Защо Китай оставя юанa да се обезцени

Защо Китай оставя юанa да се обезцени

© В© Kim Kyung Hoon / Reuters, REUTERSЮанът, китайската национална валута, се обезцени с близо 4% през август, за да достигне в понеделник минимума си за последните повече от 11 години - впечатляващ спад, който би могъл да изостри още повече напрежението в търговските отношения с Вашингтон.


Ето пет неща, които трябва да се знаят за понижението на курса на юана:


Защо юанът се обезцени?


Защото Китай го позволи.
Китай ограничава всекидневните отклонения на курса на юана спрямо долара, като определя всеки ден референтен курс, допускайки марж на отклонение от 2% както нагоре, така и надолу.


Целта е да се поддържа балансът на валутните пазари като превантивна мярка срещу нестабилността, която може да настъпи на финансовите пазари в Китай, тъй като те още не са достигнали зрелостта си.


Само че Китай започна редовно да определя референтния курс на по-ниско равнище през последните седмици и очевидно спря да използва валутните си резерви в подкрепа на юана, а в същото време конфликтът с Вашингтон се изостри.


Какво е ползата на Китай от всичко това?


Един по-слаб юан неутрализира ефекта на поскъпването заради митата, които президентът на САЩ Доналд наложи. Целта му бе да окаже натиск върху Китай, който да промени търговските си практики, определяни от Вашингтон като нелоялни.


САЩ наложиха мита върху голям обем китайски продукти и това ги прави по-скъпи, а следователно и по-слабо привлекателни в очите на американските купувачи. По-слабият юан обаче понижава цените в долари на китайските продукти, а това неутрализира частично въздействието от повишението на митата.


Растежът на икономиката на Китай вече значително се бе забавил преди търговската война и високопоставените политици в Пекин са загрижени да не допуснат промишленият сектор, който е локомотивът на растежа, да пострада допълнително.


Какви са рисковете за Китай и за света?


Критиците на Китай в САЩ обвиняват от дълго време Пекин, че изкуствено поддържа по-нисък курс на юана, за да получи предимство при износа, а един още по-евтин юан може да налее вода в тяхната мелница.


В началото на месеца Тръмп обвини Пекин, че превръща юана в търговско оръжие, след като китайската валута преодоля прага от 7 юана за един долар. По думите му това е "манипулация", която може да предизвика нови ответни наказателни мерки.


Ако не бъде овладян, този непрекъснат спад на курса на юана би могъл освен това да подкопае доверието на инвеститорите в китайската икономика и да предизвика изтичане на капитали. Той обаче засилва и риска от трусове в световен мащаб, стимулирайки други страни с нововъзникващи пазарни икономики да девалвират валутата си, за да останат конкурентоспособни.


Защо Пекин би могъл да се окаже изкушен от ескалацията?


И докато влошаването на китайско-американските отношения изглежда неизбежно, Пекин без съмнение си прави сметката, че няма нищо за губене, ако остави юана да се обезценява. По-рано този месец компанията за маркетингови изследвания Capital Economics посочи, че Китай, изглежда, е решил на фона на отдалечаващата се перспектива за търговско споразумение със САЩ, че решителната подкрепа за китайските износители, идваща от обезценяването на валутата, си струва и той приема Тръмп да му се разсърди.


Китай, постъпвайки по този начин, избягва източването на огромните си валутни резерви в подкрепа на юана, както правеше в миналото, за да опровергае американските обвинения, че валутата му изкуствено е държана на по-нисък курс от реалния.


Докъде ще се стигне по този път?


В очертаващата се перспектива на сценария да не се стигне до уреждане на търговския конфликт анализаторите очакват Китай да продължи да използва валутата като оръжие и да взема мерки за съживяване на вътрешното търсене, за да преодолее търговската война.


Банковата група UBS прогнозира, че юанът, който се разменяше при курс от 7.14 юана за един долар в понеделник, би могъл да поевтинее до 7.2 юана за долар в края на годината и до 7.3 - в края на 2020 година. Capital Economics пък очаква курсът му да достигне 7.30 до края на 2019-а и до 7.50 юана за долар идната година./ БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Само едно нещо са пропуснали в статията - обезценяването рефлектира негативно върху милионите работещи в страната, ама тях кой ли ги пита - комунизъм.

 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 35 Разстроено

  Защо Франс прес!?
  Мнението на Дойчо Велев е по-компетентно!Дойчо никога не лъже, и е мноо загрижен за проблемите в Русия и Турция!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 35 Любопитно

  Само едно нещо са пропуснали в статията - обезценяването рефлектира негативно върху милионите работещи в страната, ама тях кой ли ги пита - комунизъм.
  —цитат от коментар 1 на Аз


  Комунизъм в Китай!?От кога,тва?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  На война, като на война. Запазват се валутните резерви, стимулира се износа. Засилва се вътрешния пазар, а той е огромен. Е, забавя се растежа, но това важи за целия свят. И ако са верни прогнозите, че кризата чука на вратата(новините по този въпрос са много тревожни), китайската икономика се подготвя за идващите сериозни трусове.

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  Само едно нещо са пропуснали в статията - обезценяването рефлектира негативно върху милионите работещи в страната, ама тях кой ли ги пита - комунизъм.
  —цитат от коментар 1 на Аз


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Това е истината.
  ПостКОМУНИСТИЧЕСКА САТРАПИЯ каквато е КИТАЙ може да си позволи ЗАСЕГА
  да обезценява ЙОана и да прехвърли тежестта на американските санкции
  и мита върху китайските трудЯщи се, които ще опъват каиша и ще
  потъват от година в година в лишения и по-тежък и оскъден живот.....

 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз":

  връзката е толкова проста ако зависиш основно от внос - вдига се цената на вноса. Ако произвеждаш основните стоки и услуги връзката не е толкова пряка.

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Полека лека ще имаме не 850 милиона мизерници в Китай Ами 1 милиард. Докато комунизмът си фалира като в България 1989 година.
  Все едно в Китай имаме Указ 56.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Весело

  Докога? Докато се установи равновесно положение от преди мерките на Тръмп :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Китайската агресия във всички видове и форми трябва да бъде спряна!!!
  Колко жалко, че в момента САЩ нямат президент, който е в състояние да поведе този процес...!!!

 10. 10 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Китай намалява стойността на юана, защото няма друго оръжие срещу митата на Тръмп. Тази мярка обаче е до време и има още едно, не спомената в статията последица - както споделих преди два-три дена, ще намалеят тълпите китайски туристи по света. Както намаляха мокшите напоследък.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6260 Неутрално

  До коментар [#6] от "1001":

  Горивата. Китай ги внася. А тяхната цена е елемент от всички цени на пазара на дребно.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Единственият разумен коментар до тук от Профил на 1001
  08:00, 28 авг 19:
  ++++++++++++++++

  До коментар [#1] от "Аз":
  връзката е толкова проста ако зависиш основно от внос - вдига се цената на вноса. Ако произвеждаш основните стоки и услуги връзката не е толкова пряка.

  ++++++++++++++++

  Останалите, даже и статията - дежурните глупости!
  - Промяна от 4% в курса на юана не може да компенсира 25%-ните допълнителни мита!
  - Забавяне на растежа с една десета процент НЕ Е ОЗНАЧАВА, че "Растежът на икономиката на Китай вече значително се бе забавил преди търговската война"
  Изобщо мокри мечти! Китай има процентен ръст почти същия, както миналата година и е над два пъти по-голям от този на САЩ.
  Двайсетина западни банки бяха договорили картел за смъкване цената на златото и до 2012 успяха временно, но след това картелът се провали, даже някои от тях купуваха злато вместо да продават! През последните години Русия и Китай купуваха евтино злато, а им се смеехте, че губят лихви некупувайки американски ценни книжа. В един момент лъсна истината, не само не губят, а са 20% далавера от поскъпването на златото.
  Знаете ли защо Федералният Резерв не дава да се прави одит на наличното злато? Защо не иска да връща чуждото съхранявано във Форт Нокс злато? Това за домашно!
  Ако ще ми възразите – моля с числа (факти) и логични аргументи, а не с плюфки и лозунги!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 13. 13 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Двайсетина западни банки бяха договорили картел за смъкване цената на златото и до 2001 успяха временно

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Разстроено

  До коментар [#2] от "Платон Зурлеф":

  Мнението на Дойчо Велев е по-компетентно!Дойчо никога не лъже, и е мноо загрижен за проблемите в Русия и Турция!
  ==========
  DW прави нещо много по лошо. .....
  Сортира новини според аршина на идеологическата си пропаганда .....
  Вече втора седмица в Турция бушуват пожари ....и ПКК е поела отговорността за тях......но въпросната медия предпочита да възхвалява сина на имама .....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Русия се хвалеше колко долари за продали и в последствие са паркирали в юани. Инересно е колко милиарда са загубили от цялата далавера след срива на юана. Трябваше да ги вложат в турски лири...

 16. 16 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  Ти, дето лицемерно ревеш за бедните китайци, как мислиш? Ако Китай беше клекнал пред Тръмп пак щеше да загуби едни пари. От кого щяха да бъдат взети пари? Пак от бедните китайци, дето бачкат нон-стоп!

 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз":
  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  Ъхъ, Китай я играят тая игра от десетилетия. Не се изказвайте неподготвени. И всеки нов хамер. президент се научава на някои китайски нещица. Ама докато ги научи и мандатите минали.

 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Че това не е от вчера, а от самото начало. Китаецът таботел за долар на ден. Да де, ама в Китай сиренето не струва долари, а юани и се гледа колко сирене си купуваш за равностойността на този същий долар. А то никак не е малко. И така като гъби поникнаха чужди заводи. С технологията, с ноу-хауто. И след пет години до този завод китайците издигат свой. Технологията е изкопирана, ноу-хауто усвоено. Е, кой е глупакът и кой е умният в тази ситуация?

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз":

  Май изобщо не сте в час! Поевтиняването рефлектира негативно не върху работещите в страната, а върху харчещите ИЗВЪН страната.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Русия се хвалеше колко долари за продали и в последствие са паркирали в юани. Инересно е колко милиарда са загубили от цялата далавера след срива на юана. Трябваше да ги вложат в турски лири...
  —цитат от коментар 15 на Ехото на Гласът

  Ето отново типично неразбиране!
  +++++++++++++++++++
  Руските резерви са 25% в долари, 15% в юани, 32% евро, останалото в злато. Логично би било Русия да е загубила от поевтиняването на юана, ако го купуваше спекулативно. Русия притежава една четвърт от световните резерви в юани, защото те се ползват за ТЪРГОВСКИ РАЗАПЛАЩАНИЯ – къде е загубата? Освен това лихвите по юани са по-високи от лихвите по долари!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ехото на Гласът":

  Русия се хвалеше, колко АМЕРИКАНСКИ ЦЕННИ КНИЖА е продала и колко ЗЛАТО е купила. За 1 (една) година златото поскъпна с 30%.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Една подробност: девалвацията на юана прави китайските стоки по-"привлекателни" не само "в очите на американските купувачи", но и на всички останали, боравещи със стабилни валути.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 23. 23 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Търговията на Русия със САЩ е маргинално, за разлика от търговита с Китай, а за това са нужни юани. Страните вече търгуват в национални валути - ВИКАМ МУ ДЕДОРАРИЗАЦИЯ! ДОЛАРА В КИРЕЧА!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 24. 24 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 733 Неутрално

  ВИКАМ МУ ДЕДОЛАРИЗАЦИЯ! ДОЛАРЪТ В КИРЕЧА!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 25. 25 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#18] от "султана глаушева":
  Права си за общата ситуация, само да уточним, че в Китай сиренето не е на почит.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 26. 26 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#23] от "amerikanbastard":

  Демек, в преводни рубли?

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#12] от "amerikanbastard":

  В цитирания от вас като единствен правилен коментар, има няколко пъти употребенна думата "ако", така че в зависимост от това ако стане едно е така, а ако стане друго резултата ще е противоположен.
  Китай въобще не е самодостатъчен и му се налага да внася много различни продукти, така че цените на вноса няма как да не влияят на цените на продуктите, произведени от тях и ако ( отново ако :)) прозводителите искат да запазят конкурентни цени за световния, а не само за американския пазар, където действат въпросните мита, те трябва да компенсират, примерно с по-ниски цени на труда. Впрочем, зад цялата история с големия промишлен възход на китайската икономика винаги е стояла ниската цена на труда и ако действително в момента се създава средна класа там и стандарта расте за всички, колкото повече се реализира такъв ръст, толкова по-неконкурентни ще стават китайските продукти, освен ако не си създадат някакви робски затворени области, където да им се работи практически безплатно.
  Сруга част от тайната на китайския икономически ръст е начина на държавното осчетоводяване - спомняме си как и у нас и в целия СИВ, икономическия ръст беше постоянен, нищо че накрая магазините останаха съвсем празни. Това е темата на статията, която коментираме, защото реалната стойност на юана не се определя от борсата, а е резултат на държавна политика, което често пъти води до доста катастрофални резултати.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#6] от "1001":

  Не зависи толкова от вътрешното потребление а от колко отворена е икономиката. Ако произвежда и консумира само вътре им е все тая какъв е курса. Обаче ако е отворена, значи има и много внос - на части за крайни продукти, на суровини, на крайни изделия. И на практика девалвирането на валутата значи ече по-малка част от цялата печалба остава в теб за сметка на заетоста.

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#18] от "султана глаушева":

  И след още 5 години тия технологии не са актуални щото телефоните вече са с голям дисплей а не с копчета. Кой е глупака сега ?

 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#10] от "simval":

  Китай има още много оръжия, които може да използва на държавно ниво. Например масова продажба на американски държавни ценни книжа, от които притежава 1.1 трилиона долара. Това би намалило рязко цената им и съответно увеличило лихвите по тях за да не се предизвика лавинообразно обезценяване ако вторият и третият инвеститори - Япония и СА ги последват. Това съотетно ще повиши дефицита в бюджета, който и сега не е малък.
  Китай може (и го прави) да заобикаля митата чрез износ през Виетнам, Тайван, Мексико. Точно както направи с износа на пчелен мед в края на миналия век.
  САЩ нямат шанс, защото водят война от позиция на разнопосочни бизнес интереси срещу единна държавна политика на държава с икономика произвеждаща повече от тяхната и защото водят война едновременно на 5 фронта - Китай, Русия, Турция, Иран и ЕС.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#29] от "m17":
  Ти телефони ли ядеш, с телефони ли се обличаш? Европа вече няма ноу-хау за индустриално шивашко производство. Всичко се шие в Китай. Изчезнаха милиони работни места, ама нали шивачките нямат лоби и това си мина тихомълком. Смилянският боб на пазара е китайски. А сега и Airbus го пратиха там. Алчност, глупост и късогледство!

  Мърфи е оптимист!
 32. 32 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Тръмп като обаснява,че Китай плаща митата, форумните свиркаджии спорят, че не било верно. Ето, Китай обезценява юана,за да направи стоката по-евтина за американците и да се запази същата цена за потребителя. С други думи,американците купуват китайските стоки на същите цени, а Тръмп е прибрал 100 милиарда от мита в повече. Тези сто мириарда ги поема целият китайски народ,китайската икономика. Който изплаща заем в долари в Китай,ще му трябват повече юани. За покупка на нефт също ще трябват повече юани. Китай подкрепя износа за сметка на всички останали.
  Слабото място на обезценяването на юана е,че Тръмп веднага вдига митата още повече,т.е. още повече натоварва китайците. В такава среда бизнес инвестирането в Китай става непривлекателно.

 33. 33 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#18] от "султана глаушева":И след още 5 години тия технологии не са актуални щото телефоните вече са с голям дисплей а не с копчета. Кой е глупака сега ?
  —цитат от коментар 29 на m17


  Явно не знаеш, че основните патенти за Джи-5 комуникацията са китайски!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 34. 34 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Да, за да смегчи ефекта от митата. НО, идва следващото. Вносът поскъпва. А Китай внася високи технологии и продукти с висока добавена стойност. Едно 10% поевтиняване на юана не е 10% поевтиняване на китайския експортен продукт.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 35. 35 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#27] от "tsvetko_51":

  Твоята информация очевидно се базира на тъмносиньо комсомолския форум.

  До коментар [#12] от "amerikanbastard":Това е темата на статията, която коментираме, защото реалната стойност на юана не се определя от борсата, а е резултат на държавна политика, което често пъти води до доста катастрофални резултати.
  —цитат от коментар 27 на tsvetko_51

  Явно нищо не си разбрал! Ако стойността на юана се определяше от борсата, тя щеше да е още по-ниска! Тръмп негодува, че китайската централна банка не се намесва да подържа висока цена на юана и позволява да се обезценява спрямо долара.
  Другите глупости нямам време да коментирам – придържам се към темата!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 36. 36 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Китайците просто нямат идея какво да правят и затова действат първосигнално. Те не могат да обезценяват юана колкото Тръмп може да вдига митата. Те тъкмо компенсираха 10 процентните мита,Тръмп ги вдигна още повече. Тази хватка работи в мирно време, не във военно.
  Тръмп не иска повече Уолстрийт да инвестира в Китай,разпорежда на американските фирми да се изнасят.
  За разпореждането- американският президент има право да разпорежда та американският бизнес да не търгува с определена страна по закон, подписан от Джими Картър през 1977-ма година. Това право е използвано многократно.

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  И после Тръмп бил лошия :)

  1. Курса на Долара се определя пазарно. Курса на Юана се определя от едни хора - квото решат това е.

  2. Ако искаш да отвориш фирма в Китай трябва да си намериш местен партньор. Китайците обаче идват и отварят тука фирми без да имат нужда от местен партньор.

  3. В Китай няма грам екологични регулации, нито са правова държава. Каквото реши там комунистическата партия това става. Нямат независим съд и независима съдебна система.


  И как да се конкурираш с такива? След като те изобщо не спазват никакви пазарни принципи. Но иначе Тръмп почнал търговска война.

 38. 38 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Ето отново типично неразбиране!
  +++++++++++++++++++
  Руските резерви са 25% в долари, 15% в юани, 32% евро, останалото в злато. Логично би било Русия да е загубила от поевтиняването на юана, ако го купуваше спекулативно. Русия притежава една четвърт от световните резерви в юани, защото те се ползват за ТЪРГОВСКИ РАЗАПЛАЩАНИЯ – къде е загубата? Освен това лихвите по юани са по-високи от лихвите по долари!
  —цитат от коментар 20 на amerikanbastard


  Преди две години процента на руските резерви в долари беше около 45. Процента на резервите в юани беше 0.
  https://www.economist.com/finance-and-economics/2019/01/17/the-central-bank-of-russia-shifts-its-reserves-away-from-the-dollar

  Говорим за преливането на около $60 милиарда от долари в юани. За последните 30 дни юана загуби 8% от стойността са, а и не е ясно, че това е дъното.

 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#27] от "tsvetko_51":

  Защо си мислите, че икономистите са толкова тъпи! Има най-различни начини да се проверява дали е реален ръстът на икономиката на една страна! Например по това, колко енергоносители купува. Ако Китай намали вноса на петрол ядно, че икономиката буксува. Но засега такова нещо не се забелязва. В САЩ гледат под лупа и производсвото на ел енергия в Китай и вноса на въглища и редки ценни метали от Северна Корея и на дървен материал от Сибир, но уви - само местните специалисти тук успяват да открият негативни тенденции.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#32] от "gozambo":

  Я ми изброй китайците, които изплащат заеми в долари!? Предполагам, че не са повече от 10 човека.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 41. 41 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#32] от "gozambo":

  Много пъти обяснявахме, че митата на Тръмп изравняват НЕРАВНОСТОЙНАТА търговия.

  Напук на глобалистките твърдения, че спъвали ГЛОБАЛНАТА търговия.

  Глобалисткият рев е точно за това !

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#31] от "султана глаушева":

  Е как може да говорите такива глупости ?. Цялото производство на Индексит (Зара и още 100 марки) е в Испания - имат 80 хиляди шивачки само в централата си. В България целия югозападен регион се хранят от шиене на дрехи, повечето обувки по магазините в София са български. Верно е че примерно 50% от по-евтините неща се шият в Азия но Китай не е основен играч - Виетнам, Камбоджа , Шри-Ланка, Филипините са основните дестинации.

 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#33] от "amerikanbastard":

  Ами явно не знаете че не е верно.

 44. 44 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тръмп отново хвтрля либералките в треска :

  " Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали досегашния италиански премиер Джузепе Конте и изрази надежда, че той ще остане на поста, предадоха световните агенции.

  Конте подаде оставка след разпадането на управляващата коалиция в Италия между крайнодясната партия "Лига" и Движение "Пет звезди". Американският президент и италианският премиер участваха в срещата на върха на Г-7 в Биариц. В Туитър Тръмп нарече Конте "високоуважаван премиер" и "много талантлив човек" и изрази увереност, че той ще остане на поста. Американският президент каза, че в Биариц Конте е представил много добре Италия. "Той обожава страната си и работи добре със САЩ", допълни Тръмп.

  Президентът на САЩ също така изрази подкрепа за усилията на бразилския си колега Жаир Болсонаро в борбата с пожарите в Амазония, предадоха световните агенции. Тръмп каза, че е опознал добре Болсонаро, който, по думите му, полага много усилия във всяко отношение във връзка с пожарите. Болсонаро върши добра работа за бразилския народ и не му е леко, отбеляза той. Тръмп увери, че Болсонаро и Бразилия имат пълната и безрезервна подкрепа на САЩ. "

 45. 45 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тръмп отново хвърля глобалистките в треска :

  CAЩ удрят цените на петрола, дocтaвят oщe пoвeчe нa пaзapa, нa ĸoйтo вeчe имa cвpъxпpeдлaгaнe
  Πpeз пocлeднoтo дeceтилeтиe дoбивът нa cypoвинaтa в щатите ce yдвoи дo 12,3 милиoнa бapeлa днeвнo

  Cвeтoвният пaзap нa пeтpoл e изпpaвeн пpeд пpeĸaлeнo гoлям oбeм oт дocтaвĸи, a ceгa Щaтитe ce гoтвят дa гo "нaвoднят" c oщe пoвeчe бapeли. Πpeз пocлeднoтo дeceтилeтиe дoбивът нa cypoвинaтa в CAЩ ce yдвoи дo 12,3 милиoнa бapeлa днeвнo, ĸoeтo пpeвъpнa cтpaнaтa в нaй-гoлeмият пpoизвoдитeл.

  Πpeд aмбициoзния плaн нa иĸoнoмиĸa нoмep 1 oбaчe cтoи eдин пpoблeм - oгpaничeнaтa инфpacтpyĸтypa, нeoбxoдимa зa тpaнcпopтиpaнeтo нa пeтpoлa oт зaлeжитe в Teĸcac дo мeждyнapoднитe ĸлиeнти. Toвa oбaчe e нaпът дa ce пpoмeни, cлeд oтвapянeтo нa нeфтoпpoвoдa Сасtuѕ ІІ. A cлeд нeгo пpeдcтoи дa зapaбoти oщe eдин тaĸъв, нoceщ имeтo Еріс. Цeлтa пpeз тяx дoбивaният пeтpoл дa ce тpaнcпopтиpa дo Meĸcиĸaнcĸия зaлив и oт тaм дa ce тoвapи нa тaнĸepи зa paзлични мecтa пo cвeтa, пише CNBC, цитирана от money.bg.

  Ho тpябвa дa ce oтбeлeжи, чe ĸъм нacтoящия мoмeнт cвeтoвния пaзap e дoбpe cнaбдeн и yвeличaвaнe нa изнoca нa CAЩ щe пoтиcнe цeнитe. Heгaтивният eфeĸт щe ce зaдълбoчи, aĸo тъpгoвcĸитe ĸoнфлиĸти зaceгнaт тъpceнeтo. Cпopeд изчиcлeниятa нa Сіtіgrоuр нoвитe нeфтoпpoвoди щe yвeличaт нивoтo нa изнoca oт 3 милиoнa бapeлa нa дeн ceгa c oщe 1 милиoн бapeлa дo ĸpaя нa гoдинaтa и c oщe 1 милиoн пpeз cлeдвaщaтa. Дoceгa oт нaчaлoтo нa гoдинaтa дocтaвĸитe вeчe ca нapacнaли c 970 xиляди бapeлa днeвнo.

  "Toвa oзнaчaвa, чe cлeд шecт дo oceм мeceцa тoвa щe ca пo 4 милиoнa днeвнo. Te щe бъдaт дocтaвяни нaвcяĸъдe - дo Aзия, Eвpoпa, Индия", ĸaзвa Eдyapд Mopc oт Сіtіgrоuр. Πo нeгoвитe дyми, aĸo Щaтитe дocтигнaт 6 милиoнa бapeлa в cлeдвaщитe тpи гoдини, тoвa щe зaceгнe знaчитeлнo цeнитe нa пeтpoлa.

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  МОЧА имени В.И.Лелина

  Не Китай, а КП Китайского Союза.

  Защото нацинализмите и националните им валюти
  са отживелица.
  Интернационализъма Rules.

  Глобализъма.
  Матрялизъма.
  Мамон изъма.

  _________________________________
  предсказание Энгелса и Маркса

  "Защо Китай оставя юанa да се обезцени"

 47. 47 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Пожелавам успех на китайските строителни компании, които продължават да се финансират с 2 годишни облигации в долари с лихва от 10%. Супер са затънали в дългове и разчитат на това балонът с недвижимите имоти в Китай да продължава със същите темпове.

  Но, клиентелата на въпросните фирми почва да оредява заради забавената икономика покрай търговската война. Освен това, клиентелата плаща в Юани, а поевтиняването на Юана прави изплащането на дългове в долари по-трудно.

 48. 48 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  В началото на месеца Тръмп обвини Пекин, че превръща юана в търговско оръжие
  ------------------------------------------------------------------------------

  Тръмп е прав - според установената практика след Бретън Уудс, единствената страна, която може да използва валутата си като търговско оръжие, е САЩ. Китай очевидно не спазва този фундаментален закон за икономическо миролюбие и трябва да бъде наказан.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":

  Точно така Владо. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#43] от "m17":

  На твоите голословни и неверни твърдения ти предоставям следното:
  https://www.iam-media.com/who-leading-5g-patent-race
  Who is leading the 5G patent race?
  Дано владееш добре английски.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 51. 51 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Гневно

  Че това не е от вчера, а от самото начало. Китаецът таботел за долар на ден. Да де, ама в Китай сиренето не струва долари, а юани и се гледа колко сирене си купуваш за равностойността на този същий долар. А то никак не е малко. И така като гъби поникнаха чужди заводи. С технологията, с ноу-хауто. И след пет години до този завод китайците издигат свой. Технологията е изкопирана, ноу-хауто усвоено. Е, кой е глупакът и кой е умният в тази ситуация?
  —цитат от коментар 18 на султана глаушева


  Глупакът е този,който трябва да краде нещо чуждо за да оцелява.Кой е глупакът сега ма,м@лоумницо???
  Ако са мноо умни,другите щяха да крадат от тях.

 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#42] от "m17":
  Така. Последен опит, дано вденеш. Не можеш да извадиш Зара или нещо си и да правиш изводи от това. Има наука, която се натича статистика. Е, според нея в Германия в момента почти НЯМА шивашко производство, въпреки че най-големите производители са там. Шие се в Китай. Ето ти да почетеш. И стига вече от пусто в празно - телефоните и Зара ми стигат за днес.

  https://de.m.wikipedia.org/wiki/Textilindustrie

  https://www.bpb.de/apuz/198384/wirtschaftsmacht-modeindustrie-alles-bleibt-anders?p=all

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#20:"amerikanbastard"][/quote]Руските резерви са 25% в долари, 15% в юани, 32% евро, останалото в злато. Логично би било Русия да е загубила от поевтиняването на юана, ако го купуваше спекулативно. Русия притежава една четвърт от световните резерви в юани, защото те се ползват за ТЪРГОВСКИ РАЗАПЛАЩАНИЯ – къде е загубата? Освен това лихвите по юани са по-високи от лихвите по долари!

  Голям си баце.Ами да инвестират в венецуелски боливари,там знаеш ли колко е лихвата а,каскет???

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#52] от "султана глаушева":

  Германия не е ЕС или Европа. В германия може да няма шивачки ама в Южна и Източна Европа има достатъчно.

 56. 56 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#18] от "султана глаушева":

  ...Е, кой е глупакът и кой е умният в тази ситуация?
  —цитат от коментар 18 на султана глаушева


  Кой е умният и кой е глупакът не знам, но ти определено не си в отбора на умните.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 57. 57 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#23] от "amerikanbastard":

  ВИКАМ МУ ДЕДОЛАРИЗАЦИЯ! ДОЛАРЪТ В КИРЕЧА!
  —цитат от коментар 24 на amerikanbastard


  На това има лесен отговор в едно изречение - надай се ую на пияни жЕни.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 58. 58 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#18] от "султана глаушева":
  —цитат от коментар 56 на simval
  До коментар [#18] от "султана глаушева":

  ...Е, кой е глупакът и кой е умният в тази ситуация?

  —цитат от коментар 18 на султана глаушева


  Кой е умният и кой е глупакът не знам, но ти определено не си в отбора на умните.

  Меко казано...

 59. 59 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 733 Неутрално
  [quote#20:"amerikanbastard"]
  —цитат от коментар 53 на Димитър Димитров
  Голям си баце.Ами да инвестират в венецуелски боливари,там знаеш ли колко е лихвата а,каскет???[/quote]


  Като ми пееш Пенке ле,кой ли ми те слуша...
  Няма да доживееш,ушанка.
  —цитат от коментар 54 на Димитър Димитров


  ПРОСТОТИИ НЕ КОМЕНТИРАМ!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 60. 60 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#3] от "Платон Зурлеф": "Комунизъм в Китай!?От кога,тва?"
  От както се научи да чете вестници. Някой го е излъгал.

 61. 61 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii": "КИТАЙ може да си позволи ЗАСЕГА
  да обезценява ЙОана и да прехвърли тежестта на американските санкции
  и мита върху китайските трудЯщи се, които ще опъват каиша и ще
  потъват от година в година в лишения и по-тежък и оскъден живот....."
  - Досега плака за руския народ, сега оплакваш китайския. Чакам те да пролееш сълзи и за американския народ и тогава ще те помоля да спреш са плачеш на чужди гробове, защото не се знае на кои органи плачеш. Засега само ще кажа, спри да ревеш.

 62. 62 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#51] от "Димитър Димитров": "Глупакът е този,който трябва да краде нещо чуждо за да оцелява.Кой е глупакът сега ма,м@лоумницо???"
  Четата на Боко те краде денонощно, но пак си пускаш бюлетинката за тях. Поддържаш ги, подкрепяш ги, обичаш ги. Е кой е умния, ти или Боко? Ти или Фандъкова? Ти или испанския консул? Ти или Цецо крадецо? Ти или.......?

 63. 63 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз":
  До коментар [#5] от "Hawaii":

  Слаб (2) за този коментар.....за китаеца ситуацията е "сан шажман".


  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 64. 64 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 960 Неутрално


  До коментар [#30] от "tribiri":

  До коментар [#10] от "simval":Китай има още много оръжия, които може да използва на държавно ниво. Например масова продажба на американски държавни ценни книжа, от които притежава 1.1 трилиона долара. Това би намалило рязко цената им и съответно увеличило лихвите по тях за да не се предизвика лавинообразно обезценяване ако вторият и третият инвеститори - Япония и СА ги последват. Това съотетно ще повиши дефицита в бюджета, който и сега не е малък.Китай може (и го прави) да заобикаля митата чрез износ през Виетнам, Тайван, Мексико. Точно както направи с износа на пчелен мед в края на миналия век.САЩ нямат шанс, защото водят война от позиция на разнопосочни бизнес интереси срещу единна държавна политика на държава с икономика произвеждаща повече от тяхната и защото водят война едновременно на 5 фронта - Китай, Русия, Турция, Иран и ЕС.
  —цитат от коментар 30 на tribiri


  Ами Китай да почва тогаз, какво чака, а?
  Да те попитам плахо, нали за да има сделка трябва да има както продавач, така и купувач? Нали Китай за да продаде облигации за $1 трилион трябва да има някой мераклия насреща да ги купи. И тоз мераклия да има $1 трилион долара артък, дет няма какво друго да ги прай. Кат гледам, таквиз мераклии се прескачат през глава. Но дори да се намери някакъв "марсианец" с $1 трлн в джоба, нали падащата им цена ще удари обратно именно натрупаното от Китай и той ще продава при все по-ниска и по-ниска цена. Но ... Нека приемем, че Китай може да понесе дори такава загуба, КОЕ в цялата тази безсмислица, ще е ТОВА, което да накара САЩ да отстъпят? Това, че Китай си върти някаква търговия с някой си? Че какво влияние би имала една такава сделка върху САЩ?
  А това с меда и другите алабалистики направо ми разбиха душевното равновесие.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 65. 65 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3614 Весело

  До коментар [#36] от "gozambo":

  Точно Тръмп действа първосигнално защото е самовлюбен нарцис.
  А ти точно преди няколко дена оспорваше да е имало заповед и плюеше Дневник, сега изведнъж осъзна, че имало заповед:
  “Китайци ли ги пишат тези статии в Дневник?
  На какво основание им е заповадал или наредил да се местят от Китай? Ако Тръмп е заповядал,или наредил,то основанието ще е видно от заповедта. Но заповед,в смисъл юридически документ няма. “

  Въртиш се откъдето задъха вятъра.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 66. 66 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз":

  Всъщност рефлектира позитивно, тъй като милионите ще продължат да имат работа на първо място, и ще продължат да си изплащат кредитите на второ, поддържайки необходимия баланс във финансовия сектор. Кредитния балон в Китай, а и в Азия като цяло, се наду много последните години. Лихвите към момента са доста високи, което донякъде стои като предпазен буфер, който ще започне да се използва при евентуална рецесия в ЕС и щатите следващите две години. Китай към момента няма друг полезен ход освен девалвация спрямо долара.

 67. 67 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":

  Не знам как може да стане тая работа. Преди няколко дни питах за една машина 22 киловата с широка употреба .Цената в Турция 4800 € , Италия 7000 €, в Китай 1640 $.Това погребва и най-върлия патриот или както и да го наречем. Не виждам начин за противодействие.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 68. 68 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 299 Весело

  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":
  Обезценяването на валута, която не се ползва с особено доверие, именно поради такива хватки, как точно засилва вътрешния пазар? Крайният продукт поевтинява, което може да увеличи износа, но суровините поскъпват!

 69. 69 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината": "Полека лека ще имаме не 850 милиона мизерници в Китай Ами 1 милиард. Докато комунизмът си фалира като в България 1989 година."
  - Не четеш майно, не четеш. Пишат ти хората, че до всеки западен завод никне китайски с цялото ноу хау.

  "Докато комунизмът си фалира като в България 1989 година."
  Още ли те блъскат призраци. Явно още не си разбрал. Комунистите ги отстраниха през 1944-50 година. Стана КП без комунисти. Без комунисти комунизъм не става., както и демокрацията в бг е на куц крак, щото липсват демократи. Чети коментарите и ще се убедиш.

  "Все едно в Китай имаме Указ 56." - Не виждам нищо лошо в Указ 56. Посоката бе правилна, но едни лукави агентчета смениха курса. Сега сме на издръжка от разни фондации. Докога? Ще поживеем ще видим. До тогава Тиквениците ще печелят изборите. След това отново ще скачаме и така до края на света..

 70. 70 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 299 Весело

  До коментар [#12] от "amerikanbastard":
  От кого да се прави одит? Златото е просто рядък метал и за нещастие, освен под формата на дрънкулки не може да се употребява( в скъпата електроника се влагат, пренебрижимо малки количества)! Като универсално разплащателно средство, не се използва от доста време, поради малкото му количество на фона на населението и поради липса на удобство! Разхождането с кюлче злато в чантата, води до схващане на рамото при по-слаботелесните, а всеки търговец, трябва да има условия, при които да си стопи, необходимия грамаж, за фирата даже няма да смисъл да коментираме! Най-важното е друго, даже при решаване на всички посочени проблеми, ако липсва произведена продукция/суровини, златото не може да ги замени и биткоинът не може, и хартията с воден знак, също не може! "Давам цялото си кракство за един кон" Шекспир( Ричард III).
  По тази причина, златото не е панацея! В случаи на очаквана криза, се препоръчва диверсифициран портфейл като поне част от него е бързо ликвидна!

 71. 71 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":Не знам как може да стане тая работа. Преди няколко дни питах за една машина 22 киловата с широка употреба .Цената в Турция 4800 € , Италия 7000 €, в Китай 1640 $.Това погребва и най-върлия патриот или както и да го наречем. Не виждам начин за противодействие.
  —цитат от коментар 67 на kasko


  +++++++++++++
  Неотдавна при изпълнение на проект в Румъния фирмата купи американски професионален акумулаторен винтоверт модел DEWALT DCD796P2, безчетков, с две литиеви индустриални аку-батерии 5 Ah и зарядно за 300 евро. В България същия модел струва малко над 600 лева. При внимателно разглеждане установих, че на него пише made in China! Понеже фирмата внася главно от Китай и имаме отдавнашни партньори там, ги запитам и установих, че аналогичен може да се закупи от Китай за около 130 долара, + 3% навло + 2,7%мито + 20% ДДС – всичко около 244 лева!
  Какво му плащаш? Скоро китайските инструменти ще отрежат главата на Макита, Девалт и т. н. Де не говорим пък за цените на принадлежностите! Мина времето на калпавите китайски иструменти!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 72. 72 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 299 Весело

  До коментар [#19] от "tribiri":
  Това може да е вярно, в случаи на абсолютна самодостатъчност, такива случаи световната икономика не познава! Китай внася суровини!!!!

 73. 73 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#67] от "kasko":

  "Не знам как може да стане тая работа. Преди няколко дни питах за една машина 22 киловата с широка употреба .Цената в Турция 4800 € , Италия 7000 €, в Китай 1640 $."

  Принципно си прав за цените, но купуването на машини от Китай е много рисковано.
  Нямаш никакъв контакт с производителя, а само с търговеца и то често на много спорен английски. В повечето случаи документацията е много лоша, а ако нещо се повреди (което не е рядкост) чакаш дълго за доставка. А при по-сериозни машини повредите и времето на неработене струват много скъпо.
  Отделно съм виждал такива недодялани изработки все едно ученици са рязали и заварявали.

 74. 74 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Весело

  [/quote]

  [quote#20:"amerikanbastard"]

  —цитат от коментар 53 на Димитър Димитров
  Голям си баце.Ами да инвестират в венецуелски боливари,там знаеш ли колко е лихвата а,каскет???
  —цитат от коментар 59 на amerikanbastard  Като ми пееш Пенке ле,кой ли ми те слуша...
  Няма да доживееш,ушанка.

  —цитат от коментар 54 на Димитър Димитров


  ПРОСТОТИИ НЕ КОМЕНТИРАМ!

  Нама лошо.Ама тогава не ги и поствай,понял???

 75. 75 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 299 Весело

  До коментар [#20] от "amerikanbastard":
  Къде освен с Китай се разплащат? Наскоро купиха юани на висок курс, сега е нисък, дали са загубили? Защо слаба икономика като руската притежава 25% от световния запас? Дали понеже останалите икономики не харесват юана? При разплащане помежду си, на базата на какво Русия и Китай фиксират курса? Китайците държат ли 25% от световния запас рубли? Ако не, защо? Такива едни въпросчета....

 76. 76 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 299 Весело

  До коментар [#23] от "amerikanbastard":
  Викай, ама тихичко, за да не ти се смеят!!!

 77. 77 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#51] от "Димитър Димитров": "Глупакът е този,който трябва да краде нещо чуждо за да оцелява.Кой е глупакът сега ма,м@лоумницо???"Четата на Боко те краде денонощно, но пак си пускаш бюлетинката за тях. Поддържаш ги, подкрепяш ги, обичаш ги. Е кой е умния, ти или Боко? Ти или Фандъкова? Ти или испанския консул? Ти или Цецо крадецо? Ти или.......?
  —цитат от коментар 62 на goro6


  Ти пък от къде знаеш аз за кого си пускам бюлетината ве,въшльо?Ае мекия...

 78. 78 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Ако ще ми възразите – моля с числа (факти) и логични аргументи, а не с плюфки и лозунги!
  —цитат от коментар 12 на amerikanbastard

  Хай де от мен да мине:
  https://tradingeconomics.com/china/gdp-growth-annual пет годишна таблица
  https://tradingeconomics.com/china/gdp-growth-annual десет годишна. Вижда се допълнително забавяне от 2018 насам.
  https://tradingeconomics.com/china/gdp-growth-annual година таблица с непрекъснат спад по месеци.
  За искането на Тръмп "банката да поддържа висок курс" няма даже смисъл да коментирам.


  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 79. 79 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 299 Весело

  До коментар [#30] от "tribiri":
  Китай преди време пусна половин трилион, пазарът даже не усети, но на вас не са ви казали!!! Но да си представим, че сте прав и могат да смъкнат цените, освен ако не намерят, кой да купи всичките им ценни книги, то с падането на цената се увеличават и загубите на продавача!!! В какво влагат освободените средства също е интересен въпрос!!!

 80. 80 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#9] от "selqnin":Не знам как може да стане тая работа. Преди няколко дни питах за една машина 22 киловата с широка употреба .Цената в Турция 4800 € , Италия 7000 €, в Китай 1640 $.Това погребва и най-върлия патриот или както и да го наречем. Не виждам начин за противодействие.
  —цитат от коментар 67 на kasko


  Така е.Ама аз си взех една такава и точно 20 дни след гаранцията се скапа.Ремонтът ми разказа играта.Майната им на боклуците...

 81. 81 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 299 Весело

  До коментар [#33] от "amerikanbastard":
  Нищо подобно, 5G представлява стандарт за пренос на информация, Китай бълва евтино желязо работещо под този стандарт!!!

 82. 82 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":."Все едно в Китай имаме Указ 56." - Не виждам нищо лошо в Указ 56. Посоката бе правилна, но едни лукави агентчета смениха курса. Сега сме на издръжка от разни фондации. Докога? Ще поживеем ще видим. До тогава Тиквениците ще печелят изборите. След това отново ще скачаме и така до края на света..
  —цитат от коментар 69 на goro6


  Ти си на издръжка на разни фондации,каскет вмирисан.Че и си го призна,ти си баси некадърният трол...

 83. 83 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 299 Весело

  До коментар [#67] от "kasko":
  Мита и търговски бариери, плюс съотношение цена/качество!

 84. 84 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#33] от "amerikanbastard":Нищо подобно, 5G представлява стандарт за пренос на информация, Китай бълва евтино желязо работещо под този стандарт!!!
  —цитат от коментар 81 на fio41315648

  +++++++++++++
  На твоите голословни и неверни твърдения ти предоставям следното:
  https://www.iam-media.com/who-leading-5g-patent-race
  Who is leading the 5G patent race?
  Дано владееш добре английски.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  В Китай всичко е под контрол. Комунизъм!

 86. 86 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#78] от "Николай Колев":

  Забавянето при САЩ е още по-голямо. Никой не печели от търговска война, нито САЩ, нито Китай.
  https://tradingeconomics.com/united-states/gdp-growth-annual

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 87. 87 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3614 Весело

  До коментар [#12] от "amerikanbastard":


  Стига с тия партенки за американското злато, то си е там. Виж венецуелското отлетя в ... неизвестна посока при българското и испанското заграбено от СССР.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 88. 88 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Остава юана да се обезцени, за да му върви износа, разбира се.

 89. 89 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#12] от "amerikanbastard":Стига с тия партенки за американското злато, то си е там. Виж венецуелското отлетя в ... неизвестна посока при българското и испанското заграбено от СССР.
  —цитат от коментар 87 на vesolr

  +++++++++++
  А защо не допускат одит на Форт Нокс? (последния е от преди 60 години!) Защо отказаха достъп на Дойче Банк до нейното злато?
  Партенки сър!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 90. 90 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#89] от "amerikanbastard":

  Пълни глупости, Германия си прибра голяма част от златото.
  Ти май бъркаш Дойче банк с Бундесбанк? Нормално, като ви знам конспиративните източници.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 91. 91 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#73] от "z_axis":

  Одеве ти писах коментар надълго и широко ама не го пуснах(зает бях) и отиде нахалос. Имал съм случай да купя нещо от Китай и даже да не тръгне.Засега се сещам за един честотен регулатор и сервомотор +драйвера му.Обаче всичко останало е пушка ,работи си и до днес. Като пресея загубите ,пак съм на кяр и то в пъти.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 92. 92 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  До коментар [#68] от "fio41315648":

  Търговията с Русия - в национални валути. Избягва се ползването на долара и съответното леко оскъпяване от това действие. За 1000$ е нищо. Но за 500млн,или 50млрд? Тук са нефт, газ, дървесина, соя, царевица, жито и др. Това е един пример. Може и в евро.

 93. 93 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#89] от "amerikanbastard":

  а последния който искаше да прави одит на форт Нокс беше Кенеди вече никой не смее

 94. 94 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#91] от "kasko":

  "Одеве ти писах коментар надълго и широко ама не го пуснах(зает бях) и отиде нахалос. Имал съм случай да купя нещо от Китай и даже да не тръгне.Засега се сещам за един честотен регулатор и сервомотор +драйвера му.Обаче всичко останало е пушка ,работи си и до днес. Като пресея загубите ,пак съм на кяр и то в пъти."

  Мой приятел си купи 3Д фреза/рутер от Китай и още първия месец му изгоря шпиндела. Изпратиха му друг (мисля безплатно), но пристигна след няколко месеца. И през това време той беше сложил един маломощен (2 КВт), колкото да работи. След половин година му изпуши и сервото на дългата ос.
  Иначе работят повечето неща, но трябва да си готов да се занимаваш и поправяш по всяко време. Доста си е на късмет.

 95. 95 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#94] от "z_axis":

  Връщаш ме в спомени отпреди 5-6 години. И такова чудо ми мина през главата, само че като го видях и скоропостижно го продадох.Без компютъра докарано до Варна за за 2100 $. Няма какво да им се сърдя,китаеца ми предлагаше нещо по-сериозно за около 4000 $ .Аз не кандисах защото не знаех дали въобще рутера ще е подходящ за моята работа. Както се оказа че не е.После видях по-сериозно изработка,турска,обаче десятка в евро.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 96. 96 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Китай не внася горива.
  Внася петрол.
  Цената на петрола намаля в долари и това ще компенсира обезценката на китайската валута...

  Модератора е неадекватен!
 97. 97 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#96] от "Ivan_":
  Петролът далеч не е единствената суровина, която Китай внася!!!

 98. 98 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#92] от "Vlado Nikolov":
  Слагам ви плюс, понеже сте подробен, но ако може да ми обясните, как две нестабилни валути имат кръстосан курс? Или минават през долар, евро и т.н., по-курса за деня? Още по-интересно, дали китайците приемат рубли и какво правят с тях- тапети?

 99. 99 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#84] от "amerikanbastard":
  Ти дали владееш е интересно, прочел ли си какво пише? Не говорим, че е статия, а не извадка от известно патентно ведомство! 5G е стандарт за пренос на данни, също както 4G, 3G...... Стандартът за пренос на данни не е изобретение, също както изтребител 5-то поколение не е! Можеш да имаш патенти в/у желязо ползващо стандарта, не и в/у самия стандарт. Факт е, че и некитайски компании, произвеждат 5G оборудване, и имам съмнения да е с китайски технологии!!! Повече, четене трябва и разбиране!!!

 100. 100 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  До коментар [#98] от "fio41315648":

  Имаше преговори по този въпрос, но за съжаление, не излезнаха подробности. Нито в руските сайтове, нито в китайските на английски. Преди 15тина години, имаше система, която се опираше на курса на $ за деня. Беше много сложна и я премахнаха. Предполагам вътрешна договорка за курс рубла/юан, която не се влияе от колебанията на $ на международния пазар, но както казах, нямам/не намерих информация. Би могло да е 1 юан за 10рубли примерно, или 1 към 7. Възможности - бол. Много съм любопитен да разбера, защото това е основата за двустранни договори, за разплащане в национални валути.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK