Турция показа защо бежанците не са просто "проблем на християнска Европа"

Надписи като този на сирийски магазин в квартал "Кючюкчекмедже" в Истанбул (сниман на 5 юли) ще останат в историята. За последните няколко седмици областният управител на града е изяснил на 5866 магазина "турските регулации за надписи" и е разпоредил 1533 други да сменят табели на арабски.

© Reuters

Надписи като този на сирийски магазин в квартал "Кючюкчекмедже" в Истанбул (сниман на 5 юли) ще останат в историята. За последните няколко седмици областният управител на града е изяснил на 5866 магазина "турските регулации за надписи" и е разпоредил 1533 други да сменят табели на арабски.Да отидеш до магазина в Истанбул и да се озовеш в Идлиб - историята, разказана от сирийски бежанец миналия месец, далеч не е приключение. Тя показва какво може да стане с милиони пребиваващи в страна, скована от икономическа криза.


В Европа бежанци и мигранти от Близкия Изток, малко над милион за 2015 г., разтвориха пропаст, заради която популисти предвкусваха разпада на "брюкселския диктат" заради "заплахата за християнската цивилизация". Турция, която е в криза и която изведнъж започна да става все по-враждебна към сирийците, бягащи от война, е пример какъв е истинският проблем за мощна икономика, приютила милиони от тях.


Отслабне ли, те са първите изкупителни жертви.
Защо Турция тихо се обръща срещу бежанците? "Дневник" потърси отговора, като събра данни и мнения на експерти.


Всичко започва със слухове


Тази пролет в големите градове зачестиха посегателствата срещу магазини на сирийски бежанци. Примерите дойдоха от Анкара, но най-вече от Истанбул - за седем години турският мегаполис стана най-големият сирийски град извън Сирия. Изпотрошени витрини, изгорени рекламни материали (като при един инцидент в квартал "Кючюкчекмедже" полицията използва сълзотворен газ) не са ежедневие, но зачестяват. Според Международната кризисна група само за втората половина на 2017 г. инцидентите, насочени срещу сирийци, са се увеличли три пъти спрямо същия период предходната година, а за цялата по-минала година жертвите им са най-малко 35 души.


Години наред - и особено около сделката между ЕС и Турция, ограничаваща нелегалната миграция - европейски представители посещаваха бежанските лагери по границата. Там те всъщност виждаха много малко от бежанците - eдва няколкостотин хиляди. Днес едва около 100 хил. от 3.6 млн. души живеят в лагери. Първоначално бяха основно в южните провинции и там, въпреки ограниченото медийно отразяване, турски издания разпространяваха данни за нарастваща безработица, културни различия и инциденти.


За да интегрират сирийците извън сивата икономика (а и в опит да намалят икономическата тежест върху бюджета), турските власти въведоха през 2016 г. разрешителни за работа с регулации - на практика за тях кандидатстват работодателите. Бежанците не може да взимат под минималната заплата, а делът им в съответната компания не може да е над 10 на сто от този на работниците турци.


Последва разселване, най-вече към големите градове - Истанбул, Бурса, Анкара и Измир: същото движение, осъществявано десетилетия наред от милиони турци и оформило днешните икономически центрове. В началото това не бе проблем за Турция, която близо пет години изтъкваше ползата за икономиката и капитала, внесен в Турция от по-заможните и икономически активните. Често наблягаше и на безкористното изпълнение на хуманитарния дълг към бягащите от война (каквото, изтъкваше Анкара, Европа не показваше).


Кризата промени това.


Официално в Истанбул живеят близо 547 хил. сирийци - във всички 39 негови района, но предимно в европейската част. Броят на регистрираните в най-големия турски град не се очаква да нарасне - преди две години Анкара на практика ограничи достъпа на сирийци, а десет провинции (сред тях - Истанбул) спряха да регистрират новодошлите сред тях. Това обаче подтиква някои турски медии да говорят за до милион сирийици в мегаполиса, ако се броят 350 хил. регистрирани в други провинции (но живеещи незаконн там) и близо 100 хил. нерегистрирани никъде в Турция.


Дали всички те работят, няма данни. Според Международната кризисна група само в сивата икономика, срещу по-малко заплащане, са били заети между 750 и 900 хил. (при 2.1 млн. сирийци в активна възраст) в началото на миналата година, но те са за цяла Турция. Данни в турските медии сочат, че хиляди фирми са отворени в цялата страна от сирийци. Например за шест месеца миналата година от 778 фирми 473 са в Истанбул в много сектори като търговията на едро, недвижимите имоти, строителството, търговията на дребно и по-малко в туризма, транспорта, текстилната индустрия и консултантския бизнес.


В тази обстановка кризата удари Турция и се усети силно в икономическото ѝ сърце. Инфлацията, двуцифрената безработица, цената на храните (принудила властите да отворят "правителствени" щандове за зеленчуци, от домати и чушки до лук) попречиха на ненадминатия в печелене на избори президент Реджеп Тайип Ердоган не успя да донесе победа на кандидата си, въпреки че пое кампанията в големите градове "на ръчно управление". Покрай изборите кабинетът започна по-често да говори за нелегално пребиваващите сирийци, а опозиционният кандидат Екрем Имамоглу (макар да заяви и добри политики за жени и деца от Сирия) обеща Истанбул да се включи активно в кампанията за премахване на сирийски надписи в магазините.


От всички над 3.6 млн. сирийци (по <a href="https://data2.unhcr.org/en/situations/syria/location/113" target="_blank">данни от 25 юли</a>) повечето (малко над половината) са в активна възраст - между 18 и 59 г.. Едва 3.3% са над 60-годишни, над 14% са до 4-годишна възраст. След затягането на приема на сирийци броят им на практика не нараства.

© Скрийншот https://data2.unhcr.org/en/

От всички над 3.6 млн. сирийци (по данни от 25 юли) повечето (малко над половината) са в активна възраст - между 18 и 59 г.. Едва 3.3% са над 60-годишни, над 14% са до 4-годишна възраст. След затягането на приема на сирийци броят им на практика не нараства.


"Лошото състояние на икономиката се отразява на всички. Това подхранва антисирийски настроения, особено между местните, които се състезават със сирийците на неформалния трудов пазар," каза за "Дневник" турският икономист от сирийски произход Омар Кадкой от изследователския център за икономически политики TEPAV. "Може да има неблагоприятни последици от това състезание - като разселване - но това се случва неформално и е трудно да се достигне до конкретни заключения."


Според изданието "Ал Монитор" хаштагът "Сирийци, вън" е най-популярният в нощта на победата а Имамоглу. Атила Йешилада от центъра за политическии изследвания Global Source Partners дори заяви наскоро: "Това, че Ердоган твърдо защитаваше задържането на сирийските бежанци, бе една от причините за загубата на Истанбул. Но Ердоган най-накрая разбра посланието и погромът срещу "недокументирани сирийци" най-накрая започна.Не е само икономиката - напрежението към сирийци се трупа в Истанбул и други градове от години. В национално проучване на турската агенция PIAR бежанците се оказаха вторият най-голям проблем след икономиката. Проучване на университета "Кадир Хас" в Истанбул от миналия месец сочи, че 54.5% от респондентите са изразили негативна нагласа към сирийците през 2017 г. Тази година делът им е 67.7 на сто - над две трети.


В доклад на TEPAV от миналата година, озаглавен "Променящите се нагласи към притока на сирийските бежанци", се посочва, че между 2006 и 2015 г. делът на несъгласните, че чужденците са се интегрирали, е скочил от 9.3 на 40% - най-голямата промяна сред 72 европейски провинции, участвали в изследване на Евростат. Следва промяната в София (21 пункта) и Анкара. TEPAV я свързва в голяма степен с пристигналите в града сирийци.


"Горчивите реалности"


Миналия месец турското вътрешно министерство и управителят, назначен от правителството в провинция Истанбул, обявиха, че започват кампания за извеждане на мигранти без разрешение да живеят в града. Онези от тях, които нямат право да пребивават там, ще бъдат настанени в лагери, но недокументираните в Турция ще бъдат депортирани в страните по произход. Кампанията не е само срещу сирийци, но сред почти 13 хил. изведени от града за 3 седмици делът им е най-голям.


"Никой няма да гледа на Истанбул като на център за нелегална миграция," каза вътрешният министър Сюлейман Сойлу в началото на месеца. По-късно позицията бе променена - сирийците, регистрирани в Турция, но не в Истанбул, имат срок до 20 август да се върнат в "провинцията" си, а недокументираните на теория ще бъдат изпратени в лагери, а след това ще могат да бъдат разселени където поискат - но не и в Анталия и Истанбул.


В социалните мрежи все повече сирийци се оплакват от напрежение и инциденти след слухове, насочени срещу тях. В тази обстановка, въпреки осъзнаването, че мнозина от дошлите като бежанци ще останат, медиите говорят повече за връщането в Сирия. Според Анадолската агенция прибралите се в страната си за първите шест месеца на годината са 80 хил. души. През юни Ердоган заяви, че върналите се в зоната под турски контрол са около 330 хил. "Вярвам, че когато се реши проблемът в Манбидж и източно от Ефрат, броят много бързо ще достигне милион."

За в. "Гардиън" говорител на турските миграционни служби заяви, че няма случаи на принудителна депортация - връщания има само когато това става доброволно - и се води негативна информационна кампания. Източник на британското издание в ООН казва: "Постоянно чуваме за бежанци, принудени да подпишат онзи формуляр. Отговорност на (Върховния комисариат за бежанците на ООН) е тези бежанци да не се окажат в Идлиб, а (организацията) се проваля."

Кой е прав - Анкара или сирийците и активистите? "И двете версии са верни," каза за "Дневник" Кадкой. "Източници потвърждават депортация на сирийци, но броят остава несигурен. За съжаление "доброволният" аспект (на връщанията) не беше проверен от трета страна, а именно ВКБООН." Правителството вече известно време следва по-твърда политика срещу неразрешената миграция, добави той. "Недокументираните сирийци не са нещо ново, но сегашният отговор се корени в горчивите реалности".


Състезанието се ожесточава


С тези решения властите отговориха на задълбочаващото се недоволство, което назидателната (спрямо Европа) политика на "отворени граници" за мигрантите дълго прикриваше.


Състезанието на сирийци и турци е особено явно в неформалната икономика, се в доклад на Международната кризисна група от миналата година. Така нискоквалифицираните турци се конкурират за по-малко позиции, предлаганите заплати са по-ниски. Това подхранва недоволство дори сред кюрдите, мигрирали от провинциалния югоизток, за да работят в сивата икономика на по-големи градове. Някога това малцинство бе смятано за подбиващо заплатите в предимно "турските" градове. Сега арабите в много от тях са "новите кюрди" - в Торбалъ, в покрайнините на Измир, кюрди и роми принудиха сирийски работници в земеделието да избягат от палатковия си лагер, след като плъзнаха слухове, че бежанците са пребили дете. Турци нападанаха сирийци с ножове, а 30 души бяха ранени.


Друг доклад на TEPAV от март 2019 г., "Сирийците в Истанбул и следвоенните гета", изследва три квартала в Истанбул, степента на интеграция и отношението към новодошлите. Макар в един от трите квартала да няма напрежение в резултат на успешни политики на интеграция, изследванията на терен оформят общи черти. И в трите сирийците владеят турски, но "говорят арабски в районите, където предимно живеят и работят, обличат се различно и проектират житейските си навици и практики". Те също така "избягват установяване на контакти с турски граждани" и "по-скоро пазаруват при сирийци". Жените не работят, повечето магазини ползват арабски надписи, не турски.Сирийците обясняват, че предпочитат да живеят там, защото кварталите са с "консертавивна структура", защото научават за тях от приятели и роднини и защото характеристиките на района им напомнят за Сирия. Живеят на групи - по 15-20 души в квартал - и това влияе на наемите отрицателно. Все пак те са щастливи в съвместния си живот с турците.


Според Международната кризисна група в много случаи с решението да не взаимодействат местните сирийците "подхранват убеждението на (домакините), че... не се подчиняват на турските обществени норми". "80% от сирийците мислят, че могат да се интегрират, докато около 80% от турските граждани казват, че не могат," цитира докладът думите на европейски представител. Цитирано от същата група проучване гласи, че 63% от турците или се чувстват "далечни", или "много далечни" на сирийците, докато 72 на сто - "Близки" или "много близки" с турското общество.


Публикация на "Ал Монитор" от края на юли <a href="https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2019/07/turkey-syria-erdogans-refugee-policy-started-to-backfire.html" target="_blank">показва</a> и още един източник на напрежение, отвъд проблемите с работата, културните различния, капсулирането и непотвърдените слухове за престъпления, грабежи и изнасилвания. Той, изглежда, се е появил около празниците Ейд ал Фитр и Ейд ал Адха (Рамазан байрам и Курбан Байрам, тази година съответно през май и август). Хиляди сирийци са отпътували от Турция за Сирия за религиозните празници и мнозина се питат: ако Сирия е безопасна за посещения, не трябва ли останат там. Севилай Йълман, колумнист в "Хабертюрк", пита защо отиват въпреки "кръвожадния режим" и "защо се връщат в Турция, ако всичко е наред".<br />

© Associated Press

Публикация на "Ал Монитор" от края на юли показва и още един източник на напрежение, отвъд проблемите с работата, културните различния, капсулирането и непотвърдените слухове за престъпления, грабежи и изнасилвания. Той, изглежда, се е появил около празниците Ейд ал Фитр и Ейд ал Адха (Рамазан байрам и Курбан Байрам, тази година съответно през май и август). Хиляди сирийци са отпътували от Турция за Сирия за религиозните празници и мнозина се питат: ако Сирия е безопасна за посещения, не трябва ли останат там. Севилай Йълман, колумнист в "Хабертюрк", пита защо отиват въпреки "кръвожадния режим" и "защо се връщат в Турция, ако всичко е наред".


В тази обстановка Ердоган се надява да договори със САЩ създаването на свободна зона в северна Сирия и заплашва с военна операция (наричана от Вашингтон немислима), ако това не се случи.


Анализаторът от Вашингтонския институт за близкоизточна политика Сонер Чагаптай смята, че Ердоган, подкрепата за когото според него намалява и заради сирийците, е готов да отиде и по-далеч. "Дори може да иска да договори сделка с режима на (Башар ал) Асад, признавайки го като законно правителство на Сирия в замяна на това Дамаск да позволи на бежанците да се завърнат." Най-малкото той ще поиска Турция да запази контрол над земите си в Сирия, за да могат още от тях да се приберат.


Лидери в Европа изгубиха значително време и енергия за дребни политически цели, вместо да премислят политиките си за интеграция. А застаряващото население и нуждите на икономиката предполагат, че миграцията към Европа едва започва. Събитията в Турция от последните месеци (чийто прираст слабо забележимо, но трайно се забавя) показват, че Анкара, която се държеше нравоучително с Европа, всъщност е избрала същия път.

Ключови думи към статията:

Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1301 Весело

  Я, фашагите още спят.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Любопитно

  " в покрайнините на Измир, кюрди и роми принудиха сирийски работници в земеделието да избягат от палатковия си лагер, след като плъзнаха слухове, че бежанците са пребили дете. Турци нападанаха сирийци с ножове, а 30 души бяха ранени."

  Турска толерантност в действие! Ако това беше станало в Европа Ердоган с пяна на устата щеше да обвинява европейците във нацизъм и ислямофобия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Бежанците са просто средство - ресурс- инструмент с който псевдо султана изнудва Европа!
  Още малко и ще последва съдбата на Садам и Кадафи!!!

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  затова се мисли преди да опиташ преврат и атака срещу лирата, освен ако целта е точно премерен удар срещу ЕС

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5
  БМЗ
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Весело

  Съвсем същия път :)
  Оплакванията на Турция от сирийската интеграция е същата като проеблемите на Германия с интеграцията на турците - жените не работят, мигриралите не говорят езика, пазаруват в свои магазини с надписи на своя език, живеят в компактни общества :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#2] от "Julian Mall":

  Виц сега, на неверниците не е позволено да колят правоверни, това е светотатство. Иначе правоверните може да си се колят помежду си.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Тези типове не бягат от война, а от възмездието на прецаканото население там. Военнопрестъпници и диктатори под прикритие.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 9. 9 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Тукашните коментиращи "либерали" както винаги сте много силни на приказки особено на тема свързана с Турция или Русия. Ако на Територията плъзнат и половината от пришълците там ще виетр на умряло. Българина е по голям расист от турчина ама както винаги се прави (на приказки) на по голям християнин и от папата.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ":

  или на редакцията не ѝ пука за форума , или никой от редакцията не смее да каже на създалия те колко отблъскваща е идеята му

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ":

  или на редакцията не ѝ пука за форума , или никой от редакцията не смее да каже на създалия те колко отблъскваща е идеята му

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  "Лошото състояние на икономиката се отразява на всички. Това подхранва антисирийски настроения, особено между местните, които се състезават със сирийците на неформалния трудов пазар," каза за "Дневник" турският икономист от сирийски произход Омар Кадкой от изследователския център за икономически политики TEPAV. "Може да има неблагоприятни последици от това състезание - като разселване - но това се случва неформално и е трудно да се достигне до конкретни заключения."

  Ако турската икономика започне да затъва в сериозна икономическа рецесия, отношението към сирийците ще стане направо враждебно и ще започнат сериозни сблъсъци между тях и турците, конкуриращи се за едни и същи ресурси на трудовия пазар ! А Турция е заплашена и от американски , и от европейски санкции, които бързо могат да и влошат икономическото положение.....

 15. 15 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Организирани екскурзии.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#5] от "БМЗ":

  Турците да не реват.
  ========
  А такива като тебе кога ще престанат да реват.....?
  Хем сте в ''общо европейския дом''. ....хем не приемате директивите му......
  ИК....ЛГТБ......са все неща които рано или късно ще подпишете.....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В Турция не могат да ги търпят, в Европа ги навлякоха!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  Всъщност основната причина за промяна в настроенията на мнозинството турци към сирийците е икономическата криза, която удари Турция в последните една две години. Преди това нямаше голямо напрежение между местното турско население и сирийските бежанци.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Проблемът на Европа и цивилизования свят не са бежанците, а мигрантите. Бежанците са хора, които имат намерение да се върнат, когато проблемите приключат, докато мигрантите - никога. Освен това нахлуването на една средновековна маса хора води до това, което виждаме в момента - атентати в името на Аллах, кланета, изнасилвания и какви ли не още нечовешки деяния.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Бежански проблем във всяка страна се посреща вразждебно, като за това има и напълно обективни причини.
  Разбира се навсякъде, където има някаква форма на опозиция, винаги се намира кой да използва реалния проблем и уж под формата на преопръки за справяне и обещания от типа изберете ме и аз ще оправя нещата и така проблема реално ескалира и много от местните хора започват да се чувстват заплашени, дори когато няма реална опасност.
  Към всичко това, ако този сценарий се случва на фона на икономиески спад, за криза и да не говорим, нещата стават горе-долу като в описаното в доста големия материал .
  Цялата работа е, че освен какво е положението на бежанците и какво се случва в самата Турция, всичко това виси като дамоклев меч еиси над главата на Европа и в частност и над нашата глава.
  В този смисъл е жизнено важно, най-после да започне реално разрешаване на проблемите в Сирия. Лошата новина е, че подобно развитие е слабо възможно, когато основните играчи Русия, САЩ и Турция са като орел рак и щука, при това реалния проблем не рефлектира върху Русия или САЩ. ЕС не е единен и не формулира каквато и да е позиция и остават местните сили в близкия изток, на които въобще не може да се разчита и на които дълбоко не им пука за бежанци, за човешкия живот изобщо и най-малко за генерираните от това проблеми за района, Европа и света.
  С една дума, заформя се поредната дългосрочна територия и ситуация, подобна на палестинската, от която години и години ще бъдат кати цирей в този район и ще носи само напрежение и вероятно и всички съпътстващи явления от всякакви форми на престъпност.

 23. 23 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Религията е част от проблема. Най-важната, но част. Бежанците просто искат да си живеят по-начин на живот от който бягат. Когато броят им стане по-голям от някакъв критичен праг, положението става неспасяемо. Образуват се паралелни общества, затворени и напълно неинтегрируеми. Тези общества са на хранилка на страната приемник и са в тежест за основното население. Поради тази причина няма филм в който масовата емиграция да реши демографския проблем, ако изобщо има такъв.

 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Едно време успяваше да напишеш и нещо умно. Отдавна беше.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Любопитно

  В тази обстановка Ердоган се надява да договори със САЩ създаването на свободна зона в северна Сирия и заплашва с военна операция (наричана от Вашингтон немислима), ако това не се случи.
  ==========
  Надява.......》》》.....заплашва....!

  С други думи ....организирания до съвършенство гео политически план срещу турската държава , завърши с провал .....
  И то с грандиозен провал......!!!

  Стигна се до ситуацията .....Турция вместо да се моли и надява ....решително настоява и дори заплашва да влезе в Сирия поради реално зародилите се поводи....
  Но някои ще кажат ''ама реди 20.....30 го имаше същото нещо''.....и с право.....

  До преди две десетилетия. ...светска Турция бе подлагана на АБСОЛЮТНО същия гео политически рекет....../изток ...запад/.....между чука и наковалнята. .....

  Обаче тогавашните светски генерали инстинктивно навлизаха в северна Сирия и Ирак. ......и избиваха всичко което им се изпречеше на пътя......и на следващия ден се завръщаха .....
  Тази развръзка на събитията бе и самата цел на прозападните им ортаци .....
  Така ....тогавашна Турция бе хвалена и награждавана с прозвището ''светска''....
  И докато от към запад ,турската държава ставаше от светска по светска .....то откъм изток бе ненавиждан и мразен прозападен плацдарм ......

  Ердоан и днешното турско правителство решиха да СЛОЖАТ КРАЙ на този убийствен за република Турция , гео политически кръговрат. .....

  Това е може би НАЙ ГЛАВАТА причина, РТЕ да бъде недолюбван сред западните среди......

  Bukalemun
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 382 Весело

  До коментар [#1] от "BG Territory":
  здравият сън е белег за добро психично здраве ;)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 30. 30 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#1] от "BG Territory":

  шОРОш НА 24 чАСОВО РАБОТНО ВРЕМЕ ЛИ ВИ ДЪРЖИ,НЕ ЗНАМ КАК ДА ВИ НАРЕКА....щЕ СТЕ ВЪЗДЪРЖА ЗАСЕГА.

 31. 31 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Дневник, а какво стана с темата за другите кюрди, тия срещу които Турция готви операция?

  "Всякакви турски операции в Северна Сирия са крайно „неприемливи“, заяви новият министър на отбраната на САЩ Марк Еспер.

  Според него САЩ са готови да предотвратят всяко едностранно турско нашествие в Сирия. Въпреки това, Еспер се надява, че Вашингтон ще постигне споразумение с Анкара по този въпрос.

  По-рано стана известно за плановете на Турция да нахлуе на изток от Ефрат." https://t.ly/GLv0

  Ето и още инфо, в тоя анализ: https://t.ly/LNJ8

  (не се чете)
 32. 32 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Тукашните коментиращи "либерали" както винаги сте много силни на приказки особено на тема свързана с Турция или Русия. Ако на Територията плъзнат и половината от пришълците там ще виетр на умряло. Българина е по голям расист от турчина ама както винаги се прави (на приказки) на по голям християнин и от папата.
  —цитат от коментар 9 на GreenBush


  Ако Декарт можеше да прочете това можеше и да си промени мнението относно свободното слово. Кой българин е расист? Със сигурност има поне един такъв, но той е болен или травмиран индивид, който между другото мрази и себе си, защото българската нация е нация смесвана от векове. Българи и българки сключват бракове със хора от петте континента, а Вие говорите за расизъм сред българите като за масов проблем. Вземете се в ръце.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 33. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Така първо да погледнем от сирийска страна, говорил съм със сириец, каза че Сирия никога вече няма да е същата, т. е. няма да има Сирия. Хората, които са избягали няма да се върнат по много различни причини, те си комуникират по интернет и се осведомяват какво е положението. Всички сирийци, които са вън от Сирия са злобни на Асад, защото той ги изгони. Те не искат Сирия на Асад.
  Сега да погледнем от турска гледна точка, за всичко е виновен Ердоган, защото той приема сирийци само за да се покаже, че е приятел на мохамеданите.
  Турците нормално няма да харесват арабите, защото арабите са друга кръв, друга култура. Ако някой си мисли, че турчин ще е съгласен да се претопи в арабското море, не е познал. Ердоган всячески насажда арабската култура в Турция, защото смята, че така е правилно, и че така насажда ислямска култура. Вече и някои сериали са с арабски черти, уж турски сериал, а то арабски хора вътре, чертите на героите не са турски. Турция се арабизира насила. Това е основата на проблема. Турците не искат да са араби, и никога не са искали.

  ДБ=БКП
 34. 34 Профил на sconsult
  sconsult
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Уважаема редакция! Нека текстовете се преглеждат и коригират от редатори. Статията е съдържателна, но звучи като преведена от Google. Благодаряим!

 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  Или приемаш законите и правилата на страната в която живееш, или се връщаш там, от където си избягал. А турците отбират специалистите и образованите, които са в недостиг. Те получават гражданство. Останалите - обратно в къщи.

 36. 36 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  Лидери в Европа изгубиха значително време и енергия за дребни политически цели, вместо да премисли политиките си за интеграция, въпреки че застаряващото население и нуждите на икономиката предполагат, че миграцията към Европа едва започва.
  *
  Такъв подход е напълно погрешен. Трябва целево да се търсят работници за вакантните работни места, които веднага да започнат работа или да са на обучение и издръжка на фирмите, които ги наемат, а не да се приемат мигранти на социал, които тепърва да се интегрират. Практиката показва, че веднъж на социал, нямат никакво желание да се квалифицират и започнат работа. Или ако най-накрая го направят за това са нужни десетина години, през което време смучат средства от социалната система.
  Държавите трябва да поставят своите интереси на първо място и миграцията да се контролира съобразно тези интереси, а не желанието на мигрантите.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Ети, изпреварил си ме... Виж инфото в предния ми пост. Ще има ли в крайна сметка (нова) операция в Сирия?

  (не се чете)
 39. 39 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 526 Разстроено

  Ужас!!!!

  "...Според изданието "Ал Монитор" хаштагът "Сирийци, вън" е най-популярният в нощта на победата а Имамоглу. Атила Йешилада от центъра за политическии изследвания Global Source Partners дори заяви наскоро: "Това, че Ердоган твърдо защитаваше задържането на сирийските бежанци, бе една от причините за загубата на Истанбул. Но Ердоган най-накрая разбра посланието и погромът срещу "недокументирани сирийци" най-накрая започна...."

  Е те това е безобразие!!!! А аз си мислех, че Ердоган загуби изборите в Истанбул от демократичните либерални сили, от площад Таксим и Тянънмън, от бЕлото пиано....
  А тя причината била много по расистка и ксенофобска....

  Бог да благослови Америка за България!
 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsvetko_51":

  Според мене, турците ще поставят на сирийците ребром въпроса - оставаш, но се асимилираш (никакви надписи на арабски по магазините, ходене само на турско училище и т.н.) или се връщаш обратно. Сериозна част от сирийците, които вече са започнали нов живот в Турция, ще приемат предложението за оставане. Второто поколение (подобно на всички емигранти по света) ще бъде вече турцизирано. Отделно, смятам, че турската държава има капацитета и опита, доброзорно да помогне за доинтегрирането на желаещите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Оръжието което Ердоган държеше срещу Европа взе да му натежава !!!

 43. 43 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  ЕТИ СТИГА ГЛУПОСТИ,МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕш ,чЕ НЯМА ОБщ ЕВРОПЕЙСКИ ДОМ, А ЕДНО ОБЕЗЛИчЕНО КУЛТУРО ГЕОГРАФСКО ПРОСТРАНСТВО(ТОВА,КОЕТО СТОИ И НА БАНКНОТИТЕ ЕВРО),ОПРЕДЕЛЕНО ЗА ЗАСЕЛВАНЕ НА ПАПЛАч ОТ ЦЯЛ СВЯТ ,НО НАЙ-ВЕчЕ НА АФРИКАНЦИ(ПЕРФЕКТНИТЕ МюСюЛМАНИ ,ПОРАДИ ПРИМИТИВНОСТТА ИМ )И АРАБИ,НОСЕщИ СЪС СЕБЕ СИ ЕДИН ПРИМИТИВЕН ТРИБАЛЕН ,КОНФЛИКТЕН,АГРЕСИВЕН,ТОТАЛИТАРЕН,АБСОЛюТНО НЕСЪВМВСТИМ С ВСИчКО ТОВА ,КОЕТО Е НАПРАВИЛО ОТ европа- Европа КУЛТУРЕН МОДЕЛ.ВСЕ НЕщА ,КОИТО СЪС СИГУРНОСТ МНОГО ТЕ РАДВАТ. ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е ЗАщО ВЛАСТИМАщИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИСА РЕшИЛИ ДА СЕ САМОЗАТРИЯТ,ТОЕСТ ДА ЗАТРИЯТ НАРОДИТЕ СИ,ОТ ГЛУПОСТ(РАЗНИТЕ НЕОМАРКСИСТКИ ПСЕВДО ХУМАНИСТИчНИ ИДЕОЛОГИИ), ИЛИ ПРОДАЖНОСТ("СЪС АФРИКАНЦИТЕ СЕ ПЕчЕЛИ МНОГО ПО-ВЕчЕ ОТКОЛКОТО С ДРОГАТА""КАКТО САМОДОВОЛНО ЗАЯВИ БЕЗ ДА ЗНАЕ ,,чЕ ГО ЗАПИСВАТ, РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА КОМУНИСТИчЕСКИ КООПЕРАТИВ- ЗАНИМАВАщ СЕ С ОБСЛУЖВАНЕТО НА МАСИТЕ АФРИКАНЦИ,КОИТО ДО СКОРО КОРАБчЕТАТА НА шорош БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО СТВАРВАХА В ИТАЛИЯ).ВЪПРОСЪТ Е ДАЛИ ИСЛЯМЪТ щЕ СЕ НАЛОЖИ С ХАОС И КОНФЛИКТИ ИЛИ ПО НАчИНЪТ ТАКА ПРАВДОПОДОБНО ОПИСАН ОТ ГЕНИАЛНИЯТ МИшЕЛ УЕЛБЕК В "ПОДчИНЕНИЕ"

 44. 44 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 281 Неутрално

  "Събитията в Турция от последните месеци (чийто прираст слабо забележимо, но трайно се забавя) показват, че Анкара, която се държеше нравоучително с Европа, всъщност е избрала същия път."

  Турците са обикновени лаладжии, вярва им само който няма акъл.

 45. 45 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  Друг доклад на TEPAV от март 2019 г., "Сирийците в Истанбул и следвоенните гета", изследва три квартала в Истанбул, степента на интеграция и отношението към новодошлите. Макар в един от трите квартала да няма напрежение в резултат на успешни политики на интеграция, изследванията на терен оформят общи черти. И в трите сирийците владеят турски, но "говорят арабски в районите, където предимно живеят и работят, обличат се различно и проектират житейските си навици и практики". Те също така "избягват установяване на контакти с турски граждани" и "по-скоро пазаруват при сирийци". Жените не работят, повечето магазини ползват арабски надписи, не турски.
  *
  Как добре са описани проблемите с интеграцията, които даже са по-силно изразени и в Европа!

 46. 46 Профил на Красен
  Красен
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Виждам, че си сексуално притеснен :) Никоя конвенция или плакат или пък кампания, няма да те направи гей :) ..... виж латентните гейове са фрустрирани сексуално и се притесняват да не им посегнат :) ..... ти не мисли българите, когато Турция излезе от НАТО (рано или късно), ще имаш възможност да защитиш родината си с оръжие - тогава дано да не се случи да сме от различни страни на дулото :)

 47. 47 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Не мога да ги разбера турците какво имат пратив сирийците. Бежанците пишат на арабски, а Коранът също е писан и се чете на арабски. Самият Ердоган негласно иска да накара турците да наизостяват текстовете на корана и да увеличава религиозните училища. А там Коранът се чете само на арабски. Всеки турчин би трябвало да може да разчита тези сирийски текстове по магазините, щом е учил и зубрил Корана. Особено най-набожните последователи на Ердоган, които не могат да четат и пишат грамотно на турски с латиницата.

  Най-нормалното нещо е група мюсюлмански бежанци да бъде приети от съседна мюсюлманска държава. Защото там религията и обичаите са почти същите, както в родната страна. Много по-странно е някой сириец мюсюлманин да иска да ходи в Германия или Франция, където 90 % от населението е християнско и мюсюлманските празници нито се честват масово, нито са официални. Турция, Йордания, Ливан и другите съседни държави са най-подходящото място за мюсюлманските бежанци.

  Ердо се гордее с неговата религия и с неговите религиозни реформи. Ако не греша, нали в Корана пише, както и в Библията, че всеки трябва да помага на ближния, на човека в нужда, на босия на гладния... Тогава турците защо скачат срещу изгонените от войната бедни сирийци? Нали религиозна държава искат, нали за религиозния Ердоган гласуваха, нали са Правоверни мюсюлмани и спазват стриктно законите на Мохамед и Аллах? Мохамед казал "помагайте те бедния и гладния". Ето, имат си турците вече 4 млн. бедни и гладни, да помагат. Да, ама те атакуват тези бедни и гладни. Какво е това светотатство? Защо хулят така думите на пророка си и Аллаха си?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 48. 48 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Лидери в Европа изгубиха значително време и енергия за дребни политически цели, вместо да премисли политиките си за интеграция, въпреки че застаряващото население и нуждите на икономиката предполагат, че миграцията към Европа едва започва. *Такъв подход е напълно погрешен. Трябва целево да се търсят работници за вакантните работни места, които веднага да започнат работа или да са на обучение и издръжка на фирмите, които ги наемат, а не да се приемат мигранти на социал, които тепърва да се интегрират. Практиката показва, че веднъж на социал, нямат никакво желание да се квалифицират и започнат работа. Или ако най-накрая го направят за това са нужни десетина години, през което време смучат средства от социалната система.Държавите трябва да поставят своите интереси на първо място и миграцията да се контролира съобразно тези интереси, а не желанието на мигрантите.
  —цитат от коментар 36 на pamela


  А какво се "случва", с европейската Блу Кард(синя карта)?
  https://www.eu-bluecard.com/

  (не се чете)
 49. 49 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. При икономика в криза емигрантите винаги са в тежест. А интеграцията и там е химера. Различията между двете култури, особено в западна и северозападна Турция вече са много големи.

 50. 50 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Ами хайде навлизайте де.
  В статията ясно е казано НЯМА ЛУК.

 51. 51 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#47] от "Lou":

  И като прочетат арабските надписи и какво? Ще разберат ли какво пише?
  Това не е старотурски, буквите да са арабски, но написаното да е на турски език.
  Тези, които учат наизуст Корана в Турция в огромното си мнозинство не знаят арабски, т. е. наизустяват един текст, който не разбират. Ако и да могат да разчитат какво пише, това не значи, че разбират смисъла. Има и мнозина такива.
  Да не мислите, че хората които се молят в джамиите и казват наизуст цитати от Корана, които са на арабски, знаят арабски?

  ДБ=БКП
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#43] от "bnc59488372":

  ЕТИ СТИГА ГЛУПОСТИ,МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕш ,чЕ НЯМА ОБщ ЕВРОПЕЙСКИ ДОМ,
  =======
  :)......хайде .....почнаха сутрешните мераци.....
  До вчера се пъчехте със същото. ...

  Bukalemun
 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Интересно, че в провинция Хатай турците са повече от арабите ?!
  Все пак Турция я прилапа в началото на Втората световна война ,
  на границата със Сирия е като първа спирка за мигрантите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#22] от "tsvetko_51":Според мене, турците ще поставят на сирийците ребром въпроса - оставаш, но се асимилираш (никакви надписи на арабски по магазините, ходене само на турско училище и т.н.) или се връщаш обратно. Сериозна част от сирийците, които вече са започнали нов живот в Турция, ще приемат предложението за оставане. Второто поколение (подобно на всички емигранти по света) ще бъде вече турцизирано. Отделно, смятам, че турската държава има капацитета и опита, доброзорно да помогне за доинтегрирането на желаещите.
  —цитат от коментар 40 на DDR


  Пепел ти на езика! Демек, смяташ че ще има някаква турска версия на "Възродителен процес"?! 😲

  (не се чете)
 55. 55 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  В тази обстановка Ердоган се надява да договори със САЩ създаването на свободна зона в северна Сирия и заплашва с военна операция (наричана от Вашингтон немислима), ако това не се случи.==========Надява.......》》》.....заплашва....!С други думи ....организирания до съвършенство гео политически план срещу турската държава , завърши с провал .....И то с грандиозен провал......!!!Стигна се до ситуацията .....Турция вместо да се моли и надява ....решително настоява и дори заплашва да влезе в Сирия поради реално зародилите се поводи....Но някои ще кажат ''ама реди 20.....30 го имаше същото нещо''.....и с право.....До преди две десетилетия. ...светска Турция бе подлагана на АБСОЛЮТНО същия гео политически рекет....../изток ...запад/.....между чука и наковалнята. .....Обаче тогавашните светски генерали инстинктивно навлизаха в северна Сирия и Ирак. ......и избиваха всичко което им се изпречеше на пътя......и на следващия ден се завръщаха .....Тази развръзка на събитията бе и самата цел на прозападните им ортаци .....Така ....тогавашна Турция бе хвалена и награждавана с прозвището ''светска''....И докато от към запад ,турската държава ставаше от светска по светска .....то откъм изток бе ненавиждан и мразен прозападен плацдарм ......Ердоан и днешното турско правителство решиха да СЛОЖАТ КРАЙ на този убийствен за република Турция , гео политически кръговрат. .....Това е може би НАЙ ГЛАВАТА причина, РТЕ да бъде недолюбван сред западните среди......
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  САЩ не разрешават на Турция военна операция бе Мемедчо!Остансхте с пръст в устаа!САЩ командват парада защото са свръхсила,а Турция е слаба и банкрутирала държавица!Свиквай с реалностите и не пиши бисери!!!

  shlshlshlshl
 56. 56 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Над 3 млн емигранти! Каквато и даа е икономиката такова число няма начин да не създаде проблеми за която и да е държава.

 57. 57 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Весело

  Така първо да погледнем от сирийска страна, говорил съм със сириец, каза че Сирия никога вече няма да е същата, т. е. няма да има Сирия. Хората, които са избягали няма да се върнат по много различни причини, те си комуникират по интернет и се осведомяват какво е положението. Всички сирийци, които са вън от Сирия са злобни на Асад, защото той ги изгони. Те не искат Сирия на Асад.
  —цитат от коментар 33 на anonim440


  Какво да гледаш, като си правиш изводи от някакъв уж сириец(1?), който сигурно е от "умерената опозиция"?

  Първо: Асад НЕ е гонил никой! Второ: болшинството сирийци го поддържат, така че не ни говори за "всички"!

  (не се чете)
 58. 58 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#47] от "Lou":И като прочетат арабските надписи и какво? Ще разберат ли какво пише?Това не е старотурски, буквите да са арабски, но написаното да е на турски език.Тези, които учат наизуст Корана в Турция в огромното си мнозинство не знаят арабски, т. е. наизустяват един текст, който не разбират. Ако и да могат да разчитат какво пише, това не значи, че разбират смисъла. Има и мнозина такива.Да не мислите, че хората които се молят в джамиите и казват наизуст цитати от Корана, които са на арабски, знаят арабски?
  —цитат от коментар 51 на anonim440


  Всички езици от мюсюлманския свят произлизат от арабския. Разбира се, в резличните региони и племена голяма част от думите са видоизменени или сменени с други, но това е валидно за всички езици. Самият турски език е с 50 % арабски думи вътре. Дори турцизмите в българския език, които ние наричаме "турцизми", имат арабски произход. Какъвто език са говорили турците преди 100 години, такъв говорят и сега, със същите остовни битови думи и названия, но с малко нови съвременни думи заради напредването на епохата. Разликата е, че преди 100 години османските турци все още пишеха на арабски. Едва великия Ататюрк реши да вкара новосформираната Турция в крак с времето и еднолично зачеркна арабския, за да наложи съвременната латинска турска азбука. Така че, няма и 100 години от приемането на латиницата и терците вече забравили арабското писмо. Но пък зубрят Корана по него. И имат за източни съседи само държави с арабско писмо. Щом четат Корана на арабски и имат такива съседи, значи трябва и да могат да разчетат поне 1-2 думи. Както руснаците разчитат и разбират повечето български думи, защото са взели езика си от български монаси преди 1000 години. Както и ние българите разчитаме сръбски, полски и чешки думи. Нарича се обща езикова група.

  Ако Ердоган иска да върне Турция в Османския й период - и той неведнъж го е заявявал на митинги - значи трябва да учи турците да учат арабски. Защото Османската империя беше империя на исляма и официалният език беше арабски диалект с арабска абзука.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  През юни Ердоган заяви, че върналите се в зоната под турски контрол са около 330 хил. "Вярвам, че когато се реши проблемът в Манбидж и източно от Ефрат, броят много бързо ще достигне милион."
  ========
  Тук запада се уплаши и то сериозно. ....че Ердоан намери правилната формула. ...
  А на стареещия запад му трябват хора .....и то спешно....(пише го и в статията)

  Днес , след като бъде пречистена буферната зона , ще могат да се настанят между ....1.....1.5 милиона сирийци.....
  А това ще е пълния КРАХ на изхарчените досега пари .....за конфликта в Сирия .....
  Запада ще трябва да внася хора от други места .....

  Bukalemun
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#58] от "Lou":

  Всички езици от мюсюлманския свят произлизат от арабския.
  ========
  Пфффф....:).....егати глупостта .....
  Вече със сигурност няма да ти чета коментарите. .....
  И без друго бяха скучно фалшиви....

  Bukalemun
 61. 61 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Господа сирийците които са отишли в Турция е редно да приемат обичаите, езикът и всичко характерно за турците. Като не им харесва - обратно от където са пристигнали. Крайно време е и Европа да възприеме същите принципи. като си отишъл в една държава трябва да уважаваш начинът на живеещите там!
  Лошото е,че евролиберастите на го разбират. Бъдете сигурни, че Турция няма да направи тази грешка.

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#50] от "Да вярваме на истината":

  Ние сме си отдавна там......

  Bukalemun
 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#43] от "bnc59488372":

  ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е ЗАщО ВЛАСТИМАщИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИСА РЕшИЛИ ДА СЕ САМОЗАТРИЯТ,
  =========
  Тук вече избързваш.......
  Това е въпрос от висшя категория ......и (не се засягай) не сте в състояние да го осмислите......
  Въпроса ,де .....а какво остава за отговора му.....

  Bukalemun
 64. 64 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 428 Неутрално


  "Лидери в Европа изгубиха значително време и енергия за дребни политически цели, вместо да премисли политиките си за интеграция" - С това изречение накрая орезилихте цялата статия.

 65. 65 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#58] от "Lou":

  Той турският и до днес е пълен с арабски и персийски думи, но все пак се различава твърде много от арабският и от персийският език. Затова битови надписи няма как да бъдат разбрани, защото са на арабски. Езикът е друг. Ако сега може някой да разчита какво пише на немски, но не знае немски какво го ползва? Няма да разбира какво пише, ако и да може да чете. Турският език е част от тюркските езици, а арабският е част от афроазиатските езици. Тези два езика са от различни езикови семейства.

  ДБ=БКП
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Любопитно

  До коментар [#61] от "драган":

  Господа сирийците които са отишли в Турция е редно да приемат обичаите, езикът и всичко характерно за турците.
  =======
  Нищо подобно. ....
  Прочети още веднъж статията. ...и ще разбереш, че не е така .....
  Ние турците никога не сме интегрирали ......
  Няма и да интегрираме ......най вече защото е против волята на Аллах......!!!
  Кои сме ние простолюдните .....да се месим на волята на Всевишния.....!

  Bukalemun
 67. 67 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Колкото по-голяма кризичката в Турция, толкова по-голям шанса да вземем заводчета на VW.

 68. 68 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Турция изнемогва защото са в тежка икономическа криза,а Ердоганчо и компания не правят нужните икономически реформи!Бежан.ците са в тежест,но ако не бяха милиардите евра????Пълно безредие и анархия е в ердоганова Турция и не беше скучайно загубата на големите градове !В Истанбул таман два пъти!!!

  shlshlshlshl
 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Любопитно

  До коментар [#64] от "vovka":

  Тъкмо това щях да напиша и аз.....
  Що годе добра статия ....но с парадоксално лош финал.....

  :)....предполагам че се сещаш на какво се дължи. ...

  Bukalemun
 70. 70 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Че не е само на Европа проблем, не е. Ама Европа плати на Турция.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#67] от "rdb41527334":

  :)......
  Именно заради тоя дребнав манталитет на мислене ....хората на VW не ви предпочитат.....

  Bukalemun
 72. 72 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  ...Пепел ти на езика! Демек, смяташ че ще има някаква турска версия на "Възродителен процес"?! 😲....
  —цитат от коментар 54 на Бойчо Огнянов


  Не, не смятам. Мисля, че съм го написал ясно в поста ми, но ще го повторя още веднъж с други думи - смятам, че турската държава в един момент ще предложи на сирийците които желаят да останат в страната следната сделка - оставането в страната е за сметка на пълна и доброволна интеграция, която включва например: надписи по магазините само на турски език, децата да посещават само турски училища и т.н. Нищо възродително в това няма - подобни мерки например прилага Канада към желаещите да емигрират там - курсове за език, курсове що е то местен начин на живот, само местни училища и т.н (плюс там има и определени доброзорни часове отработени като доброволец за ползата на обществото - в смисъ, че никой не те кара да ги работиш, но се гледа с лошо око ако не си положил безплатен, доброволен общественополезен труд) Така или иначе много от сирийците вече имат втори дом в Турция и надали ще се върнат обратно - задачата която предстои пред турската държава е да не позволи да се капсулират по някакъв признак. А съм убеден, че много от сирийците къде доброволно, къде доброзорно ще приемат едни такива условия (както пише един съфорумник, в борбата между цветният телевизор и черно-белият хладилник винаги печели хладилника) - повечето хора не са герои и са патриоти на маса.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 73. 73 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#66] от "eti mehter":

  Сериозно?! Има ли арменци с арменски имена? Християни с християнски имена? Става дума тези етноси да имат турски паспорти с такива имена. При нас това не е проблем - турците са си с турски имена в документите.. Даже някои се подписват на латинеца. И никой не им прави проблеми.

 74. 74 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#58] от "Lou":

  Бъркате - тюрките са приели исляма, но нямат нищо общо с арабите. както и иранците.

 75. 75 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Ейй, Турция не знае какви инжИнери и лекари губи само. :)


 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Любопитно

  До коментар [#72] от "DDR":

  А съм убеден, че много от сирийците къде доброволно, къде доброзорно ще приемат едни такива условия
  =======
  Само че в анадолския манталитет .....доброзорния контекст липсва ......

  Дори и по времето на Османската империя , на Балканите са се употребявали изрази като .....булгар Михаил юнан (грък) Стамат , арнаут Ставри , ермени Кеворк. ....и т.н......
  Винаги се е наблягало към идентичността на субекта. ....какъвто той се чувства....
  Има даже и цели махали в Истанбул. ....като Арнауткьой....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#73] от "драган":

  Даже и в парламента. ....
  Питай ако искаш и DW .....но дали ще ти отговорят е вече друг въпрос. ...:)

  Bukalemun
 78. 78 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#72] от "DDR": А съм убеден, че много от сирийците къде доброволно, къде доброзорно ще приемат едни такива условия =======Само че в анадолския манталитет .....доброзорния контекст липсва ......Дори и по времето на Османската империя , на Балканите са се употребявали изрази като .....булгар Михаил юнан (грък) Стамат , арнаут Ставри , ермени Кеворк. ....и т.н......Винаги се е наблягало към идентичността на субекта. ....какъвто той се чувства....Има даже и цели махали в Истанбул. ....като Арнауткьой....
  —цитат от коментар 76 на eti mehter


  Под "доброзорно" има предвид, не че някой насила ще го кара нещо. Има пред вид, че този човек може вътрешно да не е съгласен и да иска да живее в Турция по сирийски, но разума и грижата за бъдещето на него и децата му го принуждават да се съобрази с реалностите на деня.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 79. 79 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#58] от "Lou":Той турският и до днес е пълен с арабски и персийски думи, но все пак се различава твърде много от арабският и от персийският език. Затова битови надписи няма как да бъдат разбрани, защото са на арабски. Езикът е друг. Ако сега може някой да разчита какво пише на немски, но не знае немски какво го ползва? Няма да разбира какво пише, ако и да може да чете. Турският език е част от тюркските езици, а арабският е част от афроазиатските езици. Тези два езика са от различни езикови семейства.
  —цитат от коментар 65 на anonim440


  Ето едно поприще, върху което Ердоган има още работа. След като върна бурките и традиционното облекло, забрани повечето светски науки и насърчи религиозните училища, сега е време да наложи и засилено обучение на арабски. Нали смята да празнува 100 години от създаването на съвременна Турция? Тъкмо по случай празника да въведе обратно арабската азбука, премахната от Ататюрк - така или иначе Ердо вече премахна огромна част от реформите на великия републикански лидер. Има още 5-10 години, за да постигне целта. Има и необходимите учители - цели 4 милиона сирийци, свободно пишещи и говорещи на арабски. Във всеки град и всяко село по един даскал да учи младите турчета на новата азбука.

  Ако си говорим сериозно, е абсолютен абсурд за зубриш Корана, след като не знаеш какво точно четеш и говориш. То ще излезе, че бай Хасан от Кърджалийско, който чете Корана на български, го разбира повече, отколкото Али Ръза бей в Турция, който го е учил само на арабски и нищо не вдява от написаното? Но пък е абсурдно и турците да не четат и разбират нито една арабска дума, щом четат това нещо в Корана и имат за съседи само пишещи на арабски. И аз не говоря френски, но щом видя една дума на френски и знам например песен, в която тя се използва, заедно с превода на песента, веднага мога да си я преведа поне основно като значение. Логично същото би трябвало да може и всеки турчин, който е зубрил Корана на арабски.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#78] от "DDR":

  Има пред вид, че този човек може вътрешно да не е съгласен и да иска да живее в Турция по сирийски, но разума и грижата за бъдещето на него и децата му го принуждават да се съобрази с реалностите на деня.
  =========
  Днес в Турция живеят много евреи.....но малцина от тях се чувстват като такива .....просто времето ги е асимилирало ......
  На времето, Султана ги е приел от Европа ....дал им е земя , да я обработват и прехранват......без да им е поставял условие да се интегрират......

  Bukalemun
 81. 81 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Яяя-я, сирийците - хем съседи, хем мюсюлмани... не можели ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ (според 80% от турците), говорели на своя език, обличали се различно, създавали потенциал за инциденти и се капсулирали в групи и квартали... Значи ШАНСЪТ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ в по-далечни, ХРИСТИЯНСКИ ДЪРЖАВИ - особено от Северна Европа, ще клони към пълната нула! Нали така излиза?
  И още нещо - стига с тази сълзлива формулировка "бягали от война"! Войната е де факто ГРАЖДАНСКА, от тези "бягащи" има 500 000 боеспособни мъже и младежи, които би трябвало да изберат СТРАНА във войната (със/против Асад, според своето сърце и убеждения) и да се сражават достойно за по-доброто бъдеще на родината си! А не - юруш към Европа, че там има евро, ред и цивилизация...
  Да, ще има жертви, но един ден ВСЯКА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА СВЪРШВА. И ще има по-хубава, нова Сирия, Либия, Ирак... Ако милиони американци бяха ръгнали да бягат в Канада и Мексико, вместо да се бият в Гражданската война? Ако още повече руснаци бяха хукнали на юг, вместо да леят кръв в Червената или Бялата армии? Историята щеше да е различна...
  А и други хора тук много логично са написали, че "бежанците" (ако приемем мигрантите за такива) мюсюлмани НАЙ-ДОБРЕ ЩЕ СЕ ВПИШАТ в съседни ислямски държави. И е някак странно защо не тръгват към Йордания, Саудитска Арабия, богатите ОАЕ? Хем по-близо, хем същия език, джамия до джамия, жените - с хиджаб, всичко е точно. Що Белгия, Холандия и Германия ги влекат?! Тук е моментът да се свали ЛИЦЕМЕРНАТА МАСКА и да се каже: "Миграцията по очевидно икономически, а НЕ хуманитарни подбуди НЕ МОЖЕ да е стихийна и безконтролна, тя - ако приемащите държави решат изобщо да я има - трябва да има механизми за селекция и контрол, както прави Австралия например. Или Нова Зеландия." Всичко друго е лява заблуда, смесена с критична доза демографско късогледство, което е като игра с кибрит на бензиностанцията.

 82. 82 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#33] от "anonim440":

  много хубав и стегнат анализ, колега.

 83. 83 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#65] от "anonim440":

  Голям смях с турският език.
  Османците говорят персийски или старобългарски както искате така го наричайте с арабски думи. В 16--и век във Волжска България под различни влияния включително и на арабския се формира днешният турски език. Автентичният турски, който можем да приемем за основа се среща днес при гагаузите (узите)
  Слава богу в България се осъзнаха и на думи старобългарски като гюл например спряха да пишат, че били турцизми.

 84. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#83] от "Да вярваме на истината":

  Аааайде .....появи се още един турковед......:)

  Тюркската езикова група е с давност от 6000 години. .....
  А ако китайците позволят да бъдат обстойно проучени и ''белите пирамиди'' ....цифрата вероятно ще се удвои .....
  Каква ''волжска България''.....кви пет лева....?

  Bukalemun
 85. 85 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#78] от "DDR": ......На времето, Султана ги е приел от Европа ....дал им е земя , да я обработват и прехранват......без да им е поставял условие да се интегрират......
  —цитат от коментар 80 на eti mehter


  По времето когато Султана ги е приемал, не са съществували националните държави в смисъла, който влагаме сега. Така, че Султана е приел едни обещаващо платежоспособни данъкоплтци, които не са имали намерение да му правят проблеми. По същият начин Източната римска империя е приемала федератите, Руската империя немските заселници и т.н. Тогава важно е било, че си поданик на ...Еди кой си и че служиш на Еди кой си. Сега, Турция си е малко или много една национална държава с всички плюсове и минуси от това. Времената от Османската империя на етническите махали, местното самоуправление и общностният съд за битови престъпления са невъзвратно отминали. Реалностите са други - за добро или за лошо.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#85] от "DDR":

  По времето когато Султана ги е приемал, не са съществували националните държави в смисъла, който влагаме сега.
  ========
  Ами то ......това време вече отмира.......
  Започва ерата на влиянията. .....кой докъдето му стига гласа......
  И всеки лидер прави всичко възможно да заеме по предна позиция , след като тая работа стане официална.....
  Ердо с широката си душа.......Путин с кгбейския си манталитет .....Тръмп с широкия си толеранс между глупости и сериозни неща ......
  Всеки лидер използва до максимум ценностите , оставени от дедите му.....

  Bukalemun
 87. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Любопитно

  До коментар [#83] от "Да вярваме на истината":

  Автентичният турски, който можем да приемем за основа се среща днес при гагаузите (узите)
  =======
  А гагаузкия език не е турски .....той е тЮркски ......и много прилича дори на якутския......

  Bukalemun
 88. 88 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#83] от "Да вярваме на истината":

  Просто прабългарите са тюрки и говорят на тюркски език.

  ДБ=БКП
 89. 89 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#87] от "eti mehter":

  Чист турски си е. Влез в ютуб и ги чуй как говорят.

  ДБ=БКП
 90. 90 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тукашните коментиращи "либерали" както винаги сте много силни на приказки особено на тема свързана с Турция или Русия. Ако на Територията плъзнат и половината от пришълците там ще виетр на умряло. Българина е по голям расист от турчина ама както винаги се прави (на приказки) на по голям християнин и от папата.
  —цитат от коментар 9 на GreenBush


  Кой папа? Ако е тоя, последния, дето каза че македонците са отделен народ, а не българи, а мерси!

 91. 91 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 899 Любопитно

  Много голям ферман!
  Някой чете ли го целия??

  В Русия съм! В Русия съм!
 92. 92 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Коментатори 83 и 87, вземете си поспорете по теми които разбирате.
  Гагаузкият език е изкл'чително близък до турският а още по близо е до диалекта използван от българските турци.... Гагауз = Гьокоуз......Уз=Оуз....тюркски племена...
  Въобще....турският език е от семейството на тюркските езици.....арабският от семитските..нищо общо до тук.....все едно да кажем, че китайският и английският са от едно семйство езици...защото видиш ли китайците използват някои английски думи.....
  Въобще какъв 16 век, старобългарски и др.
  Турският ( в Турция ) и преди през Османско и сега в 21 в. си е турски, част от тюркското семйство, разбира се с последвалата еволюция и развитие както всички други езици....Използвали били персийски и арабски... ами ползвали са административно.. без да се наложи да заменят езика си..... кой език няма чуждици? А тези арабски и персийски езици колко са взаимствали от тюркският?
  Естествени процеси във всеки език по света...

  "More Majorum"
 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#89] от "anonim440":

  Ти май не си на ясно ......какво е турски език .....и какво е тюркоезична група .....
  Първото е официално приет език на отделна държава ....а второто е многонационална езикова група , притежаваща един корен ......
  Съвременните езиковеди приемат като най оригинален , диалекта на днешен Киргизистан.....
  А това че езици като гагаузкия и азербайжанския приличат доста много на турския ....е отделен аргумент , оповаващ се най вече под въздействието на ОИ .
  Не се подвеждай с аргумента, че Анадола е епицентър на тюркоезичния свят....

  Bukalemun
 94. 94 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Проблемът е в самата Сирия. В момента това е територии, а не държава. Държавата на Асад е нещо странно. Губят хора, производство съсипано, а съществуват някак си. Другите на територията не искат Асад, трети избягаха. Ако всички те милеят за родината си, трябва да намерят с международна помощ решение и всички да се върнат по домовете си. Европа, като най заинтересована трябва да тропне на масата, да се озъби дипломатично на САЩ, Русия, Иран,Турция и Асад.

 95. 95 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  До коментар [#83] от "Да вярваме на истината":Просто прабългарите са тюрки и говорят на тюркски език.
  —цитат от коментар 88 на anonim440


  ама как няма да не са баш тюрки прабългарите :-) всичко извън Иран е Туран и всички са тюрки начело с китайския император и индианците в двете америки
  ... по същата логика който не е в Париж е в Прованс = няма къде другаде

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 96. 96 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#93] от "eti mehter":

  Е те гагаузите си говорят турски. Не се различава турският им от турският в Турция. Не е като при азерите.
  То и в България (североизток) е пълно с гагаузи и си говорят турски.

  ДБ=БКП
 97. 97 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#95] от "dark'star":

  Всички историци казват, че прабългарите са тюрки.

  ДБ=БКП
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#98] от "Тиква загубена":

  Руснаци, англичани...
  Интересно...

  ДБ=БКП
 100. 100 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Турците да не реват. След като са приели религията на арабската мутра Мехмед, сега да му приемат и арабите.Karma is a bitch. (cc)
  —цитат от коментар 5 на БМЗ


  Факт! Ако не бяха приели религията на умопобъркания арабин, Турция сега щеше да бъде от Тбилиси до Виена и от Йерусалим до Киев.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK