"Онази паплач в Хонконг" - как гледат в Китай на протестите

"Онази паплач в Хонконг" - как гледат в Китай на протестите

© Associated Press"Какво искат тези хора? Защо просто не работят?" - протестите в Хонконг са непонятни за повечето хора в Китай. Там са убедени, че протестът носи само вреди, и дори сравняват демонстрантите с терористи, разказва "Дойче веле".


Хонконг e голямата икономическа метрополия на юг, а Шанхай - по източното крайбрежие на Китай. Смята се дори за най-значимата в страната. Там живеят над 23 милиона души. Много от гражданите на Шанхай не проявяват никакво разбиране за протестите в Хонконг.


"Какво значи това? Какво искат тези хора? Защо просто не работят и живеят мирно и тихо?" - пита един 30-годишен служител, без да крие недоволството си. Пред журналистите на германската обществена телевизия АРД той казва, че протестът така или иначе няма да доведе до нищо положително.


Страх от насилие
Повечето хора в континенталната част на Китай, изглежда, мислят именно по този начин. Такова впечатление има и журналистът Джози Киан. Според него 90 на сто от хората в континентален Китай са критично настроени към протестите в Хонконг. Самият той живее в Шанхай, работи за международни медии и е винаги добре информиран за онова, което се случва в града. Шанхайците разбират, че в Хонконг става нещо, но може би не знаят какво точно се случва, казва журналистът в разговор с ДВ. По тази причина хората в Шанхай са разгневени и се страхуват да не би да се стигне до насилие в Хонконг.


"Аз подкрепям полицията в Хонконг", казва една жена, която преди четири години е работила във финансовия бранш в Хонконг. Откакто Хонконг се числи към Китай, икономическата ситуация там се била подобрила - благодарение на мощната подкрепа от Пекин. Тя имала лични наблюдения. "Ето защо казвам, че радикалните действия са погрешни", заключава тя.


Журналистът Киан смята, че подобни реакции се дължат на съобщенията в държавните китайски медии. Те информирали за случващото се в Хонконг, но само в духа на официален Пекин.


Държавните медии - единствен източник на информация


"Наречете го както искате: пропаганда или официална медийна кампания, но информациите отразяват само една гледна точка", потвърждава Киан. Държавните медии не информират за това как се е стигнало до протестите, какви са причините, те фокусират вниманието единствено над ескалацията в Хонконг. Централно място в съобщенията неизменно заемат изблиците на насилие. Често от демонстрациите се показват само по няколко кадъра.


Китайците обаче нямат други източници на информация. Ето защо е обяснимо, че мнозина вярват на Пекин и са убедени, че хонконгските демонстранти упражняват насилие, че някои са крайно радикални, а други посягат на обществена собственост и нанасят щети. "Даже когато сравняват демонстрантите с терористи, хората вярват на правителството в Пекин", посочва журналистът.


Такива са повечето реакции на обикновените хора в Шанхай. "Онова, което правят демонстрантите в Хонконг, е грешно", твърди един 70-годишен пенсионер, който казва, че се информирал основно от държавния телевизионен канал CCTV и Китайското национално радио, което също е държавно. Хонконг според него винаги е бил прекрасен град и важен финансов център. "Тази паплач само вилнее, а това не носи нищо добро на града!", казва той за демонстрантите.


Непоколебима съпротива


Демонстрантите в Хонконг не се стряскат от подобни оценки, нито пък от опасността Китай да хвърли срещу тях войски. Те са решени да останат на улицата, макар да не е сигурно дали Хонконг ще запази своя автономен статут и в бъдеще. "Всички ние знаем, че статутът на специален административен район е временен. Но докато той е в сила, смятаме да защитаваме правата си и да покажем на света, че в Хонконг има свобода на мненията, на събиранията и демонстрациите, и това е добре", казва един от протестиращите.


Тази свобода е гарантирана - поне до средата на 2047 година - дотогава според споразумението между Китай и Великобритания капиталистическият ред в бившата британска колония остава. Какво ще се случи с Хонконг след това - не е ясно.


Фотогалерия: Най-масовата демонстрация от протестите в Хонконг >

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Чудя се какъв е смисълът да се пита за мнението на хора, живеещи в авторитарен режим без достъп до достатъчно информация, социални мрежи, и т.н.

  Все едно да питаш по байтошово време народеца ни.

 2. 2 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Все едно слушам руснаците.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 695 Неутрално

  КИТАЙ няма да се церемони много Да се защитава ПЕДОФИЛИ и ПРЕСТЪПНИЦИ от голям КАЛИБЪР не се толерират от КИТАЙ. Там имат железни правила - да се умъртвяват ПРЕСТЪПНИЦИ. Прави впечатление ,че само СУВЕРЕННИТЕ СТРАНИ ИМАТ ПРАВО НА СМЪРТНО НКАЗАНИЕ. Хонконг е специална ЗОНА , но е Китай , и много скоро тази 5 колона на платени ЗАПАДНИ ПРОПАГАНДИСТИ , ще ядат хурката

 4. 4 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  да не се разбуни целия Китай

 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  Лявата либерална западна медия Дойче веле вместо да защити защитниците на демократични права в Хонконг, без срам застава на страната на комунистически Китай, като дава трибуна на представители на тоталитарната страна да говорят срещу демонстрантите в Хонконг.
  Типична проява на западни левичарски медии , които иначе имат претенциите да се представят за либерални и обективни.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10286 Весело

  Китай е майстор във филтрираните и манипулативни послания :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#2] от "nv":

  //Все едно слушам руснаците.//
  -----------------
  +++++++++
  Изпревари ме .....И в двете страни толкова години отрицателен подбор е довело до плоденето на едни дебили!!!

 8. 8 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Ich bin ein Hongkoner!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2748 Весело

  Това е сайта/вестника "Китай-днес". Там е казано всичко. Все едно четете Работническо дело:

  httpswww.kitajdnes.com

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2748 Весело
 11. 11 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Лявата либерална западна медия Дойче веле вместо да защити защитниците на демократични права в Хонконг, без срам застава на страната на комунистически Китай, като дава трибуна на представители на тоталитарната страна да говорят срещу демонстрантите в Хонконг.Типична проява на западни левичарски медии , които иначе имат претенциите да се представят за либерални и обективни.
  —цитат от коментар 5 на tacheaux


  Я пак. Нещо си се объркал - това, че Дойче Веле коментира как китайците гледат на протестите няма нищо общо с даване на трибуна!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 12. 12 Профил на haq53617395
  haq53617395
  Рейтинг: 131 Весело

  До коментар [#7] от "LudLustrator":

  Тук също има доста. не бой са

  Ганя, знаеш какая у меня самая любимая книга болгарская? Бай Ганя - етот Константинов сумел только на 100 страниц описать всю вашу еволюция на всю вашу историю. Шикарный человек. Он жив?
 13. 13 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 471 Неутрално

  И китайците ползват Хилари Клинтън за плашило. Тя била спонсорирала протестиращите в Хонконг! Разпространяваха и фалшиви снимки как протестиращите взимат пари по едно време.

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Като всяка диктатура и китайската има за цел номер едно да промива мозъците на хората. А болшинството хора са лесно поддатливи за мозъчни промивки.

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  Китай е майстор във филтрираните и манипулативни послания :)
  —цитат от коментар 6 на penetrating


  Които с охота се разпространяват в западните левичарски медии, които имат претенцията да се представят за либерални и обективни.

 16. 16 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Може би тези китайци също се страхуват да изкажат мнението си и просто ретранслират официалните мегафони на партията. Когато се разпадна сАвецкият рай видяхме колко мегафона на "официалната" линия останаха, има- няма два- три форумни д*била в този форум!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 17. 17 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3230 Весело

  И китайците ползват Хилари Клинтън за плашило. Тя била спонсорирала протестиращите в Хонконг! Разпространяваха и фалшиви снимки как протестиращите взимат пари по едно време.
  —цитат от коментар 13 на L Glassman


  Раздаваме сладки на поразия, и "здравите сили" в рАсиЮшката са притеснени!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 18. 18 Профил на haq53617395
  haq53617395
  Рейтинг: 131 Весело

  изумительно как хора които са виждали китаец само телевизията обясняват напоително какъв бил Китай и какво мислели хората там. пълна профани. вие сте адски зле дорогие. бай Ганя в действие. всичко зна е той, не му обяснява на него.

  Ганя, знаеш какая у меня самая любимая книга болгарская? Бай Ганя - етот Константинов сумел только на 100 страниц описать всю вашу еволюция на всю вашу историю. Шикарный человек. Он жив?
 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  "Какво значи това? Какво искат тези хора? Защо просто не работят и живеят мирно и тихо?"

  Същата е позицията на преобладаващото мнозинство от коментиращите в Дневник, когато някъде в България има протест.

  Само че у нас е малко по вулгарна.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 20. 20 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1018 Любопитно

  да не се разбуни целия Китай
  —цитат от коментар 4 на edin drug


  Нема се разбуни!
  Явно контролират положението.Ако преценят, че нещата излизат от контрол, Тянанмън ще ни се стори като игра палави дечица!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 21. 21 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1018 Любопитно

  "Какво значи това? Какво искат тези хора? Защо просто не работят и живеят мирно и тихо?"Същата е позицията на преобладаващото мнозинство от коментиращите в Дневник, когато някъде в България има протест.Само че у нас е малко по вулгарна.
  —цитат от коментар 19 на Боян Таксиров


  В България протести!?
  Тука не мое се разбере дали простират,протестират или просто проституират!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 22. 22 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Може би тези китайци също се страхуват да изкажат мнението си и просто ретранслират официалните мегафони на партията. Когато се разпадна сАвецкият рай видяхме колко мегафона на "официалната" линия останаха, има- няма два- три форумни д*била в този форум!
  —цитат от коментар 16 на Realist


  В случая с Китайци и Хонконгци е малко по-сложно. Там има много сериозно разделение. Китайците казват че Хонконгци се мислели за британци и гледали от високо на тях. Хонконгци пък недоволстват, че след присъединяването, нахлуват китайски гастербайтери и превръщат Хонконг в бунище. Повечето китайци (благодарение на умелата пропаганда разбира се), наистина си харесват системата, понеже имало просперитет и сигурност. Постоянно им се показва на запад колко насилие и престъпност има, а там другарят Си ги пази.

 23. 23 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 460 Неутрално

  И в Quora са се развихрили про-китайските профили дори. Протестите били незаконни, неразрешени, на протестиращите им раздавали вода от френското посолство или консулство, запада ги подстрекавал, а те много добре си живеели(какво толкова, че искат да могат законно да ги екстрадират за неща, които про демокрацията са разрешени...) и понеже китайците са много и бичат яко upvotes на тези отговори, ми излизат нагоре във feed-а като препоръчани...

 24. 24 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  Китайските комунисти са способни да заколят кокошката, която снася златни яйца.

 25. 25 Профил на Union Jack 2.0
  Union Jack 2.0
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Оуч, колко са зомбирани китайците в НРК. Е, не ги виня. Когато си изказват мнението ги мачкат с танкове, така че. Но в Хонг-Конг хората са свободни и могат да изкажат мнението си без да бъдат премазани или застреляни, няма кой да ги спре и ще работят когато искат.

  Най-ужасната държава на света е тази, която атакува други, за да може отново да контролира територии, които вече не са нейни. Накратко - Русия.
 26. 26 Профил на wqq07306824
  wqq07306824
  Рейтинг: 302 Весело

  Хем съм любопитен,хем не ми се иска да съм още жив когато дойде китайският "10ти ноември"

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  а колко по лесно беше Китай просто да купи 100 тона соя

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2528 Весело

  Лявата либерална западна медия Дойче веле вместо да защити защитниците на демократични права в Хонконг, без срам застава на страната на комунистически Китай, като дава трибуна на представители на тоталитарната страна да говорят срещу демонстрантите в Хонконг.Типична проява на западни левичарски медии , които иначе имат претенциите да се представят за либерални и обективни.
  —цитат от коментар 5 на tacheaux

  Също и Agence France-Presse... Безсрамници!

  "Пекин потвърди, че е задържал служител на британското консулство в Хонконг"

  21 авг. 2019 | 11:58 https://t.ly/jDbyp

  "Липсващият служител на британското консулство в Хонконг е задържан от китайските власти, потвърдиха от Пекин в сряда, предават AFP и Агенция "Фокус".

  „Лицето, което споменахте, е поставено под стража за 15 дни като наказание от полицията в Шенжен за нарушаване на закона за обществена сигурност", заяви говорителят на Министерството на външните работи на Китай Ген Шуан."

  П.П. Дойче Блее лява медия? Как тогава ни помагаше и просвещаваше по времето на "комунизма"?! 🤪🤭🙄

  (не се чете)
 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  "Хем съм любопитен,хем не ми се иска да съм още жив когато дойде китайският "10ти ноември"

  Хилядолетната история на Китай е пълна с преврати, бунтове и граждански войни.
  И няма вечни династии...

 30. 30 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Не са намерили църква да се кръстят "протестиращите"..Др Си стои на брега на реката и чака...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 31. 31 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1055 Весело

  един бройлер излюпен и израсъл в клетка никога нема да разбере защо и как нормалните кокошки тичат по ливадата...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 32. 32 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  "Шанхайците разбират, че в Хонконг става нещо, но може би не знаят какво точно се случва, казва журналистът в разговор с ДВ."

  --Точно, някой ако не споделя твоите виждания, значи просто е *зле информиран*
  А ако дори след *правилна информация* пак не е съгласен, значи е или психически болен или просто буквално хитлерист.

  *Плурализма* на днешния либералец и неоконец е направо безграничен:))

  Чудя се какъв е смисълът да се пита за мнението на хора, живеещи в авторитарен режим без достъп до достатъчно информация, социални мрежи, и т.н.Все едно да питаш по байтошово време народеца ни.
  —цитат от коментар 1 на гарата


  Айде пак със светогледа от 1992г.

  Колега, всеки скандал и всеки куриоз веднага се разпространява по китайските социални медии. Там всеки има смарт фон прикачен към мрежата.

  Цензурирата в интернета включва:
  1) Порно
  2) Гугъл
  3) Фейсбукове и Твитъри
  4) Определени издания като Ню Йорк Таймс и подобни.

  Ето го пълния списък:
  https://www.saporedicina.com/english/list-of-blocked-websites-in-china/

  Накратко:
  а) В червен Китай си има интернет и собствени еквиваленти на всичко, вкл. Гугъл и социални мрежи. Някои неща се цензурират ако ги публикуват в мрежата, но един на друг да си ги пращат--именно така и се разменя информация там.
  б) Както виждаме от списъка на забранените медии, те са около една стотна от онлайн медиите на английски език. Останалите 90%--чети ако щеш от ушите да ти излезе.

  Също така, напомняме, че най-големия туристичски поток в света е китайци туристи. И те са именно от големите градове дето в статията хората там си казват мнението.
  http://travel168.net/20170203/43145.html
  Т.е. видели са свят хората, може би всяка година виждат свят.

  Не е това допотопния съветски тоталитаризъм дето и границите са затворени, и магазините са празни, и единствената "чужда медия" е тайно да слушаш полузаглушен войс оф америка. Все пак сме 2019г и е време да спре миналото ни от 1983г да оцветява до такава степен оценките на настоящето.

  В Русия положението е същото, дори с по-свободен интернет. Така че истината е наистина това: на селското население в Китай и Русия му е все тая, а градското население много добре знае какво се случва къде и как, и въпреки това избира да не подкрепя "правилните хора", които "обективния външен наблюдател" смята че трябва да бъдат подкрепяни.

  Или признаваме че хората имат нужната информация, и пак решават да имат мнение различно от нашето и това е ОК, или напротив, започваме да обясняваме че щом хем знаят това което знаем ние, хем избират да не мислят като нас, значи са *дефектни* а ние сме *готини*.

  Какво представлява човек който през такъв филтър разглежда света (или си като мен или си дефектен), всеки сам си решава.

 33. 33 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2528 Весело

  Ich bin ein Hongkoner!
  —цитат от коментар 8 на Пешката


  Ама те предпочитали, да са каубои(кравари)...https://t.ly/2EvPN (аблегни на знамената и лозунгите!) 🙄

  (не се чете)
 34. 34 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  "В червен Китай си има интернет и собствени еквиваленти на всичко"

  В червения комунистически Китай не се плащат пенсии.
  Щото ако секи месец се плащат стотици милиони пенсии, червеният комунистически Китай ще фалира след една година.

 35. 35 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Все едно слушам руснаците.
  —цитат от коментар 2 на nv

  До коментар [#2] от "nv"://Все едно слушам руснаците.//-----------------+++++++++ Изпревари ме ..... дебили!!!
  —цитат от коментар 7 на LudLustrator

  Аз не съм видял руснаците да пишат за "онази паплач".
  Но в този форум всекидневно виждамнякакви тролове, на които всяка втора дума им е "мурзилка", "ушанка", "ватенка", "русороби", "дебили".
  Още по-интересно е, че модераторите проявяват странна търпимост към тези коментари.
  Всъщност това за мурзилките бе опорна точка, спусната официално от "Икономедиа" с тази статия:
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2014/04/25/2288038_kakvo_e_murzilka_ili_oshte_vednuj_za_ruskiia_internet/

  Преди това никой не използваше този термин.
  Та какво казахте за "онази паплач"????

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  "Китайците обаче нямат други източници на информация."

  В Китай няма ли интернет?

 37. 37 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Все едно чета "Работническо дело", в което някой комунстически другар е описал младежките хипарски движения в САЩ и определя тогавашните събития като дело на хулигани и нехранимайковци. Изключително комично е да слушаш мнението на някакви хора, облъчени от тежка тоталитарна пропаганда, които нямат никакъв достъп до друга гледна точка, освен официалната партийна. Тези китайци никога не са виждали демокрация, не знаят какво е свобода на словото и са се превърнали в роби на режима. А един роб никога не може да разбере свободата и свободните хора. Робът е лишен от умението да мисли. Робът си иска камшика и господаря.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 38. 38 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2528 Весело

  "Пекин. Демонстрациите и безредиците в Хонконг са предизвикани от чужди сили, обяви министърът на външните работи, член на Държавния съвет на Китайската народна република Уанг Ий, предава ТАСС.

  Той заяви това на среща с министрите на външните работи на Република Корея и Япония.

  "Сегашните развития в Хонконг се дължат на намесата на чуждестранни сили", заяви министърът пред китайски държавни медии.

  "Ситуацията в Хонконг е вътрешен проблем на Китайската народна република (КНР), чуждестранната намеса е изключена. Централното правителство на КНР подкрепя администрацията на Хонконг в правно отношение, а също така изразява подкрепа за суровите и справедливи действия на градската полиция при налагането на закона”, заяви Уанг Ий." https://t.ly/JZB3V

  (не се чете)
 39. 39 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  изумительно как хора които са виждали китаец само телевизията обясняват напоително какъв бил Китай и какво мислели хората там. пълна профани. вие сте адски зле дорогие. бай Ганя в действие. всичко зна е той, не му обяснява на него.
  —цитат от коментар 18 на haq53617395


  От китаец до китаец есть большая разлика. За кои китайци ще си говорим?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 40. 40 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  "Китайците обаче нямат други източници на информация."В Китай няма ли интернет?
  —цитат от коментар 36 на Judjuk


  Тези са много зле!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 41. 41 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3230 Весело

  Ама те предпочитали, да са каубои(кравари).
  —цитат от коментар 33 на Бойчо Огнянов


  Ами, правилно, ти предпочиташ ли да си колхозник при майка ти в Коми и да мааш сърпа и чука? Не разбирам какъв ви е проблема, освен естествено психически, хванала ви е критическата с топли и студени вълни, таГаришч Пуйча.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 42. 42 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  "Сегашните развития в Хонконг се дължат на намесата на чуждестранни сили", заяви министърът пред китайски държавни медии."

  И на тоя министър, чуждестранните сили са му срали в гащите.

 43. 43 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Все едно чета "Работническо дело", в което някой комунстически другар е описал младежките хипарски движения в САЩ и определя тогавашните събития като дело на хулигани и нехранимайковци. Изключително комично е да слушаш мнението на някакви хора, облъчени от тежка тоталитарна пропаганда, които нямат никакъв достъп до друга гледна точка, освен официалната партийна. Тези китайци никога не са виждали демокрация, не знаят какво е свобода на словото и са се превърнали в роби на режима. А един роб никога не може да разбере свободата и свободните хора. Робът е лишен от умението да мисли. Робът си иска камшика и господаря.
  —цитат от коментар 37 на Lou


  В България си имаше хипари и по бай тошово време, какъв Ви е проблемът? Всъщност почти всички българи бяха хипари тогава.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 44. 44 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Комунистите са способни да съсипят всичко. Не случайно хората казват, дайте на комунист Сахара и след една година ще има дефицит на пясък... Няма друга толкова разрушителна сила като комунизма.

 45. 45 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  "Шанхайците разбират, че в Хонконг става нещо, но може би не знаят какво точно се случва, казва журналистът в разговор с ДВ."--Точно, някой ако не споделя твоите виждания, значи просто е *зле информиран*А ако дори след *правилна информация* пак не е съгласен, значи е или психически болен или просто буквално хитлерист.*Плурализма* на днешния либералец и неоконец е направо безграничен:))
  —цитат от коментар 32 на patilanskomeze


  Колко минуса можете да отнесете за логично обяснение на психопатията на съфорумницицте?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 46. 46 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  "В червен Китай си има интернет и собствени еквиваленти на всичко"В червения комунистически Китай не се плащат пенсии.Щото ако секи месец се плащат стотици милиони пенсии, червеният комунистически Китай ще фалира след една година.
  —цитат от коментар 34 на palav_nik


  Колега, първо, принуждавате ме да отбележа че когато при дискусия в която Човек 1 каже "в Китай нямат достъп по информация", и Човек 2 каже "абе имат достъп", се появява Човек 3 и каже "ама нямат пенсии пък"--това е висше ниво аргумент "ама бият негърчета". Това е направо сферично набито негърче във вакум.

  Второ, това с пенсиите е феномен в цяла източна Азия. В Япония и Корея също "нямат пенсии" в нашия смисъл на думата. Интересно дали това ще го обясните с това че са червени боклуци, или че са с милиардно население. Или може би пост-конфуцианските държави не са пост-християнски, и въобще различните култури са различни--всичко е възможно.

  Трето, именно Китай си въвежда "бял" тип пенсии, за разлика от другиет азиатски тигри.
  https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/cn/pdf/en/2019/03/china-pensions-landscape.pdf

 47. 47 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Възмутени трудови колективи от Китай искат най-строги наказания за протестиращите от Хонгконг... Има ли съмнения на коя страна ще застанат форумните "десни консерватори"?!

 48. 48 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1809 Весело

  "Много от гражданите на Шанхай не проявяват никакво разбиране за протестите в Хонконг.......Шанхайците разбират, че в Хонконг става нещо, но може би не знаят какво точно се случва, казва журналистът в разговор с ДВ. По тази причина хората в Шанхай са разгневени"

  Авторите определено не познават китайската специфика.
  Например, че шанхайци и хонгконгци се мразят и изпитват огромна неприязън помежду си.
  Между другото, това не е убягнало от добрия познавач на Изтока Джеймс Клавел.
  Четете книги бе хора!!!

 49. 49 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2528 Весело

  До коментар [#41] от "Realist":

  "Не разбирам какъв ви е проблема, освен естествено психически, хванала ви е критическата с топли и студени вълни, таГаришч Пуйча."

  Аз нямам никакъв проблем- ВИЕ имате...:

  Интересен анализ отпреди дни: "Как „китайската мечта“ измества американската"

  "В продължение на много десетилетия САЩ бяха рекламирани като „страната на неограничените възможности“, в която всяко дете може да стане президент и всеки – в зависимост от способностите и трудолюбието си – да достигне всичко. Това бе част от така нар. „мека сила“, с която през последните два века тази страна привличаше милиони емигранти от целия свят, надяващи се да намерят в нея по-добър живот.

  През последното десетилетие обаче наблюдаваме обратна тенденция – увеличават се желаещите да напуснат САЩ и да отидат някъде другаде, независимо дали в съседните Мексико и Канада, или по-далече. Това става паралелно с възхода на Китай, който се превръща в конкурент на САЩ. Затова и американците водят с него все по-ожесточени войни – търговски, технологични, финансови, кибервойни, информационни войни, хибридни войни и пр. Тръмп иска да намали гигантския търговски дефицит на страната си, но този дефицит непрекъснато се увеличава. Самите американци все по-малко възприемат себе си като живеещи в страна с неограничени възможности, а „американската мечта“ помръква.

  В същото време светът внимателно наблюдава надпреварата на двете най-големи икономики, на двата модела за развитие на човечеството..." https://t.ly/mWYbx

  (не се чете)
 50. 50 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  "Много от гражданите на Шанхай не проявяват никакво разбиране за протестите в Хонконг.......Шанхайците разбират, че в Хонконг става нещо, но може би не знаят какво точно се случва, казва журналистът в разговор с ДВ. По тази причина хората в Шанхай са разгневени"Авторите определено не познават китайската специфика.Например, че шанхайци и хонгконгци се мразят и изпитват огромна неприязън помежду си.Между другото, това не е убягнало от добрия познавач на Изтока Джеймс Клавел.Четете книги бе хора!!!
  —цитат от коментар 48 на Virgin


  Опиумни войни? Цитирам по памет: "Русия иска достъп до топлите морета и проливите, но ние няма да го позволим. " Дж. клавел

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 51. 51 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3230 Весело

  Интересен анализ отпреди дни: "Как „китайската мечта“ измества американската"
  —цитат от коментар 49 на Бойчо Огнянов


  Тъй ли бре, смешник, я да те видим тебе, китайски мечтателю на место, повлечи крак натам, останалите чугуни ще те последват. И да пишеш, ШполЮка!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 52. 52 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  "Много от гражданите на Шанхай не проявяват никакво разбиране за протестите в Хонконг.......Шанхайците разбират, че в Хонконг става нещо, но може би не знаят какво точно се случва, казва журналистът в разговор с ДВ. По тази причина хората в Шанхай са разгневени"Авторите определено не познават китайската специфика.Например, че шанхайци и хонгконгци се мразят и изпитват огромна неприязън помежду си.Между другото, това не е убягнало от добрия познавач на Изтока Джеймс Клавел.Четете книги бе хора!!!
  —цитат от коментар 48 на Virgin


  Другарке, голяма познавачка сте на китайската специфика, все едно да кажете, софиянци и пловдивчани се мразят и изпитват неприязън едни към други... За подобни глупости не е било нужно да четете толкова много.

 53. 53 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1475 Весело

  В България си имаше хипари и по бай тошово време, какъв Ви е проблемът? Всъщност почти всички българи бяха хипари тогава.
  —цитат от коментар 43 на Trolling Stones


  Къде това по Бай тошово? Къде точно са се намирали тези хипари? В полицейското управление или в ТВУ-то? Колко хипарски фестивала е имало в България по това време, че нещо не ги даваха по телевизията?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 54. 54 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#51:"Realist"][/quote]

  Китайците са били в САЩ(Америка) преди Вас и много преди европейците, и даже имат поговорка: Ако искате да разберете какво е там питайте тези, които се връщат.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 55. 55 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  [quote#51:"Realist"]
  —цитат от коментар 54 на Trolling Stones
  Китайците са били в САЩ(Америка) преди Вас и много преди европейците, и даже имат поговорка: Ако искате да разберете какво е там питайте тези, които се връщат.[/quote]

  Голямо откритие направи...

 56. 56 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#55:"bez_ime2"][/quote]

  Не съм претендирал за откритие, само леко осветлявам хора, които си мислят, че са открили Америка.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 57. 57 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2528 Весело

  До коментар [#41] от "Realist":

  П.П. Айде: Чемодан, вокзал...

  "Повече хора се местят от САЩ в Мексико, отколкото обратното" https://t.ly/Bd697

  "Рекорден брой американци искат да напуснат САЩ - и Канада е най-добрият избор: анкета" https://t.ly/Wjvxv

  Даже има упътване, за клетите кравари: "В Мексико живеят 1,5 милиона американци- ето 8 неща, които американците биха искали да знаят, преди да се преместят" https://t.ly/zd8qj

  (не се чете)
 58. 58 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 935 Неутрално
 59. 59 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#1] от "гарата":

  Е кого да питат, теб ли?

 60. 60 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#53:"Lou"][/quote]

  Ален Мак какво е? фестивал на.................

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 61. 61 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3230 Весело

  До коментар [#57] от "Бойчо Огнянов":

  Американците се местят където поискат, аре ти, там накъдето те тегли сърцето!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 62. 62 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#41] от "Realist":"Не разбирам какъв ви е проблема, освен естествено психически, хванала ви е критическата с топли и студени вълни, таГаришч Пуйча."Аз нямам никакъв проблем- ВИЕ имате...:Интересен анализ отпреди дни: "Как „китайската мечта“ измества американската" "В продължение на много десетилетия САЩ бяха рекламирани като „страната на неограничените възможности“, в която всяко дете може да стане президент и всеки – в зависимост от способностите и трудолюбието си – да достигне всичко. Това бе част от така нар. „мека сила“, с която през последните два века тази страна привличаше милиони емигранти от целия свят, надяващи се да намерят в нея по-добър живот.През последното десетилетие обаче наблюдаваме обратна тенденция – увеличават се желаещите да напуснат САЩ и да отидат някъде другаде, независимо дали в съседните Мексико и Канада, или по-далече. Това става паралелно с възхода на Китай, който се превръща в конкурент на САЩ. Затова и американците водят с него все по-ожесточени войни – търговски, технологични, финансови, кибервойни, информационни войни, хибридни войни и пр. Тръмп иска да намали гигантския търговски дефицит на страната си, но този дефицит непрекъснато се увеличава. Самите американци все по-малко възприемат себе си като живеещи в страна с неограничени възможности, а „американската мечта“ помръква.В същото време светът внимателно наблюдава надпреварата на двете най-големи икономики, на двата модела за развитие на човечеството..." https://t.ly/mWYbx
  —цитат от коментар 49 на Бойчо Огнянов


  Кои са двете "най-големи" икономики и "двата модела на развитие" бе, неграмотник? Където има частна собственост и върховенство на закона, има развитие, където има общонародна собственост и комунистическа идеология, има упадък. Нещата са прости, ама не са за прости хора...

 63. 63 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  [quote#55:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 56 на Trolling Stones
  Не съм претендирал за откритие, само леко осветлявам хора, които си мислят, че са открили Америка.[/quote]

  Всички претендират, че са открили Америка, и какво от това? Какво значение има, кой е открил Америка?

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3417 Весело

  До коментар [#46] от "patilanskomeze":

  Коуега, принуждавате ме да отбележа, че в китайските сайтове и социални мрежи мое да се регистрирате и чатите само с трите си истински имена. И тежко и горко ви, ако се осмелите нещо да пишете срещу управлението на непогрешимата ККП и нейният велик кормчия...

 66. 66 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  [quote#62:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 64 на Trolling Stones
  Определено не са за прости хора като Вас.[/quote]

  Не може всички да са сложни като теб, другарю откривател...

 67. 67 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#46] от "patilanskomeze":Коуега, принуждавате ме да отбележа, че в китайските сайтове и социални мрежи мое да се регистрирате и чатите само с трите си истински имена. И тежко и горко ви, ако се осмелите нещо да пишете срещу управлението на непогрешимата ККП и нейният велик кормчия...
  —цитат от коментар 65 на palav_nik


  Само предполагам, че го знаете от личен опит?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 68. 68 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Гледат на протестиращите граждани, както гледат всички азиатски комуноидни сатрапи0като на паплач или като на мишени!!!

 69. 69 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  [quote#67:"Trolling Stones"][/quote]

  Хората доста неща знаят, другарю откривател... Не е нужно да ходиш на Луната, за да знаеш, че там няма живот.

 70. 70 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#63:"bez_ime2"][/quote]

  Я ман, вземете се малко в ръце с негъвкавата си чугунено дясна идеология. Както виждате има и други начини.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 71. 71 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#67:"Trolling Stones"]
  —цитат от коментар 69 на bez_ime2
  Хората доста неща знаят, другарю откривател... Не е нужно да ходиш на Луната, за да знаеш, че там няма живот.[/quote]

  Има, ходил съм.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 72. 72 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  [quote#63:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 70 на Trolling Stones
  Я ман, вземете се малко в ръце с негъвкавата си чугунено дясна идеология. Както виждате има и други начини.[/quote]

  Така ли бе, другарю, какви са тези други начини? Да не сте изобретили дървено желязо?

 73. 73 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#67:"Trolling Stones"]
  —цитат от коментар 69 на bez_ime2
  Хората доста неща знаят, другарю откривател... Не е нужно да ходиш на Луната, за да знаеш, че там няма живот.[/quote]

  Изглежда, че някой друг не е ходил? :):):)

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 74. 74 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  [quote#71:"Trolling Stones"][/quote]

  Да, да..., вие, другарите, къде ли не сте ходили?! Лошто е, че където отидете, и трева не никне...

 75. 75 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#72:"bez_ime2"][/quote]

  Не, открихме смехотворната икона!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 76. 76 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  [quote#73:"Trolling Stones"][/quote]

  Не знам за други, ама за другари-откриватели като теб, съм сигурен...

 77. 77 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#73:"Trolling Stones"]
  —цитат от коментар 76 на bez_ime2
  Не знам за други, ама за другари-откриватели като теб, съм сигурен...[/quote]

  За какво сте сигурен?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 78. 78 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  [quote#72:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 75 на Trolling Stones
  Не, открихме смехотворната икона![/quote]

  Знам, намира се в Кремъл..., родните русияни и се кланят ежедневно. Браво, другарю-откривател, молодец!

 79. 79 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3230 Весело

  Има, ходил съм.
  —цитат от коментар 71 на Trolling Stones


  Ходил си при лунатиците в Карлуково!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 80. 80 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#71:"Trolling Stones"]
  —цитат от коментар 74 на bez_ime2
  Да, да..., вие, другарите, къде ли не сте ходили?! Лошто е, че където отидете, и трева не никне...[/quote]

  Къде е това: Египет , напуснат от 12 племена и други пустини обитавани от все същите племена напуснали Египет! Ние знаем товариш, не ни занимавайте с мизерията си!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 81. 81 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#73:"Trolling Stones"]
  —цитат от коментар 76 на bez_ime2
  Не знам за други, ама за другари-откриватели като теб, съм сигурен...[/quote]

  На Луната има живот, но вие не го разбирате, ако въобще сте били там! Дразни ли Ви това?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 82. 82 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  [quote#80:"Trolling Stones"][/quote]

  Всезнайковци сте вие, другарите-откриватели, кога успяхте и Египет да откриете...

 83. 83 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  [quote#81:"Trolling Stones"][/quote]

  Ама не се и съмнявам бе другарю-откривател, сигурно и комунизма са построили вече?!

 84. 84 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  [quote#79:"Realist"][/quote]

  :)
  Къде мислиш, че ги намира Кутев?

 85. 85 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#80:"Trolling Stones"]
  —цитат от коментар 82 на bez_ime2
  Всезнайковци сте вие, другарите-откриватели, кога успяхте и Египет да откриете...[/quote]

  Какво е това Египет?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 86. 86 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3417 Весело

  "Само предполагам, че го знаете от личен опит?"

  Ми пробвайте да се регистрирате в некой китайски сайт като Trolling Stones

 87. 87 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#81:"Trolling Stones"]
  —цитат от коментар 83 на bez_ime2
  Ама не се и съмнявам бе другарю-откривател, сигурно и комунизма са построили вече?![/quote]

  Сега строят Левски, отказаха се от комунизма, защото не бил левскарски!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 88. 88 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  [quote#85:"Trolling Stones"][/quote]

  Не знам, мислех, че Вие сте го открили, другарю...

 89. 89 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#80:"Trolling Stones"]
  —цитат от коментар 82 на bez_ime2
  Всезнайковци сте вие, другарите-откриватели, кога успяхте и Египет да откриете...[/quote]

  Ние нищо не знаем, но още по-малко ни пука!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 90. 90 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#85:"Trolling Stones"]
  —цитат от коментар 88 на bez_ime2
  Не знам, мислех, че Вие сте го открили, другарю...[/quote]

  Как стигнахте до това безумие, и как можем да Ви помогнем?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 91. 91 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2528 Любопитно

  И преди поствах, за последиците. Кой каквото си направи...: "Дните на Хонконг като световен финансов център, могат да бъдат преброени - Джим Роджърс" https://on.rt.com/a09d

  (не се чете)
 92. 92 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  "Само предполагам, че го знаете от личен опит?"Ми пробвайте да се регистрирате в некой китайски сайт като Trolling Stones
  —цитат от коментар 86 на palav_nik


  Защо да влизам в подобни схеми?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 93. 93 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1475 Весело

  Някои тролове във форума добре захлебиха в тази тема. Особено онзи другар, който с убеденост твърди, че в Китай имало свободен интернет и много източници на информация, пък в България през комунизма имало свободни хипарски движения и фестивали. Явно в паралелни вселени сме живели. Но той може да каже, че и марсианци са се разхождали по Витошка, облечени в къси гащи и бейзболни шапки. Щом е ходил на луната и е виждал живота там, значи е видял и марсианците, и софийските хипари, пък и в китайския интернет е сърфирал. Явно колегата трол много е чел "Барон фон Мюнхаузен".

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 94. 94 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2528 Весело

  Как вика Хайванеца?: Ха- хааааа...

  „Цветната революция“ се прибира у дома? Демократите се насочват към Тръмп с тактика за промяна на режима"

  "Конгресменката Илхан Омар призова американците да „върнат демокрацията си“, като подражават на хонконгските протести, е само последният епизод в слайда на демократите към тактиката на „цветната революция“, за да получат властта, загубена в урната." https://on.rt.com/a086

  (не се чете)
 95. 95 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2528 Весело

  До коментар [#62] от "bez_ime2":

  Хаха, кинезите ви направиха показно. И продължават...

  (не се чете)
 96. 96 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Защо ги пишете тези памфлети да представяте Китай като средновековна държава. Че и достъп до информация им бил отрязан...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 97. 97 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3230 Весело

  Хаха, кинезите ви направиха показно. И продължават...
  —цитат от коментар 95 на Бойчо Огнянов


  Ама, нещо от Хонг Конг не ви харесват "показното" чугун? И продължават!

  Не знам защо всички форумни чугуни не се преместите в показният китайски рай. Живота е един, мазен каскет, не си го губи да се правиш на нищожество с дребнобуржоазни предразсъдъци.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 98. 98 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3538 Весело

  До коментар [#31] от "tucker case":

  обаче същия бройлер осемени демокрация която ви роди. уникално автентични дори и в опитите за метафора

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 99. 99 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 613 Неутрално

  "Китайците обаче нямат други източници на информация."В Китай няма ли интернет?
  —цитат от коментар 36 на Judjuk


  Имат си собствен - контролиран, ограничен и цензуриран. Миналата година бях една седмица в Шанхай и още с с регистрацията си в хотела разбрах, че няма да имам нормален интернет. Даже изпратиха някакво китайче в стаята ми да инсталира на моя смарт фон тяхната си версия. Сакън, без тия номера си казах. Просто си използвах мойта дейта на гугъл пиксела ми, за което мобил компанията ми в Америка ме чаржва 10 долара на ден, ама поне китайците не ми бъгнаха телефона.
  Хотелът петзвезден, ама още преди да замина за Китай моите колеги ме предупредиха, че петзвездните хотели в Китай не са това, което ние сме свикнали да признаваме като петзвезден хотел. И се оказаха прави. Още първата вечер изгърмя ел. инсталацията при пуснат само един телевизор и една тяхна кафеварка. Отне им 3 часа да оправят положението. На всичко отгоре китайците не са свикнали да уважават желанието за уединение на гостите на хотела и нахълтваха по всяко време в стаите, за да чистят и сменят чаршафи. Дори, когато си сложил знак на вратата да не те безпокоят, пак си влизаха. Лудост китайска някаква. В Шанхай видях най-голямата беднотия, която съм виждал по света. Центърът на града лъщи и свети отвсякъде, но само като пресечеш улицата с последните небостъргачи и мръсотията и вонята започва. Цели квартали са без канализация и китайците се къпят с кофи и легени направо пред бараките си, а водата се стича по улеи като в средновековието. Изхвърлят се развалени храни отново направо в улеите от двете страни на тесните улици. Вонята е направо неописуема. И в Америка съм разбрал, че китайците по начало са вехтошари, но това което видях в Шанхай ме шашна. В по-новите квартали с блокове, от терасите и прозорците стърчат купища потрошени мебели и железа, непрекъснато виждах хора на колелета и мотопеди накачурени с вехтории и боклуци. Иначе магистралите им са в перфектно състояние, същото и с жп транспорта. Един огромен проблем, поне за мен беше, че много малка част от китайците говорят английски - не дай си боже да се загубиш. Затова винаги си носих визитната картичка на хотела и една малка карта с разположението на хотела.

 100. 100 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3538 Весело

  До коментар [#97] от "Realist":

  защото за щастие вас ви преместиха и вече никого не можете да разселвате.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK