Кърджали е най-застрашен от воден стрес, София и Пловдив също са с висок риск

Десетте най-застрашени от "воден стрес" области на България са в най-тъмния цвят.

Десетте най-застрашени от "воден стрес" области на България са в най-тъмния цвят.Една малко по-продължителна суша е достатъчна да постави област Кърджали в състояние на "воден стрес". Това е районът, в който има най-голяма разлика между използваната вода и наличните възобновяеми източници. Потреблението в домакинствата, предприятията, за напояване и отглеждане на животни, както и за други цели е тук толкова несъответно на водните ресурси и запаси на повърхността и на подпочвените води, че населението и бизнесът са с най-застрашени в България.


Това сочи световен Атлас на водния риск, представен от американската организация Световния ресурсен институт (World Resources Institute или WRI). В него по скала от 0 до 5 (от най-малка до най-голяма опасност) единици Кърджали е с 4.78, като в аграрния сектор показателят е 4.74, в промилеността е 4.78, а при потреблението за домакинствата е 4.94 - почти на горния предел на категорията "изключително висок риск".


България заема 60-о място в класацията и по общ показател изглежда точно по средата на скалата - 2.53 пункта с много малки отклонения около него за трите категории: земеделие (2.49), домакинства (2.56) и промишленост (2.54).
Това е категоризирането на областите по опасност от засушаване (по-тъмният звят е по-висок риск), нанасящо щети на населението и активите.

Това е категоризирането на областите по опасност от засушаване (по-тъмният звят е по-висок риск), нанасящо щети на населението и активите.


Но освен област Кърджали с нейните около 150 000 жители има още 10 области в категорията с най-висок "воден риск", включително София град, София област и Пловдив. Столицата с над 1.3 млн. души население е трета (след Стара Загора) с 4.52 пункта при максимален индекс на риска 5 единици. Това означава, че според моделите на създателите на атласа София потребява водните си ресурси по начин, който застрашава града с "воден банкрут".


Данните за цял свят обхващат 189 държави и съдържа още две категории - за застрашеност от суша и от наводнения в крайречните зони. Атласът е изработен в сътрудничество с университети и изследователски институти от Холандия и Швейцария. Използвани са данни от 60-те години на ХХ век до 2014 г.


Област Ямбол е поставена от авторите в най-рисковата категория за наводнения в крайречните зони. Области Враца, Кърджали и Смолян са в следващата по опасност група.

Област Ямбол е поставена от авторите в най-рисковата категория за наводнения в крайречните зони. Области Враца, Кърджали и Смолян са в следващата по опасност група.


Тревожният извод е, че само няколко засушавания са достатъчни за една четвърт от човечеството да изпадне в опасен недостиг на вода. От "изключително силен воден стрес" са застрашени 17 държави, защото в момента всяка година потребяват около 80% от водните си ресурси и това е ситуация, влошена от зачестилите суши, свързани с промяната в климата, твърдят още от Световния ресурсен институт.


От тази група е Индия, която е 13-а, но понеже там живеят повече от 1.3 милиарда души в страната има три пъти повече застрашени хора, отколкото в останалите 16 държави, където земеделието, промишлеността и общините са силно зависими от избягването на "воден банкрут".


Данните от Атласа на водния риск показва, че голямата част от безводните страни са в Близкия изток и Северна Африка. В най-силен воден стрес е Катар, следван от Израел и Ливан.


"В момента сме изправени пред глобална водна криза", казва Бетси Ото, директор на програмата за водите към Световния ресурсен институт. През последните седмици Ченай, шестият по големина град на Индия, съобщи, че язовирите наколо се изпразват и скоро може да остане без питейна вода. Миналата година в Кейптаун бяха започнали обратно броене до "деня, в който чешмите ще пресъхнат", Рим бе принуден да въдеде воден режим, а подобна криза имаше през 2015 г. в Сао Паулу в Бразилия, припомнят от WRI.


Много са факторите, застрашаващи водните ресурси - от климатичните промени през лошото управление и разхищаване до замърсяването им, казват от базираната във Вашингтон организация. В Близкия изток и Северна Африка, където са 12 от най-застрашените 17 държави, около 82% от отпадните води не се пречистват за повторно използване. Богатите държави от Персийския залив (Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства) обработват до безопасно равнище около 84% от събраните отпадни води, но едва 44% реално се използват повторно. Оман е един отдобрите примери, защото третира 100% от събраните използвани води и връща в употлеба 78% от тях. За района водният риск за икономиките е значителен - по изчисления на Световната банка до 2050 г. загубите от свързан с климатични промени недостиг на вода може да струва на държавите между 6 и 14% от БВП.


Кърджали е най-застрашен от воден стрес, София и Пловдив също са с висок риск


Допълнителна тревога създава и това, че е голяма зависимостта от намаляващите подпочвени води, които са дълбоко под повърхността и трудни за измерване, допълва пред журналисти Пол Рийг, който ръководи съставянето на Атласа на водния риск. "Понеже не разбираме достатъчно този ресурис и не го виждаме, управлението му е много лошо." Почти една трета от световните сладководни запаси са под земята, сочат данни на геоложката служба на САЩ, цитирани от "Ройтерс".


Проследените тенденции показват, че за последните 50 години изпомпването на водни ресурси се увеличило повече от два пъти. Заради повишеното търсене, което не показва признаци да намалее, водни кризи, които преди са изглеждали немислими, днес започват да се превръщат в реалност, казват авторите.


Кърджали е най-застрашен от воден стрес, София и Пловдив също са с висок риск

Освен споменатите 17 държави в най-рискова категория, в следващата с високо ниво на стрес са други 44 страни. Това означава, че една трета от анализираните държави поддържат опасно малка разлика между потреблението и водните им ресурси. Растящо население, струпването му в градовете и начин на живот с потребление на повече и повече вода създават напрежение, за което бързо трябва да се търсят решения.


Решенията са десетки, но от WRI дават 3 основни насоки:


1. Увеличаване на ефективността в земеделието и животновъдството. Това е сектор, който ще се нуждае от всяка капка вода и фермерите отсега могат да се начосат към семена, изискващи по-малко влага. Напоителните системи могат да станат по-прецизни, а не да се заливат цели ниви и полета. Финансистите могат да предложат средства за инвестиране във "водна производителност". Своята роля имат и потребителите - ако намалят пилеенето на храни, за производството на които отиват 25% от водите в аграрния сектор.


2. Инвестиране в зелена инфраструктура. Става дума за намаляване на водния стрес, който може да варира драстично през годишните сезони. За това е нужно подобряване на канализацията и пречиствателни станции, но и защита на т.нар. влажни зони и устойчиви водосборни райони.


3. Третиране, повторна употреба, рециклиране. Трябва да спрем да възприемаме отпадните води като боклук, казват от института. Защото при преработка тя се превръща в нов водоизточник. Има начини да се намалят разходите в този процес и примери за това се срещат от САЩ до Китай.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  Хм, първата карта- на водния стрес и втората карта - на опасността от засушаване , са коренно противоположни ?!

  Не ми е ясна логиката на това заключение !

 2. 2 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#1] от "faeton.":

  Втората карта е прогнозно климатична и оказва риска от продължително засушаване,докато първата обобщава предимно източниците на водните ресурси на съответната област..... В Северна България,където се разчита на подземни води,биха издържали и на 5 годишна суша....разбира са последствията ще се проявят по късно,докато в планинските области при суша ,ще "изпият"язовирите за 2 години и там водният стрес е по голям,въпреки,че риска от продължително засушаване е по малък

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4184 Неутрално

  В България, с това намаляващ население, не би трябвало да имаме проблеми. Лошото е, че има големи загуби по трасето, а ВиК предпочитат да повишат цената, вместо реално справяне със ситуацията. А и разхищението ни е голямо.

 4. 4 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  До коментар [#2] от "KRAFTWERK":

  Как ще " изпият язовирите " в Рила, Пирин, Родопите , Стара планина и Странджа, където вали всеки ден - много повече , отколкото в равнините и където отвсякъде тече вода ?

 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#4] от "faeton.":

  Една продължителна суша удря и в планината. Като застане един месец през лятото дълбок антициклон, и в планините не пада капка дъжд. Точно в този случай язовирите се празнят, основно заради поливане.

 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Кърджали нали има водно огледало...

 7. 7 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#4] от "faeton.":


  До коментар [#2] от "KRAFTWERK":Как ще " изпият язовирите " в Рила, Пирин, Родопите , Стара планина и Странджа, където вали всеки ден - много повече , отколкото в равнините и където отвсякъде тече вода ?
  —цитат от коментар 4 на faeton.


  Вие четете ли статията ?.....бодния стрес е при по продължително засушаване....дано не се случи...а това ,че вали непрекъснато успокоява хората и не търсят алтернативи източници за водоснабдяване

 8. 8 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#6] от "man_un":

  то не е с питейна вода,то си е като гребния канал в пловдив....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2282 Весело

  Нема страшно! В Байкал има много вода! И в Балатон също!
  Я, то па ги държат и двете врагове на евроатлантизЪма! :D

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11778 Неутрално

  В червено са почти всички региони на Южна Европа (за разлика от Северна Африка). Нещо не се връзват данните с текста

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3046 Любопитно

  България да не я мислят ...

  По скоро ние трябва да се замислим как ще я опазим от зажаднелите орди , които ще са в пъти по опасни от сегашните !?!

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5279 Неутрално

  До коментар [#9] от "Веселин Дечев":

  За Балатон не може да се каже същото, като за Байкал. Това е обширна локва, със средна дълбочина 2-3 метра. Най-дълбокото място е 8 метра. Губи много вода и е свързано с Дунава с канал, за да не изчезне. Докато Байкал е страшно дълбока, огромна цепнатина, пълна с кристално чиста вода.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  Горите ни привличат дъжд. Логично. И понеже имаме колосалните 44 милиона декара гори и 5 милиона декара зелени площи, които не се водят гори (разбирай гори под 4 декара, паркове, синори, ливади превзети от горите) по-скоро ни очакват все повече валежи. Тази година вървим към 150 литра повече на квадратен метър от миналата.

 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2282 Любопитно

  До коментар [#9] от "Веселин Дечев":За Балатон не може да се каже същото, като за Байкал. Това е обширна локва, със средна дълбочина 2-3 метра. Най-дълбокото място е 8 метра. Губи много вода и е свързано с Дунава с канал, за да не изчезне. Докато Байкал е страшно дълбока, огромна цепнатина, пълна с кристално чиста вода.
  —цитат от коментар 12 на Незнайко в Слънчевия град


  Раздуй малко, че с жената догодина ще ходим София-Петербург през Будапеща Виена и Варшава и се чудим дали да обикаляме няколко дни край Балатон. Струва ли си няколко дена? Как са отелите, цените?

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  До коментар [#14] от "Веселин Дечев":

  На Балатон има много шарани понеже то си е блато един вид;) Можел да ловиш шарани големи.

 16. 16 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Не е възможно във Форд Фиеста да се возят 10 човека и да пътуват удобно! Много станаха маймуните на клона(Земята). Очевидно е, че планетата е с много по-малко от 7 000 000 000 места за пътници - няма ресурси за такова население, но това винаги в подобни статии го премълчават. Премълчаването на един проблем винаги го задълбочава, защото блокира решаването му. В едни от най засегнатите от недостиг на вода държави, се развъждат като плъхове и хлебарки.
  Кръговратът на водата(учи се в началните класове) на планетата, който осигурява прясната вода е един и същ , без значение има ли на нея 7 човека или 7 милиарда! Аналогичен пример са скакалците - като се размножат прекомерно и изядат и оопоскат всичко, измират от глад.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  До коментар [#16] от "quatro_4x3":

  Ами то основно се развъждат Китай и Индия. Трябва да вземем мерки хлебарките да си стоят по местата. Елементарно. Ама гледам все повече китайци допълзяват даже в България.

 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2282 Любопитно

  Не е възможно във Форд Фиеста да се возят 10 човека и да пътуват удобно! Много станаха маймуните на клона(Земята).
  —цитат от коментар 16 на quatro_4x3


  Както казваше Жокера:
  Да ги избия???
  Още сега??
  Дадено1
  :)))

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#1] от "faeton.":Втората карта е прогнозно климатична и оказва риска от продължително засушаване,докато първата обобщава предимно източниците на водните ресурси на съответната област..... В Северна България,където се разчита на подземни води,биха издържали и на 5 годишна суша....разбира са последствията ще се проявят по късно,докато в планинските области при суша ,ще "изпият"язовирите за 2 години и там водният стрес е по голям,въпреки,че риска от продължително засушаване е по малък
  —цитат от коментар 2 на KRAFTWERK


  Няма да изпият язовирите, а са зле с водоснабдяването. Може да са нужни още язовири. Има предостатъчно вода да ги напълнят. В планините вали много по-често, а и горите задържат водата. Вода има, но си изтича в морето.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 20. 20 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Има една испанска фирма , може да има и други , която преработва морската вода в сладка...Отделно под Сахара се предполага, че има огромно количество сладка вода.

  https://www.bbc.com/news/science-environment-17775211

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 21. 21 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#16] от "quatro_4x3":Ами то основно се развъждат Китай и Индия. Трябва да вземем мерки хлебарките да си стоят по местата. Елементарно. Ама гледам все повече китайци допълзяват даже в България.
  —цитат от коментар 17 на Да вярваме на истината


  В Китай отдавна им наложиха ограничения за 1 дете на семейство. В последно време май нещо поразхлабиха ограничението. В Индия имат доста вода. В Близкия изток и северна Африка са най-зле с водата, но това не им пречи да се въдят като плъхове.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 22. 22 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1186 Любопитно

  До коментар [#20] от "angevins":

  Баща ми е сондьор, който две години е работил в Либия (1981-83г.) в района на Себха и са търсели вода - по думите му отдолу е океан от вода, почти с питейни качества, която веднъж извадена на повърхността променяла пейзажа за дни, всичко около сондата ставало зелено. Та вода под земята има навсякъде по планетата, виж, дълбочината й е различна. А и тия водни пластове/хоризонти не са безкрайни като обем, трябва си мислене при използването им.

  Колкото до ресурса в България - вода си имаме, но я разхищаваме по всякакъв начин. ВиК доставчиците губят повече от половината входяща вода по изтърбушените тръби, селското стопанство разхищава неефективно водата по буренясалите си напоителни канали, а всеки един от нас в къщи също има дял в разхищението. Един си мие зъбите с една чаша вода, друг - с десет литра, щото чешмата му тече постоянно, докато се мие, за къпането няма да отварям дума. Та е така - имаме един безценен природен ресурс, който пилеем на воля и който въпреки, че всеки си плаща от скъпо по-скъпо, става все по-ценен заради недостига си. И дано не се сбъднат прогнозите на Ванга за водата, макар, че определено вървим в тая (предречена от нея) посока...

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  Дано поне подобни изследвания ни накарат да погледнем малко по - отговорно на огромните ни минерални ресурси, изворни каптажи и източници, с които Бог ни е благословил изобилно и да проумеем, че може и да не извадим петрол от родината си, за газ - все още текат проучания, но най - ценния ресурс - водата, го имаме в изобилие ! А той ще решава бъдещето на планетата.....

 24. 24 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  [quote#18:"Веселин Дечев"][/quote]

  Ограничаване ха раждаемоста. Китай отдавна го направиха.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 25. 25 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Само аз ли се чудя тирето в заглавието правилно ли е поставено?

  Дребен проблем, наистина, особено на фона на водните рискове пред София, където Софийска Вода от години губи средно по 30% по трасето.

  Но лошите управления са лоши когато всички свикнат с тях и не са им коректив.

  затова и питам за тирето...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 26. 26 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  "само няколко засушавания са достатъчни за една четвърт от човечеството да изпадне в опасен недостиг на вода. От "изключително силен воден стрес" са застрашени 17 държави, защото в момента всяка година потребяват около 80% от водните си ресурси"

  Кога човечеството ще вземе мерки да ограничи нарастването на населението. Не може да стане само с пестене. Ако икономисваме от миене и къпане ще измрем от болести.

  подпис
 27. 27 Профил на ЧеКа
  ЧеКа
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Като хидрогеолог мога да кажа че инвестиции в чистотата на водата не се правят. Все по малко колеги сме, а на позиции се назначават хора от други специалности които хал хабер си нямат. Калинки сър. Ще дойде време когато ще сме търсене, но ще е късно. Стар Български стил.

 28. 28 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Когато месните националисти отказват да приемат мигранти аз ги подкрепям само и единствено защото ресурсите на човек ще се изчерпят.

  подпис
 29. 29 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  До коментар [#25] от "Боби Колев":
  "София, където Софийска Вода от години губи средно по 30% по трасето."

  Загубите по трасето са лошо нещо, но далеч не са най-лошото. Загубите по трасето увеличават подпочвените води и някъде другаде огат да се изпомпят.

  подпис
 30. 30 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  В Кърджали да кихнат десетина милиона и да цанят Главния Хидролог на Републиката да им оправи нещата...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 31. 31 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Климата се променя ние не,ресурсите ни са достатъчни ако ги опазваме !!!

 32. 32 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "faeton.":

  Ако я нямаше Странджа в изречението ти щях да се съглася...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Весело

  До коментар [#14] от "Веселин Дечев":На Балатон има много шарани понеже то си е блато един вид;) Можел да ловиш шарани големи.
  —цитат от коментар 15 на Да вярваме на истината


  Дечев не е канибал, че да лови шарани! 😂😂😂

 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  "В момента сме изправени пред глобална водна криза", казва Бетси Ото, директор на програмата за водите към Световния ресурсен институт.
  _________________
  Пак са извадили тежката артилерия Петър Карабоев да пусне статия в духа на неолибералните простотии! Итината е проста а именно водните корпорации ще продават все по-скъпо водата при положение ,че на скромната ни планета има вода колкото щеш а България е изключително богата на воден ресурс!
  Даже наскоро четох поредната малоумна статия за
  учени от Вашингтонския университет установили, че глобалната причина за изчезването на трилиони тонове вода е придвижването на тектонските плочи. С други дими може да продават по 50$ кубик вода и да си живеем в "Лудия Макс"!
  Единствената истина е ,че ада с безводието се отключва с хидрофракинга!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#2] от "KRAFTWERK":Как ще " изпият язовирите " в Рила, Пирин, Родопите , Стара планина и Странджа, където вали всеки ден - много повече , отколкото в равнините и където отвсякъде тече вода ?
  —цитат от коментар 4 на faeton.


  София ако стане 10 милиона души и софийското поле се изпълни с трева и голф игрища които всеки ден се поливат, може да се мисли за недостиг на вода! В България язовирите не се ползват активно за питейни нужди или напояване а само да захранват частните вецове на мутроолигархията!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 423 Весело

  Е хайде сега , като няма вода ще пием бира.
  А ракията няма да я разреждаме и с по малко мезе.
  :)

  Turk
 37. 37 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#4] от "faeton.":Ако я нямаше Странджа в изречението ти щях да се съглася...
  —цитат от коментар 32 на dohco  Около Кърджали има 5-6 големи язовира , Странджа единствения проблем който има е ,че там има цяла армия от орки които товарят по един кораб на ден с дърва на пристанището в Бургас,зелените щяха да врекат ако е ски писта!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  До коментар [#37] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Горите в България са горскопроизводителни територии. Изсичаме едва 25% от прираста на година.
  Поради това за България икономически изгодно е ако се товарят 4 пъти повече кораби в Бургас и имаме 4 пъти повече преработвателни предприятия за дървесина. Ама нямаме и затова всяко горско се моли някой да му добие и купи дървесината обаче аз не познавам горско да е стигнало 50% от плана си може би освен Свищов заради близостта на Свилоза ама те пък не му купуват тополата и върбата и то няма да е стигнало!

 39. 39 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1421 Весело

  До коментар [#35] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  И хидролог ли вече стана тролска муцуно?

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 40. 40 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#38] от "Да вярваме на истината":

  Това твърди ДПС-слугинажът в опит за приспиване на общественото внимание за колосалните поразии, извършвани в българските гори.
  Специалисти от Лесотехническия Университет са на друго мнение /доклад от 2017/ - дърводобивът в България е свръхинтензивен; липса на активно управлявани гори; над 30% е нелегален; над 90% процента от трудовите правоотношения в сектора са "на черно"; повече от половината от залесените площи се губят заради фиктивно изпълнение или некачествено изпълнение.

 41. 41 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#9] от "Веселин Дечев":

  Бахахааа колко трее си тъп да сравниш Балатон с Байкал и да го обявиш за значим восен запас. Това Италианските и Швейцарските езера, това Охридското....само с Балатон напред. Тъп, по-тъп, най-тъп...
  Ааа пЪрдон, може би не си виждал никое от тези езера, та за това плещиш глупости

 42. 42 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivangabrovo":

  Ела ми покажи как става краденето и "опустошените гори" и ще делим на 2. Става ли?!
  А БАН са влизали в гора, колкото екологът Тома Белев е влизал. Там на жълтите павета не растат гори.
  И понеже си се написал от Габрово ела в Габрово ми покажи къде има опустошена гора добита не по план. Аз в цялата област ги знам наизуст така, че чакам да ми посочиш!

 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivangabrovo":

  И добре дори не 30% 50% да е нелегален. Двойно да е пак са 16 милиона кубика, а прирастът е 30 милиона.
  Държавата, която е основен собственик трябва да инвестира за да може да си стопанисва горите и да носи доход на обществото добивайки целият прираст. А това със залесяването е голям смях. Къде има територии за залесяване след като 4,5 милиона декара ливади са се превърнали в гори.

 44. 44 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  Очеизвадна лъжа са тия прогнози! До вчера месеци валя безспир и чак мухлясахме, ама нали трабва да се плашат хората, че иначе ще им дойде наум да не плащат за безсмислени екопроекти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 45. 45 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  До коментар [#4] от "faeton.":Ако я нямаше Странджа в изречението ти щях да се съглася...
  —цитат от коментар 32 на dohco


  Що?
  От Странджа извират много реки, пълно е с извори!

 46. 46 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 919 Любопитно

  Като хидрогеолог мога да кажа че инвестиции в чистотата на водата не се правят.
  —цитат от коментар 27 на ЧеКа

  Въпрос като за хидрогеолог: доколко е вярно, че в Добруджа водния слой се намира над въглищата и газта?

 47. 47 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  [quote#37:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  Това са глупости!
  99 % от Странджа е гора, извършва се планирана сеч, също много се залесява.

 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  До коментар [#47] от "faeton.":

  Няма залесяване. Горите се отглеждат. Подрастът се осветлява с извършването на 4-5 сечи за 80-100 години и след като се мине окончателната сеч става млада буйна гора която по естественият си подбор се стреми да върви нагоре.
  Апропо такава млада гора дава 10 пъти повече кислород от останалите 5 дървета на декар 120 годишни дървета например с по 3 клона,
  Ама еколозите затова са еколози тъпи ултраляви нещадящи природата същества с цел грабеж на средства!

 49. 49 Профил на ЧеКа
  ЧеКа
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#46] от "Неизвестен Извършител":

  Да . Водоносния хоризонт е Малмо- Валанжа. Точно тази вода прави труден добива на най добрите въглища в България.

 50. 50 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#42] от "Да вярваме на истината":

  Хората от Лесотехническия срещнах миналата година в концесионирано ловно стопанство в качеството им на консултанти по управлението на горската част на това стопанство /планове за сеч и залесяване/. Това - във връзка със споменаването от Вас на жълти павета. От тях знам и как болшинството горски стопанства изготвят плановите си за сеч, как се спускат/одобряват, как се печелят търгове за сеч и още неща от задкулисието на сектора /няколко часа разговаряхме/.
  Колкото до Габрово - малко съм далеко от там, но сигурен съм, че може да се намерят непредубедени хора, който да коментират темата компетентно.
  И, мисля вече съм писал за това - не споменавайте Габрово в изцепките си в този форум - излагате хубавия град и кадърните му жители.

 51. 51 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  София е застрашена само ако наесен вземем че изберем отново за кмет Сашето Янчулев, дето бидейки виден хидролог от УАСГ, успя да остави цяло лято столицата без вода.

 52. 52 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  До коментар [#50] от "ivangabrovo":

  Айде бе. Още не съм публикувал но, което не съм видял за Габрово с очите си.
  А това, че жителите на Габрово работят кадърни и са все по-богата и, че градът е като градина - най-екологичният град в Европа не знам за коя година за Вас е лошо и жителите на Габрово са злепоставени.
  Ами щом искате мизерия и градът да е грозен пишете в тази насока да ви се подиграват.

 53. 53 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Как може Южна България да е по-застрашена от Северна Гърция, при положение че общите реки минават първо през наша територия?

 54. 54 Профил на tjj54611191
  tjj54611191
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Дет се вика вода гази - жаден ходи. В нашия случай е от човешка простотия и най-вече на такава от стана на отговорни фактори (водни дружества, стопани на язовири и други водни съоражения и т.н.). Загубите по трасетата стигат до 70-80%. Това е престъпно, но никой не го интересува.

 55. 55 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Кърджали нали си имат хидроинженер.

 56. 56 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Тука доганя ще оправи нещата. Нали е хидроинженер и усвоява успешно европарите.

 57. 57 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#38] от "Да вярваме на истината":

  Пълни глупости! Щетите от дървената мафия трудно могат да се изчислят защото са предимно екологични с хабитатите на редки животни а ерозията на почвата е необратима! В момента 200-300 годишни дъбове и буки се секат в Странджа и се изнасят с кораби! Герберите еколози са правят на мушмули както обикновено !
  Да не говорим ,че в България за сега оцеляват само вековни които са много далеч от асфалтовите пътища!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 58. 58 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Тука доганя ще оправи нещата. Нали е хидроинженер и усвоява успешно европарите.
  —цитат от коментар 56 на m_todorov


  Още не си е похарчил парите от водните концесии които се раздаваха само с негова благословия по Родопите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 59. 59 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5237 Весело

  До коментар [#4] от "faeton.":

  Не могат да ти отговорят на този въпрос...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 60. 60 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  И Мизия и Бисер . Емел Етем

 61. 61 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  До коментар [#57] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Хахахахаха:)) Когато екологичните нещастници изчезнете от горите хабитатите на животните са прекрасни. И я ми дай конкретен пример за Странджа кое животно е застрашено. Не ме разсмивай. Или само така си приказваме от жълтите павета екологичната пасмина!
  Вие ще ни учите как да си пазим природата смешници някакви!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на ЧеКа
  ЧеКа
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Когато шведите почнат да плащат вода, тогава ще има пари за ВиК-тата. А шведското население се увеличава и разхищава най много.

 64. 64 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2149 Весело

  Не е възможно във Форд Фиеста да се возят 10 човека и да пътуват удобно! Много станаха маймуните на клона(Земята). Очевидно е, че планетата е с много по-малко от 7 000 000 000 места за пътници - няма ресурси за такова население, но това винаги в подобни статии го премълчават. Премълчаването на един проблем винаги го задълбочава, защото блокира решаването му. В едни от най засегнатите от недостиг на вода държави, се развъждат като плъхове и хлебарки. Кръговратът на водата(учи се в началните класове) на планетата, който осигурява прясната вода е един и същ , без значение има ли на нея 7 човека или 7 милиарда! Аналогичен пример са скакалците - като се размножат прекомерно и изядат и оопоскат всичко, измират от глад.
  —цитат от коментар 16 на quatro_4x3

  Смешнико, когато населението на земята е нямало 3 милиарада, и повечето народ е работил в селското стопанство, а ресурсите би трябвало да са предостатъчно щото са същите като днес, точно тогава са се случвали масови измирания от глад на всички континенти, дори и в Европа...
  Та хайде сега пак да помислиш, дали имаме само форд фиеста на разположение, или имаме и форд транзит с петнайсетина места...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 65. 65 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2149 Любопитно

  Как може Южна България да е по-застрашена от Северна Гърция, при положение че общите реки минават първо през наша територия?
  —цитат от коментар 53 на izt21595181


  Напълно логично. Който се е парил, не пипа печката а ползва ръкохватки и други неща, който не е виждал гореща печка може и пожар да направи.
  Тези дето са преживели суша, са взели мерки, които са адекватни при суша и заради това няма да изпитат голям воден стрес при суша. Нали точно заради това са взели мерки. Тези дето имат "вода на корем" и не са виждали суша, точно те ще бъдат най-изненадани при една съответна суша, щото нямат резерви и не са взели мерки за периодите на суша...
  Колкото повече — толкова повече.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 66. 66 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2149 Любопитно

  Когато шведите почнат да плащат вода, тогава ще има пари за ВиК-тата. А шведското население се увеличава и разхищава най много.
  —цитат от коментар 63 на ЧеКа


  Халал да им е безплатната вода, ама да ползват и сапуна наравно с водата, че да си оправят имиджа и живота...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 67. 67 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2833 Весело

  Нема страшно! В Байкал има много вода! И в Балатон също!Я, то па ги държат и двете врагове на евроатлантизЪма! :D
  —цитат от коментар 9 на Веселин Дечев


  По- скоро Ладожкото езеро, то е #1 у Еуропа. Ма и то у врага...

  (не се чете)
 68. 68 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2833 Любопитно

  Не е възможно във Форд Фиеста да се возят 10 човека и да пътуват удобно! Много станаха маймуните на клона(Земята). Очевидно е, че планетата е с много по-малко от 7 000 000 000 места за пътници - няма ресурси за такова население, но това винаги в подобни статии го премълчават. Премълчаването на един проблем винаги го задълбочава, защото блокира решаването му. В едни от най засегнатите от недостиг на вода държави, се развъждат като плъхове и хлебарки. Кръговратът на водата(учи се в началните класове) на планетата, който осигурява прясната вода е един и същ , без значение има ли на нея 7 човека или 7 милиарда! Аналогичен пример са скакалците - като се размножат прекомерно и изядат и оопоскат всичко, измират от глад.
  —цитат от коментар 16 на quatro_4x3

  Възможно е, но господстващата система не го позволява. Даже съм чел, че Земята може и 10млрд. да издържа. Въпросът е, че някои се разполагат у половин млрд. $ яхти, а други трябва са натикани у форд фиести. ЗАТОВА и се премълчава, да не се "клати лодката"(rocking the boat), както викат англосаксите.

  (не се чете)
 69. 69 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  "Данните от Атласа на водния риск показва, че голямата част от безводните страни са в Близкия изток и Северна Африка."

  Топлата вода ли откриваме? В държавите в пустините нямало вода... Колко изненадващо.

 70. 70 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#68] от "Бойчо Огнянов":

  много повече от 10 милиарда , но ако продължаваме да се държим като скакалците вместо като Човеци и тия 7 милиарда са много

 71. 71 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Цялата Тракийска низина се намира над подземно езеро. Там където и да се боцне излиза вода! Как без да се знае този факт се правят подобни изследвания?

 72. 72 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4487 Неутрално

  Дано няма сериозна водна криза в България

 73. 73 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#65] от "gost22":

  Това са празни приказки. Не сме взели мерки, защото не се е налагало, но при едно сериозно засушаване всичкия наличен воден ресурс ще бъде оползотворен по най-подходящия начин и гърците ще останат на сухо.

 74. 74 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2682 Любопитно

  Каква криза в Кърджали - има 4 язовира в 20 км радиус от града, река Арда има доста притоци които я правят доста пълноводна. Разпитвал съм - старите хора не си спомнят суша да е имало от царско време насам. И всъщност какво земеделие си говорим точно в източните Родопи? ТютюнЯт вече почти изчезна, има някакви лични стопанства, но сега там е биорезерват - природа да искаш. Земеделието като по-интензивно започва вече като излезнеш от планината - посока Хасково, Чирпан, Харманли.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 75. 75 Профил на alm36596647
  alm36596647
  Рейтинг: 116 Неутрално
 76. 76 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7246 Неутрално

  "според моделите на създателите на атласа София потребява водните си ресурси по начин, който застрашава града с "воден банкрут"

  Решението трябва да дойде от общината

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 77. 77 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Напоследък вали доста по-обилно и начесто. Около Пловдив подземните води са на 2-3 м. в момента, около Кърджали имаме няколко от най-големите язовири - пълни са. Цялата страна в момента е окъпана в зеленина - нещо нетипично за това време на годината. А помня какво беше преди десетилетия, след средата на юни не капваше капка по 2-3 месеца и прахта по кърищата стигаше до коляно към края на август-септември. Сега чета статията и не вярвам на ушите си 😉, суша ни моряла или щяла да ни мори...Отделно горите са със стабилен прираст - вижда се с просто око из Родопите - мери, ниви, всичко се самозалесява - хората изчезват и природата си взима своето. Аман от менте прогнози - Лондон, Амстердам и Венеция защо още не са под вода, както ни убеждаваха тия същите умни глави преди 20-30 години? При нас пък трябваше нещата да отиват към полупустуня към момента -пък то вода бол?! Да се смее ли, да плаче ли човек?!

 78. 78 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  До коментар [#8] от "не на безразличието":
  Всяка вода може да стане питейна. Баба ми казваше, че една вода, като мине през сто камъчета вече е чиста.
  Аз тази пролет пих вода от Нил. Просто екзкурзоводът ни гребна с едно шише от бързеите под язовира, отпи и ни предложи да пробваме. Това беше вода, която е минала през 5-6 африкански държави.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 79. 79 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  До коментар [#77] от "Ген. Колев":

  Прав сте! Аз си направих 22 метра сондаж с тръба фи120 напълнена с филц. Водата се качи до 1 метър от повърхнотта. Чак ме притесни.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 80. 80 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#79] от "tribiri":

  При мен са два сондажа на Ф 160 пак с филц, подобна дълбочина. И през най-сухите години стълбът е бил на 3-4 м. В най-дъждовните се е качвал до към 1 м. Из планините водата лесно се каптира, из равното на плитко или по-дълбоко вода все излиза, язовири не е като да няма до почти всяко населено място....разхищенията са друг въпрос разбира се. Ама какво безводие и суши ни внушава статията... все едно става дума за накоя друга България на различна планета.

 81. 81 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  До коментар [#72] от "bat_plamen":

  Ако в България стигнем до видна криза Гърция ще изчезне от картата. Без Струма и Места гърците умират прави.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 82. 82 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  До коментар [#80] от "Ген. Колев":

  Имам усещането, че статията е писана от Жириновски. Той обясняваше, че Байкал е единственото спасение на света.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 83. 83 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  До коментар [#74] от "Пешката":

  Тези язовири, специално Кърджали, Ивайловград и Студен кладенец са правени и с военна цел. Ако водата от тях се изпусне едновременно Одрин ще паркира в Босфора.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 84. 84 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  До коментар [#64] от "gost22":

  Нещо повече. През средните векове след чумата и войните, населението е било под 1 милиард. Били сме на границата да се изродим заради рядката населеност и близкородствените бракове. Апропо на балканите този проблем и сега е най виден в Македония. Слава богу по нашите места разнообразен генетичен материал никога не е липсвал.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 85. 85 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#74] от "Пешката":Тези язовири, специално Кърджали, Ивайловград и Студен кладенец са правени и с военна цел. Ако водата от тях се изпусне едновременно Одрин ще паркира в Босфора.
  —цитат от коментар 83 на tribiri


  точно така е. Питейната вода на града всъщност идва от другъде - тези трите са основно за напояване и защита. На язовир Кърджали имаме вече развита туристическа инфраструктура - хотели, вили, ресторанти, плаващ ресторант. Шаранът е един от най-добрите в южна България.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 86. 86 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2149 Весело

  До коментар [#65] от "gost22":Това са празни приказки. Не сме взели мерки, защото не се е налагало, но при едно сериозно засушаване всичкия наличен воден ресурс ще бъде оползотворен по най-подходящия начин и гърците ще останат на сухо.
  —цитат от коментар 73 на izt21595181


  Наличен, ама къде ще е наличен като не сте взели мерки. А, сетих се ще правите нов язовир и прилежаща инфраструктура ударно, ама пълненето чак следващата пролет... Умно и хитро решение, точно като за балканец.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 87. 87 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2149 Весело

  Каква криза в Кърджали - има 4 язовира в 20 км радиус от града, река Арда има доста притоци които я правят доста пълноводна. Разпитвал съм - старите хора не си спомнят суша да е имало от царско време насам. ...
  —цитат от коментар 74 на Пешката


  Ти чети историята, остави старите хора. Същите "не помнят някога да е замръзвал Варненския залив", ама в историята пише че е замръзвал тамън 3 пъти миналия век, при това го е докарал до 30см дебелина на леда... Та не се осланяй на "старите не помнят такова нещо", те така обичат да си говорят, та да подчертават я себе си, я "колко е лошо" нещото в момента.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 88. 88 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#16] от "quatro_4x3":
  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  Доста расистки коментари.

  А всъщност ресурси могат да се осигурят за всички ни. Трябва само хората да мислят за тези неща; решения има.

 89. 89 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  Климатът в България по- скоро върви към субтропически, отколкото към полупустинен .

 90. 90 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#78] от "tribiri":

  хм...да прав си но ако няма химически и други замърсители...ако са само биологични ок ама в днешно време тия замърсители са незначителни...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK