Новият живот на панелките: един пример от Естония

Новият живот на панелките: един пример от Естония

© Maris Pedaja, DWХиляди стари панелки, строени набързо и некачествено по времето на СССР, ги очаква нов живот. В естонския град Тарту показват, че грохналите сгради могат да се превърнат в модерни жилища с нисък разход на енергия, пише "Дойче веле".


Наследството от комунистическото минало на естонския град Тарту са 100-те "хрушчовки" - панелни блокове от времето на Съветския съюз. Наречени на тогавашния лидер на СССР - Никита Хрушчов - те са създадени през 50-те и 60-те години на миналия век като временни жилища, с които да се преодолее хроничният недостиг на жилища след войната. Деветнайсет от тези "хрушчовки" са включени в проекта SmartEnCity.


Инициативата, финансирана от ЕС, има за цел да подобри екологичната характеристика на европейските градове. В Тарту проектът е насочен към подобряване на енергийните качества на сградите. Блоковете в Тарту ще бъдат снабдени със соларни инсталации, ще получат нова външна изолация, нови прозорци, вентилационни системи и по-ефективно централно отопление. Всеки апартамент ще разполага с т.нар. система "Smart Home", благодарение на която собствениците ще могат да контролират и сами да управляват потреблението на енергия.
"Хрушчовките" са били строени набързо с помощта на панелни елементи. Предвидено е било те да "издържат" не повече от 30 - 40 години, но се обитават и до днес. Външният им вид е еднотипен - сградите имат три до пет етажа и са боядисани в жълто и бяло. Енергийните им характеристики са изключително лоши - който живее на партера или на последния етаж, мръзне цяла зима. Същото се отнася и до онези, които имат много външни стени. В Москва бяха съборени хиляди подобни сгради, защото бе сметнато, че не си заслужава да бъдат санирани.


Проектът на град Тарту


В Тарту обаче преследват амбициозна цел - старите кооперации да достигнат най-високото ниво на енергийна ефективност, съществуващо в момента - "клас А". Според заместник-кмета на Тарту Раймонд Там след санирането всяка кооперация ще може да икономисва две трети от енергията, която консумира в момента. Това означава, че разходът на енергия ще намалее от 270 киловатчаса на квадратен метър, колкото е в момента, на 90 киловатчаса на квадратен метър в бъдеще.


Тонис Елма живее в току-що обновен панелен блок, който е строен през 1964 година, и споделя, че консумацията на газ и електроенергия вече е спаднала значително. По-възрастните жители в началото били резервирани към проекта, но все пак се съгласили да участват в него. Заместник-кметът Раймонд Там обяснява, че основните критики на хората са свързани с високата цена на санирането.


Новият живот на панелките: един пример от Естония

© Maris Pedaja, DW


Обновяването на всяка кооперация струва по около един милион евро. Близо половината от средствата, необходими за целта, са отпуснати от Европейския съюз (около 4 милиона евро). Държавата също отпуска допълнителна помощ от националните си програми. Жилищните кооперативи обаче трябва сами да съберат останалата част от сумата (около 50%), необходима за санирането - като изтеглят кредит.


Някои критици смятат, че спасяването на сградите е прекалено скъпо и не си струва в тях да се влагат толкова средства. Според Раймонд Там такова решение обаче не би било нито по-евтино, нито по-лесно.


Значителни икономии на енергия


Повечето обитатели на панелни кооперации все пак искат да се включат в проекта, защото очакват, че по този начин ще намалят енергийните си разходи. За да финансират участието си в него, те трябва да теглят заем за срок от 20 години.


Сградата, в която живее Тонис Елма, има 32 апартамента. Собствениците им ще трябва да изплащат по около 100 евро на месец, за да върнат заема. Очаква се обаче, че тези разходи ще се компенсират от икономията на енергия. "През 2019 г. разходите за отопление спаднаха с над 50 на сто, а консумацията на газ - с над 80%. А от соларните панели произвеждаме три пъти повече електроенергия, отколкото консумираме", обяснява той.


Естония разполага с общо около 6000 "хрушчовки". Интерес към проекта SmartEnCity, който включва партньори от публичния и частния сектор, проявяват и други градове в Естония, както и в Латвия, Полша и България - все страни, които разполагат с огромен брой сгради, строени през ранните години на социализма.


Фотогалерия: Започна събарянето на "хрушчовките" в Москва >

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  то дапне тръсне в София че ще останат само некачесвените панелки
  новото строитгелство го видяхме при земетресението в Истамбул

 2. 2 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 576 Весело

  Хак им на естонците! Тук ние сме по-богати. Собствениците нищо не плащат.

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1353 Любопитно

  то дапне тръсне в София че ще останат само некачесвените панелкиновото строитгелство го видяхме при земетресението в Истамбул
  —цитат от коментар 1 на 1001


  Ушанка, нерде Стамбул, нерде Ямбол???

 4. 4 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  защо от САЩ е лесно но в Истамбул при последното земетресие се свалиха само Ново строителство

 5. 5 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1631 Весело

  даже обясниха пясъка бил виновен

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Никаква пост-съветска Естония, българските панелки са най-качествените панелки! :-)

  Но, малко по-сериозно, доста от "панелните" апартаменти са май и по-солидни, и с по-големи стаи от доста "съвременни" строежи. Поне в София предлаганото ново строителство сега не ме въодушеви.

 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Извинявайте ама нали пускахте статия как в Русия ги събарят и преселват жителите в нови блокове
  Гадния кмет на Москва приел програма да събори всички Хрусчовки.

 8. 8 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  но наште стоят т.н. кв Толстой на европейската столица София

 9. 9 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Извинявайте ама нали пускахте статия как в Русия ги събарят и преселват жителите в нови блоковеГадния кмет на Москва приел програма да събори всички Хрусчовки.
  —цитат от коментар 7 на 1001


  аре сега прочети кой са "хрушчовките" и как е разпределението в тях и от кога са първите

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  даже обясниха пясъка бил виновен
  —цитат от коментар 5 на 1001


  Ушанка, Сибир изгорЕ, ти си се загрижил за Стамбул.
  И к'во ти е весело за пясъка??? Питай нЕкой трънски майстор, оти не строи с морски песОк?

 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1631 Весело

  До коментар [#10] от "4ort":


  бе като ти падне блока оди си питай трънския майстор

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Ако беше много хубаво в либералната панелка опакована в стиропор и радонови мазилки , Сорос щеше да си купи една за старините!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Ако беше много хубаво в либералната панелка опакована в стиропор и радонови мазилки , Сорос щеше да си купи една за старините!
  —цитат от коментар 12 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Дрогря Живков и Политбюро, поради тази причина ли живееха в православни, консервативни панелки?
  Че са много хубави неопаковани?

 14. 14 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Багер!!!
  Трошачна машина !!!
  Металът в панелите е много, може да се извлече и полза ще има.
  Бетонът от панелите през мелница е отлична основа за пътища.
  Земята може да се употреби за нискоетажни озеленени ЧОВЕШКИ жилища, композирани в най-добрите традиции на европейската и българска цивилизация.
  Всичко останало е загуба на средства!
  ...
  Защото, другото, панелните комплекси бяха отвратителна СРЕДА ЗА ОБИТАВАНЕ, нямаща нищо общо с цивилизационните постижения от 5хиляди години насам - това бяха лагери за настаняване, не и европейски жилища.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 15. 15 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Лагерите за настаняване, наречени "соц-панелни комплекси", бяха истинско престъпление на соца срещу българския селянин и неговата връзка със земята.
  Качиха хилядолетно свързания със земята си добър стопанин на етажи в бетонните клетки и чакай от него добродетелите на българина - морални, трудови, естетически ...
  Чак когато си построих собствена къща, събуждайки се първата сутрин, изпитах едно непознато преди усещане - че съм си сам господар, че съм свободен.
  Също така усетих, че имало било сезони - четири, а не едно годишно време.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 16. 16 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  Ако беше много хубаво в либералната панелка опакована в стиропор и радонови мазилки , Сорос щеше да си купи една за старините!
  —цитат от коментар 12 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Така , така....да си купи панелка , место да върти този тирбушон на Путин в подгърбието

 17. 17 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  До коментар [#7] от "1001":

  Извинявайте ама нали пускахте статия как в Русия ги събарят и преселват жителите в нови блокове
  Гадния кмет на Москва приел програма да събори всички Хрусчовки.
  ==============÷=

  Нека ви кажа накратко) Още по-време на кметът Лужков, градска дума одобри програмата за преселване от пететажните сгради на Хрушчов. Само че те не планираха да събарят всичко, а само панелките. Тухлени сгради планирали за да ги преустроят и направят удобно жилище. Това е правилно. Днешният кмет, (правилно, гадния) разрушава всички пететажни сгради и това е обикновено в центъра на града. И премества хората в покрайнините на града. Това е като да се преместиш от историческия център на София в Люлин или Дружба. Със сила те изгонват от апартамента в другия край на града. И не сравнявайте бюджета на Москва и София) В Москва е до 60% от всичките пари в Русия)

  "Чуждестранен агент"
 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  Горките панелки! Всички ги ругаят и няма кой да ги защити. А толкова много хора живеят в панелки, например в Люлин. Давам го за пример, щото именно там са най-добрите жилища на София. Имат дебели плочи, големи стаи и тераси, уют, комфорт и..., кой казва че не изолират добре? Панелите са прозведени в истински завод и са с перфектно качество и якост, недостижима в днешно време. Панелките превъзхождат сегашното мутренско строителство във всяко отношение. Но в едно отношение са ненадминати - гъвкави са и издържат на земетръс. Единственият проблем е че на преклонната им възраст никой не си е направил труда да ги рехабилитира и пообнови. Е ми всички стареем, жилищата и те. Но стареят цветовете на фасадите и комуникациите. Бетонът и стоманата са практически вечни. Не си давайте панелните жилища.

 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 901 Весело

  А защо навремето не са строили качествено?
  Пак ли руснаците са виновни??

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1631 Весело

  До коментар [#17] от "putinxujlo":

  мерси комуне но нямам нужда от помощ
  Купуват ми имота по 1,20 и ми предлагат право на строеж за 7 лв кв знаем как става това в окрайна не сте го имали

 21. 21 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Горките панелки! Всички ги ругаят и няма кой да ги защити. А толкова много хора живеят в панелки, например в Люлин. Давам го за пример, щото именно там са най-добрите жилища на София. Имат дебели плочи, големи стаи и тераси, уют, комфорт и..., кой казва че не изолират добре? Панелите са прозведени в истински завод и са с перфектно качество и якост, недостижима в днешно време. Панелките превъзхождат сегашното мутренско строителство във всяко отношение. Но в едно отношение са ненадминати - гъвкави са и издържат на земетръс. Единственият проблем е че на преклонната им възраст никой не си е направил труда да ги рехабилитира и пообнови. Е ми всички стареем, жилищата и те. Но стареят цветовете на фасадите и комуникациите. Бетонът и стоманата са практически вечни. Не си давайте панелните жилища.
  —цитат от коментар 18 на Judjuk


  Не сте експерт, разчитате на вярвания. И говорите пълни ... неверни неща.
  Това не са "най-добрите жилища на София" - напротив - НАЙ-ЛОШИТЕ са.
  Защото не покриват нито един съвременен стандарт.
  Пълен боклук!
  Морално и физически остарели като жилищна концепция и схема, мизерни размери на жилищата и отделните помещения.
  Средата на обитаване не прилича на градска, а на хаотичен лагер за настаняване на ощетени от социализма.
  Долнокачествено и като изпълнение. Вярвате! в качеството на заварките? на тяхната корозионна устойчивост, изпълнявани от виетнамци и цигани с ниска квалификация?
  Били "изолирани". Да бе. С вестници във фугите между панелите?
  "Били издържали на земетресения" - на слаби - може би.
  Но на малко по-силни - осеметажната гира нима няма осеметажно рамо на силата за сгромолясване?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 22. 22 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  даже обясниха пясъка бил виновен
  —цитат от коментар 5 на 1001


  Има нещо в това: Бетон се прави не с морски пясък (който освен че е заоблен и и със соли) а с речен, или от каменоломна-острозъб пясък. Просто ако се слага едно и също количество ценент в порция бетон, то бетонът с морски пясък е по слаб.
  До коментар [#5] от "1001":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 23. 23 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#18] от "Judjuk":

  Точно това е проблемът - рехабилитация на връзките (заварките) и на ВиК (вертикални и хоризонтални), защото течовете през годините са ги компрометирали. А дали са в отлично състояние и "по-добри" от тухлено и ново строителство, ще се разбере Не дай Боже!, след 6 по Рихтер.

 24. 24 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  До коментар [#20] от "1001":

  Комуне, не ми разказвайте как се прави това в София) Занимавам се с инвестиции поне 20 години, и в София и в Москва и в Еспоо)

  "Чуждестранен агент"
 25. 25 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Ние пък си имаме герберско саниране

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 26. 26 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  DW и Дневник не казаха една добра дума за санирането на нашите панелки.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#18] от "Judjuk":Точно това е проблемът - рехабилитация на връзките (заварките) и на ВиК (вертикални и хоризонтални), защото течовете през годините са ги компрометирали. А дали са в отлично състояние и "по-добри" от тухлено и ново строителство, ще се разбере Не дай Боже!, след 6 по Рихтер.
  —цитат от коментар 23 на vhv


  Технологията на връзките е проста. Заваряват, изчукват, минизират и запълват с много силен циментов р-р. При достатъчна сръчност и желание стават вечни. ВиК -то не е едропанелно. А на 6-та вече са изпитани. Кажи ЕПЖБ паднал от земетръс.

 28. 28 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1631 Любопитно

  До коментар [#22] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  да де София не е на море познай откъде може да се направи икономия

 29. 29 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1631 Любопитно

  До коментар [#24] от "putinxujlo":

  оди си в москва не се отваряй като не знаеш как е било

 30. 30 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  До коментар [#29] от "1001":

  Комуне, успокой се, седи ровно)

  "Чуждестранен агент"
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  "Не сте експерт, разчитате на вярвания. И говорите пълни ... неверни неща.
  Това не са "най-добрите жилища на София" - напротив - НАЙ-ЛОШИТЕ са.
  Защото не покриват нито един съвременен стандарт."
  До коментар [#21] от "Торбеш":

  Ти ли ще ми казваш кой съм и какъв съм!!? Аз на тебе казвам ли ти какъв си? Кой съвременен стандарт не покриват? Качественото изпълнение е задължително за всички строежи. Панелите ги правеха на технологична линия в завод с автоклав и подгряване. Какви виетнамци, какви цигани? Ти не мразиш панелките, а социализма - времето през което са строени. Зомбирали са те брато.

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#21] от "Торбеш":

  Ааааа, чак сега разбрах, че си бил архитектче! "Акъл море, глава шамандура!" Не ти отнемам правото на мнение, но по-кротко и внимателно

 33. 33 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#30] от "putinxujlo":

  пиша бавно за да разбереш
  къща с двор 1.7 дка отчуждават и дават право на строеж и парите едва стигат да се плати 1 двустаен с квадратура по малко от 1 етаж на къщата
  и къщата не беше дървена като в Русия

 34. 34 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Не си давайте панелните жилища.
  —цитат от коментар 18 на Judjuk


  ... Никой и не ги иска.

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  Хак им на естонците! Тук ние сме по-богати. Собствениците нищо не плащат.
  —цитат от коментар 2 на pafka


  Естонците си нямат Баце! Заради това "Заместник-кметът Раймонд Там обяснява, че основните критики на хората са свързани с високата цена на санирането."

 36. 36 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#21] от "Торбеш":

  Не знам Вие какъв експерт сте, но в София тротоари и градинки има само пред старото строителство. Бутам детска количка и много добре виждам къде се минава и къде е зеленината. Отделно панелите са с много добро вътрешно разпределение. Честно казано имам сериозни съмнения към строителният надзор в България, а от там и в качеството на новите строежи. Даже няма да се впускам да обяснявам какво безумие се прави с "кота корниз" и ужасните "надстройки", и "ателиета" отгоре. Отидете в произволен квартал, където има "ново" строителство над 20 години - сградите изглеждат обичайно по зле от панелките.

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  "Заместник-кметът Раймонд Там обяснява, че основните критики на хората са свързани с високата цена на санирането."
  До коментар [#35] от "vassilun":

  Цената наистина е висока, ако се направи трайна и ефективна топлоизолация и климатична инсталация. Не мисля че биха платили за стиропорна коричка.

 38. 38 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  До коментар [#33] от "1001":

  Спомних си един собственик в Овча купел, който искаше 1000 евро на кв. м. Ние му казваме, че ще бъде прекалено много ..
  Той отговаря, че в Оборище продават дори за 3000 евро😏

  "Чуждестранен агент"
 39. 39 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Финансиране и подпомагане от държавата може и трябва да има но само за социално слаби хора. Няма лошо например да се построят или възстановят жилища с цел да се дават под наем на под пазарни цени на хора които имат доход под определено ниво.

 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2874 Весело

  или как номинация на архитект извади примери за саниране

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Днешният кмет, (правилно, гадния) разрушава всички пететажни сгради и това е обикновено в центъра на града. И премества хората в покрайнините на града. Това е като да се преместиш от историческия център на София в Люлин или Дружба. Със сила те изгонват от апартамента в другия край на града. И не сравнявайте бюджета на Москва и София) В Москва е до 60% от всичките пари в Русия)
  —цитат от коментар 17 на putinxujlo


  Много точен коментар - не знам защо са дали в статията Москва като пример за добри практики.

  Схемата е точно такава- олигарсите на руската стоителна мафия си харесват парцел до идеалния център на Москва.
  Там масово са блокчета от 4 до 5 етажа , но са с отстояния едно от друго, градинки и като цяло е доста свежо.
  Има и тухлени блокчета от преди войната.Единствения по-голям минус е, че няма много паркоместа за коли, няма и подземни паркинги.
  Да не споменавам че голяма част от така наречените Хрушчовки са от симпатични тухлички.

  Та схемата -олигарха идва, казва искам, московското кметство издава заповед за принудително изселване.
  Имаше и протести, ама хората масово изядоха по един юмрук в мордата от полицията и вътрешни войски на Путин (Росгвардия -същите които сега бият протестиращи)
  Хората които живеят там се местят в най-крайните квартали на Москва -Пиздетскин, Сволачевски, Сука блядово и тн.
  Там се строят огромни комплекси от ЕПК блокове по 30 етажа, и хората се гъчкат като животни в кочина, няма паркинги.Затова има и масово недоволство, ама който гъкне- БОЙ.
  През това време община Москва превежда огромни суми на олигархията за изграждане и "подобряване" на градската среда в широкия център на града.
  Стоят се луксозни 6-8 етажни сгради, които после отиват на свободния пазар. Олигархитяа ги продава и прави двойна печалба- 1 път от данъците на гражданите (парите преведени от общината) , втори път от свободната продажба.

  На обикновения руснак (балъците) честито!!!

 42. 42 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  И в Естония и в Москва и в България панелките са еднакво грозни и некачествени. Най-добре е да ги бутнат полека лека, а не да влагат още средства в "санирането" им.

 43. 43 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#7] от "1001":

  То това руска работа ,демек глупава работа Виж естоската ,европеиска работа умна работа с акъл от 28 държави правена работа

  гошо
 44. 44 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#22] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":да де София не е на море познай откъде може да се направи икономия
  —цитат от коментар 28 на 1001


  В твоите коментари 4 и 5 ти говореше/пишеше за семетресенията в Истамбул/района около него. Ако си спомняш де. Та там от години падат ЧАСТНИ сгради след земетресения, и почти винаги причината е една и съща-ползват морски пясък в рецептите за бетон с нормален (острозъбест) пясък. И почти винаги носещите колони (изляти от бетон приготвен на място, не като плочите където ПОНЯКОГА ползват бетон от бетон'завод) дават фира първи. Е, там има и проблем със сегрегацията на бетона излят в кофража ...'ма това е друга тема. Нещо за турските бачкери-накрая.

  Та...за туй споменах "морски пясък".

  А от къде може да се направи икономия в строителството....Хората правят изследвания, често финансирани от държавата (нашенската, ИЗРАЕЛ, 'дето утрои населението си за 50 г, и всеки живее в нормална къща/апартамент, не палатка/караван) за да икономисат малко при спазването на качеството.

  Кражбите са другото име на "икономисването".

  В бетона се "спестява" цементът. Просто ползват рецепти (количествени отношения цемент/вода/чакъл/пясък) непосдходящи за агрегатите (чакъл и пясък)

  Ще ти дам БрУЗД (прост с 3 грешки) пример, който и да не си инженер ще разбЕреш:

  Под горната настилка (плочи/асфалт'бетон...демек асвалт) се слагат инертни агрегати (смесица от чакъл и пясък КОИТО ТРЯБВА ДА СА С различни големини). И тези агрегати се трамбоват.

  И тук идва ИДИОТИЗМЪТ!

  -Ако всички агрегати са със еднаква големина, колкото и да ги трамбоваш-остават празни пространства между тях. И като се навлажнят (дъжд/топящ се сняг) те набъбват и...дигат настилката/тя пропада щото водата си намира пътеки да стигне до там където не трябва, В КОЛИЧЕСТВА!

  -От друга страна ако агрегатите са с различни големини трамбоването ги сплъстява и ги прави по плътни, почти неводопроникаеми. И тогава няма голями количества вода проникнали между тях НЕ РАВНОМЕРНО, а на едно място, и няма неравномерно набъбване/пропадане.

  А апЦурда е че цените на агрегатите с различни големини са почти еднакви. Ама някой трЕбе да ги поръча различни, а не го прави. Резултатите се виждат след първия дъждовен сезон!

  Съжалявам за дългия и скучен коментар. Имам т.н. "професионално изкривяване"-инженер съм, и съм свикнал да обяснявам подробно всичко.

  П.С. Нещо за търските бачкери в строителството:

  В Израел арабите (местните и тези от ПА) бяха 90% от бачкерите в строителството. След първата интифада Израел се затвори към Газа и се появи ЯКА ЛИПСА на баччкери. И почна "внос": От Румъния, България (турци или помаци, ама поркаха бира, турци от Турция и филипинци/тайландци.

  От всичките най светните и старателните бяха турците (българите на второ място, после румънците и азиатците). Бачкаха ЯКО, не импровизираха като всички останали, кажеш им нещо-те го правят на 110%, не на 90 или 80%.

  П.П.С. И тук ПАК да се поФторя и да развенчая мита за "мързеливите палестинци". Палестинците, като бачкат и знаят че ще си получат заплатата (+социални права в Израел, за които си плащаха) БАЧКАХА ТА УШИТЕ ИМ ПЛЮЩЯХА! Щото с "израелски заплати" носеха в къщи тройно повече пари от бачкащите за местните им чорбаджии.

  И баш това не се харесваше на главатарите им, и за туй те поощряваха тероризма, та Израел да не допуска палестинци на територията си.

  За протокола.
  До коментар [#28] от "1001":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 45. 45 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 642 Любопитно

  До коментар [#41] от "praseta_mezeta":
  А тои тоя собственик ли е или не ,дето го местят Така да уточниш ако можеш

  гошо
 46. 46 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Що не ползваха единствения и неповторим бг опит, за който някой някога ще си носи последствията? Да накарат цялото население да плати санирането, барабар с дограмата, на шепа хора! Дядо и баба от северозапада да съфинансират саниране на собственици в СФ, някои от тях на апартаменти по 2К квадрата! Това беше единствен и неповторим уникат!
  А иначе да влагаш толкова средства в хрушчовките е абсурд. С тези малки прозорчета и без балкони, като кутийки. Те са си изпели песента, жилиша за следвоенно време, каква им е работата при 70г. мир? Събаряш до гола поляна и строиш наново! Тяхна си работа, те си знаят.

  Мърфи е оптимист!
 47. 47 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Аз съм ЗА панелните блокове.
  Разпределението е доста удобно в сравнение с повечето от сега построеното.
  Изключвам луксозните жилища.
  Качеството на изпълнение не беше добро, но то е, защото винаги се гонеха срокове, я конгрес на Партията, я някоя "важна дата".
  Та ние тогава не бяхме чували за термомост.


  Мойше, ако си този, за когото те подозирам, спомни си за Пазарджик преди мно-о-го години и ще се сетиш кой съм.

 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  "Да накарат цялото население да плати санирането, барабар с дограмата, на шепа хора!"
  До коментар [#46] от "султана глаушева":

  Не беше точно така. Те направиха само фасадите със стиропорнато коричка и боядисването. За да е красива, да хване дикиш и гербавите да спечелят изборите. И го спечелиха. Вътрешната дограма ходих да я плащам отделно. Освен това разбиха всички външни стени и окепазиха жилищата. И цяла зима прозорците зееха и не е известно колко хора не успяха да оцелият. А на покрива лепнаха само един допълнителен пласт черна хартия. Щото парите свършили. Честно ти казвам, ако целият ремонт сам си го правех, щеше да ми излезе по-евтино. И разбира се качествено. Защото стиропорът го налепиха направо на фасадата без всякаква подготовка. Части от външните стени при мене са бутафорни и се пробиват с пръст. Е, добрата новина е, че за сегашните избори няма саниране и ще ги загубят.

 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  "И в Естония и в Москва и в България панелките са еднакво грозни и некачествени."
  До коментар [#42] от "proza":

  Не са некачествени. Грозни са защото не са почиствани и боядисвани 50 години.

 50. 50 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#13:"4ort"][/quote]

  Русоробче , в кухата ти къртуна сигурно тропа мисълта 'панелите са съветска технология" и се радваш , късаш рубашки и си весело възбуден , да коментираш в панелна тема.
  Да, ама не се , панелите не са от Матушката ти , а се появяват от Ню Йорк.
  Първата панелна сграда е в Куийнс.

  Лесно ли ти е , да си тъп , Ушанка?

 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#13:"4ort"][/quote]

  Русоробче , в кухата ти къртуна сигурно тропа мисълта 'панелите са съветска технология" и се радваш , късаш рубашки и си весело възбуден , да коментираш в панелна тема.
  Да, ама не се , панелите не са от Матушката ти , а се появяват от Ню Йорк.
  Първата панелна сграда е в Куийнс.

  Лесно ли ти е , да си тъп , Ушанка?

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 867 Неутрално


  Колеги, забравете ги тези панелки! Има нови методи, технологии, изисквания. Всяко семейство е с 2 коли, а панелките са без гаражи. Допреди 5 години бяхме щастливи с 5 см изолация, вече се говори за стандартни 10 см, със задължителни паркоместа, портиер, видеонаблюдение. Вече не само в Гърция виждаме блокове със слънчеви, а и с фотоволтаични панели, захранващи с ток поне общите части, у нас ги има само в индивидуалните жилища. Покриваме някакви стандарти и изисквания от вчера за днес, а един блок се строи поне за 50 год.
  само че де управители, които да мислят за 5 години напред?

 53. 53 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#20] от "1001":Комуне, не ми разказвайте как се прави това в София) Занимавам се с инвестиции поне 20 години, и в София и в Москва и в Еспоо)
  —цитат от коментар 24 на putinxujlo  Всичко ще си кажеш Ушанка.
  Какви са ти инвестициите в любимата Масква?

  Сега от там ли пишеш?

 54. 54 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#48] от "Judjuk":
  Ние санирахме 3ет къща на собствени разноски. Излезе около 17К/етаж. Намсикъв си стиропор, дето бил пи-дебел, не горял и такива работи. И хубава боя, да е трайна, да не бледнее. И точно следващито лято беше голямата градушка. По северната фасада изби дупки колкото малка ябълка и хайде наново! А и един кълвач идва и кълве стиропора, като му пробива дупки. Един съсед, от добро чувство към нас, искаше да го стреля с въздушна пушка. Забраних му категорично. Какво е виновно пернатото, че в 21 век се прилага такава абсурдна технология, дето един кълвач може дупки да пробие! Мазилката на старата къща не можеше и мощна бормашина да я пробие! Такива ми ти одисеи, но този път с технологията. И за средствата.

  Мърфи е оптимист!
 55. 55 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Лагерите за настаняване, наречени "соц-панелни комплекси", бяха истинско престъпление на соца срещу българския селянин и неговата връзка със земята.Качиха хилядолетно свързания със земята си добър стопанин на етажи в бетонните клетки и чакай от него добродетелите на българина - морални, трудови, естетически ... Чак когато си построих собствена къща, събуждайки се първата сутрин, изпитах едно непознато преди усещане - че съм си сам господар, че съм свободен.Също така усетих, че имало било сезони - четири, а не едно годишно време.
  —цитат от коментар 15 на Торбеш


  Ушанка , първите панелки са в Куинс..
  Връзките и технологиите ги измисля Абъркромби.. шотландец..

  Вашите руснаци не са създали технологията.
  Идеята викаш ,е да ви примъкнат - дивите селяни - от лехата в чесъна в жилище с баня..

  И така са ви откъснали от Земята?
  Па ви спряха и "Мелодия на годината"?

  Удрят Българския производител?

 56. 56 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Аз съм ЗА панелните блокове. Разпределението е доста удобно в сравнение с повечето от сега построеното. Изключвам луксозните жилища. Качеството на изпълнение не беше добро, но то е, защото винаги се гонеха срокове, я конгрес на Партията, я някоя "важна дата". Та ние тогава не бяхме чували за термомост. Мойше, ако си този, за когото те подозирам, спомни си за Пазарджик преди мно-о-го години и ще се сетиш кой съм.
  —цитат от коментар 47 на jmf29537805


  Май не съм този, ако под "мнооого години" имаш времената преди 1968, след това ме нямаше до прехода. След прехода бях два пъти в едно село до Пазарджик за по уикенд при една позната. Синът и строеше къща на село, единият етаж беше завършен та там живееше с гаджето си и синът им, и имаше и стаи за гости (българска традиция, к'о да пра'иш). Имаха градински домати...един домат ти напълваше душата. Та ако на майка ти името почва с В...или Ив...може да съм аз:)

  За българските панелки мога да кажа само едно: Бяха сравнително добре проектирани, освен абсурда баните да са без прозорци, но стълбищната клетка-със. Вероятно са се съобразявали с "токовия режим"-хората да имат светлина от вън като спре тока и асансьорите. А, и около тях имаше пространства с градинки. Качеството на живот в тях беше...като почти всичко през соц'а...
  До коментар [#47] от "jmf29537805":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 57. 57 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Обновяването на всяка кооперация струва по около един милион евро. Близо половината от средствата, необходими за целта, са отпуснати от Европейския съюз (около 4 милиона евро). Държавата също отпуска допълнителна помощ от националните си програми. Жилищните кооперативи обаче трябва сами да съберат останалата част от сумата (около 50%), необходима за санирането - като изтеглят кредит."

  Там реновират повече неща от тук, но и цената е минимум тройна (при нас към 800 хил. лв е един 8 етажен блок, а в Естония 2 млн. лв. е 4 етажен.). Отделно хората давали половината пари, тук в България на кукуво лято едно малко блокче ще даде 1 милион.

 58. 58 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#56] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Е, извинявай тогава.
  Той е завършил ВИАС през 79-та.

 59. 59 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  DW и Дневник не казаха една добра дума за санирането на нашите панелки.
  —цитат от коментар 26 на tosho_toto


  При нас няма "саниране"!
  При нас има лЕпене на стирИопор". "Конструктивните изменения" направени със сили и средства на обитателте, по ТЕХЕН ПРОЕКТ се запазват. Поради това, "санираните" блокове си съхраняват колоритния си вид - някои балкони са остъклени, някои са неостъклени. Някой са с малки прозорци, други с големи. Някои са си пристроили тераски, други бараки, а трети колибки. ВСИЧКИ тези архитектурни "подобрения" се запазват и усъвършенстват, като отгоре им се лЕпи стиропор с което техниèската ЧАСТ ст на проекта се изчерпва.
  Финансовата обаче е ОТЛИЧНА! Цените са като за ново строителство, по около 300 евро на кв,м застроена площ.

 60. 60 Профил на linxlinn
  linxlinn
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#31] от "Judjuk":
  Изключителна бедност на съзнанието и представите, за да бъде наречено това безумие “качествено строителство”.
  Сега моля сравнете една сграда примерно от 30те в центъра на София с един панелен блок от 60те. (Няма значение откъде, те са всичките еднакви) Вижте разпределенията вътре...опитайте да ги сравните. За конструкции няма да отварям дума, тъй като е очевадно, че нямате представа, щом свеждате нещата до “едни прости заварки”.
  Та, разпределенията- стандартна ос 3,20-3,30. Как Ви харесва това към стаи 4-4,20 с таван висок 3,20.
  Коридорите - 1,10 широк, да се буташ в якетата и обувките всеки път. Изобщо - БИТОВИЗМИ.
  Баня с обидния размер - колкото която и да е от спалните. Ако дадете за пример съветски жилища от 50те, сравнението Ви ще е (както всичките Ви сравнения досега) неуместно- защото е строено тъкмо по гореописания пред-комунистически тертип и най-вече- за номенклатурата. Тоест- все още сравнително обширно, независимо че- свръх грозно.
  (Но да кажем- личен вкус, на Вас такъв Ви е вкусът, харесват Ви панелните блокове.)
  За масовия гражданин обаче, панелните блокове са тесни, така, както днес в Европа се проектират бюджетните жилища, в които се пести от всичко- на първо място от квадратура.
  Така че вместо да се лъжем, нека признаем, че всичко е продиктувано от една мизерия. Ми радвайте и се, щом Ви харесва.

 61. 61 Профил на linxlinn
  linxlinn
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#31] от "Judjuk": Изключителна бедност на съзнанието и представите, за да бъде наречено това безумие “качествено строителство”. Сега моля сравнете една сграда примерно от 30те в центъра на София с един панелен блок от 60те. (Няма значение откъде, те са всичките еднакви) Вижте разпределенията вътре...опитайте да ги сравните. За конструкции няма да отварям дума, тъй като е очевадно, че нямате представа, щом свеждате нещата до “едни прости заварки”. Та, разпределенията- стандартна ос 3,20-3,30. Как Ви харесва това към стаи 4-4,20 с таван висок 3,20. Коридорите - 1,10 широк, да се буташ в якетата и обувките всеки път. Изобщо - БИТОВИЗМИ. Баня с обидния размер - колкото която и да е от спалните. Ако дадете за пример съветски жилища от 50те, сравнението Ви ще е (както всичките Ви сравнения досега) неуместно- защото е строено тъкмо по гореописания пред-комунистически тертип и най-вече- за номенклатурата. Тоест- все още сравнително обширно, независимо че- свръх грозно. (Но да кажем- личен вкус, на Вас такъв Ви е вкусът, харесват Ви панелните блокове.) За масовия гражданин обаче, панелните блокове са тесни, така, както днес в Европа се проектират бюджетните жилища, в които се пести от всичко- на първо място от квадратура. Така че вместо да се лъжем, нека признаем, че всичко е продиктувано от една мизерия. Ми радвайте и се, щом Ви харесва.

 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  "Изключителна бедност на съзнанието и представите, за да бъде наречено това безумие “качествено строителство”. Сега моля сравнете една сграда примерно от 30те в центъра на София с един панелен блок от 60те. За конструкции няма да отварям дума, тъй като е очевадно, че нямате представа, щом свеждате нещата до “едни прости заварки”."
  До коментар [#60] от "Elina Nedyalkova":
  Не е 320 а 360. Разпределението е от архитекта, то няма връзка с технологията. Заварките най-много ги критикуват, били ръждясали, щели да се скъсат и блока да падне. А те са основното което се върши на самия обект, панелите се правят в завода. Виж, темата е дълга и специална, просто повярвай на това, което съм писал и няма да сбъркаш.

 63. 63 Профил на linxlinn
  linxlinn
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#62] от "Judjuk":
  Първо, говорим си на Вие, тъй като не се познаваме.

  Второ, Вашите коментари, от възхваляващи високите качества на панелните блокове във всяко отношение, се свиха до някакви си заварки на арматурата. Това говори за ограниченост, или както написах по- горе - бедност на съзнанието.

  Това предизвиква първо усмивка, после срам към големи достижения правени от големи хора през вековете.

  Идеята на панелните блокове е античовечна. Не хората, които са били ангажирани в осъществяването и - архитекти, инженери, строители и тн - са виновните, а акълът, който стои зад нея. Никога не се е целяло качествено обитаване. И това е признато от самите и идеолози.

  Това, да защитавате тези духовни затвори е или инатене или признак на силно лимитирани възможности на разума. Вие си изберете.

  Та, на коя от двете възможности към Вашата особа да повярвам точно?

 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  "Второ, Вашите коментари, от възхваляващи високите качества на панелните блокове във всяко отношение, се свиха до някакви си заварки на арматурата."
  До коментар [#63] от "Elina Nedyalkova":
  ИзвинявайТЕ! Сбъркал съм. Пак обяснявам. Архитектите правят разпределения на блок-секции, без да се интересуват от технологии. Всяка стена се разработва като отделен панел и се прават чертежи и спесификации. После се произвеждат в касети в завод от висококачествени материали, при стриктен контрол. При монтажа на строежа се изпълняват именно тези заварки на връзките, заради които неглижират цялата система. И както писах панелите са с качества недостижими в гегашните условия, а системата е най-устойчива на земетръс от всичко познато. Дано разбрахТЕ!

 65. 65 Профил на linxlinn
  linxlinn
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#64] от "Judjuk":

  Ох. Виждам, че (не)знанията Ви се простират до ниво - заварчик.

  Иначе тая система, под съветски контрол е измислена именно от архитекти. Ма да не Ви затормозявам с мислене :)

  Висококачествено тука е само нивото на вашите глупости.

  Това разбраХМЕ всички, да :)

 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  "Ох. Виждам, че (не)знанията Ви се простират до ниво - заварчик."
  До коментар [#65] от "Elina Nedyalkova":

  О, госпожо! Аз съм прост събеседник във форума, а виждам, че Вие сте експерт в тази област. Моля позволете ми да се оттегля победен и посрамен. Благодаря Ви за приятната дискусия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK