Китайска компания преобрази градче в Африка, но на твърде висока цена

Водната помпа в Масумбри е поставена от китаската компания "Даю".

© Reuters

Водната помпа в Масумбри е поставена от китаската компания "Даю".Когато китайските златотърсачи дошли в град Масумбири в северната част на Сиера Леоне, всички се наредили на опашка за работа. Тийнейджърите излъгали за възрастта си. Жени и момичета отишли да готвят и чистят в лагера на миньорите, затворен комплекс в близост до планината, с изглед към оризови полета.


"Даю", частна компания, започнала да работи в Сиера Леоне миналата година, бе най-новата от редица китайски фирми, притеглени от богатата на минерали земя на региона Тонколили на западноафриканската държава в търсене на злато.


"Хората в началото бяха щастливи, защото се създаваше заетост", каза Хасан Толи, началникът на Масумбири, изглеждащ уморен и седнал на верандата си до селските старейшини в градчето с черен път.
Стотици млади мъже с каски скоро носели в домовете си чекове. Градчето с население 5000 души за пръв път имало клетъчен сигнал и водни помпи - всичко това благодарение на "Даю". Но 18 месеца след началото на проекта за милиони местните жители заявяват, че полученият доход не компенсира загубата на земя, а бедността се задълбочава.


Китайска компания преобрази градче в Африка, но на твърде висока цена

© Reuters


Подобно на много африкански страни Сиера Леоне ухажва чуждестранни компании, които плащат на правителствата големи такси за правата за минно дело, докато местните жители често смятат, че нямат никаква дума или полза. Китай е безспорно най-големият вносител на минерали от Африка на юг от Сахара; през последното десетилетие инвестира около 30 млрд. долара в добив на метали на континента. Близо 15% от инвестициите са в Сиера Леоне.


Добивът на злато е сравнително малък сектор в Сиера Леоне в сравнение с диамантите или желязната руда, но нараства с компании като "Даю", която твърди, че държи най-голямата подземна мина за злато в страната - единственият ѝ проект.


Различни по-малки китайски фирми, някои от които работят нелегално, също добиват злато в района, заедно с големите фирми. "Ако погледнем добива, в тези общности трябваше да има голямо развитие", казва Мохамед Смуут Бангура, окръжен съветник от Тонколили.


По осеяния с дупки, кален път към Масумбири ръждясали табели обявяват добивни компании, които са идвали и си отивали. Единствените нови пътища, коли или сгради на километри наоколо са в китайския лагер.


Пътят към комплекса на "Даю".

© Reuters

Пътят към комплекса на "Даю".


Работни места


От магазина си на главната улица на Масумбири, изпълнен с ключалки, тениски и часовници, Ибрахим Туле каза, че бизнесът е намалял. "Хората имат по-малко пари за харчене откакто дойде Дейю", каза той, седнал в бараката на открито в горещ следобед. Преди "Даю" от няколко години не е имало голяма добивна компания. Хората се стичали в града, за да търсят злато. Често им провървявало и изхарчвали полученото в магазина на Тюле.


"Даю" наела около 350 местни жители, а други миньори напуснали града, откакто компанията превзела техните минни обекти.


Когато се плаща на работниците - всеки печели между 50 и 150 долара на месец - те разпределят между семейството и съседите и използват за изплащане на дългове, каза Туле. "В края на месеца не остават пари," каза 29-годишният миньор Абдулай Каргбо, който има едно от по-високоплатените работни места: взривяване и сондажи в планината за злато.


Бащата на шест деца обяснява, че преди "Даю" предлагал превози с мотоциклета си и печелел по 10-15 долара на ден.


Заводът за преработка на злато.

© Reuters

Заводът за преработка на злато.


Ползите от стабилната работа не компенсират намалението на заплатите, каза той. След няколко седмици, след като е работил в мината в продължение на една година, той планира да се откаже и да се върне към мотоциклета си.


Уилям Бангура, който има двама синове, работещи за "Даю", не можеше да мисли за нещо, което семейството може да си купи сега, а не е можело да си позволи преди. "Достатъчно е само за да се оправяме," каза той. Все пак е благодарен: "Нямаме друга възможност."


Вместо да се пресява на ръка и да се продава в райна, златният прах вече се разбива в планински завод за преработка. В последната стая на пода са подредени големи бели торби, пълни със сив прах, съдържащ няколко грама злато. На този етап те са превозвани до пристанището и изпращани до Китай.


Разпределете благата


Сиера Леоне е "отворена за бизнес" според президента Джулиус Маада Био, който лансира посланието до инвеститорите в Китай, Великобритания и Обединените арабски емирства, след като встъпи в длъжност миналата година с обещание да гарантира ползите от добивната индустрия за страната.


Компании като "Даю" плащат половин милион долара годишно на правителството за обхватен лиценз за добив и се изисква да влагат 0.01% от приходите си в развитието на общността, според кодекса за добив. Но политиките за развитие на общността са неясни и този закон не винаги се прилага, заяви правителството миналата година в нов документ за минното дело, който цели да започнат реформи.


"Даю" е решила да увеличи приноса си до 1%, но все още води преговори с местните жители за условията, заяви мениджърът на общността в компанията Мохамед Дафае.


Изоставена китайска златодобивна мина в Тонколили - районът, където е село Масумбири в Сиера Леоне.

© Reuters

Изоставена китайска златодобивна мина в Тонколили - районът, където е село Масумбири в Сиера Леоне.


Три града в района имат различни изисквания. Единият иска училище, друг - здравен център, а третият се нуждае от питейна вода, заяви съветникът Бангура. Досега са инсталирани само водни помпи, но водата идва направо от реката, нефилтрирана. "Опитваме се да помогнем за развитието на общността," каза генералният мениджър на "Даю" Пън Хуй Яо. "Ние наистина искаме да донесем щастие на местните."


Дафае каза, че хората са нетърпеливи, но ползите ще дойдат. "Най-голямото предизвикателство е разбирането на концесията," каза Дафа, седнал в офис в комплекса. Хората имат чувството, че земята и минералите са техни, но нямат лиценз за тях, каза той.


Споразумението на "Даю" с правителството ѝ дава достъп до 9.6 кв. км за 25 години. Наскоро Дафе се сблъскала с отпор от местни, копаещи в район, в който и компанията иска да копае. "Трябваше да отида там и да им кажа, че не можете да спрете този тип операции. Това е за всички нас", каза той.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Прочетох го и сякаш намирам противоречие между статията и заглавието.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 756 Гневно

  За съжаление накрая жителите на Сиера Леоне ще получат нещо като второто име на генералният мениджър на "Даю" ....

 3. 3 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Същото става и у нас !!!

 4. 4 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  ......Но 18 месеца след началото на проекта за милиони местните жители заявяват, че полученият доход не компенсира загубата на земя, а бедността се задълбочава.
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Наивници са онези, които чакат китайските комунисти да им донесат просперитет!
  Това се отнася и за българските мутри от герб, които заедно със съмишлениците си от бсп, чакат китайските и руските другари да дойдат и да инсталират безплатно ядрената бомба в земетръсния район на Белене...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 5. 5 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Как печелят повече а са обеднели? Май негър и математика са оксиморон?

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  Китайците са известни с хуманизма си.

 7. 7 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Не разбрах кое е преобразеното. Едната водна помпа с нефилтрирана вода или калния гьол от изоставената мина?

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1925 Неутрално
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#4] от "Рим":

  разбира се румънската централа е извън същия този район и МААЕ крият това. а да ви раздадат по умни опорки

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3176 Неутрално


  Да се готви Белене. Или ще кажете, че няма страшно - Бойко Борисов го е спазарил с руснаците.

 11. 11 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Лицемерието на капиталистите - за купчината камъни Нотр Дам веднага развързаха кесиите, но да нахранят децата в Африка им е скъпичко!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 12. 12 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 783 Неутрално

  По объркана статия скоро не съм чел. На някого стана ли му ясно, какви са били заплатите преди идването на китайците и после? Защо ставали по бедни? Преди са били по богати защото?!

  Минималната заплата в Сиера Леоне била 6 американски долара на ден!!! 2015-та година правителството я вдига на 115 долара. Поне това е инфото което намерих. Получават ли толкова... щото си е 100% увеличение и звучи като ала бала... та, как с китайците са станали по бедни ме тотален ХИКС!

 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Как печелят повече а са обеднели? Май негър и математика са оксиморон?
  —цитат от коментар 5 на Пуйката


  Май и Пуйка и математика също са оксиморон!
  Непрекъснато плачете,че сте обеднели и демокрацията ви е отнела много, а в същото време заплатите скочиха в пъти.
  Пуешка работа!!!

 14. 14 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#7] от "wiligri":

  Градчето с население 5000 души за пръв път имало клетъчен сигнал и водни помпи - всичко това благодарение на "Даю". Но 18 месеца след началото на проекта за милиони местните жители заявяват, че полученият доход не компенсира загубата на земя, а бедността се задълбочава.
  * * *

  Да разбирам, че са получавали доходи от земята си и са били по богати преди да дойдат китайците? Все още не ми става ясно, какъв им е бил бизнеса и доходите преди, че не са могли да си позволят водни помпи... да не говорим -за телефони... оу, чакай, това е китайски план за прецакване на Европа. Сега ще им осигурят интернет, те ще видят как се живее в ЕС и ще кукнат насам!!!

  Ах, коварни китайци! :)

 15. 15 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Проблемът не е в китайците, а в корупцията в страната. Закони в интерес на обществото, съд, който да ги прилага и изпълнителна власт, която да налага спазването им - това е решението. Иначе е ясно, че няма инвеститор, който да даде 2 лева, ако може да мине и с 1...

 16. 16 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Вместо пари да им раздават презервативи....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  Не пише, колко са взимали преди и колко взимат сега. Какви са разходите на семейство на месец. Объркана статия.

 18. 18 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vlado Nikolov":

  Когато има пропаганда, статиите са объркани, защото не разчитат на факти, а на манипулации. Да напомним, че десетки години преди китайците имаше всякакви други компании от минен характер... от Европа, САЩ и ЮАР... тогава нямаше притеснения за бедните африканци и тяхната експлоатация...

 19. 19 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Китайски империализъм и неоколониализъм!

 20. 20 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 641 Любопитно

  До коментар [#11] от "Taiga":

  Що не ги нахраните вие, руските мекерета?

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 21. 21 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Понеже статията е малко изкилиферчена, та преди китайците е имало други мини, които са били изоставени и от цялата страна са идвали самоволно авантюристи които да чоплят по изоставените мини. Колко от тях са изкарвали нещо реално е друг въпрос, но явно са идвали с някаква скромна сума пари и са плащали на местните за транспорт с мотор, храна, спане, жени, абе като в дивия запад по време на златната треска. Сега местните имат вода и телефони, осигурени от китайците, но наплива от самоволни златотърсачи го няма, защото китайците са взели изоставените мини и сектора на услугите малко запада. Тоест човека вместо да разкарва някакви самодейци с моторетката за 15 долара на ден( в части на България това е надник за общ работник) сега ще бачка при китайците за 10 долара. Общо взето едностранна статия, целяща да внуши колко лоши са китайските инвестиции и как малко група дребни измамници са ощетени.

 22. 22 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 732 Неутрално

  След 10 години, ако имате ходене до Сиера Леоне, посетете това градче и споделете впечатления после. Ще бъде много, много различно. Бил съм там в годините, когато тази държава копираше в миниатюра Щатите> Беше си екзотика отвсякъде. Сега не бих се решил.

 23. 23 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Нека да видят африканците сега китайската "помощ".Заробиха ги по китайски...

  shlshlshlshl
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#20] от "Торбалан":

  Картофник, нали знаеш, в Русия деньги нет.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 26. 26 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Весело

  Лицемерието на капиталистите - за купчината камъни Нотр Дам веднага развързаха кесиите, но да нахранят децата в Африка им е скъпичко!
  —цитат от коментар 11 на Taiga


  Ами да ги нахрани Путин ве,калъф.Европа колкото им е дала...Аре блядовете да дадат,а?
  Ма те по-зле от африканците.

 27. 27 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Толкова много лекари и инженери в тая Африка, не могат ли сами да си копат златото ?


  Опссс.... сетих се ,че и булгериъните, други ни го копат и ми стана малко тъпо :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  Китай е новият колонизатор на Африка! Някой по-горе точно е уцелил причината - корумпирани власти. За няколко милиона долара почти всеки африкански властимащ би продал това, което всъщност не е негово!

 29. 29 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 545 Неутрално

  ... какви са били заплатите преди идването на китайците и после? Защо ставали по бедни? Преди са били по богати защото?!...
  —цитат от коментар 12 на diegos


  Ставали по-бедни, защото давали на роднини и/или връщали стари дългове и в края на месеца не им оставали пари. Интересно какво ще стане, когато си върнат дълговете. Със сигурност не им плащат достатъчно, но е ежемесечен, стабилен доход.

  Някъде се къса нишката. Не знам в статията или в ситуацията. По-скоро останах с впечатлението, че хората там са изнервени от това, че обещаните училище, болница и помпа се случват бавно (помпа и пречиствателна станция са две различни неща, между другото).

  А ако някой е по-доволен и има опция да изкарва повече пари с нещо друго, се чудя защо е изоставил въпросната работа за да отиде да гърчи в мината.

 30. 30 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Няма нищо по-лощо от това, нацист да те бие и комунист да ти плаща...

 31. 31 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#29] от "parcaleste":

  Просто ги мързи, щом не им се копат злато и диаманти, да идат да копат желязо - третото в света по големина желязно находище е там... А ако и желязо не щат да копат имат още 100 възможности за работа, много повече от друго място щото и селско стопанство там е ок, идеални условия, и вода имат в изобилие, даже сериозни вецове имат, ма си пият от локвите. ..
  Е какво прави немеца в забравена от бога местност....
  https://www.youtube.com/watch?v=Ytj_FCTuzwk

 32. 32 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Пази Боже от китайските и съветско-руските "инвеститори". След тях трева не никне.
  Равносилно е на взривена атомна бомба.
  Дано им просветне на нашите национални предатели от управляващата мафиотска върхужка и "опозицията" макар,че силно се съмнявам имайки предвид алчноста и лакомията им.
  Материала, материала.

 33. 33 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#1] от "kasko":

  Пълни глупости са това Просто искат да получат пари а други да работят ,защото видте ли земята била тяхна С тия простоти са пълни главите на всицки негри

  гошо
 34. 34 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#23] от "Against China":

  Да отидат щатите тогава и да ги освободят

  гошо
 35. 35 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#23] от "Against China": Да отидат щатите тогава и да ги освободят
  —цитат от коментар 34 на гошо


  На там отиват нещата!

  shlshlshlshl
 36. 36 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#25] от "Taiga":

  Е далеч по-добре картофник или кравар по избор на съветските малоумни тролчетата който обръща говежди стек на борбекюто, отколкото пустал, брадясал,гладен, глупав мужик който си мечтае за картофи.
  Това е положението.

 37. 37 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Що ми се стори че мярнах и една китайска компания която искаше да стой БеляНЕ. Е тогава със сигурност населението на гр.Белене ще забрави какво е това режим на водата . Ей де е Дунав. А колкото до другите социални придобивки ,всеки жител ще е с гайгеров брояч в джоба безплатен подарък от компанията.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 38. 38 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  До коментар [#35] от "Against China":

  Не отиват на там нещата. Най-яростните тръмписти са против американското военно присъствие по света. Затова бурно приветстваха малоумната инициатива на Вожда да обяви изтегляне от Сирия и Афганистан. За Африка пък изобщо не им пука поради расистките им предубеждения. Ако Тръмп разгневи и тях и те масово дезертират “движението” му, въобще ще му се спихне рейтингът, а той за рейтинг родната си майка ще продаде.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  Наивници са онези, които чакат китайските комунисти да им донесат просперитет!
  —цитат от коментар 4 на Рим

  Което не пречи, на българите да гласуват за ГЕРБ, ДПС, БСП, а малко по-интелигентното част от населението трябва да търпи лидери като Хр. Иванов и Атанасов?
  Дали проблем в населението по нашите земи не е, че като видим малко по-умен човек озверяваме?

 40. 40 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#35] от "Against China":Не отиват на там нещата. Най-яростните тръмписти са против американското военно присъствие по света. Затова бурно приветстваха малоумната инициатива на Вожда да обяви изтегляне от Сирия и Афганистан. За Африка пък изобщо не им пука поради расистките им предубеждения. Ако Тръмп разгневи и тях и те масово дезертират “движението” му, въобще ще му се спихне рейтингът, а той за рейтинг родната си майка ще продаде.
  —цитат от коментар 38 на vesolr


  shlshlshlshl
 41. 41 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Уикипедист ракетчик,че кой ти говори за американско военно присъствие бееее!!Научи се да четеш и асимилираш написаното от умните и образованите,защото ти си обратното на острото!Вземи химикалка или молив и си заисвай.Безплатни лекции никой няма да ти предоставя!!Научи устройствата на ракетте,защото стана за смях и на твоите питомци в обора!Не се грижи за рейтинга на Тръмп,той е достатъчно висок и за това ще спечели втори мандат!Освен това войните в Афганистан,Ирак,Либия,Сирия и другаде не ги е започнал той,а неовите предшественици! !Отново не си в час.Сядай,лош едно!!!!

  shlshlshlshl
 42. 42 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#35] от "Against China":Не отиват на там нещата. Най-яростните тръмписти са против американското военно присъствие по света. Затова бурно приветстваха малоумната инициатива на Вожда да обяви изтегляне от Сирия и Афганистан. За Африка пък изобщо не им пука поради расистките им предубеждения. Ако Тръмп разгневи и тях и те масово дезертират “движението” му, въобще ще му се спихне рейтингът, а той за рейтинг родната си майка ще продаде.
  —цитат от коментар 38 на vesolr


  Седни да четеш и асимилираш...Размърдай малко сивите клетки,ако въобще ги имаш!Ти даже не осмисляш умните и образовани хора какво пишат!!!!Уикипедист-ракетчик!!!И кога викаш ще има санкции на САЩ към Турция???Нали според твоята глупава логика,конгресмените го били притиснали???Бъкел нне разбирш от нищо!!Колкото и да се пъниш,излиза само кафяво!!!!Хаха...

  shlshlshlshl
 43. 43 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#35] от "Against China":Не отиват на там нещата. Най-яростните тръмписти са против американското военно присъствие по света. Затова бурно приветстваха малоумната инициатива на Вожда да обяви изтегляне от Сирия и Афганистан. За Африка пък изобщо не им пука поради расистките им предубеждения. Ако Тръмп разгневи и тях и те масово дезертират “движението” му, въобще ще му се спихне рейтингът, а той за рейтинг родната си майка ще продаде.
  —цитат от коментар 38 на vesolr


  Квазиспециалисте,ти въпобще можеш ли да четеш и осмислиш какво пише????.Абсолютна каша е в главата ти!!!

  shlshlshlshl
 44. 44 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#35] от "Against China":Не отиват на там нещата. Най-яростните тръмписти са против американското военно присъствие по света. Затова бурно приветстваха малоумната инициатива на Вожда да обяви изтегляне от Сирия и Афганистан. За Африка пък изобщо не им пука поради расистките им предубеждения. Ако Тръмп разгневи и тях и те масово дезертират “движението” му, въобще ще му се спихне рейтингът, а той за рейтинг родната си майка ще продаде.
  —цитат от коментар 38 на vesolr


  Обратното на острото,къде съм писал за американско военно присъствие,а за икономческо..Неграмотник,седни да четеш и асимилираш!Стана за смях и на децата в детската градина!!!Ракетчик на ракети с течно гориво изпускащи радиация!!!Хаха...

  shlshlshlshl
 45. 45 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#35] от "Against China":Не отиват на там нещата. Най-яростните тръмписти са против американското военно присъствие по света. Затова бурно приветстваха малоумната инициатива на Вожда да обяви изтегляне от Сирия и Афганистан. За Африка пък изобщо не им пука поради расистките им предубеждения. Ако Тръмп разгневи и тях и те масово дезертират “движението” му, въобще ще му се спихне рейтингът, а той за рейтинг родната си майка ще продаде.
  —цитат от коментар 38 на vesolr


  Ракетчик от турски произход,ти си най-големия привърженик на тоталитаристите Си Дзинпин,Путин и Ердоган!!!!Но,колкото и да ги възхваляваш тях и оплюваш Тръмп никой не те бръсне за слива!!!!

  shlshlshlshl
 46. 46 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Дневник, хубаво че просвещавате публиката. Но ще е добре, също така, в подобни статии да пускате и по едно сравнение с концесионните такси по подобни договори в Африка и в България.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 47. 47 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#29] от "parcaleste":Просто ги мързи, щом не им се копат злато и диаманти, да идат да копат желязо - третото в света по големина желязно находище е там... А ако и желязо не щат да копат имат още 100 възможности за работа, много повече от друго място щото и селско стопанство там е ок, идеални условия, и вода имат в изобилие, даже сериозни вецове имат, ма си пият от локвите. .. Е какво прави немеца в забравена от бога местност....https://www.youtube.com/watch?v=Ytj_FCTuzwk
  —цитат от коментар 31 на .


  Ходи ти да копаш, като не те мързи. То, копането не е като писане на глупости по форумите...

 48. 48 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Лицемерието на капиталистите - за купчината камъни Нотр Дам веднага развързаха кесиите, но да нахранят децата в Африка им е скъпичко!
  —цитат от коментар 11 на Taiga


  Тия деца си имат родители. Като могат да се размножават, да си хранят децата. Аз деца на негърка не съм правил, че да ги храня.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 49. 49 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3219 Весело

  До коментар [#40] от "Against China":

  Бръммммм, така си припалил от половин оборот, че празен отговор, пръстчетата безконтролно тропат нервно. Гошо говори за военно освобождение с ирония, а ти му пригласяш. После в яда си си изтропал обичайните за теб несвързани обиди, оправдания, бееекане и неграмотност: “пъниш” “въпобще” “заисвай” “ракетте” “нне” - цяла огърлица от бисери.

  ПС Образовах те за ракетите достатъчно, но да ти припомня - няма ракети с ядрени бойни глави на самолетоносачите, нито турските зенитни ракети са с ядрени двигатели както твърдеше. Запомни веднъж завинаги!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5373 Неутрално

  Китай затова иска държавни гаранции, които заробват държавите с големи заеми. След което следва - замяна със собственост.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#40] от "Against China":Бръммммм, така си припалил от половин оборот, че празен отговор, пръстчетата безконтролно тропат нервно. Гошо говори за военно освобождение с ирония, а ти му пригласяш. После в яда си си изтропал обичайните за теб несвързани обиди, оправдания, бееекане и неграмотност: “пъниш” “въпобще” “заисвай” “ракетте” “нне” - цяла огърлица от бисери.ПС Образовах те за ракетите достатъчно, но да ти припомня - няма ракети с ядрени бойни глави на самолетоносачите, нито турските зенитни ракети са с ядрени двигатели както твърдеше. Запомни веднъж завинаги!
  —цитат от коментар 49 на vesolr


  Бръм,мръм,дрън,звън..Турчето ракетчик с уикипедични познания стана за смях,заради поредните твои глупави изказвания поради липса на знания!!Не коментирай непонятни за теб неща!Винаги ще те оборвам и осмивам!!!.Седни да четеш и асимилираш!Ти даже не можеш да разбереш смисъла на това което се пише!За това ракетите с течно гориво според теб изпускали радиация...Буаха...

  shlshlshlshl
 52. 52 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#40] от "Against China":Бръммммм, така си припалил от половин оборот, че празен отговор, пръстчетата безконтролно тропат нервно. Гошо говори за военно освобождение с ирония, а ти му пригласяш. После в яда си си изтропал обичайните за теб несвързани обиди, оправдания, бееекане и неграмотност: “пъниш” “въпобще” “заисвай” “ракетте” “нне” - цяла огърлица от бисери.ПС Образовах те за ракетите достатъчно, но да ти припомня - няма ракети с ядрени бойни глави на самолетоносачите, нито турските зенитни ракети са с ядрени двигатели както твърдеше. Запомни веднъж завинаги!
  —цитат от коментар 49 на vesolr


  Има ракети с ядрени бойни глави на самолетоносачите на САЩ,само че ти не можеш да намриш информация за това,поради бездарност!Ядрени бомби също има!Няма ракети с течно гориво които изпускат радиация!Това и във фантастичните филми го няма,само в твоята главичка!!!Буаха...

  shlshlshlshl
 53. 53 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#40] от "Against China":Бръммммм, така си припалил от половин оборот, че празен отговор, пръстчетата безконтролно тропат нервно. Гошо говори за военно освобождение с ирония, а ти му пригласяш. После в яда си си изтропал обичайните за теб несвързани обиди, оправдания, бееекане и неграмотност: “пъниш” “въпобще” “заисвай” “ракетте” “нне” - цяла огърлица от бисери.ПС Образовах те за ракетите достатъчно, но да ти припомня - няма ракети с ядрени бойни глави на самолетоносачите, нито турските зенитни ракети са с ядрени двигатели както твърдеше. Запомни веднъж завинаги!
  —цитат от коментар 49 на vesolr


  Ако можеше да си намираш достоверна информация щеше да вденеш за много неща!За съжаление уикипедичните и радиовъзелистките ти познания те карат да пишеш бисери от рода на това,че ракетите с течно гориво изпускат радиация!!!Буаха....

  shlshlshlshl
 54. 54 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Статията е написана в стил 80-те години на ХХ век!
  Яко комунистически!
  Преразпределение, експлоатация и т.н.

  Машини прости, народ неук.
 55. 55 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1859 Любопитно

  Всъщност е напълно нормална ситуацията. Първо, сигурността е скъпо нещо, и заради това сигурната заплата е малка, щото от нея се отчислява за "сигурното". Второ, тези са разчитали на златотърсачите дето са идвали с някакви спестявания. Класика е тези дето продават стоки и услуги на златотърсачите накрая да са по-богати от самите златотърсачи — статистически доказано на няколко места по света. Трето, не са били чак толкова напред с материала, щото в статията пише, че в момента си изплащат борчовете, което ще рече че преди китайската фирма, тези са правели борчове и не са ги разплащали, а сега имат горница пари, с които да си оправят борчовете, което си е признак, че днес получават повече, или поне че днес харчат разумно. Последно: китайската фирма е дошла за да има печалба, а не за да прави благотворителност и да финансира местните.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 56. 56 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Противоречив и повърхностен материал.
  Може би трябва да мислим, че с китайците е зле, а с Дънди прешъс африканците ще цъфнат и ще вържат.

  Ключът е в изречението “нямаме избор”. Същата е ситуацията с нашите малки населени места.

 57. 57 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Превода май куца, затова е неясно. Може би преди са работели по-малко, повече лежане, кражби (евентуално), а сега повече пари, а храната и др. по-скъпи, затова уж вземат повече пари, но не живеят по-богато от преди.

 58. 58 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 869 Весело

  Съвсем в реда на нещата. Ще дойде време потиснатите черни да реват за белите си колонизатори, сравнявайки ги с жълтите хуманисти.

 59. 59 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Доста объркана статия.
  Малко като компютрите и компотите.

  Panta rhei....
 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4330 Любопитно

  Значи китайската компания е дала работни места на 350 местни хора, но те станали по-бедни!? Що за глупост е това!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#5] от "Пуйката":

  Разбрахме че не можел да превозва с моторетка и да печели. Както у нас примерно сиганите организират групи за гъби билки и подобни.
  А иначе ресурсите на Африка запада ги краде от столетия. Но явно проблема е в едно селце и някаква китайска фирма.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 62. 62 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Лицемерието на капиталистите - за купчината камъни Нотр Дам веднага развързаха кесиите, но да нахранят децата в Африка им е скъпичко!
  —цитат от коментар 11 на Taiga


  Нотр Дам е само един с света, а африканчета има 1 милиард и няма опастност да изчезнат, напротив - все повече се увеличават, защото дори цитираният в статията "29-годишният миньор Абдулай Каргбо" който зорлем изкарвал 150 долара на месец е баща на 6 деца.
  Ако вземе да изкарва по 300, сигурно ще направи 16, от 3-4 различни жени, защото ще минава за богаташ в селото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK