той и уточни, че става дума за ситуация, в която самият граничар е нападнат."

  Е тези от Гардиън какво очакват?
  Нашите граничари да ги посрещат с баница и кисело мляко ли?
  Естествено че имат право да се защитават.
  И не само себе си, а и държавата към която принадлежат.
  Ако тези либерал-мигрантолюби толкова държат на орките, да си ги извозват директно от Турция към Острова.
  Да си ги гледат и да им се радват.

  Panta rhei....
 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  "Международни медии отправят сериозни обвинения за издевателства по външните граници на ЕС"

  Това е груба грешка.
  Външните граници на ЕС трябва да бъдат широко отворени.
  И мигрантите да бъдат директно транзитирани с луксозни автобуси в Лондон, Берлин и Париж. Без да им бъдат нарушавани човешките права.

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Мине се не мине и излезе подобна статия в някои от левичарските издания и всички се втурват да я препечатват. Пита се: защо трябва да вярваме на нарушителите на границата след като те са готови на всичко за да се настанят в някоя държава с тлъст социал? Разказват всякакви измислени истории за да се изкарат жертви на тормоз и лошо отношение.

 18. 18 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 305 Гневно

  Крайно време е да се вземат мерки срещу "държави" като България, които систематично нарушават подписани от тях международни конвенции, като Конвенцията на ООН за бежанците и Конвенцията за ЧОвешките права!
  Крайно време е и да почнат да съдят престъпниците, пардон, граничните полицаи, които систематично и организирано бият, ограбват, "отблъскват", а в някои случаи изнасилват и убиват бежанци. Ако българските "съдилища" не искат да ги съдят - има и международни!

 19. 19 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1758 Весело

  Поредното "разкритие" на Дойче Зеле направо ме разтрепери ;-)

  Горките нелегални имигранти.... зарязали жените и децата си в зоните на война, прекосили цяла Турция и на края, вместо хляб, сол и социални помощи ги чакат граничари.... и не им помагат да преминат незаконно (без документи) границата на ЕС... толков полит-некорекнтно... такива насилници...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  "Двете цитирани медии се позовават на вътрешни източници от "Фронтекс", които твърдят, че гранични служители в България, Унгария и Гърция гонели с кучета мигрантите, биели ги и неправомерно ги връщали обратно през границата. "

  За разлика от тях германците ги поспещали с вурстчета и германки с къси поли ?
  Като не искат никой да ги докосва, да опънем полоса с пехотни мини - хем няма да минават и диви прасета с африканска чума!

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":Мдаа както пази италианската граница примерно
  —цитат от коментар 13 на gonz0104


  Е , сега.
  Настроението в поста ми е ВЕСЕЛО , все пак

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#18] от "trashgirl":

  В случая не става дума за бежанци по смисъла на конвенцията на ООН, а само за мигранти, търсещи лесни социални и бели жени.
  България не е страна по пакта за миграцията.
  Така че довиждане.

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  По- добри от нашите граничари няма.
  Ако ги заменят от Фпотнекс ще ни напълнят държавата ...

  подпис
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 305 Весело

  По- добри от нашите граничари няма.Ако ги заменят от Фпотнекс ще ни напълнят държавата ...
  —цитат от коментар 23 на Иван К


  Ами тя вашата държава има спешна нужда именно от напълване, щото всички нормални бягат. само такива като тебе са останали.

 26. 26 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Aми Frontex да започне да арестува наци българетата и паравоенните кап*ти и да ги праща на топло за няколко години.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4261 Любопитно

  До коментар [#5] от "half truth":

  Молете се да има споразумение между САЩ и Туция за буферна зона в Сирия. Ердоган обещава да върне там голямата част от сирийците на турска територия. Преговорите текът
  =========
  Преди две години го бях написал същото. ....но ме оплюха .....
  А сега ти си получила пет плюса.....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 209 Весело

  А бе кои са тези тъпаци, дето ще развалят хубавия бизнес на трафикантите, вместо да участват в него? Либерастите пак пускат фейкове!

 29. 29 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Пък Ди Велт пише за все по-тежката престъпност на клетниците спрямо немците.

 30. 30 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 426 Любопитно

  "германската обществено-правна медия ARD" - обществено-правна!!!, вие в тоя Дневник нормални ли сте изобщо?

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 31. 31 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Тези писачи са пълни идиоти.

 32. 32 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  "германската обществено-правна медия ARD" - обществено-правна!!!, вие в тоя Дневник нормални ли сте изобщо?
  —цитат от коментар 30 на KLINGON


  Иска да каже "държавна телевизия". А в Дневник са нормални ... български журналисти.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Добре е да бъдат заселени в София и да се построят още джамии. Хубаво ще е и АРТЕКС да построи още нови жилища за мигрантите.

 35. 35 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#34] от "katerina_slavova":

  А пък най-добре ще е да заселиш десетима у вас

 36. 36 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#34] от "katerina_slavova":А пък най-добре ще е да заселиш десетима у вас
  —цитат от коментар 35 на gonz0104


  Аз съм на общежитие, няма място. У вас вземи 5-6 афганистанеца да ти готвят и да те масажират.

 37. 37 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Аз съм на общежитие, няма място. У вас вземи 5-6 афганистанеца да ти готвят и да те масажират
  —цитат от коментар 36 на katerina_slavova

  Ич не ми се ще

 38. 38 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 766 Неутрално

  АБЕ ЯД ГИ Е ПОЛИТКОРЕКТНИТЕ, ЧЕ СИ ПАЗИМЕ ГРАНИЦИТЕ !!!  Да, българите сме велик народ !!!
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8528 Неутрално

  Фронтекс всъщност каква работа свърши, освен да спасява и превозва. Нали трябваше да ни пази.

 40. 40 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Ама кото ги транзитират да е в домовете на работещите в ДВ ,че те най ги разбират тия работи с защита на права Иначе току виж нещастните емигрант про на тия от А лтернатива за Германия

  гошо
 41. 41 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Каква наглост само - граничарите от цитираните страни, си позволяват да пазят границите на ЕС от незаконно преминаване! Как не ги е срам!?
  Алоу, гардиан, Вие нали точно заради мигрантите тръгнахте да се отделяте!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Petar Ganchev
  Petar Ganchev
  Рейтинг: 245 Неутрално

  За разлика от германци и англичани където мигрантите ги оплождат по нашите ширини ние оплождаме мигрантите....айде ебете си майката

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Хайде стига сте писали глупости! Трябва да сме благодарни, че се опазихме от тази инвазия! Който пресича границата нелегално е престъпник и към него трябва да се отнасят като към престъпник.

 46. 46 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2125 Весело

  По Орлов е пълно с мигранти, лежащи и наливащи се с бира.
  Сигурно насилието е от страна на редицата полицаи отсреща, че не им купуват достатъчно бира и трева.
  Ми то си е мъка през лятото.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 47. 47 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2125 Весело

  Крайно време е и да почнат да съдят престъпниците, пардон, граничните полицаи, които систематично и организирано бият, ограбват, "отблъскват", а в някои случаи изнасилват и убиват бежанци.
  —цитат от коментар 18 на trashgirl


  Всъщност, има десетки случаи на изнасилени и убити граничните полицаи от страна на мигранти.
  Доказателства - от там, от където ги черпиш ти.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 48. 48 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ей, да прочета най-накрая нещо хубаво за нас. Пазим си границите от орките, чудесно. Че тези, които идват не са безпомощни жени и деца. Нито пък са хора, бягащи от държави, където има военни действия и живота им е наистина застрашен. Става дума за нагли икономически емигранти, смятащи, че глупавия и наивен европеец им е длъжен да ги храни и обслужва. Пък те му се отплащат с престъпност и насилие. И никъде към такива наглеци няма такова безумно и наивно отношение като европейското, нито пък се реве за "правата" на нашествениците - нито в САЩ, нито в Канада, нито в Австралия, нито в Нова Зеландия и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK