"И Тодор Живков се оплака" - кой пръв отвори границата на комунистическа Унгария

На 27 юни 1989 г. унгарският външен министър Дюла Хорн и австрийският му колега Алоис Мок символично режат граничната ограда в Шопрон.

© Associated Press

На 27 юни 1989 г. унгарският външен министър Дюла Хорн и австрийският му колега Алоис Мок символично режат граничната ограда в Шопрон.Лидерите на Германия и Унгария се събират утре за събитие, което става известно по цял свят като първа стъпка към края на разделението между капиталистическия запад и комунистическия изток в Европа. Тогава стотици западногерманци преминават от Унгария в Австрия по време на символично разрязване на оградата по границата между двете страни - на днешната дата преди 30 години, на събитие, организирано от дясната опозиция (част от която е и сегашният премиер Виктор Орбан).


Разрушаването на Желязната завеса обаче започва месеци преди времето на "Паневропейския пикник".


Миклош Немет е голямото унгарско име зад събитията. "Никой не очакваше да стане толкова бързо," разказва той в ексклузивно интервю за "Франс прес". Бившият премиер е човекът, който започва да премахва оградата. Тайният пакт, който впоследствие той сключва с Михаил Горбачов, повежда към рухването на стената, просълзило тогавашния канцлер Хелмут Кол.
Граничните власти тогава поискали от Будапеща да реши дали оградата да се модернизира, да се изгради наново със съвременна технология, или да се премахне, за да се реши по друг начин въпросът с наблюдението на границата. И те, като Немет, вярвали, че третият подход е най-добрият, и премиерът премахнал през 1988 г. разходите за поддръжка на оградата от бюджета.


"Оградата беше анахронизъм. Да не забравяме, че Виена и Будапеща заедно бяха кандидатствали за Световното изложение през 1992 г.," спомня си той. "Какво послание бихме изпратили на света? Представях си ефекта, който би имала оградата с бодлива тел върху японски или южнокорейски турсти, за да отидат от Виена до Будапеща... Беше и в наш интерес, на реформаторските държав, Полша и Унгария, да отслабим базата на старите, истински ортодоксални комунистически режими. Така че имаше и идеологическа причина."


Ключовата фраза


Така в края на януари или февруари 1989 г. той казва на австрийския канцлер Франц Враницки, че смята да премахне оградата. Месец по-късно на среща с Горбачов за обсъждане на присъствието на 100 хил. съветски войски и на ракети, насочени към Франция и Италия, Немет излага плановете на комунистическата партия да се свиат многопартийни избори.


"Споменахме, че ще съборим оградата... Той реагира, като каза: "Не виждам проблем. Докато границата се охранява, това е ваша отговорност." Това беше ключовата фраза." През април граничните власти започват да премахват оградата близо до чехословашката граница. През май, след като Горбачов удържа на думата си и не се намесва, решението се оповестява публично и светът научава - Горбанов не реагира, но валят оплаквания от комунистически лидери като Тодор Живков, Николае Чаушеску и Ерих Хонекер.


Стар "Трабант" на границата между Австрия и Унгария, 2009 г.

© Associated Press

Стар "Трабант" на границата между Австрия и Унгария, 2009 г.


Горбачов не реагира гневно на събрание на Варшавския пакт. "Седях срещу Горбачов и няма да забравя как ми намигна, а това бе уловено от камерата. В речта си не спомена нито едно от оплакванията, сякаш не бяха направени. От този момент нещата се ускориха," спомня си Немет.


Предложението на австрийския външен министър Алоис Мок да среже оградата заедно с унгарския си колега Дюла Хорн на церемония в края на юли се посреща приветствено от Немет. "Имаше само малък проблем: вече нямаше ограда. Трябваше да построим наново Желязната завеса! Разбира се, не истинската, само 200 до 300 м тел."


"Кол едва не заплака"


На 19 август се очаква границата символично да бъде отворена за няколко часа, по време на организирания от опозицията Паневропейски пикник. Източногерманците преминават минути преди това да бъде официално оповестено.


Това е "датата, предпочитана от десните, които претендират, че това събитие е принудило правителството да отвори границата," докато решението бе взето рано през август, обяснява бившият премиер. "Истинската дата на (официалното отваряне), 10-11 септември, никога не се празнува в Унгария", смята Немет.


Канцлерът на ФРГ Хелмут Кол с унгарския премиер Миклош Немет пият кафе в Будапеща, 17 декември 1989 г.

© Associated Press

Канцлерът на ФРГ Хелмут Кол с унгарския премиер Миклош Немет пият кафе в Будапеща, 17 декември 1989 г.


Според него причината за забавянето - месец разлика между решението и отварянето - е в нуждата Будапеща и Виена да решат как да направляват потока от хора. "Бе невъможно да се издържат 60 до 70 хил. души. Икономиката ни бе в лошо състояние. Знаех, че трябва да се вземе трудно решение. Обадих се на Кол рано през август. Накрая се срещнахме на 25 август в замъка Гимних край Бон. Казах му, че ако е готов да приеме толкова хора, ще отворим границата. Когато му го казах, в очите му се появиха сълзи. Едва не заплака." Кол питал дали Горбачов поддържа решението. С примери Нимет му обяснил, че няма нужда съветският лидер да го одобри.


Берлиската стена пада месеци по-късно. "Никой не очакваше, че ще стане толкова скоро," смята Нимет. А ако някой твърди, че е знаел, лъже, убеден е той.


"Унгарците напрвихме това, което ни даде съдбата. Отварянето на границата не бе решение на един човек." Попитан за сегашната ограда по унгарската граница, обяснява: "Не вярвам в огради... в днешния свят те не решават проблемите."

Ключови думи към статията:

Коментари (344)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  "Тогава стотици западногерманци преминават от Унгария в Австрия"
  оф.... четете ли какво пишете???

 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Наште пишман демократи, всъщност лилави комсомолци живеят в миналото. Затова най се интересуват, какво е станало преди 30 години.

 3. 3 Профил на jeq19606355
  jeq19606355
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Унгарците са велик народ, поклон!

 4. 4 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  Фоне, дано това време не се върне.
  Младото поколение трудно ще разбере как ни забраняваха да пътуваме.
  Огромни усилия и огромен ресурс хвърляха другарите за да попречат да напуснем социалстическия рай.

 5. 5 Профил на Zdravko ot Primorsko
  Zdravko ot Primorsko
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  -"Любимата ми група е Биг Сити Ролърс." Ъевин Уелш

  -"Никога не съм ги чувал." Славчо Учиндолски

  -"Ако ги видите ще искате пак да спуснат желязната завеса." Уелш

  The fish is mute because the fish knows everything(almost everything)! :):)::)
 6. 6 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":Фоне, дано това време не се върне. Младото поколение трудно ще разбере как ни забраняваха да пътуваме. Огромни усилия и огромен ресурс хвърляха другарите за да попречат да напуснем социалстическия рай.
  —цитат от коментар 4 на драган


  Така е, но това ли е най-важното в човешкия живот, да пътуваш?

 7. 7 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Така е, в България Тошо се оплаква, а народа седи и не вярва на очите си. Союз Нерушимой се спихна като отдавна изгнил зеленчук

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 8. 8 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  За това е и такава огромна разликата между България и другите бивши сАвеЦки колонии тук бяхме кондиционирани като северокорейците...

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1467 Весело

  До коментар [#6] от "von_seeckt":

  "Свободата, Санчо, свободата!"

 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Наште пишман демократи, всъщност лилави комсомолци живеят в миналото. Затова най се интересуват, какво е станало преди 30 години.
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt


  А пишман любителите на комунистическа тоталитарна диктатура искат да забравим какво е било и да ни приспиват с празните си приказки за "славните" времена още 30 години, та да не получат никакво възмездие за престъпленията си.
  Няма да стане.

 11. 11 Профил на Zdravko ot Primorsko
  Zdravko ot Primorsko
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  [quote#6:"von_seeckt"][/quote]

  Пътуването е много важно, но когато 8 млрд. тръгнат да пътуват става страшно. Пътуването беше разрешено за запада(изключваше комунист. блок), но те се оказаха изкючително далновидни в демографската си политика( не позволиха населението им да нараства като китайското и индийското). Има едни надписи на едни скали в САЩ.

  The fish is mute because the fish knows everything(almost everything)! :):)::)
 12. 12 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  [quote#10:"Индиана"][/quote]

  Не бе, няма проблем! Само че тези, дето живеят в мималото, в настоящето вземат по 2% на избори, защото занимават хората с неща, неактуални, които не ги интересуват.

 13. 13 Профил на Zdravko ot Primorsko
  Zdravko ot Primorsko
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Така е, в България Тошо се оплаква, а народа седи и не вярва на очите си. Союз Нерушимой се спихна като отдавна изгнил зеленчук
  —цитат от коментар 7 на Opportunity


  Филм е спихването, другарите бяха недоволни, защото средната класа на запад живееше по-добре от елита на КПСС. Рейгън им обеща капитала да остане в тях, и другарите си помислиха, че ще станат капиталисти, а станаха робовладелци-олигарси без роби, защото робите им избегаха.

  The fish is mute because the fish knows everything(almost everything)! :):)::)
 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  До коментар [#6] от "von_seeckt":

  Не е най важното да пътуваш, а да можеш, ако искаш.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#14] от "АзКлавдия":

  Много ясно, българите никога не са били чергари.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  От тези спомени се разбира ясно едно нещо - идването на власт на Горбачов не е случайно. Той и група сподвижници около него са били замислили да погребат комунизма и в СССР,и в страните от Варшавският договор.

 17. 17 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  До коментар [#6] от "von_seeckt":

  "Така е, но това ли е най-важното в човешкия живот, да пътуваш?""

  Другото важно е:
  "Качамак, качамак, днеска ядох, утре пак"

 18. 18 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Иначе, форумните плямпала, дето много искат да пътуват, са ходили единствено до Турция и Гърция.

 19. 19 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  комунизмът си се беше самопогребал. Само трябваше някой да пази да гръмнат света на прощаване

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 20. 20 Профил на Zdravko ot Primorsko
  Zdravko ot Primorsko
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  [quote#10:"Индиана"]
  —цитат от коментар 12 на von_seeckt
  Не бе, няма проблем! Само че тези, дето живеят в мималото, в настоящето вземат по 2% на избори, защото занимават хората с неща, неактуални, които не ги интересуват.[/quote]

  "Ако изборите има заначение щяха да ги забранят."

  The fish is mute because the fish knows everything(almost everything)! :):)::)
 21. 21 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  От тези спомени се разбира ясно едно нещо - идването на власт на Горбачов не е случайно. Той и група сподвижници около него са били замислили да погребат комунизма и в СССР,и в страните от Варшавският договор.
  —цитат от коментар 16 на deaf


  Така е, комунизмът при всичките му глупости, строго определяше, кой колко да получава във властовата стълбица, затова Горбачов и останалите искаха да получат по-вече, отколкото им се полагаше по номенклатурата на държавните и партийни постове.

 22. 22 Профил на Zdravko ot Primorsko
  Zdravko ot Primorsko
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#6] от "von_seeckt":Не е най важното да пътуваш, а да можеш, ако искаш.
  —цитат от коментар 14 на АзКлавдия


  По-скоро, ако се налага в пренаселен свят, който се задушава от собствените си боклуци.
  Планетата може да изхранва много повече хора, но не сме намерили начин да се справяме с боклуците си засега.

  The fish is mute because the fish knows everything(almost everything)! :):)::)
 23. 23 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#6] от "von_seeckt":"Така е, но това ли е най-важното в човешкия живот, да пътуваш?""Другото важно е:"Качамак, качамак, днеска ядох, утре пак"
  —цитат от коментар 17 на gmbh


  Aми промени си менюто, де! Иначе качамакът е доста полезно нещо.

 24. 24 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#21] от "von_seeckt":

  "строго определяше" :) :) :) мдам. вицове от 1001 нощи на доброто старо време

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4684 Гневно

  До коментар [#6] от "von_seeckt":"Свободата, Санчо, свободата!"
  —цитат от коментар 9 на plamen_b


  За Инсекта не Свободата е важна! А преклонената пред Партията главица!

 26. 26 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  До коментар [#23] от "von_seeckt":

  "Aми промени си менюто, де! Иначе качамакът е доста полезно нещо.""

  Бай ти Тодар Правешки и той като теб обичаше качамак.
  Приличати си с него по просташките селски хитрини.

 27. 27 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Опредлял е комунизма строго комунизма на босия цървулите. Младите сега не знаят но родените преди 1990 знаят как и тока бяха продали комунистите та цялата страна мигаше като дискотека :)

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 28. 28 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3877 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  Горбачов само можа да спаси разпада на СССР от проливане на много кръв.Разпад,който беше неизбежен,но можеше да се случи по сценария с Югославия.Представи си един руски Милошевич,с ядрено оръжие.Колко ли десетки милиона би избил,докато се опитва да спси мъртвеца СССР!?

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4684 Любопитно

  До коментар [#14] от "АзКлавдия":Много ясно, българите никога не са били чергари.
  —цитат от коментар 15 на von_seeckt


  Инсект, ти чергар ли си? Защо не си в Родината (която и да е твоята родина)? Какво чиниш в капиталистическа Германия?

 30. 30 Профил на noemis
  noemis
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":


  “От тези спомени се разбира ясно едно нещо - идването на власт на Горбачов не е случайно. Той и група сподвижници около него са били замислили да погребат комунизма и в СССР,и в страните от Варшавският договор.”  Ако това е така, на мястото на МОЧА е необходимо да се вдигне паметник на Горбачов. Един вид благодарност

 31. 31 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Опредлял е комунизма строго комунизма на босия цървулите. Младите сега не знаят но родените преди 1990 знаят как и тока бяха продали комунистите та цялата страна мигаше като дискотека :)
  —цитат от коментар 27 на Opportunity


  Ти въобще не можеш да схванеш, какво съм казал. Хайде кажи, как при това положение е възможен диспут?

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4684 Любопитно

  До коментар [#21] от "von_seeckt":

  "Така е, комунизмът при всичките му глупости, строго определяше, кой колко да получава във властовата стълбица"

  Знаì не според способности, а според "властовата стълбица"! За това си мечтаете за връщане на онези времена, нали? Няма да стане!

 33. 33 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#32] от "vassilun":

  Tрол, ти не забеляза ли досега, че не си ми интересен, не ти чета глупостите и не ти отговарям?

 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#23] от "von_seeckt":"Aми промени си менюто, де! Иначе качамакът е доста полезно нещо.""Бай ти Тодар Правешки и той като теб обичаше качамак. Приличати си с него по просташките селски хитрини.
  —цитат от коментар 26 на gmbh  До коментар [#26] от "gmbh":

  Не качамак,а пълнени с боб чушки.

 35. 35 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#6] от "von_seeckt":


  ...Така е, но това ли е най-важното в човешкия живот, да пътуваш?
  —цитат от коментар 6 на von_seeckt


  Генерале, движението(пътят) е всичко. Не съм го измислил аз...казано на език, който вероято рабираш:
  "Beim Menschen ist es wie beim Velo. Nur wenn er faehrt, kann er bequem die Balance halten."

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":“От тези спомени се разбира ясно едно нещо - идването на власт на Горбачов не е случайно. Той и група сподвижници около него са били замислили да погребат комунизма и в СССР,и в страните от Варшавският договор.”Ако това е така, на мястото на МОЧА е необходимо да се вдигне паметник на Горбачов. Един вид благодарност
  —цитат от коментар 30 на noemis  До коментар [#30] от "noemis":

  Можеше,но само ако Горбачов се беше отказал от комунизма. А той - не се отказа по същество.

 37. 37 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#6] от "von_seeckt":
  —цитат от коментар 35 на lz73


  Е да де, но има едно външно, има и едно вътрешно движение. Както и да е, няма да спорим...

 38. 38 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4826 Неутрално

  "Свободата Санчо, е едно от най ценните блага, с които Бог дарява хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека."

  Мигел де Сервантес
  Дон Кихот
  1605 г

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 39. 39 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  Разпадането на СССР и соцблока е планирано още около 1945...Може да не вярвате, но заслугата това да не се случи по-рано е на .....Хо Ши Мин.

 40. 40 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 925 Разстроено

  Немет завършва интервюто с думите:
  - "Не вярвам в огради... в днешния свят те не решават проблемите."

  Обаче сънародника му управник - бай Орбан - бичи огради като изоглавен!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 41. 41 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 932 Весело

  За Инсекта не Свободата е важна! А преклонената пред Партията главица!
  —цитат от коментар 25 на vassilun


  За такива като фон'шайзе понятието "свобода" е неразбираемо. Роден роб, с робско съзнание, свобода не му е нужна. Той си страда за соц'а! Когато такива като него ходеха на работа и се правеха че работят, а партията се правеше че им плаща. И крадяха безнаказоно-те го РАЯ!

  Иначе за "отварянето на унгарската граница-ОЩЕ помня онези ТВ репортажи...нещо невероятно. Помня и други-за престрелките в Букурещ...ЕПОХА!

  Виц по темат: Един българин успява да премине нелегално българо...да кажем гръцката граница, по време на соц'а. Залавят го гръцките граничари на границата и проверяват к'о носи в раницата: Бельо за смяна, чорапи, някоя и друга дрешка, разни документи и....5 броя Раб'дело!

  Питат го:Товак'о е?

  -Лекарства, казва той!

  ?!?!


  Лекарства против носталгия: Ако ми домъчнее за България, прочитам една уводна статия и ще ми мине!


  До коментар [#25] от "vassilun":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 42. 42 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#37] от "von_seeckt":


  Е да де, но има едно външно, има и едно вътрешно движение. Както и да е, няма да спорим...
  —цитат от коментар 37 на von_seeckt


  Няма да спорим, но нали знаеш как е завършил оня, дето е написал:

  Ще има пак звезди... и кучета... ще има,
  виещи към тях... като преди.
  Яснее този мирен ден отвъд. На път!
  Човекът е човек тогава, когато е на път!

 43. 43 Профил на Zdravko ot Primorsko
  Zdravko ot Primorsko
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  [quote#41:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]


  Libertà (превод на английски)
  Изпълнител: Al Bano & Romina Power
  Песен: Libertà
  Преводи: английски, арменски, гръцки #1, #2, литовски, македонски, полски, румънски, руски #1, #2, словашки, сръбски, турски, украински, унгарски, френски #1, #2, хърватски, японски
  превод на английски A A
  Freedom
  The night falls on the shoulders of a man who goes away
  Besides the darkness he'll take away with him a secret
  Between houses and churches a woman is searching for who's not there anymore
  And in the name of you, how many people won't ever come back.

  Freedom, you made so many people cry
  Without you, there's so much solitude
  Till living will have a purpose
  I will live in order to have you.
  Freedom, when a choir will rise
  It will sing in order to have you.

  There's white paper on people's pain and skin
  Everyday the cynicism towards poor people is growing
  But a sun rises at night in the heart of the weaks.
  And out of the silence a voice will be reborn
  Searching for you

  Freedom, you made so many people cry
  Without you, there's so much solitude
  Till living will have a purpose
  I will live in order to have you.
  Searching for you.

  Freedom, without ever crying again
  Without you, there's so much solitude
  Till living will have a purpose
  I will live in order to have you.
  In order to have you.

  The fish is mute because the fish knows everything(almost everything)! :):)::)
 44. 44 Профил на Zdravko ot Primorsko
  Zdravko ot Primorsko
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  [quote#41:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  "Freedom's just another word for nothin' left to lose
  Nothin' ain't worth nothin' but it's free"

  The fish is mute because the fish knows everything(almost everything)! :):)::)
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  За това е и такава огромна разликата между България и другите бивши сАвеЦки колонии тук бяхме кондиционирани като северокорейците...
  —цитат от коментар 8 на Opportunity


  Така е, унгарците една тел си имаха и тя беше за пред туристите, местните си бяха направили дупки.

 47. 47 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":Разпадането на СССР и соцблока е планирано още около 1945...Може да не вярвате, но заслугата това да не се случи по-рано е на .....Хо Ши Мин.
  —цитат от коментар 39 на lz73  До коментар [#39] от "lz73":

  След като Берия убива Сталин още на другият ден нарежда писмено концлагерите ГУЛаг да бъдат закрити. Освен това решава да няма ГДР,Червената армия да се изтегли и да остави Германия сама да живее както си иска. За капак внася молба в централата на НАТО в която предлага СССР да стане негов член!!!
  То и затова Берия е бил свален от власт и разстрелян...

 48. 48 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  От тези спомени се разбира ясно едно нещо - идването на власт на Горбачов не е случайно. Той и група сподвижници около него са били замислили да погребат комунизма и в СССР,и в страните от Варшавският договор.
  —цитат от коментар 16 на deaf


  Предател! И какво му беше направил комунизмът, не го ли отгледа и изучи, та така зверски го наръга, прегази, заколи и ептем го утрепа най-предумишлено?

 49. 49 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 481 Неутрално

  През март 1990г. пътувах от Дрезден за Будапеща.Влакът беше претъпкан от млади германци в отлично настроение-отиваха на Запад /Австрия/.Те пътуваха напук на всички "von_seeckt" - овци.

 50. 50 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#49] от "dlagnikov":

  През март 1990г. Берлинската стена вече отдавна беше бутната. Може би имате предвид март 1989г.?

 51. 51 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4684 Весело

  До коментар [#32] от "vassilun":Tрол, ти не забеляза ли досега, че не си ми интересен, не ти чета глупостите и не ти отговарям?
  —цитат от коментар 33 на von_seeckt


  Нервен ли си Инсект? Нервите скъсяват живота - не се нервирай! 😂😂😂

 52. 52 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  И след всичко това Орбан се прегръща с чекиста-кагебеец Пут*ин. За това ли се борихме бе Петко?

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 53. 53 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  И след всичко това Орбан се прегръща с чекиста-кагебеец Пут*ин. За това ли се борихме бе Петко?
  —цитат от коментар 52 на andreas_hofer  До коментар [#52] от "andreas_hofer":

  Стига с тая пропагандна лъжа за Орбан! Никой не ти се "връзва"...

 54. 54 Профил на Zdravko ot Primorsko
  Zdravko ot Primorsko
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#41] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Една дузина простотии си надраскал, но имайки предвид преклоната ти възраст, ще се въздържа от груби коментари.
  —цитат от коментар 45 на von_seeckt


  Много Ви моля, не обиждайте господинът без аргументи! Ако успеете и да се аргументирате без да обиждате, може да спечелите и диплома по възпитание и дипломация.

  The fish is mute because the fish knows everything(almost everything)! :):)::)
 55. 55 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#6] от "von_seeckt":

  Пътят е целта!
  Казал го е китайски мъдрец .

 56. 56 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  До коментар [#4] от "драган":

  Аз на теб незнам какво са ти забранявали ,на мен лично не са.Основно ходех в Италия тогава и то по ония времена с покушението в/у папата Сега друго, обаче искам да споделя ,което тогава ми е правило впечатление ,колко малко хора, тогава знаеха ,къде се издаваха задгранични поспорти ,именно тия, дето най ломотеха ,че не ги пускали ,най незнаеха каква е процедурата! А най ми пък бяха странни ония плачковци дето ,като им кажеш къде и какво да направят , веднага почваха -няма смисъл да подавам документи, защото знам че няма да ме пуснат

  гошо
 57. 57 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Тогава стотици западногерманци преминават от Унгария в Австрия по време на символично разрязване на оградата по границата между двете страни ..
  ====================================================

  "Дневник" така са написали (преписали) статията, че наистина не става ясно какво точно се е случило. И кога. През лятото на 1989 хиляди източно-германци ( граждани на ГДР), връщайки се от летните си почивки ( главно на българското черноморие), когато достигат до Унгария ( която по това време е най-напред в процеса на демократизация), вместо да продължат към ГДР ( през Чехословакия), решават да свърнат към Австрия и да имигрират там.

 58. 58 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#32] от "vassilun":

  Знаì не според способности, а според "властовата стълбица"! За това си мечтаете за връщане на онези времена, нали? Няма да стане!
  =============================================================

  Ти защо си мислиш, че тези времена в България не са се върнали ( или всъщност никога не са си отивали)?! И сега "разпределението" е не според способностите, а според "властовата стълбица" и мястото ма матрияла около нея.........

 59. 59 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2509 Весело

  До коментар [#38] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Да ама Санчо казал че салама бил по важен


  А защо и не споменеш и края та тази мисъл на Серванте "Свободата, Санчо, е на върха на бойното копие!"
  Изводите ги оставям на теб

  гошо
 60. 60 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#56] от "гошо":

  Лъжеш като дърт циганин!

 61. 61 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#57] от "Росен съм аз и голем капут":

  Някои източногерманци пък влизаха в посолството на Западна Германия в Будапеща. Дворът на посолството се беше напълнил с източногерманци.

 62. 62 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2509 Разстроено

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  "Тогава стотици западногерманци преминават от Унгария в Австрия по време на символично разрязване на оградата по границата между двете страни - на днешната дата преди 30 години, на събитие, организирано от дясната опозиция"
  Е само е това трябва да се прочете и ти става ясно ,колко са наясно тия де пишат какво било по времето на комунизма и какво трябва се учи по История
  Да им пикам на акъла

  гошо
 63. 63 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално
 64. 64 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  Наште пишман демократи, всъщност лилави комсомолци живеят в миналото. Затова най се интересуват, какво е станало преди 30 години.
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt


  Естествено , родените през този век си мислят,че през гадния соц хубавите домати са били по 10лв килото а не като сега по 5лв и са чакали за тях на опашка през августовските жеги! Да не говорим ,че трамваите по 6ст билета са минавали по не са имали климатик уай-фай!

  България па като си отвори границата с бодлива тел за турци, също беше жест на демократичен избор никой не ги е газил с танкове преди това!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 65. 65 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Човекът е човек, когато е на път. Пеньо Пенев

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 66. 66 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#8] от "Opportunity":

  За това е и такава огромна разликата между България и другите бивши сАвеЦки колонии тук бяхме кондиционирани като северокорейците...
  ==============================================================

  Въобще няма и място за сравнение! България бе доста по-добре от Румъния, а в някои отношения ( като подтискаща атмосфера и липса на страх от репресии) и от ГДР. Ще дам следния пример. Като студенти във ВМЕИ-София ходехме на есенни бригади две поредни години в района на с.Попица ( около Бяла Слатина), Врачанско. С нас имаше и доста студенти от ГДР ( които учеха в България). Правехме вечерта разни веселби по къщите, където бяхме настанени, или в "стола" в Попица. Направи ни впечатление, че докато ние си разправяхме свободно вицове за Бай Тошо и комунизма, гермнците мълчаха и се чувстваха смутени и пренапрегнати. Отбягваха подобни "теми"....

 67. 67 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#50] от "deaf":

  Прав сте - беше 1989г.

 68. 68 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  До коментар [#10] от "Индиана":

  Възмездие ще има! Ако не за тях, за децата и внуците им.
  Виж какво се случва (и какво остана) с "клана Кенеди". Дъртия Кенеди "разплака майките" на стотици хиляди, по време на Голямата депресия... Но от огромното богатство, няма да остане и един долар. Няма да остане и един жив член на семейството.

  Същото ще се случи и с всички прокълнати простаци, които са яхнали България и я доят като за последно. Пожелавам им от все сърце, да им се случи всичко онова, което заслужават.

 69. 69 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":Фоне, дано това време не се върне. Младото поколение трудно ще разбере как ни забраняваха да пътуваме. Огромни усилия и огромен ресурс хвърляха другарите за да попречат да напуснем социалстическия рай.
  —цитат от коментар 4 на драган


  Стига си плямпал глупости бе! Всеки можеше да пътува трудно се получваше изходна виза изходна виза! Изходна виза не даваха на криминално проявени за да не ни излагат пред чужденците!
  Всички Българи които ходеха да работят в Северна Африка или близкия изток задължително си правеха екскурзии във Франция или Италия! Единствения проблем е ,че тогава да отидеш там на ресторант с добро обслужване е било безумно скъпо, ама то и сега е същото, даже е по-зле с глобализацията - лоша храна, обслужва те пришелец и ти взимат по една шапка пари ако им седнеш!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 70. 70 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  До коментар [#60] от "deaf":

  и за кое по точно лъжа бе За това че разни кухненски плямпалници след чаша ракия са ми обяснявали как били ходели в районното и там им казали " и да не си помислят да напускат социалистическата си родина " /умираха да остоумничат/Като им обясниш че дукоменти за паспорте ,не се подават в районното, а на Георги Димитров или сега Мариа Луза ,директо те питаха -каква милиция има тем, те никога не са били виждали

  гошо
 71. 71 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#66] от "Росен съм аз и голем капут":

  Румъния беше икономически малко по-зле от България само защото побърканият Чаушеско харчеше 1/3 от БВП за построяването на мегаломански дворец в центъра на Букурещ,а друга 1/3 за изплащането БЪРЗО на ненужно натрупан милиарден външен дълг.
  Югославия обаче беше на светлинни години от България.

 72. 72 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#56] от "гошо":

  Гошко , за Италия не смеех и да мечтая. Исках да ходя до Чехословакия през Югославия и ми забраниха.
  Моето поколение знае кои ходехте до Италия. Така, че ако обичаш замълчи и не се излагай. Бил си или чинге, или проверен другар или наследник на борци протв фашизма. Все нещо си гравитирал около комунистите.
  Когато паднахте от власт успях да изляза на запад и да поработя. Посетил съм вече на 25 държави. Нещо немислимо при социализъма както казваше любимият ви другар Живков.

 73. 73 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Та като си спомня за студентските бригади през 80-те, се сещам за една в Стралджа, Ямболско, недалеч от Петолъчката. Понеже морето не беше чак толкова далече, нашата бригада беше любимо място за "проверки" от страна на комсомолските шефове на факултетско и вузовско ниво ( тогава бригадите се ръководеха от ДКМС в съответното учебно заведение).
  Понеже Росен Плевнелиев бе шеф на факултетната организация на ДКМС ( на ФКСУ - факултета по компютърни системи и управление), той също не пропусна да се появи. Идват на "проверка", направят банкет вечерта в едно заведение на Петолъчката, и на другия ден продължат към морето (понеже беше още септември, на морето още "ставаше").

 74. 74 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#56] от "гошо":

  Ама разбира се , другарю! Тогава се живееше свободно, никой не ни спираше да напускаме страната. Кльонът по границите ни пазеше от мераклийте да се заселят в НРБ....Всико беше свободно, даже можеше да го извадиш и да се изпикаеш пред паметника на Т.Ж....е, чак да го извадиш не можеше...
  Извинете ме за цинизма, но комунетата ме дразнят!

 75. 75 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#69] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Прочети предният ми пост другарю!

 76. 76 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#66] от "Росен съм аз и голем капут":

  щото са били вербувани от Щази, за да ги пуснат да учат...

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 77. 77 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#56] от "гошо":Ама разбира се , другарю! Тогава се живееше свободно, никой не ни спираше да напускаме страната. Кльонът по границите ни пазеше от мераклийте да се заселят в НРБ....Всико беше свободно, даже можеше да го извадиш и да се изпикаеш пред паметника на Т.Ж....е, чак да го извадиш не можеше...Извинете ме за цинизма, но комунетата ме дразнят!
  —цитат от коментар 74 на lz73


  Да ти имам разбирането за свобода!

 78. 78 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3219 Весело

  До коментар [#6] от "von_seeckt":

  Не разбира се, важното е СВОБОДАТА. А пътуването е едно от проявленията и. Обаче комунистите искаха те да могат да пътуват свободно, да ползват благата на Запада, а пролетариата да бачка за строежа на комунизма и да се радва, че лещата във ведомствения стол била 20 стинки и имало водчица на бара (перефразирам покойния др. Иванов).

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 79. 79 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#78] от "vesolr":

  Да, така беше.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Zdravko ot Primorsko
  Zdravko ot Primorsko
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#56] от "гошо":Ама разбира се , другарю! Тогава се живееше свободно, никой не ни спираше да напускаме страната. Кльонът по границите ни пазеше от мераклийте да се заселят в НРБ....Всико беше свободно, даже можеше да го извадиш и да се изпикаеш пред паметника на Т.Ж....е, чак да го извадиш не можеше...Извинете ме за цинизма, но комунетата ме дразнят!
  —цитат от коментар 74 на lz73


  Какви комунета, господине? Даже в днешния 168 часа има статия за Т.Ж., за досието му, което е меко казано редактирано, за партизанлъка му, който е водил само до катастрофи за партизаните. Идеалистите рядко доживяват старост, за такива като Ботев говоря, който си е 100% комунист. Истинските идеалисти комунисти са смачкани още при сталинизма в България, веднага след интелигенцията, която до голяма степен е била леко комунистическа(България е имала една от най-добрите пенсионни системи, чиито фондове са обрани от сталинистите).

  The fish is mute because the fish knows everything(almost everything)! :):)::)
 82. 82 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#71] от "deaf":

  Югославия въобще не се броеше за страна от съветския блок, водеха се необвързана държава и даже Тито беше лидер на огранизацията на необвързаните държави. За там се искаха визи, и не случайно източно-германците с трабантите и вартбурзите искаха да пресекат границата от Унгария към Австрия, а не да минат през Югославия за Австрия. Но имаха една политика - ако хванат българин да бяга на Запад през Югославия, го връщаха на българските власти. Имах един познат, който през 1988 се опита да замине на Запад при един граничен събор, и югославските власти го хванаха и върнаха на българските.

 83. 83 Профил на noemis
  noemis
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Много сладко лъжеш, гошо :) , ама се напъни малко и измисли нещо, на което поне един двама балами да се вържат, иначе ставаш смешен. Егати тъпата лъжа: много малко хора знаели къде са се издавали задграничните паспорти, затова хората не можели да пътуват. Така беше, гошо, даже имаше един магазин, където продаваха, всичко което не можеше да се намери по нормалните магазини тогава: дънки, банани, коли, портокали, апартаменти, кока кола, телевизори, дамски превръзки... Ама никой не знаеше къде се намира този магазин, та затова хората чакаха с години за тези стоки.

  Колко трябва да си "умен", за да измислиш такава тъпа лъжа

 84. 84 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#69] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ще бекате на тези с които сте пасли овцете!
  През 1988 г. като млад лекар поисках да отида на екскурзия до Австрия - не се получи. Мой пациент милиционер ми каза, че ако съм имал дете щели да ме пуснат. ....
  Нещо да кажете другарю?

 85. 85 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#81] от "Trolling Stones":

  Това е така, но аз наричам комуняги тези, дето ни управляваха доста време и тези, дето имат едно доста увредено мислене, като резултат от това управление.

 86. 86 Профил на Zdravko ot Primorsko
  Zdravko ot Primorsko
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#69] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Ще бекате на тези с които сте пасли овцете! През 1988 г. като млад лекар поисках да отида на екскурзия до Австрия - не се получи. Мой пациент милиционер ми каза, че ако съм имал дете щели да ме пуснат. ....Нещо да кажете другарю?
  —цитат от коментар 84 на драган


  Това звучи страшно! Ако имате дете? Това си е направо заплаха!

  The fish is mute because the fish knows everything(almost everything)! :):)::)
 87. 87 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#77] от "von_seeckt":

  Явно този виц ти е убягнал! Разбирам, едно време си странял от разказващите политически вицове.

 88. 88 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#77] от "von_seeckt":Явно този виц ти е убягнал! Разбирам, едно време си странял от разказващите политически вицове.
  —цитат от коментар 87 на lz73


  Чешиш си езика! Лошо няма, неделен ден е...

 89. 89 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#76] от "Opportunity":

  Според мен не, просто в ГДР атмосферата беше по-малко свободна, отколкото в България. В тая връзка един германец-студент ми разправяше с почуда как на предишната бригада идвали войници с военни камиони да прибират реколтата, и на единия камион ( преполагам "Молотовка") имало емблемата на "Мерцедес" на решетката. Германецът цъкаше с език как тоя войник можел да си позволи това нещо и не го ли било страх.
  Едно време дори след първи курс можеше да кандидатстваш и да се преместиш да учиш в друга соц- страна и някои колеги го направиха. А много българи директно започваха да учат я в Полша, я в СССР, я в ГДР и т.н.

 90. 90 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#88] от "von_seeckt":

  Айде още един, дето не си го чувал:
  "Една бабичка от Пиринско успяла да се вреди за посещение при др. Тодор Живков, и го пита: "А бре, Тоше, кой го измисли тоя комунизам - учените ил комунистето?". Живков отговаря: "Разбира се, че комунистите, бабо!" Бабата: "И яс така си мислеф, що са комунистите, оти ако беа учените, първо ке го пробуваа на айването, па после на ората!".

 91. 91 Профил на Zdravko ot Primorsko
  Zdravko ot Primorsko
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#81] от "Trolling Stones":Това е така, но аз наричам комуняги тези, дето ни управляваха доста време и тези, дето имат едно доста увредено мислене, като резултат от това управление.
  —цитат от коментар 85 на lz73


  Не е правилно, въпреки че и аз го правя, но идеалистите са малко в джаза. Сталинисти би било по-правилно. Хвърлиха ни едно жертвено агне наречено "комунизъм"(какъвто никога не е съществувал на планетата) да имаме какво да обвиняваме. Преди това името му беше нацизъм.

  Много е сложно да се прецени кой е прав на този етап. На Ватикана и трябват 100 години след историческо събитие да се произнесе, а съвременната история става все по-динамична.

  До тогава по-добре да проявяваме разбиране, да си защитаваме правата, и да внимаваме с крайностите.

  The fish is mute because the fish knows everything(almost everything)! :):)::)
 92. 92 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  До коментар [#72] от "драган":

  Виж, незнам за теб и а без намеци в Италия бях за първи път 78 г с майка ми, още бях ученик След това вече естествено без нея Ти отказали ти били ,а с кола ли искаше да ходиш или с влак до Чехия и коя година

  гошо
 93. 93 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#91] от "Trolling Stones":

  Идеалистът е много по-опасен от просто нагаждача (като Тодор Живков) защото е способен да избие милиони хора в името на своя Идеал.

  Между комунизъм и нацизъм няма почти нищо общо.

 94. 94 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4076 Неутрално

  Берлин 1990 Пинк Флойд "Стената" грандиозен концерт,не можех да повярвам на очите си,комунизма изглеждаше вечен!

  klimentm
 95. 95 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#89] от "Росен съм аз и голем капут":

  Югославия понякога връщаше български бегълци,но понякога - не. Зависи в какви отношения беше в момента с правешкият тиранин...

 96. 96 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  До коментар [#84] от "драган":

  и какъв е бил тоя твой милиционер, та е знаел кога ще те пуснат и кога не , пак повтарям това с паспортите нямаше нищо общо с милицията ,а с гранична служба МВР,а ако за теб всичко което е било към МВР е било милиция е друг въпрос

  гошо
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на Zdravko ot Primorsko
  Zdravko ot Primorsko
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#91] от "Trolling Stones":Идеалистът е много по-опасен от просто нагаждача (като Тодор Живков) защото е способен да избие милиони хора в името на своя Идеал. Между комунизъм и нацизъм няма почти нищо общо.
  —цитат от коментар 93 на deaf


  Други психопати го правят за пари или ресурси, трети в опит да се омиротворят психопатите? Много е сложно. За комунетата сте прави, ако са мозъчно промити като френските комунисти в "Ало, ало", но не всички са такива.

  The fish is mute because the fish knows everything(almost everything)! :):)::)
 99. 99 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3563 Любопитно

  [quote"]Наште пишман демократи, всъщност лилави комсомолци живеят в миналото. Затова най се интересуват, какво е станало преди 30 години.[/quote]

  „Народ, който не познава миналото си, няма бъдеще!“

 100. 100 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4076 Весело

  Света вреше и кипеше а ние си натискахме парцалите,Другарите Луканов и Младенов чакаха Массква да одобри смяната на Т Живков,Асен Агов и Нери Терзиева за пръв път в емисията на По света и у нас употребиха "дами и господа" - о какъв ужас и буря от негодувание настана!

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK