Държавният натиск над религиите расте навсякъде, България е със средна оценка

Държавният натиск над религиите расте навсякъде, България е със средна оценка

© Юлия ЛазароваДържавните ограничения върху свободното изповядване на вяра се увеличават навсякъде по света, но мюсюлманските държави си остават най-строги в отношението към религиите. Това показва годишният доклад на американския изследователски център "Пю".


България има средни оценки – 4.5 пункта по скалата от 1 до 10 по отношение на фаворизирането на определена религия; 4.3 за оценка на общото законодателство, 4.9 за тормоза към религиозни групи, 6.0 за ограниченията на религиозната дейност от правителството и 6 за враждебността спрямо религиозни норми. С 3.3 е оценено насилието между религиите, с 2.5 индивидуалния тормоз и 3.3 религиозното насилие от организирани групи.


За пример докладът дава физическите нападения срещу Свидетелите на Йехова и мормоните, както и случаят през юни 2017 г., когато дъщерите и съпругата на мюсюлмански духовник бяха нападнати в супермаркет. Цитират се и оплаквания на протетантски пастор, че с колегите му са били тормозени от православни свещеници.


Първенците
Повечето държави с най-високи оценки по отношение на правителствената подкрепа към определена религия са мюсюлмански – Афганистан, Бахрейн, Бангладеш са в топ 3. Четвърта обаче е Гърция, която определя православието като "преобладаваща религия" и финансира обучението и плаща заплатите на духовниците. Пета е Исландия, където правителството дава финансова подкрепа на Лутеранската църква, каквато другите религии не получават.


Следват ги Ирак, Кувейт, Малайзия, Малдивите, Мавритания, Мароко, Оман, Пакистан, Палестинската автономия, Саудитска Арабия, Судан, Великобритания (където монархът е и глава на Англиканската църква) и оспорваната територия Западна Сахара.


Натиск от държавата и от обществото


В десетилетието между 2007 г. и 2017 г. ограниченията върху религиите в целия свят се увеличават значително. Социалната враждебност – тормоз и насилие от страна на частни лица, организации или групировки – също.
Сега общо 52 държави, сред които Китай, Индонезия и Русия, налагат "тежки" или "много тежки" ограничения на религиите. През 2007 г. в тази група е имало 40 държави. Броят на страните, в които тормозът е най-висок, се е увеличил от 39 на 56.


Обичайно правителствените регулации са най-масови – сред тях са закони, ограничаващи религиозната свобода, например чрез изискване вероизповеденията да бъдат регистрирани, и държавно фаворизиране на определена религия – чрез бюджетно финансиране, например. В глобален мащаб такива прояви са се увеличили с 20% за изследваните 10 години.


Що се отнася до обществената враждебност, докладът отчита повишаване на тормоза, свързан с религиозните норми – например, към жени, които не се обличат спрямо каноните на вярата.


Ограниченията в Близкия Изток и Северна Африка по традиция са високи и страните от региона продължават да са начело; но най-големите скокове се виждат в Европа, заради мерките срещу ислямските женски облекла, и Субсахарска Африка заради нападенията на войнстващи религиозните групировки.


Държавите в този регион имат двойно по-високи резултати от средното за държавите във всеки друг по отношение на правителствената подкрепа за определена религия. 19 от 20-те страни там (с изключение на Ливан) изразяват предпочитания в законите си към дадена религия като официална или предпочитана. Израел е единствената, в която въпросната религия не е ислямът.


Откъде идват данните


"Пю" събира информацията си от десетки публично достъпни източници, включително ежегодните доклади на Държавния департамент на САЩ и Комисията за международни религиозни свободи, организации на ЕС и ООН и няколко независими институции. Всеки доклад обхваща събитията отпреди около 18 до 24 месеца, като тазгодишният е за 2017 г.


Франция и Катар, например, имат високи показатели по отношение на правителствените ограничения. В европейската държава това е така заради забраните за забулването на държавно и местно ниво, докато в Катар – заради това, че ислямът е официалната държавна религия според конституцията.

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Перверзно. всъщност натискът на религиите се увеличава напоследък.
  само че понеже "местата са заети" се натиксат едни други. За тях
  религиозната свобода е свободата да занимават околните с психологическите си проблеми и да им налагат разбиранията си.
  А върху нерелигиозните натискът е най-голям...
  Но предполагам това е в синхорн с феномена на разширяваща се анти-научност.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  въпреки глобализацията и информацията стигаща до всякъде , с религиите се прави бизнес ,което предвещава голяма борба на интереси и пари .

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Откакто свят светува, религиите са били неразделна част от племенното, а сега държавно управление. Никога не е съществувал такъв вариант - религия, независима от държавното и политическо управление. Лицемерната теза, че религиите са независими от държавата е са блажените вярващи. Там където религиите действително са постигнали независимост, са се родили изкривени, нечовешки, извратени порядки, които днешният цивилизован свят няма как да приеме. Друг е въпросът, че политическите ръководства, контролиращи религиите, поради изгодите, които получават от последните - финансови, изборни, осигуряват на вероизповеданията не-регламентиран комфорт, често за сметка на законността и правата на гражданите.

 5. 5 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Блажнините вярващи, за които е създадена тезата - независима религия, трябва да намерят своята идеологическа опора, позволяваща им да извървят житейския си път в условията на недоимък, ограничения и отрицание. Големият въпрос е дали религиозните институции днешно време успяват да поддържат целостта, смирението и добротата на тези слоеве или тъкмо обратното - генерират омраза и разделение. Контролираните религии, при интелигентно управление, не биха спрели прогреса на едно общество.
  За жалост, в България, със съзнателното нарастване на религиозното влияние, всичко се разпада стремглаво. Т.е., религиозните институции постигат обратното на потенциално градивни политически цели.

 6. 6 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  А, натиска на религиите върху държавата?

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 7. 7 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Религията е платформа за организиран тормоз на религиозни над нерелигиозни.
  Световна практика.
  Обратното изобщо не се случва.

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  "Четвърта обаче е Гърция, която определя православието като "преобладаваща религия" и финансира обучението и плаща заплатите на духовниците."

  В България заплатите на духовниците не се ли плащат също от държавата!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  "Пета е Исландия, където правителството дава финансова подкрепа на Лутеранската църква, каквато другите религии не получават."

  И пак в България правителството дава финансова подкрепа на най-голямата църква - Православната. Та даже и на останалите по-малки религии като мюсюлманската. В Австрия също е така, това лошо ли е?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#7] от "zxe00613919":

  религията и идеологията(напр. комунизъм) в това отношение са напълно еднакви

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  Религията е платформа за организиран тормоз на религиозни над нерелигиозни. Световна практика.Обратното изобщо не се случва.
  —цитат от коментар 7 на zxe00613919


  Ама разбира се!!! Къде се е чуло и видяло по света нерелигиозни (атеистични) власти да тормозят религиозни и вярващи хора! Разбира се, че никъде.

  П.П. Атеисте, по-голяма глупост от тая трудно можеше да измислиш и напишеш!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Проучването е отпреди у нас да се гласуват чиновнически заплати за попове и имами. Догодина и ние ще сме с Бахрейн и Афганистан.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 13. 13 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Моля моля, йеховистите не са религия. Те са хищническа организация с ясно разпознаваем бизнес модел. Нямат нищо общо с бог.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 14. 14 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  Чакай, чакай. За да отговорим кой плаща заплатите на религиозните служители, трябва да сложим всичко на масата:
  - заплати с размер на учителските - от държавата.
  - финансиране по европрограми.
  - подпомагане от общински бюджети.
  - допълнително финансиране от хазната за поддръжка на обекти, собственост на вероизповеданията.
  Едва след това се слага търговската дейност - продажба на религиозни символи, осигуряване на присъщите за вероизповеданията услуги, отдаване на собствени имоти под наем.
  Ако теглим чертата, става дума за огромен обществен ресурс в твърде бедна държава.

 15. 15 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иво":

  комунизмът е по-голяма глупост, за това "бързо" беше изчистен и наврян по ъглите
  но религиите са доста по-вредни, защото са по-устойчиви :) вредят от хилядолетия

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 16. 16 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Кукумицините - извън закона!

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  По-скоро голяма част от религиозните деноминации са на практика безсонтролни в Отечеството, което не е добре, защото води до избуяване на секти и всякакви........

 18. 18 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "zxe00613919":

  Ами, не е съвсем вярно!
  като независима, дори преследвана се е появило християнството в Римската империя!

 19. 19 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#10] от "Opportunity":

  Всичко, което се вкара в главата на човек, без собствени аналитични възможности (масовата проба човеци), е идеология. Животът ти е низ от идеи - къде градивни, къде объркани и деструктивни, които ти ангажират съзнанието, времето и емоциите.
  Идеологиите се променят. Преди беше комунизъм, сега християн/ислям - капитализъм, утре кой знае - изкуствено-интелектуален сюреализъм.
  Всяка една идеология си има своите поддръжници, цели и резултати.
  Темата тук е доколко трябва да се контролират религиите!
  Според мен, ако всички човеци осъзнаят, че религиите са и ще останат под строга регулация от политическите управления, то последните напълно ще загубят смисъла си.


 20. 20 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Защо ли под натиск над религиите по-скоро се разбира натиск над исляма? И защо да се говори срещу християнството е по-приемливо, отколкото срещу ислям?

 21. 21 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 654 Весело

  Един мой приятел обича да казва, че религиите са по-голяма мафия от мафията, но мафията е само една.

 22. 22 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#18] от "nonsens2":

  Християнството е въведено от Римския император Константин 4 с политически цели и оттогава нищо не се е променило.

 23. 23 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Пропусната е информация за традиционно най-гоненото изповедание: християнското

  https://www.theguardian.com/world/2019/may/02/persecution-driving-christians-out-of-middle-east-report

 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Ако френското училище си беше свършило работата, нямаше да се налага държавата да налага смешни ограничения на забрадките.
  Качествено образование е решението на всички обществени проблеми.

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#15] от "Opportunity":

  Повечето атеисти като теб споделят това твое мнение за религиите. Аз пък като вярващ православен християнин смятам, че религиите НЕ вредят на човечеството, а точно напротив облагородяват го. В почти всяка религия има положителни морални ценности, като например мирът, любовта и милосърдието. Тези ценности, ако се следват правят хората по-добри.

  И да изпреваря следващия ти коментар, за съжаление във всяка религия има и радикални елементи и групи, които често с използването на насилие и омраза искат да наложат на другите своя радикален и антитолерантен мироглед. Почти винаги става въпрос за радикални сектанти, които се отклоняват от истинската вяра (религия) и нейните ценности и норми. Апропо, сектанството е можи би най-лошото нещо за една религия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "zxe00613919":

  Абсолютно прави сте, Константин приема християнството като равноправна религия в Римската империя (естествено с користни цели) и с това отваря възможност в самото християнство да влизат редица неща, които ги няма в Библията - поклонение на светии, свещи, икони, кръщение на малки деца ит.н. и т.н. (доктрините, които не са библейски са доста).

  Но не е вярно, че от тогава насам нищо не се е променило, имало е нееднократно движения и опити християнството да се върне към първоначалното учение на Христос и библейската чистота на вярата, най-успешното от тези е протестантската Реформация.

 27. 27 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#22] от "zxe00613919":

  Преди него нима не са били преследвани , избивани, хвърляни на животните по стадионите в Западната римска империя докато се сети Константин, по- точно майка му- София?
  Хайде сега, спомни си!
  Все си гледал някой филм за пълните стадиони с ревящи зрители, а мъже, жени и млади хора пред пастта на някой лъв?
  ???

 28. 28 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#1] от "Opportunity":
  До коментар [#2] от "edin drug":
  До коментар [#3] от "aleks ivan":
  До коментар [#5] от "zxe00613919":
  До коментар [#4] от "zxe00613919":
  До голяма степен съм съгласен с мненията ви. От мен
  1. Редовните молитви, общността и "символичната преработка на реалността" правят религиозните хора по-блатоденстващи.
  2. Едно е религията, друго е религиозната институция.
  3. На практика натискът срещу религиите не е от атеистите, а от вярващите в други религии (овладели държавата в някои случаи).
  4. Религиозна толерантност е имало и в Европа, и в Азия, и в Америка. И после пак е имало нетолерантност. И после пак ...
  Наполеон, например, (днес става на 250) е забранил гоненията на евреи, гейове и т.н.
  В Холандия (е, и Швейцария, Германия, Франция и т.н.) са стигнали до религиозни свободи след доста кървави вътрешни войни.
  ПП Аз съм атеист, но виждам смисъл във Възкресението и Коледа. И поздравявам приятелите си с Байрям, Ханука и т.н. :-)

  Никола Йорданов
 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  във всяка религия има и радикални елементи и групи
  До коментар [#25] от "Иво":

  Бог е мир и любов. Всички радикални елементи са човешко дело.

 30. 30 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#5] от "zxe00613919":

  Не става ясно къде си научил "мъдростите", които си избълвал тук, но те са много далеч от реалността. Например кое е това в България, което се "разпада" и за което причина е някаква религия? Или пък изтърканото комунистическо клише, че религиите били в полза на управляващите, за да ги потискат по-лесно. И още ред подобни глупости. Самото изследване на тази фондация е някаква глупост. Уж изследва отношенията държава-религии, а при оценката си взема под внимание "нападение върху пастор в мол", което е крайно несериозно. Не могат всички религии да се поставят под общ знаменател. Например мюсюлманството, като най-агресивна "религия", по-скоро доктрина, трябва да се разглежда и изследва отделно. Несравнимо е отношението към религиите в "мюсюлманските" и "християнските" държави.

 31. 31 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#26] от "conventi0nal":

  Кажете ми колко пъти сте прочели библията и по-специално евангелията, които би трябвало да са основа на "чистата вяра в Христос"? Ако ги прочетете внимателно, ще разберете, че в момента няма на света нито един истински християнин, който да изпълнява това, което той е изповядвал..

 32. 32 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иво":

  Християнството дълги години е смятано за зловредна секта, преди да успее да се установи като официална религия. Христос например проповядва, че всеки ревностен негов последовател трябва да разпродаде имотите си и парите да раздаде на "бедните". В деяния на апостолите е описано как едно семейство го застига смъртта с "божия помощ" след като е укрило част от получените от продажбата пари. Ако вие сте един истински "православен християнин", продадохте ли имота си и раздадохте ли парите на бедните, отрекохте ли се от родители, братя и сестри, както проповядва Христос?

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  У нас е наследство от комунизма. И понеже нищо не се е променили, те пак са тук и пак са си същите.

 34. 34 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А върху нерелигиозните натискът е най-голям...Но предполагам това е в синхорн с феномена на разширяваща се анти-научност.
  —цитат от коментар 1 на Opportunity

  Правилно! Тука БАН е в групата анти-научност и анти-философия. Библиотекарския институт и икономическия К. Маркс са същите противници.

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  във всяка религия има и радикални елементи и групи До коментар [#25] от "Иво":Бог е мир и любов. Всички радикални елементи са човешко дело.
  —цитат от коментар 29 на half truth


  Доста добро определение! Съгласен съм с теб! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 654 Весело

  До коментар [#30] от "Oggie Petkov":

  Напоследък навсякъде щъкат религиозни зомбита без капчица морал.
  Едни слагат бурки, други татуират кръстове.
  Страшна работа.

 37. 37 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 930 Разстроено

  До коментар [#32] от "Oggie Petkov":

  Днешните вероизповедания в различна степен са отдалечени от изначалното. Нещо повече, самите писания са били променяни. В резултат, днес имаме библия която не е еднаква за различните християнски течения. И като казвам различна, нямам в предвид само пасажи или думички, а направо цели книги налични в една християнска църква и отсъстващи в друга. А и Исус ни завеща една църква на която той е глава...сега имаме нам-колко-си църкви като всяка една претендира че е правилната а другите са еретични.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 38. 38 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#28] от "Никола Йорданов":

  Религията е много сложна за обяснения. Религията не се отнася за цял свят, Китай, Индия, Корея, Виетнам, Япония, Израел и пр. чиито население превишава над Европа, Южна и Северна Америка и Арабския свят. Същинска религия е европейска. Това че сте атеист е също религиозно понятие. Странно, нали!

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#32] от "Oggie Petkov":

  Евреите са смятали Християнството за опасна секта, това е така. И поради тази причина първите гонители на християните са били точно евреите. След това и римляните, които жестоко преследват нашите братя християни от онова тежко време. Повечето християнски светци, които почитаме днес са намерили мъченическата си смърт точно по време на първите 300 години от нашата спасителна вяра избити по най-жесток начин от "цивилизованите" римляни.

  А, относно християнските традиции с времето те се менят. Контровършъл в коментар 26 е споменал за това.

  Относно отричането от семейството, става въпрос по скоро за това, че за всеки един силно вярващ християнин Бог се явява по-важен от семейство, пари, власт и т.н. В смисъл, че за всеки истински християнин най-важен и най-голяма любов има към Бог и християнската му вяра, след това вече идва семейство, родина, приятели и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#31] от "Oggie Petkov":

  Чел съм Новия Завет между 30 и 40 пъти (Евангелията дори повече), Стария между 3 и 4. Освен че съм го чел, се старая и да го живея. Мисля, че знам какво говоря.
  Разбирам притесненията Ви, много абсурди е имало в църковната история - църквата е била използвана за политически цели, служила е на светски власти, не на Бог, имало е надмощие за власт, лицемерие, мъръва религиозност, суетно следване на човешки обреди, които нямат нищо общо с Божията наредба (икони, свещи, минаване под маси и т.н. и т.н). Но истински християни е имало и тогава, има и днес.
  Първият голям проблем винаги е бил, че хората не познават БОжието Слово - в църквата то не се проповядва (дори и до ден днешен в бг много рядко може да се разбере какво пее свещеникът), хората не го разбират и то няма сила да ги промени.
  Вторият голям проблем винаги е бил или папоцезаризъм на запад (подчинение на държавната власт на църквата), или цезаропапизъм на изток (подчинение на църквата на държавната власт - валидно и за нас). И двата проблема са много големи, но смея да твърдя вторият е по-голям.

  В този дух, за съжаление БПЦ е доста делече от учението на Исус Христос и Библията, превърнала се е в инструмент за геополитически контрол и се е предала на служението на земни светски власти (и то не български, а руски), но това е съвсем друга тема. Но дори и в БПЦ има свестни свещеници, които си вършат работата и проповядват Словото (за съжаление малцинство). Има и свестни вярващи, които живеят живот на себеотрицание и служение на другите (отново малцинство). Факт е, че болшинството от хората които се определят като християни никога не са отваряли Библията и не живеят както Господ ни е казал (дали по собствена вина, или по вина на отстъпилата църква - това е друга тема). Но това не значи, че няма искрени вярващи, дори и да са малцинство.

  Хубав ден!

 41. 41 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#37] от "tsyrvulan":

  Абсолютно невярно, Библията си е същата откакто е била написана, промените са чисто козметични, има запазени ръкописи на книги от Библията от 1ви, 2ри, 3ти век, значението на текста е абсолютно същото.

 42. 42 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  Нападнатите дъщеря и съпруга на Биралито ли бяха. Информацията разбира се е дошла от него и нямо нищо общо с действителността. А дали въпросният муслимски духовник се е оплакал и от това че държавата беше готова да опрости дълговете на вероизповеданието му! Това също би трябвало да се третира като дискриминация нали???!!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Отделянето на държавата от църквата е само едната страна на монетата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#37] от "tsyrvulan":

  А ако визирате апокрифните книги (Иудит, Товит и т.н.), това са книги изключително от Стария Завет, които са приети от православни и католици, но протестантите ги отхвърлят като небоговдъхновени. Освен това, те не са част и от еврейския канон на Танаха (еврейското име на Стария Завет).

  Но дори и православните и католиците са съгласни, че тези книги нямат тежестта на други книги в Библията и не са боговдъхновени, главното доказателство за това е, че те не са директно цитирани нито 1 път от Господ Исус или от апостолите в Новия Завет (т.е. не са били счетени от тях за боговдъхновени).

  Хубав ден!

 45. 45 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#31] от "Oggie Petkov":

  От библия и до библия има голяма разлика. Редовно чета Петокнижието и не чета много Евангелието. Това са две различни противоположни доктрини събрани изкуствено в една книга (библия) от римските олигарси. Така има разлика от Христос по Петокнижието и Христос по Евангелието. Кой Христос предпочитате?

 46. 46 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#20] от "lil_alex":

  въобще не е приемливо, но само в ислямски страни има масово физически наказания за говорене.
  За щастие, в цивилизованите страни това отдавна е отхвърлено, макар не съвсем.
  Примерно в Русия има вкарани в затвора за обида на религията :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 47. 47 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иво":

  колко жестоко пък да са ги "преследвали" че чак накрая са приели християнството като държавна религия...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 48. 48 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Религията е платформа за организиран тормоз на религиозни над нерелигиозни. Световна практика.Обратното изобщо не се случва.
  —цитат от коментар 7 на zxe00613919


  Изобщо?
  Цялата история на 20 век я пропускаме, или как?

 49. 49 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#45] от "latsy":

  Римските олигарси, които 3 века гониха християните са окомплектовали Библията? :) Хайде моля Ви.
  Доктрините са различни само на пръв поглед, защото Старият Завет не дава възможност за промяна в сърцето, докато Новият я дава (чрез жертвата на кръста), следователно и летвата е вдигната -> не просто не убивай, но и не се гневи без причина; не просто не прелюбодействай, но и не пожелавай жената на ближния; не просто око за око, зъб за зъб, но като те ударят по едната страна, обърни и другата - с 1 дума не само спазване на външни норми, но вътрешна промяна към любов.

  Както писа апостолът, законът е "детеводител", който ни показва, че всъщност не можем да го спазим и се нуждаем от Спасител, който не просто да ни даде нова външна рамка на поведение, която да следваме, а да промени вътрешното ни естество, за да няма нужда да се "насилваме" да спазваме заповедите, а да ни "идват отвътре".

  Хубав ден!

 50. 50 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#31] от "Oggie Petkov":
  Чел съм Новия Завет между 30 и 40 пъти (Евангелията дори повече), Стария между 3 и 4. Освен че съм го чел, се старая и да го живея. Мисля, че знам какво говоря.
  —цитат от коментар 40 на conventi0nal

  При мене е обратно- редовно чета Тората и 1 и 3 пъти Евангелието. Тъй като Христос по Тората е истински, а Христос по Евангелието е прототип на Каин. Евангелието е в основата на централизирана власт на църквата, докато при православието липсва централизирана власт като БПЦ, Грацката и пр. Руската църква е друга мая и не си заслужава за коментар. Мисля, че знам какво говоря. Приятен ден за размисли!

 51. 51 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Аз не виждам никаква причина държавата да подкрепя финансово вероизповеданията. Първо, те си имат имоти и дейности, от които да печелят и второ, могат да разчитат на доброволна финансова подкрепа от миряните. Който иска да е член на църковна общност да си внася лептата и само при това положение да може да очаква религиозни обреди като сватба, кръщане и погребение в църквата.
  Обаче държавата трябва да поддържа и ремонтира религиозните храмове, които са част от културното наследство на държавата.

 52. 52 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "aleks ivan":


  [quote#3:"aleks ivan"] "Кой каквото и да ти говори за религия... става въпрос за пари."

  И за власт.

 53. 53 Профил на Mr. LoveGood
  Mr. LoveGood
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Християнството като учение, отдавна няма нищо общо с Църквата, която се е превърнала в институция и сее само омраза. Църквата събира само пари, а да сте видели някога да са направили някаква благотворителност? В други държави, църквите събират средства, с които хранят бездомни, помагат на домове и т.н. Тук няма такова нещо! Тук само събират пари и се угояват.

  Не понасям простотията
 54. 54 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#51] от "pamela":

  +++

  Това е и Библейският модел, Господ Исус каза "кесаревото - кесарю, Божието - Богу".

  Както апостоп Павел пише на много места в посланията си, църквата трябва да се издържа от даренията на вярващите си (например благодари на църквата във Филипи за дарението и към църквата в Йерусалим и т.н.).

  Както обаче знаем това учение (както и много други библейски доктрини) е било многокоратно изкривено в църковната и светската история и различни духовници/държавници са се ублагодетелствали с разнообразни благинки от небиблейския съюз между двете институции.

 55. 55 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#45] от "latsy":
  Доктрините са различни само на пръв поглед, защото Старият Завет не дава възможност за промяна в сърцето, докато Новият я дава (чрез жертвата на кръста)!
  —цитат от коментар 49 на conventi0nal

  Пак повтарям, както религията, така и библията е много сложна за разбиране. Старият Завет ми определя пътя да открия "сърцето" сам и да разбера земния Христос. Докато при Евангелието само с помощта на посредникът ми определя връзката между сърцето и извънземния Христос т.е няма възможност да променяш сърцето без посредникът(или свещенослужител, жрецу поп, отче, имам и пр.).

 56. 56 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#55] от "latsy":

  Странни тълкувания имате, не мисля, че Библията учи това изобщо... няма "земен" и "извънземен" Христос, Христос е един, 100% Бог, 100% човек.

  Освен това свещенството (посредничеството) на хора е точно в скинията на храма и в Стария Завет, в Новия няма друг посредник между Бог и човек освен Христос (1 Тимотей 2:5).

 57. 57 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1323 Весело

  Православната комсомолка го раздава силно религиозна, Муаааа ха хахх

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 58. 58 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#15] от "Opportunity":Повечето атеисти като теб споделят това твое мнение за религиите. Аз пък като вярващ православен християнин смятам, че религиите НЕ вредят на човечеството, а точно напротив облагородяват го. В почти всяка религия има положителни морални ценности, като например мирът, любовта и милосърдието. Тези ценности, ако се следват правят хората по-добри. И да изпреваря следващия ти коментар, за съжаление във всяка религия има и радикални елементи и групи, които често с използването на насилие и омраза искат да наложат на другите своя радикален и антитолерантен мироглед. Почти винаги става въпрос за радикални сектанти, които се отклоняват от истинската вяра (религия) и нейните ценности и норми. Апропо, сектанството е можи би най-лошото нещо за една религия.
  —цитат от коментар 25 на Иво


  Не само "в почти всяка религия има положителни морални ценности, като например мирът, любовта и милосърдието", а религията ("re-ligare" - възстановяване на връзката с Бога) дава основание на тези ценности да съществуват. Те могат да съществуват и без религия, но започват да се прилагат субективно и когато ни отърва. Когато философският хоризонт на човека е отвъд материалното и взора му е в духовното при абсолютните величини на вечното, безкрайното и съвършенното, тогава материалното изгубва своята центричност в човешкия мироглед. Когато гоня вечното, не ме интересува загубата на 5 лева или 2 часа или полагане на усилие, или временна загуба на комфорт или друго. дадени за израстването на някой друг. Не така стои въпроса при материалистичното социал-дарвинистично потребителско мислене. Примерите, които наблюдавам живота си и околните са ежедневни. Всичко се калкулира, всичко е сметка със събиране и изваждане. Без да говорим за моменти на кризи със заплаха за здравето и живота, тогава може да се види цялостно оскотяване на иначе много морални на думи (в спокойна безкризисна обстановка) индивиди. Изключения има и в двете групи, разликата е във философското залагане на правилото, основата, фундамента.
  И говоря за християнство.
  Тук висшата ценност е да дадеш живота си за приятелите, духовното е повече от материалното. Не да не си отидеш, както е в хуманизма, а как ще си отидеш.
  В материализма, висшата ценност е самия живот, неговото запазване и удължаване, материалното е над духовното. Казано най-брутално, ако ти или друг трябва да бъдете разстреляни и ти избираш кой от двамата, какво ще избереш? Тези експерименти са правени и от нацисти и от болшевики. Понеже християните не се поддавали на тази провокация за оскотяване, са били и най-мразени. Защото християнството освобождава Духа от хватката на тялото, материята и страха от смъртта. Човек надскача над своето естество и поглежда към своята божественост. От образ на бога, както е създаден, се превръща с волята, решението и действието си в Негово подобие.
  Освен това, то е учение на свободата и ненавист към злото, греха и тиранията (греха е тирания). А още по-дълбоко, то е учение на мяра на свободата, отговорност и ограничение на всепозволеността, която наричана "свобода" всъщност е също тирания. "Правете на другите това, което искате те на вас да правят." Не, недейте да правите (пасивността в хуманизма), а правете (активността на отношението и действието чрез милосърдие в духа, душата и тялото). Защото свобода може да има само с мяра, мярата са свободите на другите. А в християнството тази мяра на собствената свобода е изведена още по-напред, в християнството мярата си има име и то е Любов.
  Ето затова Кант обявява християнството за най-добрия опитен факт някога дошъл на земята.

 59. 59 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#54] от "conventi0nal":

  облагодетелствали*

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Нито една държава не е развита, в която религията се е сляла с управлението. Религиите са зло. Примери - руското кривославие, африканският ислям, ислямът в Бангладеш... Религиите нямат място в 21 век и нататък.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 62. 62 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Когато видя някой поп на улицата на 35 градуса, се замислям дали се има за някакъв вълшебник като Гандалф Сивия.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 63. 63 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 930 Любопитно

  До коментар [#44] от "conventi0nal":

  До коментар [#41] от "conventi0nal":

  Мдам, я провери етиопската библия колко книги съдържа и да речем коптската. Ще се изненадаш да видиш разлика.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 64. 64 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иво":Християнството дълги години е смятано за зловредна секта, преди да успее да се установи като официална религия. Христос например проповядва, че всеки ревностен негов последовател трябва да разпродаде имотите си и парите да раздаде на "бедните". В деяния на апостолите е описано как едно семейство го застига смъртта с "божия помощ" след като е укрило част от получените от продажбата пари. Ако вие сте един истински "православен християнин", продадохте ли имота си и раздадохте ли парите на бедните, отрекохте ли се от родители, братя и сестри, както проповядва Христос?
  —цитат от коментар 32 на Oggie Petkov


  Ето това е пример за неразбиране на Новия завет и вадене на думи извън контекста.
  Примера с раздаването на имота. Христос призовава към това един богат младеж, който е бил арогантен и самовлюбен, твърдейки, че спазва целия закон още от младостта си (Моисеевия закон). Първо това е невъзможно, второ не спазването на закон, а състоянието на ума и сърцето и стремлението към истината на Бога е водещо в Християнството. То е духовно учение, не материално. Затова имено Христос го поставя на място - "Супер си пич, браво, но за да си съвършен, раздай имота си на бедните, ела и ме следвай!" Превеждам - "А, как е пич, добре ли е така!? Наведе ли ти се вирнатото носле, разбра ли, че не си повече от останалите? А, така! Защото смирението (осъзнаването) пред незнанието си води до познание, смирението пред ограничеността на личните качества води до покаяние и към Бога. Гордостта, обратно, води до невежеството и духовната смърт.

  Второто, в ранната църква в Йерусалим, са си продавали имотите и са живяли в комуна. Това не е било закон, а желание. Анания и Сапфира решават да укрият част от сумата. Никой не ги е карал да си продават имота, наличието на имот не е противоречало на това да си християнин. Не, те са искали да имитират, че са си дали парите в комуната и да се ползват от благата й, храна, облекло, подслон, за сметка на другите. Но дори не за това са били застигнати от смърт, а затова, че са излъгали пред Святия Дух. И тук историята е по-сложна.

  Третото, "отрекохте ли се от родители, братя и сестри". Става дума за ситуацията , когато се налага избор между Бога и човека. Ако човека ти забранява Бога и ти избереш човека, не си достоен за спасение. Не става дума да мразиш роднините си, напротив почитта към майка си и баща си е свято нещо. Става дума, че който обича света, мрази Бога.

 65. 65 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#56:"conventi0nal"]

  "Христос е един, 100% Бог, 100% човек" и се развил по дарвиновата теория за естествения подбор.
  "Освен това свещеничеството (посредничеството) на хора е точно в скинията на храма и в Стария Завет - без присъствието на човек," Само че в Новия Завет църквата - попче, отче и пр. е посредник между Бог ( Христос-човек) и човек.

 66. 66 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#64] от "anarhochristian":

  Аз съм против сливането на вярата с държавата. Държавите са творения човешки, а не Божествени. Господ ни дава избор да вярваме или не, да го следваме или не. Когато религия се смеси с държава, се получава насилствено налагане. Обратната крайност, преследване на вярващи от държавната машина също е толкова вредна, защото е против Божията воля човеците да избират.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 67. 67 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#61] от "Сенчеста фигура":

  Това не е вярно. Още по-малко пък е вярно генералното заявление, че "религиите са зло". Да, някои са зло, други не са.
  Зависи от религията, зависи и от държавата. Алексис де Токвил пише например в книгата си "демокрацията в Америка", че в американското общество, въпреки че църква и държава са строго конституционно разделени, както е и до ден днешен, няма проблем духовни лица да се изказват по политически теми, а управници да имат мнение по духовни въпроси. Смея да твърде щатите са доста развита държава.

  Въпросът е на какво те учи религията и какъв човек ставаш след това.

  За протокола, твърдо против съм сливането на църква и държава, както съм писал по горе.

  П.П. Без религия (не харесвам тази дума, защото има лош вкус, и може би с право), или по-скоро без морален светоглед или ясна система от ценности, кой ще казва на мен и Вас кое е правилно и кое не? Моралните абсурди на хуманизма? 20 век ни показа колко струва човешкият "морал" без Бог. Без религия (в контекста на духовно учение, а не на система от мъртви ритуали, правила и т.н.), човечеството е загубено и обречено на хаос.

 68. 68 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#32] от "Oggie Petkov":Днешните вероизповедания в различна степен са отдалечени от изначалното. Нещо повече, самите писания са били променяни. В резултат, днес имаме библия която не е еднаква за различните християнски течения. И като казвам различна, нямам в предвид само пасажи или думички, а направо цели книги налични в една християнска църква и отсъстващи в друга. А и Исус ни завеща една църква на която той е глава...сега имаме нам-колко-си църкви като всяка една претендира че е правилната а другите са еретични.
  —цитат от коментар 37 на tsyrvulan


  Дай примери с противоречия между ученията в различните издания на Библията. Книгата на Енох? Няма противоречие.
  Какво означава една църква? Една институция? Не! Църквата е съвкупността на всички вярващи, чиято глава е Христос. Тази църква ада не може да надделее. Църквата не е местния кръжок с различно име от другия местен кръжок. Институцията църва е организационно необходима, но това не изчерпва голямото понятие за общността. Християнството е извън институционно. Това е първата форма и проява на анархизъм в света. Аз може да не съм съгласен някое учение или течение в някоя конфесия или деноминация от християнството, но всеки християнин следващ Христос е мой брат. Приликите изражени в Символа на вярата ни правят единни, а не разликите, които ни правят разнообразни и индивиди. Всъщност в това е красотата и уникалността на Божието творение.

 69. 69 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#63] от "tsyrvulan":

  Канонът на Новия Завет е абсолютен и един и същ във всяка деноминация.

  За Стария вече Ви писах, има книги, които са там, но те не са със същата тежест като другите, които са потвърдени за боговдъхновени.

  Хубав ден.

 70. 70 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#68] от "anarhochristian":

  Ето един пасаж от уикипидия. Разбира се в други източници може да се намери много по-подробна информация, но в момента не това е тема на дискусията.

  Christian Bibles range from the 73 books of the Catholic Church canon, the 66 books of the canon of some denominations or the 80 books of the canon of other denominations of the Protestant Church, to the 81 books of the Ethiopian Orthodox Tewahedo Church canon. The first part of Christian Bibles is the Greek Old Testament, which contains, at minimum, the above 24 books of the Tanakh but divided into 39 books and ordered differently. The second part is the Greek New Testament, containing 27 books; the four Canonical gospels, Acts of the Apostles, 21 Epistles or letters and the Book of Revelation.

  Виждам че има грешка защото старият завет не е писан на гръцки, а на еврейско-арамейски. Но ако се абстрахираме от тази досадна неточност, сбитата информация ни дава някаква насока.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 71. 71 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#65] от "latsy":

  "Посредничеството" на свещеници в Новия Завет не е библейско и не е правилно, ролята на духовния служител в Новия Завет е да проповядва Евангелието.
  Ролята на свещенството в стария завет е била да принася жертви, но понеже вече има 1 съвършена жертва, извършена на кръста, няма нужда от повече такива, следователно няма и нужда от други посредници освен Христос (1 Тимотей 2:5)
  С една дума, поповете трябва да проповядват словото, а не да "посредничат".

 72. 72 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#31] от "Oggie Petkov":От библия и до библия има голяма разлика. Редовно чета Петокнижието и не чета много Евангелието. Това са две различни противоположни доктрини събрани изкуствено в една книга (библия) от римските олигарси. Така има разлика от Христос по Петокнижието и Христос по Евангелието. Кой Христос предпочитате?
  —цитат от коментар 45 на latsy


  Христос по петоклижеието ли?
  То е писано от Моисей в шатрата, каккъв Христос тогава, то е 1200 години по-рано!??
  Да не бъркаш с Исус Навин, един от предводителите на еврейската армия по Моисеево време и след смъртта му?

 73. 73 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#66] от "tsyrvulan":

  Точно това казва Евангелието - Новия Завет, за "сливането на вярата с държавата"(църквата като посредник).

 74. 74 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#50:"latsy"][/quote]

  Мисля, че сериозна каша по въпроса имаш в главата.
  Дори не мога да разбера какво казваш. Какъв Исус Христос в Тората? Какъв кайн е Исус Христос.
  Какво имаш предвид като централизирана власт и какви са разликите на БПЦ с РПЦ и ГПЦ, като са по подобен модел?

 75. 75 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#71] от "conventi0nal":

  Не разбирам много от извънземно слово. Но от митологични слова разбирам.

 76. 76 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Натискът" върху организации като Йеховсти и мормоните даже е прекалено малък.

 77. 77 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#72] от "anarhochristian":

  Мисля че съфорумецът се е объркал. За Исус се говори като Месия в книгата на Исая във Вехтия Завет. Петокнижието е друго и там наистина присъства името Исус, но е Нави. Последният става предводител на еврейските племена след смъртта на Моисей, и под негово водачество евреите най-накрая се установяват в Ханаанските земи. Доста насилие има описано в книгата на Исус Нави.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 78. 78 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Аз не виждам никаква причина държавата да подкрепя финансово вероизповеданията. Първо, те си имат имоти и дейности, от които да печелят и второ, могат да разчитат на доброволна финансова подкрепа от миряните. Който иска да е член на църковна общност да си внася лептата и само при това положение да може да очаква религиозни обреди като сватба, кръщане и погребение в църквата. Обаче държавата трябва да поддържа и ремонтира религиозните храмове, които са част от културното наследство на държавата.
  —цитат от коментар 51 на pamela


  Християнството не е обредност , а път към спасение.

  "Който иска да е член на църковна общност да си внася лептата и само при това положение да може да очаква религиозни обреди като сватба, кръщане и погребение в църквата. "
  Каква лепта, пише - "Даром сте получили даром давайте". Има милостиня, не лепта.

 79. 79 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#63] от "tsyrvulan":Канонът на Новия Завет е абсолютен и един и същ във всяка деноминация.За Стария вече Ви писах, има книги, които са там, но те не са със същата тежест като другите, които са потвърдени за боговдъхновени. Хубав ден.
  —цитат от коментар 69 на conventi0nal


  Моля? И тогава защо има православни, католици, протестанти, и т.н. И Версии на Библията - православни, версия на крал Джеймс, версиоя на тоя, на оня и т.н.?

 80. 80 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#79] от "ozd05563707":

  Ами четете книжки и ще разберете :). Разликите не се коренят в това, че имат "различни" Библии.

  Преводите, независимо дали са King James или Синодален учат абсолютно едно и също, ето Ви сайт, където на воля можете да сравнявате: https://www.biblegateway.com/

 81. 81 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#55:"latsy"][/quote]

  Приятелю, кажи честно от кой откачен ютуб канал ги учиш тези дивотии. Посредника на човека с Бога е Смия Бог, Неговия Син Исус Христос. "Никой не отива при Отца, освен чрез мене." Какви хора? Папата ли визираш, като наместник? Това е небиблейско учение.

 82. 82 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#79] от "ozd05563707":

  Защото християнските течения са се отдалечили от изначалното. Например Коледа не се споменава в Библията. Но сега се празнува като Рождество Христово. В действителност никой не знае с точност кога се е родил Спасителя и син Човешки. Просто към някакъв момент, християнските църкви решават да припознаят древен обичай за християнски.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 83. 83 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Когато видя някой поп на улицата на 35 градуса, се замислям дали се има за някакъв вълшебник като Гандалф Сивия.
  —цитат от коментар 62 на Сенчеста фигура


  Имайки предвид, че Тоукин е известен с християнските си убеждения, сравнението е повече от интересно.
  П.П.: Образа на Гандалф е образа на старите свещеници на Живия Бог от Авраамово време, като Мелхиседек. И в момента свещеничеството се води по Мелхиседековия чин. Понякога хората не знаят колко саправи всъщност.

 84. 84 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#56:"conventi0nal"] "Христос е един, 100% Бог, 100% човек" и се развил по дарвиновата теория за естествения подбор."Освен това свещеничеството (посредничеството) на хора е точно в скинията на храма и в Стария Завет - без присъствието на човек," Само че в Новия Завет църквата - попче, отче и пр. е посредник между Бог ( Христос-човек) и човек.
  —цитат от коментар 65 на latsy


  Не, не е.

 85. 85 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#64] от "anarhochristian":Аз съм против сливането на вярата с държавата. Държавите са творения човешки, а не Божествени. Господ ни дава избор да вярваме или не, да го следваме или не. Когато религия се смеси с държава, се получава насилствено налагане. Обратната крайност, преследване на вярващи от държавната машина също е толкова вредна, защото е против Божията воля човеците да избират.
  —цитат от коментар 66 на tsyrvulan


  Да, и аз.

 86. 86 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#68] от "anarhochristian":Ето един пасаж от уикипидия. Разбира се в други източници може да се намери много по-подробна информация, но в момента не това е тема на дискусията. Christian Bibles range from the 73 books of the Catholic Church canon, the 66 books of the canon of some denominations or the 80 books of the canon of other denominations of the Protestant Church, to the 81 books of the Ethiopian Orthodox Tewahedo Church canon. The first part of Christian Bibles is the Greek Old Testament, which contains, at minimum, the above 24 books of the Tanakh but divided into 39 books and ordered differently. The second part is the Greek New Testament, containing 27 books; the four Canonical gospels, Acts of the Apostles, 21 Epistles or letters and the Book of Revelation.Виждам че има грешка защото старият завет не е писан на гръцки, а на еврейско-арамейски. Но ако се абстрахираме от тази досадна неточност, сбитата информация ни дава някаква насока.
  —цитат от коментар 70 на tsyrvulan


  Няма противоречие в посланията. В Новия Завет книгите са еднакви, а в стария има обявени за Боговдъхновени или не. Това не променя нищо. Освен компилацията направена на Никейския събор, което е невероятен труд, има още хиляди текстове и съчинение със сериозна стойност, които се пишат и днес. Деяния на апостолите е книга без точка, тя продължава да се пише и днес, просто не е набрана в текста. Това е Живо Слово, не догма. Всъщност, ние човеците сме пергамента на Новия Завет на Бога. 2000 години книга и продължава да се пише.

 87. 87 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#72] от "anarhochristian":Мисля че съфорумецът се е объркал. За Исус се говори като Месия в книгата на Исая във Вехтия Завет. Петокнижието е друго и там наистина присъства името Исус, но е Нави. Последният става предводител на еврейските племена след смъртта на Моисей, и под негово водачество евреите най-накрая се установяват в Ханаанските земи. Доста насилие има описано в книгата на Исус Нави.
  —цитат от коментар 77 на tsyrvulan


  И аз така предположих. А при Исая е Емануил, т.е. Бог с нас, а не Исус.

 88. 88 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#87:"anarhochristian"][/quote]

  Пич, сам отговори си пишеш и диалог със себе си водиш. Не е нужно да спамиш целия форум съсъ щуротии.

 89. 89 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Любопитно

  До коментар [#41] от "conventi0nal":

  Интересно тогава, защо има разлика между православно, католическо и протестантско издание на библията?

 90. 90 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Любопитно

  До коментар [#82] от "tsyrvulan":

  Зимното и лятното слънцестоене, са заимствани от по-ранни, предхристиянски вярвания и стават Коледа и Еньов ден. Просто, църквата използва стари празници, приспособява ги към догмите си и по-лесно приобщава местните нехристиянски общности. Приемственост. Легендата за потопа е заимствана от шумерския епос. Има много такива препратки и нагажданияв стария завет. Библията е търпяла развитие в продължение на хилядолетие, докато достигне сегашното си съдържание.

 91. 91 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#86] от "anarhochristian":

  Противоречие не може да има защото Господ не би допуснал човеците да изопачат Слобото Му. Все пак да не забравяме че Господ общува с нас посредством Светата Книга. Имало е времена когато е общувал с човешкия род и чрез ангели небесни, но това е в миналото. Това което исках да покажа с примера е че различните християнски течения, поради горделивостта на лидерите си и/или други причини, разделят Библията на различно количество книги според собствените си възприятия. Последното е дело човешко а не Божествено. Посланията, мъдростта и философията събрани и систематизирани в Книгата са от Бога.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 92. 92 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  "Пю" събира информацията си от десетки публично достъпни източници,

  В смисъл от "една жена каза"?

 93. 93 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#53] от "Mr. LoveGood":

  Това, че за Вас остават скрити кухните за бедни, събирането на дрехи за бедни, даването на пари и плащането на сметки на бедни и обгрижването на възрастни хора от църквата не означава, че не се случват. Отидете в някоя църква и попитайте с какво можете да помогнете в свободното си време и ще се изненадате.
  "А ти, когато правиш добро дело, нека лявата ти ръка не знае какво прави дясната, за да остане благодеянието ти в тайна; и твоят Отец, Който вижда какво правиш тайно, ще ти въздаде наяве.“
  Матей 6:3-4 НП

 94. 94 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Крайно време е религията като основна обществена норма на манипулация и безотговорност, както и църквата/джамия/синагога/тн. като институция, да се извличат от дните на съвременната цивилизация.
  Това, разбира се, не трябва да става по варварския религиозен подход, а бавно и с уважение.
  Като начални стъпки могат да се обединят в една обща, наречена Хрислям, да се забрани религията за деца под 18 години, както и пропагандирането. И финансирането, разбира се. А всички служби да бъдат одобрявани от отдел за сигурност и научен работник.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 95. 95 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Един православен се беше обърнал към съсела Станишев така: "Г-н Станишев, вие сте пич."

  Така нареченият пич се зачечерви от удоволствие.

  Такива са ни църковните дела.

 96. 96 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#7] от "zxe00613919":

  Всъщност, случвало се е в почти целият соц. лагер, най-вече в СССР - "Религята е опиум за народа!".
  Впоследствие, бившите атеисти-материалисти рязко се превърнаха в... ревностни православни християни.

 97. 97 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#90] от "Vlado Nikolov":

  Прав сте, че църквата нарочно налага християнски празници ВЪРХУ езическите празници, за да може хората по-лесно да "преминат" към християнство.... това естествено не прави хората по-малко езичници и е просто слагане на християнски дрешки върху езическата същина на нещата (както е станало и при нас по времето на Борис).
  Но това няма общо с Библията. Както многократно писах по-нагоре църквата не веднъж се е отклонявала стабилно от учението на Библията и е правила много безобразия през вековете винаги в разрез със Словото.

  Пример: Исус Христос най-вероятно е роден през септември/октовмри, а не през декември, но това не пречи на църквта да "преобрази" езическия празник Сатурналия с нови християнски дрешки вече като Рождество Христово.
  Въпреки това, като цяло "доказателствата", които изтъквате не са доказателства. Да, има други цивилизации, които говорят за потопа, не би ли трябвало това да потвърди достоверността на казаното, а не да го "опровергае"? Нека не забравяме, че Авраам - бащата на вярата, произлиза от Ур в Халдея (Месопотамия).

  Освен това, има маса нехристиянски историци (Тацит, Плиний Млади, Йосиф Флавий и много, много други), които потвърждават историческата достоверност на събитията, описани в Евангелията и в часност на личността на Исус Христос. Направихте ли си труда да ги прочетете?

  Има и редица исторически артефакти и писания, които потвърждават достоверността на събитията, описани в стария Завет. Конфликтът между Юдейското Царство и Вавилон например е доста добре засвидетелстван от не един източник. Ето само две от многобройните доказателства:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Nebuchadnezzar_Chronicle
  https://en.wikipedia.org/wiki/King_Hezekiah_bulla

  Аз съм християнин и съм формирал вярванията си след обстоен и задълбочен исторически и философски анализ на потвърдени от мнозина свидетели събития.
  Въпреки това съм забелязал, че мнозина не правят това, защото не им е угодно поради една или друга причина, например не могат да си представят да променят живота си, харесва им да лъжат, крадат и т.н., с една дума много по-лесно е да кажеш "всички са маскари" и да си затвориш очите за някои очевидни факти.
  Също съм забелязал, че са се навъдили критици на Библията, които критикуват на базата на гледани 2-3 ютуб клипчета, постнати от пълни лаици, без реално да са я отваряли някога.

  Вие от кои сте?

 98. 98 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1002 Гневно

  Какъв натиск - освободени са от данъци, тънат в разкош и всяка година им сипват десетки милиони в копаните!!! От парите дето сме избачкали с кървава пот!!!

  На кого са му притрябвали вярвания и суеверия отпреди хиляди години в 21 век?

 99. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#47] от "Opportunity":

  Това е едно от чудесата на нашият Господ и Спасител Исус Христос. Християнската вяра не може да погине, колкото и да бъде преследвана тя и нейните последователи от страна на държави и империи на злото, пък било те и сред най-могъщите в света.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 100. 100 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Весело

  Ционистката нацистка го раздава мълчеливо, нормално тя е атеистка... хахахааа.... :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK