Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

"Невидима" водна криза заплашва милиони хора и цели икономики

Риск за качеството на водата (оцветените в червено зони са най-застрашени)

Риск за качеството на водата (оцветените в червено зони са най-застрашени)Светът е изправен пред невидима криза с качеството на водата, заради която в силно замърсените райони това явление унищожава една трета от потенциалния икономически растеж. Застрашени са здравето, околната среда, благосъстоянието и дори животът на милиони хора, предупреди Световната банка.


Разпространеният днес неин доклад "Неизвестно качество: Невидимата водна криза" използва нови методи и съдържа нови данни за това как бактерии, отпадни води, химикали и пластмаси могат да "изсмучат" кислорода от водните басейни. Така те се превръщат в отрова за хора и екосистеми. За да хвърли светлина над мащаба на този проблем, екип на Световната банка е събрал най-голямата база данни за качеството на водата. Тя е събирана от станции за наблюдение, с помощта на технологии за дистанционно засичане, както и с елементи на изкуствен интелект, се казва в официалното съобщение.


Явлението е повсеместно - и в развиващите се, и в развитите страни - и изисква спешни мерки на национално, местно и международно ниво.
Потребление на азотни торове от 1961 до 2014 г. (по райони на света)

Потребление на азотни торове от 1961 до 2014 г. (по райони на света)


"Чистата вода е ключов фактор за икономическия растеж. Влошаването на качеството ѝ забавя и спира икономическия растеж, влошава здравната среда, намалява производството на храни и увеличава мизерията в много държави", коментира Дейвид Малпас, президент на банката.


Авторите насочват вниманието към конкретен показател - биологична нужда от кислород, който измерва колко органично замърсяване има във водата и по принцип е косвен метод за цялостна оценка на качеството ѝ. Когато той премине определен праг, БВП на по-изостанали държави намалява с до една трета заради ефекта върху здраве, земеделие и екосистеми.


Ключов фактор за влошаване чистотата на водата е азотът, навлизащ в околната среда през торовете в земеделието. Попадне ли в реките, езерата и океаните, той се превръща в нитрати. Когато децата от малки са подложени на въздействието им, това засяга израстването, мозъчното им развитие, здравословното състояние и потенциала им да имат добри доходи, когато пораснат, казват още от Световната банка.


Екипът дори дава конкретен пример - всеки надхвърлящ нормата на необходимото килограм от азотен тор на хектар може да увеличи до 19% случаите на ранно спиране на растежа при децата и да намали с 2% доходите им, когато пораснат, в сравнение с местата, където хората не са изложени на подобно въздействие.


Намаляване популациите на сладководни риби в периода 1970 - 2014 г.

Намаляване популациите на сладководни риби в периода 1970 - 2014 г.


Увеличаването на солеността на водите и почвите се засилва заради по-интензивните суши, предизвиканите от бури, приливни вълни в крайморските райони и увеличеното изпомпване на подпочвени води. Това предизвиква намаляване на реколтата в земеделието и явлението никак не е ограничено - банката изчислява, че от засоляването на водите всяка година бива унищожена или не е произведена храна, достатъчна за 170 милиона души, т.е. колкото е населението на Бангладеш, например.


Замърсяването на водата заплашва и постигането на почти всички глобално договорени цели за развитие, с които да се прекрати унищожаването на околната среда и бедността до 2030 г., допълва и фондация "Томпсън Ройтерс".


"Невидима" водна криза заплашва милиони хора и цели икономики

© Reuters


"Това проучване също така е и алармен сигнал за нас - да си отворим очите за качеството на водата по света. Хората са склонни да се съсредоточат над проблема с количествата вода - при наводнения или суши - а докладът се фокусира върху по-невидими заплахи като това как замърсителите влияят върху глобалното качество на водата", казва за фондацията Ричард Дамания, икономист от Световната банка и един от авторите.


На 25 септември 2015 г. 193 страни от ООН се споразумяха върху обширен набор от мерки за следващите 15 години. Те включват 17 цели за развитие и 169 конкретни показателя, насочени към това всеки да може да живее по-здравословен и успешен живот на една чиста планета.


Шестата от целите се отнася за чистата вода и санитарни условия за всички. Доклад на ООН за световното развитие на водите установи, че през 2015 г. трима от 10 души нямат достъп до безопасно управлявана питейна вода в домовете си. В африканските държави на юг от Сахара този дял намалява до 25%.


Реките, които изливат пластмаси в океаните. Картата показва и (в нюанси на сивото) лошото управление на производство на пластмаси (в тонове годишно)

Реките, които изливат пластмаси в океаните. Картата показва и (в нюанси на сивото) лошото управление на производство на пластмаси (в тонове годишно)


"Информацията е първата крачка", казва Дамания за една от основните цели на доклада. Авторите се надяват не само да разкрият мащаба на проблема, но и да мотивират хората да оказват натиск над корпорации и правителства за решаването му.


Сред препоръчваните от доклада мерки са екополитики и стандарти, прецизно следене на замърсяващите източници, ефективни мерки за прилагане на мерките, инфраструктура за пречистване на води със стимули за навлизане на частни инвестиции, основателна и точна информация за домакинствата с цел мотивиране на хората за граждански действия.


Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Любопитен съм защо Семерна Америка използва по-малко изкуствени торове от Европа.

  подпис
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  нЕма се косите, гидроинджилеро че измисли нещо. Не взима скъпо, дава качествени идеи.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  България е в червено.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Злоупотребата с азотни торове беше един от екопроблемите на социализма. От първата графика се вижда спада след разпадането на социализма.
  Цъфтежа на планктона в Черно море бе предизвикан от многото азотни торове донесени от реките.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Експлоатираме жестоко природата и тя ще ни го върне тъпкано.

 6. 6 Профил на 4epa1012
  4epa1012
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":

  То ние за какво ли не сме в червено...

 7. 7 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Весело

  Тва е неква нова дъвка за "Дневник"...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  До коментар [#6] от "4epa1012":

  Уви, и не е заради червено вино :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Това не им дава право на заселване в България.

 10. 10 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Световната банка.

  ---

  нямам им вяра

 11. 11 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Прокопиеви по цяла вечер плачат за планетата докато броят парите от Сорос.

 12. 12 Профил на carpe_diem_
  carpe_diem_
  Рейтинг: 447 Неутрално

  България има срашно много водни ресурси и при качествено управление, не би трябвало да имаме проблеми с водата. Може би освен Североизточна България, където често май се случва.
  Така че като даденост го имаме.

  Ама има части от света, където е ужасно.
  Даже и развити туристически райони, като например някои гръцки острови, разкарват водата с водоноски и няма водопроводи. А самата вода - неособено добре обезсолена морска. Даже като си миеш зъбите, ти става гадно.

  А за страни от третия свят положението е бедствено и май няма как лесно да се подобри.

 13. 13 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Вой до небесата, а от години питам, защо в тоалетните тече питейна вода и отговор не получавам!

  Мърфи е оптимист!
 14. 14 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":

  ГМО?

 15. 15 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Прокопиеви по цяла вечер плачат за планетата докато броят парите от Сорос.
  —цитат от коментар 11 на voxy


  Ти си разкрил конспирацията - можеш да спиш спокойно. А да, и земята е плоска.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 16. 16 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Чудесно! Тъкмо обръчите докопаха повечето минерални извори, както контролират земеделието и преработвателната промишленост.

  agent
 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Ситуацията става все по-тревожна и колкото повече се отлагат реалните решения , то толкова по-скъпо и бавно ще става възстановяването на екологичното равновесие!

 18. 18 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  водата трябва да се пести , защото ще става все по ценна ,както е казала и баба Ванга .

 19. 19 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#13] от "султана глаушева":
  Интересно каква вода искаш да тече в тоалетната?😵 Канална?. От горния кенеф.😂🚽.

 20. 20 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Това беше предвидено за 2050 г

 21. 21 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До там се стигна след неконтролируемия ръст на населението и нуждата от все повече торене и пръскане на все по-големи площи. Жалко че в България има дефицит на здрав разум, иначе страната щеше да се ориентира към щадящо околната среда земеделие и промишленост, и максимално опазване на горите, реките и подпочвените води. Чистата вода, природа и храна е един огромен капитал за бъдещето, който може да позлати България.

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Весело

  Световната банка.--- нямам им вяра
  —цитат от коментар 10 на WWW


  Защо? Верният комунистически кадър КриСталинка е един от ръководителите на тази банка. Нямаш ли доверие в КриСталинка ?

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Весело

  До коментар [#13] от "султана глаушева":
  " от години питам, защо в тоалетните тече питейна вода и отговор не получавам!"

  Ето един отговор. За да тече в тоалетните непитейна вода , трябва да се изгради отделна водоснабдителна система за тях, което като практика не е направено никъде по света, защото самата идея е глупава.

 24. 24 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Опасността е отдавна видима ,хомосапиенса с упоритос , водеща до вманиаченост , сече клончето на което седи и с удоволствие чака момента когато ще цамбурне в мръсното и вонящо блато . В което ще се превърнат езера и водоеми , ледници и преспи , на които сега с умиление и възтор се възхищаваме . Докато някъде вече УМИРАТ за вода и оОТ вода . Некачествена .

 25. 25 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Да му мислят руснаците. След век, два тълпите мигранти ще са насочени към сибир. Там все още ще е по зелено, влажно и с по нормални температури.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 26. 26 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Това са пълни глупости ... България има огромни водни запаси от гори и подземни източници.
  Политиката е да се стресират хората.
  Утре и въздуха ще продават тези изедници

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 27. 27 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#13] от "султана глаушева":" от години питам, защо в тоалетните тече питейна вода и отговор не получавам!"Ето един отговор. За да тече в тоалетните непитейна вода , трябва да се изгради отделна водоснабдителна система за тях, което като практика не е направено никъде по света, защото самата идея е глупава.
  —цитат от коментар 23 на tacheaux


  Сигурен съм, че Султанка многократно е получавала този отговор, но тя все си пита.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 28. 28 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Требе да има климатични апокалипсиси! Иначе зелените как ще си осребрят все по-голямото влияние.

  А ,че човек си осира планетата е ясно за съжаление, ама хайде да не е планетарен проблем.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 29. 29 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не случайно в много държави вече нямаш право и да си изкопаеш кладенец на собствената си земя.
  Нито пък да добиваш електроенергия от слънчевата светлина, на собствената си земя.
  Но пък си добре дошъл да купуваш от монополистите. То е задължително.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 30. 30 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 704 Неутрално


  Ключов фактор за влошаване чистотата на водата е азотът, навлизащ в околната среда през торовете в земеделието. Попадне ли в реките, езерата и океаните, той се превръща в нитрати. Когато децата от малки са подложени на въздействието им, това засяга израстването, мозъчното им развитие, здравословното състояние и потенциала им да имат добри доходи, когато пораснат, казват още от Световната банка

  Дали жителите на Банско и Разлог а и на други ски-центрове иголф паркове , си имат хал хабер за опасността , която открива Доклада ? Поддържането на здрава снежна основа на пистите и на тревното покритие на игрищата , изисква огромни количества азотни торове , а обектите се намират НАД ВОДОДАЙНАТА зона на двата града .. И дали ръководителите на населените места ВЕЧЕ не са увредени от посочените в Доклада вредни вещества ? Ако са само те - с мед да ги намажем ...

 31. 31 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":Любопитен съм защо Семерна Америка използва по-малко изкуствени торове от Европа.

  Сигурно заради това , че ГМО земезелската продукция , която не изисква обилно торене , се използва за износ , а янките обичат еко продуктите и си ги консумират сами .

 32. 32 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#26] от "ironhorse":

  Тук не става въпрос за обема на водните запаси, а за тяхното качество в бъдеще.

  Няма нищо конспиративно в доклада. Целта му е да се вземат превантивни мерки за да не се стига до необратимо положение.

 33. 33 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Да му мислят руснаците. След век, два тълпите мигранти ще са насочени към сибир. Там все още ще е по зелено, влажно и с по нормални температури.
  —цитат от коментар 25 на zz_s


  Там при едно затопляне ще стане Ад . Само блата и комари. Нито можеш да имаш селско стопанство, нито пътища. В Канада и Аляска има такива територии. Само през зимата може да се пътува когато земята е замръзнала. През лятото дори елените Карибу се местят на север защото не могат да издържат на комарите, какво остава за хората.
  Сибир никога не е бил развит и никога няма да бъде. При по-топъл климат ще бъде ужас там.

  California Über Alles
 34. 34 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Не случайно в много държави вече нямаш право и да си изкопаеш кладенец на собствената си земя.Нито пък да добиваш електроенергия от слънчевата светлина, на собствената си земя.Но пък си добре дошъл да купуваш от монополистите. То е задължително.
  —цитат от коментар 29 на Суджук Герберите


  В кои държави това?

  California Über Alles
 35. 35 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 704 Весело

  До коментар [#4] от "Корки":Злоупотребата с азотни торове беше един от екопроблемите на социализма.

  Льольо , с извинение . България по време на соца беше на едно от първите места в света , но по ПРОИЗВОДСТВО и износ на азотни торове . В същото време земеделието беше също на световно ниво , но не заради прекомерно торене , а обратно - заради научно прилагане на земедалски привципи . За това произведените плодове и зеленчуци намираха пазар и в соц лагера и по второ направление . Факт е че по онова време се произвеждаха до ДВА МИЛИОНА и двеста хиляди тона плодове и зеленчуци , сега - около двеста ХИЛЯДИ . Чети , бре Пенчо ... ...

 36. 36 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  [quote#34:"Pontif New Dnevnik SUCK"][/quote]

  И аз щях да попитам Господин Суджук за същото !

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  Вой до небесата, а от години питам, защо в тоалетните тече питейна вода и отговор не получавам!
  —цитат от коментар 13 на султана глаушева


  До скоро беше разрешена промишлена вода в тоалетните. Вече не е. Просто не е допустимо ползване в къщи на нечиста вода. Вероятно по чисто хигиенни причини - бактерии, зарази, отрови и пр.

 38. 38 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#13] от "султана глаушева":Вой до небесата, а от години питам, защо в тоалетните тече питейна вода и отговор не получавам!

  Защото в България НЯМА криза за питеяна вода , като почти навсякъде се полива с такава , а свободните количества изтичат чрез реките извън страната . При това положение , пречистване на канална вода да се докара до положение по ОТДЕЛНИ водопроводи да се докара до жилищните сгради , ще я направи ЗЛАТНА .

 39. 39 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Е,и Ванга си го беше казала. Всичкото злато ще излезе отгоре,но водата ще се скрие. В буркани вода ще затваряте. По-скъпа от злато ще е.

 40. 40 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Всеки ден по две плашещи екостатии. Ама идва есента и ще секнат като парите от КТБ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 41. 41 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1488 Разстроено

  За своето съществане планетата е видяла няколко големи масови измирания на животински видове. Последното беше на динозаврите. Но всички те бяха дело на природата във и извън самата планета.

  Следващото голямо измиране ще бъде уникално, защото това ще бъде човешкото - включително на големите бозайници във фауната. То ще бъде предизвикано от самите човеци, за разлика от останалите измирания преди това. Човекът е обречен сам да унищожи своя биологичен вид. Рано или късно ще се случи - дали след 1000 години, дали след 10000 години или 100000 години. А дали аз не съм голям оптимист и това няма да стане и по-рано? Какво може да предизвика подобна катастрофа? земърсяване на атмосферата с отровни газове, парниковия ефект, измирането на хранителните култури от жегата, унищожаването на водните запази, замърсяването на океаните, измирането на по-нисшите животни в хранителната верига. Ако ни тресне и някой огромен вулкан, допълнително.

  Айнщайн беше казал, че Третата световна война ще се води с ядрени оръжия, но Четвъртата ще бъде с камъни и копия. И всички тези войни един ден ще се водят не за земи, злато или нефт. Войните ще бъдат за вода и храна. Водата ще стане по-скъпа от златото и нефта взети заедно.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 42. 42 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#26] от "ironhorse":

  След като са глупости, защо София не ползва подпочвените си води, а кара вода чак от Рила ?

 43. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Льольо , с извинение . България по време на соца беше на едно от първите места в света , но по ПРОИЗВОДСТВО и износ на азотни торове .
  —цитат от коментар 35 на papуre


  Все едно чета уводна статия на Работническо дело, пълна с лозунги и лъжи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 44. 44 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#30] от "papуre":

  Нещо не хванах връзката м/у азотните торове и поддържането на снежната покрива?

 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#35] от "papуre":
  "Льольо , с извинение "

  Не се самообиждай. Не си виновен за това , че са те родили такъв.
  Относно българското земеделие, при капитализма България беше един от най-големите производители и износители на плодове и зеленчуци в Европа, а при социализма започнахме да ги внасяме.

 46. 46 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#39] от "log_on":

  Ванга откакто умря, започна още повече да пророкува :)

 47. 47 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Сигурно заради това , че ГМО земезелската продукция , която не изисква обилно торене , се използва за износ , а янките обичат еко продуктите и си ги консумират сами .
  —цитат от коментар 31 на papуre


  Тоест янките торят ЯКО екопродуктите. Откъде ви намират толкова зомбирани?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  До коментар [#41] от "Lou":

  Следващото голямо измиране ще бъде уникално, защото това ще бъде човешкото
  =========
  И ще останат само най адаптираните......
  Индианците в джунглата.....бушмените......маврите ..... циганите .....простите .... неинтегрираните ....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#26] от "ironhorse":Тук не става въпрос за обема на водните запаси, а за тяхното качество в бъдеще. Няма нищо конспиративно в доклада. Целта му е да се вземат превантивни мерки за да не се стига до необратимо положение.
  —цитат от коментар 32 на Момо


  Първо ... съм планинар и скитам лете из планините ... иди и виж в Рила и Пирин над 2500 метра колко вода има ... до хижа Вазов на 2600 метра, наппаво газиш във вода.
  Това идва от влажния топъл въздух идващ от Бяло море, който се сблъсква с върховете на планините и водата кондензира от студената повърхност на плоанините.
  После ... имаме вековни гори.... да, сече се, но имаме.

  Второ ... по занятие трябва да знам къде са подземните водоизточници.
  Под Тракийската низина ива езепо, което е с площ от 5000 кв. км
  Не случайно, Мини Марица изток не копаят въглища под оределена кота. Отдолу е буквално море.
  Същото го има и в Северна България.

  Не е случайно, че Басейнова дирекция Източнобероморски район (Пловдив) от 2015 са забратили сондажи повеме от 20 метра...
  Точно за за запазят водата.
  Обаче, гланоците от Редки метали, не са тампонирали както е биро по проект сондажите за добив на уран в Хасковско, и сега водата Е ОТРОВЕНА от Първомай до Ямбол.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 50. 50 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":
  Пестициди и инсектициди също използват по-малко поради същата причина. Да, продукцията няма традиционните вкус и мирис, но то е защото не са гонили това като стандарт при модифицирането. Напоследък някъде се усещат, че трябва да добавят и това.

 51. 51 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#41] от "Lou":Следващото голямо измиране ще бъде уникално, защото това ще бъде човешкото =========И ще останат само най адаптираните......Индианците в джунглата.....бушмените......маврите ..... циганите .....простите .... неинтегрираните ....
  —цитат от коментар 48 на eti mehter


  Е значи ти ще оцелееш, какво се шашкаш 😄

  Stef
 52. 52 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 442 Весело

  Всеки ден по две плашещи екостатии. Ама идва есента и ще секнат като парите от КТБ!
  —цитат от коментар 40 на lz2  Точно така, докато Вождът ти е край нас, подобни катаклизми не могат да ни сполетят.
  А за парите от КТБ питай трите прасенца...

  Stef
 53. 53 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 442 Весело

  Прокопиеви по цяла вечер плачат за планетата докато броят парите от Сорос.
  —цитат от коментар 11 на voxy  Викаш за една планета не си струва да се плаче, ако баце не помогне като заповяда водата да се изчисти, че качи матрЯла на Бузлуджа и ще излетят с летящата чиния, ако партньорът на белот е сипал гориво де...

  Stef
 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Погледнах картинката относно азотните торове = завода в кой то работех беше най- добрият в Европа = изнасяше 108 продукта за 104 страни ... и демокатите го нарязаха най-напред

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Льольо , с извинение . България по време на соца беше на едно от първите места в света , но по ПРОИЗВОДСТВО и износ на азотни торове .
  —цитат от коментар 35 на papуre


  Четете как сте осакатили българския народ с азотните торове:"Екипът дори дава конкретен пример - всеки надхвърлящ нормата на необходимото килограм от азотен тор на хектар може да увеличи до 19% случаите на ранно спиране на растежа при децата и да намали с 2% доходите им, когато пораснат, в сравнение с местата, където хората не са изложени на подобно въздействие."

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 56. 56 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Освен жадни ще сме и бедни, а и болни (най-лошото от 3те).

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 57. 57 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Значи проблема не бил в безконтролното увеличаване на населението. Малко правилни политики и може и 20 млрд да стане. Може и повече.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 58. 58 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#54] от "dark'star":

  Дрън, дрън. И кой беше уникалния ултра-мега-супер завод? Антиката в Ст. Загора ли?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 59. 59 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#55] от "Корки":

  А каква е причинно-следствената връзка ще премълчим. Не защото не я открихме, а ей така.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 60. 60 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  По времето на Костов нямаше такива изследвания. Помня долното течение на Искър имаше само 3-4 вида риба, а Вит смърдеше от километър на тиня.
  Тези спомени няма как да се изтрият никога, НИКОГА.

 61. 61 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#29] от "Суджук Герберите":

  В кои държави?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 62. 62 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Най добре са индусите, в Ганг хем се къпят, хем водата пият, хем мъртъвците си погребват, барабар с мъртвите животни.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 63. 63 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":

  Защото ги продава на Европа и света!

  Малинчо
 64. 64 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 442 Весело

  Най добре са индусите, в Ганг хем се къпят, хем водата пият, хем мъртъвците си погребват, барабар с мъртвите животни.
  —цитат от коментар 62 на proventuss


  Тея са имунизирани срещу смъртта вече!

  Stef
 65. 65 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Удри дедо Тръмпи

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 66. 66 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  А каква е причинно-следствената връзка ще премълчим. Не защото не я открихме, а ей така.
  —цитат от коментар 59 на Цецо


  Чиста статистика човече. С изкуственият интелект подобни взаимовръзки излизат наяве.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 67. 67 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#54] от "dark'star":Дрън, дрън. И кой беше уникалния ултра-мега-супер завод? Антиката в Ст. Загора ли?
  —цитат от коментар 58 на Цецо


  Тези цехове които аз съм пускал все още работят ... като частни фирми, явно "антиката" е била жизнеспособна, а вандалите я нарязаха садистично за да ни оставят без работа ... съд на площада няма да им се размине .... помним и чакаме възмездие

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 68. 68 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1115 Разстроено

  До коментар [#45] от "tacheaux":

  Ташакозо, лъжеш като брадат ром! Играта беше много проста - докато имаше ТКЗС и АПК - се залагаше на крупно производство на бахчеви култури. Поради това имаше и за износ - както сурова, така и преработена продукция. Веднага след Костовите подрисъци по целия комплекс от структурите на земеделското производство (включително и водните ресурси) настъпи мор. Стигнахме до там да внасяме чесън, а доматите и пипера бяха с твърдостта на алабаш! Днес си купих македонска лютеница и полска капия в буркан, често купувам и унгарски гювеч! А български преработки няма - с изключение на овче и краве сирене! Турците, дето уж нямат води, продават в Щатите сладка и конфитюри, та и "лукум" (така го пишат с кирилица) и сушени плодове, ние нищо. Та престани да дрънкаш!

  Малинчо
 69. 69 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1115 Весело

  Русия, Щатите, Канада и няколко от северните европески страни вода ще имат. Докато не дойдат жадните африканци, азиати и южноевропейци да я изпият!

  Малинчо
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#68] от "Малинчо Паков":
  Верно много зеленчук се произвеждаше през соца, ама всичко отиваше в СССРето без пари сурово и преработено.
  С една целувка уста в уста правешкия каскет успя да вдигне цената на доматито с 20% ама това беше нищо.
  Известното фото и спомените на Чакъров.


 72. 72 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Иначе това с доклада по вадата на Световната Банка е игра с числа да се крънкат кинти за светлото бъдеще.
  Едно към едно прелюдия към "Световното Правителство" което ще знае кое е добро и кое лошо за всеки индивид на планетата и има решение на всеки проблем само да се намери начин как да накарат масите да платят, без да се бунтуват.
  "Мисли глобално, действай локално." Сещате ли се на кой беше този слоган?

 73. 73 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":
  Аха. А е много умно всяко плакнене, дето е литри вода, да е със скъпо пречистена питейна вода?А в същото време дъждовната вода отива ей така в канала? Е, всеки с неговите си разбирания за умно и глупаво.

  Мърфи е оптимист!
 74. 74 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#38] от "papуre":
  Хайде де! Я помисли за малко колко средства отиват, за да се пречисти вода и да се направи с качество за пиене? И колко вода изпиваш ти, а колко изливаш ей така в тоалетната? И от какъв зор трябва да е с качества на питейна? И колко дъждовна вода изтича вй така в канала? А и колко се излива от пералнята и миенето на съдове? Всеки път, когато пусна кранчето и шурне водата в тоалетната чиния, се питам защо това точно трябва да е питейна вода?

  Мърфи е оптимист!
 75. 75 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":

  Скоро гледах как един завод на ФВ ползва дъждовна вода за охлаждане на различните видове роботи, които заваряват, боядисват и т.н., също и за битови нужди като тоалетни и поливане. Покривите са като басейни, водата се събира в резервуари, филтрира се и се праща по предназначение, ако се загрява минава през охладител и наново. Затворен цикъл. Няколко големи стадиона в Англия ползват подобен начин, мисля Олд Трафорд и Уембли.

 76. 76 Профил на yardadin
  yardadin
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#49] от "ironhorse":
  Моля за източник на информацията за забраната за прокарване на >20м сондажи от Източнобеломорска басейнова дирекция. Темата е сериозна и ми е интересно да прочета нещо.

 77. 77 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Това за България ми е много странно, посочете ми един декар в някое село (конкретизирам Югоизточна България от където имам наблюдения) и почти съм сигурен че ще се намери точка където има подпочвена вода ( може и сонда до 40 - 50 м, но има ).

 78. 78 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Тука някой е боядисвал като дете с боичките. Анлия в червено? Вярно че не текат бурни реки, ама не може да са в червено. 30 градуса не са виждали на термометъра и през 3 дена вали, ония ги обядисал в червено, айде няма нужда.

 79. 79 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 605 Весело

  Всеки път, когато пусна кранчето и шурне водата в тоалетната чиния, се питам защо това точно трябва да е питейна вода?
  —цитат от коментар 74 на султана глаушева


  Ами ти каква вода искаш да ти пуснем в тоалетната? Морска? Можем единствено тая от тоалетната да ти я върнем обратно да 5 пускаш 5 пъти докато в някои момент не се откажеш, понеже ако си далеко от морето, друг вариант няма.

 80. 80 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Тика един друг източник, за съжаление и там нашата странае в червено.
  http://www.thetower.org/wp-content/uploads/2015/09/Global-Water-Picture.jpg

 81. 81 Профил на music_joker
  music_joker
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Доклада е със стряскащо звучене, но звучи и все едно крадецът вика дръжте крадецът. Световната банка е един от основните играчи в икономическата сиситема в която живее цялата Планета. Сега са се сетили публично да дават анализи които на тях най-вече вероятно са им известни от доста време насам.

 82. 82 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#79] от "deutschland":
  Дъждовна примерно. Дето заминава бадява в канала, С резервоар на покрива ще тече даже по гравитачен оринцип.

  Мърфи е оптимист!
 83. 83 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Новата дъвка след затоплянето, малцинствата, вкл. сексуалните, бежанците и веганите.

 84. 84 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":

  Защото ГМО растенията имат по-малко нужда от торове и пестициди.

 85. 85 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 697 Неутрално

  В едно село далеч от всякакви заводи моя позната направи изследване на водата от кладеница. По показания на нитрати, замърсяването беше 30 пъти над ПДК!!
  Във водата се оказа че има огромна концентрация на манган, олово и живак.
  Та водата от кладеница не е годна даже за поливане. А сме в центъра на селото а не в горния му край. Това означава че септичните ями и наторяването вече са отровили най горния водоносен слой. Под него има още два, ама с това темпо на замърсяване и те ще бъдат замърсени.

 86. 86 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#77] от "dorn":

  Аз пък се сещам за места където ако ще и 300 метра да копаеш няма да намериш вода. Такъв е целия Врачански балкан. Много на дълбоко е и водата в части от Добруджа.

 87. 87 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Вода на планетата има, но е замърсена,
  от простолюдието с което е населена.

 88. 88 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  Погледнах картинката относно азотните торове = завода в кой то работех беше най- добрият в Европа = изнасяше 108 продукта за 104 страни ... и демокатите го нарязаха най-напред
  —цитат от коментар 54 на dark'star


  Щото не им стигнаха силите да ги боядисат!? Бай Таньо, не помниш ли, че Горби пръв направи газа с долари и уби комунизма?

 89. 89 Профил на smz59503931
  smz59503931
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И пак в основата е потреблението! Вещи, джаджи-еднодневки, планирано-развалящи се вещи точно след края на гаранцията. И нужди - измислени, безкрайни нужди от нови джаджи, които уж ще ни подобрят живота! Ще борим последствията от прахосничеството с потребление на нови джаджи - няколко милиарда електрически коли?! И колко енергия, ресурси и замърсяване ще ни струва това? И все пак има решение и то не е в бизнеса или правителството, а в нас! Простичко е - отказ от излишно потребление. Ние сме на края на веригата - всичко което бълват индустриите накрая се ползва от нас!
  Ама пък тогава за какво ще живеем? Щото май не знаем друг път! Ако имаш само 1 л. вода за какво ще я ползваш? Да пиеш или да забъркаш малко бетон?

 90. 90 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#87] от "Michael Jordan":

  Хей "поете" я се спри
  Нещо май не ти спори
  Щом опитваш замърсена
  Да римуваш с населЕна

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 91. 91 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#54] от "dark'star":

  Глупости.
  След като се разпадна СИВ - нямаше кой да купува продукцията.
  Западът и въобше света си произвеждаше достатъчно. Нямаше нужда и от нас да купува.
  Заводът ФАЛИРА тогава.

 92. 92 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 656 Весело

  До коментар [#54] от "dark'star":
  Кои демократи нарязали завод за азотни торове викаш???
  Хахахахаххх благодаря ти за смешката!
  Уникални сте...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 93. 93 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#76] от "yardadin":

  https://www.google.bg/search?ei=4YleXf7kGoCGk74PrYGSwAI&q=сондаж +до+20+метра+за+запазване+порови+води+кватернер&oq=сондаж+до+20+метра+за+запазване+порови+води+кватернер&gs_l=psy-ab.3...23643.27707..28467...0.2..0.326.3031.0j21j0j1......0....1..gws-wiz.......0i71j33i160.oRpAiAm6jIQ&ved=0ahUKEwi-2ZDbvJbkAhUAw8QBHa2ABCgQ4dUDCAo&uact=5

  и не е само за Източнобеломорски район.
  Кликни на връзките и е видиш

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 94. 94 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  "Скоро гледах как един завод на ФВ ползва дъждовна вода за охлаждане на различните видове роботи, които заваряват, боядисват и т.н."
  До коментар [#75] от "man_un":

  ФВ не е откривател. Промишлена вода ползват всички заводи, вкл. в България. Разбира се Боковите 200 автомобилни завода не ги броим.

 95. 95 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  Е,и Ванга си го беше казала. Всичкото злато ще излезе отгоре,но водата ще се скрие. В буркани вода ще затваряте. По-скъпа от злато ще е.
  —цитат от коментар 39 на log_on


  Водата е във вечен кръговрат. Нито намалява, нито се увеличава. Не може да изчезне, няма де да иде. По-лека е от камъка, но по-тежка от въздуха. Стига с тая Ванга!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK