Турция оставя непослушните имами без работа

Имами с председателя на парламента и бивш премиер Бинали Йълдъръм.

© Associated Press

Имами с председателя на парламента и бивш премиер Бинали Йълдъръм.Управляващата партия в Турция разширява контрола върху страната - и дори имамите не са пощадени. Ако не спазват правилата, които им налага президентската Дирекция по религиозните въпроси, ги чака уволнение, разказва за "Дойче веле" Бурджу Каракаш.


Имамите в Турция имат задължения не само към своята религия. И президентската Дирекция по религиозните въпроси "Дианет" има думата при оценката на тяхната работа. Дирекцията регламентира и молитвите, и проповядването на вярата, и ритуалите. Нарушенията на тези правила се наказват строго, в повечето случаи - с уволнение.


Дирекцията не съобщава колко имами са били уволнени заради "нарушения на директивите" - както гласи обичайната мотивировка, но от разговорите на "Дойче веле" с имами става ясно, че проблемът е много сериозен. 35-годишният имам Абдула се противопоставил на мюфтията в своята енория, който издал фатва - един вид ислямски декрет. "В него се казва, че жените нямат правото да посещават супермаркети без да са придружени от мъже.
Според мен не е така", споделя Абдула. В крайна сметка профилът му във "Фейсбук" бил проучен най-подробно и били открити утежняващи вината обстоятелства: в един от постовете си Абдула разрешавал на жените да се молят с лакирани нокти или да извършват религиозни измивания.


"Има ли въобще свобода на мненията?"


"След което всичко се разви много бързо. Малко по-късно започнаха разследванията." И след шестгодишна служба Абдула бил уволнен. "За нарушение на директивите", гласят основанията на "Дианет". "Правейки изказванията си, се позовавах на свободата на мненията. Само си вършех работата, тъй като моята задача е да подтикна хората да мислят. Смятах, че в тази страна има свобода на мненията", казва Абдула.


Ахмет Тюзер - имамът-рокаджия, бе уволнен преди девет месеца, тъй като и той "нарушил директивите". Той основал рок-група в средиземноморския град Каш. "Непосредствено след основаването на групата "Дианет" започна да се занимава с нас - изпратиха следовател на нашите концерти, освен това се разровиха и в личния ми живот." Не след дълго идват обвиненията: имамът-рокаджия изнасял концерти без разрешението на мюфтията и така печелел много пари. Той представил извлечения от банковите си сметки, но това не дало никакъв резултат. "Когато съобщението за уволнението дойде, бях много шокиран."


Както обаче отбелязва Тюзер, той бил нарочен още преди да започне да се занимава с музика. "Откривателят на електрическата крушка Томас Алва Едисон със сигурност е отишъл в рая", казал веднъж той за пионера на електротехниката - изказване, което никак не се харесало на местния мюфтия; ставало дума за християнин. "Това е срам за демокрацията и свободата", изтъква Тюзер.


Произволът на мюфтиите


В случая с 41-годишния имам Серкан от Мерсин, град в близост до сирийската граница, било достатъчно и едно мъгляво обвинение. След като 15 години бил имам, той загубил работата си, понеже секретарката на местния мюфтия го наклеветила. "Той има слабост към мен", оплакала се тя на мюфтията. Въз основа на това го обвинили, че има извънбрачна връзка със служителката на мюфтията.


Бил изпратен специален служител, който да разследва случая. Когато той поискал разпечатка на телефонните му разговори за последните шест месеца, Серкан отказал. "Това би било намеса в личния ми живот", отвърнал той на служителя. Последствията не закъсняли: през ноември 2018-а той бил уволнен, а основанието и този път гласяло: "нарушение на директивите".


Фаталната молитва


В град Шърнак, в южната част на Анадола, 46-годишният имам С.Т. бил уволнен, след като 25 години работил на този пост. Фатално в случая се оказало членството му в един синдикат. През лятото на 2015 милициите на ПКК окупират редица градове. В отговор турското правителство организира военна операция в кюрдските региони. А синдикатът, в който членувал С. Т., бил обвинен, че поддържа връзки с кюрдските терористични милиции. Затова имамът бил суспендиран, както и още деветима негови колеги-членове на същия синдикат.


А Зекерия Билада, който бил имам в малкото градче Невшехир, получил непосредствено преди местните избори в Турция на 31 май покана от национал-консервативната партия IYI (Добрата партия - бел. ред.) да прочете молитва за нейните членове. Уволнили и него, понеже за председателката на партията се смятало, че е поддръжничка на Движението на Гюлен, обвинявано в опита за преврат в Турция.


Билада се позовава на член 25 от Закона за религията. "Религиозният персонал не бива нито да хвали, нито да критикува позициите на партиите", пише в него.


Дианет като политически инструмент?


Имамът не приема тази аргументация, тъй като почти всички турски имами са се ангажирали с една или друга партия преди местните избори. Тези, които чели молитви за кандидата на управляващата партия Бинали Йълдъръм, и досега са на работа, изтъква Билада.


Турските опозиционери са убедени, че дейността на президентската Дирекция по религиозните въпроси е политически мотивирана. Упрекът гласи, че тази служба представлява интересите на ислямско-консервативното правителство. Това е недопустимо, тъй като разделението на държавата и религията е един от основните принципи в Турция от създаването на държавата през 1923-а година. Основателят на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк вижда в разделението на държавата и религията един от "шестте стълба на турската държава". И до днес повечето хора в Турция поддържат този принцип.


Някои от назованите в статията имена са променени от съображения за сигурност.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Любопитно

  Ердо е диктатор,а непослушните имами са прогресивни либерали!
  Тека добре ли е?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  тоест подгониха и светските имами

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  "В случая с 41-годишния имам Серкан от Мерсин, град в близост до сирийската граница, било достатъчно и едно мъгляво обвинение. След като 15 години бил имам, той загубил работата си, понеже секретарката на местния мюфтия го наклеветила. "Той има слабост към мен", оплакала се тя на мюфтията. Въз основа на това го обвинили, че има извънбрачна връзка със служителката на мюфтията."

  #metoo бе, ей - Дойче Веле май е станало мизогинистка, служеща на бялата патриархия медия, щом не приема думите на жената за 100% истина без никаква проверка! Дневник - ДВ са на държавна издръжка, ама вие ще отървете гранта ако продължите да публикувате такива женомразки статии!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 4. 4 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 720 Любопитно

  Боко да остави непослушните попове без заплати!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  Дианетът винаги е бил политически инструмент. Освен това в чужбина е и като пета колона, разузнавателна служба и средство за подчинение на турската диаспора.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  А имамите в България не са заплаха за националната сигурност, нали?

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4727 Любопитно

  "Турция оставя непослушните имами без работа"

  Престъпния режим на Ердо-ганчо не търпи инакомислещи хора, без значение дали те са журналисти, учители, кметове или имами, какъвто е случая. Във външната си политика е същото, последния пример с незаконните действия на турски кораби във водите на Кипър (страна членка на ЕС!!!) Чудя се какво трябва още да направи този престъпен режим за да наложи ЕС някакви санкции срещу него.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Духовните лица трябва да провеждат линията на Партията. Двете сатрапии връщат държавите си в средновековието. Очакваме сливането на държавната и църковна власт, Ердо да стане главен мюфтия, а Путин патриах.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1133 Весело

  За другите работи не знам, ама тоя Тюзер, направо да се оплаче на Ердоган - че то изобретението на Томас Едисон го има на всеки байряк на управлявашата партия, а те седнали да оспорват мястото му.

 10. 10 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 319 Весело

  Ердо баш имам.

  Иван Костов е за съд!
 11. 11 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Геврекчията връща Турция в 15-ти век!
  Някой изненадан?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  " Имамът не приема тази аргументация, тъй като почти всички турски имами са се ангажирали с една или друга партия преди местните избори. Тези, които чели молитви за кандидата на управляващата партия Бинали Йълдъръм, и досега са на работа, изтъква Билада."

  Имамите имат само едно задължение - сляпа и безпрекословна вярност към султана, дори когато той изцяло бърка ! Всичко друго има оттенъка на мислене, което им е напълно забранено...от султана ! Скоро не само имамите, а и много други турци ще останат без работа и вече дори остават ...по същите причини !

 13. 13 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Снимката е доста смразяваща...

 14. 14 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1290 Весело

  Тези, които чели молитви за кандидата на управляващата партия Бинали Йълдъръм, и досега са на работа.


  Ахахахаха!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 15. 15 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 363 Неутрално

  И имамите вече се репчат на Ердо.
  То ако ставаше с уволнения и репресии, все още щяхме да сме по ТКЗС тата на НРБ.

  Turk
 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  А същевременно "съюзниците" им руснаци започнаха да избиват турски войници в Сирия според Хюриет, а Ердоган изпапкал за два месеца последният си резерв от 7,5 милиарда долара, да поддържа лирата и то лятото.

 17. 17 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  Ердо баш имам.
  До коментар [#10] от "Ivan Prodanov":

  Голямата мечта на Ердо е това! Ама не може да я продава на турците. При турците става донякъде само. Ако ги натисне по здраво веднага се сещат за заветите на Ататюрк. Слушат го ,усмихват се и ръкопляскат.
  При арабите е по-друго.

  Това видео е от посещение в университета Кахире, в Египед. Първите 2-3 изречения са на турски , после Ердо декламира стихове от корана на арабски. Студентската аудиторията го прекъсва с викове “Аллаху екбер”. В турски университет това няма как да се случи.

  https://www.youtube.com/watch?v=Z1sU2ZmTrQs

 18. 18 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  До коментар [#2] от "дерибеев":

  +++++ дълбока истина

 19. 19 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Ети, къде се губи наш Тайип? Хич не се обажда напоследък.

  Turk
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Ислямизацията настъпва. Умерените религиозни дейци пречат и затова биват отстранявани. Само че има още нещо - много граждани на Турция по традиция определят религиозната си принадлежност като мюсюлманска, но не са чак толкова религиозни и нямат намерение да се радикализират.

 22. 22 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 530 Весело

  Май е време да добавят и чл.1 към Конституцията.Имало било опозиция,няма такова нещо.Само една партия,че виж само се объркват гласоподавателите.

 23. 23 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Най-добре ще е гражданите на Република Турция, начело с духовните си водачи, масово и повсеместно да започнат да приемат Източноправославното изповедание. Така никакви висши имами, никакъв Дианет не ще имат право да им определят ежедневието.

  Така че, другари и другарки от югоизточната ни съседка, Православието ви чака с отворени обятия! Зажерете фалшивия ислям и се върнете към истинската вяра - Православието!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 24. 24 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тюфлекчия":

  Стига ги плаши , и малките деца знаят , че #metoo важи само за бели ристиени расисти, за всички останали е опционално и според зависи дали е от техните .

 25. 25 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Султан Реджеб I въвежда авторитарно общество. Този няма да изкара дълго.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8274 Неутрално

  Той, като не ги убива, пак добре.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3997 Весело

  Този път дефицита на анти турска материя е принудил DW да посегне на имамите ....
  Намерилли два имама и половина .....и правят от тях статия....."имамбайълдъ"....

  А има толкова по важни неща........като горските пожари в Измир.....и лъжливите обещания на Бай Кемал.....че след изборите никой няма да остане без работа......
  Хората повярвали на про светските политически лъжци .....не само са вече без работа......но и от месеци са без заплати.....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3997 Весело

  До коментар [#23] от "Другарката Михайловна":

  Така че, другари и другарки от югоизточната ни съседка, Православието ви чака с отворени обятия! Зажерете фалшивия ислям и се върнете към истинската вяра - Православието!
  ========
  :).....ех другарке.....
  Длъжен съм да те предупредя че ..... хората към които апелираш ....вярват САМО в един бог.
  Да ги превърнеш в трибожници ....е мисия невъзможна......!!!!!!

  Но ти дерзай....:).....
  Виждам го ..... комсомолския устрем в тебе....;).....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2023 Весело

  лъжливите обещания на Бай Кемал.....че след изборите никой няма да остане без работа.....
  До коментар [#27] от "eti mehter":

  За безработицата са виновни кметовете от опозицията.
  Ама сега Меркел като прати Фолксваген, това ще е заслуга на Ердо, нали Ети ?

  Довиждане бяла партийо...Güle güle ! И Меркел няма да ви спаси! Чао.

 30. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  Да ги превърнеш в трибожници ....е мисия невъзможна......!!!!!!
  До коментар [#28] от "eti mehter":

  На теория , Ети.
  Иначе трябва да отидете на празника на църквата “Св. Йорги” .на големия от “Принцовите острови” в Истанбул. Църквата е на върха и до нея се стига по горска пътечка. Храстите и дърветата от страни на пътеката са покрити с навързани всякакви връзки. Хиляди мюсюлмани пълцят към църквата и връзват по дърветата връзки, за да им се сбъднели съкровените желания и за здраве. Някакво тяхно си суеверие, но го свързват само с църквите. И при църквата на светата майка в Ефес е подобно.

  Разходка на големия остров в Истанбул е много приятно туристическо забавление не само заради старите сгради. На върха има ресторантчета с невероятна гледка към Истанбул. Препоръчвам на тези които отидат да се приберат с последния кораб, за да се порадват на гледката. 👍

 31. 31 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter":

  Ех, другарю, няма трибожие в Православието, ама то и разум малко требе да имаш, че да ги проумяваш някои неща.

  Разбира се, че Бог е един, само дето Богът на християните не е бога, в който вярват мюсулманите.

  И явно не сте доловили леко шеговитата нотка в поста ми. Все още Турция не е от онези радикализирани ислямски републики, където само да разберат, че кривваш от "правия път" и може да се сбогуваш с живота си. Така че ще ви е трудно да ме убедите, че хората там "вярват" защото вярват в нещо си, или просто ги е страх за живота.

  Невъзможно е насила да накараш някого да вярва в истинния Бог.

  Но виж - под страх за живота - тамошните хора ще ви кажат че вярват в каквото им посочите.

  Бог е велик именно защото е подарил СВОБОДА на човека - да вярва в него или да не вярва. В исляма свобода НЯМА! Това не е вяра, това е политическа доктрина за устройване на земния живот.

  В нищо не ви убеждавам, опитвам се да ви посоча и откроя някои съществени различи.

  Аз съм за свобода на всякакви изповедания, защото не бива ХОРА да отнемат свободата на други ХОРА, и то свобода, която БОГ е подарил на всеки.

  Библията и Светата православна църква учат кое е най-добро за човека, за душата и за спасението и. А дали човек ще се възползва или не - това си е негово решение и негова отговорност.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3997 Весело

  До коментар [#31] от "Другарката Михайловна":

  Много дълъг коментар.......
  И най малко с 4...5 противоречиви теории.....
  Дано да спортуваш гребно плуване.....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на today
  today
  Рейтинг: 857 Неутрално

  И в България беше така по време на тоталитаризма, БКП държеше под пълен контрол религията, понеже бяха наясно, че религиозните хора са глупави, съответно и лесно се манипулират. И тази схема не е от вчера, много е стара даже, Докато има глупави хора да вярват в щуротии, ще има и тарикати да ги използват.
  Удивително е колко тъпо и упорите Турция повтаря грешките на соц. държавите, но пък е лесно да се отгатне как точно ще свърши всичко. Жалко за работливите турци, че ще обеднеят яко докато трае всичко това.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 34. 34 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "...разделението на държавата и религията е един от основните принципи в Турция от създаването на държавата през 1923-а година...И до днес повечето хора в Турция поддържат този принцип."

  Аналитичните способности на атвора са явно на нивото на средния турски гражданин, щом смята, че в Турция някога въобще е имало такова нещо...Разделението на държавата и религията означава да няма каквато и е институционална връзка между държавата и която е да е от местните религии, както и съответно всички религии да са абсолютно равни пред закона. Такова нещо в Турция НИКОГА не е имало. Дианетът винаги е бил (още от времето на Ататюрк) чисто и просто официалната държавна 'църква'(така да се каже). Единствената разлика е, че по време на т.нар светски период през XX-и век е бил под силното влияние на тогавашните (относително) светски-настроени управляващи.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 35. 35 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Най-добре ще е гражданите на Република Турция, начело с духовните си водачи, масово и повсеместно да започнат да приемат Източноправославното изповедание.
  —цитат от коментар 23 на Другарката Михайловна


  След това ще остане само да почнат да говорят отново на гръцки и ще се превърнат отново в ромеите, от които генетично произлизат...Но разбира се нищо от това няма да се случи. Преди много столетия предците им са избирали да се присъединяват към една азиатска култура и вече няма връщане към европейската цивилизация. Поне изглежда да са доволни...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK