Берлин обмисля силно занижен таван за наемите

Берлин обмисля силно занижен таван за наемите

© ReutersГрадската управа на Берлин обсъжда налагане на предел за наемите, които се оказват под сегашните цени в атрактивни райони и е под плановете на бизнеса, съобщи "Ройтерс". Подробности от законопроекта бяха публикувани от местни медии в неделя, а в понеделник рязко поевтиняха акциите на големи имотни компании. Градът страда от недостиг на жилища и бързо поскъпващи наеми.


В началото на търговията обезценяването на акциите на Deutsche Wohnen (най-големият берлински собственик на жилищни и други площи) бе 3.6%, а на Vonovia - 2%, като тенденцията важи и за други компании от сектора. Първите коментари на консултантски компании, цитирани от "Ройтерс", са, че ако се одобри проектът в този вид, той ще предизвика не замразяване, а намаляване на наемите.


Две от управляващите три партии (Лявата партия и Зелените) все още подкрепят референдум за експроприация, включително чрез изкупуване, на жилища от онези компании, които имат над 3000 апартамента. В града с официално 3.6 млн. души население Deutsche Wohnen има над 115 000 жилища, а Vonovia - повече от 42 000. Сега и двете компании не изключват да последва обезценяване на имотите им за десетки милиони евро.
"Тагесшпигел" и "Берлинер моргенпост" написаха в неделя, че предложението на берлинската служба за жилищно настаняване е апартаментите, построени до 2013 г., да бъдат предлагани срещу наем не по-висок от 7.97 евро на квадратен метър, независимо от района на столицата, в който се намират.


Ще бъдат обхванати наемите и в района на елитния булевард "Курфюрстендам" или в елегантния район "Грюневалд" (тук има оферти и до 18 евро на квадратен метър) и в панелните блокове в "Марзан" в покрайнините на бившия Източен Берлин. Но дебатите по проекта предстоят и крайният резултат може да е различен. Идеята е законът да влезе в сила от 2020 г. Но има предложение от общински съветник той да действа от 18 юни 2019 г., когато местната коалиция на социалдемократи, бивши комунисти и зелени се споразумя да замрази за 5 години наемите за близо 1.6 милиона апартамента в града. Предложено е и изключение за всички сгради, готови за настаняване от 1 януари 2014 г., както и за жилища, построени с публични субсидии.


В зависимост от това колко старо е жилището и как е оборудван апартаментът "таванът" за наеми ще е в рамките на 3.42 - 7.97 евро на квадратен метър.


Иначе казано, наем в панелен блок от времето на ГДР няма да надхвърля 5.64 евро, а за сграда от времето на император Вилхелм преди Първата световна война на "Курфюрстендам" пределът ще е 6.03 евро. Максимумът от почти 8 евро е за жилищни сгради от периода 1991 - 2013 г. Допълнителни 20% (0.57 евро на кв.м) ще бъдат допустими за обекти, модернизирани през последните 8 години.


Наемателите ще могат да приложат евентуалните бъдещи "тавани", като уведомят общинските власти, включително да изискат да им се възстановят суми, които наемодателят им е начислил над предела, определен със закон.


Предприемачите в жилищния сектор са ужасени, твърди агенция ДПА. Търговско-промишлената палата например определи параметрите като непропорционални и ще имат катастрофален ефект за икономиката на града. Аксел Гедашко, президент на асоциацията на имотните компании, каза, че предложените "тавани" ще ударят най-силно онези, които непрекъснато инвестират в сградите си и се държат отговорно на пазара.


Сдружения, кооперативи и малки компании, отдаващи жилища под наем, от месеци предупреждават да се внимава с проектозакона, защото той може да блокира инвестициите и модернизирането на сградите. Дори представители на обединения на наематели са казвали, че реалистичният предел изглежда около 10 евро плюс добавка за модернизиране на имота.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3244 Любопитно

  "и в панелните блокове в "Марзан"" - преводача има предвид Marzahn (Марцаан) или някой новопостроен до сега неизвестен квартал "Марзан", който е кръстен на термин от полиграфията и типографията?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Любопитно

  Отиде им на немците пазарната икономика.........

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Съсипаха я тая държава.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на lnv03536310
  lnv03536310
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Кво става? Комунизма нали уж си отиде?

 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Малко ми е соц това. Нали търсенето определя предлагането при един свободен пазар?

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Малко ми е соц това. Нали търсенето определя предлагането при един свободен пазар?
  —цитат от коментар 5 на danvan


  „Градската управа на Берлин обсъжда налагане на предел за наемите“ – от Статията
  -----------------------------------------------------------------------
  Държавно или общинско определяне на наемите (скоро и на цените). Ей към това се е стремял и Г. Димитров за България. А не пазара да определя цените. Явно е, че неговите идеи побеждават и в ГФР. За радост на някои … в БГ-то им пуснаха снимка на кофа за боклук до бюста на този велик българин.
  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2019/08/26/3955178_kude_popadna_bjustut_na_georgi_dimitrov/

  До коментар [#5] от "danvan":

 7. 7 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Това е добре. Не може само търгашите собственици на жилища да правят пари. Искаха да превърнат Берлин в новия Лондон, където наемите са изключително високи.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2485 Весело

  Там-тарарам!

  Ама така е - когато пазарът ти е изкривен и затапен - освен да го гръмнеш - друго няма какво да направиш!

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2485 Весело

  Кво става? Комунизма нали уж си отиде?
  —цитат от коментар 4 на lnv03536310

  Какъв комунизъм?

  В Германската Конституция си е записано черно на бяло: Социална държава!
  Както и в нашта.

  Само дето те я спазват ...

 10. 10 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 695 Неутрално

  То наистина пазара на имоти бая се изкриви покрай тия ниски лихви, ама как с тия наеми ще избиеш цената на един апартамент.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2485 Любопитно

  Малко ми е соц това. Нали търсенето определя предлагането при един свободен пазар?
  —цитат от коментар 5 на danvan

  Какъв свободен пазар?

  Там има доминация на мастодонтите в недвижимите имоти плюс липса на достатъчно свободни терени за ново строителство.

 12. 12 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Кво става? Комунизма нали уж си отиде?
  —цитат от коментар 4 на lnv03536310


  Живей си в БГ капитализма, страхотен е !

 13. 13 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Това може да превърне жилищата под наем в много дефицитна стока.
  Общо взето може да се случи следното:
  1. Налагат таван на наемите около и под нивата за поддържане на сградите - т.е. ниска печалба за собствениците
  2. последва замиране на строителството на сгради за отдаване под наем. Ще се строи само за преки продажби
  3. резултатът е налице - недостиг на жилища под наем
  4. недостигът ражда спекула и черни плащания под масата, макар и на хартия всичко да остава в определените цени.
  5. държавата може да се опита да коригира нещата със строеж на държавни жилища, но това е най-бавният и неефективен начин (пробвали сме)

  Левашките икономиически изцепки винаги водят до дефицити и скрито забогатяване. Няма да повтарям вече баналният недостиг на пясък в Сахара.

  E PLVRIBVS VNVM
 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  3.42 - 7.97 евро на квадратен метър за жилище, което може да не е обзаведено, но със сигурност няма нужда от основен ремонт, за да се живее в него. И това при добре поддържани общи части и качествена инфраструктура наоколо. Май като нива на наемите София настига, че дори и задминава Берлин...

 15. 15 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Кво стана с пазара бе, другари западни социалисти???

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Това може да превърне жилищата под наем в много дефицитна стока.
  —цитат от коментар 13 на PavelCZ

  Те СА дефицитна стока.
  От доста време вече ...
  И "градацията" ти е сбъркана.
  Там първо "избиха рибата", дребната инвестиционна цаца, после жилищата се оказаха, разбира се, недостатъчно и - естествено - скъпи, защото едрите риби в бранша се ръководят, разбира се, от чисто корпоративна икономическа логика.
  Това е бомба за страната, защото от една страна изсмуква реалния доход на мат'ряла, а от друга страна му затлачва мобилността. Т.е. германската икономика става все по-негъвкава заради възпрепятсваната мобилност на работната ръка, а и самата работна ръка започва да изпитва материални трудности. Пък да се повишават заплати - трудно, дори да искаш.
  И като теглиш чертата - всички губят в крайна сметка, освен големите корпорации в недвижимите имоти. Които сега ще трябва да се преструктурират.
  По същество мярката е "антимонополна" ...

 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Левашките икономиически изцепки
  —цитат от коментар 13 на PavelCZ


  Естествено сте пропуснали идеята да се ограничи броя на жилищата, които една фирма може да има. "Левашко" ли е държавата да гарантира конкуренцията, като ограничи съсредоточаването на собственост в единични фирми? "Левашко" ли е държавата да строи жилища, за да балансира търсенето и предлагането при положение, че държавата е създала условия за по-високо търсене? Разбирам, че сте в България, където държавата трябва да гарантира печалбите на избрани хора, но не навсякъде е така...

 18. 18 Профил на Кана Ювиги
  Кана Ювиги
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Отвратителни леви комундери!!!
  Много неприятен прецедент. Дано да не стане масова практика.
  Сигурно от същата партия беше и оня "с прогресивна ориентация", който поиска да се национализира БМВ или коя фирма за коли беше.

 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#17] от "Лео":

  Левашко е.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  В статията сигурно нещо е пропуснато, напр. че до цитираните цифри за кв. м. ще са минимален ДОД, а оттам нататък драстично ще се увеличават. Иначе как да го видим това: "Максимумът от почти 8 евро е за жилищни сгради от периода 1991 - 2013 г." т.е. 800 евро за апартамент от 100 кв.м ( 1560лв).
  Всъщност никъде не е казано тези наем за какъв период от време са? Месечен, седмичен?

 21. 21 Профил на Кана Ювиги
  Кана Ювиги
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#16:"xm..."][/quote]

  "Антимонополна" мярка, но нима това е начинът!?

  Да борят предпоставките за монопола. Ако са изисквали някакви специфични лицензи и гаранции от строителния бизнес, които убиват малките инвеститори.
  Нямало било терени, къде да се строи!
  Ми като няма, ще се повишават цените, и тогава други градове ще станат по-конкурентни от Берлин, и ще привличат инвестиции за работещи хора, заводи, услуги, софтуерни фирми и т.н.
  А не "планово" да се "балансират" нещата.
  Абсолютни комундери!
  Принципно и във френската част на Канада, Квебек Сити и Монреал има частично регулирани наеми. И (не само) за това, това е най-социалистическия и пропаднал икономически район (провинция) в Канада.

 22. 22 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Комунистите си искат планова икономика! Дано немците изритат жълто- червено- зелената проказа преди да е станало твърде късно.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 23. 23 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#16] от "xm...":

  Не съвсем. Знам за едрите собственици на имоти в Берлин и проблема с тях. Но една такава мярка е предии всичко антипазарна. Никой дребен собственик или наследник на 1-2-3 апартамента не може да ги удържи в добро състояние при подобни нормирании наеми. Той трябва да има свободна ръка да може да иима достатъчно средства да реинвестира. Всеки собственик на помещения под наем го знае - наемателите могат да развалят нещо или просто да го амортизират. Не дай Боже да са недобросъвестни и да ти оставят свинарник, след като са се изнесли. Или да не си доплатят наемите. Всичко това изисква собственикът да има свободен капитал.
  Наемът си е бизнес като всеки друг. И никой нищо не предприема, ако няма да е на печалба. Има виц, който свършва с реплика на Иванчо, че в днешно време и мама на татко не дава без пари. грубо, ама вярно.

  E PLVRIBVS VNVM
 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2485 Весело

  [quote#16:"xm..."]
  —цитат от коментар 21 на Кана Ювиги
  "Антимонополна" мярка, но нима това е начинът!?Да борят предпоставките за монопола.[/quote]

  Начинът - германците със сигурност си знаят кой начин е най-добър за тях.
  Прочее - по този същия начин борят и монопола на Газпром.
  Но никой не го нарича "левичарство"!
  Даже същите, които тук рИвЪт срещу този "соц" викаха "Ура!" и "Още може!"

  Е, освен руснаците ...
  Но при тях си е Дарвинов капитализъм.
  Както и у нас.
  Та не се изненадвам от някои коментари ...

 25. 25 Профил на Кана Ювиги
  Кана Ювиги
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аз през живота си съм се нагледал на хора "които не знаят какво е най-добре за тях" Включително и чужденци.
  Това, че са германци, не ги прави с 5 топки, или с интелигентност 300.
  Има си ПРИНЦИПИ, които трябва да се спазват, и тогава нещата РАБОТЯТ!

  Даването под наем няма нищо общо с газпром.
  Не знам има ли смисъл, но мога да изпиша цяла книга по въпроса.
  Най-очевидното, което ми идва наум, едното е прекупване и търгашество, стока, която е в почти неограничени количества (особено, когато говорим за приключен внос и единствено локална търговия). Другото е инвестиция в актив 30-50-100години, амортизация, дългосрочни отношения, рискове да не ти платят, да те окрадат и тн.
  Един депозит ти е да кажем 1000 Евро. Но едно пребоядисване на апартамента ти е към 3000 Евро. Обзавеждане и мебели - ХИЛЯДИ евро и тн и тн.
  Кой ще те пази!? Ако наемателят изнесе една нощ всичко.
  Има си покриване на рискове, загуби и тн и тн и тн.
  Отделно, трябва да ти е изгодно да инвестираш в нови сгради и покупки.
  Защото това е един завършен бизнес. Трябва с дохода да МОЖЕШ да ЗАВЪРТИШ И ЗАВЪРШИШ цикъла!
  А не да дадеш апартамент, който баба ти е купувала, и на теб е дошъл даром.
  И следващите 100 или 1000 години да живеем в панелки, наследени от пра-бабите.
  Това са елементарни, но изключително важни и значими неща.
  Но трябва да си учил икономика и бизнес, а и да имаш опит.
  А не да се говорят празни приказки и всеки да е разбирач.

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#16] от "xm...":Не съвсем. Знам за едрите собственици на имоти в Берлин и проблема с тях. Но една такава мярка е предии всичко антипазарна. Никой дребен собственик или наследник на 1-2-3 апартамента не може да ги удържи в добро състояние при подобни нормирании наеми. Той трябва да има свободна ръка да може да иима достатъчно средства да реинвестира. Всеки собственик на помещения под наем го знае - наемателите могат да развалят нещо или просто да го амортизират. Не дай Боже да са недобросъвестни и да ти оставят свинарник, след като са се изнесли. Или да не си доплатят наемите. Всичко това изисква собственикът да има свободен капитал. Наемът си е бизнес като всеки друг. И никой нищо не предприема, ако няма да е на печалба. Има виц, който свършва с реплика на Иванчо, че в днешно време и мама на татко не дава без пари. грубо, ама вярно.
  —цитат от коментар 23 на PavelCZ

  Проблемът не е само в Берлин.
  От Хамбург и Бремен до Мюнхен.
  На последните избори бях втрещен, когато кметът на китен Висбаден обяви спешната необходимост от програма за 25 000, да 25 хиляди! нови жилища. Във Висбаден!
  Колкото до наемите и доколко изплащат амортизация плюс обновяване на дребен "наследник" на 1-2-3 апартамента - това немците си го смятат много добре. При ниските лихви и строгите правила и закони за наемане - това да ти разбият имота и/или да се изнесат без да платят е почти невъзможно, освен ако не си пуснал наематели на черно - и при цените напоследък, (говорим за три, четири години, откакто тръгнаха рязко нагоре) - та при тези цени засега те са "на завет" от бурята. Простата ипотечна сметка там е изплащане за 10 години и точно тогава настъпване на времето за основен ремонт. Та те имат "въздух" за още едно поне пет години да се адаптират.
  И какво значи "свободен капитал" за един собственик на 1-2-3 апартамента?
  По вашата логика ако имаш две-три прасета в двора - значи си свиневъд!

 27. 27 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 511 Неутрално

  "Левашко" ли е държавата да строи жилища, за да балансира търсенето и предлагането при положение, че държавата е създала условия за по-високо търсене?
  —цитат от коментар 17 на Лео


  Според Ив.Костов, Ф.Димитров и „учените“ от ИПИ, това е „левашко“, защото държавата е лош стопанин и няма да стопанисва добре построените жилища.
  Не са много хората, които вярват на тия. Но ги има все още.
  А са и много устати !

  До коментар [#17] от "Лео":

 28. 28 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Всеки собственик на помещения под наем го знае - наемателите могат да развалят нещо или просто да го амортизират. Не дай Боже да са недобросъвестни и да ти оставят свинарник, след като са се изнесли. Или да не си доплатят наемите. Всичко това изисква собственикът да има свободен капитал.
  —цитат от коментар 23 на PavelCZ


  Личи си, че нищо не разбирате от наемните отношения в Германия...

 29. 29 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  Т'ва дойчовците много ги влече социализма, а? Май им е харесал? Имаха болшевишки социализъм в източна Германия, имаха и националсоциализъм преди това, и още си ги влече?

 30. 30 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2459 Весело

  'Либералните' умнокрасиви неотроцкисти след като накараха гьобелс да плаче от възхищение колко са развили похватите му сега карат и Маркс да хлипа гордо от преклонение към продължителите на делото му

  Use your Illusion
 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Ауу, начи

  регулации, регулации, регулации + прием на мигранти = високи цени на наемите

  решение = още регулации :)


  Никъде не е работило и сега се съмнявам да проработи.

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Там има доминация на мастодонтите в недвижимите имоти
  —цитат от коментар 11 на xm...


  А как се създават мастодонти?!?

  С регулации. :)

  И сега още регулации, за да ги озаптим :)

 33. 33 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Да оставиш неколко мастодонта хич не е пазарно, нито пък да национализираш

 34. 34 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#7] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Чшш, гербераст, търсенето определя предлагането.Като са ти високи , стой на село.Никой не те бие с пръчки да живееш в Лондон. Седи си у Лом.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2485 Весело

  Там има доминация на мастодонтите в недвижимите имоти
  —цитат от коментар 11 на xm...

  А как се създават мастодонти?!?

  С регулации. :)

  И сега още регулации, за да ги озаптим :)
  —цитат от коментар 32 на realguru


  Как ги създадоха?
  Ами точно като у нас! С лозУнга "държавата е лош стопанин" и "невидимата ръка на пазара" разпродадоха накуп държавния фонд. Не само в екс-ГДР-то.
  А на едро кой може да си напазарува? И ... как?

  Та с "антирегулации" ги създадоха.
  Затова сега ги борят с "регулации" ...

 36. 36 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#25] от "Кана Ювиги":

  Има си застраховки, за описаните от теб неща, но принципно си прав.В Лондон, от две-три години, постоянно променят законодателството, в посока права на наемателите.Миналата година трябваше да монтирам алармена система, против пожар, понеже къщата е шеър и живеят повече от 3 ма човека.Специална система, без кабели, последно чудо на техниката била и хоп £ 3500.И това само за един имот.Като капак, трябва един път седмично да се пуска, тества и записва у един дневник.Отделно сертификати за ел система и газ всяка година и куп още формалности.Отделно, по 3-4 месеца не можеш да изгониш нередовни наематели.А след тях обикновено е мармалад..Та , хубу разни комунистически прийоми , ама после всеки иска къщата , която наема хем да е без пари, хем да е в перфектно състояние.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 37. 37 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  всички губят в крайна сметка, освен големите корпорации в недвижимите имоти
  —цитат от коментар 16 на xm...


  По тоз повод си спомних за един матрял отпреди 10- ина години, още преди балона. Общинската фирма (май в Дрезден) продава 20.000 жилища на имотен консорциум щото им требали пари, пък и имотите да идат от лошия при добрия стопанин. Бяха май по 450 евро на квадрат + купувача поема настоящите кредити. Най - странното беше, че като събереш всички суми, ако ги бяха продали за същите пари на наемателите и секи тегли кредит на 5%, с настоящия наем, който плащат на общината щяха да ги изплатят за 10 г и да станат техни. Обаче вместо туй ги продали на добрия стопанин, който обещал да не дига много наемите за някакъв срок.

 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#37] от "dosetliv":
  Да, тази беше схемата по цяла Германия.
  Покрай кризата, (някой въобще още помни ли 2008-ма?), та покрай кризата обраха каймака, скъсаха дълговите опашки и стовариха кривите дърва на широките мат'рялски маси.
  Това, което се случва напоследък, е още отглас и последица от тогава - апогеят на либерализма, ( в чистия смисъл на понятието и без да ехиднича).

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  Безотговорен социализъм. Очакваме да свърши пясъка в пустинята...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Безотговорен социализъм. Очакваме да свърши пясъка в пустинята...
  —цитат от коментар 39 на penetrating


  България с "отговорния капитализъм", не наваксва, ами изостава от Германия с "безотговорния социализъм" 😉, факти. Сигурен съм че и занапред ще е така.

 41. 41 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1313 Весело

  Комунисти, комсомолци!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 42. 42 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#13] от "PavelCZ":

  Германците също и повремето на Хитлер и по времето на Хонекер В двата случая работи ,но нещо при Меркел съм сигурен че няма да проработи

  гошо
 43. 43 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Сега и без друго е много трудно изобщо да намериш свободно жилище в Германия. Цените са доста добри всъщност, но няма свободни апартаменти. Ако всичко поевтинее, само хората с огромен късмет ще могат да си намерят жилище.

 44. 44 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Комунизъма дето е минал, на никой не е простил.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 45. 45 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Наемите може да паднат, но това няма да увеличи броя на жилищата. В краткосрочен план, ще има натиск диспропорцията да се неутрализира по друг начин, например чрез черния пазар.

 46. 46 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Браво!
  Управата на Берлин защитава обикновените хора от едрия капитал и спекулациите!
  И няма такова нещо като "свободен пазар". Пазарът никога не е свободен. По добре държавата да се меси и да влияе, отколкото едрия капитал, корпорациите и картелите!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 47. 47 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2459 Весело

  До коментар [#46] от "Боян Таксиров":

  Има черен пазар, то и по соца официално долара беше кинта ама нали :)

  Use your Illusion
 48. 48 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#47] от "Saint of Me":

  По принцип да, ама точно в конкретната обстановка ще е трудно да се наложи.
  Никой наемодател няма да иска да рискува да бъде издаден на контролните органи от възмутен наемател или кандидат наемател, и да го разкостят от проверки.
  Все пак говорим за Германия и за Берлин.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 49. 49 Профил на Кана Ювиги
  Кана Ювиги
  Рейтинг: 418 Неутрално

  България с "отговорния капитализъм", не наваксва, ами изостава от Германия с "безотговорния социализъм" 😉, факти. Сигурен съм че и занапред ще е така.
  —цитат от коментар 40 на zxp53317185

  Не знам кой по-точно изостава и кой не наваксва.
  Факт е, че аз получавам по-голяма заплата, отколкото бих получавал в Германия, при по-малки данъци, а разходите са ми 10 пъти по-малки в България.
  Виж, ако си берач на ягоди, може и да изоставаш в България. Трябва ли аз да поема издръжката на твоите деца, след като ти не си достатъчно квалифициран да си издържаш семейството?

 50. 50 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Браво!Управата на Берлин защитава обикновените хора от едрия капитал и спекулациите!И няма такова нещо като "свободен пазар". Пазарът никога не е свободен. По добре държавата да се меси и да влияе, отколкото едрия капитал, корпорациите и картелите!
  —цитат от коментар 46 на Боян Таксиров


  здраве пожелем, другарю кАманист!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 51. 51 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#46] от "Боян Таксиров":

  Таксиров, а би ли приветствал едно солидно намаляване в заплащането на строителите, примерно?!Или на продавачките по магазините?!А би ли искал хиляди да останат на улицата, буквално?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 52. 52 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#51] от "Noise":

  Едното няма нищо общо с другото.
  В Германия рентиерите, собственици на жилища са много по малко от наемателите. Мисля че беше 15% : 85%.
  Наемателите са тези, които работят и създават продукт, докато рентиерите получават пасивни доходи, т.е. не работят за тях. Следователно логично е държавата да се намеси в защита на активната част на населението, било то и за сметка на рентиерите, когато има драматични сътресения на пазара, когато наемите скачат двойно и тройно, докато доходите остават същите. В тези ситуации държавата играе ролята на балансьор, регулира отношенията, така че да има най малко социални сътресения. И приоритет са работещите, а не по богатите получатели на пасивен доход.

  Отново ще повторя, че няма свободни пазари. Винаги големите играчи диктуват условията. Свободен пазар би означавало той да бъде съставен от огромен брой сходни по калибър участници, което никъде не е така. Следователно държавата, като социална организация, работеща в защита на населението си, би следвало да се намесва, което тя и прави в различни сфери. Минималната работна заплата например е намеса в пазара на труда от страна на държавата. Законите определящи условията на труд, минимална годишна платена отпуска, обезщетения, социални и т.н. също са намеса в него. Тези неща съществуват, защото социалното развитие ги е наложило.

  Именно по тази причина паралелът ти с работниците и продавачките е неуместен. Именно чрез намесата си, държавата не би трябвало да допусне това. При чистия капитализъм със сигурност някаква част от хората биха умирали от глад по улиците, но това е социално неприемливо и деморализиращо цялото общество, затова държавата има и социални и балансиращи функции.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 53. 53 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Браво!Управата на Берлин защитава обикновените хора от едрия капитал и спекулациите!
  —цитат от коментар 46 на Боян Таксиров

  А на кого е този едър капитал - на някакви чифути от световната кабала?
  Тези фирми, Дойче Вонен и Воновия, и няколко други, са публични инвестиционни схеми, в които много обикновени германци си държат спестяванията за пенсия.
  Пенсионните фондове преди влагаха събраните пари в обикновени ценни книжа, например ДЦК, но от няколко години лихвите по тях са отрицателни. Отде да вземат пари да плащат пенсии? Затова инвестират в по-рискови схеми, например имоти, където търсят по-висока доходност.
  Сега като орежат доходността, средния германец вярно може да плаща по-нисък наем, но като дойде време да взема пенсия отде ще взема, като фондът няма доходност?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK