Йордания има проблем с водата и не може да чака повече

Йордания има проблем с водата и не може да чака повече

© Associated PressХатем Саади и семейството му са много пестеливи в използването на вода, особено през лятото. Като много други йорданци те се оплакват от постоянен недостиг на вода. "Почти нямам вода това лято", каза 47-годишният Саади, който живее на 1.5 км западно от древен римски резервоар сред развалините на град Йераш, северно от столицата Аман. Недостигът го принуди да засажда дървета, който "не изискват много вода като рожковото дърво".


Йордания е една от страните в света с най-малко водни ресурси, но спадащите нива на подпочвените води, климатичните промени и нарастващото население в резултат на притока на бежанци означава, че положението само ще се влошава пред идните години.


За решаване на този проблем много представители на властите възлагат надежди на проектите за обезсоляване, но това е решение, което идва със своите уникални политически предизвикателства.
Водният недостиг в Йордания отдавна принуждава страната да прибягва до система на разпределение, чрез


изпомпване на вода до различни райони веднъж седмично,


което позволява на хората да пълнят резервоарите си. Понякога графикът е нарушаван и хората не получават седмичната си дажба. Това ги принуждава да купуват вода от цистерни - скъпа алтернатива, при която шест кубика струват 25 динара (35 долара).


Саади, който работи в магазин за плодови сокове, понякога не може да си позволи цяла цистерна, затова я разделя със съседа, докато получи следващата заплата. Ияд Дахият, ръководителят на йорданската Служба за водите признава, че има обществено недоволство заради продължаващия недостиг. "Има общо усещане за недоволство", каза той пред ДПА в Аман и добави: "Положението е доста сериозно. Става все по-трудно да снабдяваме гражданите с вода".


Близо 70 процента от водните ресурси на Йордания идват от подпочвени води. Но според Дахият този източник намалява заради увеличаващото се население, преразхода от страна на селскостопанския сектор и климатичните промени. Покачването на температурите и по-оскъдните валежи означават, че запасите от подпочвени води не се попълват. По-малко вода се събира и в 15-те язовира в Йордания, както и в близо 250 пустинни и пясъчни язовира, които могат да съберат до 450 милиона кубика вода.


Фалк Линдемайер, координатор на проектите за подпочвени води в Йордания на Германския федерален институт за геонауки и природни ресурси изчислява, че нивото на подпочвените води е спаднало с близо 50 метра за 22 години. Проблемът не е, че ще престанат да съществуват, допълва Линдемайер, а че


по-дълбокото сондиране за изпомпването и използването


на подпочвени води ще стане прекалено скъпо. Въпреки че йорданците осъзнават оскъдността на водните ресурси, мнозина упрекват за страданията си корупцията и липсата на контрол в страната, където годишното потребление на вода на глава от населението е паднало от 1000 кубика през 50-те години до 80 кубика в някои райони днес.


Според говорителя на министерството на водите Омар Саламех близо 45 процента от водните запаси се губят заради кражби и лоша инфраструктура в някои райони. Правителството се опитва да се бори с незаконното използване и постоянно се стреми да разшири източниците си. "Няма да е лесно през следващите три години, ако не увеличим притока в системата", каза Дахият.


През 2014 г. започна изпомпването на вода за един от най-големите нови йордански проекти - водния канал Диси. Има и планове за увеличаване на капацитета на язовирите, по-широко използване на отпадъчните води и копаене по-дълбоки кладенци. Според представители на властите


обезсоляването може да се превърне


в най-трайното решение. Проектът за воден канал между Червено и Мъртво море е на дневен ред, откакто Йордания, Израел и Палестинската автономия подписаха споразумение през декември 2016 г. То ще осигури обезсолена вода на трите страни и ще върне по-солена вода в Мъртво море.


Но проектът е замразен на фона на политическо напрежение между Израел и Йордания, които подписаха мирен договор през 1994 г. Саламех каза, че стартирането на проекта зависи от резултатите от изборите в Израел през септември. Говорител на израелското министерство на регионалното сътрудничество каза, че следващото правителство се очаква да "обсъди и потвърди" проекта, веднага щом започне работата си.


Дахият е песимист: "Не виждам как този проект ще се случи".


Йордания не може да чака повече и работи по свой собствен проект за обезсоляване в град Акаба на Червено море. Дахият вярва, че това може да се окаже най-доброто решение за водната криза в Йордания, но се очаква то да струва 1,5 млрд. долара. Освен ако не се включат международни донори, Аман ще трябва да се опита сам да финансира скъпия проект. "Това трябва да бъде висш приоритет в дневния ред на правителството", каза Дахият.


Заобиколени от кризи в няколко съседни държави, бежанците в Йордания също увеличават натиска върху водните ѝ ресурси. В бежанския лагер "Заатари" на североизток от Аман семейството на Али Хюсеин Абдула преди пет години се редеше пред общинска цистерна, за да получи дневната си дажба вода. Днес, с три сондажа и водопроводна мрежа в лагера животът на тези сирийски бежанци се е подобрил.


Според Ахмед ат Тараунех, служител на програмата WASH (Програма за вода, санитария и хигиена) на УНИЦЕФ те все още се нуждаят от цистерна с допълнително 1000 кубика вода на ден, за да осигурят по 55 литра на човек - дневният минимум, според Световната здравна организация (СЗО). През зимата бежанците получават по 35 литра на ден.


Петдесет и две годишният Абдула сега се чувства по-спокоен, след като положението в лагера се е подобрило. Семейството му може да си пере дрехите по-често и той дори заделя по две кофи вода всяка седмица за няколко дървета, които е засадил пред фургона си, напомнящи му за насажденията му от домати и тиквички в родната Сирия. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Гответе се да приемате йорданци.

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5942 Любопитно

  Единственот модерно решение е инсталция за обесоляване на морска вода!Щатите построиха 72 такива в ОАЕ,Кувейт и СА....Заеднос ВЕИ централи...цената на получената вода е по ниска от изпомпваната......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 3. 3 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Бързо в морето -- корабите идват да ви приберат.

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5942 Весело

  Да целунат ръчицата на Израел....и той ще им помогне!И ще ги научи как да пестят и намират вода!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Акъл под чалма не вирее. Как Израел се справят със абсолютно същия проблем без да мрънкат?.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Акъл под чалма не вирее. Как Израел се справят със абсолютно същия проблем без да мрънкат?.
  —цитат от коментар 5 на venci4


  Е, в Израел превръщат пустинята в градина, а тези, с помощта на немската капитанка и мафията зад нея, ще превърнат и Европа в пустиня. Стой и гледай.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11959 Неутрално

  Йордания получава почти цялата си вода от Израел...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 648 Неутрално

  10 милиона души население и не могат 1,5 милиарда долара да съберат?!

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5518 Неутрално

  "Йордания има проблем с водата и не може да чака повече"

  При недостига на вода, защо въобще са чакали досега

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  Все ни съветват да не харчим повече, отколкото имаме.
  Ами и тези да не се въдят повече, като няма какво да пият.

  Еретик
 11. 11 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2908 Любопитно

  Да целунат ръчицата на Израел....и той ще им помогне!И ще ги научи как да пестят и намират вода!
  —цитат от коментар 4 на Willy Messerschmitt

  Умнико, специално за ВАС статия от оня ден:

  "Прашните реки – бъдещето на водата в Близкия изток
  Без усилията на международната дипломация, страните в региона ще останат без водни ресурси – и няма да са единствените." https://t.ly/Mw5p1

  "...Палестинската автономия и Йордания също от години обвиняват Израел, че ограбва водите на река Йордан за да напоява земеделските си земи...Според Световната банка, Израел взима лъвския пай от водата на Западния бряг и оставя на палестинците само 13 процента от нея."

  (не се чете)
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  Гответе се да приемате йорданци.
  —цитат от коментар 1 на Wornoxmaniak


  Те ако дойдат у нас и като разберат Веолия на какви цени продава водата в скромната ни колония, ще се вдигнат на джихат и ще режат гърлата на концесионери и техните политически креатури! Ай са да ги видим колко ще са толерантни!
  В момента дори и водата в бутилки за пиене в Йордания е по-евтина!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2908 Любопитно

  Гответе се да приемате йорданци.
  —цитат от коментар 1 на Wornoxmaniak

  Не само, проблемът с водата е световен. Ние, поне в това отношение, сме доста облагодетелствани!

  "Водните проблеми на Близкия изток не са уникални. Подобна е ситуацията и на индийския суб-континент, Австралия, Южна Африка, които също изпитват тежки засушавания. Дори Европа се бори с ниското ниво на реките, което застрашава корабоплаването. В Близкия изток обаче се намират близо половината от всички страни по света, страдащи най-силно от липса на вода. Катар, Кувейт, Бахрейн и Саудитска арабия са начело в този списък." (от статията на предния линк)

  Отдавна се говори, че вероятността следващата война да е за вода, е по- голяма от тази за петрол.

  (не се чете)
 14. 14 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2908 Весело

  Единственот модерно решение е инсталция за обесоляване на морска вода!Щатите построиха 72 такива в ОАЕ,Кувейт и СА....Заеднос ВЕИ централи...цената на получената вода е по ниска от изпомпваната......
  —цитат от коментар 2 на Willy Messerschmitt


  А енергията за обезсоляването, ще дойде от контакта, нали? 🔌Същите акъли, дето си вярват, че втечненият газ от УСА е по- евтин от тръбния на Раша... 😏

  (не се чете)
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  До коментар [#13] от "Бойчо Огнянов":

  Да, затова пилеем воден ресурс на воля...! Защото имаме.

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Проста сметка - 6 кубика в Йордания струват 35 долара. Цената на кубик излиза 6 долара или 10 лева. Това е при абсолютна суша.
  Ние тук вода газим и плащаме едва три пъти по-малко!

 17. 17 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Акъл под чалма не вирее. Как Израел се справят със абсолютно същия проблем без да мрънкат?.
  —цитат от коментар 5 на venci4


  Хамчи как - чрез окупация на Голанските възвишения и насочване на целия дебит на река Йордан към Израел.

 18. 18 Профил на doynov
  doynov
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Тоя Йераш да не е Джераш?

 19. 19 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2908 Любопитно

  Акъл под чалма не вирее. Как Израел се справят със абсолютно същия проблем без да мрънкат?.
  —цитат от коментар 5 на venci4


  Окупират, контролират, крадат...
  Голаните за какво мислиш са им толкова важни?

  (не се чете)
 20. 20 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2908 Любопитно

  До коментар [#17] от "Smoke":

  Не ти видях коментара... 👍

  (не се чете)
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4467 Любопитно

  Но проектът е замразен на фона на политическо напрежение между Израел и Йордания, които подписаха мирен договор през 1994 г
  ========
  Израел си има своя програма за решение на водния проблем.....

  https://www.yenisafak.com/gundem/manavgat-suyu-israile-kaca-satildi-2670560

  Bukalemun
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4467 Неутрално

  До коментар [#5] от "venci4":
  Акъл под чалма не вирее. Как Израел се справят със абсолютно същия проблем без да мрънкат?.
  =========
  Като купуват вода от Турция.......
  Чиста,прясна,планинска вода.......
  Други въпроси....?

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Стабилно крадене
  Стабилно крадене
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Скоро някои държави ще заменят в равен обем петрол за вода.
  И, разбира се, ще им се наложи да доплащат.

 24. 24 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Всъщност обикновените йорданци в голямата си част се оказаха доста свестни, макар да не пазят чистота. Поне тези, с които говорих като пътувах там, бяха такива. Всички обаче ми се оплакаха от корупцията във властта - нещо, което на нас трябва да ни е добре познато като проблем и последствия.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 25. 25 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  ще им изнесем вода колкото искат , един литър вода за 2 л петрол и работата е ок , без това баба Ванга отдавна е казала ,че водата ще изчезне и ще стане най ценното нещо на света .

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4467 Неутрално

  До коментар [#13] от "Бойчо Огнянов":

  Отдавна се говори, че вероятността следващата война да е за вода, е по- голяма от тази за петрол.
  ==========
  Той досегашния близкоизточен проблем .....ескалира най вече заради две основни неща.....
  Храна ......и най вече вода ......
  Петрола на БИ е в ръцете на запада......още отдавна......
  Или по точно казано..... преди двете иракски войни......

  Хората са го изчислили.......че би се стигнало до демографски катаклизъм......ако БИ е мирна зона......

  Bukalemun
 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4281 Неутрално

  А ние имаме такова огромно разнообразие на водни източници от питейна вода, тук минералните ни води се изливат често в канализацията.....Просто човек по един съвсем друг начин оценява това, което Бог му е подарил, на фона на " йорданците осъзнават оскъдността на водните ресурси, мнозина упрекват за страданията си корупцията и липсата на контрол в страната, където годишното потребление на вода на глава от населението е паднало от 1000 кубика през 50-те години до 80 кубика в някои райони днес.".......

 28. 28 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Статията хубаво разправя за проблемите на Йордания, ма пропуска това, че Йрдания работи по проблема. И то именно с атом реактор от типа на тоа къде има хиляди постове за ракетата Буревестник. Високотемперетурен газоохлаждаем атомен реактор, и по тоя тренд участват САЩ, Китай и Англия даже. Има много проекти и фирми с такива реактори , и Индонезия също се включва в тия проекти. Комерсиални и с голямо бъдеще.

 29. 29 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1205 Любопитно

  До коментар [#14] от "Бойчо Огнянов":

  От къде ще дойде енергията за обезсоляването? От слънцето естествено, там поне го имат в изобилие. И ако впрегнат ресурс в изграждането на ФЕЦ, после ще я вкарат в обезсоляващата инсталация и водата ще им излиза в пъти по-евтина от нашата, дето ни я продават по 2$ кубика, а е естестевно добита, почти без никакви усилия. Ма е ясно, че проблемът е политически и никакъв друг. Ако има воля, има и решение... Явно кинтите в момента отиват някъде другаде, а не за решаването на този огромен проблем...

 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Те ако дойдат у нас и като разберат Веолия на какви цени продава водата

  Особено ,че Веолия купува водата от държавата (от язовир Искър) по 3-4 стотинки на кубик, а я продава по 2.5 лева.!

 31. 31 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Хамчи как - чрез окупация на Голанските възвишения и насочване на целия дебит на река Йордан към Израел.
  —цитат от коментар 17 на Smoke  Окупират, контролират, крадат...
  Голаните за какво мислиш са им толкова важни?
  —цитат от коментар 19 на Бойчо Огнянов


  Айде малко да се образоваме преди да се излагаме като кифли.
  Река Йордан извира от планината Хермон, от израелската й част/територия и няма нищо общо с окупираните Голани.
  Влива се в езерото Тверия и от там се оттича в Мъртво море с двоен дебит дължащ се на притоците към езерото. ОТ тверия до Мъртво море е границата на Израел с Йордания. Та когато йорданците помпат трябва наистина да целуват ръцете на накои, защото най- лесното е да се отбие коритото леко настрани и ще ми пият от на дедовия кавала.
  И последно Израел вече от няколко години ползва на около 90% обезсолена морска вода. Ресурсите на Тверия не се пипат.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4467 Любопитно

  До коментар [#25] от "edin drug":

  ще им изнесем вода колкото искат
  =========
  Не е толкова просто.......
  Времето и разстоянието при пренасянето на вода .....е водело до загуби на специфичните и качества.......

  Един пример ......как евреите са решили да се снабдяват с вода, именно от Тороските планини.......
  В края на миналия век , еврейски бизнесмен се е разхождал по Южна Турция .....и случайно видял как мият улиците на града със студена вода .......
  Поискал заради топлото.... да си измие лицето с нея ....и му направило впечатление,че вкусовите качества на водата не са лоши .....
  По късно..... установил,че въпросната вода е с много по високи питейни показатели от водата която тогава се е пиела в Израел.......
  Така му хрумва и самата идея за купуване на вода ..... която в същото време и не е много далеч от евреите.....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Йордания получава почти цялата си вода от Израел...
  —цитат от коментар 7 на penetrating


  Бъркаш Йордания с Газа: Газа получава повечето от водата си от Израел. Иначе И Израел, И Йордания помпат вода от реката Ярден (Йордан?) която е на границата между тях. Е, Езерото Кинерет (в България май го нариччат Галилейското море/езеро) е в Израел (от 1948, за незапознатите с историята) та Израел помпа вода и от него. За незапознатите с географията- Кинерет се захранва от дъждовните води на планините около него. Включая и Голанските възвишения, ама това още преди 1967 (когато Израел ги окупира). А реката Йордан почва от Кинерен и се влива в Мъртвото море. И се захранва от Кинерет, както и от дъждовните води от планинте от двете и страни.

  ОБАЧЕ Йордание е бая голяма държава (вижте и картата), и само няколкото грдчета и села на източния бряг на река Йордан получават водата си от реката Ярден. Проблемът с водата на ОГРОМНАТА чт на Йордания е причинен от други: Разрастване на населението, и неразвиване на водни източници/хранилища. Просто колкото повече се отива на изток, към пустинята-толкова по малко дъждове има, ФАКТ. А столицата Аман е на 100+ км' североизточно от ССЕВЕРНАТА част на Кинерет, градът Джараш още на 50+ км на североизток. Погледнете картата на Йордание, не ми вЕрвайте! Това за малоумниците които по ПАВЛОВСКИ обвиняват Израел за всичко, от крадене на вода до размера на пишлетата си, и собствената си глупост. !

  Та...с интензивното земеделие естествено че водата вливаща се в Мъртвото море е по малко от преди 50-100 г, но и на това има реално инженерно решение: Бегло споменатият в статията "Канал на моретата", свързващ СРедиземно море с Мъртвото море (над 400 м' под нивото на световния океан).

  След подписването на мирен договор с Египет през 78-79 се разработиха няколко варианта за свързването на моретата-част с канали в Израел до баирите, и после подземни тунели с хидроелектростанции ползващи огромната енергия на тези 400+ м' разлика в нивата. Цените на тези проекти варираха межди 10 и 12 милиарда $ (през 80те години) в зависимост колко хидростанции ще има. Които и да са двойни днес са НУЛЕВИ в сравнение от ползите:

  1. Осигуряване на ел'енергия кратно повече от тогавашната консумация на Израел, Египет и Йордания, в течение на над 50-60 г.

  2. Тази евтина (след възвръщането на инвестицията) енергия дава ОГРОМЕН тласък в развитието наикономиката на страните.

  3. Решава се проблемът с десалинирането на морскат вода. Технологиите съществуват отдавна, но трябва енергия. Едно е да имаш десалинизатор който дава вода на военна база с 500 човека (събира се в голям камион, НЕ В ТИР), друго е да снабдиш с достъпна по цени вода 10-15-30 млн човека, па и за земеделие да остане (това ако арабите почват да преработват отходните си води).

  Проектите съществуват отдавна. Да се актуализират за днешните технологии е малка пара. Да се реализират...ТАМ е проблемът. НЕ Е ФИНАНСОВ А ПОЛИТИЧЕСКИ!

  Светът май все още не вЕрва на арабите (да не говоря за палестунците) че заради политическите прищяФки на този или онзи главатар някой няма да саботира бая сложния проект. Ей така-да си извади очото и после да рИве-тъщата ми има кьорав зет.

  Ай' с'я антисемитската и антиционистката агитки да ревнат в хор заедно с форумния тролетарият колко са льоши евреЙтИ, как крадяли палестинска земя и вода, и биели негрите, кат' се напивали с Кока Кола, в стил уводни статии на раб'дело!
  До коментар [#7] от "penetrating":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 34. 34 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#4] от "Willy Messerschmitt":

  Израелският метод, завладяване на водоизточниците, е неприложим за Йордания.

  Eddie lives... somewhere in time!
 35. 35 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":

  Арабин без петрол е НИЩО!

 36. 36 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#17] от "Smoke":

  Серсемче, прОчети другия ми коментар, ама и виж на картата Къде са Джараш и Аман, колко е голяма Йордания, и от къде идват водите за ерерото Кинерет (Галилейското море/езеро) и реката Йордам.

  Джокер-и преди 67 дъждовните води на западните части на Голанските възвишения са стигали до Кинерет! Асад можеше да стреля с тежки картечници и оръдия по селяните бачкащи около Кинерет и река Йордан, ама не можеше да спре водата от дъждовете да отиде при ционистиНИТЕ!

  П,С, От къде ви намират такива умници, един господ и кутев знаят!
  До коментар [#17] от "Smoke":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Държавите от БИ и Северна Африка трябва да бъдат проучени да сеят дървета в пустинята.
  Световно известни е, че най-много сладка вода има под Сахара. Значи обезсолявала и посяваш по 1000 кв. км. дървета на година. Част от водата ти отива в дърветата примерно 30%, останалото за земеделието и хората.
  Дърветата ще започнат полека лека да уравновесяват хода на температурата в пустинята и ще започнат образуването на почва.
  А след определено време ще докарват и дъжд.
  Ама арабите са такива мързели, че даже Египет с Нил не го прави.

 38. 38 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  8 броя Ф-16 ми се виждат малко.

 39. 39 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Като вземат палестинците и Израел ще им реши проблема.

 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4467 Весело

  До коментар [#37] от "Да вярваме на истината":

  Дърветата ще започнат полека лека да уравновесяват хода на температурата в пустинята и ще започнат образуването на почва.
  А след определено време ще докарват и дъжд.
  ==========
  Бягай в Амазония ......там ще си по репродуктивен ......с тоя акъл.....:).....

  Пустинята си е пустиня от милиони години.......
  С десетина фиданки .....неможещи да я превърнеш в джунглата на мечтите си.....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  Акъл под чалма не вирее. Как Израел се справят със абсолютно същия проблем без да мрънкат?.
  —цитат от коментар 5 на venci4


  Израел открадна водата на палестинците и Голанските възвишения.

 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  Тук и водата е кът и нужда от вода няма.
  Иначе ако Белене вече беше построен, вода щеше да има навсякъде. Ма едни другаре казаха БелеНЕ! В името на атлантическото братство.

 43. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  би се стигнало до демографски катаклизъм......ако БИ е мирна зона......
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Твоята дефиниция обяснява много от събитията в БИ.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 44. 44 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#36] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Само от уважение към теб няма да ти отговарям.

  Никъде не съм казал, че река Йордан извира от Голанските възвишения, както решихте ти и още един преди теб.

 45. 45 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2727 Любопитно

  Близо 70 процента от водните ресурси на Йордания идват от подпочвени води. Но според Дахият този източник намалява заради увеличаващото се население,
  ----
  Повече коментари нужни ли са?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4467 Неутрално

  До коментар [#43] от "Корки":


  Твоята дефиниция обяснява много от събитията в БИ.
  =======
  Тя не е моя.....
  Някаква не много известна английска медия ....я изложи тая теза .....
  Но после май взеха че я закриха....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Е, хайде сега, „ как се справял Израел с проблема”, „Йордан извирал в Израел“, проционистите съвсем се оляхте.

  Йордан води началото си от събирането на 3те реки Дан, Хасбани и Баняс.
  Само Дан извира в Израел, Хасбани в Ливан и Баняс в Сирия.
  С окупирането на Голан Израел започва да контролира и водите на Баняс.

  Една от причините за 6дневната война е водата , реките които захранват Йордан , Дан, Баняс, Хасбани.
  Значи малко преди 6дневната война, когато съседите на Израел видяха масовото изпомпване на Йордан, Тиберийското езеро, прехвърлянето на водата през канали на запад , до крайбрежието и пустинята (National Water Carrier) ,за да стане пустинята градина“, както казват и ционистите във форума, Сирия и Йордания започват проект за отклоняване и събиране на водите на реките и разпределението им.
  Изграждането върви добре докато Израел „неочаквано“ бомбардира строежа, 1965, неколкократно, с цел спиране, както казва Шарон в мемоарите си , „6дневната война започна 2,5години по рано, когато решихме да действаме срещу отклоняването на водата от Йордан“.

  След 6дневната война с окупирането на Голан и Западния бряг Израел получава контрола над реките пълнещи Йордан и езерото и подземните води в Западния бряг, водните права на подземните води се намират под израелски военен контрол, само Израел има право пробива за нови подземни водни ресурси, за да могат както знаем еврейските заселници да строят , се къпят в басейни, да разполагат с няколко пъти повече вода от коренното население в Западния бряг.


 48. 48 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4602 Неутрално

  Οбезсоляването е добро, но много скъпо решение ! За сега технологиите за обезсоляване изискват много енергия.
  Гърция също вижда в обезсоляването решение за бъдещето и от 2016 работят в съвместна програма за нови технологии за обезсоляване университети и институти съвместно с италиански.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9205 Неутрално

  Йoрдaния cъвмecтнo c Изрaeл и c пoдкрeпaтa нa ЕС, cтрoи в мoмeнтa вoдoпрoвoдa „Чeрвeнo мoрe – Мъртвo мoрe”, кoeтo щe пoмoгнe зa oбeзcoлявaнe нa вoдaтa oт Чeрвeнo мoрe и ocигурявaнe нa питeйнa вoдa зa Йoрдaния, Изрaeл и Пaлecтинcкитe тeритoрии. A coлeнaтa вoдa cлeд тoвa щe бъдe нacoчeнa към умирaщoтo Мъртвo мoрe.

 50. 50 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#11] от "Бойчо Огнянов":

  Следващата война ще е за вода!

 51. 51 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#48] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  По-добре тренирайте гребци за българските фрегати ,че скоро идват...

 52. 52 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 2157 Весело

  "напомнящи му за насажденията му от домати и тиквички в родната Сирия."! Или брада с чалма или вода с тиквички!

  Малинчо
 53. 53 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 2157 Весело

  Как се променят нещата - преди почти три века една особа беше изрекла: "Като нямат хляб, да ядат пасти!". Днес може да се каже: като нямат вода - да пият шербет!

  Малинчо
 54. 54 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Макар и малко встрани от темата:
  Войни за вода ще има. Първият такъв проблем може би ще бъде между Етиопия , Судан и Египет. Евреите мислят с години напред и от известно време инвестират здраво в Етиопската армия търсейки съюзник. Офицери се обучават в Израел, израелско оръжие и т. н.Етиопия расте страшно бързо като население и нуждите и от вода нарастват.

 55. 55 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2165 Весело

  Гответе се да приемате йорданци.
  —цитат от коментар 1 на Wornoxmaniak


  Тъпанар(ят), виждаш проблем там, където има възможност. Аз си мисля, дето е възможно да им се продава вода...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 56. 56 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 872 Любопитно

  До коментар [#11] от "Бойчо Огнянов":

  Тъпанарино красный, не словоблудствай, че си близо до последната изповед.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  Абе като стана въпрос за води, та се сетих за водния цикъл за няколко милиарда. Някой знае ли нещо за него. Да не би фитките да му изпиха ресурса?

 58. 58 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#37] от "Да вярваме на истината":Ама арабите са такива мързели,

  Ти виждал ли си жив арабин? В арабска страна? Нямаш представа как бачкат за да живеят в неблагоприятна среда! В северните окрайнини на Сахара правят бентове на сухи дерета . Редките дъждове свличат много камъни и пясък и бързо запълват бента. Садят финикови палми върху наносния материал. понякога по една.две. В дъното на уеда се задържа влага и палмите дават по един-две снопа фурми.
  В средата на Сахара има планина Хогар с височина над 3000 метра. По билните части се развива водно ниво. Надолу влагата изчезва. За да я запазят, са строили още преди векове т.н. фогара - канал с каменна облицовка,който довежда водата до равнината без загуба. Това им е и за пиене и за напояване. Садят зеленчуци и житни.
  А ние пеем Мила Родино, ти си земен рай, но усилено я съсипваме! Пък арабите били мързеливи.

 59. 59 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 994 Неутрално

  ..този източник намалява заради увеличаващото се население...

  Дали са се замисляли да почнат да го правят с презерватив? И ще имат вода.

 60. 60 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 471 Гневно

  До коментар [#2] от "Willy Messerschmitt":

  Санторини, Всеизвестният остров, няма изворна или дъждовна вода, И Все пак "обслужва" 10 000 000 туристи на сеозон- значи решение има, дори и сегашното в Йордания /35 долара за 6 кубика/ = 5 цента за литър вода, не е Трагедия, трагедия е цената на бирата в Норвегия - 10 лева малката - Ама да си "Измислят" Тревоги и Новини мазните Медии - Еша си нямат! УРОДИ !

  artmosphere
 61. 61 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2908 Любопитно

  Статията хубаво разправя за проблемите на Йордания, ма пропуска това, че Йрдания работи по проблема. И то именно с атом реактор от типа на тоа къде има хиляди постове за ракетата Буревестник. Високотемперетурен газоохлаждаем атомен реактор, и по тоя тренд участват САЩ, Китай и Англия даже. Има много проекти и фирми с такива реактори , и Индонезия също се включва в тия проекти. Комерсиални и с голямо бъдеще.
  —цитат от коментар 28 на .

  Виж какво се разработва, в момента: "Политехническият университет в Томск е измислил ядрено гориво от торий за ядрени системи от ново поколение, заяви представител на университета.

  В университета заявиха, че разширяването на суровинната база на ядрената енергия в бъдеще може да се извърши с помощта на торий, резервите на който на планетата са много големи. Тези изследвания са публикувани в AIP Conference Proceedings..

  Томските учени са разработили технология за синтез, която помага за производството на различни видове ядрено гориво с допълнителни вътрешни бариери за безопасност.

  „В нашия случай продуктът на плазмено-химичния синтез е нанодисперсен прах от смес от оксиди и карбиди на метали. Прахът е в основата на нов клас материали за ядрени горива, чиито свойства дават възможност за изграждане на атомни електроцентрали от следващо IV поколение“, заяви ръководителят на научните изследвания на проекта Игор Шаманин." https://t.ly/3ZlKd 👍🤞

  (не се чете)
 62. 62 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11959 Весело

  До коментар [#33] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Съгласен! Доколкото си спомням Йордания заради споделянето на водата подписа мирен договор с Израел :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 63. 63 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11959 Весело

  До коментар [#35] от "Тони КОСТОВ":

  Йордания е бедна, неразвита, аграрна, но читава държава с читав монарх...
  Всеки си има трески за дялане

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 64. 64 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Гответе се да приемате йорданци.
  —цитат от коментар 1 на Wornoxmaniak


  алаку акбарр!

  Марс е изконна Американска територия!
 65. 65 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#25] от "edin drug":

  Йордания няма петрол.

 66. 66 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Скоро някои държави ще заменят в равен обем петрол за вода. И, разбира се, ще им се наложи да доплащат.
  —цитат от коментар 23 на Стабилно крадене


  Йордания няма петрол.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия."
 67. 67 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Скоро някои държави ще заменят в равен обем петрол за вода. И, разбира се, ще им се наложи да доплащат.
  —цитат от коментар 23 на Стабилно крадене


  Йордания няма петрол.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия."
 68. 68 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":

  Да, така се получи след като Израел анексира земите им по течението на Йордан, които са най-вододайни и днес им отпуска вода по целесъобразност.

 69. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11959 Неутрално

  До коментар [#68] от "voodoo_child":

  Чии земи?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 70. 70 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#33] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Съгласен! Доколкото си спомням Йордания заради споделянето на водата подписа мирен договор с Израел :)
  —цитат от коментар 62 на penetrating


  Йордания подписа мирен договор с Израел 94, цели години след като Египет подписа подобен договор 1979 (и си получи обратно ЦЕЛИЯ полуостров Синай). Иначе тогавашния крал Хусеин (баща на сегашния) отдавна беше разбрал с с бой само ще получава шамари, за туй и не се включи във войната през 73.

  Подписването на мирния договор се отлагаше толкова години поради натиска на другите арабски държав, които много обещаваха но нищо не направиха за Йордания. Освен това тогавашния Хусиен, а после синут му, го играеха "защитници на палестинците" и при всяка мини'интифада разговорите се прекъсваха. Накрая разбраха че е по добре с мирен договор, отколкото без него.

  А мирния договор уреди няколко неща (освен връщането на едни 300+кв.км. на север където се срещат трите граници- сирийската, йорданската и израелската. Сега Израел държи под наем (за 25 г, договора приключва тази година) в малки парчета земя, заедно около 1 кв.км.

  Едно от тези неща е споразумение за контролирано и лимитирано в количества помпане на вода от реката Йордан за земеделие. Тук Йордания е печелившата страна, защото ако Израел един ден реши да изсуши реката, йорданците могат само да плачкат по медиите, но нищо друго не могат да направят. А и на медиите (и на тяхните клиенти) почва да им писва от плачкащи араби.

  Та...добре си попитал вудуиста кои йордански земи анексирал Израел. Той или не прави разлика между окупация и анексация, или просто не е наясно с нещата (второто е разбираемо) и поФтаря по павлоФски прочетени в другите коментари малоумщини с хаштаг "израелльош".
  До коментар [#68] от "voodoo_child":


  До коментар [#69] от "penetrating":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 71. 71 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  "годишното потребление на вода на глава от населението е паднало от 1000 кубика през 50-те години до 80 кубика в някои райони днес"

  Защо политиците продължават да ни вземат за балами!!!!
  През 50-те години там са живяли 5-10 пъти по-малко хора. Тогава не е имало и никаква индустрия. Сметката излиза. Тогава се падали 1000 м3 на човек а сега 800 м3 на десет наследника на същия човек

  подпис
 72. 72 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Весело

  До коментар [#2] от "Willy Messerschmitt":Санторини, Всеизвестният остров, няма изворна или дъждовна вода, И Все пак "обслужва" 10 000 000 туристи на сеозон- значи решение има, дори и сегашното в Йордания /35 долара за 6 кубика/ = 5 цента за литър вода, не е Трагедия, трагедия е цената на бирата в Норвегия - 10 лева малката - Ама да си "Измислят" Тревоги и Новини мазните Медии - Еша си нямат! УРОДИ !
  —цитат от коментар 60 на Пламен Михайлов


  ПРАВ СИ! 10 лв' за малка бира в Норвегие Е ТРАГЕДИЯ! И за Санторини си прав , до някъде-там падат дъждове, но си помпат и вода, и...се справят не зле!

  Не разбирам защо са ти сложили 3 минуса, ама нейсе...
  До коментар [#60] от "Пламен Михайлов":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 73. 73 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Да целунат ръчицата на Израел....и той ще им помогне!И ще ги научи как да пестят и намират вода!
  —цитат от коментар 4 на Willy Messerschmitt


  Точно!

  В тая връзка един виц от категория "Любими":

  Обажда се Осама на Обама и му казва:
  - Сънувах сън. Ню-Йорк го няма. Навсякъде развалини и пожарища. Жени плачат, деца пищят, хора се щурат в паника...
  Обама му отговаря:
  - И аз сънувах сън. Пустинята я няма.
  - Как така я няма пустинята?!
  - Ами така: навсякъде зеленина, гори, поляни, птички пеят, поточета шумолят, деца играят, хора се разхождат спокойно и едни грамадни билбордове...
  - И какво пише на тия билбордове?
  - Не знам. Пишеше на иврит...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 74. 74 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ixquick":
  До коментар [#47] от "Ixquick":

  ". . . .Само Дан извира в Израел, Хасбани в Ливан и Баняс в Сирия.
  Е , и какво ? Това значи , че Израел няма право да ползва техните води ли ?
  И 3-те реки протичат през израелска територия - и преди и след 6 -дн. война . Както ви го написаха по- горе - можеш да обстрелваш работниците около Тивиадското езеро и р. Йордан с оръдия и картечници и да се имаш за велик воин , но с това не можеш да накараш една река да тече накъдето ти се иска т.е . в идеологически правилното русло ( бащицата сталин имаше такива идеи за някои съветски реки , да им променя направленията с ядрен взрив , но за щастие успя да умре преди да се пробва да го прави ) .

  ". . . Сирия и Йордания започват проект за отклоняване и събиране на водите на реките и разпределението им.
  Изграждането върви добре докато Израел „неочакв. . . "
  Еми както и да го погледнеш такива действия винаги в историята са били casus belli .
  Можеш да не признаваш реалността и резолюции на ОН от 1948 г , но не можеш вечно да пречиш на някой , който се стреми да си направи живота по - добър и да " превърне пустинята в градина " ( доколко успява това е отделен въпрос , но поне като се врътнат кранчетата на чешмите в къщите винаги тече вода , за разлика от други някои съседни места ).

  ! ! ! הטמטום שולט
 75. 75 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 906 Любопитно

  До коментар [#47] от "Ixquick":
  ". . . .нови подземни водни ресурси, за да могат както знаем еврейските заселници да строят , се къпят в басейни, да разполагат с няколко пъти повече вода от коренното население в Западния бряг. "
  В тоя случай съществуват 2 опции - първата е постоянно да мислиш за война , как да прочистиш " свойте земи " от реката Йордан до Средиземно море ( чл.1 от устава на ООП , непроменян от създаването му ) , да си възпитаваш децата в ненавист , като бъдещи шахиди , да мечтаеш и ти най - после да се понакефиш на военна победа за голяма радост на вс. ВПК по света , да се превръщаш в пионка и прокси на всички диктатори и фанатици по света , като при това през цялото време виждаш пълните басейни на съседа .
  Втората опция е просто да признаеш реалността и да се включиш в решаването на общи за всички проблеми , които са наистина огромни - и колкото по - рано , толкова по - добре .
  Да ви питам и тук същия въпрос , както и под другата статия - искате ли да дискутираме кое е това " коренно население " и доколко е коренно ?

  ! ! ! הטמטום שולט
 76. 76 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2727 Весело

  До коментар [#75] от "nimrod":

  ти не знаеш ли? евреите са първите македонци?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 77. 77 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#73] от "ТНТ":

  Оппааа... Три минуса на коментар № 73!... Т.е., във форума си имаме поне трима явни антисемити и поддръжници на тероризма!
  Бафмааму...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 78. 78 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 906 Весело

  До коментар [#77] от "ТНТ":

  Ххаахах, , не знам как е при тебе , но в случая и твойте и мойте минуси само могат да ме радват ;)))

  ! ! ! הטמטום שולט
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK