Суровини, Китай, его - с какво Гренландия е интересна за Тръмп

Суровини, Китай, его - с какво Гренландия е интересна за Тръмп

© twitter.com/mark_novataСлед като отхвърли хипотетичното предложение на Доналд Тръмп да купи Гренландия, правителството на Дания обяви, че се интересува вместо това да купи САЩ (с изключение на правителството), защото забелязали, че в Америка в момента почти всичко е за продан. Ако офертата бъде приета, скандинавската страна има амбициозни планове за новата си придобивка. "Предвид състоянието на образованието и здравеопазването на САЩ тя може да бъде трансформирана от обширна територия в една велика страна", заяви правителственият говорител в Копенхаген.


Разбира се, това е не-новина от популярен блог на сп. "Нюйоркър", написана като шега след публикацията на "Уолстрийт джърнъл", че в Белия дом е ставало дума за това евентуално големият автономен остров на Дания да стане част от САЩ срещу неизвестна сума.


Когато лично Тръмп потвърди, че това е така, шегите и сатиричните колажи в социалните мрежи започнаха да отстъпват място на по-сериозни опити да се обясни какви би могло да са мотивите на президента за подобна изключително екзотична за ХХI век стъпка.
Първото и най-лесното предвид егото на президента е, че той иска да се нареди до предшествениците си, купили Луизиана от Франция (през 1803 г. срещу 15 млн. долара), Аляска от Русия (през 1867 г. за 7.2 млн. долара) и Американските Вирджински острови от Дания (през 1916 г. под формата на злато на стойност 25 млн. долара).


Предаването през 1917 г. на парите по Договора за датските Западни Индии - последната "покупка" на територия от САЩ.

© archive.org

Предаването през 1917 г. на парите по Договора за датските Западни Индии - последната "покупка" на територия от САЩ.


Идеята да се купи Гренландия далеч не е на Тръмп - тя се появява още преди дядо му по бащина линия да се роди в Европа през 1869 г.


Години по-рано в документ на Държавния департамент - "Доклад за ресурсите на Исландия и Гренландия" - се говори за стратегическото положение и ценните ресурси на острова. В текста, цитиращ наличната статистика още от 30-те години на XIX век, се казва още, че "трябва да купим Исландия и Гренландия, но особено втората".


"Придобиването на Гренландия" ще означава експанзия с хиляди мили, но въпросът е и в съперничеството с "британска Америка" (Канада) и с възможността тази стъпка да я стимулира да "стане част от Американския съюз". Исландия пък има брегова линия, дълга "почти половината от цялото ни крайбрежие, когато Конституцията ни бе създадена", фактор са и "огромните и ценни" риболовни възможности.


След доклада от 1868 г. никой американски президент не прави подобно предложение до 1946 г. Тогава Хари Труман предлага на Дания 100 млн. долара за Гренландия, като според "Асошиейтед прес" допуска размяна на земя в Аляска за части от острова. Към въпросната година "на практика всеки член" на комисията за планиране и стратегия на Обединения комитет на началник-щабовете е бил съгласен, че САЩ трябва да опитат да купят острова, цитира "Вашингтон пост" документ от служител на Държавния департамент. Според него територията "няма никаква стойност за Дания", но е "крайно необходима за сигурността на САЩ". Копенхаген отказва.


Заглавна страница на доклада от 1868 г.

Заглавна страница на доклада от 1868 г.


Сегашното възраждане на всичко това и шокиращата отмяна на визитата на Тръмп в Дания заради отказа на Копенхаген да го обсъжда (той обвини премиера Метте Фредериксен, че тя се държала "неподходящо" и "неуважително към САЩ" като нарече идеята "абсурд") показва, че това е било нещо повече от тролене по адрес на една почти непрекъснато замръзнала територия с около 56 хил. жители, 85% повечето от тях - ескимоси, или калаалит, както те се наричат.


Казано накратко, Гренландия събужда интерес заради:


- на острова се смята, че има залежи от редки метали, злато, диаманти, рубини, мед, мрамор, петрол, газ и др


- топенето на арктическите ледове открива нови икономически и стратегически възможности за САЩ, включително с огромни териториални води и зона на икономически интерес в Северния Атлантик


- Китай проявява напоследък настойчив интерес към района, Русия - също, а това трябва да бъде пресечено


- Тръмп иска да успее там, където Труман се провали


- Тръмп прави услуга на датския бюджет като го отървава от дотациите за Гренландия


- Тръмп смята, че би било "много яко" да купи най-големия остров на планетата.


Като елиминираме последните три, аргументите се свиват основно до два - стратегическото разположение и потенциалните ресурси на Гренландия и Арктика.


Датският премиер Метте Фредериксен е на поста едва от няколко седмици.

Датският премиер Метте Фредериксен е на поста едва от няколко седмици.


Островът лежи на най-краткия път от Европа до Северна Америка и на него съгласно договор от 1951 г. с Дания се намират американски военни обекти и системи за ранно предупреждение за ракетно и въздушно нападение и космическо разузнаване. В Туле в северозападната част има военновъздушна база на САЩ, построена още през 1943 г.


Сега Вашингтон иска по-значимо военно присъствие в Арктика и през миналата година започна да възстановява Втори флот, който отговаря за Северния Атлантик. САЩ планират и по-начимо завръщане в Гренландия, от която се оттеглиха след края на студената война, когато имаха близо 50 обекта. През 2004 г. бе предоговорено присъствието им и остана само базата в Туле с няколкостотин служители срещу почти 10 000 в пиковите моменти на противостоенето със СССР. Преди година Пентагонът заяви, че иска да инвестира в Гренландия за подсилване на "военната оперативна гъвкавост и ситуационна готовност".


Столицата Нуук е по-близо до Ню Йорк, отколкото до Копенхаген. Но икономическото развитие е бавно (80% от територията е покрита с вечен сняг и лед, а през лятото средната температура рядко надхвърля 10 градуса) и икономиката е зависима от риболов и годишни субсидии от Дания. Тръмп не пропусна да изтъкне последното: "Много зле страда Дания, защото годишно губят почти 700 милиона долара, така че носят на гърба си Гренландия срещу доста големи загуби". В действителност всяка година Дания изпраша около 590 млн. долара субсидии, които съставляват над половината от местния бюджет. Такава сума няма да е проблем за САЩ, където федералният бюджет помага на 50-те щата с около 12 милиарда долара годишно.


Само 17 града има на острова, струпани предимно в крайбрежните райони. Понеже практически няма пътища между тя, а международното летище е едно, гренландците са принудени да пътуват по море или въздух. Инвеститори от САЩ и Канада се оглеждат за признаци, че на острова с размери три пъти колкото щата Тексас ще се възроди програмата за минни добиви на острова за експлоатация на находища, сред които на уран и редки минерали, търсени за електрониката и бъдещите автономни автомобили. Но цените на суровините паднаха доста през последните години, а в Гренландия има и множество бюрократични процедури и пречки и в момента работи една единствена малка мина.


"Ройтерс" цитира данни, според които офшорните залежи на острова са от 50 милиарда барела петрол и газ - всичките все още неразработени. Вашингтон смята, че около 22% от световните петролно-газови залежи са в Арктика и ако продължи затоплянето на климата, Пентагонът предвижда да започне "ера на конкуренция и агресивност" за овладяването им. Освен това затоплените северни морета ще отворят нови пътища за търговско корабоплаване.


Премиерът Фредериксен с гренландския лидер Ким Киелсен. Тръмп трябваше да се срещне с тях на 2-3 септември по време на посещение, което той отмени в последния момент.

Премиерът Фредериксен с гренландския лидер Ким Киелсен. Тръмп трябваше да се срещне с тях на 2-3 септември по време на посещение, което той отмени в последния момент.


Ласи Хейнинен, професор от Университета на Хелзинки, казва за "Файненшъл таймс", че една дума е "включила" активността на Тръмп - "Китай". икономическото присъствие на китайците тук през последните години расте бързо. Те инвестират в най-различни начинания на Гренландия, особено в минното дело и са с много видимо присъствие.


През 2017 г. Дания отхвърли опит на китайска минна компания да купи изоставена военноморска база на острова. Притеснението бе, че Пекин може да използва обекта като плацдарм за военно присъствие. Напълно е възможно именно този случай да е засилил интереса на Вашингтон към случващото се в района. Купуването на Гренландия изглежда като най-лесният начин да се затрудни китайската активност в Гренландия.


Неотдавна САЩ сключиха с автономната територия принципно споразумение за инвестиции в проучването и добива на редки минерали и това се възприема като опит да намерят алтернатива на китайските източници - над 70% се добиват, а още по-голям дял се обработват само в Китай. В Гренландия се намират вероятно 38.5 млн. тона от тези 17 редки материала при световни залежи от около 120 млн. тона, твърди "Файненшъл таймс".


Според едни източници от сектора чистотата на гренландските залежи била достатъчно висока, за да не се налага добитото да бъде преработвано в Китай, но според други китайците са световни лидери в тази технология и са се превърнали в такава важна част от световната верига за доставки, че няма как да се избегне участието им. Те вече са най-големият акционер в местната компания за добив на редки минерали Greenland Minerals, собственост на австралийци и действаща от 2007 г. в мината Кванефиелд в югозападната част на острова. Но всички, опитващи да започнат такъв бизнес тук, казват, че основният проблем е бавната работа и бюрокрацията на гренландската администрация, причинени от неопитност, прекалена предпазливост и честа смяна на персонала.


Американското посолство в Копенхаген.

© Reuters

Американското посолство в Копенхаген.


Част от страстите, които се разгоряха около случая, е употребата на израза "да купи", защото в наши дни изглежда скандално да се продават и купуват територии заедно с хората на тях все едно, че са картофи. Марк Якобсен от Арктическия институт във Вашингтон казва, че "идеята изглежда идва от един архаичен мироглед, в който колониални господари си разменят парчета земя". Докато принципът на самоопределение на народите по законен начин означава, че дали да станат част от САЩ трябва да се реши от гренландците, а не от Вашингтон или Копенхаген. "Предложението трябва да е адресирано до Нуук, а не до Копенхаген."


Впрочем, за продажбата на част от територията си са обмисляли в последните години в бившия СССР. Helsingin Sanomat написа през юли, а бивш руски зам.-министър на външните работи Андрей Фьодоров потвърди, че в началото на 90-те години в Москва са търсили всякакви "фантастични" начини да се снабдят с валута и малка група в правителството е обсъждала да бъде продадена на Финландия областта Карелия за около 10-15 млрд. долара. По думите му, ако администрацията на президента Борис Елцин е проявила решителност по този въпрос, вероятността да има сделка тогава е била около 80%, но финландците не вярвали, че това е възможно да се случи.


Реакцията на датската преса на шокиращата отмяна на визитата на Доналд Тръмп.

© Reuters

Реакцията на датската преса на шокиращата отмяна на визитата на Доналд Тръмп.

Ключови думи към статията:

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Въпроса е без значение.

  Важният въпрос е с какво Тръм е безинтересен на Гренландия.
  С всичко.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  Дръмб що не предложи на дружката си Putain да купи Камчатка?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  " През 2017 г. Дания отхвърли опит на китайска минна компания да купи изоставена военноморска база на острова. Притеснението бе, че Пекин може да използва обекта като плацдарм за военно присъствие. Напълно е възможно именно този случай да е засилил интереса на Вашингтон към случващото се в района. Купуването на Гренландия изглежда като най-лесният начин да се затрудни китайската активност в Гренландия."

  В Гренландия има сблъсък на интереси не само на САЩ, но и на Русия и особено тези на Китай ! Залогът от световни енергийни залежи, които се намират там, е огромен, и действията на Тръмп съвсем не опират само до голямо его, а са с предистория, описана подробно в статията ! Битката за тази територия тепърва предстои !

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  Нищо не виждам за израелските въздушни удари по ирански позиции в Сирия - защо не се е задействала страховитата безаналогова С-400?! Или и този път Нетанияху е бил "на килимчето" при Putain да го моли за пореден път да ПРЕДАДЕ съюзниците си?

  Много мекушав тоз Putain бе, много човечен...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Хайде, стига вече с тези евтини номера! После се чудят медиите, защо губят читатели на талази. Всичко е ясно. В момента Дания спира северен 2. Не дава съгласие. Това е предупреждение да внимава да не се огъне и да не мръдне от линията! Ясно като бял ден!

  Мърфи е оптимист!
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  "Битката за тази територия тепърва предстои !"

  Е да де, но Гренландия не е ничия земя, има си собственик. И ако собственикът отказва да обсъжда продажбата й, единственият начин да стане нечия друга собственост е чрез военна инвазия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Кана Ювиги
  Кана Ювиги
  Рейтинг: 426 Весело

  Един чукча стои на един къс лед и си вика: - Бедняци, бедняци, мамка им! Друг чукча го пита: - Кои са бедняци? - Американците. - Защо? - Защото купиха Аляска, а за Чукотка не им останаха пари!

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  " След доклада от 1868 г. никой американски президент не прави подобно предложение до 1946 г. Тогава Хари Труман предлага на Дания 100 млн. долара за Гренландия, като според "Асошиейтед прес" допуска размяна на земя в Аляска за части от острова. Към въпросната година "на практика всеки член" на комисията за планиране и стратегия на Обединения комитет на началник-щабовете е бил съгласен, че САЩ трябва да опитат да купят острова, цитира "Вашингтон пост" документ от служител на Държавния департамент. Според него територията "няма никаква стойност за Дания", но е "крайно необходима за сигурността на САЩ".'

  Този извод явно става особено актуален за Пентагона в условията на нова, още по - изостряща се студена война с Русия днес ! За сблъсъка с Китай, който засега е само икономически, да не говорим !

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  " "Ройтерс" цитира данни, според които офшорните залежи на острова са от 50 милиарда барела петрол и газ - всичките все още неразработени. Вашингтон смята, че около 22% от световните петролно-газови залежи са в Арктика и ако продължи затоплянето на климата, Пентагонът предвижда да започне "ера на конкуренция и агресивност" за овладяването им. Освен това затоплените северни морета ще отворят нови пътища за търговско корабоплаване."

  Това е икономическата част от сделката ! Интересно каква е сумата, която евентуален кандидат - купувач се очаква да предложи за тях ? Въпрос не на милиони, а на милиарди.....

 10. 10 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Ееее, за да се съгласи Гренландия на такова нещо трябва да има огромна разлика в стандартите на живот между САЩ и Дания. Към момента, по всичко личи, че в Дания социалните придобивки са значително по-добри от тези в САЩ.
  Всичко друго е бошлав работа. За Китай няма и какво да говорим, тези пък въобще нямат шанс. Ако Гренландия искаше инвестиции щяха да са от ЕС, а не от Китай

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Весело

  До коментар [#3] от "samoedin":


  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  САЩ пак изпревари Русия:

  https://www.forumnauka.bg/topic/21651-първо-космическо-престъпление/

 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Ако помислим реалистично предложението на Тръмп е класическа win-win ситуация... Но тъй като, за добро и лошо, хората много често се ръководим от емоции, шансът да се случи клони към нула...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Безспорно Тръмп се държи , а и видимо е нафукан простак! Липса на елементарна дипломатичност и познаване на правилата на дипломатическите взаимоотношения! Освен това неговия подход определено обижда датчаните и въпреки, че подобно предложение не е за отхвърляне, в този случай то ще бъде тотално дисмисвано! Идиот....

 14. 14 Профил на Кана Ювиги
  Кана Ювиги
  Рейтинг: 426 Весело

  Продажба е възможна, стига да има достатъчно воля за това.
  Остава да се установи цената.
  Така или иначе жителите на Гренландия на са датчани.
  Може и да им се предостави избор. Да останат, или да се местят, и разбира се, двойно гражданство. Или най-малкото права на американски граждани, ако не желаят гражданството по морални причини. И запазват датското.

 15. 15 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 771 Весело

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Ами, ще направят една фондация "Америка за Гренландия"! Ще платят на няколко като теб, да пишат, как всъщност Гренландия е била Американска, и датчаните всъщност са ги завладели, и готово!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2271 Неутрално  трябва първо да купят местните гренландски политици, които да обещаят светло бъдеще на местното население, което на референдум да одобри продажбата.

  Дего гренландският Слави Трифонов, толкова нужен в момента?

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Съгласен съм, че (чисто хипотетично) придобиването на Гренландия от САЩ би било огромен стратегически успех за Америка. Но с малоумно дърварския подход на Дръмб - да го обяви като ЕДНОСТРАННО намерение, без каквито и да било дипломатически контакти и дискретни консултации с Дания - тази възможност е погребана веднъж завинаги.

  Представи си, че внезапно някой гръцки премиер (който и да е той) обяви в Туитър, че иска да купи Родопите?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Весело

  ....правителството на Дания обяви, че се интересува.... да купи САЩ (с изключение на правителството) ....
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Добър отговор на Датчаните!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Любопитно


  Ако егото на Тръмп е причина да иска САЩ да купят Гренландия то какво друго освен егото на датчаните им пречи да я продадат?

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#15] от "ban":

  "Ами, ще направят една фондация "Америка за Гренландия"!"

  Ако наистина си служител на БАН, би трябвало да си поне минимално интелигентен.

  Освен ако не си чистачка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2271 Неутрално  Дания иска да се отърве от колониалното си минало, пускайки Гренландия да плува във водите на независимостта.

 23. 23 Профил на Кана Ювиги
  Кана Ювиги
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ееее, за да се съгласи Гренландия на такова нещо трябва да има огромна разлика в стандартите на живот между САЩ и Дания. Към момента, по всичко личи, че в Дания социалните придобивки са значително по-добри от тези в САЩ.Всичко друго е бошлав работа. За Китай няма и какво да говорим, тези пък въобще нямат шанс. Ако Гренландия искаше инвестиции щяха да са от ЕС, а не от Китай
  —цитат от коментар 10 на stanislavdi


  За мен е абсолютно неправилно да се прави паралел между "висок стандарт" и "социални придобивки" за една страна.
  Социалните придобивки са добри за социално слабите. И бич за "социално силните" (т.е. средната класа). Тези, които хвалят социалните придовки са или глупаци, или бедни. На мен лично социалните придобивки не са ми изгодни, защото означават 30-40% данъци, и с моя труд да се изхранват уайт траш или тъмнозелени чавета и цървули.
  В тоя ред на мисли, за образовани, мотивирани работещи хора, систамата на САЩ дава повече блага, отколкото социалистически страни от типа Канада, Дания и т.н. левичундери и подобни.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  Ееее, за да се съгласи Гренландия на такова нещо трябва да има огромна разлика в стандартите на живот между САЩ и Дания. Към момента, по всичко личи, че в Дания социалните придобивки са значително по-добри от тези в САЩ.Всичко друго е бошлав работа. За Китай няма и какво да говорим, тези пък въобще нямат шанс. Ако Гренландия искаше инвестиции щяха да са от ЕС, а не от Китай
  —цитат от коментар 10 на stanislavdi


  Те китайците вече присъстват в Гренландия и то с активни инвестиции ! Пише си го в самата статия:

  " Ласи Хейнинен, професор от Университета на Хелзинки, казва за "Файненшъл таймс", че една дума е "включила" активността на Тръмп - "Китай". икономическото присъствие на китайците тук през последните години расте бързо. Те инвестират в най-различни начинания на Гренландия, особено в минното дело и са с много видимо присъствие."

  " но според други китайците са световни лидери в тази технология и са се превърнали в такава важна част от световната верига за доставки, че няма как да се избегне участието им. Те вече са най-големият акционер в местната компания за добив на редки минерали Greenland Minerals, собственост на австралийци и действаща от 2007 г. в мината Кванефиелд в югозападната част на острова."


  Китайците инвестират в стратегически активи в различни части на света, което е политиката им от известно време насам ! Така че конкуренцията за подобни первеспективни дестинации с огромни залежи на ресурси особено в сферата на енергоносителите, само ще се задълбочава с времето.....

 26. 26 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Оранжевият примат му се иска да сме още в 19 век, когато е било възможно е така да се купуват и продават територии. От религиозен тепегьоз, който вярва, че производството на въглища трябва да се удесетори - толкова.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#13] от "amg32":

  Едва сега прочетох този коментар - нещо подобно съм се опитал да кажа и аз в № 18, съжалявам за дублирането.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Дръмб що не предложи на дружката си Putain да купи Камчатка?
  —цитат от коментар 2 на Norman Granz


  Скоро Жужето ще го моли.

 29. 29 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Доста глупаво е да подхващаш тази тема сега когато безогледните удари на Израел създадаха напрежение с щатите и те публично критикува ха Биби.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 30. 30 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ми Тръмбето да обещае на гренландците да ги отърве от обамовата и да им въведе неговата здравна ситема.

  И готово.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 31. 31 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  [quote#23:"Кана Ювиги"][/quote]

  Поразпитай малко за Дания хора които живеят там. При тях стандарта на живот и социалните придобивки са свързани и вървят паралелно. Едното не е за сметка на другото. Може би след Люксембург, Дания е с най-висок стандарт на живот и икономическа устойчивост.
  Така, че аргумента ти е валиден, но не за Дания

 32. 32 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  До коментар [#9] от "samoedin":....Представи си, че внезапно някой гръцки премиер (който и да е той) обяви в Туитър, че иска да купи Родопите?!
  —цитат от коментар 18 на Norman Granz


  Горещо Ви препоръчвам да не дърпате дявола за опашката. Особено при настоящия премиер. Българският, естествено.

 33. 33 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Продажба е възможна, стига да има достатъчно воля за това.Остава да се установи цената..
  —цитат от коментар 14 на Кана Ювиги


  Не ми е известно да има друга страна по света, която да е продала собствена територия, освен Русия.
  "....Продажбата на Аляска или Покупката на Аляска (в зависимост от гледната точка) е сделка за покупко-продажба на Аляска между правителствата на Руската империя и САЩ от 1867 г. за цена от 7,2 милиона щатски долара...."

  При всички случаи обаче, от страна на продавача трябва да има преобладаващо количество идиоти!
  А от днешна гледна точка, идиоти трябва да са и тези, които предлагат подобна сделка.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#32] от "Един препатил":

  Хаха, touché! :))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  " Съгласен съм, че (чисто хипотетично) придобиването на Гренландия от САЩ би било огромен стратегически успех за Америка. Но с малоумно дърварския подход на Дръмб - да го обяви като ЕДНОСТРАННО намерение, без каквито и да било дипломатически контакти и дискретни консултации с Дания - тази възможност е погребана веднъж завинаги.

  Представи си, че внезапно някой гръцки премиер (който и да е той) обяви в Туитър, че иска да купи Родопите?!"

  Няма спор, че Тръмп толкова си може ! Като пък не стане " на неговата" , започва да се сърди като малко дете...Ама какво да правиш - действащ американски президент, няма как да не оставя своя отпечатък в международните отношения !

 36. 36 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1508 Весело

  До коментар [#18] от "Norman Granz":
  —цитат от коментар 32 на Един препатил


  "Горещо Ви препоръчвам да не дърпате дявола за опашката. Особено при настоящия премиер. Българският, естествено."

  Имахме един Премиер, който дори не не ни продаваше, а подаряваше за савецка република.

 37. 37 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#34] от "Norman Granz":

  Родопите са в ЕС и е все тая дали ще са в Б-я или Г-я.

  Те биха били интересни за един турски президент.

 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#10] от "stanislavdi":

  Гренландците (90% от които са ескимоси) са на едно от първите места в света по брой на самоубийствата и на алкохолиците! Почти единственото им препитание е риболовът. Всяка година Дания дава безвъзмездно €560млн. без които гренландците щяха да видят кон боб яде ли.

 39. 39 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#15] от "ban":"Ами, ще направят една фондация "Америка за Гренландия"!"Ако наистина си служител на БАН, би трябвало да си поне минимално интелигентен.Освен ако не си чистачка.
  —цитат от коментар 21 на Norman Granz


  Тоя е портиер в БАН, колега на Кмета-портиер на Позитано.

 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#33] от "Рим":

  Има... Наполеон (Франция) продава щата Луизиана на САЩ.
  По принцип да броиш парите на другите и да ги съветваш какво да продават/купуват е безсмислено (да не кажа просташко и нагло!) просто защото всеки си знае най-добре какво да прави с парите и земята си...

 41. 41 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  Аман от тъпотии....папагала не разбра ли че Гренландия не се продава?Да купи нещо от чекиста....че там кална и празна територия бол...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 42. 42 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#33] от "Рим":

  Не разбирам примера с Аляска, който давате. Да не би да искате да ни кажете, че жителите на Аляска съжаляват, че САЩ са я купили? Или че руснаците съжаляват дето Русия я е продала? Освен за това, че не са родили там, разбира се.

 43. 43 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#26] от "Chung Kuo":
  Ако не е САЩ да поддържат статуквото в НАТО и паритета в света ,и Дания и Гренландия и половин Европа щяха да са соц страни още ,така че ,всичко в този свят зависи в случая от Тръмп ,като президент на САЩ ,ако го нямаше ,нищо чудно руснаци и китайци да завземат стратегическия район ,както сега точат зъби за Арктика!

 44. 44 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Ужасявам се само при мисълта, че Дъмбо може да се цвъкне в Грьонланд. Както и китайци и рушляци. Тази територия трябва да бъде защитена от ЕС, ако трябва с военна сила. Мисля че битката за ресурсите вече започна.

 45. 45 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Ужасявам се само при мисълта, че Дъмбо може да се цвъкне в Грьонланд. Както и китайци и рушляци. Тази територия трябва да бъде защитена от ЕС, ако трябва с военна сила. Мисля че битката за ресурсите вече започна.
  —цитат от коментар 44 на LiberalToTheBones


  Прав си! Тебе като новоизлюпен европеец ще те пратим да се биеш с краварите за Гренландия. Гааааааааа....

 46. 46 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2271 Неутрално  В България пък тази седмица за пръв път от десетки години накам тръгна добивът в ново златно находище в Крумовград.
  Дневник пропусна да отрази тази новина.

 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  Дания дава годишно 590 млн. долара дотации на Гренландия. Предлагам параметрите на сделката: САЩ не купуват, а вземат под наем. Както базата в Гуантанамо. Размер на наема - 600 млн. долара годишно за 99 години. Да сядат и да се разбират по-бързо преди китайците да са я прилагали както Южно-китайско море. Или Путин да е провел някой референдум.

 48. 48 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Петре, ти коя страна искаш?

 49. 49 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Дания дава годишно 590 млн. долара дотации на Гренландия. Предлагам параметрите на сделката: САЩ не купуват, а вземат под наем. Както базата в Гуантанамо. Размер на наема - 600 млн. долара годишно за 99 години. Да сядат и да се разбират по-бързо преди китайците да са я прилагали както Южно-китайско море. Или Путин да е провел някой референдум.
  —цитат от коментар 47 на Един препатил


  Haемът ще включва ли изпозлване на природните ресурси? Откъде се пръкна такъв умник?

 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Весело

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Дръмб що не предложи на дружката си Putain да купи Камчатка?
  —цитат от коментар 2 на Norman Granz


  Току-що ги попитах. И двамата са навити ама Си Дзинпин не си я дава.

 51. 51 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Made in China 2025 е амбициозен план на Китай за трансформация на промишленноста. За целта само в Германия са купени предприятия за 10 милиарда евро и едно летище - Хан (западен Франкфурт) Германия е в паника и се готвят контрамерки, понеже така се отмъкват готови върхови технологии. В териториален аспект Китай окупира Южно Китайско море, А Филипините и САЩ се мъчат съвместно с флотове, самолети и войници да ги спрат и изтласкат. Част от китайския план са пристанища на Балканите, във Франция, отчасти Грендландия. Защо САЩ възродиха Втори Флот? Заради руските подводниците, който се крият под ледовете на Грендландия.
  В България това се премълчава от пресата, за да не бъде разсърден "Великият Инвеститор".
  Така че противно на аграрното мнение на лицето Норман Гранц президентът Тръмп е на висота и е абсолютно прав. Що се отнася до вълненията около плана му, той го потвърди едва след като се получи теч. Не се знае кой е организирал това изтичане, но това ще се изясни!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 52. 52 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Весело

  До коментар [#49] от "von_seeckt":

  Вкючва, вкючва. 600 млн. спестени дотации плюс 600 млн. чисти - общо 1,2 милиарда. Вие да не би от "Дънди Прешъс" да взимате повече?

  ПП. Винаги ли трябва да бъдем сериозни или в неделя сутрин през август се допускат изключения?

 53. 53 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  В България пък тази седмица за пръв път от десетки години накам тръгна добивът в ново златно находище в Крумовград.Дневник пропусна да отрази тази новина.
  —цитат от коментар 46 на Нинов


  Баце каза ,че средната наплата на корпоративните еничари в колониалната мина ще е 2000-3000лв което било много хубаво и направо прекрасно!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 54. 54 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#41] от "Willy Messerschmitt":

  "Аман от тъпотии....папагала не разбра ли че Гренландия не се продава?Да купи нещо от чекиста....че там кална и празна територия бол...""

  С Тръмб трябва да се разговаря/преговаря по друг начин. Давам пример под формата на диалог:

  - Искам да купя лозето ти. Продай ми го.
  - Не си продавам лозето и нямам намерение да го продавам.
  - Аз искам да ти купя лозето и ти трябва да ми го продадеш.
  - Можеш да си купиш друго лозе, има да се продават. Моето не се продава.
  - Но, аз искам да купя твоето лозе и никое друго.
  - Мога да се съглася да ти продам лозето си ако първо нае... жена ти. Искам да я нае...!

  Този дървен чук разбира само от идиотски взаимоотношения.

 55. 55 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Как БИ е било хубаво за Тръмп, да вземе и просто да се проведе "референдум", както в Крим) Но за съжаление за Трьмп и щастие за Дания, че Дания - не е Украйна и датчаните не са „руснаци“ в Украйна) и „зелените човечки“ не могат да решат въпроса))

  "Чуждестранен агент"
 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Първата снимка горе прилича на апартаменти "Златен век" на Артекс...ли беше.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Земята принадлежи на онези, които живеят на нея.

 58. 58 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#46] от "Нинов":

  В България пък тази седмица за пръв път от десетки години накам тръгна добивът в ново златно находище в Крумовград.Дневник пропусна да отрази тази новина.
  —цитат от коментар 46 на Нинов


  Отрази я. Нали точно от статията за тази новина научихме и другата - Бойко Борисов ни сведе, че "Белене" ще се строи.

 59. 59 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#57] от "atmanpg":

  Земята принадлежи на онези, които живеят на нея.
  —цитат от коментар 57 на atmanpg


  Не зная дали забелязвате, че това твърдение е открит призив за присъединяване на Източен Сибир към Китай.

 60. 60 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2801 Любопитно

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Не може да бъде, путинофилите твърдяха, че след като Сирия получила най-сетне С-300, Израел прекратил нападенията.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  Маркс МОЧА имени В.И.Лелина

  Greenнаш..
  Благоприятно зелен фон.

  Пропусна ихтамнет зелени човечета
  ихтамбеха след?

  До коментар [#17] от "Нинов":

  трябва първо да купят местните гренландски политици, които да обещаят светло бъдеще на местното население, което на референдум да одобри продажбата.

 62. 62 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Гренландия на никой не трябва, трябва им шелфа и Арктика.

 63. 63 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#59] от "Един препатил":

  Честно казано - не ми пука.

 64. 64 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Тия в Гренландия трябва да са идиоти та да искат в САЩ. Сега всичко си е техно, в САЩ за някоя забранена рибка ,елен или мечка ще ходят в пандиза. То за една дива гъска може даже.

 65. 65 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Весело

  Земята принадлежи на онези, които живеят на нея.
  —цитат от коментар 57 на atmanpg  До коментар [#57] от "atmanpg":


  До коментар [#59] от "Един препатил":

  Не само Сибир... Това е призив и към САЩ да върнат създадената от тях Либерия на африканците. И Израел да се самозакрие и върне земята на арабите,(палестинците). И т.н.

 66. 66 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Нищо не виждам за израелските въздушни удари по ирански позиции в Сирия - защо не се е задействала страховитата безаналогова С-400?!
  —цитат от коментар 4 на Norman Granz


  По-важното от способностите на С-400, е куражът да натиснеш копчето. Путя може да играе само с Грузия и Украйна. Още помни шамарът на турция, а от Израел ще последва ритник.

 67. 67 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Бре наистина добър анализ на ситуацията!

  Трезва преценка, отразяване на интересите на Китай и САЩ, без идиотски коментари за Тръмп.

  Добре е Дневник повечко такива статии да публикува.

 68. 68 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#19] от "Рим":

  Поправка. Малко си се объркал, това е писано от американец в американски вестник. Прави си гаргара с Тръмп, няма нищо общо с датчаните. Но е готино.

 69. 69 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#33] от "Рим":

  Ами за да ти стане известно прочети отново този пасаж от статията:

  предшествениците си, купили Луизиана от Франция (през 1803 г. срещу 15 млн. долара), Аляска от Русия (през 1867 г. за 7.2 млн. долара) и Американските Вирджински острови от Дания (през 1916 г. под формата на злато на стойност 25 млн. долара).

 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  Маркс МОЧА имени В.И.Лелина

  Работата е там, че никой не ще да си спомня
  продажна монархия ;)

  От друга страна, с Аляска необятная щеше да е по-необятна.
  Величието страда.

  Малцина си дават сметка.
  Но ако питаш Волен... или gozambo

  До коментар [#42] от "Един препатил":
  До коментар [#33] от "Рим":

  Не разбирам примера с Аляска, който давате.
  Да не би да искате да ни кажете, че жителите на Аляска съжаляват,
  че САЩ са я купили?

  Или че руснаците съжаляват дето Русия я е продала?
  Освен за това, че не са родили там, разбира се.

 71. 71 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Праща самолетонасачите, един референдум да организират и опечена работата, к'во му мисли толкова :))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 72. 72 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Дано Дания не се съгласява - икономическите интереси ще погубят човечеството и здравия разум.

 73. 73 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":До коментар [#4] от "Norman Granz":САЩ пак изпревари Русия:https://www.forumnauka.bg/topic/21651-първо-космическо-престъпление/
  —цитат от коментар 11 на deaf


  Ахаххаха ЛГБТ калинката пресушила банковата сметка на "жена" си .
  От космоса.
  Представям , как в напечена ситуациа, емоционално нестабилната амазонка затрива себе си, колегите и станцията.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#5] от "султана глаушева":момента Дания спира северен 2. Не дава съгласие.

  Отклонява го. Прави въртели.

 76. 76 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Тази територия трябва да бъде защитена от ЕС
  —цитат от коментар 44 на LiberalToTheBones


  Гренландия не е част от Европейският съюз.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 77. 77 Профил на tjj54611191
  tjj54611191
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Хубав имот, но датчаните не са това, което са били преди 100 години! За света ще е по-добре, ако наистина Дания купи САЩ, защо не и целия свят!

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2801 Весело

  До коментар [#78] от "lvz36596297":

  Ей сега, в понеделник. След като приемат инфраструктурния пакет за 1 трилион за който периодично се обаждат тръмпистите.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 80. 80 Профил на lvz36596297
  lvz36596297
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#79] от "vesolr":

  А Стената кога? През нощта ли ще я построят? 😲😲😲

 81. 81 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Щото няма смисъл Но виж датчаните да взимат каквото взимат за Гренландия докато могат нещо да получат Утре и това няма да им дадът а директно ще им я вземат

  гошо
 82. 82 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Има и още една причина Тръмп да купи Гренландия. В икономическото си съревнование с Китай,Тръмп иска да привлече на своя страна джуджетата на дядо Коледа...

 83. 83 Профил на haguares
  haguares
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "LiberalToTheBones":

  Битка?В Родопите Дънди ще добиват метали от нова мина.Местните са във възторг,слънцето реже лен

 84. 84 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 375 Неутрално

  "Вашингтон смята, че около 22% от световните петролно-газови залежи са в Арктика и ако продължи затоплянето на климата, Пентагонът предвижда да започне "ера на конкуренция и агресивност" за овладяването им"
  Когато САЩ купуват Аляска от Русия, те нямат представа за богатствата и. Но днес всичко е проучено и се знае, че в Гренландия има петрол и газ, както и огромни залежи от ценни редки минерали. Струва си парите, но датчаните не я дават и Тръмп няма как да ги убеди. Може би това, което не се купува с пари ще се купи с много пари.

 85. 85 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  В България пък тази седмица за пръв път от десетки години накам тръгна добивът в ново златно находище в Крумовград.Дневник пропусна да отрази тази новина.
  —цитат от коментар 46 на Нинов


  Е-ей, чукча не читатель, чукча - писатель! Колко пъти трябва да казвам: четете преди да пишете коментари!

  https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2019/08/23/3953864_novoto_zlatno_tepe_na_krumovgrad/

 86. 86 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#81] от "гошо":

  Това не е Русия, че директно да завладеят чужда територия и после да проведат “референдум”.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 87. 87 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#85] от "evpetra":

  Ей чукча, аз говоря за Дневник, а не за Капитал. Четете преди да пишете коментари.

 88. 88 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#44] от "LiberalToTheBones":

  "Тази територия трябва да бъде защитена от ЕС,"

  Ако ми позволиш, да ти припомня, че Гренландия гласува през 1982 да не бъде вече част от ЕС. Така че не знам по какви причини си мислиш, че именно ЕС трябва да я защитава.

 89. 89 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#51] от "Сатана Ликующий": Що се отнася до вълненията около плана му, той го потвърди едва след като се получи теч. Не се знае кой е организирал това изтичане, но това ще се изясни!
  >>> И мен ме интересува този аспект..Време е ФБР да обърне внимание на когото трябва в този случай...а и в много други на реални действия срещу интересите на държавата.

 90. 90 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#33] от "Рим":

  Разбирам те добре! Покупката на Луизиана от Наполеон е била предопределена. Това е територията на река Мисисипи и околностите й. Стратегията на французите е била желязна - който владее Мисисипи, владее и целия транспорт север-юг. Това са неимоверно много пари. Но пък американците, до този момент, са били известни с това да се заселват навсякъде, канени или неканени. Въпрос на време е било Луизиана да бъде овладяна "мирно и кротко". Така че Наполеон не е имал избор, разбира се предпочел е да я продаде, вместо да я загуби без пари... Същото е и с датските острови.
  Гренландия обаче е друга манджа. Освен това, че е огромна територия, е и символ за Дания. А символите не се продават!!! Вече има поне един случей - навремето едно американско богато говедо искаше да купи Айфеловата кула... Казвам говедо, зашото смята че всичко е пари!! Приликата с Тръмп не е случайна.
  Апропо, договора с австралийците е изпипан до последна подробност. Екология, части печалба, отговорности и представителност. Съвсем по най-строгите ЕС критерии. Много китайски компании се натискат там, но пък датчаните си правят оглушки...

 91. 91 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Всеки на мястото Тръмп, ако го искаше сериозно сега (има дълга история) би избегнал публичното обсъждане и щеше да намери дипломатически подход, без да неглижирам икономическия

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 92. 92 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Весело

  Ееее, за да се съгласи Гренландия на такова нещо трябва да има огромна разлика в стандартите на живот между САЩ и Дания. Към момента, по всичко личи, че в Дания социалните придобивки са значително по-добри от тези в САЩ.Всичко друго е бошлав работа. За Китай няма и какво да говорим, тези пък въобще нямат шанс. Ако Гренландия искаше инвестиции щяха да са от ЕС, а не от Китай
  —цитат от коментар 10 на stanislavdi

  Направи разлика не с Дания, а с Гренландия! Има голяма разлика, как живеят в Дания, и как на Острова!

  (не се чете)
 93. 93 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Весело

  "Вашингтон смята, че около 22% от световните петролно-газови залежи са в Арктика и ако продължи затоплянето на климата, Пентагонът предвижда да започне "ера на конкуренция и агресивност" за овладяването им."

  За ония, дето се опитват да отделят политиката от икономиката. Имаше един глух(deaf) наоколо...

  "Политиката е концентриран израз на икономиката" ВИЛ, както и Клаузевиц и други: https://t.ly/Bdb1M

  (не се чете)
 94. 94 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#3] от "samoedin":"Битката за тази територия тепърва предстои !"Е да де, но Гренландия не е ничия земя, има си собственик. И ако собственикът отказва да обсъжда продажбата й, единственият начин да стане нечия друга собственост е чрез военна инвазия.
  —цитат от коментар 6 на Norman Granz

  Има и друг начин. Вече писах в друга статия: Цветна революция, и/или референдум... Две в едно?

  Въпросът е само във варианта- кримски, или косовски.

  П.П. Някои се чудеха, защо аджеба им било нужно консулство на ФАЩ там... 😉🇺🇸🗽

  (не се чете)
 95. 95 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#11] от "deaf":

  А, ма ти си бил тука бе... 😎

  Кажи сега пак, как политиката води икономиката, а не обратно? И за теб един цитат, от по- горния линк:

  „Экономика – лошадь, политика – телега. Они должны занимать надлежащие места – экономика должна идти впереди политики, а не наоборот.“ — Мохаммед ибн Рашид аль-Мактум

  (не се чете)
 96. 96 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#9] от "samoedin":Съгласен съм, че (чисто хипотетично) придобиването на Гренландия от САЩ би било огромен стратегически успех за Америка. Но с малоумно дърварския подход на Дръмб - да го обяви като ЕДНОСТРАННО намерение, без каквито и да било дипломатически контакти и дискретни консултации с Дания - тази възможност е погребана веднъж завинаги.Представи си, че внезапно някой гръцки премиер (който и да е той) обяви в Туитър, че иска да купи Родопите?!
  —цитат от коментар 18 на Norman Granz

  Пак "умно" сравнение... Вземи разучи, какво коментираш.

  Като минимум: Статутът на Гренландия, не същият като на Родопите! Поне засега, де...

  (не се чете)
 97. 97 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Весело

  До коментар [#95] от "Бойчо Огнянов":

  Еми от цитатите които си постнал някой си политолог Михеев поддържа моята теза... И най-великият гений като Клаузевиц може да бърка...

 98. 98 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#4] от "Norman Granz":Доста глупаво е да подхващаш тази тема сега когато безогледните удари на Израел създадаха напрежение с щатите и те публично критикува ха Биби.
  —цитат от коментар 29 на Jalis Ironhammer

  Подхваща я не за друго, а да "натрие" носа на руснаците, че не са свалили ционистките таралясници.

  За (такива като) него, С-400 е само изхвърляция на рашките, и не могат да свалят "умните евреи", със супер- дупер краварската техника. Това му е...задачата тука. 🙄😏😴

  (не се чете)
 99. 99 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4130 Неутрално

  Заглавието не е коректно. Тръмп се интересува от Гренландия не като частно лице , а като президент на САЩ. Става въпрос не за лични , а за държавни интереси при проявата на този интерес към Гренландия.

 100. 100 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 977 Весело

  Всичко е ясно. В момента Дания спира северен 2. Не дава съгласие.
  —цитат от коментар 5 на султана глаушева


  И добре прави !

  Путаран го е хванала уртикария !

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK