Полша премахна данъците върху доходите, но ще задържи ли с това младите

Полша премахна данъците върху доходите, но ще задържи ли с това младите

© Associated PressФранчишек Филиповски, на 19 години, намира първата си работа във вегетариански ресторант във Варшава и възрастта му позволява да не плаща данъци благодарение на правило, което влезе в сила на 1 август.


"Управляващата партия премахна данъка (върху дохода) за ненавършилите 26 години и по този начин си създава образа на благоразположена към младите хора, на които им предстои да гласуват", казва той пред "Франс прес", признавайки, че е възможно за решението да е изиграл роля и фактът, че след няколко месеца в Полша предстоят избори.


Консервативното правителство смята, че от влязлата на 1 август мярка ще могат да се възползват близо два милиона млади хора (става дума за работещите по трудов договор, а не и за младите предприемачи), като целта е те да бъдат насърчени бързо да станат част от пазара на труда, на който все повече липсва работна ръка, заяви заместник-министърът на финансите Лешек Скиба.
По този начин един млад човек в края на месеца ще печели с 18 процента повече, тъй като работодателят му няма да удържа данък, който да плаща на държавата. Обявената цел на правителството е също така да намали миграцията на млади хора към западните страни с техните по-високи заплати.


"Като с магическа пръчка"


"Трудно е да предвидиш всичко, да обещаеш нещо да стане като с магическа пръчка, но ние мислим, че младите, които се питат дали ще работят в Полша или в чужбина, ще видят, че разликата със Запада по отношение на нетната им заплата намалява и това ще ги мотивира да останат в Полша", казва Скиба.


И което е още по-добре, смята той, "част от тези, които са вече в Западна Европа, в Германия, във Великобритания, във Франция или Ирландия, ще бъдат насърчени да помислят за връщане в Полша".


За държавата общата цена (на мярката) може да достигне 2.5 милиарда злоти (около 580 милиона евро), казва заместник-министърът. Ако не бе приета новата мярка, половината от тази сума щеше да бъде получена от правителството, а другата - от общините.


23-годишният Ян Пьотровски, друг младеж, с когото разговаря "Франс прес" и който от четири години работи в търговския и в банковия сектор, а сега търси работа в сектора на логистиката, е по-скоро скептичен по отношение на въздействието на инициативата.


"Популизъм?"


"Идеята бе лансирана точно преди изборите за Европейски парламент и по тази причина виждам в нея елемент на популизъм. Не очаквам сериозна финансова инжекция. По-скоро ще става дума за нещо от порядъка на 100-200 злоти (23-46 евро)", казва той.


Пьотровски признава, че "от две години мисли за емиграция" и подчертава, че няма да си промени мнението за подобна сума. "Честно казано, никак не ми харесва политиката на сегашното правителство и не очаквам тя да се промени. Много от приятелите ми са на същото мнение. Заплатите в Полша няма рязко да нараснат. Цените на жилищата са високи, бавно, но непрестанно се покачват и цените на храните", споделя младежът.


Планът на правителството се посреща със скептицизъм и от либерални икономически експерти. Със сигурност би било добре, "ако правителството признае вредното въздействие на данъците върху икономиката", казва Анджей Садовски, президент на центъра "Адам Смит".


"Премахването конкретно на този данък няма да доведе до голяма промяна в икономиката. За един предприемач скъпо излиза не данъкът върху дохода, който е 18 процента, а социалните осигуровки, които са 40 процента", казва експертът.


Въпреки това работодателите са тези, които могат да спечелят от операцията, смята Садовски. "Ако наемат сега един млад човек, могат да му предложат заплата, от която няма да се налага да удържат данъка върху дохода от 18 процента", изтъква Садовски, който не изключва решението да е мотивирано от предстоящите избори. Експертът отбелязва, че в Полша, както и във Франция, властта често прави подаръци на избирателите преди избори.


"В конкретния случай благоприятната за младите хора мярка има за цел да компенсира негативния ефект от увеличението на размера на осигурителните вноски върху малките компании", което ще влезе в сила през януари.
Поддръжниците на благоприятната за младежите миниреформа дават пример с Швеция, където вече е правено такова нещо.


През 2007 г. десноцентристкото правителство на Швеция намали наполовина социалните осигуровки на младите хора под 26 години с надеждата да улесни достъпа им до пазара на труда. Левоцентисткото правителство отмени тази мярка през 2016 г., обявявайки я за неефективна.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 860 Весело

  Поляците нищо не разбират...нямат нашата 'стабилност'

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  "Планът на правителството се посреща със скептицизъм и от либерални икономически експерти"
  Съвременният източен либерализъм явно е добре подплатен от робовладелския капитализъм. Обикновените гражданя да го духат.


  "ако правителството признае вредното въздействие на данъците върху икономиката", казва Анджей Садовски, президент на центъра "Адам Смит"
  Ами кой ще им строи улиците и тротоарите. И кой ще им купува ф16 примерно... Тия са по-вредни и от наш'те Ганевци и Каролевци. А Адам Смит се обръща в гроба к'ви простаци са му последователи...

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Весело

  Полша се грижи за младежите си - лошо.

  Франс прес се грижи за печките от Магреба - отлично.

  Гадни популисти, крайнодесни националисти и антиимигрантски антиевропейци са тези поляци, ръйш.

 4. 4 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да се учат нашите производни ба бкп . След 20 години на запад се върнах в БГ . Пълно разочарование е БГ . Дори да имаш пари

 5. 5 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако ЕУ се разпадне България ще стане една комунистическа клоака , където и куче няма да стои

 6. 6 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Идеята е добра, независимо дали е измислена заради избори или нещо друго.

  Поне първите няколко години от трудовият стаж е хубаво да не ти точат от и без това по-ниската (спрямо старшите) заплата.
  Това би мотивирало и младите да се осигуряват реално, а не в сивия сектор, защото ще имат всички преференции на осигуряващи се, без финансовата тежест.

 7. 7 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До 26 години - когато повечето учат, не са създали семейство и нямат деца, шапка на тояга. И когато ги нападнат отговорностите за семейство, жилище, деца - буффф, 18% данъци. Умно! И там си имат "умнокрасиффци" като наша Рада и Ристю Бойкикефф...

 8. 8 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Радвам се когато едно правителство решава проблеми с премахване на данъци. Дано инициативата е заразна. Досега политиците действат по схемата има проблем нов данък, нама проблем - измисляме проблем и пак данък...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Консервативните правителства в Полша и Унгария мислят за младите, за младите семейства, за раждаемостта, създават им удобства, за да се женят, да имат здрави семейства, да раждат и отглеждат деца. Либералната преса намира само кусури, това нямало да работи, онова нямало..., докато не се чу новината, че демократите в американския Конгрес тихомълком гласуваха изплащане на репарации и даване на данъчни облекчения за..................................за хомосексуалните. И това вече предизвика възторг в еврейската либерална преса. Гей двойките ги освобождават напълно от данъци. В тях е голямата инвестиция, те са бъдещето на нацията...!

 10. 10 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#7] от "Reporter US":

  По твоята гениална логика, направо никога да не се плащат данъци..
  1/5 - 1/6 от трудовият стаж ако го изкараш без да плащаш данъци е достатъчно сериозен бонус..

 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Никакви мерки а парче не решават въпроса със системна грешка !
  Проблемът е СИСТЕМАТА ... в случая примитивният капитализъм
  приложен към общество достигнало до по-съвършена система :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  Ще поживеем, ще видим какви ще бъдат резултатите. Поне едно десетина години трябва да минат, за да се види, дали има истинска полза от мярката.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 818 Любопитно

  Да разгледаме следната ситуация - имам фирма и имам нает млад работник. След като влиза в сила правилото, започвам да му плащам (фиктивно) по 1 милион евро заплата. Аз не плащам данъци, той не плаща данъци...!?

  Навремето (началото на 90-те) тук имаше "студентски кооперации", ако някой си спомня...

 14. 14 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Плащат ми се високи данъци.

 15. 15 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ако ЕУ се разпадне България ще стане една комунистическа клоака , където и куче няма да стои
  —цитат от коментар 5 на fjp58603113


  Не е нужно да чакаш ЕС да се разпадне за това. За 30 години са напуснали измрели повече хора в Територията отколкото по време на всички национални катастрофи взети заедно. Територията отдавна се е превърнала в клоака, пълна с разни алчни "бизнес" мошеници и тъпанари, които гледат само как да врътнат далавера на гърба на ЕС или на останалите крепостници тук. Само не знам що пак намести комунимза в изречението. Такоз чудо не е имало никога и няма да има. Живеем във времето на най-дивата форма на капитализъм без правила.

 16. 16 Профил на Toni Georg
  Toni Georg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Половината циганска махала на Варна се изнесе в Полша, и тяхната не е лесна 😂

 17. 17 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Защо да не ги премахне? Шляхтичите са най-големия бенефициент на Еврофондове! С чужда пита, помен правят!Европа има бъдеще само като конфедерация! Единен закон, данъци такси...аман от локални селски хитреци...

 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Поляците направиха огромна грешка с подобен неразумен и популистки ход. Сега ще има масово пререгистриране на бизнеси на името на деца и внуци, а младите, както заминаваха, така и ще продължат. Колкото и да е добре (в момента) икономиката на Полша, а от там и данъчните постъпления, това няма как да не се отрази.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Както и да го погледнем, бие си на популизъм, но такива са вижданията на съответните управляващи.
  Принципно има два главни подхода - малко държава, всеки да се оправя и ниски данъци, поради малки обществени разходи.
  Другия вариант е искаме полиция, армия, правосъдие, образование, екология и всякакви обществени услуги - ами трябват пари и съответно данъци, все едно под каква форма.
  И двата крайни варианта не са добри, ясно е защо. При първия бедните и хора с неравностийни възможности ( такива има във всяко общество, народ и държава) ще страдат и освен всичко друго, ще се създават условия за всякакви безредици. При втория, големите приходи в бюджета, няма как да се управляват икономично и оптимизирано - ще се краде и разхищава, к.п.д.-то на държавата ще пада, пак ще кима недоволни, бизнеса и хората ще си търсят място навън и пак ще има маса недоволни.
  Явно някъде по средата е т.н. златно сечение, което не означава идеално, а приемливо.
  Но вътрешната склонност на всеки човек е да иска повече и по-добре и все да е недоволен от нещо, защото винаги е по-трудно сам да се напъваш да си оправяш нещата и е много удобно друг да ти е крив, нищо че всеки по свой тертип прави маса глупости.

 20. 20 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Петминутката на омразата срещу Полша.

 21. 21 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 774 Любопитно

  До коментар [#18] от "ivanpopov":

  Поляците направиха огромна грешка с подобен неразумен и популистки ход. Сега ще има масово пререгистриране на бизнеси на името на деца и внуци, а младите, както заминаваха, така и ще продължат.
  —цитат от коментар 18 на ivanpopov


  Вие грамотен ли сте, или пишете без да четете? Става дума за работещите по трудов договор, а не и за младите предприемачи! Чети, то сляпото окато прави!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 22. 22 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Едва ли. Младите просто искат да пътуват. Интересува ги повече приключението и новото отколкото доходи и 'стабилност'. Младежи напускат и богати страни с висок процент на щастие според статистиките.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Изключенията не са устойчиво решение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на emil stefanov
  emil stefanov
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Поляците направиха огромна грешка с подобен неразумен и популистки ход. Сега ще има масово пререгистриране на бизнеси на името на деца и внуци, а младите, както заминаваха, така и ще продължат. Колкото и да е добре (в момента) икономиката на Полша, а от там и данъчните постъпления, това няма как да не се отрази.
  —цитат от коментар 18 на ivanpopov


  Прочети пак статията.

 25. 25 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Данъците са прът в колелото на икономиката; не стимулират частната инициатива и икономическия просперитет. Икономическото развитие и материалното благосъстояние не са единственото, което е в състояние да те задържи да живееш някъде. От изключително значение е до каква степен мафията е овладяла положението в държавата; нейните институции като парламент, полиция, съдебна система, здравеопазване, образователна система, селско стопанство и индустрия. Посткомунистическите държави като България и Полша за съжаление бяха попарени точно от мафията с нейните атрибути: хазарт, бързо и лесно, безотговорно и безнаказано кредитиране, наркотици, рязко снижаване нивото на образователната система, порнография, безкултурност и пълна идиотия. По- важно за нашите народи от подобряване на материалното благосъстояние е приемането на закони за: 1) пълна забрана на хазарта във всичките му форми; 2) инкриминиране отпускането на бързи кредити на абсолютно неплатежоспособни младежи- без доходи, без работа, без собственост, без поръчители... Законът да предвижда затвор от 3 до 10 години за всеки, който отпусне подобен кредит; 3) доживотна присъда без право на замяна за производителите и трафикантите на наркотици; 4) Християнски стандарти в образователната система и културата.

 26. 26 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#9] от "gozambo":

  Що лъжеш пак? Какви репарации? Връщат им част от данъците които са платили и които връщат на всички семейства по принцип.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 27. 27 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 447 Весело

  Да разгледаме следната ситуация - имам фирма и имам нает млад работник. След като влиза в сила правилото, започвам да му плащам (фиктивно) по 1 милион евро заплата. Аз не плащам данъци, той не плаща данъци...!?
  —цитат от коментар 13 на Kosta Delev


  Личи си, че нямаш фирма. А колко ще ти излязат социалните осигуровки върху тези 1 милион евро? :)

 28. 28 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 549 Неутрално

  При нас е 10% този данък.
  Ако се премахне за мизерниците, дето живеят с под 700 лева чиста заплата месечно - това популизъм ли е?

 29. 29 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Весело

  До коментар [#6] от "sv3tli0":

  Маха се само 18% ДОД до 26 г., остават 40% социално осигуряване...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 30. 30 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Естествено, Полша няма да задържи младите защото е лоша и недемократична.
  Освен младите французи, които бягат от мултикулти идилията в родината си, които пълнят и България между другото.

 31. 31 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Ако статията е коректна, кой знае какъв ефект не очаквам, освен в няколко сектора, специализирани в забавленията.
  Поне както разбирам данъкът ефективно е махнат за хора до 26 години, наети на трудов договор.
  Те не са толкова много. Кадрите, които си заслужават са студенти, и повечето от тях или не работят, или работят на половин работен ден поне до 24 годишна възраст, а за някои специалности (право, архитектура, медицина) до 26 годишна възраст. Но определено това ще е облекчаване на бизнеса в сектора "хотелиерство и ресторантьорство".
  Ако се въведе у нас ще е безсмислено. По-скоро би имал ефект "шведския" модел, който е отменен.

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 32. 32 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#4] от "fjp58603113":

  Ами да, трябва борба и промяна - те сами няма да си изоставят кочинката. Трябва дезинфекция против хронична свинска чума по българите. Ама надали и ти знаеш как се прави и ще се хвърлиш на Рамадан Къневците и Христо Дългоносовците ...

 33. 33 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#28] от "realismisthename":

  Че то те хранят държавата. Да не мислиш, че богаташите хранят държавата? Тя тях ги храни (справка - разни банкери и предприемачи - спортни босове и държавни лапачи)

 34. 34 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#9] от "gozambo":

  Можеш да преброиш колко са гейзерите във форума по минусите под твоя пост!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 35. 35 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 281 Любопитно


  Според данните на НСИ средното месечно възнаграждение в България за първото тримесечие на 2019 година възлиза на 610 евро - 1209 лева. Според националната статистическа служба на Румъния към 11.02.2019 година средната заплата в станата е 570 евро. За Македония, която е на последно място на Балканите сумата е 413 евро. Сърбите вземат средно 470 евро. България е на трето място в региона след Словения и Хърватия, съответно 1113 и 866 евро.

 36. 36 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 855 Весело

  Ще поживеем, ще видим какви ще бъдат резултатите. Поне едно десетина години трябва да минат, за да се види, дали има истинска полза от мярката.
  —цитат от коментар 12 на DDR


  Ще видим, ще видим:)
  След десет години сегашните управляващи тарикати отдавна ще са си оправили живота .
  Възниква един скромен въпрос:
  Може ли държавата и без тези данъци или отбива е за сметка на гърбенето на други?
  Ако е първото - приветствам, ама ако е второто..?
  Ще означава, че това е поредния начин да се купят избиратели на кило :)
  Изобщо, привилегиите за всяка възрастова и социална група се правят точно за това - взимаш от едни, даваш на други.
  И вервайте, данъците са последното нещо заради което се изнасят някои младежите :)

 37. 37 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#34] от "Скакауец":

  Нищо не можеш да преброиш, да ти разкажа ли за технологията на "насочване на масовото съзнание"? Един от елементите включва цъкане на плюсове и минуси в зависимост какво изисква партийната линия. Кой го може това? Ми който държи платфомата.
  В Клуб Зебра ЦлубЗ някои постове съм виждал с повече минуси, отколкото посещения на статията. Тъпанарите дори това не бяха се сетили да съобразяват

 38. 38 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  До коментар [#18] от "ivanpopov":
  —цитат от коментар 21 на Nil satis nisi optimum


  Да, грамотен съм, за разлика от Вас. Имате ли изобщо представа колко мъртви души бяха назначени на трудов договор в България, преди да се приеме плоския данък през 2008-а!? Тогава разликата между облагането на ниските доходи и горната част на прогресивната скала беше над 30%. И въпреки че пенсионерите не можеха да работят в бюджета, подобни фалшиви договори бяха масова практика. Намирали сме ги дори в организации, финансирани пряко от държавния бюджет, дето се проверяваха както от данъчното, така и от вътрешен контрол и ДФК. А колко предприемачи работеха, едва ли не на загуба, като плащаха нереални заплати на персонала си? Само че за разбирането на тези неща трябва да си учил икономика, а не политподлизурство в АОНСУ.

 39. 39 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Една корекция към горното - 2007-а разликата беше 24% на годишна основа.

 40. 40 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  Всъщност в последните 5-6 години миграцията от изток на запад не е само по икономически причини. Хората напускат родните си места поради усещането за несправедливост, липса на защита от закона и липса на ред. Държавата (визирам България но подозирам, че във Вишеградските държави нещата не са по различни) налага полицейски терор. Всяка вечер по улиците има сцени на претърсвания на граждани без никакъв повод. Спират се автомобили за "рутинна проверка" включваща преглед на багажника на колата. Всичко се прави по типичния комунистически маниер с цел налагане на страх в населението и по този начин недопускане на гражданско общество. За съжаление цвета на нациите от бившия източен блок напуска именно по подобни причини. Рекета също не е за подценяване. В България бизнес без гръб е почти невъзможно да се прави. Държавата се ползва за бухалка с цел рекетиране на бизнеса. Никакви 100 тина евро месечно за младите не биха могли да компенсират подобна апокалиптична действителност. Затова ходът е популистки.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#15] от "GreenBush":

  А дали по време на тези национални катастрофи е имало "хора", които са определяли държавата си за "клоака"? Не, не е имало. А ако сега държавата е "клоака", каква е била през 90те, или през комунизма?! Просто е: България беше клоака, но вече не е, и все по-добре става на все повече места в България.
  Хейтърите от ДаБГ сте най-голямата напаст - същинска розова чума. Само злост и хейт! Индоктринирани безбожници и безродници, това сте. А индоктриниращите ви, вече са 1към1 с партизаните от преди 9ти, поръчители на саботажи и престъпления против държавността. Хибридчици, интер-транс-турбо-гей-либераст хибридчици!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 43. 43 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":

  Точно така - на всяка икономическа мярка й трябват години, за да бъде проверена от практиката дали работи, или не.

  Единствено почитателите на Тръмп не познават тази елементарна максима - той обяви икономически подем два месеца, след като встъпи в длъжност. И много тук му ръкопляскаха, пропускайки малката подробност, че икономическата му програма беше написана една година след това....

  А иначе - браво на Полша, дори да не подейства тази мярка, все пак личи силната политическа воля да имат държава с бъдеще... Щото ние имаме сал едно славно минало и все в исторята търсим утеха от сегашното си дебилно положение.

 44. 44 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#27] от "tamada":

  Колкото върху 3хил лв, колкото е осигурителния праг. Но не искам да кажа, че човека който коментираш е прочел или разбрал статията...

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 45. 45 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 330 Весело

  "За един предприемач скъпо излиза не данъкът върху дохода, който е 18 процента, а социалните осигуровки, които са 40 процента", казва експертът." Излиза че общата осигурителна тежест в Полша е 58%, това даже и в Норвегия хо няма. Дневник, айде малко по-сериозно, че ви се смеят полските ми колеги :)))

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 46. 46 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#40] от "George Svinarov":

  Не, младите просто са все още глупави и наивни, и когато години бъдат облъчени с хейт срещу държавата си, и когато им се внушава, че трябва да се "спасят" еее те тогава бягат. Т.е. бягат промитите с хейт мозъци, тези които ги влече хейта, и тези които не могат да разграничат фейк новините, които огромни хибридни организации бълват всеки ден, като тукашното дневниче, и от тролове като вас.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 47. 47 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  До коментар [#46] от "ndb":

  Мен ли обвинявате в пропагандиране на хейт? Вижте си думите 2 поста по горе:

  "интер-транс-турбо-гей-либераст хибридчици!"

 48. 48 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе ние плащаме 10% данък ..... По тая точка навсякъде в ЕС могат да ни завидят. Това че поляците са отпуснали некоя година каше от данъци не е кой знае какво при положение, че иначе взимат двойно.

  Путин - мы верим в тебя !
 49. 49 Профил на bobisf
  bobisf
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Да се учат нашите производни ба бкп . След 20 години на запад се върнах в БГ . Пълно разочарование е БГ . Дори да имаш пари
  —цитат от коментар 4 на fjp58603113


  еми стягай си куфарите и отивай пак да миеш чинии където си бил.. Нямаме нужда от подобни съграждани, които се имат за голямата работа, само защото са прекарали няколко години в чужбина. Сякаш там си нямат проблеми и всичко е песен. Стига глупости. Който е кадърен, говори езици и му се работи, може да се справи отлично и тук.

 50. 50 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2326 Любопитно

  По този начин един млад човек в края на месеца ще печели с 18 процента повече, тъй като работодателят му няма да удържа данък, който да плаща на държавата. 
  ...
  Нищо подобно. Пак ще му пкати същста заплата. Просто ще си увелучи печалбата!на бас??!

  В Русия съм! В Русия съм!
 51. 51 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Консервативните правителства в Полша и Унгария мислят за младите, за младите семейства, за раждаемостта, създават им удобства, за да се женят, да имат здрави семейства, да раждат и отглеждат деца. Либералната преса намира само кусури, това нямало да работи, онова нямало..., докато не се чу новината, че демократите в американския Конгрес тихомълком гласуваха изплащане на репарации и даване на данъчни облекчения за..................................за хомосексуалните. И това вече предизвика възторг в еврейската либерална преса. Гей двойките ги освобождават напълно от данъци. В тях е голямата инвестиция, те са бъдещето на нацията...!
  —цитат от коментар 9 на gozambo


  я дай линк??? не съм чула нищо за репарации и данъчни облекчения за лгбтяуит ...ако е вярно, това е повече от скандално.

 52. 52 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#47] от "George Svinarov":

  Да, вас обвинявам в хейт. И не само вас, да не вземе се поласкаете, а всичкото умнокрасавец. Вие хейтите държавата си, и всичко което става тук, не аз. Това е безродието. Аз подобно нещо не бих си позволил да кажа на глас или да напиша във форум. Аз акцентирам върху безродието ви. Гърците като се обиждат един друг на "маляка" да не би да хейтят маляките?! Ееее тук в България от време ено, се обиждаме на пеер@ст, не на маляка. Напиши 1000 пъти във форума: мразя България и българите щото са прости, и дано ти олекне, но надали. Омразата е силно чувство, без позитив... Само бавно разяжда от което индивида страда. А за да не страдате, спрете с омразата, и погледнете по позитивно на нещата.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 53. 53 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Според данните на НСИ средното месечно възнаграждение в България за първото тримесечие на 2019 година възлиза на 610 евро - 1209 лева. Според националната статистическа служба на Румъния към 11.02.2019 година средната заплата в станата е 570 евро. За Македония, която е на последно място на Балканите сумата е 413 евро. Сърбите вземат средно 470 евро. България е на трето място в региона след Словения и Хърватия, съответно 1113 и 866 евро.
  —цитат от коментар 35 на zidar


  чудесно! много клизматично бавно и мудно, но вървим напред, въпреки мафия и корупция. Единствено не искам да ни натрисат квоти със "свежа кръв". Нека пазим България за нашите деца!

 54. 54 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  До коментар [#52] от "ndb":

  "Напиши 1000 пъти във форума: мразя България и българите щото са прости, и дано ти олекне,"

  И къде в постовете ми открихте такова послание?
  Начина Ви на спор е мнпго показателен. Слагате думи в устата на опонента и му обянявате колко не е прав. Според мен състоянието Ви е клинично.

 55. 55 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 377 Неутрално

  По статията, браво на поляците. Тях в Германия почнаха да ги уважават след нахлуването на другите имигранти :)) Истината е, че поляците работят сериозно, скромни са, консервативни са и там наистина има бедност и селяния, каквато аз в България не съм виждала. Като канонизираха полския Папа Рим беше пълен с католици поляци, дошли от села и паланки с огромна челяд: по 3-4 деца, жените бяха със забрадки...хората спяха по улиците. Поляците ги уважават, дори тези, които ги мразят, ги мразят, че работят евтино. Не са мърди и престъпници.
  Изобщо, в Източна Европа е истината, политика на консерватизма, здравото бачкане , силно образование и здрава ценностна система, а не политика на идентичността и разни от пусто в празно измишльотини "аз 1384ти джендър ли съм или 117ти?", "не ме наричай кси, аз съм нбри и ще те съдя за неправилно местоимение при обръщение!" и прочее безцелни, дегенератски истории!

 56. 56 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "GreenBush":

  Защото децата и внуците на ДС комунягите управляват и грабят България . Представи си ако не сме в ЕУ , дори не можеш да избягаш от клоаката

 57. 57 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "bobisf":

  Пълна трагедия и помия е превърната България за последните 20 години . И Кирчо не ми казвай какво да правя . Все пак сме в ЕУ и БКП не е на власт

 58. 58 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#40] от "George Svinarov":

  Какъв е тоя пасквил под статия за Полша?! Веднага премина на България, и изсхрачи 1 тон храчки по де-що си чул опорки?! И заключи: всичко водещо до по-висок доход на младите в Източна Европа е популизъм?! Какъв е тоя пасквил, каква е тая логика, а то това вашето било политически мотивирани хейт и инсинуации?! Кандидата за главен прокурор ВИ го каза: вие сте организирана престъпна група не подбираща средства (до ниво кибертероризъм стигнахте), целяща да всява страх в населението! И подскочихте всички като ужилени! Кои са намесените от вашата партийка, и кой ви подкрепя хибридната структура от "невидими" НПО зависимости, медии, икономически, политически, че и съдебни влияния, та се стигне до тролове, хибридна пропаганда, "протестъри", инфлуенсъри, че и вече хакери?! А пред вид, че си имате и ръководство, та не сте ли организирана група, политически мотивирана, икономически финансирана, а вече и кибер-престъпна, направо сте се превърнали в мафия! Та ти къде?!? Най обикновен полезен иди@т, с поредния си умнокрасив политически хейт фейлетон!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 59. 59 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  До коментар [#58] от "ndb":

  "За да спорите с идиоти и глупаци, трябва да се спуснете на тяхно ниво, а там те ще ви унищожат с богатия си опит и неизчерпаеми аргументи."

  Марк Твен

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Поредната социалистическа статия, намаляването на данъци или премахването им за социалистите е нещо лошо, друго си е да се раздават пари за нищо несвършена работа.
  Соросидното отворено отзад общество подава към Дневник основно статии от крайно леви медии - Франс Прес, Гардиън, BBC, NYT

 62. 62 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мда, източноевропейските мутренско-неонацистки, пардон, консервативни wish-to-be диктаторчета, било то в Полша, Унгария или България не могат да разберат, че парите, магистралите и спортните зали съвсем не са и даже далеч не са единственото, от което младият човек има нужда и заради което избира къде да живее.
  Най-важното е ПЕРСПЕКТИВАТА. Тоест усещането, че имаш възможност да се развиваш, че имаш избор, че усилията ти се оценяват, че децата ти ще живеят по-добре от теб. После е усещането за сигурност и спокойствие, знанието, че държавата работи за теб а не СРЕЩУ теб. Усещането, че законите се спазват, че са за всички и винаги можеш да си потърсиш законните права.
  Тези неща липсват в източноевропейските консервативни сатрапии като Полша, Унгария и България. В тези страни е важно кого познаваш, не какъв си, нищо не става според правилата и законите и без да даваш подкупи или да се молиш и унижаваш. Не можеш да разчиташ нито че полицията ще те защити, нито че медицината ще те излекува, нито че училището ще излекува детето ти. Работниците нямат никакви права. Не можеш да потърсиш равата си и в корумпираните и политизирани съдилища. Освобождаването от данъци няма да оправи тези неща и емиграцията ще продължи...

 63. 63 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 292 Весело

  До коментар [#59] от "George Svinarov":

  Недей да скромничиш :) призът и първо място в категория: "дайте ми тема, и аз под всяка тема мога да изхрача 1 тон храчки" печелите вие, под тази статия с коментар #40, честито! Участвайте и в следващия тираж :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Много българи казват, че са напуснали България не заради доходи, а заради липса на правов ред в държавата. Сигурно и за поляците се отнася.

 65. 65 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 330 Любопитно

  До коментар [#62] от "trashgirl":

  айде кажи ми една държава в която няма непотизъм, където няма значение кого познаваш, където медицината ще те излекува и можеш да разчиташ да защитиш правата си в съда ...да ти се посмееме :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 66. 66 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 447 Весело

  До коментар [#27] от "tamada":Колкото върху 3хил лв, колкото е осигурителния праг. Но не искам да кажа, че човека който коментираш е прочел или разбрал статията...
  —цитат от коментар 44 на ndb


  Статията е за Полша, не за България.
  https://calculla.com/polish_annual_earnings_calculator

 67. 67 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#27:"tamada"][/quote]


  До коментар [#27] от "tamada":

  Личи си, че нямаш фирма ти! В България има прагове и таван на осигурителният доход, тавана на осигурителният доход от 2019г. е 3000лв. Тоест в нашите условия всичко над 36000лв. годишно ти е без осигуровки. Коста Делев явно добре знае какво казва за разлика от теб. Ма гледам бая плусчета са та ти лепнали останалите неграмотници като теб.

 68. 68 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 447 Весело

  До коментар [#27] от "tamada":Личи си, че нямаш фирма ти! В България има прагове и таван на осигурителният доход... Ма гледам бая плусчета са та ти лепнали останалите неграмотници като теб.
  —цитат от коментар 67 на kaka_simitli


  Статията е за Полша, не за България. Останалите може и да са неграмотници, но явно четат български по-добре от вас двамата.

 69. 69 Профил на ЦАНКО СТОЯНОВ
  ЦАНКО СТОЯНОВ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ТЕ СЕГА ШЕ СА ЗАСИЛЯТ И СИЧКИТЕ ША СА ИСИПЯТ ТУКА.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK