Кражбите на лични данни са страшни, а събрани заедно - още повече

Кражбите на лични данни са страшни, а събрани заедно - още повече

© Associated PressЕкуифакс" (Equifax) 2017, "Мариот" (Marriott) 2018, "Кепитал уан" (Capital One) 2019.


Пробивите в бази данни чрез хакерски атаки са стресиращо обичайни в наши дни и лични подробности за вас могат да доведат до кражба на идентичност като кандидатстване за заем или кредитна карта от ваше име. Трудно е обаче вината да бъде приписана на конкретно проникване, тъй като най-умелите престъпници комбинират данни от многобройни атаки, за да се представят по-убедително за вас.


"Ето защо измамата може да представлява емоционален проблем", каза Кайл Марчини, специалист по справяне с измами във финансовата изследователска група "Джавелин" (Javelin). "Сполетява ни като гръм от ясно небе и няма начин да разберем откъде е дошла или какво е трябвало да направим, за да я предотвратим".
Макар че броят на регистрираните пробиви леко е спаднал миналата година до 1244, според неправителствения Ресурсен център за кражбите на самоличност (Identity Theft Resource Center) общият брой на изтеклите документи се е увеличил повече от два пъти до 447 милиона. Това свидетелства, че хакерите се фокусират върху по-големи организации с по-големи плащания. Числата за миналата година включват проникване в лични данни за около 383 милиона гости на хотелите "Мариот", за което разследващите подозират китайското правителство.


Криминални банди често купуват масиви от лични данни, придобити чрез многократни хакерски атаки, за да извършват измами. Идеята е да се събере достатъчно информация, за да се премине успешно през проверките на самоличността и автентичността, прилагани от банките и други институции. Една база данни с вашия социалноосигурителен номер може да съдържа ваш стар адрес, но хакерите просто могат да вмъкнат настоящия от по-актуална база данни.


"Въртим се в порочен кръг", каза Ева Веласкес, главен изпълнителен директор на Ресурсния център. "Ние записваме, засичаме и употребяваме все повече и повече отделни факти и подробности (data points) за конкретно лице, за да се борим с измамите и да удостоверяваме автентичността на самоличността. Това на свой ред прави данните още по-ценни за крадците, така че те увеличават усилията да придобият тези данни".


Измамните тегления от банкови карти са относително лесно възстановими и законодателството в САЩ ограничава финансовата отговорност за потребителите на кредитни карти. Но справянето с измамите, свързани с нови банкови сметки, е много по-трудно. Според "Джавелин"


средностатистическите жертви прекарват по 18 часа в уреждане на последиците,


включително да убеждават колекторски агенции и агенции за кредитен рейтинг, че сметките всъщност не са техни. И в крайна сметка изхарчват стотици долари от джоба си.


По данни на "Джавелин" над три милиона пълнолетни граждани на САЩ са станали жертва на измама с нова банкова сметка миналата година, близо три пъти повече, отколкото през 2013 г. Това увеличение може да се обясни до голяма степен с кумулативния ефект от проникването в бази данни и типа на открадната информация. Докато номерата и паролите на кредитните карти може да се променят, рождените дати и социалноосигурителните номера си остават същите до края на живота ви. А номерата на американските паспорти са валидни около 10 години.


Хакерите от атаката през 2017 г. срещу фирмата за кредитен мониторинг "Екуифакс" (Equifax) научават тези данни или част от тях за 147 милиона души. Миналия месец "Екуифакс" се съгласи да заплати най-малко 700 милиона долара за извънсъдебни споразумения.


Само няколко дни по-късно банката "Кепитал уан" (Capital One) призна за проникване в лична информация за 106 милиона притежатели или кандидатстващи за нейни кредитни карти в САЩ и Канада. Данните включваха декларации за доходи, кредитни досиета и баланси по сметки. Макар от "Кепитал уан" да твърдят, че не вярват информацията да бъде използвана за измама, пробивът още повече засили опасенията от изтичането на данни - в случая поради вида на информацията, необходима за кандидатстване за кредитна карта.


"Всеки пробив повишава риска, защото изтичат различни парченца информация",


каза Дипак Пател, вицепрезидент във фирмата за киберсигурност "Периметър Екс" (PerimeterX).


Освен за финансови цели личните данни може да бъдат полезни за телемаркетинг и схеми с имейл фишинг, при което измамниците се опитват да ви излъжат, като твърдят, че вече ви познават. Освен това престъпниците, въоръжени с тези данни, могат да се представят за вас в телефонни разговори с финансови институции, за да получат паричен превод или да сменят имейл адрес.


Можете да предприемете предпазни мерки, например като замразите кредитната си линия, което ще попречи на крадците да вземат нови кредитни карти или заеми от ваше име. Сега това е безплатно, обаче ще трябва да я размразите временно, ако кандидатствате за нова кредитна карта или заем.


Можете също така да се абонирате за услуга за кредитен мониторинг, която ви предупреждава, щом някой влиза в кредитното ви досие - нещо, което предшества откриването на нова сметка. Има и услуги за защита на самоличността (ID), които сканират нелегалния интернет за признаци, че вашите лични данни са обявени за продан. Някои от тези услуги се предлагат безплатно за клиенти, станали жертва на пробив в лични данни, включително този в "Екуифакс".


Но според Джейсън Уанг, основал "ТруВолт" (TrueVault), за да помага на компании в защитата на данни, потребителите не могат да направят почти нищо, след като веднъж данните им са изтекли в интернет пространството. По-добър подход, смята той, е да се минимизира видът на данните, съхранявани на сървърите - нещо, което един закон за защита на личните данни в Калифорния може би ще постигне, ако влезе в сила, както е предвидено, на 1 януари. Друга възможност е потребителите да търсят информация от компаниите какви данни за тях имат и да искат заличаването им. Компаниите не са длъжни да направят нищо, освен ако не получат изрично подобно искане. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално
 2. 2 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално
 3. 3 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  кък мислити, Вождът Тиквичко, дали е фенче? докат отглежда прасе у задния си двор?

  https://www.youtube.com/watch?v=eP38Cxve5xY
  Leaders Eat Last : Why Some Teams Pull Together and Others Don't

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 4. 4 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  пръдон, грежка

  Who Owns the Future?
  https://www.youtube.com/watch?v=-B1hOBOTMSs

  Microsoft Research
  Published on Sep 9, 2016

  22,375 views

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Атаката срещу личните данни е атака срещу личността и затова е особено опасна. Човек обикновено не сменя личността си периодично и цената на този удар е понякога невъзвратима, особено ако стане човек жертва на престъпленние

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  така правят престъпниците, добрите като тад се борят срещу корумпираната държава , а в източените от тях данни се ровят активисти на партийки с цел анализ на риска разбира се

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Върховен цинизъм е организаторите и поръчителите на най-голямото кибер престъпление в България ката ден да ни обясняват колко опасно е това, което са направили! В затвора драгалевските радикални комунисти и списувателите на партийната им гЪзета!

 8. 8 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Атаката срещу личните данни е атака срещу личността и затова е особено опасна. Човек обикновено не сменя личността си периодично и цената на този удар е понякога невъзвратима, особено ако стане човек жертва на престъпленние
  —цитат от коментар 5 на penetrating


  И тоя и той, цветен-цветен! Радикалний комунисте, именно вашите обесници са тези, които извършиха това престъпление! С какви очи всеки ден ни заливаш с хвалебствия и мечтания да ни ги натресеш за управляващи, обеснико необразован?

 9. 9 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":

  чиа личнус тай путгонила ве брадчет?

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  По-жалкото е че милиарди хора дават личните си данни доброволно на разни мрежи които не знам защо все още наричат социални!!!!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Весело

  До коментар [#9] от "Шихан Йордечка":

  Личността на проксито Бай Х.й :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 284 Неутрално

  ЕГН 8402011066, номер на лична карта 642839642. Я ми плати здравните осигуровки, че да вляза у болницата за луди.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1735 Любопитно

  До коментар [#5] от "penetrating":

  Ти какво,намрази ТАД и Бивол ли??

 18. 18 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 550 Неутрално

  В Естония проблем ли са?

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  От една страна, четем материал който се отнася до САЩ и вероятно в тази страна от край време личните данни не са били достъпни за всеки чиновник на най-ниско равнище и в нашите коментарии пренасяме проблема у нас, което не емного коректно..
  Да, сигурно е много лошо това което стана в НАП ( и кой знае още в колко други учреждения), но само си помислете, на колко места нашите лични данни, в цялата си пълнота фигурират в базите на медицински, банкови, общински, образователни, застрахователни и прочее институции и фирми. Та нали до вчера само хляб можеше да си купиш без да си кажеш ЕГН-то, иначе за карта от транспорта, само отпечатък от палците не ти вземаха.
  И всичко това се търкаля в какви ли не компютри, сървери и дори прашлясали хартии.
  Що се отнася до откриваме на сметки, теглене на кредити от чуждо име и прочее, ами нали в тези учреждения работят хора, дето това им е работата, да проверяват дали отсреша не стоят мошеници - ами да се ужесточат законите и наказанията, когато те са проспали подобно нещо.
  И да ни пази Бог от подобно нещо - друг няма кой да свърши тази работа.

 20. 20 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  А ве, днес гледат мярката за неотклонение на Иван Тодорофф, нема ли да пишете нещо по въпроса ?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  Ми? Ти да видиш! Според НАП и мъдрия вожд, цялата таз уйдурма е невинно приключенийце. Къде по-страшен е един теч на водопроводна тръба, или хакнатите 😁😁😁 пръскаки покрай народното събрание. Това из основи клати (изотзаде ли?), целокупната власт и най-вече демокрацията у нас.

 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  Пръскалки. От автокоректора е. Извинявайте.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Да, личните данни трябва да се пазят, защото по-света стават много измами с тях.
  В България обаче, нещата стоят по-съвсем друг начин. Измамниците и бандитите нямат нужда от лични данни. Те използват други схеми. Стават близки на ГЕРБ и се закачат на хранилката на ГЕРБ. Хранилката на ГЕРБ се захранва с милиардите данъци на всички данъкоплатци. Ето как без да имаш личните данни на милиони българи, ти се домогваш до техните финанси. Оттам следват обществени поръчки, в които бандитите влагат съвсем малко, а вземат милиони. Няма контрол, няма гаранции, всичко приключва в партийните среди. Никой никого не търси за неустойки и т.н. И всичко това по последни изчисления струва на ден в България 25 000 000 лева. Кой с използването на лични данни може да реализира такива кражби? Никой.

 27. 27 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ако всеки застане с името си и извика нещо, няма да е кражба на данни.

 28. 28 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Важното е да сме здрави!

 29. 29 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Аз мисля, че е проблем на отговорността. Не може институции, банки и съдилища да вдигат рамене и да констатират престъпленията. Очевидно е, че твърде много хора разполагат с личните ни данни и регулациите са само част от защитата им. Законодателствата трябва бързичко да се адаптират към новите условия и скъпоплатените чиновници и служители да отговарят за отпуснати кредити, издадени карти, извършени нерегламентирани плащания и сделки. Комплектът от лично присъствие на притежателя на документите за самоличност и проверка на пълномощните и подписите са процедура, която е задължителна, особено при големи суми.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 30. 30 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Информация за САЩ, а в Булгаристан нещата стоят по различен начин

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Весело

  До коментар [#17] от "yanne":

  Аз не мразя никого :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Весело

  До коментар [#13] от "Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ":

  Може и това

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Що не дойдат тука да им обясним, е няма нищо страшно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK