Над Арктика и Алпите вали сняг с пластмаса

Запечатани проби със сняг от района на Давос.<br /><br />Автор: Juerg Trachsel/WSL-Institut für Schnee- und Lawinenforschung SLF.

© Associated Press

Запечатани проби със сняг от района на Давос.

Автор: Juerg Trachsel/WSL-Institut für Schnee- und Lawinenforschung SLF.Микроскопични частици пластмаса са открити от учени в снега в Арктика и по склоновете на Алпите. Това е знак, че те са били понесени от ветровете и издигнати в атмосферата, където са попаднали в облаците и са пренесени на голямо разстояние. Както и че междувременно хората може да са вдишали част от тях.


Това твърдят екип учени от института "Алфред-Вегенер" за полярни и морски изследвания в германския град Бремерхавен в публикация в списание Science Advances. Техен партньор са колеги от швейцарския Институт за изследване на снега и лавините.


В периода 2015-2017 година те са събирали проби от снега в Арктика, Северна Германия, баварските и швейцарските Алпи и от остров Хелголанд в Северно море и са ги проучвали със специално изработен от учените метод. ""очаквахме да открием микропластмаса, но ни изненада огромното ѝ количество", казва Мелани Бергман от института, цитирана от "Асошиейтед прес".
Микропластмасата е термин за много дребни частици, получаващи се от раздробяването на парчета пластмаса под въздействието на ултравиолетовите лъчи, вятъра, водата, светлината и т.н. Такива са откривани във въздуха на многомилионни градове като Париж, Техеран или китайския Донгуан.


Част от различните по размер микропластмаси, открити от учените - горе вдясно са полиестерни влакна от Шпицберген с дължина 1101 микрометра.<br /><br />Автор: S. Mützel, Alfred-Wegener-Institut Helmholtz-Zentrum für Polar- und Meeresforschung.

Част от различните по размер микропластмаси, открити от учените - горе вдясно са полиестерни влакна от Шпицберген с дължина 1101 микрометра.


Автор: S. Mützel, Alfred-Wegener-Institut Helmholtz-Zentrum für Polar- und Meeresforschung.


Учените демонстрират, че микропластмасата може да се носи по въздуха, подобно на прах, полени и частици от работата на автомобилни двигатели. Засега няма проучвания дали и какъв ефект имат те върху човешкото или животинското здраве.


Бергман споделя, че най-голяма концентрация от микропластмаса е открита в пробите от баварските Алпи. В една от тях е имало над 150 000 частици в 1 литър.


Арктическите проби не са толкова замърсени, като най-голямата концентрация от 14 000 частици на литър е от плаващ лед в пролива Фрам между източния бряг на Гренландия и архипелага Шпицберген. Но като цяло в Арктика средният показател е бил около 1800 частици на литър.


Важно уточнение, което правят от екипа, е че тези данни може да изглеждат впечатляващи заради използвания метод - регистрирани са частици с размери до 11 микрометра (0.011 милиметра), което е по-малко от напречен срез на човешки косъм. Но в същото време този метод е показал, че значително се подценява действителното присъствие на микропластмасите в околната среда.


Проучването е разкрило, че частиците може да бъдат пренасяни по въздуха из цялата планета, както и да бъдат освобождавани в природата при топенето на снега. Анализът е показал миниатюрни останки от специални лакове за автомобили и кораби, автомобилни гуми и материали, използвани в текстила и опаковките. В публикацията се допуска, че най-големите обеми са пренасяни на север от Гълфстрийм и силни атлантически течения, а първоизточникът вероятно са райони на Северна Европа.


Още повече въпроси създават носещите се по въздуха нанопластмаси - почти непознати частици, които са толкова малки, че "в действителност може би проникват на клетъчно ниво, а това вече може да се окаже голям проблем", казва Бергман.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Това с нанопластмасите е смущаващо, защото звучи страшничко - може да предизвика фатални "запушвания". Другото ще го изтърпим, дори и да не искаме.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Динозаврите са изчезнали след сблъсък на астероид със Земята,а доминиращия вид животни на планетата правим всичко възможно да се унищожим сами.

 3. 3 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Хомо-пластмасикус, хомо - петроликус и хомо -индустриаликус. Индустрията и технологиите са нещо много полезно, докато не прекалим и с тях.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 4. 4 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Сами унищожаваме планетата си. Ще оставим на поколенията едно бунище.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 5. 5 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Така е, когато свръхпотреблението ни води...

 6. 6 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 528 Неутрално
 7. 7 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 521 Весело

  Еййй, умрат да плашат електората!!!
  Преди 30 години валяха киселинни дъждове и след намаляване на човешкия въглероден оксид със по-малко от 20% млъкнаха и го забравиха.
  Но плащането за квоти и за катализатори на колите остана.
  Та и сега: плащайте за използването на пластмаса двойно - ние сме се подсигурили със данъците за естествените неща.
  И електората кълве ли, кълве....

 8. 8 Профил на music_joker
  music_joker
  Рейтинг: 257 Неутрално
 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Разстроено

  "Над Арктика и Алпите вали сняг с пластмаса"

  Звучи ужасно!

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Разстроено

  До коментар [#2] от "chicago514":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така се получава и в действителност излиза , че хората се опитваме сами да се унищожим!

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5068 Неутрално

  Звучи заплашително за живота по земята и водата

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Хората сме безотговорни към бъдещите поколения

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Поредната доза плашила. За да се наложат нови данъци и забрани. В стил да сечем дървета за да няма пластмасови чашки. После ще се окаже, че е било пълна глупост. Но от прокаралите го сметка няма да се потърси.
  Та пластмасите не се разграждаха в природата. Нъл тъй беше? Как така станаха опасни за здравето?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 14. 14 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1122 Весело

  Плащайте, окаяни грешници!!!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 15. 15 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Лъжите на глобалистите нямат край! Но съм сигурен че има достатъчно заблудени овце, които да повярват и на тази очевидна глупост!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 16. 16 Профил на ee3Si
  ee3Si
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#13] от "Цецо":

  То не е само плашило ами и хвърлят някакви уж факти на масите и им промиват мозъците. Една от манипулациите е че Европа е виновна за замърсяването - уж Гълстрийма ги носи на север и източникът бил северна европа??? А фактите са че Гълфстрийма върви на север покрай САЩ и като се завърти покрай Гренландия тръгва на юг покрай Европа. Ако ги бяха намерили в северна Африка - ОК от Европа са дошли ама ако Гълфстрийм ги носи и ги намират в Арктика, това на 100% си е с Щатски произход. Ама явно този който е платил манипулацията не иска да се замесват американците в замърсяването с пластмаса (ако въобще го има).....

 17. 17 Профил на Democrat
  Democrat
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "qwerty":

  Тебе трябва някой да ти завре една пластмаса отзад, за да усетиш за глобалния катаклизъм, който се развива навсякъде. Пластмасови частици в океаните, подпочвените води, атмосфератаи телата ни. Нормално е идиота докато не му пламне къщата седи и се хили.

 18. 18 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#7] от "qwerty":Тебе трябва някой да ти завре една пластмаса отзад, за да усетиш за глобалния катаклизъм, който се развива навсякъде. Пластмасови частици в океаните, подпочвените води, атмосферата и телата ни. Нормално е идиота докато не му пламне къщата седи и се хили.
  —цитат от коментар 17 на Democrat


  Налапал си се със лафове на затоплистите като пате със редки лайна!

  Какво знаем днес за климата и за замърсяването? Нищо и нищичко!
  Редовна статистика: 150 години за отделни места;
  Сведения за климата: откъслечни, главно бедствия, от 2-3 хиляди години;
  Цикличност на климата - НУЛА! НУЛА! Последният ледников период е бил преди 10 хиляди години и за последствията съдим по вторични проявления. А какво е било преди него - никой нищичко не знае!

  Ти си рожба на пропагандата! И за теб вече няма спасение.

 19. 19 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "qwerty":

  "Еййй, умрат да плашат електората!!!""

  Точно така.
  Първо се появиха затоплисти, сега и пластмасисти.
  Гадове.
  Я бързо няколко оранжеви туита.

 20. 20 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1012 Любопитно

  В тая статия се говори за микропластмасата, а само тя ли е във въздуха? Естествено, че не. Във въздуха има още стотици, хиляди видове частици от всякакъв произход (изкуствен, естествен), с различни размери и де факто ние дишаме един фин бульон от частици, които попадат в белите ни дробове всяка минута, всеки час, нонстоп - цял живот. И какво следва от това? Че масово ще мрем? Или, че трябва да ходим с противогази, оборудвани с филтри и за микрочастици ли? И изобщо - как изобщо сме живи? То бива паранои, бива, ама всичко си има някакви граници. Народа съвсем ще изтрещи (то не, че вече не е), щото се плащат разни изследвания на разни учени и какво следва да се случи от тук насетне? Предозиране, това се случва, във всичко. Аман от такива новини, аман. Колкото по изолиран живее човек, толкова по-добре живее. И най-вече - здравословно...

 21. 21 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Затоплизмът е фикция, ни микропластмасите отдавна да завладели Световния океан и се пренасят и в атмосферата!
  Говорим много за това по време на нашите акции по речните и морски брегове.
  Те са в тъканта на растенията и животните и от тях преминават и в нашите тъкани.
  Откриват се в макрофагите ни- клетките на имунния ни отговор.
  В клетките на съединителната ни тъкан.
  Океанът е пластмасова супа!

 22. 22 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Ключовото „ Може би” е в цялата статия!

 23. 23 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дългия":

  Браво!

 24. 24 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Кооооомунистите съ виновни!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 25. 25 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Удри дедо Тръмпи!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Какво дишаме, какво ядем, какво пием. Все боклуци.

 27. 27 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#4] от "Халдип Исйолов":

  Поколения ??? Ще е добре да ги има . Ама колкото повече годинки минават шанса за това намалява . Като нищо ще се затрием като вид .

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  и да повторим фактите, преди 30 години обвинихте бивши соц и настоящи демокрации, че използвайки хартиени опаковки убиваме дървета и планета та спешно трябва да ви приемем .. технологиите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дългия":

  В статията се казва, че не е изследван ефектът от влиянието на микропластмасите върху човешкото тяло. Може да е сериозен проблем, но може и да не е. На един тръмпист ако му кажат, че е вредно, той ще отрече автоматично - кой ще му каже пък на него точно, като е такъв познавач на вселената, а и явно искат да му вземат парите. Пък и пластмасата нали си съжителства чудесно с флората и фауната в океаните - историите, че убива живота там са измишльотини.

 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  Плащайте, окаяни грешници!!!
  —цитат от коментар 14 на Saint of Me


  Мдааа - явно това ще е новата драма.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Сами унищожаваме планетата си. Ще оставим на поколенията едно бунище.
  —цитат от коментар 4 на Халдип Исйолов


  Поколения ?! Силно оптимистично :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 32. 32 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Толкова ли е трудно ГЛОБАЛНА забрана на пластмасови продукти? Пластмасовите фирми да се дотират от правителствата да се преориентират в разработката на биоразградими опаковки от цяревично нишесте и т.н.
  В комунизъма като си купувахме кисело мляко, бира и олио връщахме празен амбалаж. Значи може!!! Сега просто ни МЪРЗИ и НЕ НИ ПУКА за бъдещите поколеия, които ЩЕ НИ МРАЗЯТ за това, което им оставяме в наследство!!!
  Тотална забрана за пластмасови опаковки, торби, найлонови чантички и прочее боклуци. ВЕДНАГА!!!!!!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 33. 33 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Лъжите на глобалистите нямат край! Но съм сигурен че има достатъчно заблудени овце, които да повярват и на тази очевидна глупост!
  —цитат от коментар 15 на ivo


  Требва да си полумалоумен ,за да не ти направи впечатление, промяната на околната среда само около тебе.
  След това вземи предвид ,че по качество на живот , българите сме в горните 30 процента от планетното население .
  Тия надолу разчитат само естествените ресурси - дърва , като за най лесно.
  След 30 г. , като приключат с Амазонската джунгла, ще си купуват унуците ни кислородец от Билла. После и това ще стане недостъпно , и забавата ще се развихри .
  Примерно ,де . Човешкият мозък никога не може да предвиди шегите на съдбата... а те обикновенно са доста грубиянски.
  Разни мислители залагат на Океанският планктон да ги снабдява с О2 - хаха , гуд лък .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 34. 34 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#32] от "Антикомунист и антиГЕРП":

  Случайно ще ни осветлите ли какъв е разхода на енергия за рециклиране на хартиена чашка? Импрегнирана с хубави хидрофобни вещества. И колко успява да се рециклира. Ще разберем ли колко отива за миене и транспорт на празни стъклени опаковки? И с какво ли се мият?
  Или да заебем подробностите. Те не стават за тормоз на хората. А и не плашат. Съответно и пари не можем да изцедим.
  Затуй долу пластмасата. Гнус такава. Ще копаме петролец за да сечем нови дървета и да рециклираме нещо си. Нищо, че и пластмасата се рециклира. Туй ще го спестим.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 35. 35 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#33] от "schwimmwagen":

  За твоя изненада едни от затоплистите изкараха, че амазонската джунгла може дори да е нетен консуматор на кислород заради интензивното гниене. Пълна глупост, но показваща точността на затоплистките модели.
  А иначе основен източник на кислород са точно океаните.
  И проблемите на околната среда и дивата природа ще се решат като се вземат мерки за намаляване на населението. Останалото е долно лицемерие.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 36. 36 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#33] от "schwimmwagen":За твоя изненада едни от затоплистите изкараха, че амазонската джунгла може дори да е нетен консуматор на кислород заради интензивното гниене. Пълна глупост, но показваща точността на затоплистките модели.А иначе основен източник на кислород са точно океаните.И проблемите на околната среда и дивата природа ще се решат като се вземат мерки за намаляване на населението. Останалото е долно лицемерие.
  —цитат от коментар 35 на Цецо


  То няма основен-неосновен . Балансът на планетата се движи по уникално тънко острие, хиляди фактори взаимодействат и едно нещо леко да бутнеш необратимо - мамата си джаса после. Те за това извънземнии не сме видяли .
  Ясно е че главоломното увеличаване на населението, ще ликвидира това , което е останало.
  Разни мислители мъдруват как без проблем , 20 милиарда щяла да понесе Земята.
  Може , ама до един вманиячени еко-шведи, не голи индуси или латино пачанги.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 37. 37 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Отделно , как да кажеш на пазарната икономика да пести и да не се развива, да не потребява. Това е основата и , без нея умира.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 38. 38 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#18] от "qwerty":

  снощи даваха един филм ,в който норвежки и датски учени заедно с кралската академия ,бяха насложили за 100 години назад изследвания ,които бяха установили ,че в зависимост от космически поток частици ,отделяни от различната сила на слънцето довеждат до разлики в температурата на земята и никакви СО и тем подобни нямат влияния върху средната температура ,а само изригванията на слънцето и предизвиканите от него космически лъчи ,същото и с пластмасата ,сигурно във всяка пластмасова бутилка с мин вода има повече частици ,които изпиваме ,отколкоо има в ледника на север ,ами има и естествен отбор , всеки трябва да умре поради някаква причина

 39. 39 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#32] от "Антикомунист и антиГЕРП":

  Да де, ама те опаковките от пластмаса са само един малък процент.
  Пластмасови са ни дограмите, телевизорите, мебелите, колите, играчките на децата, кабелите, уредите от всякакъв вид и т.н.
  Найлоновите торбички са малка нищожна част.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 40. 40 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 505 Разстроено

  Над Арктика и Алпите вали сняг с пластмаса?!

  До коментар [#1] от "hammurabi":
  Това с "нанопластмасите" е смущаващо, защото звучи страшничко може да предизвика фатални "запушвания"?!(ха-ха-ха!!!) Другото ще го изтърпим, дори и да не искаме! (да, да ама тази пластмаса вече е част от самите нас и ако направят изследване в човешкото тяло може би много ще бъдат щокирани от резултатите, защото пластмасата се съдържа, в всичко което ни обкръжава храна, вода, вуздух и е част от самите нас?!!!!!)

 41. 41 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 213 Весело

  и да повторим фактите, преди 30 години обвинихте бивши соц и настоящи демокрации, че използвайки хартиени опаковки убиваме дървета и планета та спешно трябва да ви приемем .. технологиите
  —цитат от коментар 28 на дерибеев

  Не само хартиените. Същото беше и с многократното използване на стъклените носители: бутилки, буркани, чаши и пр. Не било модерно, прогресивно...ръйшли. Биле сме ноо технологично изостанали, в сравнение с "белите държави".

  И сега какво? Трендът се обърна с главата надолу, модерното стана демоде, а и вече опасно, сякаш сега наново се открива топлата вода, и преди не се знаела вредата.

  Най- интересното е, че същите тия умнокрасиви модернисти тогава, дето се подиграваха на Соца, сега ПАК са първи модернисти, ама вече по отношение на капиталистическите проблеми. Без да им мигне окото, сменят резбата! Явно ги влече, да са постоянно в крак с Модата, щом се НАЛАГА.

  Принципи? Как беше: Ако не ви харесват принципите ми, имам и резервни... И такива искат (пак) да управляват?!

  (не се чете)
 42. 42 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Ние какво правим с приборите за еднократна употреба?

  malart.blog.bg
 43. 43 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Бремерхафен, институтът е в БремерхаФен, немското „V” се чете на български като „Ф”. Също както е в думата „Volkswagen”, която неслучайно се произнася правилно „Фолксваген”.

 44. 44 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Честит Първи пластмасов сняг !

  Велико достижение не0либералната глобална икономика на Боклука !

  Друго , може би по-опасно постижение са експериментите чрез ИИ да се постигне автоасемблиране на наноботи.
  Не може да не дишаме , нали ?

  Човечарник

  Не0либерално прокажените няма да надживеят с много останалите :)

  А Кукловодите им потриват доволно ръце/лапи/опашки ;)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK