Университетски такси в германска провинция тревожат чуждите студенти

Университетски такси в германска провинция тревожат чуждите студенти

© Associated PressПо-високите разходи за живот и записване в някои университети тревожат чуждите студенти в Германия, която иначе често избират за следването си. Достъпното образование за всички винаги е било гордост за страната, но напоследък изследванията, които утвърждават мястото ѝ като най-популярна страна за студенти извън англоговорещия свят почиват на данни отпреди 2016 г.


Това е моментът, в който една германска провинция въведе такси за записване за хора извън ЕС. Възгледите на много студенти за германското образование сега може да се променят - особено на тези от развиващия се свят, пише "Дойче веле".


Германските провинции имат право да определят сами университетските си такси. От тях в момента само един е въвел такса за студенти извън ЕС (бежанците не попадат в обхвата ѝ) - Баден-Вюртемберг. От октомври 2017 г. насетне те трябва да плащат 1500 евро на семестър. В резултат 7 университета в региона загубиха една трета от международните си студенти.


По-малко африканци и азиатци
С близо 20% са спаднали записванията от нови студенти извън ЕС в Баден-Вюртемберг според регионалната обществена медия WDR. В Технологичния институт на Карлсруе преди въвеждането е имало 150 нови студенти от Африка. Година по-късно те са само 22-ма. Това не е валидно за всички университети - този във Фрайбург е отбелязал увеличение със 112 души на студентите извън ЕС, откакто се повишиха таксите и очаква прирастът да остане "постоянен".


Сега и други провинции обмислят подобна стъпка. Според служителя за комуникациите от университета в Кьолн "високите цени ще доведат, разбира се, до по-слабо търсене", но ако се говори за студенти от развиващи се страни, трябва да се има предвид, че "тези студенти изобщо не са бедните, а идват от средната или висшата гласа". Според нея, ако студентите могат да "овладеят бариерата за влизане в Германия", могат да направят това и с таксите за записване.


Проблем за глобалния юг


За африканците и азиатците големият проблем не е расизмът, не е и езикът - такива са ежедневните разходи и тези за университет. Разнообразието в университетита в Бон например може да намалее, тъй като увеличената такса "може да свали броя на чуждестранните студенти", казва етиопецът Дередже Тамиру Демие, чиято следдипломна квалификация е именно там.


Друг голям проблем са блокираните 8640 долара, които международните студенти трябва да имат в картата си всяка година до края на образоването си, за да имат право на разрешително за пребиваване. Все пак мнозина гледат отвъд разходите. Според индийката Према, която учи магистратура в Германия, студентите имат предвид, че много Нобелови лауреати са от страната, а качеството на образованието е отлично. Амбика от Непал обаче никога не би "мислила да учи в Германия, ако е трябвало да се издържа сама."


Според икономиста от Гана Елвис Корку Авеньо, изследовател в Оксфордския университет, "въвеждането на студентски такси прави Германия по-малко привлекателно място за африкански студенти, особено ако се погледне през призмата на "приобщаването"." Той смята, че таксите може да навредят на позицията на Германия в глобалната икономика като "страна на многообразието с приобщаващ образователен сектор".

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Сега остава някой да обвини германците, че не обучават безплатно кьораво и сакато...

 2. 2 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Нацисти!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 3. 3 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1290 Весело

  От октомври 2017 г. насетне те трябва да плащат 1500 евро" Е не! Това вече е възмутително! Ако Меркел продължава с този геноцид, ще пратя чаавето да учи в Челябинск....

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11778 Неутрално

  "...по-малко привлекателно място за африкански студенти, особено ако се погледне през призмата на "приобщаването"..."
  А не през призмата на знанието?
  Тази "призма" ми напомня една докторантка в Англия, на която и пречеше, че има твърде много бели хора в Англия , успокоявайки се, че все пак това е решим проблем. Явно Германия не иска да го решава.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3187 Неутрално

  Ами няма друг начин да се отстрани боклука. Слагаш високи такси и после даваш стипендии на тези, които са талантливи, но нямат пари. Стипендиите финансираш с таксите на тези, които имат пари да платят.

 6. 6 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3187 Неутрално

  "...по-малко привлекателно място за африкански студенти, особено ако се погледне през призмата на "приобщаването"..."А не през призмата на знанието?Тази "призма" ми напомня една докторантка в Англия, на която и пречеше, че има твърде много бели хора в Англия , успокоявайки се, че все пак това е решим проблем. Явно Германия не иска да го решава.
  —цитат от коментар 4 на penetrating


  Четете вечната книга -- Black Mischief от Ивлин Уо. Там главният герой е африкански принц, завършил Оксфорд. Ще разпознаете и некои черти на нашата мила родна страна.

 7. 7 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2282 Любопитно

  От октомври 2017 г. насетне те трябва да плащат 1500 евро" Е не! Това вече е възмутително! Ако Меркел продължава с този геноцид, ще пратя чаавето да учи в Челябинск....
  —цитат от коментар 3 на 1_april


  И това е добър избор! Ядрена химия ли ще го даваш?

  В Русия съм! В Русия съм!
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  И кво за бежанците все още ще е безплатно. Ама те па не искат да учат. :)

 9. 9 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#5] от "zyb18561487":

  Е да ама кой ще дава стипендии на чужденци, които няма после да ползва като работна ръка! А пък намаляването на негрите и мюсюлманите е добро за всяка европейска страна! Ако няма негри и цигани, тогава няма и расизъм!, който се подклажда от привилегиите на тези хора!

 10. 10 Профил на Rauchmann
  Rauchmann
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#5] от "zyb18561487":Е да ама кой ще дава стипендии на чужденци, които няма после да ползва като работна ръка! А пък намаляването на негрите и мюсюлманите е добро за всяка европейска страна! Ако няма негри и цигани, тогава няма и расизъм!, който се подклажда от привилегиите на тези хора!
  —цитат от коментар 9 на himler


  Първо ти е сбъркан мирогледа. Второ - бъркаш, ако си мислиш, че чуждестранните студенти в Германия са само от Африка. Броят на азиатците е десеторно по-голям.

  http://rodenivbg.com
 11. 11 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Уважаеми студенти, сиренето е с пари!

 12. 12 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3610 Неутрално

  До коментар [#11] от "areta":
  Така ли? Ти ли го реши току-що? И точно за студентите? Всяка страна печели от младото образовано население. От чуждестранното в това число. И от тези, които се връщат в страните си. Това е утрешния елит на нацията и той става проводник на немската култура и немския език. Най-добрите посланици! Ама това с бакалски сметки НЕ става!

  Мърфи е оптимист!
 13. 13 Профил на Кана Ювиги
  Кана Ювиги
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Големи расисти станаха немците!

  Искат да спират социалните помощи на 7членните емигрантски семейства с български документи.
  Сега пък искат да спират и социалните цени на университетите!

  Квоти трябват! А за черните "дередже-та" трябва преференции с по-ниско заплащане, защото са по-бедни и нямат възможности, като белия немски студент.

 14. 14 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#12] от "султана глаушева":

  напротив . студенциата е измет .

 15. 15 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#11] от "areta":

  и що да са оважаеми? мацка, оважението е като секса - дава се по заслуги , финансуви или други...

 16. 16 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Така направиха и в Англия за студентите от ЕС и ок-При Камерон дигнаха таксите от1500 паунда на 9000 за всички и много потенциални чуждестранни студенти решиха да научат немски, защото за 4 години това са 36 хил паунда или около 45 хил евро по тогавашния курс. Така правителството си спести доста пари и доста хора от нисшите класи останаха без евтино висше образование. А в същото време дигнаха стипендиите и облекчиха студентското кредетиране....

  Я не люблю, когда мне врут, Но от правды я тоже устал, Я пытался найти приют, Говорят, что плохо искал. И я не знаю, каков процент Сумасшедших на данный час, Но, если верить глазам и ушам - Больше в несколько раз...
 17. 17 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иосиф Давыдович":

  а твоите каде са зъвършили висшо и колко платиха? или на средно устанаха ?

 18. 18 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  До коментар [#12] от "султана глаушева":

  Не, не съм го решила аз. Всеобща заблуда е, че образованието е безплатно. Истината е, че то е скъпо, много скъпо. И все някой го плаща, нали така.

  В случая Ханс, Петер, Грете ... го плащат. Ханс се е съгласил да плаща, защото иска неговите деца или тези на приятелите му да са образовани, за да движат успешно неговата икономика. Той няма никакъв интерес да плаща за обучението на други хора, които няма да работят след това в страната му, а ще движат чужди икономики.

  При ЕС гражданите положението е подобно. Приема се, че обучените ще работят някъде в ЕС.

  А тези извън ЕС ще трябва да се бръкнат и да си платят. Впрочем те пак ще станат посланици, не се притеснявай. Както студентите учили в Оксфорд или Харвард стават, независимо, че преди това са си платили бая солидно. Или смяташ, че само училите безплатно стават посланици?

 19. 19 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  До коментар [#15] от "betona":

  Абе така си е, но аз уважавам желанието им да отидат да се изучат в друга страна.

 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  До коментар [#10] от "Rauchmann":бъркаш, ако си мислиш, че чуждестранните студенти в Германия са само от Африка. Броят на азиатците е десеторно по-голям.
  >>> И в щатите е така..или поне в много колежи и университети. Гледам сега списъка на моите студенти. И в двете групи най-много са китайците.Има чат пат и някои с арабски имена и даже студенти от ексъветските страни- украинци, грузинка. Редовно ми се падат и албанци, които досега са сред най-добрите. От страни на ЕС практичеки май няма...но дриймъри бол.:)

 21. 21 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  До коментар [#18] от "areta":
  И колежката е права, че обучението на чуждестранни специалисти и изобщо хора, които ще станат част от елита на страните си, има и определена политическа функция.
  Във Византия са учили разни там варварски благодорници...по магнаурските школи:)

 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  В американските университети мизата за чуждестранните студенти е много по-висока, например тези 8-9 хиляди на година са далеч под нивото за изсиквания минимум за издаване на студентска виза, и в относително далеч по-евтините държавни колежи сумата е поне 4 пъти по-висока. Разбира се, има и стипендии, но те са малко за обучаващи се в бакалавърските програми.
  Специално Техническият Институт в Карлсруе е от водещите в областта на приложните науки. Работят много тясно с индустрията, имат договори за подготовка на кадри за иракски Кюрдистан и ред други страни. Не ми е ясно защо за статията е избрана тази институция, а не университетът например.

 23. 23 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#20] от "тулса":

  Аз като следвах моята специалност, в undergraduate курсовете американците бяха едно стабилно 50%, но graduatе students си бяха 90% индийци и китайци. Сигурно се досещате какво съм следвал...

  Много от китайците като че ли бяха там главно да следват, след това да се приберат в Китай, но индийците си бяха 90% бъдещи/настоящи емигранти, някои от тях даже като студенти бяха домъкнали половината си рода с разни специални визи.

  Интересно ми беше още тогава как бъдещият елит на Китай се обучава в САЩ, но в някаква пълна изолация, за разлика от (малкото) европейски студенти, които се "смесвахме" с всякакви други групи.

 24. 24 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  До коментар [#22] от "daskal1": Това е интерсно да се чуе, особено като идва от работещ в структурите на университетската администрация( пък и по-нагоре:)) човек.
  Тук някои съфорумци може би не знаят, ама студенти от други щати плащат почти двойно повече от местните за дадения щат...Тук се загрижили за хора извън ЕС( няма значение толкова какви са на цвят). Да не си спомняме сега и за едно време, когато в СССР( а и в България..) се обучаваха практически безплатно разни прогресивни афрриканци, палестинци и пр..


 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На кого му пука за тия глупости, без език в Германия си никой.
  Разни там мигранти, бежанци или подобни нямат никакъв шанс за нищо.

  Чудя се докога ще се говорят подобни глупости. Всички западноевропейци са расисти, вкл. и ние.
  Еднствено циганите намират некфалифицирана работа без език и на черно, за всички останали се изикват разни неща. НО нито един германец няма да припознае чернилка за свой, камо ли арабин, това са глупости.
  НИкъде не искат араби или цигани, това е положението.

  Никъде не ги искат за работници.

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#24] от "тулса":

  Прав си, че официалната квалификация за финансовата страна е "извън щата", с тази разлика, че американски гражданин може след една година регистрирано местожителство на местна почва може да се запише като местен, от същия щат. А разликата между външен гражданин и от щата за щатските (не частните университети) в таксите обикновено е между 3 и 4 пъти, не два.
  Частните университети са с една учебна такса, но имат други формули за изчисляване на исканата такса , най-често на база дохода на родителите потвърден с документи от данъчните им формуляри за последните три години.

 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3610 Неутрално

  До коментар [#18] от "areta":
  Настръхва ми косата от такива разсъждения! Образованието НЕ трябва да се заплаща! Който иска, има си частни университети, държавните трябва да са достъпни за всеки. Срамота е за една държава да не може да изучи децата си! Във възрожденска България това е било престиж за всяко населено място - да си има школото, да си има даскала и общината му е плащала, и добре му е плащала, и са го уважавали, и на почит е бил! Въпрос на чест! И всички са добре дошли да учат, не само от страната, не само от ЕС, от целия свят! Ще научат езика, ще се запознаят със страната, някои ще се установят тук, такива са добре дошли, а които се върнат или отидат другаде, ще носят езика, културата и връзките със страната. Хиляда пъти по-добри посланици от назначените от външно! И това важи и за Германия, и за БГ, и за всяка уважаваща себе си страна! А бакалските си разсъждения запази за себе си, ако обичаш!

  Мърфи е оптимист!
 29. 29 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  ""може да свали броя на чуждестранните студенти", казва етиопецът Дередже Тамиру Демие"
  -- До какво дередже го докарахме.

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11778 Неутрално

  До коментар [#6] от "zyb18561487":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Във Франция също въведоха високи такси за студенти идващи от страни, които не са в ЕС.
  Проблемът не е в младите хора, които биха отишли в една или друга страна, за да учат висше образование. Проблемът е за тези, които вече са там и до сега с малко пари и никакви изисквания са си минавали от една година в друга, и сега изведнъж на есен им искат едни пари за записване плюс банкова гаранция... И какво става с този незавършил студент ? Ами ако е взел кредит съобразно предвидените разходи и т.н.

 32. 32 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  До коментар [#21] от "тулса":

  "Във Византия са учили разни там варварски благодорници...по магнаурските школи:)"

  Разбира се, но това не е било безплатно. Варварите са си плащали за това - било с политически услуги, било по друг начин. Да не говорим, че процентът на такива обучавани младежи вероятно е бил пренебрежимо малък.

 33. 33 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  До коментар [#28] от "султана глаушева":

  Уважаема, ние нещо не се разбираме.
  Ти ми говориш за средното образование, а аз за висшето. Дай да ги разграничаваме нещата.

  Средното няма причини да не е т.н. безплатно - родителите и на местните деца, и на тези от страни извън ЕС работят в дадената страна и плащат данъци. В действителност образованието никога не е безплатно - родителите чрез тези данъци плащат за образованието на децата си.

  За висшето образование е малко по-различно. Както ти сама казваш: "Срамота е за една държава да не може да изучи децата си!" Именно. СВОИТЕ деца, не чуждите. За СВОИТЕ деца, гражданите работят, за да им платят образованието. Нали не смяташ че университетите се издържат от въздуха? Някой все пак трябва да плаща за сгради, лаборатории, преподаватели...

  Та така, недей да се пенявиш. Тезата ми е - за децата, граждани на съответната страна висшето образование трябва да е без такси, защото родителите ВЕЧЕ са платили част от тях, а самите студенти ще изплатят останалото, започвайки работа в страната и плащайки данъци. За останалите това не важи - никой не е плащал за тях, я вероятно доста от тях няма и да останат в страната за да плащат данъци. За тях е с такса. Просто е. И няма място за възмущение.

  И съжалявам, но нищо на този свят не става без бакалски сметки, колкото и да не ни се иска. Може понякога да не са особено видими, но пак си има.

 34. 34 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#19] от "areta":

  много лесно си расдаваш оважението :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK