Ковчежникът на Ватикана е осъден за педофилия, но още е кардинал: какво следва

Ковчежникът на Ватикана е осъден за педофилия, но още е кардинал: какво следва

© Associated PressБившият ковчежник на Ватикана Джордж Пел ще остане в затвора за поне още три години, след като втора съдебна инстанция го призна за виновен в педофилия. Но ще остане и кардинал, докато Ватиканът не проведе свой вътрешен процес.


Разкритията за педофилите в католическата църква разтърсиха институцията в последните години. Ето как се разви процесът на най-високопоставения католически духовник, осъден за такива престъпления... и как започна всичко.


Какво е правил архиепископът


Пел е насилвал сексуално две 13-годишни момчета от църковен хор в Австралия в края на 90-те. По това време той е бил архиепископ на Мелбърн. Едното от момчетата е покойник; другото, вече в тридесетте си години, разказа пред съдебните заседатели как архиепископът се е събличал пред тях, галил ги е по гениталиите, мастурбирал е и ги е принуждавал да му правят орален секс.
"Процесът беше стресиращ. Това пътешествие ме отведе на места, от които в най-мрачните си дни се боях, че няма да мога да се върна", каза мъжът в изявление, прочетено от адвокатката му.


Какво следва


Засега Пел е най-високопоставеният член на католическата църква, осъден за такива престъпления. През март му бе постановено наказание от шест години за общо пет обвинения; през октомври 2022 г. той ще може да поиска помилване.


Говорителка на Пел заяви, че той продължава да твърди, че е невинен, и обмисля да обжалва. Екипът му има 28 дни да вземе решение дали да предприеме тази стъпка.


Сега мъжът ще бъде преместен в затвор със средна степен на сигурност. Там пребивават около 700 затворници, повечето от които са сексуални престъпници. Има и други свещеници.


Протестиращи очакват обявяването на присъдата

© Associated Press

Протестиращи очакват обявяването на присъдата


Какво казва църквата


Пел все още е кардинал в католическата църква, тоест е сред най-високопоставените ѝ служители. Дори да подаде оставка от този пост, той ще остане свещеник.


За да спре да бъде свещеник, Конгрегацията за доктрината на вярата ще трябва да го признае за виновен в свой вътрешен процес. През февруари от Ватикана съобщиха, че конгрегацията разглежда обвиненията срещу Пел, но в последното си изявление институцията заяви, че очаква резултатите от делото, преди да се заеме със своя процес.


"Процесът продължава и Светият престол напомня, че кардиналът винаги е поддържал, че е невинен () и е негово право да обжалва", гласи изявлението на Ватикана. Папа Франциск е наложил ограничения на дейността му - забранено му е да провежда служби публично и да контактува с непълнолетни.


Тайната на изповедта е по-важна от насилието над деца


Ковчежникът на Ватикана е осъден за педофилия, но още е кардинал: какво следва

© Associated Press

Случаят на Пел е един от най-известните, но далеч не и единственият. В последните години имиджът на католическата църква бе сериозно разтърсен от разкрития за педофилите в редиците ѝ и това как системата ги е прикривала.


Австралия проведе специално разследване и нарочна комисия публикува доклад от 17 тома с над 400 препоръки как католическата църква и институциите да отговорят на проблема със сексуалната злоупотреба с деца в продължение на 90 години. Разследващите са изслушали свидетелства на повече от 15 000 жертви на посегателства в различни институции като сиропиталища, спортни клубове, училища и младежки организации. Посочени са общо 4000 такива институции, от тях 62% са католически.


Една от препоръките бе Конференцията на австралийските католически епископи да поиска от Ватикана да обмисли въвеждане на доброволно безбрачие за свещениците. Епископите трябва да изяснят също дали получена в изповедалните информация за сексуално насилие към деца подлежи на тайната на изповедта и дали опрощаването на извършителите трябва да бъде отказано, докато те не си признаят в полицията. Друга препоръка на комисията е за прикриването на сведения за педофилия да се носи наказателна отговорност, включително и от духовниците.


На тези препоръки обаче Апостолическият трибунал на Ватикана отвърна с обяснението, че няма закон, който да принуди духовенството да наруши тайната на изповедта, "защото този дълг идва пряко от Бога".


Как започна всичко


През 2002 г. американският в. "Бостън глоуб" публикува серия материали за педофилията в църквата. Макар да са следили първоначално един случай, журналистите от разследващия отдел "Спотлайт" осъзнават, че става въпрос за масови злоупотреби с деца, продължавали с десетилетия, които църквата прикрива.


Статиите им излизат в продължение на цяла една година и те печелят "Пулицър" за служба на обществото. Но по-важното - работата им изважда наяве системните пороци в църковната организация.


"Преди публикацията през януари 2002 г. вече бяхме потвърдили, че над 70 свещеници са малтретирали деца, че църквата принуждава кварталите да си мълчат и че това прикриване е продължило десетилетия", спомня си редакторът на "Спотлайт" Уолтър Робинсън. След излизането на първия текст редакцията е залята със сигнали от цялата страна, като само през 2002 г. са публикувани почти 600 статии за сексуалната злоупотреба с хиляди деца от страна на стотици свещеници, не само в Бостън, но в цялата страна.


Ефектът от разследването на екип "Спотлайт" далеч прехвърля границите на САЩ. Серията публикации с широк отзвук поставят проблема и в световен мащаб. Много бързо са събрани данни, благодарение на които 6427 свещеници са обвинени в сексуални злоупотреби срещу общо 17 259 жертви. След доклада на "Спотлайт" са разкрити сексуални злоупотреби от страна на свещеници на католическата църква в 105 града в САЩ и 102 епархии по целия свят.


През 2015 г. филмът "Спотлайт", посветен на тази история, спечели няколко оскара, включително за най-добър филм.


Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 356 Неутрално

  В предишната статия по темата, преди няколко часа, вече написах коментара си, но ми се струва, че и тук ще е подходящо да го поставя още веднъж...


  Църквата е отражение на самите хора. Хората са я изградили, хорята търсят там упование. Всичко хубаво и всичко лошо в хората може да се намери в католическата църква.

  Ето част от всички тези противоречия, как точно изглеждат.

  За много векове, католическата църква е била сред най-важните колекционери и патрони на изкуствата.
  По време на Ренесансова Европа, влиянието на католическата църква е било огромно.

  Смесване на държавата и църквата и от там, влияние огромно върху архитектурата, съответно върху жителите на същата тази Европа, и генерално, на света около нас, дори и днес.

  После идва смяна на модела на управление в повечето страни, идва рефомацията, след това се променя и иконономическия модел, и като следствие, влиянието на католическата църква отслабва.
  Католическата църква и този пищен Барок от една страна и после, протестантите, които са точно на обратната страна, критикуващи показното богатство на църквата.

  Капитализмът прави влиянието на църквата в изкуството още по-минимално.
  Но, цели континетни, Като Африка или Южна Америка, са толкова свързани с католицизма, че няма накъде повече.

  Съответно, тяхното развитие е свързано с тази религия. На много места в Африка, животът без помощта на църквата би бил немислим. Но, невъзможността, например, в някой страни да се овладее разпостранението на СПИН..е също поради същата тази католическа доктрина.

  В Южа Америка също са доста критични към въпросната религия и влиянието и върху развитието на континента.

  Безброй разрушени съдби на хора. Имаме това, което пише Eduardo Galeano, един много, много значим писател, с потресаващата книга Open Veins of Latin America

  Книга, която мога да я препоръчам с две,три и пет ръце на всеки, които име интерес по темата.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Open_Veins_of_Latin_America

  Ето как пише той, за да е ясно за какво иде реч като стил и като субстнация


  „През 1493 г. Ватиканът подарил Америка на Испания и дарил черна Африка на Португалия, „за да бъдат сведени “ дивите народи до католическата вяра”. Тогава Америка е имала петнайсет пъти повече жители от Испания, а черна Африка – сто пъти повече от Португалия. Както наредил Папата, дивите народи били сведени до малочислени общности. И то много.“

  И още:

  „От 1234 г. и през следващите седем века Католическата църква забранявала на жените да пеят в храмовете. Гласовете им били нечисти заради оная история с Ева и първородния грях.“


  Вестник К преди време бяха превели от някъкъв сайт част от тези мисли на Галеано, но книгата я има и на английски език и е много четивна и много, много добре написана. С много интересни исторически факти.
  Препоръчвам силно.

  Тоест, имаме Микеланджело и Сикстинската Капела , имаме Рафаело и неговата Сикстинска Мадона, имаме Преображение (Transfiguration) на Рафаело , което е и последната му картина. (намира се в пинакотеката на Ватикана)

  Имаме Базиликата Свети Петър в Рим, имаме Света Богородица в Париж,
  Имаме катедралата във Флоренция, Руанската катедрала и още и още.

  Но от друга страна, имаме чудовищните престъпления на свещениците, издевателства върху деца, възползване от това, че имаш почти неограничена власт върху тях.

  Имаме огромното влияние на църквата върху политиката. Направо плашещо е някъде.
  И това не е било само в миналото. Сега също е много сериозно влиянието, но по други линии.
  Който не е гледал филма Spotlight, може да го гледа да види за какво иде реч в момента, в САЩ. Великолепен филм.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Spotlight_ (film)

  Между другото, интересно е да се направи връзка между влиянието на католическта църква в Африка и политикита и „позицията“ на същата тази католическа църква при имигарнтските потоци към Европа в последните години...

  Англичанатие имата една приказка „ fall short of expectations“.

  Мисля, че във връзка с католическата църква и всички тези безумия, които толкова много свещеници са вършили с дечица, можем със същата тази приказка да обобщим ситуацията.

  За съжалание. За огромно, огромно съжалание.

  Тук не засягам православната църква въобще. Тук, преди няколко месеца, при посещението на Папата в България, прочетох някакви безумни статии, анализи, фейсбук коментари и мнения и коментари под същите тези статии в Дневник.

  Но, православната църква не е била никога толкова влиятелна, нито пък е имала някакви такива, глобални амбиции, нито пък е толкова добра в апаратните игри и в дипломацията.
  Като сложиш в микса и социализма и как това се е отразила на същата тази православна църква, нещата си идват на мястото и е ясно, защо БПЦ заема позициите, които заема.

  Но освен някакви дребни глупости, отново присъщи на хората, а свещениците са хора, сред православните свещеници не може да се види/намери това, което виждаме в такава масовост сред католическите свещеници, -а именно, това, за което се пише по-горе в статията.

  Нека всеки си направи за себе си изводите, какво точно предпочита, дали е „напредничава“ църква, богата църква, с голям замах, с огромно влияние със структура, наподовяща огромна американска корпорация или „изостанала“ църква.
  Малка, с не толкова голяма влияние, не богата, без много имоти, и често, не съвсем адекватна в "политиката" си за една или друго, и далеч от добре управлявана корпорация.
  Но пък може би други са важните неща в една църква...

 2. 2 Профил на Карма
  Карма
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Аман от педофили. Моля без дежурните въпроси за религията, расата и етноса.

 3. 3 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Религиите както се вижда са убежище за слабо грамотни, тарикат, престъпници и простолюдие.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#3] от "LiberalToTheBones":

  Не само религиите, а и доста политически и неполитически организации. Някои от които са мултимилиардери покрай човешката тъпота.

 5. 5 Профил на Dead Man
  Dead Man
  Рейтинг: 322 Неутрално
 6. 6 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Ще си остане кардинал, защото в тези среди престъпникът не се наказва, а съдилищата не защитават жертвите - религиозната идеология е по-важна от човеците, каквото и да са изтърпели.

 7. 7 Профил на Union Jack 2.0
  Union Jack 2.0
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Църквата е бавна бюрократична машина, така че този ще си стои кардинал бая време...

  Най-ужасната държава на света е тази, която атакува други, за да може отново да контролира територии, които вече не са нейни. Накратко - Русия.
 8. 8 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  важното е, Че го осъдиха и то ефективно !!
  като наЧало е добре !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 9. 9 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1053 Весело

  До коментар [#1] от "rwn":
  Има православни свещеници-педофили, има такива нарушавали тайната на изповедта, целият висш клир в БГ( и не само) е с пагони под расата, историята помни и клади, и погроми! Като цяло всичко присъщо на католическата църква, може да бъде открито и в православната, просто едната е по-популярна!!!

 10. 10 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 634 Неутрално

  католически отпадъци.


 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  В католическата църква най-силното лоби е педофилското. Толкова много гей и педофил се е наврял там на най-доброто място за хомосексуализъм и педофилия. Папата затова повтаря точка в точка програмата на неомарксистките глобалисти и либерасти, за да да го признае еврейската медия за техен човек и да налага информационно затъмнение на педофилията в църквата.

 12. 12 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Ще се молят взаимно за душите си - шумно и дори "смирено", без съмнение - лицемерно, но в никаквъв случай няма да се лишат от земните богатства, благини, а за жалост и от педофилията.

 13. 13 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Процесът е двустранен - Църквата покварява слугите си с лъжливо всевластие, те и се отплащат с поквара! Не е монопол само на Католицизма...

  roo
 14. 14 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Е искали са по християнски, да "топнат чушката в боба", просто не се знаели, че в "зеления боб", не може.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5325 Неутрално

  Католическата църква поема твърде голям разрушителен грях. Тя едвасега ще започне разследване, което не е изискване на никого

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2837 Гневно

  ПфУ !!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Ако някой знае, че свещеника ще го издъни, той просто няма да иде на изповед или ще премълчи греховете си. Така по - добре ли ще бъде ? Тайната на изповедта, затова е Тайна. Искате да принудят свещениците да доносничат. Това си е атака срещу Църквата. В исляма, що не вдигнете такава кампания ? Когато някой е извършил престъпление, за тази работа си има следствие, съд, прокуратура ....А не да принуждават свещениците да стават информатори и да се подиграват с миряните.

 18. 18 Профил на lvz36596297
  lvz36596297
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#11] от "gozambo":

  Ами християнски педофили, кво да ги правиш.

 19. 19 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Интереса клати феса!
  Нищо не следва,еретиците католици отиват в Ада начело с папата...

 20. 20 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Примитиви сър... Религиозни... Имат въображаеми брадати приятели на небето... Обикновени психопати....

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 21. 21 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Затова ли грантаджиите толкова пламенно величаеха католицизма?

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  Папата издиша...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 23. 23 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Кардинал-педофил, браво, чудесна новина. Няма ли най-сетне тези паразити от Ватикана да се засрамят и да си посипят главата с пепел. И какви са тези идиотизми, че тайната на изповедта е по-важна от децата. Дали родителите на потърпевшите деца се интересуват ит тайната на изповедта или от съдбата на децата си. Лицемери и развратници, които се правят на много вярващи и заедно с това съсипват детски души и съдби. Бих казала бог да ги съди,но не вярвам, че бог е справедлив. Иначе щеше да им изпрати най-тежкото наказание, а не да ги гали с перце.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 812 Неутрално

  ... Нека всеки си направи за себе си изводите, какво точно предпочита, дали е „напредничава“ църква, богата църква, с голям замах, с огромно влияние със структура, наподовяща огромна американска корпорация или „изостанала“ църква. Малка, с не толкова голяма влияние, не богата, без много имоти, и често, не съвсем адекватна в "политиката" си за една или друго, и далеч от добре управлявана корпорация. Но пък може би други са важните неща в една църква...
  —цитат от коментар 1 на rwn

  А не е ли време да започнем да предпочитаме училища и университети?

  Мисля си, ако в днешно време духовници са способни на такива престъпления, представяте ли си какво е било в Средновековието? И доколко вярващи са всъщност те? А онова с изкуството се е случило не заради, а въпреки църквата.

 26. 26 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Казват, че 62% от заведенията (учебни, сиропиталища и т.н.), в които е имало посегателства, са католически.

  На мене ми е интересно какъв процент от всички училища, сиропиталища и т.н. са католически. Т.е., дали в католическите заведения има по-голям риск от посегателства.

 27. 27 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Казват, че 62% от заведенията (учебни, сиропиталища и т.н.), в които е имало посегателства, са католически.

  На мене ми е интересно какъв процент от всички училища, сиропиталища и т.н. са католически. Т.е., дали в католическите заведения има по-голям риск от посегателства.

 28. 28 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Нищо ново, от векове из интернати, сиропиталища и черковни хорове попетата праскат момченцата, от римско време им е традиция. Ако католипеската църква отлъчва всеки, боцкал момчета, трябва да се разпусне и във Ватикана да направят бар с танцьорки. Светата католическа инквизиция е правила каквото си иска с когото си иска, за това архивите на Ватикана са
  тайни и достъп до тях няма никой. Същите слухове се носят и за семинарията, и за някои манастири.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 29. 29 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 428 Весело

  Поп на попа око не вади, а му пере кирливите ризи...

  Малинчо
 30. 30 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 428 Весело

  Разбира се, първо парите, а после, ако остане време, може и меркии теглилки, и други уйдурми!

  Малинчо
 31. 31 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  Без да ставам адвокат на кардинала, питам как така някой може да бъде осъден единствено по показанията на предполагаемата жертва, без свидетели и то след като са минали години ? По тази логика всеки може да си съчини някаква история за сексуално посегателство и да прати някого в затвора. В случая с кардинал Пел нещо в обвиненията куца , а и самият факт, че за разлика от други той продължава да настоява за невинността си, навява на мисълта, че става дума за нещо скалъпено.

 32. 32 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  Медийната кампания за педофилията на католическата църква започна де факто през 2003 г., в момента в който Йоан Павел ІІ публично обвини правителствата на САЩ и Великобритания за войната в Ирак.Тя бе засилена по времето на Бенедикт , и доведена до истерия в момент , в който църквата зае твърда позиция против абортите и евтаназията.
  Преди това през 30-те години, когато Хитлер започва преследванията срещу католиците в Германия, също се провеждат показни процеси, на които свещеници се обвиняват в педофилия. Така че трябва много внимателно да се подхожда по този въпрос, тъй като цялата работа започва да лъха на пропагандна кампания.

 33. 33 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  Интересно защо американските медии не задават въпроса ,защо досега няма нито един осъден по случая Епстийн, който удобно се самоуби в килията си. Защото тук става дума за десетилетия на извършване на подобни "услуги", а броят на клиентите му вероятно е с поне четирицифрено число.
  Второ- защо държава като Тайланд, където педофилските услуги привличат клиентела от цял свят не е санкционирана и защо тези секс-турове не биват прекратени?
  Трето - защо например бившият министър на културата на Франция - Фредерик Митеран, който в автобиграфичната си книга признава, че е посещавал като млад педофилските бордеи на Бангкок, където е плащал на малолетни момчета, не е подведен под отговорност ?

 34. 34 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#25] от "wiligri":

  Е, то в Средновековието също е имало училища и университети. Въобще, "тъмните векове" не са били толкова тъмни, всъщност.

  Историците ги наричата тъмни вековето от 5 до 14 ти век., тоест, от падането на римската империя до началото на ренесанса.

  Всъщност, Петрарка е причината , главната причина, тези векове да се наричат така. Защо?
  Ами, според него, заради липксата на добра литература от това време.

  Разбира се, причината е в някакво сравнение, нали, преди е била гръцката цивилизация, римската, напредък в литература, откритя в науката и сега, влиятелен човек за времето си казва някакви неща и други ги подемат и така.

  Но, историците в последните години всъщност опровергават голяма част от това етикиране на средните векове.

  Първо, свещениците са пътували доста. Родени са на на едно място, обучавали са се на друго място, живели са на различни места, въобще, доста свидетелства на пилигрими има. Тоест обмяна на идеи , знания и опит е съществувало в сериозен мащаб.

  Търговията е била също доста развита. В мащабите на времето си и в контекста си. Но, съдейки по монетите, например, ако погледнем King Offa например.
  Неговите монети имат латински и арабски надписи. И са директно копие от монетите на халифата в Багдад.
  Тоест, кралствата в средните векове са били взамно свързани и то много. В икономически, религиозен и културен обмен.

  Има много оцелели ръкописи от това време, основно създадени, разбира се, от монаси, архиепископи, монахини, свещеници и т.н.

  Тосет, манастирите са били средищата на културата по тово време. Има известни примери за поезия, писана от монахини, например.

  И защото това е отнемало страшно много време и усилия, да напишеш такива нещо, да създаваш литература, притежаването на такива ръкописи по това време е било маркер на огромна чест, мощ, богатство и какво ли още не.

  Разбира се, светът се движи по свои си закони. В умовете на хората е останало това, което е мислил Петрарка.


  Тоест, съвремеността е много, много жестоко място. Може би много по-жестоко отколкото мнозина от хората си мислят.

  Но, както наблюдавам по-горе с този мой коментар в началото, в сайта на Дневник преобладават ревностните католическите настроения и дори под статия за високопоставени педофили от католическата църква, отрицателни коментари не се телерирарат.

  Въобще, зариването на главите в пясъка си е стратегия на голяма част от читатели на Дневник... Било в политически, било в религиозен аспект.

  И последно, за изкуството.
  Не, изкуството на Барока и Гитическото не са се случили въпреки католическата църква.

  Това е голяма тема. Нито имам време нито търпение да напиша всичко по темата, но ще напиша следното. Католическата църква е еднинтвесната, която е използвала изкуството като средство за убеждение.

  Тоест, тя е провидяла, че хората са неуки и необразовани. Библията е невъзможно да бъде прочетена от тях, защото те не владеят този език. И от там, трябва да им се покажат нещата. Трябва да се покаже величието на Бог. И как да стане това. Това става със стенописи, със стъклописи, с картини,с олтари, със скулптура и с огромни катедрали.

  Тоест, човек може да не разбира какво е написана в Библията, но заради това, че ходи на служба и слуша всчики неща, които свещеникът му разказва, той после вижда тези сцени интерпретирани от разни художници.

  Разбира се, по някое време идва Мартин Лутер и превежда библията на говоримия немски език и това води до сериозни последици за католическата църква, но тя устоява. И както виждаме, има я и днес.

  Това води до огромни последици и за германската култура. Но и това е друга и много дълга тема.

  Но, католическата църква я има и какви ле не още неща ще има да излизат за нея като разкрития ,и за практики на църквата и на свещениците и, но това, едва ли ще промени нещо във вярата на последвотелите и.

  За мое огромно съжаление.

  Но без католическта църква, не би имало днес огромна часто от произведенията на изкуството и светът би изглеждал по едни много по-различен начин.
  И в това е абсурдът! От едната страна е това, Сикстинската капела, например! Или Тайната вечеря!
  А от друга, безумията и издевателствата на свещениците , педофили.
  Ето и затова пиша, че църквата е човешко проезведение е прилича на човеците. С всичките си прекрасни и с всичките си отвратителни черти.

 35. 35 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  До коментар [#26] от "lechevalier":

  Посегателства сексуални и садистични са регистирани във всички видове затворени учебни заведения - частни, държавни, религиозни или светски. Това не означава автоматично, че всички такива съответно религиозни ,светски, частни и държавни заведения са били обсебени от подобни пороци.Всичко зависи от ръководството им. Такива посегателства ставаха и в комунистическите домове за сираци, но всичко се прикриваше.

 36. 36 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  Има един момент, който удобно се пропуска. В Австралия католическата църква през последните десетилетия засили влиянието си, заради твърдата си позиция по морално-етичните въпроси, за разлика от Англиканската и протестантските църкви, които удобно приеха постулатите на статуквото- аборти, гей бракове и т.н. Естествено трябваше да бъде ударена подобаващо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK