Китай не би рискувал с нов "Тянанмън" в Хонконг

Китай не би рискувал с нов "Тянанмън" в Хонконг

© Thomas Peter, ReutersКитай оставя над Хонконг да тегне заплахата от силова интервенция, която да сложи край на демонстрациите. Икономическият риск обаче вероятно ще обезсърчи Пекин да извърши нов "Тянанмън" в бившата британска колония, твърдят експерти. "Тези, които си играят с огъня, ще загинат в пламъци", предупреди миналата седмица високопоставен служител на комунистическия режим, който разкритикува растящото насилие на демонстрациите, което полицията на Хонконг не успява да възпре.


В илюстрация към думите си Пекин разпространи видеоклипове как китайската армия тренира разпръскване на демонстранти, като по-този начин засили очакванията за интервенция в Хонконг, която да сложи край на протестното движение. "Пекин използва заплахата от китайската армия или друга форма на директна интервенция, за да уплаши демонстрантите. С оглед обаче рисковете на ситуацията в Хонконг и опасността за репутацията и икономиката на Китай изпращането на китайската армия (в Хонконг) би било много опасно", твърди експертът Бен Бланд от австралийския институт "Лоуи".


Китайската армия не е използвана срещу демонстранти от репресиите на "Тянанмън" в Пекин през юни 1989 г. Тогава загинаха стотици, а по някои данни над хиляда души, като впоследствие се стигна до две години на частична стагнация на икономиката, а Китай попадна в международна изолация.
Тридесет години по-късно Уър Кайси, бивш студентски предводител от протестното движение на "Тянанмън", се съмнява, че Пекин ще поеме риска да изпрати армията по улиците на ключов финансов център като Хонконг. "Не бива да забравяме, че китайското правителство се ръководи от интереса си и че личният интерес на китайските лидери е свързан със запазването на икономическата стабилност на Хонконг. Мисля, че те разбраха, че за прибягването до армията се плаща доста висока цена", казва Уър Кайси от Тайван, където живее в изгнание.
Евентуална военна интервенция би имала освен това и унищожителен ефект върху Тайван, който Пекин се опитва да убеди да мине под китайски контрол.


"Черпене на опит от Запада"


По силата на специалния статут на бившата британска колония, върната на Китай през 1997 г., гарнизонът на китайската армия, който наброява няколко хиляди души, не може да прави интервенции в Хонконг, освен ако местните власти не поискат това.


След 1989 г. китайската армия усъвършенства техниките си за съхраняване на реда, което би й позволило да направи по-малко кървава интервенция от тази в Пекин. "Репресиите на "Тянанмън" бяха голям урок за Китайската комунистическа партия", отбелязва политологът У Цян от университета Цинхуа в Пекин.


След клането западните страни наложиха ембарго на продажбата на оръжия на Китай, но това не попречи на засиленото сътрудничество между Пекин и полицейските сили на европейски държави и САЩ, имащи повече опит с безкръвното справяне с демонстрации, казва той. "Голяма част от това сътрудничество бе фокусирана върху това как да се реагира при политически безредици и срещу мирни демонстранти. Голям опит бе почерпен от европейските страни и САЩ", изтъква У.


Остава да видим как китайските сили и демонстрантите ще действат при реални условия. "Китайският режим няма опит с операции при безредици в условията на свободно общество, той си остава във фазата на обучението", смята У Цян.


Дегизирани полицаи?


Дори комунистическият режим да се откаже открито да използва армията, той може вместо това тайно да изпрати войници и полицаи от континентален Китай, прогнозира китаистът Уили Лам от Китайския университет в Хонконг. "Те ще носят униформи на полицията на Хонконг, за да не се говори за официално разполагане (на китайски сили)", предполага експертът.


В комюнике от четвъртък полицията на Хонконг категорично отрече "твърденията", че в редиците ѝ вече има подкрепления от континентален Китай. Миналия вторник имаше учение за действия при условия на безредици в град Шънчжън, недалеч от Хонконг. В учението участваха най-малко 12 хил. души, съобщи местната полиция във видеоклип, който, изглежда, имаше за цел да въздейства на демонстрантите в Хонконг.


Но не само на тях.


"Става дума най-вече да се попречи на ситуацията в Хонконг да се разпространи в континентален Китай", казва професор У Цян. "Това, което плаши китайските власти, са последиците в самия Китай", твърди китаистът Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет в Хонконг. "Изправени пред това предизвикателство за партийната диктатура", китайските лидери "се усещат застрашени и стават по-склонни да прибягнат до репресивни мерки" в Хонконг, предупреждава той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  по вероятно е вълненията да се разпространят в Китай ,отколкото да бъдат задушени със сила и комунистически начини в Хонг Конг.

 2. 2 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Въобще не съм сигурен, комунисти власт само с кръв дават.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 3. 3 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  по вероятно е вълненията да се разпространят в Китай ,отколкото да бъдат задушени със сила и комунистически начини в Хонг Конг.
  —цитат от коментар 1 на edin drug


  А ако не се разпространят ? Останалата част от Китай засега не проявява никаква активност.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 4. 4 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Китайската армия не е използвана срещу демонстранти от репресиите на "Тянанмън" в Пекин през юни 1989 г. Тогава загинаха стотици, а по някои данни над хиляда души, като впоследствие се стигна до две години на частична стагнация на икономиката, а Китай попадна в международна изолация.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Частична стагнация на икономиката !!!
  Китайската маоистка икономика беше в тотален разпад, както беше и нашата 1989-а и както завършва всяка комунистическа икономика независимо от версията на марксизма.
  Затова китайските маоистки старчоци ударно въведоха феодалния си капитализъм, инак никакви танкови вериги нямаше да им помогнат срещу разбеснелия се народ.
  Е, както се вижда просто отложиха нещата.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 5. 5 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  "Не бива да забравяме, че китайското правителство се ръководи от интереса си и че личният интерес на китайските лидери е свързан със запазването на икономическата стабилност на Хонконг.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Личният интерес на китайските лидери е преди всичко запазването на властта им над Китай за която власт бунтовете в Хонконг са сериозна заплаха.
  Затова китайските комунистически лидери нямат ама никаква дилема да пролеят каквото и да е количество кръв.
  Питайте Нойзи, той ги разбира тези неща.
  Не случайно Сталин му е идол.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 6. 6 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2349 Любопитно

  Преди двадесет години на Хонконг са обещани петдесет години свобода преди окончателното сливане с Китай и макар,че идването на порядките от Китай да е неизбежно,това съвсем не означава,че гражданите на Хонконг са готови(и някога)да приемат това.Както казват много от протестиращите:"Ние не искаме Хонконг да се превърне в Китай!"
  Трудно ще се съгласят с превръщането на Хонконг в Китай хора,които смятат,че :"Хонконг е място,където може да изразяваш свободно мнението си по всякакви въпроси - политика,социални въпроси,всичко.А сега трябва да внимааваме,какво публикуваме.Трябва да трием редовно съобщенията си или списъците на сайтовете,които сме посетили,за да не бъдем проследени."
  Та,на др.Си ще му е доста трудно.Все -пак,сега не е 1989 година.Има разлика.А и в Хонконг няма "Тянанмън"...

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ian Smith":

  Имат дилема китайските комунисти - да се откажат от комунизма. Поне в Хонг-Конг да не го въвеждат.
  Лаврентий Павлович Берия след като уби Сталин реши да даде свобода на Източна Германия. Не стана,свалиха го от власт с обвинението че е предал комунизма. Хрушчов реши да продължи строителството на комунизма в ГДР-то и даже построи Берлинска стена. И какво се получи? Едно нищо. През 1989г. Стената беше бутната и днес Източна Германия е в НАТО и ЕС. Да бяха послушали Берия.
  Мисълта ми е че Китай ако пролее кръв в Хонг-Конг свободолюбивото население там просто ще се изсели в Сингапур или Тайван. И Хонг-Конг ще отиде в канавката. Пекин да въвежда комунистически порядки в Хонг-Конг е толкова безсмислено колкото беше опита на СССР да комунизира Източна Германия.

 8. 8 Профил на wxq03574427
  wxq03574427
  Рейтинг: 530 Неутрално

  И защо американските агенти хфъргат тухли и молотов коктейл по мирната полиция
  Да не би да са седерасти

  Антиседераст
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9913 Неутрално

  Китай се плаши от Хонконгския пример...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  " В илюстрация към думите си Пекин разпространи видеоклипове как китайската армия тренира разпръскване на демонстранти, като по-този начин засили очакванията за интервенция в Хонконг, която да сложи край на протестното движение. "Пекин използва заплахата от китайската армия или друга форма на директна интервенция, за да уплаши демонстрантите. С оглед обаче рисковете на ситуацията в Хонконг и опасността за репутацията и икономиката на Китай изпращането на китайската армия (в Хонконг) би било много опасно", твърди експертът Бен Бланд от австралийския институт "Лоуи".'

  Това ако се случи, със сигурност Китай ще бъде сериозно санкциониран и от останалия свят, извън САЩ, за подобна военна интервенция в Хонконг, вероятно от ЕС, Япония и Австралия със съвместни действия, а икономиката му и без това вече търпи сериозни загуби от търговския конфликт с Вашингтон !

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  Оммм, Оммм, Оммм ...

  На другаря Си и на другите китайски ръководни другари, особено от НОА, със сигурност хич не им е гот от ставащото и със сигурност "втори Тянънмън" ще им донесе проблеми, но ... зависи какво стои от другата страна на кантара.
  А там са струпани не само "суверенитетът", и то не само като емоционална чувствителност, не само имиджът, нещо изключително важно според китайския манталитет, но и амбициите на Китай за Глобална сила.
  Та хич не съм сигурен, че заклинанията на другарете от статията, че Пекин ша "клекне" и ша свива уши, докато в Хонгконг няколко хиляди младежи си разиграват коня, имат сериозна основа.

  Лично аз очаквам Пекин да я кара бавно и подмолно. И не заради някакви "санкции на международната демократична общност", а най-вече заради имиджа. Няма да оставят тази работа така ...

 12. 12 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Чисто технически китайската армия има възможностите да блокира Интернет и да ограничи медииното отразяване, но при такива мащаби е нейзбежно рано или късно да се появи снимков материал. Обаче големите конвои с военна техника който пристигнаха в града изглеждат доста заплашително.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4019 Любопитно

  "Тридесет години по-късно Уър Кайси, бивш студентски предводител от протестното движение на "Тянанмън", се съмнява, че Пекин ще поеме риска да изпрати армията по улиците на ключов финансов център като Хонконг."

  Дано Уър е прав за това. Китайското правителство трябва да води преговори с продемократичните демонстранти в Хонг Конг. И да се постигне някакво мирно споразумение с тях.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4019 Весело

  До коментар [#9] от "penetrating":

  Хонг конгския премиер Кари Лам се избира от Китай. :-) Хонгконците, които протестират в последните седмици искат нейната оставка. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Оскиморон!!!!
  Един диктатор не би рискувал да действа като диктатор.

  подпис
 16. 16 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2848 Весело

  Ако Китай започне масови репресии ще последват:
  1. Декларация за сериозна загриженост от ЕС.
  2. Призиви за преговори от левичарите от цял свят.
  3. Заявена солидарност от Путин, Ким и най-важните чалми.
  4. Десетки касови филми в Холивуд за събитията.

  подпис
 17. 17 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 559 Неутрално

  На мен ми е интерсно кога в България ще се съберат 50 000 души да протестират? Не че нямат повод..

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8170 Неутрално

  Личи си, че Хонконг е бил европейска колония, а не китайска.

 19. 19 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 579 Неутрално

  При положение, че Хонконг вече иска независимост, то за Китай ще има загуба за икономиката така или иначе.
  От друга страна няма как Хонконг да не иска независимост, тъй като специалните права, които са им дадени, ще изчезнат след 30 години и тогава пак ги чака диктатура.

 20. 20 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  " В илюстрация към думите си Пекин разпространи видеоклипове как китайската армия тренира разпръскване на демонстранти, като по-този начин засили очакванията за интервенция в Хонконг, която да сложи край на протестното движение. "Пекин използва заплахата от китайската армия или друга форма на директна интервенция, за да уплаши демонстрантите. С оглед обаче рисковете на ситуацията в Хонконг и опасността за репутацията и икономиката на Китай изпращането на китайската армия (в Хонконг) би било много опасно", твърди експертът Бен Бланд от австралийския институт "Лоуи".'Това ако се случи, със сигурност Китай ще бъде сериозно санкциониран и от останалия свят, извън САЩ, за подобна военна интервенция в Хонконг, вероятно от ЕС, Япония и Австралия със съвместни действия, а икономиката му и без това вече търпи сериозни загуби от търговския конфликт с Вашингтон !
  —цитат от коментар 10 на samoedin


  Да, и Китай ще се превърне много лесно в Китай при Мао. Т.е кенеф, който отглежда само ориз за собствени нужди.........а останалото количество ориз го внася от Виетнам.
  Не зная дали от търговската война губи много Китай, но ако пипне Хонг Конг ще загуби всичко

 21. 21 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  "Тридесет години по-късно Уър Кайси, бивш студентски предводител от протестното движение на "Тянанмън", се съмнява, че Пекин ще поеме риска да изпрати армията по улиците на ключов финансов център като Хонконг."Дано Уър е прав за това. Китайското правителство трябва да води преговори с продемократичните демонстранти в Хонг Конг. И да се постигне някакво мирно споразумение с тях.
  —цитат от коментар 13 на Иво


  Иво, ако не го прави (да води преговори........а те ще са за още по-голяма независимост от Китай), то следващите ще са Макао. А далечен Тайван (или така наречената република Китай) съвсем ще избяга от континентален Китай

 22. 22 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Китай сами разбуниха питата на осите. Хонг Конг вече 20 години си работеше тихо и кротко в демократична среда и никой не протестираше. Но китайските соц другари решиха да започнат да налагат диктатурата си с нови закони и ограничения на човешките права. Това няма как бъде подминато с лека ръка от демократичния жител на ХонгКонг, който е възпитан в демокрация и капитализъм, а не в мизерен тоталитаризъм. Сега Китай се чуди как да изгаси пожара. Само че, пожар лесно се пали и трудно се гаси. Както си го каза предтавителят на другаря Си - който си играе с огън, ще изгори. Но, без да знае, той е имал предвид самият континентален Китай, който вече се опари от огъня и тепърва има да се спасява от горящата къща, ако искрите достигнат газовата бутилка.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Мисълта ми е че Китай ако пролее кръв в Хонг-Конг свободолюбивото население там просто ще се изсели в Сингапур или Тайван.

  Ако му позволят да се изсели!

 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Франция какво прави с ЖЪЛТИТЕ )) Какво щели да правят Китай - тяхна работа Няма нищо общо с УЖ защитаваните ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ от САЩ и запада

 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  по вероятно е вълненията да се разпространят в Китай ,отколкото да бъдат задушени със сила и комунистически начини в Хонг Конг.
  —цитат от коментар 1 на edin drug


  Колко пъти си бил в Китай?

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  Китай сами разбуниха питата на осите. Хонг Конг вече 20 години си работеше тихо и кротко в демократична среда и никой не протестираше....
  —цитат от коментар 22 на Lou


  Уффффф! Мирно и тихо!
  Преди петнайсетина години беше къде-къде по-сериозно и мащабно.
  И се бунтуваха няколко години подред даже!
  Голям зор видя Пекин докато ги потуши. И при това без "танкове" ...

 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  А ако не се разпространят ? Останалата част от Китай засега не проявява никаква активност.
  —цитат от коментар 3 на Ian Smith


  Аз бях две седмици на кораборемонт в Жоушан. Не видях никаква Партия. Със зор намерих някакъв графит, който можеше да мине за комунистически. Никъде няма тези заливащи отвсякъде плакати, транспаранти и надписи, каквито имаше в България по времето на БКП. В едно от такситата свободно си говорихме с шофьора за системите в Китай и ЕС.
  От стотиците работници само баш бригадира беше с дискретна значка на Ленин. Никой там не му пука за комунизма им. На никого не пречи, видимо е.
  Не знам откъде си ги изсмуквате тея измислици за Китай.

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  [quote#4:"Ian Smith"][/quote]

  Китайците си направиха прехода както трябва, не стихийно като нас. Не случайно са държава на 5000 години. Въобще няма какво да им даваме акъл!

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9913 Весело

  До коментар [#14] от "Иво":

  Аз всъщност написах пример, а не премиер :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  Затова китайските комунистически лидери нямат ама никаква дилема да пролеят каквото и да е количество кръв.
  —цитат от коментар 5 на Ian Smith


  Ама разбира се!
  Че те милиони уйгури хвърлиха в лагери, че с някакъв хонгконг ли ще се церемонят!
  И още нещо - в Китай месата се продават на открито, накацани от мухи по щандовете, в магазините саламите никига е са в хладилници. Те са само за нспитки. Смвтайте колко им пука за населението - че плюс минус един милион (примерно) могат да умрат от развалена храна, какво са на фона на 1,3 милиарда??

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  Пекин да въвежда комунистически порядки в Хонг-Конг е толкова безсмислено колкото беше опита на СССР да комунизира Източна Германия.
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Какви например комунистически порядки забеляза по време на последнито ти посещение в Китай?

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1277 Весело

  Това ако се случи, със сигурност Китай ще бъде сериозно санкциониран и от останалия свят, извън САЩ, за подобна военна интервенция в Хонконг, вероятно от ЕС, Япония и Австралия със съвместни действия, а икономиката му и без това вече търпи сериозни загуби от търговския конфликт с Вашингтон !
  —цитат от коментар 10 на samoedin


  Как например ще бъде санкциониран?
  Ще спрат да купуват плюшени играчки на тон и да печелят по 2-3000% печалба? Дааа беее! Защо Ябълката си правят телефоните там, а не санкционурат "китайския режим"?😃

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1277 Весело

  Ако Китай започне масови репресии ще последват:1. Декларация за сериозна загриженост от ЕС.2. Призиви за преговори от левичарите от цял свят.3. Заявена солидарност от Путин, Ким и най-важните чалми.4. Десетки касови филми в Холивуд за събитията.
  —цитат от коментар 16 на Иван К


  Много си прав!
  Всички печелят твърде много от Китай. По-възрастните помните как допреди 15-20 години все като се дпоменаваше Китай се говиреше и че еди си кой политик повдигнал въпроса за човешите права. От едно време тези глупости се спряха. Защо ли???

  В Русия съм! В Русия съм!
 34. 34 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  Личи си, че Хонконг е бил европейска колония, а не китайска.
  —цитат от коментар 18 на Роси


  Бях ореди година в Хонг Конг. Действително хората там имат манталитет почти на англичани. Докато типичният китаец е подъл, арогантен и изключително нагъл. Привидно дусциплиниран, но след като го хванеш в нарушение и му нсоравиш забележка ти казва "окей , окей" и като се обърнеш пак си кара както си знае. Отвратителни са...

  В Русия съм! В Русия съм!
 35. 35 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  До коментар [#7] от "deaf":Мисълта ми е че Китай ако пролее кръв в Хонг-Конг свободолюбивото население там просто ще се изсели в Сингапур или Тайван.Ако му позволят да се изсели!
  —цитат от коментар 23 на Patsis


  По света 7ма милиони китайци. Не се забекязва сериозно ограничение на населението да пътува по чужбина. Китайският комунизъм няма нищо общо с комунизма на СССР.

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 36 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1826 Весело

  По един или друг начин, кризата ще бъде разрешена.Другарят Си може да действа , както Макрон у Франция, или лумпените могат да се освестят.Залагам на вариант едно.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 37. 37 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  [quote#4:"Ian Smith"]
  —цитат от коментар 28 на Веселин Дечев
  Китайците си направиха прехода както трябва, не стихийно като нас. Не случайно са държава на 5000 години. Въобще няма какво да им даваме акъл![/quote]

  Я прочети пак каква глупост си написал? Да кажеш, че Китай е държава на 5000 г е все едно да кажеш, че България е държава на 6000г
  При династията Цин територията (която е далеч по-малка от днешен Китай) се е казвала Цин. За историята рядко могат да се казват твърдения като твоите.
  Китайска цивилизация да, но с китайска държава не рискувай

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3431 Неутрално

  В бившата британска колония мечтая за годините от колониалния гнет пред реалностите на китайския комунизъм.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3431 Неутрално

  Великата китайска армия освен за погорми над демонстранти за друго дали ще е способна? Спомням си преди около 40-45 год. китайската непобедима армия яде пердах от виетнамците.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Китайско-виетнамска_война

 40. 40 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Когато Франс прес се изказва за Китай, умирам от смях. То, според франсетата, и самият Тянанмън е невъзможен! За "жилетките", да не говорим...

  roo
 41. 41 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Китайците не само ще смажат протестиращите, ами ще изтрият Хонк Конг като финансов център - каквато и е идеята. Парите не миришат, инвеститорите ще се преместят в Шанхай, обаче борсата и въобще финансовите операциив Азия няма да са под британски контрол, ами Пекински.
  А САЩ даже и протестна нота няма да издадат, най-много едно загрижено "съчувствие" да изразят, може и някой кандидат президент/ка да пролее една сълза.
  А пък ако някой е вярвал как 50 години щяло да бъде свобода, или пък в идеята "две системи", значи не познава тънката китайска психика :) :) - лъжене, мажене и газене на всеки.

 42. 42 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#37] от "stanislavdi":

  Никакъв преход не са направили, това само по вестниците и западните медии бълват тъпотии. Там си е див комунизъм, като по времето на Сталин. Само че, и народът е здраво промит - всички вярват в комунизма, партията, лидерът Си и т.н. за разлика от Съветския съюз, където имаше и други идеи. По скоро на фашизма на Хитлер ми прилича - комбо авторитарна власт със силен национализъм.

 43. 43 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Повечко за Тянънмен , в мненията на тогавшни партийни и държавни китайски ръководители от различните крила на ККП и висши военни:
  https://www.foreignaffairs.com/articles/china/2019-05-30/new-tiananmen-papers
  Една ..мостра: Vice President Wang Zhen expressed a widely shared view that Washington’s interference was just the latest move in a decades-long plot to overthrow communism:
  "....After the October Revolution [of 1917], 14 imperialist countries intervened militarily in the newborn Soviet regime, and Hitler attacked in 1941. After World War II, U.S. imperialists supported Chiang Kai-shek in the Chinese Civil War and then invaded Korea and Vietnam. Now they’d like to achieve their goal the easy way, by using “peaceful evolution”: . . . buying people with money, cultural and ideological subversion, sending spies, stealing intelligence, producing rumors, stimulating turmoil, supporting our internal hostile forces, everything short of direct invasion..."(
  ..или това: Marshal Nie was right when he told the post-Tiananmen Politburo meeting that “the counterrevolutionary riot has been pacified, but the thought trend of bourgeois liberalization is far from being eliminated. The battle to occupy the ideological front will remain a bitter one.
  We must resolve to fight a protracted battle; we must prepare for several generations to battle for several decades!”

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3528 Неутрално

  До коментар [#43] от "тулса":

  Тянанмън е много интересен етап не само за китайските власти, според които те "запазиха страната от метежи и контрареволюции", но и в междунардодната политика и по-точно в американско-китайско-съветските/руските отношения". Ако за момент се върнем назад, това беше един период, в който в продължение на почти 30 години на Китай се прощаваше много от нарушенията на човешките прав поради факта, че играеше роля на противобаланс на съветската политика. Но, дойде Горбачов, оптимизмът в американо-съветските отношения намали напрежението и до голяма степен отслаби предишната роля на Китай. В същото време Горбачов посети Китай и започна "размразяването" на руско-китайските отношения. После, правителството на Дж. Х. Буш, и по-специално реакциите на посещението на генерал Скокрофт през ноември в Китай след Тянанмън остави доста объркана картинам от която спечелиха единствено китайските студенти в САЩ с третирането им като потенциални политемигранти.

 45. 45 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#44] от "daskal1":от която спечелиха единствено китайските студенти в САЩ с третирането им като потенциални политемигранти.
  >>>Както вървят нещата напоследък, броят им силно намалява и ще продължи .. Аз пак имам 1/3 китайски стденти в групите, а жена ми имаше почти 95% предишния семестър.
  Не преподавам джендър стадис, однако:)

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3528 Неутрално

  До коментар [#45] от "тулса":

  Китайците се изхитриха, и, освен в много престижните топ 10, започват да идват главно за магистърски и докторски програми.

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3528 Весело

  До коментар [#45] от "тулса":

  Разсмя ме с 1/3, същото е в инженерните програми, ако не са азиатските студенти и американо-азиатските такива тези програми, в които се иска смятане биха водили много мърляво съществование, ако въобще. Опс, може би по британски маниер трябваше да добавя "и тези от Ориента", демек индийци и т.н.

 48. 48 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#47] от "daskal1":

  даскале, не бъди така наивен - все едно преди 80 години не е имало американци студенти да учат. Ти деца нямаш ли, не си ли пробвал да видиш как става кандидатстване и прием в американски университет, особено ако си бял човек. Щот то ясно, ако трябва само афърмътив екшън, тя тая сган още не може да се научи да си мие ръцете след а**не, камо ли от физика и математика да разбира. Мам това не означава, че няма желаещи бело деца да се занимават с наука, особено ако не им пречат. На моите колеги /които имат някои по две докторски степени, имам и нобелови лауреати :)/ на половината децата им учат в Европа, щот не могат да влязат студенти в САЩ - това не ги прави глупаци пер се, ами показва какви тъпоумни висоти е достигнал съвремения интернационал комунизъм, където пак се опитваме да правим от най-големите диваци гении...Не го казвам с лошо, ама ще отнеме едно поне 100 години, а междувремено университетите кешират пари от богати китайци и обясняват как нямало други :) :)

 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3528 Неутрално

  До коментар [#48] от "mirohero":

  Миро, аз вероятно съм от изключенията, защото дъщерята беше на пълна стипендия в един от топ-20 американски университети (частен), след което пак на пълна стипендия завърши право пак в топ-20 частен университет. Вероятно е наследила интелекта от майка си :-).
  В този бизнес съм отдавна, и помня първите китайчета как се навираха четирима в една стая и си топлеха ориза в микровълновите печки на студентския център. Имах и градуате студент - бивш политически офицер от народната армия на Китай, сега собственик на счетоводна къща в Далас. Има разбира се и много неподготвени, като случая с лабораторията на мой близък в Колъмбия У-тет, където докторант китаец беше "измил" през нощта пода с парцал изотоп от счупена стъклена опаковка, та платиха над 360 хиляди за почистване след това (знаеш колко е строго).
  Разбирам ситуацията в Калифорния и политическия климат, и там прекарах мналия век някоя година в едно дребно университетче на север от Окланд, където родителите протестираха че за студенти-латино е над 300 пъти по-лесно да бъдат приети от бели и азиатци поради съществуващата тогава представителна система.
  Както и да е, как беше "Разбирам те, но не мога да ти помогна" :-)

 50. 50 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#49] от "daskal1":топлеха ориза в микровълновата печка
  >>> А сега гледам същите китайчета в родината си правят много интересни разработки:
  Quantum teleportation in high dimensions
  Hefei National Laboratory for Physical Sciences at Microscale and Department of Modern Physics,
  University of Science and Technology of China, Hefei, China,
  CAS Centre for Excellence in Quantum Information and Quantum Physics, Hefei, China
  https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1906/1906.09697.pdf

 51. 51 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Смешно и проява на отчаяно пожелателно мислене е да се очаква, че в Хонг Конг може да има нов "Тянанмън"! Вероятно Патрик Баерт от Франс прес е някакъв доморасъл Чайна Спешълист та не е чувал за „революцията на жълтите чадъри“, която искаше да „Окупирай центъра с мир и любов“, която през есента на 2014 година се опита да спре премяната на избирателния закон. Не спря, освен че завърши с няколко присъди затвор, по-късно осребрени от американците с предложение за Нобелови награди!
  Шансът за разпространение на сегашните протести в континентален Китай е нулев. Освен това гарнизонът на китайската народоосвободителна армия спокойно може да се справи с безредиците, ако се наложи. По закон управителят МОЖЕ да го използва освен за отбрана и за вътрешна сигурност.
  ТЧК.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#35] от "Веселин Дечев":

  По света има много повече от 7 млн китайци - 7 млн са били още към 1900 година. Вероятно имате предвид само гражданите на КНР извън КНР, а не всички етнически китайци и потомците им.
  И все пак това е само 0,5% от населението на Китай.
  Ако властите в Пекин решат, че за тях е по-добре хонгконските китайци да се изселят - ще им позволят да се изселят. Ако решат, че е по-добре да си останат на място и да се трудят "за благото на Родината"- няма да им разрешат. Що не разрешават на уйгурите да се изселят?

 53. 53 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 734 Неутрално

  САЩ изразиха "безпокойство" относно размириците в Хонг Конг, а пък Китай обвини САЩ в подстрекателство на протестите и им отказа за сега и през септември планирани посещения на два американски военни кораба в порт Хонг Конг.
  Полицията в Хонг Конс, за разлика от московската, не се церемони с окупаторите на международното летище в Хонг Конг. Очевидно има нови кандидати за Нобели, но най-много да постигнат до екстрадиция в Китай за съдебен процес. Поради протестите законът за екстрадицията беше спрян, НО НЕ ОТТЕГЛЕН!
  Последните два дни протестите блокираха летището (едно от най-натоварените в Азия) и това дойде множко. Днес протестърите раздават листовки с извинения на летището, но полицията не се шегува. https://edition.cnn.com/2019/08/13/politics/china-us-navy-port-visit/index.html

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 54. 54 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#49] от "daskal1":

  Точно това ти казвам - ти си изключение, и мнението и примерите ти не са меродавни или представителни за широката публика. Т.е. интересно е, ама няма смисъл да генерализираш :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK