За 30 години Унгария замени една стена с друга

За 30 години Унгария замени една стена с друга

© Associated PressСветлините на прожекторите ще бъдат насочени в понеделник към унгарския премиер Виктор Орбан по случай честването на 30-ата годишнина от разрушаването на Желязната завеса - събитие, контрастиращо с усърдието, с което той издига нови стени по границите на страната си.


На 19 август в Шопрон - градче, граничещо с Австрия, е организирана официална възпоменателна проява, посветена на "паневропейския пикник", състоял се там през 1989 г. Това ключово събитие беляза първото пропукване в стената, разделяща Европа на два блока след Втората световна война, и позволило тогава на близо 600 източногерманци да избягат през Унгария.


Същата година, в момента, когато комунистическите режими в Източна Европа рухваха, Виктор Орбан - по онова време млад политически опозиционер, стана много известен с въздействащата си реч пред огромна тълпа в Будапеща, в която той настоя съветските войски да напуснат страната му. Макар неговите критици да смятат, че ролята му в събитията от онази година впоследствие е била преувеличена, призивът му за "гражданска демокрация" получи силен отзвук.
Кулминацията на започналия тогава процес на отваряне на граници настъпи през 2004 г., когато Унгария и няколко съседни ѝ страни влязоха в Европейския съюз. Унгарците бяха едни от най-въодушевените членове на съюза в упражняване на новопридобитото си право на свободно движение. А днес, според Евростат, около 350 хил. унгарци в трудоспособна възраст живеят из цяла Европа, от близо 500 000 унгарски граждани, живеещи извън страната с население от малко под 10 милиона души.


Ислямофобия


В годините непосредствено след падането на комунизма въпросът за имиграцията в Унгария дълго време беше оставен на заден план на фона на емиграцията към западната част на континента. Политиката по отношение на влизането на чужденци на територията й впрочем по това време беше напълно либерална.


В края на 80-те години и през 90-те години на миналия век хиляди етнически унгарци, бягащи от Румъния, бяха приети с отворени обятия, също както и най-малко 50-те хиляди души, прокуден от войните в бивша Югославия, сред които много босненски мюсюлмани.


Болдижар Над от Централноевропейския университет отбелязва във връзка с това, че никой тогава не е поставял под съмнение обосноваността на предоставянето на право на убежище на босненските мюсюлмани, което е в контраст с ислямофобията, доминираща обществения дискурс в Унгария днес. "Войната, която се водеше в Югославия, беше война в съседна страна. В южните градове се чуваха бомбардировките" от другата страна на границата, обяснява Над. "В Унгария се знаеше, че хората, които пристигат, се нуждаят от закрила", допълва той. И все пак, когато ставаше въпрос за разрешаване на трайно установяване в страната, всички правителства, дошли на власт след 1989 г., отдаваха предпочитание на етническите унгарци от съседните държави.


Това отношение стана още по-изразено, след като Виктор Орбан стана премиер - пост, който заемаше първо от 1998 до 2002 г. и на който се намира от 2010 г. до днес. За отбелязване е, че той втвърди риториката срещу имиграцията от други райони на света още преди кризата от 2015 г., свързана с масовото преселение на мигранти към Европа.


"Суверенитет"


След като Унгария позволи на хиляди чужденци да минат през територията й, за да стигнат до Западна Европа, по-късно правителството нареди да бъдат издигнати огради с бодлива тел по протежение на южната граница и разреши на полицията "да отблъсква" мигрантите към Сърбия.


Според политолога Золтан Кисей от консервативния мозъчен тръст Институт на 21 век, тези, които виждат противоречие в позициите на Виктор Орбан от 1989 г. и от 2015 г., са разбрали неправилно мотивите му. Преди 30 години той беше загрижен повече за "суверенитета на Унгария", отколкото за отваряне, само по себе си, на границите, подчертава Кисей.


Орбан, впрочем, се обясни по този въпрос в реч пред баварския регионален парламент през октомври 2016 г. "Отварянето на границите през 1989 г. и защитаването на тези граници днес са двете страни на една и съща монета", заяви категорично той тогава. През 1989 г. "ние се борехме за свободата на Европа, а сега защитаваме тази свобода", допълни премиерът. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (221)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  На комунистите и посткомунистите им дай да вдигат стани и да си пазят кочинката. От какво и те не са много сигурни.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 2. 2 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2822 Весело

  Орбан, архивраг на умнокрасивата селищна система

  Use your Illusion
 3. 3 Профил на haq53617395
  haq53617395
  Рейтинг: 590 Весело

  кучешка статия за лошият Орбан.

  Ганя, знаеш какая у меня самая любимая книга болгарская? Бай Ганя - етот Константинов сумел только на 100 страниц описать всю вашу еволюция на всю вашу историю. Шикарный человек. Он жив?
 4. 4 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 3140 Неутрално

  Последният абзац обяснява всичко.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 5. 5 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Поредната опорка. Как босненци от 90 те приличат на африканци, иракчани, афканистанци и радикални сирийци е ясно само на мозъчния тръст. Да не говорим за знака равенство между миграцията от този Век с етническите унгарци?!?!!

 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2649 Любопитно

  Защо унгарците не пуснат в родината си един милион специалисти от Африка и Азия!?Защо не искат да са либерални и щастливи!?
  Орбан не желае да се трансформира в необолшевик, и си остава гаден комунист!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 7. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2649 Любопитно

  На комунистите и посткомунистите им дай да вдигат стани и да си пазят кочинката. От какво и те не са много сигурни.
  —цитат от коментар 1 на LiberalToTheBones


  От кога и Унгария стана кочина?

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Любопитно

  Орбан, архивраг на умнокрасивата селищна система
  —цитат от коментар 2 на Saint of Me


  Кой е АРХИвраг на тъпогрозните? 🤣🤣🤣

  Костов? Сорос?

 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  [quote#8:"vassilun"][/quote]

  Пацо Терасата!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 10. 10 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 602 Любопитно

  Ах гиди ниедни мискини! А, че икономиката бумти - удобно премълчавате. Защо тъй избирателно, таварищ - дневничари!?

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Весело

  [quote#8:"vassilun"]
  —цитат от коментар 9 на Поташаку Почешима
  Пацо Терасата![/quote]

  Аха! Не знаех, че тъпогрозните са във Валенсия! 😂😂😂

 12. 12 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  [quote#11:"vassilun"][/quote]

  Навсякъде са,но най- вече дебнат новини за Виктор от Унгария и Григоръ от Хасково!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 13. 13 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  "За 30 години Унгария замени една стена с друга"

  Да, но между двете сравнявани стени има маааалка разлика.
  Стената през комунизма беше построена от властта СРЕЩУ унгарците, докато сегашната не пречи на унгарците и всички законни граждани на ЕС. Пречи само на НЕЗАКОННО влизащите навлеци.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5237 Весело

  Икономиката им процъфтява, всеки мисли само за бизнес, ,умни мъже и жени, в 04:00 около летището е такава тарапана от коли и хора, че дори София изглежда като някакво затънтено селце. За жените им, няма много да говоря, просто няма такива жени, красиви, страстни, събличат те с поглед, поглед, който казва, не приемам отговор "НЕ"!
  Та, нека да са "зле" унгарците...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 15. 15 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Ако Берлинската стена е като Унгарската, значи съвременният германец се приравнява с африканци и ислямисти или поне онези от Гьобелсовото зеле.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува.
 16. 16 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2649 Разстроено

  Икономиката им процъфтява, всеки мисли само за бизнес, ,умни мъже и жени, в 04:00 около летището е такава тарапана от коли и хора, че дори София изглежда като някакво затънтено селце. За жените им, няма много да говоря, просто няма такива жени, красиви, страстни, събличат те с поглед, поглед, който казва, не приемам отговор "НЕ"!Та, нека да са "зле" унгарците...
  —цитат от коментар 14 на hamiltonf


  Дневникъ,не вервам да те е събличала унгарка!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  След само няколко десетилетия Унгария ще е процъфтяващ оазис, чист от боклук сред калната либерал толераска Европа населена предимно с гета от човекоподобни двукраки..
  Тогава малкото останали хора ще се редят на опашки пред унгарските посолства за грин карт.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5279 Весело

  До коментар [#16] от "Поташаку Почешима":

  Щом даже и на мен ми се е случвало, съм напълно убеден, че няма как и колегата да не го е огряло...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Весело

  След само няколко десетилетия Унгария ще е процъфтяващ оазис, чист от боклук сред калната либерал толераска Европа населена предимно с гета от човекоподобни двукраки..Тогава малкото останали хора ще се редят на опашки пред унгарските посолства за грин карт.
  —цитат от коментар 17 на venci4


  И ще построят паметник на Орбан - "Спасителят на Унгария" в цял ръст в центъра на Будапеща! 😂😂😂

 20. 20 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Тръмп скоро пада..
  Орбан пада!

  Вервайте!
  Пиши и ти "Дневниче" статии...

 21. 21 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Тръмп скоро пада..
  Орбан пада!

  Вервайте!
  Пиши и ти "Дневниче" статии...

 22. 22 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Орбан, архивраг на умнокрасивата селищна система
  —цитат от коментар 2 на Saint of Me


  Нормално. Авторитарен лидер е. Закрива университети. Преследва въображаеми външни врагове. В умнокрасивата селищна система имаме непоносимост към диктатурата. Виж, за сметка на това, тъпогрозниците имате неистова нужда да се кланяте на лидера и да нападате злостно враговете му.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 23. 23 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2649 Любопитно

  До коментар [#16] от "Поташаку Почешима":Щом даже и на мен ми се е случвало, съм напълно убеден, че няма как и колегата да не го е огряло...
  —цитат от коментар 18 на Незнайко в Слънчевия град


  С унгарка ли ти се случи,или с унгарец?

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 24. 24 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  От кога един политик става лош, за това, че иска да защитава границите си от разна паплач дето иска да живее на гърба на народа му? Не всички политици са продажни и не вървят срещу собственият си народ.

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2521 Весело

  Обаче нео-марксистите си прегърнаха термина "ислямофобия" и "ислямофоб" измислен от терористичната организация "Мюсюлмански братя" за да отбелязват с него всеки, който пречи на борбата им за световна доминация на исляма и това си е. Чудя се дали са наясно (и тия смешници от Франс прес и мажоретките им от Дневник) колко са жалки за всеки сравнително образован по тези теми човек? То е ясно, че таргет-групата им не е тази (а разни безхаберници като Муня, Стюпида и останалите от умнокрасивата бригада безработни "интелектуалци"), ама сигурно поне малко се срамуват де...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2649 Любопитно

  [quote#22:"КретенКилър"][/quote]

  А как сте с поносимоста към специалистите от Африка?
  Как понасяте некои техни части от тялото?

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 27. 27 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Ах гиди ниедни мискини! А, че икономиката бумти - удобно премълчавате. Защо тъй избирателно, таварищ - дневничари!?
  —цитат от коментар 10 на trial_jezz


  Тя и в хитлерова Германия икономиката е бумтяла. И в комунитическа България след 9ти, някой би казал.

  Жертвайте си вие свободата за мнимо бумтяща икономика, па да видим де ще му излезе края.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4086 Весело

  после Гешев най мразим Орбан

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2649 Любопитно

  Обаче нео-марксистите си прегърнаха термина "ислямофобия" и "ислямофоб" измислен от терористичната организация "Мюсюлмански братя" за да отбелязват с него всеки, който пречи на борбата им за световна доминация на исляма и това си е. Чудя се дали са наясно (и тия смешници от Франс прес и мажоретките им от Дневник) колко са жалки за всеки сравнително образован по тези теми човек? То е ясно, че таргет-групата им не е тази (а разни безхаберници като Муня, Стюпида и останалите от умнокрасивата бригада безработни "интелектуалци"), ама сигурно поне малко се срамуват де...
  —цитат от коментар 25 на Тюфлекчия


  Срамуват се Тюфлек,ама гранта компенсира срама!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 30. 30 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#22] от "КретенКилър":

  "Нормално. Авторитарен лидер е. Закрива университети. Преследва въображаеми външни врагове."

  Не закрива университети, а ЕДИН ОПРЕДЕЛЕН "УНИВЕРСИТЕТ" работещ с/у Унгария.
  А въображаемите външни врагове хич не бяха въображаеми. Видяхме ги на границата преди да има стена в целия им блясък, барабар с "въображаемата" им ц*гания.

 31. 31 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  борбата им за световна доминация на исляма де...
  —цитат от коментар 25 на Тюфлекчия


  О уау! И... в какво точно се изразява тази борба в не-ислямските държави? Какво законодателство, какви инициативи? Ти знаеш ли какво е "доминация"? Провери в речника. Жокер: не е 2-3% от населението.

  Отново тотален булшит. Съвсем си изкрейзал. Нула връзка с реалността и фактите.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 32. 32 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Не усещате ли каква опасност е надвиснала на Европа? Всичката тази паплач дето я докарват от Африка за какво е? В Италия всеки ден има някой изнасилен, бит, ограбен именно от тези “гости“. С темпото което ги прекарват в Европа какво мислите, че ще ни пожалят след някоя година?
  Политиците в ЕС гонят своите интереси, но когато се започне и те няма да бъдат пожалени.
  Точно това не иска Орбан за своя народ.

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Любопитно

  До коментар [#30] от "z_axis":

  "Не закрива университети, а ЕДИН ОПРЕДЕЛЕН "УНИВЕРСИТЕТ" работещ с/у Унгария."

  Как едно училище работи срещу една страна? Книги ще горим ли скоро?

 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#30] от "z_axis":

  всъщност никакъв университет не е закривал, въпросната люпилня не отговаряше на унгарски закон.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Стената всъщност я построй др. Меркел, със своята неадекватна политика!

 36. 36 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  В момента най-разпространеното име на германските деца е Мохамед. Това е повратна точка в историята на Германия и доста от западните държави, Германия или Норвегия първа ще стане черен халифат с бяло малцинство в Европа, а Унгария и Източна Европа ще се запазят и ще станат рай за белия човек. Това ще стане най-рано след 15 години.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува.
 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  До коментар [#30] от "z_axis":всъщност никакъв университет не е закривал, въпросната люпилня не отговаряше на унгарски закон.
  —цитат от коментар 34 на дерибеев


  Да, Дерибейка! ЦЕУ не отговаряше на закон, който Орбан промени така, è ЦЕУ да не отговаря на него! Преди промяната ЦЕУ отговаряше на закона. Но пък кой ли е очаквал обективност от тъпогрозни! 😂😂😂

 38. 38 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Необолшевиките отново мешат баби и жаби.
  Босненските мюсюлмани бяха бежанци, сегашните орди от Африка са от икономически мигранти. На Сорос като не му харесва, че Унгария ще брани границите си, да дава милиардите си да подобри живота им в Африка, а не на трафикантите на хора, строителството на джамии и необолшевишки университети за джендър образование.

 39. 39 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2521 Весело

  До коментар [#31] от "КретенКилър":

  Като за начало се запознай с "Мюсюлмански братя" и какво са казали техните "бащи-основатели". След това се запознай с клоновете им като "Хамас" (да, знам че не знаеш, но в устава на Хамас пише, че са клон на "Мюсюлмански братя" в Палестина). Ако ме помолиш, мога да ти предложа и книжки по темата, въпреки че ще трябва да започнем много отдалеч, поради пълната ти неграмотност по въпроса - примерно с Корана и Хадитите.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Да, Дерибейка! ЦЕУ не отговаряше на закон, който Орбан промени така, è ЦЕУ да не отговаря на него! Преди промяната ЦЕУ отговаряше на закона. Но пък кой ли е очаквал обективност от тъпогрозни! 😂😂😂
  —цитат от коментар 37 на vassilun


  Ами то същото е с всеки закон бе майка - до преди да се промени или напише, не е имало такива дето не отговарят на него. Ти май не си много наясно как работят държавните институции и юридическата система, да?
  А ЦЕУ никога не е бил университет, а една фабрика за индоктринация. Познавам доста хора дето са минали през него и сме си говорили какво са учили.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2822 Весело

  До коментар [#22] от "КретенКилър":

  От завист е всичко, да можехме и ний с гайдите и навущата да сме като вази крем дьо ла крема ама на, едната ни черна завис остава :)

  Use your Illusion
 42. 42 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#10] от "trial_jezz":

  Тя икономиката не бумти заради орбанизацията, глупчо. Но ти като виден икономист и прословут мозъчен донор си кажи!

 43. 43 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 2507 Любопитно

  Населението на Африка в момента е над 1,3 милиарда, през 2050 г. се очаква да стане 2,4 милиарда и около 4 милиарда през 2100 г. На българо-турската ограда по границата трябва още отсега да пуснем ток, защото разни откачени организации агресивно развъждат африканци.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува.
 44. 44 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Като гледам минусите има много привърженици на ислямизацията между българите. Но нашествениците няма да пожалят и вас, няма да се интересуват от вашите минуси.

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 45. 45 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Проблемът не е просто в имигрантите. Ако се пригаждаха към местните общества културно и приемаха правилата им, никой нямаше да се дразни (освен много малка група истински расисти, каквито почти не са останали, въпреки неистовите усилия на фейк нюза да ги промотира и отглежда, че да има плашило под ръка). Проблемът е, че европейските политици (а и демократите в САЩ) искат да нагодят местните правила и култура към новодошлите, което неминуемо ще доведе до промяна на самия характер на Европа - към какво всички се сещат. Няма да е "мултикултурният рай" дето нео-марксистите ни рисуват по подобие на предшествениците си, дето говореха за "безкласово общество". В детски градини в Германия забраняват свинското, в училища във Великобритания спират програми за сексуално образование, понеже бурките и чалмите протестират, в Дания правят отделни съблекални за мюсюлманчета, понеже не може ли да се събличат с "гяурите", а в Швеция свалят кръстове от църкви, да не се "обидел" някой. Има още безброй такива примери. Срещу това се борят хората, не срещу някакъв скъсан несретник от Чад.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 46. 46 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Прекрасна статия, но имам някои забележки. Първо нито дума за Гуайдо, второ Русия и.Путинне се споменават никъде. И най-важното, нито едно изречение за очевидната невиновност на ТАД груп и издевателствата на Гешев над работещите в компанията.

 47. 47 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Наистина либерастките медии много удобно пропускат неудобните за тях факти за Унгария при Орбан. Това, че европейския бизнес инвестира точно в Унгария и износа на Унгария е ТРИ ПЪТИ по висок от българския, заплатите почти два пъти по-високи, ръста на БВП 5%, изглежда е доста неприятно за либерал джихадистите. А 30 000 евро помощ при раждане на дете е като пирон в краката на либерастите... +😂😂😂

 48. 48 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2649 Любопитно

  Населението на Африка в момента е над 1,3 милиарда, през 2050 г. се очаква да стане 2,4 милиарда и около 4 милиарда през 2100 г. На българо-турската ограда по границата трябва още отсега да пуснем ток, защото разни откачени организации агресивно развъждат африканци.
  —цитат от коментар 43 на Сенчеста фигура


  През 2050 година САМО НАСЕЛЕНИЕТО НА НИГЕРИЯ,ще е по-голямо от населението на Европа!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 49. 49 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1917 Весело

  Обръщате ли внимание на пропорцията минуси и плюсове под напълно разумни и аргументирани коментари и такива на оглупелите от либерастия джендъри? Редакцията яко си защитава грантовете..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 50. 50 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Сами са си архиврагове

 51. 51 Профил на vsi28597208
  vsi28597208
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#47] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Това е с европейски пари. А след като всичко е толкова на шест, защо самите унгарци напускат страната си да отидат да работят на запад?

 52. 52 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2822 Весело

  До коментар [#49] от "venci4":

  Много са сладки като се отчаят и пуснат цъкачката, пиленца

  Use your Illusion
 53. 53 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2521 Весело

  Като гледам минусите има много привърженици на ислямизацията между българите. Но нашествениците няма да пожалят и вас, няма да се интересуват от вашите минуси.
  —цитат от коментар 44 на AModoMio


  Не - това го правят от редакцията. В последно време явно са им направили забележка от грантодателя, че форумът им не е достатъчно "прогресивен", за разлика от статиите и те спряха да трият коментари на "правилни" форумци, независимо че псуват наред, а освен това модераторите манипулират броя плюсове и минуси на коментар. Точно преди малко си направих експеримент с един от коментарите на Стюпида (КретенКилър) - влязох в статията, беше -7/+4, рефрешнах и стана -8/+11. За една секунда да са го оценили 8 души едновременно нещо не ми се вярва...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 54. 54 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  Проблемът не е просто в имигрантите. Ако се пригаждаха към местните общества културно и приемаха правилата им, никой нямаше да се дразни (освен много малка група истински расисти, каквито почти не са останали, въпреки неистовите усилия на фейк нюза да ги промотира и отглежда, че да има плашило под ръка). Проблемът е, че европейските политици (а и демократите в САЩ) искат да нагодят местните правила и култура към новодошлите, което неминуемо ще доведе до промяна на самия характер на Европа - към какво всички се сещат. Няма да е "мултикултурният рай" дето нео-марксистите ни рисуват по подобие на предшествениците си, дето говореха за "безкласово общество". В детски градини в Германия забраняват свинското, в училища във Великобритания спират програми за сексуално образование, понеже бурките и чалмите протестират, в Дания правят отделни съблекални за мюсюлманчета, понеже не може ли да се събличат с "гяурите", а в Швеция свалят кръстове от църкви, да не се "обидел" някой. Има още безброй такива примери. Срещу това се борят хората, не срещу някакъв скъсан несретник от Чад.
  —цитат от коментар 45 на Тюфлекчия


  +++++
  По-точно от тва което си написал,просто не може да се каже!
  НО обиждаш с него необолшевиките.

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 55. 55 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тюфлекчия":

  +++++++++
  Заповедта за рязане на главите на неверниците (вкл. християни и евреи) в Корана ме прави горд ислямофоб !!!!
  Начи Корана е директно от устата на Аллах (семитското езическо божество, почитано от арабите преди Мухомор, което е имало и жена - Аллат)

 56. 56 Профил на Хинкали
  Хинкали
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Ако всичките проблеми се решаваха със стени, Земята щеше да е опасана. Но не би, това е измамна фикция.

 57. 57 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#49] от "venci4":

  Дам, всъщност точно двама защитават тезата на статията, а минусите са в обратна посока...

  Чудна редакционна политика, мен ако питате. Показва колко са толератнти либералите към чуждото мнение. Същински комсомолци матросовци.

 58. 58 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2521 Весело

  До коментар [#49] от "venci4":
  До коментар [#52] от "Saint of Me":

  И вие явно виждате същото. Направо умрях от смях като направих (случайно) описания по-горе експеримент. Много са озверели явно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 59. 59 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#44] от "AModoMio":

  "Като гледам минусите има много привърженици на ислямизацията между българите. Но нашествениците няма да пожалят и вас, няма да се интересуват от вашите минуси."

  Не са много привържениците на ислямизацията м/у българите. Точно колкото в Унгария са - малко. По-скоро Дневник е пуснал печатницата за минуси. Дори умнокрасивите са раздвоени и не подкрепят тази точка от програмата на ДемБГ.

 60. 60 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  До коментар [#44] от "AModoMio":

  "Като гледам минусите има много привърженици на ислямизацията между българите. Но нашествениците няма да пожалят и вас, няма да се интересуват от вашите минуси."
  ========
  Изобщо не гледай минусите. Появиха се преди малко и изведнъж.

  Еретик
 61. 61 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2649 Любопитно

  Обръщате ли внимание на пропорцията минуси и плюсове под напълно разумни и аргументирани коментари и такива на оглупелите от либерастия джендъри? Редакцията яко си защитава грантовете..
  —цитат от коментар 49 на venci4


  Тека е,но трябва да проявяваш разбиране!Хората имат семейства и требе ги хранят!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 62. 62 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2822 Весело

  До коментар [#51] от "vsi28597208":

  "А след като всичко е толкова на шест, защо самите унгарци напускат страната си да отидат да работят на запад?"

  А защо немци, шведи, датчани, финландци и всякакви такива напускат уредените си социални държави и отиват в гадните безмилостно капиталистически Щати?

  Тая умнокрасива шизофрения е много забавна - искаме свободно движение, ей ви, ееее, ама сега защо се движите свободно?

  Use your Illusion
 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9037 Неутрално

  Разрушихме стените по границите, но не разрушихме стените в нас. Цял живот ще си плащаме за това.

 64. 64 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Нищо общо няма в предназначението на двете стени!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 65. 65 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  На комунистите и посткомунистите им дай да вдигат стани и да си пазят кочинката. От какво и те не са много сигурни.
  —цитат от коментар 1 на LiberalToTheBones


  Мани , че и злодеят Тръмп гради стена..
  Ще си пази кочинката , от какво - и той не е много сигурен..

  А американските умно-красиви не могат да го бутнат..
  Що тъй?

  И С козове цакаха - потропчиха Анджела Дейвис на антотръмп митинга - да се провиква на микрофона..
  Още малко им остава и на Тръмп и на Орбан..

 66. 66 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  На комунистите и посткомунистите им дай да вдигат стани и да си пазят кочинката. От какво и те не са много сигурни.
  —цитат от коментар 1 на LiberalToTheBones


  Мани , че и злодеят Тръмп гради стена..
  Ще си пази кочинката , от какво - и той не е много сигурен..

  А американските умно-красиви не могат да го бутнат..
  Що тъй?

  И С козове цакаха - потропчиха Анджела Дейвис на антотръмп митинга - да се провиква на микрофона..
  Още малко им остава и на Тръмп и на Орбан..

 67. 67 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2649 Разстроено

  Разрушихме стените по границите, но не разрушихме стените в нас. Цял живот ще си плащаме за това.
  —цитат от коментар 63 на Роси


  Тека е,Дневникъ!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 68. 68 Профил на vsi28597208
  vsi28597208
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#62] от "Saint of Me":

  Мисълта ми защо един милион унгарци отидоха да работят на запад, а не дойдоха един милион белгийци например в Унгария? Или италианци? Нека да се движат свободно, аз съм за това. Но защо движението е еднопосочно, след като всичко според вашите думи е толкова процъфтяващо в Унгария?

 69. 69 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#49] от "venci4":

  Клуб З са ми цъкали повече минуси, отколкото посещения на статията... Тъй като там левачеството е в крайна фаза, реалността няма никаква стойност ...

 70. 70 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2464 Весело

  До коментар [#67] от "Поташаку Почешима":

  А, някои хора толко си могат ... Не са Дневник ... толко си могат просто

 71. 71 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Логиката на НПО-талибаните е да хранят и размножават африканци, а те пък да си правят околосветски пътешествия. В Африка официално няма нито една война, няма войни и на Балканите, ако трябва да се позова на Дъблинското споразумение. Необходима е ограда и по гръцката граница, която да се свърже в турската, а и в Северна Македония ще е супер, ако направят ограда и по цялото съоръжение да тръгне ток от поне 120 волта.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува.
 72. 72 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2688 Весело

  До коментар [#45] от "Тюфлекчия":

  Мфам.Истинският сблъсък, ще е между Стюпи джендърите и мюсюлманите..Във Великобритания, вече се наблюдават наченки....И по това, което виждам, ще е мазало..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 73. 73 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#68] от "vsi28597208":

  Заради заплащането.Няма кой знае каква мистерия тук.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 74. 74 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4086 Весело

  До коментар [#58] от "Тюфлекчия":

  от месеци се забавлявам обръщайки им внимание когато оценките са неправилни, веднага вземат мерки .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 75. 75 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#72] от "Noise":

  Приемам британски бежанци - обаче семейни, с медицинско за липса на зависимости (от алкохол).

 76. 76 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#60] от "Костадин Иванов":


  До коментар [#59] от "z_axis":

  Въобще не ме интерсуват минусите, но наистина ако са от редакцията както казвате това говори много лошо за самите тях. Вярно от известно време ми прави впечатление, че само се цитира Дойче веле, но самата редакция трябва да се замисли, че имаме възможност да следим и други издания.

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 77. 77 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2649 Любопитно

  До коментар [#67] от "Поташаку Почешима":А, някои хора толко си могат ... Не са Дневник ... толко си могат просто
  —цитат от коментар 70 на Славейко


  НАПРОТИВ!
  Дневникъ си има регистрирани 15-20 ника, за да манипулира и насочва общественото мнение в желаната посока.Поне се опитват да го правят,доколко успяват е друг въпрос.Не е необходимо да си мноо умен, за да го забележиш.

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 78. 78 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2464 Неутрално
 79. 79 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  1 африканец трябва да се претопява от бялото население поне 4 поколения и тогава ще има бели деца след него, но 100 000 или 1 милион африканци няма как да се съгласят на това, след 2 Световни войни Германия измисли чернокалипсиса.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува.
 80. 80 Профил на vsi28597208
  vsi28597208
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#68] от "vsi28597208":Заради заплащането.Няма кой знае каква мистерия тук.
  —цитат от коментар 73 на Noise


  В такъв случай Орбан нищо не е направил, въпреки всичките европейски фондове, които просто раздаде на приятели.

 81. 81 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#76] от "AModoMio":

  Редакцията им изобщо не е невинна, само да ви кажа. Имат много черни страници в миналото си - години на най-гнусна цензура, невиждана дори в прасешките медии. Сега нещо са се преосмислили, но докога и докъде ...

 82. 82 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2649 Весело

  [quote#80:"vsi28597208"][/quote]

  Ами тогава...,стани преател на Орбан!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 83. 83 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  "През 1989 г. "ние се борехме за свободата на Европа, а сега защитаваме тази свобода"

  Е ми кое не е ясно? При нас свободата я защитава мизерията. При тях стената.

 84. 84 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11778 Весело

  От стена до стена има разлика. Нали вашият дом има стени ? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 85. 85 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#62] от "Saint of Me":Мисълта ми защо един милион унгарци отидоха да работят на запад, а не дойдоха един милион белгийци например в Унгария? Или италианци? Нека да се движат свободно, аз съм за това. Но защо движението е еднопосочно, след като всичко според вашите думи е толкова процъфтяващо в Унгария?
  —цитат от коментар 68 на vsi28597208


  Ето, че не си правилно осведомен. Има много италианци които развиват биснес в Унгария, Чехия и Полша. Има доста предавания по италианските телевизии именно за тези хора. И нещо много интересно много италианци развиват бизнес дори в Албания.

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 86. 86 Профил на vsi28597208
  vsi28597208
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#82] от "Поташаку Почешима":

  Благодаря, но аз не меня приятелите според интересите си.

 87. 87 Профил на vsi28597208
  vsi28597208
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#85] от "AModoMio":

  Но са в стотици пъти по-малко от избягалите албанци в Италия или чехи в Германия.

 88. 88 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#76] от "AModoMio":

  "Въобще не ме интерсуват минусите, но наистина ако са от редакцията както казвате това говори много лошо за самите тях."

  Ами аз не съм сигурен, но предполагам. Само Стюпида и още няколко ника се изказват в защита на навлеците, а всички останали са против.

 89. 89 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2464 Весело

  До коментар [#48] от "Поташаку Почешима":

  Държавите със законно многоженство - без визи, и без бежански статус. Всички много страдат там, от себе си !!!

 90. 90 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#80] от "vsi28597208":

  Напротив.Направил е много, предвид базата, на която е стъпил.Затова Унгария е 10 млн, а ние сме 6...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 91. 91 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#51] от "vsi28597208":

  Тъй де, европейски пари са... А що европейските пари се инвестират в Унгария при уж лошия, непослушен и неудобен Орбан, а не при добрия и верен Борисов, задавате ли си този въпрос. Щото отговорът е много неприятен, шъ знайте. 😂😂 Бизнесът с парите си гласува доверие на Орбан!!! Либерастията да го кълне колкото си иска, тя работи за разрушаването на Европа и превръщането й в африканско гето. Ся унгарците работели и извън Унгария?! И? Дори германци работят извън Германия... и кво? Да ги затворим ли?
  Не ви разбирам либерастката логика и що за аргумент е това.

 92. 92 Профил на Кой се страхува от Иван Гешев
  Кой се страхува от Иван Гешев
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Преди 30 години Берлинската стена падна благодарение на Унгария. Днес пък спасяват християнска Европа от нашествие.

  Велик Народ!

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 93. 93 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2833 Весело

  Последният абзац обяснява всичко.
  —цитат от коментар 4 на С Стоянов


  Тази снимка допълва: https://t.ly/BdWLB

  "Участници в възстановяване на героичната отбрана на унгарския град Егер от турците през 1552г. Османските войски наброяващи 40 хиляди души не са могли да завладеят крепостта, в която само 2 хиляди защитници са намерили убежище. Това събитие се счита за един от най- славните моменти в историята на Унгария, въпреки че през 1596 г. турците все пак окупират града и го контролират до 1687 година. Егер, 10 август Унгария."

  (не се чете)
 94. 94 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#81] от "Славейко":

  Истина, за съжаление.Много качествени хора бяха прогонени завинаги от този форум.Сега нещата са като перестройката на Живков..Уж фемократи, ама не съвсем.И пак е в пъти по-добре от The dark age. Някои казват, че при първият грант, за модератори са назначени правилни хира , от коментиращите тук.Дадени им били права за модерация, с които те злоупотребили...Знае ли човек...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 95. 95 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  Форумните дебили вместо да реват по форумите, да ходят да правят оогради по границата...

 96. 96 Профил на vsi28597208
  vsi28597208
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#80] от "vsi28597208":Напротив.Направил е много, предвид базата, на която е стъпил.Затова Унгария е 10 млн, а ние сме 6...
  —цитат от коментар 90 на Noise


  Населението на Унгария също намалява:

  https://hungarytoday.hu/the-hungarian-population-decline-shows-no-sign-of-slowing-down/

  Орбан не прави нещо, за да задържи младото си население, той има нужда от гласове. Затова са и тези циркове със стени, пози и приказки.

  До коментар [#91] от "Котаракът на Шрьодингер":
  Европейските фондове не са инвестиции. Те се дамат с определена цел, но Орбан удобно ги пренасочва към познати и приятели. Инвестициите в Унгария са далеч от желаното, за да се задържи населението. Либерастията не я познавам, това че имам мнение по въпроса, което е различно от Вашето, не ме прави някакъв Ваш враг, моля, въздържате се от генерализации. За мен Орбан просто се възползва удобно от положението си и си разширява авторитарно правомощията. Което е в разрез с демократичните принципи и е присъщо а авторитарни режими като комунизъм и нацизъм.

 97. 97 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#93] от "Бойчо Огнянов":

  Има и книга, преведена и на български: Геза Гардони, Звездите на Егер
  https://iztok-zapad.eu/zvezdite-na-eger #1857

 98. 98 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  "Много качествени хора бяха прогонени завинаги от този форум."
  До коментар [#94] от "Noise":

  Стига бе!? Да не би Нормана и Дефендъра да са си отишли? Майчицеееее....!!!

 99. 99 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2688 Весело

  До коментар [#75] от "Славейко":

  Семейни, ама забулени и с по 19 деца, приемаш ли?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 100. 100 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#98] от "Judjuk":

  Не.Тия точно останаха.За единият от тях се говори, че е взимал дейно участие в чистката.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK