Саудитките ще се блъснат в препятствие, преди да упражнят правата си

Саудитките ще се блъснат в препятствие, преди да упражнят правата си

© ReutersСаудитски официални лица възхваляват като исторически новите права, дадени на жените в кралството, който са поредна стъпка към премахване на остро критикуваната система на настойничество, но роднини мъже все пак могат да намират начини да отнемат тези свободи.


Хиляди саудитски жени започнаха да празнуват в социалните мрежи кралските укази от петък, които им позволяват след 21-годишна възраст да пътуват без разрешение, считано от края на август. Жените получават също така право да регистрират раждания, женитби и разводи, да им се издават официални семейни документи и да бъдат настойници на непълнолетни.


Експерти обаче смятат, че роднини мъже все пак ще могат да пречат на жените, като се противопоставят на техните желания по юридически път или по неформални начини в ултраконсервативното кралство, където е необходимо време да се променят възгледите за отношенията между половете и социалните навици. "Трябва да наложим прилагането на тези закони и създаването на механизъм за уведомяване, когато тези правила се нарушават, както и (създаване) на мониторингови организации", каза Хала ал Досари - живееща в САЩ саудитска експертка по правата на жените.
Мъже настойници все още могат да завеждат дела за неподчинение и отсъствие на жени от дома, каза Досари. Правителството признава семейното неподчинение за престъпление. "Тези две провинения, подлежащи на наказание със затвор или с бой с пръчка или камшик, са примери, че мъжете все още разполагат с юридически начини да контролират автономията на жените, които трябва да бъдат премахнати", посочи тя. Особено важно е да се види как саудитските съдилища ще разглеждат искове, подадени от мъже настойници, каза Тамара Уитес, старши сътрудник в мозъчния тръст "Брукингс инститюшън".


Рияд отдавна е обект на международно порицание заради системата на настойничество, която изисква всяка жена да има мъж роднина за настойник - баща, брат, съпруг или син, чието одобрение се изисква за различни големи решения през целия живот на жената.


Без кодифицирана правна система, която да върви наред с текстовете, съставляващи шариата, или ислямското право, саудитската полиция и съдебна система отдавна се позовават на социалните привички при налагането на забрани на жени. Някои аспекти на настойническата система остават непокътнати, включително изискването на разрешение за сключване на брак, което е законова необходимост в много арабски страни от Залива при мюсюлмански женитби.


Някои саудитски жени все още имат съмнения. "Нашата култура и начин на възпитание ще ни пречат да пътуваме без одобрение от нашия настойник, макар това да е наше право", каза пред "Ройтерс" жителката на Рияд Бодур, отказвайки да посочи фамилното си име, докато развеждаше с кола майка си из столицата, след като забраната за жени да шофират бе отменена миналата година.


Кафене в Ал Хубар, Саудитска Арабия.

© Reuters

Кафене в Ал Хубар, Саудитска Арабия.


Репресии и реформи


Новите посланици на Рияд в САЩ и Великобритания приветстваха указите като знак, че кралството ще се реформира във време на засилено внимание към състоянието на човешките права там след миналогодишното убийство на журналиста Джамал Хашоги от саудитски агенти, което предизвика възмущение и изостри отношенията със западните съюзници. Принцеса Рийма бинт Бандар, посланик във Вашингтон, писа в "Туитър", че "в момента се твори история". "Това може да изглежда като малка стъпка, но въпреки това променя живота на саудитските жени", се казва в декларация на принц Халед бин Бандар, разпространена от посолството в Лондон.


Фактическият управник, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, бе приветстват в чужбина и в страната, след като дойде на власт през 2017 г., за разхлабването на социалните ограничения и за отварянето на икономиката. Той обузда религиозната нравствена полиция, разреши публични концерти и кина и намали ограниченията върху смесеното образование за мъже и жени.


Имиджът му обаче бе накърнен от убийството на Хашоги и от задържането и твърденията за измъчване на десетина активистки за женски права, арестувани м.г. малко след отмяната на забраната за женско шофиране. Той също така нареди ареста на много духовници при репресивна кампания срещу инакомислието.


"Хюмън райтс уоч" и "Амнести интернешънъл" заявиха, че отдавна назрелите реформи са победа с горчив привкус, тъй като жените, които се бориха за тях, остават в затвора или ги очакват несправедливи съдебни процеси. Саудитски официални лица отхвърлят обвиненията, включително и тези за мъчения.


Малко от въпросните обвинения са публично оповестени, но тези срещу поне някои от активистките се отнасят за контакти с чужди журналисти, дипломати и правозащитни групи. "Репресиите и реформите в Саудитска Арабия вървят ръка за ръка. Жените активистки представляват голяма заплаха за управлението на принца, те говорят езика на правата," каза Мадауи ал Рашид, гостуваща преподавателка в Близкоизточния център на прочутото Лондонско училище по икономика и политически науки. "Престолонаследникът иска да обере всички лаври, представя тези реформи като подарък за саудитските жени, а не като техни права." Тя добави, че властите трябва да гарантират, че новите правила няма да бъдат отменени или изоставени по-късно.


За разлика от широкото медийно отразяване на отмяната на забраната за шофиране, нито държавната телевизия, нито новинарските агенции съобщиха за петъчните укази, които бяха публикувани в официалния държавен вестник. Хода ал Хелайси, която е член на кралския консултативен съвет (Шура), каза, че мерките може да срещнат известна съпротива. "Но като всички промени и реформи, извършени в кралството, и тези ще станат факт", добави тя. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  Пустите му петродолари! Ако им пресъхнат кладенците ще са си обикновенни диваци. А сега туземците наливат пари в тероризма, даже им се радваме че щели били да третират жените като кокошки, не като прасета както до сега.

 2. 2 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Правителството признава семейното неподчинение за престъпление. "Тези две провинения, подлежащи на наказание със затвор или с бой с пръчка или камшик, са примери, че мъжете все още разполагат с юридически начини да контролират автономията на жените

  Абе на тези що им не пуснат една бомба/ на тях и на цялата ислямска паплач/ и да се свършва всичко. Тези са плевелите на човешката цивилизация. Бой с пръчка или камшик в 21 век. Абсолютна диващина и то на официално държавно ниво.

 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Като нямат права,да почнат и те да правят номера.
  Да не искат да се омъжват и никакъв секс .
  Тогава мъжете ще клекнат.

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4269 Любопитно

  "Саудитски официални лица възхваляват като исторически новите права, дадени на жените в кралството, който са поредна стъпка към премахване на остро критикуваната система на настойничество, но роднини мъже все пак могат да намират начини да отнемат тези свободи."

  Хич не съм изненадан, че саудитските мъже могат да намерят начин за продължаване ограничение свободите на саудитските жени. Затова тази абсурдна система на мъжко настойничество (male guardianship) трябва да бъде премахната напълно, а не половинчато както е сега.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4269 Любопитно

  "Хюмън райтс уоч" и "Амнести интернешънъл" заявиха, че отдавна назрелите реформи са победа с горчив привкус, тъй като жените, които се бориха за тях, остават в затвора или ги очакват несправедливи съдебни процеси. Саудитски официални лица отхвърлят обвиненията, включително и тези за мъчения."

  Става въпрос за няколко саудитски правозащитнички, които бяха арестувани без да са извършили никакво престъпление, бити и измъчвани и вече няколко месеца чакат да бъдат съдени. Този скандален и брутален случай само показва що за реформатор е главореза уахабит МбС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Весело

  Добре дошли в XV-ти век 🙈🙉

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Саудитките да не забравят че според Хиджра днес сме 1397-ма година!!!!!!
  Средновековието си е средновековие!

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Саудитска Арабия се люшка в двете крайности и така е от години. Принцът се хвали, че е допуснал кината и кинопрожекциите, но в СА това е било позволено през 70-те години на миналия век...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Саудитска Арабия е отколешен съюзник на Запада в БИ.

  Това е правилният начин- да бъдат оставени саудитите САМИ да модернизират държавата си, по естествен път, търпеливо и с уважение към националните им традиции.
  В това отношение политиката на президента Тръмп е правилна и поощрителна.
  За разлика от каруцарския подход на Обама и Хилъри с техните арабски пролети, които не само отблъснаха традиционните съюзници на Запада- СА, Оман, Йордания, ОАЕ, Катар, Египет, Ливан, но и запалиха Арабската война , която трае и до днес и взе стотици хиляди жертви.
  Да не говорим за огромната миграция !

 10. 10 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Саудитска Арабия е отколешен съюзник на Запада в БИ.
  —цитат от коментар 9 на faeton.

  Тоест кучи син, но нашият кучи син. Защото ако се вгледаме реално - това е режим, който поддържа тероризма, брутално потъпква човешките права и разпалва война със съседите. Ако някой трябва да бъде силово демократизиран и лишен от възможности да поддържа тероризма, това е СА.

 11. 11 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  И когато някой следващ Саддам нападне някоя съседна държава и заплаши петролните доставки на Запада , къде ще стовариш десанта , за да го отблъснеш?

  В Ирак и Сирия ли ?
  Или в Турция ?

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4269 Любопитно

  До коментар [#10] от "disorg":

  Точно така! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 362 Неутрално

  И когато някой следващ Саддам нападне някоя съседна държава и заплаши петролните доставки на Запада , къде ще стовариш десанта , за да го отблъснеш?В Ирак и Сирия ли ?Или в Турция ?
  —цитат от коментар 11 на faeton.


  Това си е проблем на тези, които зависят от петролните доставки от БИ. Пък и Саддам май заради ОМП го демократизираха, а не заради петрола, не ли?Но когато в интерес на тия доставки се толерират такива режими, то това става проблем за света като цяло. СА е зло, такова зло, което засяга и нас, защото радикалните имами, дето проповядват по Родопите и Делиормана се обучават именно там и със стипендии от там.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сд":

  Доколкото си спомням от някаква статия за СА, да откаже секс на мъжа си, също е престъпление на жената...

 16. 16 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Като нямат права,да почнат и те да правят номера.Да не искат да се омъжват и никакъв секс .Тогава мъжете ще клекнат.
  —цитат от коментар 3 на Сд


  Колега, няма не искам. Женят те насила, а после съпругът ти си взима полагаемото, щеш или не щеш. Доколкото съм запозната, женското съгласие не се иска за сключване на брак.

  Както и при християните и евреите и т.н. повечето мъже не са преднамерено жестоки с уклон да тормозят жените си, дъщерите си и прочие. Но гаднярите по душа могат така да отровят живота на една жена и това да им се размине напълно безнаказано.

  I don't want to believe. I want to know.
 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Тия диваци и варвари са измислили исляма.
  Докато персите и турците не целунат кръста няма да се оправят.

 18. 18 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В кой век живеят тези?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK