Саудитска Арабия строи град на бъдещето, докато стотици хиляди мечтаят за дом

Саудитска Арабия строи град на бъдещето, докато стотици хиляди мечтаят за дом

© Faisal Al Nasser, ReutersСаудитска Арабия строи футуристичен мегаполис с говорещи роботи и летящи таксита, но за стотици хиляди души притежаването на къща остава почти непостижима цел. Жилището е потенциален показател за обществено недоволство в страната, където домовете на достъпни цени остават недостижими за мнозина. Това е голямо предизвикателство за принца престолонаследник Мохамед бин Салман, който се стреми да реформира прекалено зависимата от петрола икономика.


В продължение на десетилетия кралството, където нямаше данъчно облагане, отпускаше безлихвени жилищни заеми.


С края на социалната държава обаче то вече насърчава ипотечни заеми в рамките на спорна промяна в политиката, която може да засегне средната класа. 39-годишният университетски преподавател Абдула, който е баща на три деца и наемател на апартамент в Рияд, мечтае да построи своя къща в предградие на столицата.
След като чакал десет години за безлихвен заем от Фонда за жилищно развитие към министерството на жилищното строителство, той казва, че бил насочен към търговска банка за заем от 445 хил. риала (119 хил. долара). Отделно е взел заем за парцел в размер на 350 хил. риала.
Фондът се е съгласил да му възстанови една четвърт от заема за 450 хил. риала, но парите не са му стигнали и строежът е спрял през май. Сумите са поглъщали около половината от месечната му заплата от 20 хил. риала (5300 долара) заради повишаване на жизнения стандарт. "Системата (с ипотечни заеми) унищожава средната класа, задушава ни", казва той пред наполовина построената си къща и настоява да се върнат безлихвените заеми.


"Двойно напрежение"


Тези граждани от средната класа казват, че се затрудняват да изплащат заемите си откакто бяха понижени държавните субсидии върху водата, електричеството и бензина и беше въведен ДДС от 5 процента. 41-годишният чиновник Маджид смята, че няма да успее да изплати лихвен заем със заплатата си от 14 820 риала (3950 долара), която е малко над средната заплата в страната.


Той е един от включените в списък на чакащи на Фонда за безлихвени заеми. По официални данни в него са записани 500 хил. души. Окончателно решение по казусите им се очаква през 2020 г. За да се излезе от тази жилищна криза, трябва "да се стимулира финансирането на частния сектор и да се намали дългогодишната зависимост от субсидиите", заявява саудитският експерт Наджах ал Отаиби.


Саудитска Арабия е изправена пред икономически затруднения. Очаква се през 2019 г. бюджетният дефицит да достигне 35 млрд. долара, което е 4.2 процента от БВП. "Има двойно напрежение: първо, трябва да се осигурят жилища на достъпни цени на младото поколение, което страда от по-високия стандарт на живот и намалени субсидии, второ, трябва да се увеличат кредитните продукти и да се насърчи нарастване на потреблението", обяснява Карън Йънг от "Америкън ентърпрайс инститют".


Правителството уверява, че се стреми да установи партньорство с частния сектор за построяване на около 1.5 милиона жилища на достъпни цени.


"Гняв"


Достъпът до жилище е един от крайъгълните камъни на програмата за реформи "Визия 2030" на принца престолонаследник. Около 50 процента от населението от 20.7 млн. саудитци са били собственици на жилището си през 2017 г. Програмата си поставя за цел този дял да достигне 70 процента през 2030 г. Кралството иска също до 2020 г. да намали цената на средната къща до пет пъти средния годишен доход в сравнение с 10 пъти през 2015 г.


Министерството на жилищното строителство задейства няколко програми за смекчаване на кризата и иска да увеличи общата сума на заемите на 502 млрд. риала (133 млрд. долара) до 2020 г., в сравнение с 290 милиарда риала през 2017 г.


Някои саудитци обаче са недоволни от големи проекти като мегаполиса НЕОМ за 500 млрд. долара в северозападната част на кралството. През 2011 г. покойният крал Абдула отпусна 250 млрд. долара на министерството на жилищното строителство. Смята се, че тази мярка е целяла да успокои общественото недоволство в момент, когато регионът беше обхванат от демонстрациите на Арабската пролет.


"Къде обаче са отишли 250-те млрд. риала?", питат саудитците в социалните мрежи. Маджид, който от години чака заем от Фонда, може да наеме само едно малко жилище. "Когато осемгодишната ми дъщеря трябва да се преоблича пред братята си ме е срам, че нямам по-голяма къща. Това ме ядосва", казва той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3471 Весело

  Че то до сега при тях е имало социализъм! Безлихвени заеми, собственици да станат 70% от населението, де го дават така? Държавата да дава без пари? Я бързо лихвите да станат 8-10%! Пуснете колекторски фирми да събират пари от закъснелите длъжници! Банките да искат по петима поръчители с гарантирани държавни заплати. Хайлази с хайлази такива!

 2. 2 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Весело

  Ами да вземат малко клети инженери и учители при тях. От един дол камилари са все пак 😂

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Работещи бедни има само в България.
  В останалата част на света трудЯщите са милионери в рубли.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4130 Неутрално

  А в България, дори без нефт, с 50 години комунизъм и още 30 демократично крадене, всеки е със жилище..
  Кажи му арабин, и повече не му казвай нищо...

  Скоростен индекс "Y"
 5. 5 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Да видим. Купуват оръжие за стотици милиарди. Водят война в Йемен която струва милиарди. Спонсорират салафитски проповедници и храмове по целия свят и терористични групи в съседни и други държави. За милиарди. В същото време имат около 1000 принца, които струват на държавата милиарди... Ми сменете системата.

 6. 6 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 629 Весело

  До коментар [#4] от "hamiltonf":
  ...че и по две жилища?!

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4130 Весело

  До коментар [#6] от "bosev.asen":

  Че и нагоре...

  Скоростен индекс "Y"
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Артекс?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3797 Любопитно

  Града е по проект и поръчка на Израел.........и за начало , съотношението между хора и роботи ще е 40/60 .....и тенденцията е в града да останат само роботи.....

  Тия подробности защо са изпуснати ?
  ИИ ".София "..... защо "поиска" саудитско гражданство.....?

  Bukalemun
 10. 10 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  К'ви са тези лихвени заеми? Нали брадатия педофил и козотаковач не позволява плащането на лихва?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 11. 11 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Средна заплата 4000 долара чисти, без данъци и осигуровки, спонсорирани ток, вода и бензин и недоволни, че държавата им покрива само част от заема. Тия сигурно под собствена къща разбират поне 5 декара разгърната площ.

 12. 12 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Да им имам проблемите.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  "Къде обаче са отишли 250-те млрд. риала?"
  ______________
  Ай са все пак това е град в пустиня! София е един от най-добре снабдените с чиста вода в света! С милиард и половина бюджет си имаме над 1500 бездомни клошари, без да смятаме номадите!

  А в България, дори без нефт, с 50 години комунизъм и още 30 демократично крадене, всеки е със жилище..Кажи му арабин, и повече не му казвай нищо...
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Нещо пак не си разбрал! Как излезе някой некролог в София значи ,че на някой са му свършили мъките и порасналия Христофор Белокровский идвам от Америка да продава семейния имот а накой амбициозен меринджей продал бащината си селска нива ще си купи панелката. Или по-зле ще я купи с ипотечен заем огромна лихва който ще изплаща 20-30г.!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Перфектно. Скоро всички ще се изнасяме за СА! Превърнала се е в страхотно място за живот, заедно с емирствата.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 15. 15 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#5] от "diegos":

  Няма кво да разбираме , в заглавието е написано , че Саудитска Арабия не може да осигури дом на много хора , но примерите , които са дали на хора със заплати 4-5 хиляди долара на месец при почти безплатни ток , газ , бензин и тн , и явно те под дом разбират минимум 1000 квадратни метра РЗП лукс изпълнение за да има място за няколко съпруги и 10 -15 деца . Да това СА не може да го осигури на всички своио граждани. Но като гледам е осигурила на повечето си граждани по добър стандарт от този на средностатистическият немец , но без да ги кара да блъскат.

 16. 16 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван К.":

  Защото спят под нефт. Но той вече не е панацея. Бъди убеден, че преди 20-30 години, са имали много по висок стандарт и децата на поколението от 80-те, 90-те, живеят по лошо от родителите си. Което на фона на нашия стандарт сигурно ни се струва кощунство, ама... като си свикнал да не работиш, а да ти капе и държавата да те осигурява още докато си проплакал... всяка промяна в негативен план ти идва шокова.

  Немците не ги мисля- те работят, не разчитат на нефт.

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3797 Любопитно

  До коментар [#15] от "Иван К.":

  Града няма да е за хора.....
  В статията са го намекнали тактично.....но форумната фауна се е впуснала в дребно бакалски сметки и изчисления ......м.квадратура /пари........
  Най вероятно .....за стотината от големците на планетата .... заобиколени от всевъзможна прислуга от роботи......

  Bukalemun
 18. 18 Профил на sha16312238
  sha16312238
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Тоз кво реве парцел и строеж на къща му излизат 40 заплати...!

 19. 19 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#14] от "LiberalToTheBones":

  Муня, хомосексуализмът там се наказва със смърт.Да си знаеш, де...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 20. 20 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1950 Весело

  Те явно и за бира мечтаят... с тази огромна отварачка на снимката. :)

 21. 21 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Е баси хрантутниците ! С по 5000 долара заплата, не искат да изплащат заеми! А строителството им излиза евтино, защото работниците им - индийци и пакистанци им работят за по200-300 долара на месец. Отделно - евтино гориво.

 22. 22 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Каква драма, любителите на секса с камили и дебели нинджи не можели да си изплащат заемите. Нефтът не е вечен, да свикват.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2367 Разстроено

  Перфектно. Скоро всички ще се изнасяме за СА! Превърнала се е в страхотно място за живот, заедно с емирствата.
  —цитат от коментар 14 на LiberalToTheBones


  Има малко условие: Само ако приемете исляма (и ислямската автокрация на една абсолютна монархия)

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Дневник пак защитава левите политики. :)

  Начи правителството на СА да даде пари на средната класа да си построят къщи. :)

 25. 25 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 348 Весело

  До коментар [#14] от "LiberalToTheBones":
  давай, там ще ти уважат либерализма :)))

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7689 Неутрално

  Толкова години субсидии, безплатни услуги, големи заплати. Айде да се научат повече да работят и сами да се справят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK