За Скопие раздялата със Звездата от Вергина се оказа трудна

Протестиращ в деня на референдума за името на Северна Македония. Голямата демонстрация бе на противниците на смяната, част от които се включиха в кампанията "Бойкотирам".

© Associated Press

Протестиращ в деня на референдума за името на Северна Македония. Голямата демонстрация бе на противниците на смяната, част от които се включиха в кампанията "Бойкотирам".Преспанският договор между Скопие и Атина се прилага стъпка по стъпка и промяната изглежда необратима. Медии в двете страни отбелязаха, че в понеделник е настъпил срокът, след който по закон известният символ "Звезда от Вергина" не трябва да е част от публичното пространство в Северна Македония.


За два дни македонските власти показаха недвусмислено, че приемат забраната сериозно, но тя нито може да изкорени символа веднага, нито да го премахне навсякъде.


Червен или син фон


Слънце или звезда, Вергина или Кутлеш - символът с небесно тяло с 16 лъча се свързва отдавна с Антична Македония. Скопие и Атина не оспорват това; проблемът е, че в хода на "антиквизацията", подета от властите на бившия премиер Никола Груевски, македонските власти го усвоиха, превръщайки употребата му в държавна политика, за да се подчертае приемствеността.
Формираната от разпада на Югославия Република Македония също използваше Звездата от Кутлеш (както го наричаше тогава) в първите си години, когато я прие за знаме, разположена на червен фон. Същият символ, но години по-рано, се появи в емблеми и на местни администрации в Егейска Македония.


Звездата, станала един от поводите Гърция да обвинява Северна Македония в кражба на история, вече не може да се употребява публично в западната съседка на България съгласно влезлия в сила на 12 февруари договор с Гърция. Ако тя е изобразена на паметници, не е нужно да се изличава (това може да означава разрушаване) - достатъчно е да се обозначи като "част от гръцката антична история".


По принцип към местните власти има отправено изискване да дадат подобно обозначение на всички инфраструктурни обекти, където звездата няма да се премахне. То бе повторено преди няколко дни. Когато става дума за произведения на изкуството, трябва да бъдат уточнени подробности за древногръцкото културно наследство, кой е поставил изображението и кой е авторът му.


Процесът започна от градските шахти - вече две седмици публичната канализационна компания заличава знаците, включително на площад "Филип Втори" в центъра, разказва телевизия "Сител". Площадът е в сърцето на монументалния проект "Скопие 2014", създавал напрежение както с Атина, така и със София.


"Това не е инквизиция, да ги преследваме хората"


"Все още не е ясно" обаче как ще се премахне звездата от много места - не само паметници, а и фасади, капаци на шахти - спортни зали, гербове на общини, пише електронното издание МКД.


А дали слънцето с 14 лъча (а не с 16, както изглежда "оригиналът") ще се премахне от щитовете на войниците на фонтана "Воин на кон" (името не попречи на всички в Северна Македония и Гърция да знаят кого изобразява) в центъра на Скопие също е отворен въпрос. Според министъра за местно самоуправление Горан Милевски в случая на "Воин на кон" въпросът ще се реши като с останалите паметници - трябва да се укаже историческият период, към който се отнася обектът, обяснява "Сител".


Това изображение се появи на страницата във "Фейсбук" на община Виница, която обяви там, че "ще брани слънцето на площада Ангел Винички".

© Facebook @vinicamkd

Това изображение се появи на страницата във "Фейсбук" на община Виница, която обяви там, че "ще брани слънцето на площада Ангел Винички".


Във Виница, в Северна Македония, площадът пред общината има жълти и червени плочки, напомнящи за слънцето. Община Виница обаче даде във "Фейсбук" сигнал, че няма да се откаже от изображението и "ще брани слънцето на площада Ангел Винички". В профила за кратко се появи и предложение министърът лично да отиде да го изтръгне.


Община Могила в югозападната част на страната има малко над половин Звезда от Вергина в емблемата си. Тя обаче също не се придържа към оригинала - нагъсто разположените лъчи са 13. Милевски смята, че общините трябва да променят знамената си, когато те съдържат символа.


Министър Милевски добави вчера, че забраната за използване се отнася само до държавни и местните институции. Частната употреба на символите не може да бъде забранена, добавя той: "Аз лично не знам, ако искам да го използвам, кой би могъл да ми го забрани. Сигурно в дворовете в Гърция може да се използва каквото и да било и никой не може да го забрани. Също и тук в частен имот, който иска, може да си сложи. Това не е инквизиция, да ги преследваме хората."

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5220 Неутрално

  Не е само звездата на Вергина. Навсякъде има текстове към стари (и нови) паметници, които трябва да се преработят :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2057 Разстроено

  "в частен имот който иска, може да си сложи. Това не е инквизиция, да ги преследваме хората."

  Така е, само в една тоталитарна дъжава може да се наложи на хората какво да мислят и какво да изразяват. Само в една тоталитарна държава един подобен проблем би се решил лесно (какъвто е бил случая в България в края на 40-те години на миналия век, когато хората насилствено или доброзорно са били помакедончвани).

  В случая със Северна Македония, не виждам как нещата ще се оправят скоро. Не виждам как ще се стигне до разбирателство, когато нещо толкова лично като собствената идентичност на хората се сблъскват и се изключват взаимно. Историята няма значение, колкото и много табелки да се слагат.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7751 Весело

  На маймуни станаха северно наречените..........:)

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4420 Неутрално

  Не е лесно да си без корен...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  " Слънце или звезда, Вергина или Кутлеш - символът с небесно тяло с 16 лъча се свързва отдавна с Антична Македония. Скопие и Атина не оспорват това; проблемът е, че в хода на "антиквизацията", подета от властите на бившия премиер Никола Груевски, македонските власти го усвоиха, превръщайки употребата му в държавна политика, за да се подчертае приемствеността."

  не виждам какво спечелиха от Скопие с почти истеричното си изпъкване на тази звезда навсякъде като символ на избиване на комплекси за малоценност и създаване на несъстоятелна историческа идентичност .....Време е да спрат с подобни безумни демонстрации на фалшива приемственост !

 6. 6 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Смениха името, защо не си сменят и флага, супер грозен е, все едно са Китай. Нищо чудно и там да е правен дизайна.

 7. 7 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Промити мозъци. Също като на нашите русофили.

 8. 8 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Промити мозъци. Също като на нашите русофили.

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4430 Весело

  Северно македонците обичат слънцата. Сегашното им знаме също изобразява слънце с 8 лъча. Слънчеви хора, какво да ги правиш. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Весело

  Да го сменят со бугарскиот лев

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Весело

  До коментар [#9] от "Иво":

  Иначе казано, вентилатор.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 12. 12 Профил на pon01565019
  pon01565019
  Рейтинг: 13 Неутрално

  С Гърция и Северна Македония имам чувството, че съм в училищния двор при третокласницте. Моля госпожо, Петьо си нарисува слънце на раницата... Срамота!

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  Така наречената звезда от Вергиния е всъщност 16 лъчевата шумерска звезда
  Понеже ковчежето на Филип 2-ри е правено от Персийски майстори и са хакнали тази звезда (много популярна из целият тогавашен свят) не дава никакви основание да се свързва с трайското племе -македонците
  Звездата не е и елинска, не е и класически гръцка, че и гърците да реват.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#11] от "Пипера е много лют":

  Хахаа.... вярно прилича и на вентилатор. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4430 Любопитно

  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":

  Интересна информация.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Типична нашенска (балканска) буря в чаша вода.
  Първо си създаваш проблем, понеже ти се струва малък, почваш да го раздухваш.
  Нито днешна Гърция, нито Македония имат каквато и да е връзка с въпросната звезда, но пък за сметка на това и двете си я 'присвояват" каквото и да значи това. Стига се дотам, че да стане обект на международно договаряне и да влезе в съответни документи.
  И сега давай да я премахваме, обясняваме - все действия, които дават прекрасна възможност на всякакви, най-вече долнопробни и работеши за чужди каузи патриоти, да раздухват проблема, активно да речат за неговото неглижиране с едообразни вопли за поруганата македонска чест юнашка.

 17. 17 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Браво на гърците!
  С последователна и целенасочена политика най-накрая постигнаха успех - древногръцки паметници повече няма да се ползват от днешна Македония като държавни символи.

  За разлика от Гърция, България продължава да се държи като плах тинейджър пред момиче и всичко приключва единствено с витиевати фрази за добросъседство и интеграция с ЕС.
  Спорът за Гоце Делчев е само върха на айсберга. Присвоването на българската история продължава и няма изгледи да спре.

 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  Татаринът на снимката гледа много лошо.

 19. 19 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Ние със сигурност ще клекнем на братята, но гърците няма да гласуват за тях, ако не изпълнят договора. И каква стана? Като махнат звездата, ккакво ще сложат - дупка с 16 лъча.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  До коментар [#7] от "Rex":

  Тъй де. Нали са създадени по заповед на Коминтерна? :)))

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Гледайте хубаво, що е то зомбирано от пропаганда общество. Българският аналог на античките македонци в Р. Македония са пишман-патриотите, опълченци срещу Гейропа. Медицината вече е доказала, че от един момент нататък зомбирането води до физиологични промени в работата на мозъка, на ниво взаимодействие на невроните, които са необратими. Тоест, веднъж зомба - зомба завинаги.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 22. 22 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Трябва като гърците да ги натиснем за окупирането на историята ни, от нас
  зависи като техен пряк наблюдател влизането им във НАТО и ЕС !!!

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Новото правителство на Гърция , което е против договора подписан с Македония, може да сметне , че този договор не се изпълнява и да блокира решението за започване на преговори за членство на Македония в ЕС. България също има основание да блокира започването на преговорите, защото договорът за добросъседство с Македония не се изпълнява от македонска страна. Езикът на омразата към България не само не е прекратен , но се е засилил в последно време. Антибългарският македонизъм се е ожесточил както никога до сега. Договорът за добросъседство е провален. България трябва да признае това и да престане да подкрепя Македония за членство в ЕС.

 24. 24 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  "в частен имот който иска, може да си сложи. Това не е инквизиция, да ги преследваме хората."Така е, само в една тоталитарна дъжава може да се наложи на хората какво да мислят и какво да изразяват. Само в една тоталитарна държава един подобен проблем би се решил лесно (какъвто е бил случая в България в края на 40-те години на миналия век, когато хората насилствено или доброзорно са били помакедончвани). В случая със Северна Македония, не виждам как нещата ще се оправят скоро. Не виждам как ще се стигне до разбирателство, когато нещо толкова лично като собствената идентичност на хората се сблъскват и се изключват взаимно. Историята няма значение, колкото и много табелки да се слагат.
  —цитат от коментар 2 на plamen_b


  В една нормална държава с нормални политици и народ, няма да си присвояват чужда история и после да я "бранят", сякаш е тяхна.
  Ами то турците могат да се нарекат, че са наследници на Византия, защото Истанбул е бил Константинопол, колкото и идиотско да звучи.
  Ние с гърците не делим Орфей, който е живял в Родопите, а го приемаме за общ.
  Македония е изкуствено създадена държава, с измислена нация, език и история.Това, че някой от македонците не го осъзнава е малко или много разбираемо, защото така са учени десетилетия наред там, но това, че ти не го разбираш - е абсолютна тъпотия, идиотия и простотия.

 25. 25 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Всяка раздяла с митове е трудна. За промити мозъци е най-трудна. Пример Виница.

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  До коментар [#2] от "plamen_b":

  Пак ли общи приказки плещиме! Ако Пол Маккартни рече че всички песни на Бийтълс са негови,това е кражба. Ако Македония рече че Александър Велики и цар Самуил са нейни царе,това също е кражба.

 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Начи Спасение за МОЧА тоже.
  Не ще се разрушава и ще не ще заличава.

  Но мое добавим "част от рашко античко наследство".
  Или "античко савецко".

  Чудесен метод за кражби на културно наследство
  чрез офицялна лъжеистория!

  Апропо, в случая има автентично антично Македонско наследство.
  От древна Македония.
  От поредица Македонски царства (владели на Гърция и пр.).

  В каквато поредица последно царство е била обширната империя на Александър, включваща (още) Египет, Персия и др.

  Автентична Македония винаги е била и е в Тракия,
  непосредствено на Север от Олимп, и още.
  Автентична Гърция винаги е била на Юг от Олимп.

  Антична Гърция донякъде се отбранявала срещу Македония,
  но робувала.
  Антична Гърция викала Рим на помощ срещу Македония.
  Антични гръцки градове "държави" воювали помежду си
  и понякога се обединявали, срещу персийско нашествие, например,
  но никога не владеели Персия. За разлика от Македония.
  Персия завлядял Александър Мадеконски.
  А Македоската империя... завладяна от Римската.

  За първи път в писаната история има Гръцка национална държава
  в началото на 19 век по милостив пазарлък между Велики сили.

  шементи капели...

  още достоверна инфо:

  The Timetables of History, by Bernard Grun

  Europe, by prof. Normann Davies, Oxford U.

  тази е шменти капели:

  "Ако тя е изобразена на паметници, не е нужно да се изличава
  (това може да означава разрушаване)
  - достатъчно е да се обозначи като "част от гръцката антична история"."

 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":

  Не е Вергиния, ами е Вергина. Така се казва селото, където е открита гробницата, за която се предполага, че е на Филип. Интересна е, може да отидеш да я видиш.
  За какви персийски майстори говориш, по времето на Филип? И не е ковчеже, ами се води урна.

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Така е, ма дивото зове ;)

  Антична поганщина.
  Езически суеверия и символизми.
  Пагански.
  Международни отношения и връзки.

  Мултиплурализъм...
  Апропо, Тракия има и в Малата Азия.

  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":

  Така наречената звезда от Вергиния е всъщност 16 лъчевата шумерска звезда
  Понеже ковчежето на Филип 2-ри е правено от Персийски майстори и са хакнали тази звезда (много популярна из целият тогавашен свят)

  не дава никакви основание да се свързва с трайското племе -македонците

  Звездата не е и елинска, не е и класически гръцка, че и гърците да реват.

 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  Ако Северна Македония не изпълнява Преспанския договор ще има много сериозни последствия. Сигурен съм, че С.Македония ще се справи с поетите ангажименти и ще се концентрира в средновековната и съвременната си история !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2715 Весело

  До коментар [#28] от "Petleshev":

  Нищо странно !!
  Чете история от сергиите за по няколко стотинки на тон !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 32. 32 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Така наречената звезда от Вергиния е всъщност 16 лъчевата шумерска звезда Понеже ковчежето на Филип 2-ри е правено от Персийски майстори и са хакнали тази звезда (много популярна из целият тогавашен свят) не дава никакви основание да се свързва с трайското племе -македонците Звездата не е и елинска, не е и класически гръцка, че и гърците да реват.
  —цитат от коментар 13 на Да вярваме на истината


  точно това е - как може гърците да си присвояват история от античноста, и най-нагло да я налагат на чужди държави??? Тия макета верно не стават за нищо като се дупят на малаките по такъв начин. Но от измислена държава с промити мозъци какво да очакваш?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 33. 33 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#24:"Капабланка"][/quote]

  ок изкуствена е. Да предположим че и древна Елада няма нищо, ама нищо общо с днешна Гърция по тази логика? Исторически нямат никакво право над империята на Александър и древна Македония. Звездата на Вергина била тяхна. Абе може ли да си гледат фетата и външния дълг?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 34. 34 Профил на bojidar petkov
  bojidar petkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гърците са фалшифицирали изцяло тракийската история. Нямат права нито над името Македония нито над знамето и символите и.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  Съвременните т.нар. македонци, какво общо имат с този символ, че толкова се тръшкат?

 36. 36 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Със всичко ще се раздели, въпрос на време е. Нито има такава държава, нито пък "македонски език".

 37. 37 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#36] от "Трансмач":

  Прав сте - ще се раздели.Ще се раздели,но ако се води правилната българска политика.В противен случай
  негативите за България могат да бъдат
  катастрофални!Македонският въпрос за
  нас все още не е решен,а няма изгледи да
  се реши от самосебеси или някой друг да го реши в наша полза.Не става дума за териториални аспирации - касае се за
  фундамента на българската нация (дух,култура, история),без
  чиято опора ни очаква лесно сгромолясване или най-малкото - унизително
  подчиняване на чужди интереси. Политическата апатия и неангажираност
  с македонската проблематика от страна на българските политици може само да
  донесе непоправими вреди за нашата
  държава.Към Северна Македония трябва
  да е насочено основното направление на
  всяка българска вътрешна и външна политика,а успехите на всеки бг-политик
  е задължително да се мерят тъкмо с постиженията в тази посока.Ако кажем,че
  вече има македонска нация и с това въпросът приключва е тежка политическа грешка с убийствени последици за българската държава и народ.Да намери необратим път за реално приобщаване и сближаване между двете страни във всички възможни области е преди всичко отговорност на България,не само заради
  историческото предимство което има и
  ред други фактори,но и заради едно по-добро общо бъдеще в светлината на съвременните цивилизационни ценности.
  А сигурен съм - народът после сам ще
  намери себе си!

  Хайдушки копнения
 38. 38 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Много фалшива история има на балканите, важни са постиженията сега. Кръчмарските хвалебствия влошават бизнесклимата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 39. 39 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Няма по-голям майтап от паметникът "Воин на кон". Направо звучи комично името. Щели да поясняват кой период изобразявал воинът. Направо да на този воин да му напишат името като на играта "бесеница" - А_____________И. Така и македовците доволни, и гърците.

  Колкото до звездата... 75 години на македонците им промиваха мозъците. Няма как чудото да стане за 6 месеца. Поне 2 поколения ще умрат, докто се изличи тежкия македонизъм.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 40. 40 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1412 Весело

  Предавам се! Важността на разисквания проблем надхвърля пределите на Галактиката!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 41. 41 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#37] от "Комита":

  Македонският въпрос трудно се решава, защото България е слаба, и решенията се вземат от държави, които са наши врагове. Но не трябва да позволяваме някой да посяга на историята ни! Климент Охридски, цар Самуил, Гаврил-Радомир, Паисий, братя Миладинови, Гоце, Яне, поета Никола Йонков, всички тези са българи, и никой няма право да казва друго, камо ли да има някакви претенции за учебници и други подобни!

 42. 42 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Северно македонците обичат слънцата. Сегашното им знаме също изобразява слънце с 8 лъча. Слънчеви хора, какво да ги правиш. :-)
  —цитат от коментар 9 на Иво


  И ние обичаме слънцето. Я виж кво слънце сме си избрали за премиер.

 43. 43 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Няма по-голям майтап от паметникът "Воин на кон". Направо звучи комично името. Щели да поясняват кой период изобразявал воинът. Направо да на този воин да му напишат името като на играта "бесеница" - А_____________И. Така и македовците доволни, и гърците. Колкото до звездата... 75 години на македонците им промиваха мозъците. Няма как чудото да стане за 6 месеца. Поне 2 поколения ще умрат, докто се изличи тежкия македонизъм.
  —цитат от коментар 39 на Lou


  Те докато умрат и албанците ще ги превземат, както се плодят като зайци.

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3575 Неутрално

  Не подценявайте макитата! Те са с бетонови глави и стоманено упорство. Единственото което остава да се направи е да им се забрани да ползват български език. Те не го отричат, че езикът им е старобългарски, т. е. автентичен български. Да си научат и да си ползват езика на Александър, какъвто и да е бил той. Такъв подход е юридически състоятелен и напълно в европейски дух.

 45. 45 Профил на meruduja
  meruduja
  Рейтинг: 276 Весело

  До коментар [#9] от "Иво":

  На мен по ми прилича на вентилатор отколкото на слънце

 46. 46 Профил на meruduja
  meruduja
  Рейтинг: 276 Гневно

  До коментар [#37] от "Комита":

  Глупости на търкалета! Историята показва, че когато сме се занимавали с тях, винаги сме плащали скъпо и прескъпо. Оставете ги да си чукат чугунените кратуни.

 47. 47 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#35] от "Роси":

  Да, тръшкат се,но най-вече това се отнася за идеологическите шамани на съвременния македонизъм,понеже
  изведнъж рязко се стесни полето за
  теоретично ибрикчийство и се оказа,че няма място за коминтерновски волунтаризъм.Да благодарим на гърците,че свършиха половината от нашата работа - другата половина ще
  я свършат албанците, ако се окажем
  некадърни сами да я свършим.Често се изказват мнения,че македонския въпрос е вече решен окончателно в наша вреда заради историческите грешки, допуснати от предишни родни политици.Подобни мнения имат своята обоснованост,но не и окончателност - истината е,че
  съвременните български политици, заради благоприятното стечение на
  обстоятелствата,държат в ръцете си
  изключителния ключ за решението на
  македонския проблем в неговия най-важен и подчиняващ всичко останало културно-исторически аспект - ако не изцяло,то поне в една огромна степен,зависеща напълно от нас.

  Хайдушки копнения
 48. 48 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#46] от "meruduja":

  България и Македония са двете страни на една и съща монета - нашето национално ВЕЛИЧИЕ, което се превръща в ПАДЕНИЕ,ако липсва едната от тях!

  Хайдушки копнения
 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3575 Неутрално

  ".... истината е,че съвременните български политици, заради благоприятното стечение на обстоятелствата,държат в ръцете си изключителния ключ за решението на македонския проблем в неговия най-важен и подчиняващ всичко останало културно-исторически аспект - ако не изцяло,то поне в една огромна степен,зависеща напълно от нас."
  До коментар [#47] от "Комита":

  Не можах да разбера кво държат?

 50. 50 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#49] от "Judjuk":

  Някога македонският въпрос се смяташе основно за териториален.Днес, благодарение на упоритите усилия на българските недоброжелатели,той е превърнат в ментален за българската
  нация проблем със силно отрицателно
  влияние върху националната сигурност, народното единство и
  устойчивото развитие на държавата ни.
  Много често се говори за признаване на
  македонска нация и език,които вече били окончателно обособени,но премълчавайки неприятния факт,че македонизмът е по своята същност
  изкуствено наложена и все още
  силно поддържана от заинтересовани сили тенденция към пълен сърбизъм.
  Ключът за решаването на проблема е
  в пресичането на този процес чрез
  провеждането на ясна,постоянна,формулирана
  в национална доктрина,политика на
  ребългаризация.С еднократни действия,споразумения или договори нищо трайно няма да се постигне.За първи път в условията на демократичност и международна стабилност България може и трябва да
  формира такава политика, политика без измамничество и елементи на принуда - шансът е уникален!Пораженията от войните на България бяха катастрофални,но се оказаха все пак някак поносими,докато пораженията на
  националния дух са гибелни и фатално непоносими.Това трябва да е болката на
  всеки българин!

  Хайдушки копнения
 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3575 Неутрално

  До коментар [#50] от "Комита":

  Много хубаво си го написал! Благодаря! Но...., хората са продажни и държавите са продажни, а мизерните държави са тотално продажни. Ако България беше една мощна, могъща, богата държава, макитата щяха да са кротки, благи и послушни като кутренца. Ма не е. Майната им на макитата, зарежи ги засега. Да живее България!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK