Какво става в Русия - пълзящ преврат или фестивал на репресивната самодейност

Какво става в Русия - пълзящ преврат или фестивал на репресивната самодейност

© ReutersЦентърът на Москва е пълен с части на бившите вътрешни войски и на отрядите за борба с безредици. Докато една група от мъже в черни униформи, маскирани лица и шлемове преминава край стресната лелка, тя пита :"Какво е това? Какво става? Война?". Един от мъжете се обръща и троснато отвръща: "Държавен преврат!".


Не, това не е виц, а любителски видеозапис на действителна случка, който се разпространява в социалните мрежи.


Дори да е било опит на полицая да се пошегува, в Русия е нужно по-особено чувство за хумор през август, когато президентът не се е появявал от дни (или телевизиите го показват в сюжети сякаш от друга реалност). В деня на най-многолюдния от години протест Владимир Путин е на рокерски събор и понеже той е в Крим, за мнозина автоматично включва сравнението с августовския пуч срещу Михаил Горбачов от 1991 г., когато той се оказа блокиран в резиденция на полуострова.
Разбира се, такива паралели са нелепи, но е факт, че нещо се случва в Русия, че силовите структури са се активизирали необичайно много и анализаторите се опитват да разберат какво става. Подхвърлят се всевъзможни колоритни определения: пълзящ преврат на "чекистите", плъзгане към фашизъм, фестивал на милиционерското репресивно творчество...


Какво става в Русия - пълзящ преврат или фестивал на репресивната самодейност

© Reuters


Заради едно локално събитие


И всичко това заради недопускането на шепа опозиционни кандидати до изборите за парламент на град Москва - събитие, което, формално погледнато, е важно, но е локално и не би трябвало да е съдбоносно за Кремъл и политическата ситуация в страната. Но ситуацията не е толкова безобидна при отчетливия ръст на протестни настроения сред населението, намаляването на способността хората да бъдат обработвани от пропагандата (за 10 години с 25% е намаляла телевизионната аудитория) и успешни изблици на гражданска съпротива като протеста срещу строителството на църква в градски парк в Екатеринбург или унизителният за органите на реда провал на акцията срещу разследващия журналист Иван Голунов.


Това, че Путин и досега не е коментирал събитията в Москва, не е необичайно - в критични ситуации той винаги е изчезвал за няколко дни, докато се изясни ситуацията. Този път проблемът му е, че има срок - изборите са на 8 септември и дотогава най-малкото всяка събота в столицата ще има протести и масови арести. От друга страна, засега няма нещо извънредно - колкото и да се стряскат в чужбина от кадрите с полицейско насилие и серийни арести на опозиционни лидери, репресивната машина действа в рамки, които са станали привични за Русия, без да прибягва до нещо ново.


Какво е новото


А ново има и то е по-скоро нивото на гражданско самоорганизиране с елементи на качествено различни способности и най-вече - впечатляващо постоянство и повторяемост на протеста. Такова състояние винаги притеснява репресивните власти, защото е различно от традиционното изригване на емоции и дежурното оправдание "да изчакаме да се успокоят страстите". Вижда се способност на участниците да си помагат, мигновено да създават структури, обменящи информация, издирващи пострадали, обикалящи арестите за оказване правна помощ на задържаните, организиране на смени и логистични операции... Това са организации като "ОВД инфо" или "Агора", "Команда 29", "Апология на протеста", "Медиазона"...


Подобно сцепление на доброволни и съществуващи от дарения структури нямаше в предишните протести от 2012 г. Днес те са несравнимо ефективни, канализират информация, създават масовото ѝ очакване и търсене, а в крайна сметка това означава участие на хората, а те се оказват готови да се включат в действия, които изискват разумно отделяне на време и средства без риск от нарушаване на закона.


Проблемът е със следващата крачка - политическата активност. Както се видя и от многохилядния митинг миналата събота, имаше емоционални речи и скандирания, но дори и през свои говорители опозиционни лидери не предлагат някаква формула, концепция, призив, общ за всички недоволни. Настояванията за освобождаване на арестуваните и допускане на кандидатите до вота изглеждат по-конкретно, но и приличат на плъзгане в правозащитна посока и планове за промяна на изборното законодателство. А това е процедурна и относително консервативна дейност, която не е особено вдъхновяваща и сплотяваща маса хора.


Какво става в Русия - пълзящ преврат или фестивал на репресивната самодейност

© Reuters


Откъде започна кризата


Вярно, че въпросното изборно законодателство се оказа една от причините за сегашния протест. То изисква събиране на подписи за издигане на кандидати, но по начин, който действа със забранителна сила, корумпиращо и субективно е и на практика е глупаво, коментира политологът Екатерина Шулман. Тя припомня, че то позволява за едни кандидати да се правят "работилници за рисуване" на подписки, а за други - да се отхвърлят събраните подписи в произволна и непрозрачна процедура, която не подлежи на проверка.


Самото даване на подписи представлява по принцип желание на хората да има политическа конкуренция, независимо дали ще гласуват на изборите, докато властите го превръщат в критерий за недопускане на неудобни кандидати. Оказва се, че изборното законодателство предизвиква политически конфликти и криза много преди да е започнала дори избирателната кампания, обяснява Шулман.


Изведнъж, посред лято, всяка седмица хиляди хора излизат да протестират, други хиляди ги обкръжават, бият, арестуват, съдят, после това присъдите ще стигнат до Европейския съд за правата на човека, държавата ще плати глоби... и никой реално няма полза. Управлението не е пряко застрашено от това, че хората искат легално да участват в политическия процес, а влизането на няколко души в изборите и дори избирането им за депутати в Москва няма да доведе до някаква драматична трансформация на политическата система.


Какво става в Русия - пълзящ преврат или фестивал на репресивната самодейност

© Reuters


Друга причина е грешката на московските власти, заради която не просто изкараха хиляди на улиците, но и фактически изгубиха контрол над тях, защото той бе поет от федералните силови струтури. А те не се интересуват от съдбата на кмета Сергей Собянин, а от собствената си тежест в балансите на интереси и влияние в Кремъл.


Първоначалната идея на кметството бе да пусне множество свои "независими" кандидати, за да не се асоциират пряко с все по-непопулярната управляваща партия "Единна Русия". Но се случиха две важни неща. Първото е, че предизборният щаб бе опразнен от организатори на кампании и избори и бяха вкарани хора от комерсиалните среди, действащи по схема "ние ще приберем парите, а изборите ще си се спечелят сами от задействания административен апарат". Само че политическите мениджъри не предвидиха, че кампанията ще се превърне в нещо много повече от едни обикновени столични избори, че толкова бързо ще се разпадане този план и ще се радикализират недоволните.


Собянин изгуби контрол над града си


Засега не е ясно кой в заплитащата се бъркотия е прибягнал до извикването на помощ на федералните силови структури с размахване на "плашила" от типа на "на улицата се заформя държавен преврат", "има чуждестранна намеса, провокираща безредици" и "очертава се Майдан".


Но това е моментът , в който ситуацията излезе извън контрола на властите в Москва и столичното МВР. Силовите структури, включително Втора служба на ФСБ (за защита на конституционния строй) ОМОН, Росгвардия (бившите вътрешни войски, пряко подчинени на Путин) и Следственият комитет, с ентусиазъм се заеха, защото освен всичко друго получават шанс да се изтъкнат като защитници на родината от врага, докато се конкурират помежду си за повече влияние в Кремъл. Кметът Сергей Собянин не принадлежи към никоя от тези структури, а се оказа, че те могат да завземат града и всяка седмица да устройват улични побоища над протестиращите. Те нямат конкретен план за действие, а реагират според функционалните си особености и инстинкти и това, което обичат, могат и са обучени да правят. Никой не ги спира, никой не предлага алтернативен план.


Режимът е достатъчно стабилен, за да устои на тиражираната от пропагандата версия, че финансирани и инструктирани от САЩ и Запада радикални елементи провокират властта. Кметството на Москва не печели нищо, организаторите на изборите по цялата вертикала до руската ЦИК - също. Никоя конкретна партия, не получава изгода от случващото се, доверието към никого не расте. Всички понасят удари по репутацията си, намалява доверието към легалните институти. Един изглежда като сатрап, друг - като зависим придатък към неизвестно какво, за трети се оформя образ на неудачник, който не е попаднал в бюлетините за изборите, четвърти създава впечатление на радикал, пречещ на държавната власт и изборните комисии да работят... Просто няма ясно разпознаваем субект, който в един момент да излезе на сцената и да оправи цялата каша.


Какво става в Русия - пълзящ преврат или фестивал на репресивната самодейност

© Reuters


Какво предстои наесен


Какво може да се случи, особено след като всички страни са понесли щети и се трупат въпроси доколко лесно измеримите протестни настроения ще прераснат (или пък не) в турдно предвидима протестна активност?


Много от избирателите може да бойкотират вота на 8 септември, а участващите ще са или (предимно) административно принудени, или силно мотивирани от протестите. Но при "реалистичен" сценарий много хора ще излязат да гласуват по принципа "щом вие се отнасяте така с нас, ние пък ще ви покажем как ще се нагласуваме". В този сценарий нищо не се променя, опозиционни кандидати не са допуснати до изборите, избирателите отиват да гласуват протестно срещу прокремълската партия "Единна Русия" и се очертава столичен парламент от комунистите, либерал-националистите на Жириновски и хора от "резервната" партия на Кремъл "Справедлива Русия".


В този момент избирателните комисии ще бъдат принудени да прибягнат до фалшификации, за да не се окаже кметът с такава Московска Дума, с която почти няма да може да управлява. Това не е лесно да се скрие и само ще предизвика нова протестна вълна - този път срещу фалшифицираните избори. Но вече е есен, руснаците са се прибрали от летни отпуски, не се задава някаква естествена пауза в активността, както обикновено е в началото на лятото. Оказва се, че сегашните безобразия проправят път за още повече безобразия наесен. Технически погледнато няма проблем новите протести да бъдат разгонени със сила. Обаче в комбинация с раздразнението от нагласения състав на столичния парламент и потвърждението, че легалните инструменти не вършат работа, това само ще допринася за радикализиране на протеста.


Има и оптимистичен сценарий. В него властите допускат част от опозиционните кандидати (и така хем малко успокояват недоволството, хем внасят разцепление в опозиционните среди) и изолират "неприемливите" за онези във властта, които са се заели със ситуацията след неспособността на тези преди тях да я овладеят. Измамно е мисленето, че това ще е етап на стабилност - различни силови групи вече дърпат към себе си привилегията да взимат основните решения в Русия и да разширяват контрола си като прехвърлят на други служби отговорността за грешките.


Какво става в Русия - пълзящ преврат или фестивал на репресивната самодейност

© Reuters


А къде е Путин?


За "предаване на властта" няма как да се говори, защото Русия не се управлява от единен център за взимане на решения, въпреки че умишлено за аудиторията се създава легендата за властовата вертикала. Често изниква въпросът "А възможно ли е всичко това да се случва без инструкции отгоре?". Но и според политолога Глеб Павловски това е въпрос, излизащ от погрешната представа, че има някаква строга вертикала на властта. Няма дори някакъв ръководен екип на Русия, твърди той, защото колективното ръководство предполага разпределение на зони на компетентност и отговорност, а реалността не е такава.


Налагащият се през последните години отговор е, че санкионирането на действията "отгоре" става постфактум когато някое от тях е свършило работа за момента. Всеки от центровете действа така, както предполага, че мисли началството, а след това то или го одобрява, или го критикува и коригира. Това е и една от основните причини Путин да мълчи - той просто изчаква - но то е и причината да се създава усещане за нестабилност и несигурност. Защото когато управляващите не предлагат политическо решение на ситуацията, употребата на груба полицейска сила започва да подчертава нейната слабост и неувереност.


В крайна сметка събитията в Москва от лятото на 2019 г. за всички са голяма репетиция за парламентарните избори през 2021 г. Както и донякъде за "Проблем 2024". Това е годината, в която изтича вторият мандат на Путин и дотогава трябва да се намери формула как той да остане на власт без промяна на конституцията или да се извърши промяна на върха без големи сътресения при преразпределение на собственост и активи.


Ако се запази тенденцията от сегашните протести, този преход вероятно ще се извърши в доста различна ситуация. Коментатори казват, че Кремъл и силовите струтури се отнасят към населението по принципа от Римската империя Oderint, dum metuant (нека ненавиждат, само да се страхуват). Но в Русия това е коварно самоуспокоение, защото трупащото се недоволство може да избухне в бунт и неподчинение.


Само за 5 години всеобщият ентусиазм от анексирането на Крим се изпари без да успеят властите да го оползотворят особено. Междувременно в активна възраст влиза друго по-младо поколение и зад всеки от излезлите по московските улици стоят невидими десетки, а може би и стотици. Алексей Левинсон от социологическия "Левада център" коментира, че изследванията им показват, че и идейните привърженици на управлението, и тези на опозицията са малобройна част от населението. Мнозинството са хора, които внимателно и тихо следят случващото се и не бързат да заемат страна. Засега.

Коментари (230)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Бай Брадър знае, но не казва(а и може ли да му се вярва), откъде да знам аз какво става в Русия? Знам, че всички резки промени там водят до десетилетия мизерия, както и в българия, а и повечето са режисирани отвън или от съветската власт "народу".

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 3. 3 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Късия блатен червей трепери. Може и цялата мощ на преторианците си да приложи , но това няма да промени пробива на Московчани в отношението към него.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 271 Любопитно

  Незначителна част от робите се вдигнаха срещу началниците-фашисти.

  Да идват танковете и подвижните крематориуми!

  Те утре и човешки права ще поискат безправните роби, помислиха си че живеят в Европа, а не в затънтената азиатска провинция?!

 5. 5 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3366 Разстроено

  Путенска Русия остана завинаги в Оруелска 1984 година((

 6. 6 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1120 Весело

  Ахахахаха, мечтите са безплатни!

 7. 7 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Тихо е! Форумната вата се е покрила в дупките си и чака инструкции от Копейкин.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Назрява революционна ситуация.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Това, което трябва да се направи в расия е разформироване на КГБ, тотална лустрация и да им се отнеме всичкото ядрено оръжие. След това мужика трябва да бъде научен на труд. И нещата ще се случат за 30-40 години.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Ахахахаха, мечтите са безплатни!
  —цитат от коментар 6 на Paolo Di Canio


  Мечтите за това са мечти. Само дето ефекта Кримнаш отминава и хората започват да проглеждат за същността на малкия злодей.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Това все още не е терор.
  По-старите знаят какво значи терор. Терор означава да изчезват хора. Днес все още в Русия не изчезват хора или ако има такива случаи, те са съвсем малко.
  Не хваля руската власт. По-скоро вярвам, че руската власт има досатъчно разум за да не се върне към добре познатите практики на терор.

  подпис
 12. 12 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Путенска Русия остана завинаги в Оруелска 1984 година((
  —цитат от коментар 5 на putinxujlo


  Но пък България цъфти под мъдрото управление на Граждани за европейско развитие на България. Дори бяхме на 2-ро място в конкурса за завод на VW.

  Най-сме силни в коментарите, на дела ни няма никакви.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 13. 13 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Ще се лее кръв и навярно новите управляващи няма да са с нищо по-добрт от тия, кофти матрял - перефраза по един верен русороб.

 14. 14 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Сигурен съм че определена група антибългари ще скокнат да плюят и по тази иначе обективна статия.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 15. 15 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Обикновен фашизъм. Руски фашизъм.

 16. 16 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Путин не се е скрил в Крим. Обратно. Показва хладнокръвие и непукизъм. Точно по време на протестите, гол до кръста, яхнал мотоциклет "Урал", триумфира в Крим. Това иска да каже на руснаците. Какви са тия нещастници в Москва. Върнах ви Крим. Вижте ме с мотоциклета, как го пресичам надлъж и шир. Но му се връзват все по-малко. Преди, като яхнал кон с каубойска шапка, вървеше повече. Даже Корнелия се впечатли и се яви преди изборите яхнала буен жребец. Не гола до кръста, за да не отблъсне мъжете избиратели, но все пак.

 17. 17 Профил на wxq03574427
  wxq03574427
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вечната мечта на дрогираните седерасти..
  Русия да се разпадне,та шайка дегенерати от Сащ да може безнаказано да граби и убива по планетата..
  Дааа,ама нееееее
  Русия си стои както никога невероятно стабилна
  Що така?

  Антиседераст
 18. 18 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Това все още не е терор.По-старите знаят какво значи терор. Терор означава да изчезват хора. Днес все още в Русия не изчезват хора или ако има такива случаи, те са съвсем малко.Не хваля руската власт. По-скоро вярвам, че руската власт има досатъчно разум за да не се върне към добре познатите практики на терор.
  —цитат от коментар 11 на Иван К


  А колко добре се вижда как руската власт налага с юмруци жени в корема.
  Даже руснаците проглеждат а нашите русофили живеят още в мъглата на заблудите си.

  SHADOWS of SOFIA
 19. 19 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  "Това, че Путин и досега не е коментирал събитията в Москва, не е необичайно - в критични ситуации той винаги е изчезвал за няколко дни, докато се изясни ситуацията. "

  Ха-ха-ха!
  И... Добрият Батюшка и лошите придворни!
  Лакърдии за малоумници... упс... за руснаци!
  (Ама то не е ли едно и също?)

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  Руснаците трябва да минат през своя катарзис и да се преборят с кремълската клика - това е ! Нищо ново ! Съчувствам им, но и ние минаваме през подобно положение !

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Очевидно руските управници изпитват силно изкушения да наказват по комунистически. Но днес стават следи. Всеки насилник с каска, който бие хората по улиците е сниман хиляди пъти. Снимките са в облака и никой не може да ги изтрие от там. Всеки насилник може да се досеща, че ще бъде съден на база на тези снимки и по свидетелски показания на хората, които са го снимали.
  Сега и времето, когато тези насилници, без най-тъпите, ще напуснат потъващи кораб. Не си струва да стоят на този кораб за някаква макар и голяма заплата. Капитаните на кораба не са на улицата.

  подпис
 23. 23 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3366 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван К":

  Днес все още в Русия не изчезват хора или ако има такива случаи, те са съвсем малко.
  =================

  Повярвай ми. Хората и изчезват и ги убиват. Това, какво става сега в путенланд, това е терор, в най-прекия смисъл.

 24. 24 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Вечната мечта на дрогираните седерасти..Русия да се разпадне,та шайка дегенерати от Сащ да може безнаказано да граби и убива по планетата..Дааа,ама нееееееРусия си стои както никога невероятно стабилнаЩо така?
  —цитат от коментар 17 на wxq03574427


  Вместо да издигаш лозунги , по добре коментирай текста от статията . Защото някой може да си помисли , че си функционално неграмотен.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darcas":

  Бързаш да оплюеш България, безроднико. Българите живеем много по-добре от мужиците и разликата в стандарта ни ще расте.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2459 Весело

  До коментар [#17] от "wxq03574427":
  "Русия си стои както никога невероятно стабилна.."


  Поне три прехвалени руски проекти за модерни оръжия СТАБИЛНО катастрофираха.

  подпис
 27. 27 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":


  След това мужика трябва да бъде научен на труд.
  —цитат от коментар 9 на EU defender


  Кауза пердута!
  Опитай да научиш шимпанзета на работа! Ще ти е по-лесно!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Ядреното оръжие-не! Америка трябва да е в постоянен страх. Иначе би погълнала целия свят.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на pepamug
  pepamug
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Такава агромная държава трудно ще е да се подчини и установи стабилна феодална форма на управление. Просто феодализмът в Русия бавно, но трудно си отива. Замени се с комунизъм, но ... няма накъде вече, другари.

 32. 32 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#30] от "von_seeckt":

  Роби, сър!

 33. 33 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Ех пусти грантове бе! Какво правят те с хората. Афторът теле под вола ще намери, само и само да угоди на господарите си.
  —цитат от коментар 30 на von_seeckt


  Ами обори го !

  SHADOWS of SOFIA
 34. 34 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darcas":Бързаш да оплюеш България, безроднико. Българите живеем много по-добре от мужиците и разликата в стандарта ни ще расте.
  —цитат от коментар 25 на EU defender


  Е така е, иве троловете сигурно живеете добре. Но децата, за които събираме пари за лекарства не живеят добре. Хората, на които им избиха животните по страната не живеят добре, старците, които ги бият, изнасилват и убиват лилавите по селата за 5 лева не живят добре. Не живеят добре и мединските сестри със 600 лева заплата, инвалидите, които не могат да минат от тротоар на тротоар също не живеят добре.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 35. 35 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Назрява революционна ситуация.
  —цитат от коментар 8 на EU defender


  В главата ти тя вече е в действие отдавна.

 36. 36 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Путин разчиташе чрез успех на потъналата подводница и на гръмналата ракета за да повдигне самочувствието на алкохолиците. Със сигурност и Путин и останалите дегенерати са силно разочаровани.
  Всеки може да има свое предположение каква може да бъде следващата стъпка на бандата престъпници в период на неуспехи.

  подпис
 37. 37 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 934 Разстроено

  Леко празнодумен анализ който стъпва на две три хрумки и реплики от руснаците/а в изтона европа този жанр и нихилзма е развит от времето на развития социализъм/.Заглавието хваща но и то не е 'оригинален продукт' на автора.
  Руснаците ли са заразили източна Европа или управляват още с подмолни невидими течения, но и при тях и при нас залепилите се на власт никой не може да остърже от креслата им.
  Военните и полициите напълно подчинени ,народите напълно безпомощни в това състояние а арогантността на политиците и съответната самозабрава на последното стъпало, известна още от Смирненски.
  Трябва да се намери механизъм за 'превъртане' но политически без да се налагат на всеки 20 години революции.
  Китай е болен от същата криза но там ...процесите ще са със световно влияние.
  Иначе нашите локални проблеми, на източна европа са отдавна неинтересни на западните служби.

 38. 38 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#33:"К2"][/quote]

  Какво да го боря! Скрил се бил Путин!!! Всески ден го дават по руската тв. Вчера беше на някакъв балет, по вчера прие в Кремъл губернатора на Крим.Вие киснете само този форум, четете простотиите на разни грантаджии и си въобразявате, че сте информирани.

 39. 39 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1670 Весело

  До коментар [#31] от "pepamug":

  Руския комунизъм - последна и висша фаза на феодализма...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 40. 40 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#25] от "EU defender":

  Така е, родопродажнико, но кога ли ще започнеш да се сравняваш с Германия или Франция? Досега сравняваш само с Русия, която няма общо с ЕС.
  Отговорът е - никога.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 41. 41 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Липсата на свобода може да не накара хората да излязат на протест и да негодуват, особено в Русия, но съчетана с непрестанна бедност - много народ не издържа.И никакви външни измислени врагове, никакви територии, завладени насилствено, не могат да ги умилостивят.
  Путин още се прави на глух и сляп, но...

 42. 42 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  [quote#33:"К2"]
  —цитат от коментар 38 на von_seeckt
  Какво да го боря! Скрил се бил Путин!!! Всески ден го дават по руската тв. Вчера беше на някакъв балет, по вчера прие в Кремъл губернатора на Крим.Вие киснете само този форум, четете простотиите на разни грантаджии и си въобразявате, че сте информирани.[/quote]

  Не не киснем в този форум. Това е защото ходим на работа. А , че ефекта Кримнаш отшумява си е истина.

  SHADOWS of SOFIA
 43. 43 Профил на wxq03574427
  wxq03574427
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#24] от "К2":

  90% от коментарите тук са на хора със наркологическо минало и настояще
  Коментари на парче,без грам отношение към реалност а,а само плюене,евтина идеол русофобия и много омраза,която е абсолютно ирационална и е плод на геополитическата линия на определени полит кръгове в окупирана България

  Антиседераст
 44. 44 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 598 Неутрално

  В България е същото, както винаги.. Протестите са по-слаби, но безнадежността в обществото, пропагандата и дезинфорамцията са едно към едно.. Изборите възпоизвеждат същия резултат.. Бойко се скатава някъде..

 45. 45 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#42:"К2"][/quote]

  Е какво като отшумява? Ти всеки ден ли обсъждаш Съeдинението? Русия вътрешнополитически е по стабилна от всякога. Друг е въпросът, че има нещо сбъркано в икономическия и модел.

 46. 46 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2009 Любопитно

  Оруел.....Путин няма да бъде пометен от революция ...а предаден,закопчан и заключен на "сухо и проветриво" място!От питомците,силоваци,милионери,крадци,"готвачи"...И ще сложат удобна креатура като Шойгу...Безмозъчен но послушен!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 47. 47 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Истината е, че Русия спи. Нещо малко ще ги събуди. Това далеч няма да е пенсионната възраст, нито избори менте. Ще ги събуди нещо за което не бихме предположили, че е важно.......всъщност, най-вероятно няма да е важно, няма да е радикално. Но ще последва нещо радикално.
  А по отношение на последния мандат на Путин: ами действително ще е последен. Ще му намерят заместник, въпроса е дали ще е силовак или компримисна личност-технократ. Аз бих заложил на Герман Греф

 48. 48 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  [quote#42:"К2"]
  —цитат от коментар 45 на von_seeckt
  Е какво като отшумява? Ти всеки ден ли обсъждаш Съeдинението? Русия вътрешнополитически е по стабилна от всякога. Друг е въпросът, че има нещо сбъркано в икономическия и модел.[/quote]

  1984г. година е предупреждение а не ръководство.

  SHADOWS of SOFIA
 49. 49 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Няма как да изпитваме позитивни чувства към р00сиа, която краде нашето бъдеще, трови и избива православните ни братя и лъже най-нагло, докарвайки се до позицията на световен парий.

  Който мисли другояче е национален предател!

 50. 50 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#48] от "К2":

  Какво точно се опита да кажеш?

 51. 51 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Предлагам на всеки от нас да си направи един мисловен експеримент.
  Представете си, че живеете в Русия при усровията, които виждате по медиите. Представете си, че при тези условия сами по собствена воля се подпишете в петиция в защита на протестиращите. До днес 130 хиляди се подписаха под петицията на опозиционен вестник.
  Сега си помислете колко българи познавате, които биха се подписала и поели такъв личен риск. И накрая се отговорете дали имаме право да наричане руски народ пропаднал.
  Във всяка нация има и дегенерати и светци.

  подпис
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 386 Неутрално

  За да падне Путин е достатъчно цената на петрола да падне под 30 долара за барел. Тогава идва големия глад.

 54. 54 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Какво става в Русия е важно най-вече за руснаците, поне за тази част от тях, които искат да живеят нормално.
  Лошото е, че исторически в последните стотина години, Русия е постоянна заплаха за страните, разположени близко до нея и особено за европейските страни, защото те са трън в очите на сменящите се като имена, но не и като визия руски сатрапи с много по- добрия живот, с привлекателността и примера, който са за руснаците и техните сателити.
  Не е случайно, че десетки милиони руснаци гласуваха с краката си в последните години, както и че руските крадци-олигарси гласуват с парите си за Запада и това прави техните управлващи нервни и съответно неуправляеми, но за сметка на това въоръжени до зъби.

 55. 55 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Руската репресивна машина има голям арсенал за елиминиране на неудобни. Наркотиците намерени в критични журналисти са малък пример. Психиатричните им болници са част от репресивният апарат. Руският народ се е събудил и трудно може да бъде приспан от корумпирани некадърни чиновници.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 56. 56 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Весело

  Путин, и без това нисък, се е снишил както обикновено.
  Путин, Живков, Борисов! (да се пее като Ленин, Сталин, Димотров)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 57. 57 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#40] от "Taiga":

  Вие сте тези, които сравнявате вмирисана си кочина с България.

  The best way to predict the future is to invent it.
 58. 58 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#47] от "stanislavdi":


  Аз бих заложил на Герман Греф
  —цитат от коментар 47 на stanislavdi


  Знаеш, ли?
  Греф отговаря на основното изискване да наследи Путя!
  НЕ Е ПЛЕШИВ!
  От 100 години е традиция! Редуват се ПЛЕШИВ/НЕ-ПЛЕШИВ!

  Ленин - Плешив
  Сталин - с коса
  Хрушчов - Плешив
  Брежнев - с коса
  Андропов - Плешив
  Черненко - с коса
  Горбачов - Плешив
  Елцин - с коса
  Путин - ПлешивЕЦ
  Медведев - с коса
  Путин - Плешивец
  ?????

 59. 59 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Това е проблемът на примитивните структури, където всичко е направено да зависи от един човек и от лични договорки, а не от правила- когато той остарее (или го гръмнат), цялата система тръгва да се разпада.
  Сега в Русия няма независими институции, няма алтернативи на Боса и кликата му, няма конкурентни партии и сериозни политици, които да поемат нещата от застаряващия Путин, няма дори идеи - тези протестъри и те не знаят какво искат, освен че са недоволни. И нещата се свличат до грубата сила

  Честно казано ми е жал за свестните хора сред руснаците - навярно и там сигурно има свестни хора, както навсякъде.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 60. 60 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Същите циркове като в Румъния

 61. 61 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Може и цялата мощ на преторианците си да приложи.
  —цитат от коментар 3 на К2

  Преторианците често стават цареубийци.

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 62. 62 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2400 Весело

  Re: [#58]

  Хи-хи!
  Кеф ми е когато от безсилие, путинариата започне да слага минуси на 100% отговарящи на действителността, постове!

 63. 63 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Ще бъде голям късмет за българите, ако протестите в Русия успеят. Когато Любчо Георгиевски стана премиер на Република Македония, ОМО Илинден се разпадна. Можем да се надяваме, че без шапката на Москва на практика всички партии от днешния парламент, без нито едно изключение, заедно с още толкова извън него, ще се разпаднат с гръм и трясък, ще избухнат вътрешни войни, или в най-интелигентния случай ще се саморазпуснат.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 64. 64 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Това е проблемът на примитивните структури, където всичко е направено да зависи от един човек и от лични договорки, а не от правила- когато той остарее (или го гръмнат), цялата система тръгва да се разпада. Сега в Русия няма независими институции, няма алтернативи на Боса и кликата му, няма конкурентни партии и сериозни политици, които да поемат нещата от застаряващия Путин, няма дори идеи - тези протестъри и те не знаят какво искат, освен че са недоволни. И нещата се свличат до грубата сила Честно казано ми е жал за свестните хора сред руснаците - навярно и там сигурно има свестни хора, както навсякъде.
  —цитат от коментар 59 на espresso


  Я виж ти! Жал му било! От позицията на кого ти е жално? На тази на българския андрешко, дето го доят разни мутри и бивши охранители?

 65. 65 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Пускайте линкове от видеа. Би било много интересно да се види какво става в действителност по улиците на Москва.

 66. 66 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 485 Неутрално

  "...плъзгане в правозащитна посока..." - какво по-важно от защита на правото, питам аз драги журналисти ?! За какво им е по-добър стандарт не живот, ако не са способни да изравят свободно мнението си и да си защитят правара !
  Това ако не е политическо искане, аз не знам кое друго може да застане преди него...

 67. 67 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Интересен анализ. Аз също съм приятно изненадан от постоянството на протестиращите срещу наследниците на Златната орда. Явно на повече хора започва да им писва да живеят в сатрапия.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 68. 68 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Дневник пак нацели темата, която ще предизвика радостно квичене в кочинката! Гледайте Москва, мислете за Париж. Действали били грубо и силово, а какво - да изчакат тълпата да започне да пали коли и магазини ли?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 69. 69 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Пускайте линкове от видеа. Би било много интересно да се види какво става в действителност по улиците на Москва.
  —цитат от коментар 65 на shisharko


  Защо са ти линкове? Ти не вярваш ли на Карабоев? Човекът ти каза, революция,апокалипсис е настанал в Москва.

 70. 70 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Хм, честно казано, едва ли в Русия става нещо особено. Скоро се върнах от несебър, пълно с руснаци, млади хора, с две три деца, разхождат се пазаруват, идват, заминават!

 71. 71 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4445 Неутрално

  До коментар [#30] от "von_seeckt":Роби, сър!
  —цитат от коментар 32 на Трансмач


  Мужици, таваришч! Никога не са били свободни! Винаги са били крепостни! Един кон е по-ценен от мужик!

 72. 72 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 224 Весело

  "Какво става в Русия - пълзящ преврат или фестивал на репресивната самодейност"

  Първото, ама подобно на Февруарската революция, след него идва Инкасаторът...! 🤷‍♂️😎

  (не се чете)
 73. 73 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 224 Весело

  Назрява революционна ситуация.
  —цитат от коментар 8 на EU defender


  И аз това викам, ама както вече казах бъдете внимателни, какво си мечтаете/пожелавате! 😉😏

  (не се чете)
 74. 74 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  До коментар [#63] от "cinik":

  " Ще бъде голям късмет за българите, ако протестите в Русия успеят. Когато Любчо Георгиевски стана премиер на Република Македония, ОМО Илинден се разпадна. Можем да се надяваме, че без шапката на Москва на практика всички партии от днешния парламент, без нито едно изключение, заедно с още толкова извън него, ще се разпаднат с гръм и трясък, ще избухнат вътрешни войни, или в най-интелигентния случай ще се саморазпуснат."

  И аз минавам през подобни мисли, но, уви - единствено това, което си го изстрадаме като общество и нация, което си го извоюваме с осъзнато разбиране какво по - справедливо общество искаме да изградим, само това ще остане ! Иначе след 86 г. това с Русия се случи, а и у нас последва, но какво от това ? Дойдоха на власт бандитските групировки, обществото ни не успя да изгради себе си като общност на нормалните хора !
  Всичко минава през лични усилия, битки, цена, която всеки от нас има да плати в личен и обществен план !

 75. 75 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 224 Весело

  Това, което трябва да се направи в расия е разформироване на КГБ, тотална лустрация и да им се отнеме всичкото ядрено оръжие. След това мужика трябва да бъде научен на труд. И нещата ще се случат за 30-40 години.
  —цитат от коментар 9 на EU defender


  По- скоро първо ще се "случи" това: https://snag.gy/i7OlSb.jpg

  (не се чете)
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#71] от "vassilun":

  Грешка! В момента са свободни, и точно това ви къса нервите.

 78. 78 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1942 Любопитно

  Докато една група от мъже в черни униформи, маскирани лица и шлемове преминава край стресната лелка, тя пита :"Какво е това? Какво става? Война?". Един от мъжете се обръща и троснато отвръща: "Държавен преврат!".
  -----------------------------------------------------------------------

  Ето, ето! Русия официално призна чрез устата на свой държавен служител, че е имало преврат! Документирано!
  Дали Путин е още жив? Навални кога ще го обявят за нов президент? Защо крият тези неща от света? Защо крият демократизацията на Русия, питам аз?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 79. 79 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3366 Любопитно

  До коментар [#28] от "wxq03574427":

  Терора е между ушите ти
  ==============//

  Това ли е всичко, което можеш да напишеш?)
  Или нямате достатъчно сиво вещество между ушите?)😊

 80. 80 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4445 Неутрално

  До коментар [#71] от "vassilun":Грешка! В момента са свободни, и точно това ви къса нервите.
  —цитат от коментар 77 на Трансмач


  Спосибо за такава "свобода"! Пожелавам я на Вас!

 81. 81 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Робите се надигнаха срещу тиранина, е това стана

 82. 82 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  въпросното изборно законодателство се оказа една от причините за сегашния протест. То изисква събиране на подписи за издигане на кандидати, но по начин, който действа със забранителна сила, корумпиращо и субективно е и на практика е глупаво, коментира политологът Екатерина Шулман. Тя припомня, че то позволява за едни кандидати да се правят "работилници за рисуване" на подписки, а за други - да се отхвърлят събраните подписи в произволна и непрозрачна процедура, която не подлежи на проверка.
  --------------------------------------------------------------------------

  Блестящ юридически анализ на руското изборно законодателство! Почитания! Така трябва да се говори за нещата!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 83. 83 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 736 Весело

  Според мен, една тема, като какво се случва в щатите, защо главният сводник се самоуби, би била много по актуална!

 84. 84 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5706 Весело

  Важното е, че можем да изтрепем половината свят. И че Крим е наш. Нали така, ушанки?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 85. 85 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 695 Весело

  Синтезирано можем да обобщим, че върху московските умно-красавци упражняват полицейско насилие и това е достатъчен повод да ударим спонтанно във Фейсбук и ВКонтакте хаштаг на тема:
  #КОЙ?
  #ОСТАВКА!
  #извинисебе!
  #ignoreVladimirVolfovich
  #OccupyМГУ

  Бог да благослови Америка за България!
 86. 86 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 224 Весело

  Сигурен съм че определена група антибългари ще скокнат да плюят и по тази иначе обективна статия.
  —цитат от коментар 14 на Strygalldwir


  Хаха, обективна?! Писана по интригантски тертип, с цел ако не друго, то кликБЕЙТ за умнокрасивите шарани... 🙄

  (не се чете)
 87. 87 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#85] от "Günther":

  Че, то ако това е насилие, жълтите жилетки направо ги смляха във франция!

 88. 88 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Вечната мечта на дрогираните седерасти..Русия да се разпадне,та шайка дегенерати от Сащ да може безнаказано да граби и убива по планетата..Дааа,ама нееееееРусия си стои както никога невероятно стабилнаЩо така?
  —цитат от коментар 17 на wxq03574427


  Абе то и в химна на СССР-то се пееше, че е Союз нерушимъй, пък се разруши и предаде Богу дух, въпреки колосалните си ресурси и колониите в Източна Европа. Същата съдба очаква и Руската федерация - разпад и унижение. Не може да правиш нещо по един и същи начин и да очакваш различен резултат :)

 89. 89 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Какви репресивни мерки бе. В "демокрациите" пребиват с палки и разгонват със сълзотворен газ. И това е програмата минимум.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 90. 90 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#84] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Крим винаги си е бил техен. Само временно беше окупиран от Украйна от 1952 до 2014 г.

 91. 91 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#65] от "shisharko":Пускайте линкове от видеа

  Предложих да намерим видео с речите на Навални за да видите и чуете какво лайно е! Подражава на Мусолини и Хитлер.

 92. 92 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  В расссия всичко било цветя и рози, само някакви там соросоиди разваляли идилията...
  Няма как да бъде така, след като за няколко години руснаците обедняха наполовина.
  Няма как да бъде така, след като благосъстоянието или нищетата на руснаците зависят от котировките на петрола, и съвсем не от техните усилия, квалификация, рискове и предприемчивост.
  Няма как да бъде “ цветя и рози”, след като всичко в расссия зависи не от правила и закони, а от всемогъщата бюрокрация, вървяща в комплект с чудовищна корупция и чиновнически рекет.
  Няма как атмосферата да е ведра, след като всичко е отровено в лъжа, а всички знаят истината.
  Няма как животът в расссия да е усмихнат, след като са шампиони по наркомания, алкохолизъм, битова престъпност, а заболелите от СПИН са чудовищно много.
  Животът в расссия е труден, но по-отчайващото е, че е безнадежден.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 93. 93 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Има още една тория на конспирацията, че Путин съзнателно провокира народа към бунт, който при сегашният етап на масовост, може да бъде потушен лесно.
  Целта - временно отпускане на социалното напрежение и насаждане на страх, за в бъдеще.

 94. 94 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 224 Весело

  Западните медии кефят(подобно на таа), с "анализите" си: "Guardian: Путин не разбра защо Западът не иска да се сближава с него и сега си отмъщава" 😏 https://t.ly/KZjeR

  (не се чете)
 95. 95 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":Браво...На колко линии си?
  —цитат от коментар 21 на wxq03574427


  Ти си погледни минусите под мненията и се замисли как и без линии си надрусан с путинизъм.

 96. 96 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#68] от "tribiri":Дневник пак нацели темата,

  Темата е развита от замглавния редактор на Капитал, следователно е пръчка на Америка за България.

 97. 97 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Какви репресивни мерки бе. В "демокрациите" пребиват с палки и разгонват със сълзотворен газ. И това е програмата минимум.
  —цитат от коментар 89 на qwerty 500


  Е, какво чакаш, движи се свободно - чемодан, вокзал, Масква.

 98. 98 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Леко празнодумен анализ който стъпва на две три хрумки и реплики от руснаците/а в изтона европа този жанр и нихилзма е развит от времето на развития социализъм/.Заглавието хваща но и то не е 'оригинален продукт' на автора.Руснаците ли са заразили източна Европа или управляват още с подмолни невидими течения, но и при тях и при нас залепилите се на власт никой не може да остърже от креслата им.Военните и полициите напълно подчинени ,народите напълно безпомощни в това състояние а арогантността на политиците и съответната самозабрава на последното стъпало, известна още от Смирненски.Трябва да се намери механизъм за 'превъртане' но политически без да се налагат на всеки 20 години революции.Китай е болен от същата криза но там ...процесите ще са със световно влияние.Иначе нашите локални проблеми, на източна европа са отдавна неинтересни на западните служби.
  —цитат от коментар 37 на !D !калпав е новия вид Дневник!


  Я, умно и балансирано мнение, поглеждащо отвъд носа на емоционалната посредственост.
  Колцина забелязват тенденциите на конвулциите на губеща почва под краката глобално "либерална" система, която контролираше света последните 30 години. Протестите на Уолстрийт - бой, насилие, чупени крайници, протестите в Париж - бой, насилие, извадени очи, имаше и смъртен случай, протестите в Москва - бой, насилие, още няма очи и смърт, но може и да стане.
  Властта на лицемерието и насилието, сменила властта на чистото насилие, постепенно си отива, не се знае какво ще дойде, но на хората (мислещите) им писва от все по-тоталния контрол, все по-голямото имотно разделение и обедняване на масите. Имаше анализ, че разликата между бедния и богатия днес е 250 пъти по-голяма от тази между френския селянин и Луи 14ти, слънцето. Жив и здрав да е научно-техническия прогрес, да смекчава пропастта, но и това спира в един момент, продуктите вече достигат цена приближена на цената на ресурса ползван за продукта преди преработка.
  Идват промени, принудителни, защото правилата на икономиката/стопанството в развитието на социума са почти като правилата на физиката, не е както искаш, а е както е.
  Голямата грешка на руската олигархия (защото там управлява тя, не лично Путин) беше да посегне на социалните права на руснака в унисон със западната тенденция за намаляване на правата на народите. Основно пенсионната система, но и ред други закони. В Русия и Франция чувството за социална справедливост е особено силно, там не трябва да се пипа. Точно затова имено там станаха и революциите. Нещо подобно е имало и в САЩ, но преди 150-200 години.
  Наблюдавайки, не алтернативни системи и подходи, а напълно еднакви и на запад и на изток, все повече ме спохожда мисълта, че нещата не са съвсем несинхронизирани, но да не изпадаме в конспирации (въпреки, че властолюбието и алчността обединяват).
  А за скромно мислещите индивиди, дето споменаха маймуни и други термини за унтерменшове. Не сте оригинални, нищо ново не казвате, единствено показвате плиткостта на съзнанието си, с което обиждате, уви, само родителите си. Всяка нация и всеки народ е велик, всяка личност има потенциала за достоинство, американец, руснак, немец, китаец и т.н. И всеки трябва да се оценява по собствените му плодове, лично, а ако с по-ниска духовна култура, да се променя с подход на назидание и насърчаване в правилната морално-етична посока, а не с репресия и тирания.
  Между другото, един познат в англия му казали, че щом е българин значи е маймуна неспособна на труд... Така че внимавайте какво сеете, защото това и пониква и се връща като бумеранг, хвърлен като вятър се връща като буря.
  Айде сполай ви и умната!

 99. 99 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#17] от "wxq03574427":

  Русия си стои както никога невероятно стабилнаЩо така?
  —цитат от коментар 17 на wxq03574427

  Имаше един химн , навремето: " Союз нерушимиий......"
  Ама се разруши .... Що така?

 100. 100 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 224 Весело

  Според мен, една тема, като какво се случва в щатите, защо главният сводник се самоуби, би била много по актуална!
  —цитат от коментар 83 на ban


  Да, а руснаците пък взеха вече да се бъзикат. Щели да правят "Закон Епщайн", подобно на "Закон Магнитски"...😁

  (не се чете)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK