"Онази паплач в Хонконг" - как гледат в Китай на протестите

"Онази паплач в Хонконг" - как гледат в Китай на протестите

© Associated Press"Какво искат тези хора? Защо просто не работят?" - протестите в Хонконг са непонятни за повечето хора в Китай. Там са убедени, че протестът носи само вреди, и дори сравняват демонстрантите с терористи, разказва "Дойче веле".


Хонконг e голямата икономическа метрополия на юг, а Шанхай - по източното крайбрежие на Китай. Смята се дори за най-значимата в страната. Там живеят над 23 милиона души. Много от гражданите на Шанхай не проявяват никакво разбиране за протестите в Хонконг.


"Какво значи това? Какво искат тези хора? Защо просто не работят и живеят мирно и тихо?" - пита един 30-годишен служител, без да крие недоволството си. Пред журналистите на германската обществена телевизия АРД той казва, че протестът така или иначе няма да доведе до нищо положително.


Страх от насилие
Повечето хора в континенталната част на Китай, изглежда, мислят именно по този начин. Такова впечатление има и журналистът Джози Киан. Според него 90 на сто от хората в континентален Китай са критично настроени към протестите в Хонконг. Самият той живее в Шанхай, работи за международни медии и е винаги добре информиран за онова, което се случва в града. Шанхайците разбират, че в Хонконг става нещо, но може би не знаят какво точно се случва, казва журналистът в разговор с ДВ. По тази причина хората в Шанхай са разгневени и се страхуват да не би да се стигне до насилие в Хонконг.


"Аз подкрепям полицията в Хонконг", казва една жена, която преди четири години е работила във финансовия бранш в Хонконг. Откакто Хонконг се числи към Китай, икономическата ситуация там се била подобрила - благодарение на мощната подкрепа от Пекин. Тя имала лични наблюдения. "Ето защо казвам, че радикалните действия са погрешни", заключава тя.


Журналистът Киан смята, че подобни реакции се дължат на съобщенията в държавните китайски медии. Те информирали за случващото се в Хонконг, но само в духа на официален Пекин.


Държавните медии - единствен източник на информация


"Наречете го както искате: пропаганда или официална медийна кампания, но информациите отразяват само една гледна точка", потвърждава Киан. Държавните медии не информират за това как се е стигнало до протестите, какви са причините, те фокусират вниманието единствено над ескалацията в Хонконг. Централно място в съобщенията неизменно заемат изблиците на насилие. Често от демонстрациите се показват само по няколко кадъра.


Китайците обаче нямат други източници на информация. Ето защо е обяснимо, че мнозина вярват на Пекин и са убедени, че хонконгските демонстранти упражняват насилие, че някои са крайно радикални, а други посягат на обществена собственост и нанасят щети. "Даже когато сравняват демонстрантите с терористи, хората вярват на правителството в Пекин", посочва журналистът.


Такива са повечето реакции на обикновените хора в Шанхай. "Онова, което правят демонстрантите в Хонконг, е грешно", твърди един 70-годишен пенсионер, който казва, че се информирал основно от държавния телевизионен канал CCTV и Китайското национално радио, което също е държавно. Хонконг според него винаги е бил прекрасен град и важен финансов център. "Тази паплач само вилнее, а това не носи нищо добро на града!", казва той за демонстрантите.


Непоколебима съпротива


Демонстрантите в Хонконг не се стряскат от подобни оценки, нито пък от опасността Китай да хвърли срещу тях войски. Те са решени да останат на улицата, макар да не е сигурно дали Хонконг ще запази своя автономен статут и в бъдеще. "Всички ние знаем, че статутът на специален административен район е временен. Но докато той е в сила, смятаме да защитаваме правата си и да покажем на света, че в Хонконг има свобода на мненията, на събиранията и демонстрациите, и това е добре", казва един от протестиращите.


Тази свобода е гарантирана - поне до средата на 2047 година - дотогава според споразумението между Китай и Великобритания капиталистическият ред в бившата британска колония остава. Какво ще се случи с Хонконг след това - не е ясно.


Фотогалерия: Най-масовата демонстрация от протестите в Хонконг >

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK