Пет златни правила: как да се държим на гости у германци

Пет златни правила: как да се държим на гости у германци

© Associated PressДобрите маниери нямат цена. Но в различните страни има и различни представи за онова, което е прието. Как да избегнете неловки ситуации, ако гостувате на германци? Кои са петте златни правила, обяснява Ксения Сафронова от "Дойче веле".


Без покана не може


Да отидете в дома на познати или приятели без предварителна уговорка издава лош стил. Даже ако тези хора са ви близки и сте сигурни, че са си у дома и нямат важна работа, е редно да попитате по телефона удобно ли е да ги навестите. Може да им изпратите и кратко запитване по мейл или с есемес, но в такъв случай непременно изчакайте отговора. Не е никак изискано също така след дългоочакваната покана тутакси да цъфнете на вратата.


"Домакинът трябва да има време да се приготви: да види дали има достатъчно напитки и нещо за хапване, да прибере разхвърляни дрехи и предмети и евентуално да почисти", обяснява специалистката по етикета Линда Кайзер. Отивате ли на гости, трябва да се появите в точно уречения час - нито по-късно, нито по-рано. Ако ви се наложи да закъснеете, непременно се обадете на домакините и ги предупредете.


С празни ръце не бива
Да отидеш на гости с празни ръце е някак неприлично - само че какво може да се занесе на домакините? Нещо за хапване може да се донесе, но само ако сте се уговорили за това с домакина. Етикетът препоръчва да се откажете от готови ястия и закуски от рода на салати и сандвичи. Ако след като влезете в дома, сложите приготвената от вас храна направо на масата, може да поставите в неловко положение останалите гости или да объркате плановете на домакинята. За предпочитане е подаръкът да е бутилка вино, кутия шоколадови бонбони или например кошничка с дълготрайни деликатеси.


Покана за вечеря или само за по чаша вино


Ако не са ви казали дали ви канят на вечеря или просто на чаша вино и хапки, непременно обърнете внимание за какъв час е насрочено посещението ви. В Германия е прието на вечеря да се кани към 19.30 или 20.00 часа. За да не изпаднете в неловко положение, не се притеснявайте предварително да попитате дали ви канят на вечеря или само на чаша вино с хапки.


Добрият домакин и бездруго е задължен да посочи това още в поканата - например: "Очаквам ви на вечеря към 20.00 часа". Така ще знаете дали не е по-добре да похапнете преди да отидете на гости.


Гостът в никакъв случай не бива да отива в дома на домакините, без да е хапнал нещичко. Гладът е лош спътник в непринудена компания, коментират експертите. Не очаквайте от германците изненадващи вечери, състоящи се от първо, второ и трето, ако не са ви съобщили за тях изрично в поканата.


А допълнителна порция?


Приказките за това, че германците точно пресмятат порциите в зависимост от броя на гостите, не са измислени вицове, а в повечето случаи - истина. Ако домакинът очаква десетина приятели, не се чудете, ако на масата бъдат поднесени точно 10 наденици. Затова ако не ви попитат дали искате още, изобщо не питайте - 11-а наденица просто няма.Ако не ви предложат допълнителна порция и основните ястия вече са изядени, не се заседявайте много-много. Кафето, поднесено в края на вечерта, е своеобразен сигнал за това, че вечерята е приключила и гостите могат да си тръгват.


Съблюдаване на обичаите


Всяка страна си има свои традиции и обичаи, свързани с поведението край трапезата. Могат ли да се следват те, когато на масата са се събрали хора от различни култури?


Сергей, студент от Москва, се запознал с Ирмгард преди няколко години. "На вечеря в семеен кръг си налях бира и както е прието у нас в Русия, сложих празната бутилка под масата. Забелязах, че домакините се озадачиха. Малко по-сетне, когато доста се бяхме разприказвали, случайно ритнах бутилката с крак и тя се счупи. Почувствах се неловко, че съм направил нещо, което не е прието в Германия, а на всичко отгоре съм създал и неприятности. Никой обаче не се намръщи. Всички се разсмяха и ми казаха, че счупеното носи щастие. По това германските и руските представи си съвпадат", разказва руският студент.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Всъщност не видях нищо необичайно в тези правила и считам, че и тук е редно да се спазват.
  Аз поне правя така.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3539 Неутрално


  Всяка страна си има свои традиции и обичаи, свързани с поведението край трапезата. Могат ли да се следват те, когато на масата са се събрали хора от различни култури?
  _________________
  Германците били през миналия век в България още хвалят българското гостоприемство! Реално ако германец покани чужденец на гости , значи нещо не е в ред , тези не обичат гости и домакинята се въоръжила с едно пале почистващи и анти бактериални препарати за след гостите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1496 Весело

  И не се събувайте пред вратата.

 4. 4 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Не мисля, че в уместно тук да се публикуват напътствия за добро поведение. Тази трибуна на простолюдието няма нужда от съвети. Балканеца си е невъзпитан и прост селяндур. Няма да му влезе в главата..

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Абе като не можеш да нахраниш и напиеш гостите на корем, както се вика, защо въобще ги каниш !!!

 6. 6 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Да оставяш бутилките под масата едва ли и в Русия се смята за изискано. Е, може би в някои среди – където се събират доста бутилки :)

 7. 7 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  До коментар [#4] от "LiberalToTheBones":

  За повечето, патрЕотЕ трябва да се препечата “ Бай Ганьо на гости в Иречек”

 8. 8 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1121 Весело

  баси... единайстата наденица я нема... тоа прос факт ми уби целия полет на мисълта

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 9. 9 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1972 Гневно

  Така е там само с покана Те за това и разните му там негри и араби дойдоха щото ги поканиха Немците в голямата си част са едни посерковци и клюкари Скопени от към самочувствие и достойнство Де кой ги хване все ги ръси за пари ,сега и поляцитесе гласят

  гошо
 10. 10 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  "Пет златни правила:""
  Автор - Ксения Сафронова

  За кого ли е предназначена статията? Или по-точно, за коя страна е предназначена?
  На кого ли са му необходими подобни напътствия след първите 7 години. Айде да са 18 години.

 11. 11 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Не виждам нищо специфично германско в тия правила.

 12. 12 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  "Без покана не може"

  ХАХАХАХХАХАХ тука спрях да чета хахахаххахахахха
  Хахахаххахах

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 13. 13 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1156 Любопитно

  Пропуснали сте най-важното златно правило,шестото!
  Не ходете на гости на германци!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 14. 14 Профил на pafka
  pafka
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Хората са прагматици. Не е задължително на гости да се ояждаш, наливаш и оливаш.
  Но в края на краищата, всеки според възпитанието.

 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3675 Неутрално

  "Сергей, студент от Москва, се запознал с Ирмгард преди няколко години. "На вечеря в семеен кръг си налях бира и както е прието у нас в Русия, сложих празната бутилка под масата. Забелязах, че домакините се озадачиха."

  В Рассия може и да е прието празните бутилки да се слагат под масата, но в България такава простотия даже и циганите не правят...

 16. 16 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1156 Любопитно

  "Сергей, студент от Москва, се запознал с Ирмгард преди няколко години. "На вечеря в семеен кръг си налях бира и както е прието у нас в Русия, сложих празната бутилка под масата. Забелязах, че домакините се озадачиха."В Рассия може и да е прието празните бутилки да се слагат под масата, но в България такава простотия даже и циганите не правят...
  —цитат от коментар 15 на palav_nik


  +++++
  Българите са били изискани либерали,"ценени и уважавани"в цялата Слънчева система!Къдя ше ги сравняваш с рушняците!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 17. 17 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 581 Весело

  Преди години, 2009 или 2010 бяхме на една ловна хижичца, малка, ама уютна, носехме храна за цял взвод, пиене и патрони. Беше полазила поредна октомврийска вълна гъби, манатарки, рижинки, пърхутки. Пукахме квото пукахме, поне да се разтърчат псетата, съответно дивеча не даде жертви, набрахме гъби, че ни запраска един дъжд, бавен, ама обилен. Натъкмихме огъня, надробихме сухите мезета, вино, ракия, туршия, общо взето като на лов. И те ти в дъжда некви луди, загърнали се кой с найлон, кой с дъждобран - бутат байкове. Шпрехен - мехен, мокри до кокъл, ама език не научили, само немски знаят. Криво ляво се разбрахме на английско-турски-руски, насушиха се около печката, нема къде да ходят, обхват на телефоните няма. Та поканихме ги на масата, намятахме месища на скарата, то дим, суджуци, мариновани шишчета, гледат гладно. Та швабите ядоха като не видели, и то неща, дето никога нема да ядат на друго място. И добре пийнаха винце, ама ядоха та ушите им пукаха и не им дремеше за 5те златни правила.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 18. 18 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#4] от "LiberalToTheBones": При катунарите от родата ти не може да става и дума за обноски на масата- вие нямате дори дом, в който да поканите гостите си и наричате “дом“ колибите, изградени от подръчни боклуци, изхвърлени от други хора, в които няма климатизация, течаща топла и студена вода, както и се ползва крадено електричество чрез незаконно присъединяване към елмрежата. За маси през лятото ви служат старите ръждясали кюмбета или празни откратнати или изхвърлени и счупени каси от бира, нямате здрави и законно закупени от магазините столове, както и посуда и чаши. Малко смешно е точно ти да се изказваш за българските обноски на масата и за българското гостоприемство при това положение....

 19. 19 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1008 Любопитно

  До коментар [#7] от "Doge": Така ли? Аз пък предлагам разказите “ Ханс пърди на гости у Гретхет“- мислиш ли, че не стават?

 20. 20 Профил на cbd55596436
  cbd55596436
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#18] от "cmy12603507":
  Честита баня, кака!!

 21. 21 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#20] от "cbd55596436": Каква баня? Прозит! Алес шмект гут:)

 22. 22 Профил на cbd55596436
  cbd55596436
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#21] от "cmy12603507":

  Един път в седмицата може. Само сложи чисти дрехи след това.

 23. 23 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1008 Весело

  До коментар [#22] от "cbd55596436": Нима? А може ли и без един път, м?:) Аре- пак прозит с немско винце:) Нямаш шанс да ме ядосаш - днес съм в много добро настроение:)

 24. 24 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Всъщност и в България (вече) е така. И тук е нормално да не ходиш непокане. И тук е редно да пристигнеш навреме (+10 минутки на домакинята) и да се обадиш ако закъсняваш. И тук е нормално да донесеш вино и/или бонбони. Има само една разлика. В България е прието храна да остане. Иначе се смята че не е стигнала. Когато поканим хора на вечеря и те саподхапнали предварително и очевидно нямат апетит се чувстваме неловко. Това обижда домакинята, че не и се харесват гозбите. Всички сме виждали на олинклузив как се хранят германците. Да не осигуриш на гостите 11та наденичка за нас направо е обидно. Да не говорим, че да поканиш гости в къщата си и да ги нагостиш с наденички (не говорим за хора от семейството) си е жива обида.

 25. 25 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Всъщност и в България (вече) е така. И тук е нормално да не ходиш непокане. И тук е редно да пристигнеш навреме (+10 минутки на домакинята) и да се обадиш ако закъсняваш. И тук е нормално да донесеш вино и/или бонбони. Има само една разлика. В България е прието храна да остане. Иначе се смята че не е стигнала. Когато поканим хора на вечеря и те саподхапнали предварително и очевидно нямат апетит се чувстваме неловко. Това обижда домакинята, че не и се харесват гозбите. Всички сме виждали на олинклузив как се хранят германците. Да не осигуриш на гостите 11та наденичка за нас направо е обидно. Да не говорим, че да поканиш гости в къщата си и да ги нагостиш с наденички (не говорим за хора от семейството) си е жива обида.
  —цитат от коментар 24 на George Svinarov

  Гоше, гоуема работа си!
  Приятно прекарване с немските гости, ти пожелавам!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 26. 26 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Липсва едно важно правило-там е прието чинията да се изпразни до сухо. Веднъж ми се сличиха немци у дома и по едно време почнах да пресмятам има ли още нещо в хладилника. За мен избърсаните чинии си бяха сигнал " още" .

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 27. 27 Профил на dhd1958
  dhd1958
  Рейтинг: 14 Весело

  Правило 0 - ако не се налага просто не ходете на гости.

 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  До коментар [#3] от "ju.li":

  И не се събувайте пред вратата.
  —цитат от коментар 3 на ju.li


  В действителност май е точно обратното. В повечето случаи гостите трябва да се събуят пред вратата.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 29. 29 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  "Сергей, студент от Москва, се запознал с Ирмгард преди няколко години. "На вечеря в семеен кръг си налях бира и както е прието у нас в Русия, сложих празната бутилка под масата. Забелязах, че домакините се озадачиха."В Рассия може и да е прието празните бутилки да се слагат под масата, но в България такава простотия даже и циганите не правят...
  —цитат от коментар 15 на palav_nik


  Да, в България съм виждал да събират празните бутилки на масата и да се снимат с тях.

 30. 30 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Всъщност и в България (вече) е така. И тук е нормално да не ходиш непокане. И тук е редно да пристигнеш навреме (+10 минутки на домакинята) и да се обадиш ако закъсняваш. И тук е нормално да донесеш вино и/или бонбони. Има само една разлика. В България е прието храна да остане. Иначе се смята че не е стигнала.
  —цитат от коментар 24 на George Svinarov

  Така е, в много отношения (не винаги положителни) приехме навиците на германците.
  Примерно като малък беше нормално съседите да ни поискат чаша захар, олио, сол. Или ние от тях.
  Сега не познавам съседите си.
  Като бях малък половината град вечер се разхождаше по центъра.
  Сега в 19 ч. все едно е паднала бомба. Мъртвило.

 31. 31 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3675 Весело

  "Да, в България съм виждал да събират празните бутилки на масата и да се снимат с тях."

  Но в Рассия ги събират ПОД масата и се снимат с тях...
 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3675 Весело

  "Примерно като малък беше нормално съседите да ни поискат чаша захар, олио, сол. Или ние от тях."

  За времето на комунизма и купонната система сигурно е било нормално...

 33. 33 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 814 Неутрално

  "Да, в България съм виждал да събират празните бутилки на масата и да се снимат с тях."Но в Рассия ги събират ПОД масата и се снимат с тях...
  —цитат от коментар 31 на palav_nik


  Не вменявай на другите собствените си навици!

 34. 34 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1156 Любопитно

  "Примерно като малък беше нормално съседите да ни поискат чаша захар, олио, сол. Или ние от тях."За времето на комунизма и купонната система сигурно е било нормално...
  —цитат от коментар 32 на palav_nik


  ++++++
  Обясни им на тея комундета, че нашето време е най-специално защото ние живеем СЕГА,ние сме либерали и в стъпките ни никне бъдещето!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 35. 35 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  "Примерно като малък беше нормално съседите да ни поискат чаша захар, олио, сол. Или ние от тях."За времето на комунизма и купонната система сигурно е било нормално...
  —цитат от коментар 32 на palav_nik


  Не, просто тогава нямаше денонощни магазини.
  Например най-близкия гастроном имаше обедна почивка от 12 до 15 ч.
  И не се притеснявахме, че може да си помислят, че не сме предвидливи.
  И най-важното - поне 2 пъти седмично се събирахме да вечеряме заедно със съседите.
  Беше достатъчно да кажеш "Комшо, утре ви чакаме у нас".
  И пак акцентирам - сега дори не се познаваме със съседите си.

 36. 36 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Правилото да си похапнал преди да отидеш на гости го зная от мъдрите хора в наше село. Дори и да са те поканили на храна обратното се приема за алчност - да идем на гости да се наядем. Не че българинът не го правеше по времето на социализма - от родено до умряло все се правеха софри и една орда повече, по-малко или непознати, поне за някои, хора само се ослушваха къде и кога. Някога, в едни стари времена, някъде из земите български,когато ерген е искал да се задоми, той и още някой от семейството, отивали неканени на гости у невястата и се е получавало нещо като тест за момата - дали е добра домакиня, подредено и чисто ли е в къщата без преструвки и уговорки.

 37. 37 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Не виждам нищо екстравагантно, та да пишем статия .

  ААааа, да бе - Кценияя Сафронова тевтонката , се обръща към "новите" германци , дето им ги импортираха напоследък :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 38. 38 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3992 Неутрално

  Не мисля, че в уместно тук да се публикуват напътствия за добро поведение. Тази трибуна на простолюдието няма нужда от съвети. Балканеца си е невъзпитан и прост селяндур. Няма да му влезе в главата..
  —цитат от коментар 4 на LiberalToTheBones


  Манго, в маалата едно гости около седмица отива , а ? С тъпани и зурли !

 39. 39 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3675 Весело

  "Например най-близкия гастроном имаше обедна почивка от 12 до 15 ч."

  Ъхъм и санитарен полуден.
  Бе то в комунистическите "гастрономи" с игла да се завъртиш, немаше какво да закачиш.
  Кренвирши, червен пипер и тоалетна хартия само с връзки...

 40. 40 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  От пра дядо ми знам, че като ти дойде гост/гости, канени или внезапно, след табиета по посрещане първо трябва да питаш дали е гладен.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 41. 41 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3992 Неутрално

  Канил съм германци на гости в България, напиват се и плюскат като прасета . Обикалят баровете , едвам ги прибирам в хотела им.

  Когато ние отидем на гости в Германия ни канят в кварталната бирария на по халба бира ! След първата бира обикновено поемаме инициативата и си спретваме купон както ние си знаем ! За наша сметка , разбира се . Така ги черпим и в Германия ! И те пак се напиват !

  Рядко стиснато племе !

 42. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5080 Весело

  Бира с водка, подобно на поляците, отрязване, и сте приятели за цял живот, естествено ако на другия ден имате спомени един за друг, и това естествено, само в петък вечер може да се случи...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 43. 43 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Канил съм германци на гости в България, напиват се и плюскат като прасета . Обикалят баровете , едвам ги прибирам в хотела им.Когато ние отидем на гости в Германия ни канят в кварталната бирария на по халба бира ! След първата бира обикновено поемаме инициативата и си спретваме купон както ние си знаем ! За наша сметка , разбира се . Така ги черпим и в Германия ! И те пак се напиват !Рядко стиснато племе !
  —цитат от коментар 41 на faeton.


  В Мюнхен съм бил на гости - по къщите ни канеха , бирарии и накрая сеунищожихме в една таверна. Най-щастлив бях ,като преминахме към кръчмите, щото германското домашно ми беше отвратително, а пък не исках да обидя домакините . Те жените се с някави засукани гозби, с сметани и странни бели сосове се престараваха, едвам се удържах да не повърна. Един вурст на скара и щях да съм най-щастливият .
  Та всичко е според зависи :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 44. 44 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Да помним и внимателно да прилагаме библейското правило: "прави така, както искаш другите да постъпват с теб!".
  Като отиваш на гости, постави се на мястото на домакините!
  Закъсней малко, за да им дадеш време да дооправят или да си починат някоя минутка.
  Сещай се кога да си тръгнеш - познава се по множеството знаци на досада, умора, разсеяност у домакините.
  Моя милост най-често съм домакин и така предпочитам.
  Обичам да приемам гости в наистина хубавата си къща и гостът се посреща като цар.
  Всъщност не толкова изисканите блюда или обстановката привличат гостите, ами естествената атмосфера и отношението, топлотата и радостта от общуването.
  Не правилата!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 45. 45 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3883 Весело

  До коментар [#17] от "Халдип Исйолов":

  От известната руска комедия, с леко редакция: "на гювеч ядат и пият даже язвеници и трезвеници"

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3883 Весело

  До коментар [#17] от "Халдип Исйолов":

  Ксения явно е рускиня и текстът е основно за тази аудитория, оттам и Сергей с празната бутилка под масата. Доста безмислено е този текст да се превежда и на български, все пак в България доста добре познават и немския турист, и немското гостоприемство...

 47. 47 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Кренвирши, червен пипер и тоалетна хартия само с връзки...
  —цитат от коментар 39 на palav_nik


  Глупости.

 48. 48 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Бях в Германия на гости при руско езични познати! За тези 3 дни руснаци чукаха на врата и директно влизаха поне по 3 пъти на ден!

 49. 49 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3645 Весело

  До коментар [#23] от "cmy12603507":

  Моля те, спри с този ”прозит”, вярно, че ”прост” идва от латинското ”прозит”, ама все пак, да се придържаме към действителността. Едно ,”Цум воол” би свършило прекрасна работа 😉

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 50. 50 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3645 Любопитно

  До коментар [#41] от "faeton.":

  Егати с какви хора общуваш...Къде ги намирате такива залупени немци?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 51. 51 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  От пра дядо ми знам, че като ти дойде гост/гости, канени или внезапно, след табиета по посрещане първо трябва да питаш дали е гладен.
  —цитат от коментар 40 на Халдип Исйолов


  Аз знам приказката " най ме е страх от уж сити гости " :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  То вече и в България е така. Неканените гости хич не са приятни.

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9017 Неутрално

  Това, че в България не спазваме правилата, не значи, че няма такива.

 54. 54 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2624 Любопитно

  "...Сергей, студент от Москва, се запознал с Ирмгард преди няколко години. "На вечеря в семеен кръг си налях бира и както е прието у нас в Русия, сложих празната бутилка под масата..."
  =======================================================================
  ?!?!?????!? Глупости. Това е някаква измишльотина...


  [quot]..Немците в голямата си част са едни посерковци и клюкари Скопени от към самочувствие и достойнство [/quote]
  ?!?????????????!??

 55. 55 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  Да, кога да отидеш на гости в Германия и колко да изядеш правилата са строги. Но пък за сметка на това пърденето и оригането на масата е позволено. Компенсирайте се с позволените неща!

 56. 56 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3645 Любопитно

  До коментар [#55] от "gozambo":

  Интересни познати омаш в Германия. Намски поне на ниво А2 знаят ли?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 57. 57 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 2425 Любопитно

  ,,
  Сергей, студент от Москва, се запознал с Ирмгард преди няколко години. "На вечеря в семеен кръг си налях бира и както е прието у нас в Русия, сложих празната бутилка под масата. Забелязах, че домакините се озадачиха. Малко по-сетне, когато доста се бяхме разприказвали, случайно ритнах бутилката с крак и тя се счупи. ”

  Едно прасе ще се чувства ,,в свои води” на гости на руско семейство...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 58. 58 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#41] от "faeton.":

  Така си е.
  Сега, като разкажа как съседката ми в едно китно шварцвалдско градче, жена от долната средна класа, ми допи фрапето (доизсмука го с моята сламка), ще ми нафраскат минуси вероятно. Но този шокър си остана съзнанието ми. И още един-два от сорта ... :)

 59. 59 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Бе то в комунистическите "гастрономи" с игла да се завъртиш, немаше какво да закачиш....
  —цитат от коментар 39 на palav_nik


  Живей си с опорките!
  Вярно, нямаше 10 вида безвкусни кренвирши или 20 вида "сирене" с палмово масло. Бирата и безалкохолните се разваляха след 30 дни. Киселото мляко и бозата ставаха резливи на втория ден, а на третия хлябът ставаше твърд. Но вкусът, вкусът ...
  Отново към темата - в много отношения приехме поведението на германците.
  Някои ги намирам за положителни, други - не толкова.

 60. 60 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#55] от "gozambo":Интересни познати омаш в Германия. Намски поне на ниво А2 знаят ли?
  —цитат от коментар 56 на DDR


  Имаме зет германец. 30 години те могат да го отучат от тези навици и се извинява,че в Германия това е нормално. Не било срамно да пръднеш на масата,срамно било да не кажеш "извинете ". Други са ми обяснявали как се пътува в самолет с германска група,които се връщат от панаир добре наяли се с наденица и кисело зеле и попрепили с бира. Въздухът се режел като прясно сирене.

 61. 61 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3645 Весело

  До коментар [#60] от "gozambo":

  😂😂😂
  От кой край на Германия е?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 62. 62 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  Относно петте правила горе трябва да кажа,че това е лошо гостоприемство,а изява на висока култура. Германците просто са загубили чувството на срам от лошото третиране та гостите.
  В Америка е същото, американците също не са посрещачи,то нашите табиети страшно им допадат. Ние се приготвяме като за посрещане на кумове,всеки от семейството приготвя някакъв специалитет / всички сме кулинари/, а жена ми 5-6. Страшно им харесва, страшно им допада и много обичат да се събираме. Затова нека не издигаме в култ германците! Тяхното е некултурно, не много приятелско, неуважително и скучно посрещане. Те просто много са ке отчуждили едни от други. Нормалното посрещане е това,което ние българите правим /повечето от нас/, посрещаме като за кум и правим гостите щастливи.

 63. 63 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Инструкциите са безсмислени - германците нито се канят, нито си ходят на гости, това са некакви чисто теоретични правила на хартия. Особено пък да поканят чужденци, за каквито уж е предназначена статията - изключено.

 64. 64 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 502 Неутрално

  И ако все пак се случи да ви поканят, ето ви и най-важното правило: Никога не пийте с германци, ако ще шофирате след това. Тая перверзна доносническа нация ще се обади в полицията за да пусне сигнал срещу вас още преди да сте запалили колата, нищо че сте пили заедно допреди 5 минути.

 65. 65 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  И от мен един съвет. Първо поканете германеца вие и го посрещнете както се полага по наш обичай,за да види как се посрещат гости и после му ходете на гости. Тогава ще сте сигурни,че няма да ви хване никасъв кусур,защото ще се чувства малко неудобно,че не ви е посрещнал както вие него .
  По тази тема стоим по-високо от германците,затова трябва са имаме самочувствие. И от всички западняци.

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3827 Неутрално


  "....Гостът в никакъв случай не бива да отива в дома на домакините, без да е хапнал нещичко...."

  Това се отнася и за политиците, когато отиват на коктейл.

  Между другото съм го виждал при някои западноевропейци на вечеря - първо изпиват цяла чаша вода (не глътки), и едва след това се отдават на удоволствието на вечерята с хубава храна и напитки. Чашата вода бързо прекратява чувството за жажда, успокоява, и човек яде и пие по-бавно, по-спокойно, и реално по-малко.

 67. 67 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  И у нас вече има не малко хора, които не отварят като им звънят. Освен ако не чакат някого.

 68. 68 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 3992 Неутрално

  До коментар [#65] от "gozambo":

  Ха, това е напълно логично, всеки би си помислил така, но не и германците !

  Стиснати са , брато и това е по- силно о логиката !

 69. 69 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  До коментар [#65] от "gozambo":

  Няма да се почувства никак неудобно, нито ще развърже кесията. Тия са големи пинтии и сляпо следват грамажа и порциите за гости. Не знам колко години трябва да го вържеш да живее сред балканци да намери щедростта в съзнанието си, ако изобщо е била там.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 70. 70 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3638 Весело

  Докато човек научи немски, отдавна е научил написаното.

  Еретик
 71. 71 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3638 Весело

  До коментар [#63] от "xfh59608894":

  "Инструкциите са безсмислени - германците нито се канят, нито си ходят на гости, това са некакви чисто теоретични правила на хартия. Особено пък да поканят чужденци, за каквито уж е предназначена статията - изключено."
  ==========
  Мен са ме канили австрийци, които считам за немци.

  Еретик
 72. 72 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Мен са ме канили австрийци, които считам за немци.
  —цитат от коментар 71 на Костадин Иванов


  А това е далеч от реалността. Австрийците са къде-къде по-хора. Ясно фактът, че са обградени от славяни все пак е допринесъл те да останат хора, наместо неразбиращи от хумор и веселие био-роботи.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK