Монголия иска САЩ да станат нейният "трети съсед"

Монголия иска САЩ да станат нейният "трети съсед"

© Idrees Ali, REUTERSПоставил ръка върху гривата на силен монголски кон, американският министър на отбраната Марк Еспър му даде името на един от великите военни на Америка, опитвайки се да укрепи военните връзки между САЩ и тази нямаща излаз на море демокрация, притисната между Русия и Китай.


"Бих искал да кръстя този чудесно изглеждащ кон Маршал - на името на генерал Джордж Маршал", каза днес Еспър, който получи като подарък 7-годишен кафяв кон по време на отдавна съхранена традиционна церемония в монголското министерство на отбраната.


Посещението на Еспър в Улан Батор - третата среща на САЩ с Монголия през последните седмици, подчерта ключовата й роля в новата отбранителна стратегия на Америка, посочваща Китай и Русия като главни съперници.
Монголия, която има население малко над 3 милиона души, пръснато на територия два пъти по-голяма от площта на Тексас, се стреми да запази своята независимост от Пекин и Москва, като засилва връзките си с други световни сили, включително САЩ. Тя определя САЩ като "трети съсед".
По време на едноседмичното си пътуване в азиатско-тихоокеанския регион Еспър дава да се разбере, че противодействието на агресивните и дестабилизиращи дейности на Китай в региона е главен приоритет на американското правителство. Той каза, че тези дейности включват милитаризирането от Пекин на изкуствени острови в Южнокитайско море, усилия за използване на хищническа икономическа политика и дългове за сделки със суверенитет и кампания за насърчаване на подкрепяни от държавата кражби на интелектуална собственост на други страни.


"Трябва да бъдем предпазливи към техните опити за печелене на преимущества в много от тези страни", заяви Еспър пред репортери, придружаващи го при пътуването в Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея и Монголия тази седмица. Той каза, че


САЩ се стремят да изградят отношения с ключови страни в индо-тихоокеанския регион,


които имат общи ценности и уважават суверенитета една на друга, "независимо дали сега посещението е в Монголия, Виетнам, бъдещо пътуване, Индонезия, други страни, които според мен са ключови".


Посещението му в Монголия продължи по-малко от 24 часа, но Еспър каза на своя монголски колега Нямаа Енхболд, че то му дава "възможност да проучи различни начини, по които може още повече да бъдат засилени връзките" между двете държави.


Застанал пред министерството, само на няколко крачки от голяма статуя на прочутия основател на Монголия Чингис хан, Еспър разказа история за това как Маршал наказал един от своите войници, ударил монголски кон, който бил инатлив. Еспър каза, че Маршал високо ценял конете. Докато той говореше, конят, току-що получил името Маршал, се прозяваше и стоеше търпеливо, а Еспър го потупваше по врата.


"Той е доволен", каза Еспър. "Обича името си." Еспър също така подари на човека, който се грижи за коня, одеяло за седло, върху което беше изрисувано името и емблемата на Старата гвардия на американските сухопътни сили.


Конете, отглеждани за издръжливост, винаги остават в Монголия,


а традицията повелява получателите да ги кръстят на нещо, което смятат за важно. Миналата седмица монголското правителство даде един на 13-годишния син на президента Доналд Тръмп - Барън, който го кръсти Виктъри (Победа). Бившият шеф на Пентагона Чък Хейгъл получи монголски кон, когато пристигна на посещение през 2014 г., а бившият министър на отбраната Доналд Ръмсфелд получи един, когато отиде през 2005 г. Хейгъл кръсти своя 9-годишен кастриран кон с окраска, подобна на еленова, Шамрок (Детелина), а Ръмсфелд кръсти своя Монтана, защото пустият планински пейзаж около монголската столица му напомнял за този щат.


Еспър е първият шеф на Пентагона, дошъл на посещение след Хейгъл. Това стана, след като миналата седмица монголският президент Халтмаагийн Батулга пристигна в Белия дом - първото подобно посещение от 2011 г. Освен това съветникът по националната сигурност Джон Болтън отиде в Монголия през юни.


Еспър каза, че нямал конкретни цели при посещението, включващо търсене на начини как Пентагонът може да разшири военното си сътрудничество с Монголия. Вместо това той каза, че иска да изгради по-силни отношения на висше ниво в отбраната.


Бюджетът за чуждестранни операции на Държавния департамент за 2019 г. ясно очерта важността на Монголия, заявявайки, че основните цели на американската подкрепа са да се "гарантира, че


Съединените щати остават предпочитан партньор пред географските съседи Русия и Китай".


А макар американски служители да настояват, че Америка не иска държавите да избират между Съединените щати и Китай, Еспър каза: "Ние трябва да можем да се съревноваваме с тях."


Висш американски служител каза, че САЩ се стремят да разширят сътрудничеството си с Монголия в отбраната и разузнаването, като отбеляза, че нейното местоположение я прави идеална за подслушвателни постове и наблюдателски станции за следене на двата американски противника. Служителят не беше упълномощен открито да обсъжда подробности, затова пожела да остане анонимен.


При войните в Ирак и Афганистан монголски войски последователно са били забележима сила, често гарантирайки сигурността в американски обекти. Страната все още има над 200 военни в Афганистан. Освен това американски войски често провеждат обучение в студено време в Монголия. А през юни американски и монголски сили участваха в годишното военно учение "Хан Куест", съсредоточено върху мироопазване и друго обучение за оперативна съвместимост.


В по-широк план Монголия иска да увеличи търговията си със САЩ и това беше ключова тема, когато Батулга се срещна с президента Доналд Тръмп миналата седмица. Страната се стреми да разнообрази своите търговски потоци, тъй като Китай купува над 85 процента от монголския износ.


САЩ се интересуват от икономическите ресурси на Монголия, включително редки земни метали и кашмир. По-голямата част от монголския суров кашмир се довършва в Китай, което поражда интерес от намиране на друг пазар, за да се засили конкуренцията.


САЩ са готови да помогнат на Монголия да разшири достъпа си до Транссибирския тръбопровод, позволявайки по този начин маршрут за доставка на стоки за Запада, различен от този през Китай. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK