С идея за "алтернативен парламент" в Лондон трескаво се мобилизират срещу Джонсън

С идея за "алтернативен парламент" в Лондон трескаво се мобилизират срещу Джонсън

© Reuters
Броени дни преди края на лятната ваканция на британския парламент в Лондон започна трескава подготовка за съпротива срещу неприкритата кампания на премиера Борис Джонсън да изведе страната от ЕС без сделка след близо 2 месеца. Това се случва и сред втвърдяваща се позиция на правителството и множащи се признаци, че то се подготвя за предизвикване на предсрочни избори.
Управляващата Консервативна партия веднага обвини опозицията в "заговор за отмяна гласовете на 17.4 милиона избиратели, докато ние уважаваме резултата от референдума, ще постигнем Брекзит до 31 октомври и ще поведем страната напред".


Най-радикалната идея от днес, под която се подписаха над 160 депутати, е да се създаде "алтернативен парламент", ако Джонсън опита в началото на септември да разпусне Камарата на общините за 5 седмици и да лиши Уестминстър от възможност да спре Брекзит или да отложи с гласуване датата 31 октомври. Парламентарните лидери на Шотландската народна партия, Либерал-демократическата партия, социал-демократите от Уелс, Зелената партия и проевропейската Независима група за промяна с участието на говорителя на Лейбъристката партия Джон Макдонъл обявиха премиера за заплаха за "самата същност" на британската демокрация. Срещата им беше в Чърч хаус в сградата на парламента, където по време на Втората световна война са заседавали депутатите.


С идея за "алтернативен парламент" в Лондон трескаво се мобилизират срещу Джонсън

© Reuters


Най-символичната за навлизането на страната в драматичен период е принципното съгласие на Джъстин Уелби, Архиепископ на Кентърбъри и духовен водач на Англиканската църква, да оглави "Граждански форум" за Брекзит. Поканата дойде от шестима депутати, призоваващи за "процес, в който ще има по-малко надвикване и повече изслушване и обсъждания, за да помогнем на страната". Те изтъкват, че това няма да е заместител на парламента който единствен трябва да вземе последното решение, но ме над 3 години след референдума е крайно време да бъдат привлечени гражданите - привърженици и противници на Брекзит, идващи от различни райони на страната и изслушващи експерти в момент, когато депутатите не могат да вземат решение, а доверието в правителствените решения се топи.


Колко биха спечелили водещите партии във Великобритания, ако парламентарните избори бяха днес. Проучване на YouGov от 25 август спрямо резултатите от последния парламентарен вот.

Колко биха спечелили водещите партии във Великобритания, ако парламентарните избори бяха днес. Проучване на YouGov от 25 август спрямо резултатите от последния парламентарен вот.


Борис Джонсън каза днес на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че няма никаква перспектива за сделка, одобрена от парламента в Лондон, докато останалите 27 страни в ЕС не се откажат от приетата от предшественичката му Тереза Мей схема за търговия през ирландско-британската граница, която трябва да остане отворена съгласно споразумението за мир в Северна Ирландия. Мина Андреева, говорителката на Комисията, каза, че "е добре, че има оживена дискусия и се предлагат идеи, но от британското правителство зависи да излезе с контретни предложения, съответни на Споразумението за напускане". Ирландският външен министър Саймън Ковъни веднага каза от Прага, където е на посещение, че "трябва да сме честни - обсъжданите до днес алтернативи дори не са близо до това, което е предназначено да върши договореният механизъм, така че да не претендираме, че има решения, когато такива не съществуват".


С идея за "алтернативен парламент" в Лондон трескаво се мобилизират срещу Джонсън

© Reuters


Лидерът на опозиционните лейбъристи Джеръми Корбин се съгласи да работи с колегите си от опозицията за избягване на Брекзит без сделка с помощта на законодателни мерки и - ако се наложи като крайна мярка - вот на недоверие към правителството. "На едни евентуалнипредсрочни избори ще предложим референдум с работещ вариант за напускане на ЕС, както и възможност хората да се обявят за оставане в съюза. Лейбъристката партия вярва, че сега решението за излизане от Брекзит кризата трябва да бъде върнато в ръцете на народа, за да бъде легитимно", обясни той преди това позицията си в коментар за в."Индипендънт".


Срещата на опозицията е важна поне поради две причини - първо, тя демонстрира, че когато "ножът опре до кокала" политици, които не се понасят, могат да преговарят и работят сериозно и продуктивно, и, второ, че депутатите разполагат с механизми да спрат Бракзит без споразумение, стига да имат достатъчно воля.


Пазарите реагираха позитивно на действията на опозицията и паундът поскъпна с 0.7%, макар че доминира недоверието, че опозицията може да спре Борис Джонсън. Инвеститорите са все по-изнервени от растящата перспектива за хаотичен Брекзит и предупреждават, че в този вариант британската валута ще се обезцени още в първите седмици с още 5%, още повече, че централната банка още не казва какво би предприела за смекчаване на удара.


Борси и медии бяха озадачени от внезапната отмяна на първата голяма реч на финансовия министър Саджид Джавид с по-малко от 24 часа предупреждение. Това веднага бе възприето като сигнал, че изглежда правителството също се готви за предсрочни избори. Говорител на финансовото министерство каза, че едногодишната ревизия на разходната част на бюджета, която би трябвало да се направи по-късно през годината, сега бързо се изтегля напред във времето - за началото на септември.


Включи се и Найджъл Фараж, който заяви, че неговата нова Брекзит партия може да е готова да работи с консерваторите за "пакт за ненападение", ако се окаже, че парламентарни избори са единствения път за реализиране на Брекзит.


С идея за "алтернативен парламент" в Лондон трескаво се мобилизират срещу Джонсън

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK