Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Няма кой да поеме щафетата: болест избива основния сорт банани за света

Няма кой да поеме щафетата: болест избива основния сорт банани за света

© Associated PressМоже и да не е очевидно в супермаркета, но банановата индустрия се бори да защити най-популярния сорт на плода от унищожителна плесен.


Болест, която опустошава банановата реколта, обхваща и Латинска Америка, най-големия износител на банани, и всява страх. Събужда се отново безпокойството, свързано със зависимостта на световния пазар от един единствен вид банани - кавендиш, известен с издръжливостта си при транспортиране.


От години учените предупреждават, че големи компании като Chiquita и Dole в крайна сметка ще трябва да намерят разнообразие на фона на разпространението на болестта в страни от Азия и на други места. Този месец плесента бе потвърдена в Колумбия, един от водещите износители в Латинска Америка, принуждавайки властите в страната да обявят извънредно положение.
Според наблюдатели на банановата индустрия това е още едно доказателство, че дните на кавендиш са преброени, но и че все още има достатъчно време да бъдат намерени алтернативи. "Не мисля, че скоро ще окаже влияние върху предлагането на кавендиш в супермаркетите", казва Ранди Пльоц, пенсиониран учен от Университета във Флорида, изучавал болестите по тропическите растения.


И макар всички сортове банани по света да се отглеждат за вътрешна консумация, тези, които се доставят до места като САЩ и Европейския съюз, са предимно кавендиш. Може да изглежда странно, че световният бананов пазар обвързва благосъстоянието си с един единствен сорт, но масовото производство само на един вид е начин да се поддържат ниски разходите, което пък помага бананите да са толкова широко достъпни.


Бананите също така са трудни за развъждане и намирането на разновидности, подходящи за глобална търговия, не е лесно. Освен че са с висока производителност, фабриките за кавендиш произвеждат банани, които могат да издържат при пътуване от топъл климат до просторни супермаркети, без да узреят твърде бързо.


Все пак историята е показала рисковете да се разчита на един единствен сорт банани.


Не толкова отдавна световният пазар се владееше от друг вид банани -


"Гро Мишел", известни и като "Големия Майк". Експерти казват, че те дори били по-лесни за превозване от кавендиш, а и по-сладки (макар други да твърдят, че вкусът им бил подобен). Така или иначе до края на 50-те години на миналия век сортът "Гро Мишел" бе опустошен от по-ранна поява на болестта, която сега обхваща кавендиш.


Този път няма очевиден вариант на готов вид банани, които да поемат щафетата.


Няма кой да поеме щафетата: болест избива основния сорт банани за света

© Associated Press


В азиатските страни, ударени от болестта "Тропическа надпревара 4" (Tropical Race 4), стратегиите за справяне включват засаждане на по-малко податливи разновидности кавендиш или преместване към незасегнати обработваеми земи, посочва Пльоц. Тези разновидности обаче не са толкова продуктивни и все още са уязвими за плесента, която може да оцелее в почвата десетилетия наред. Производителите в крайна сметка ще избягат и от незаразените площи.


В Колумбия специалните мерки, които се взимат срещу разпространението на болестта, включват санитарен контрол на входа на плантациите и спиране на трафика на камионите между банановите ферми и пристанищата, за да се извърши дезинфекция от държавни служители с предпазни облекла и гумени ботуши.


Плесента се пренася чрез малки части почва


и може да залепне за гумите на камионите, фермерското оборудване и обувките на работниците. А в Колумбия фермерите се страхуват, че крадците, промъкващи се в плантациите, могат случайно да разпространят болестта. Някои колумбийски ферми се охраняват слабо и са отделени от междущатските пътища с малки огради. Ситуацията накара полицията и военните да засилят присъствието си около банановите плантации, откакто бе засечена болестта.


"Опитваме се да накараме хората да разберат, че кражбите на банани в днешни дни могат да имат по-големи последици", казва Франсиско Зунига, председател на колумбийската асоциация на производителите на банани Asbama.


Досега плесента е установена в шест ферми в Колумбия. Всичките се намират в Ла Гуахира, департамент близо до границата с Венецуела. Властите твърдят, че засегнатата площ е все още малка - 490 акра (200 хектара), и не ощетява износа на страната. Има обаче опасения, че


нахлуването на болестта ще промени завинаги колумбийската бананова индустрия,


принуждавайки фермите и правителството да харчат повече за санитарни мерки.


В Ла Гуахира властите изкорениха растенията с плесен и покриха почвата с черни найлони, вдигащи температурата до равнища, които биха могли да спрат разпространението на болестта. Здравите растения в радиус от 60 фута (20 метра) от засегнатите зони също се изтребват с химикали като превантивна мярка.


"Ще продължим да работим за спиране на разпространението на болестта към останалата част от Колумбия", заяви при посещение в Ла Гуахира министърът на селското стопанство и развитието на селските райони Аурелио Ирагори Валенсия. "Само че в крайна сметка трябва да преминем към други сортове банани, които ще устоят на болестта", уточни той.


Няма кой да поеме щафетата: болест избива основния сорт банани за света

© Associated Press


Ботаникът Герт Кема, изследващ бананите, също коментира, че секторът трябва да се диверсифицира. По думите му, след като има много видове домати и чушки, при бананите не би следвало да е по-различно. "Заедно приехме, че имаме само един вид банани", припомня Кема.


Банановото разнообразие обаче означава по-високи разходи, а не се знае дали хората ще бъдат склонни да плащат повече за плода. Друго предизвикателство е, че плесента е смъртоносна за голямо количество банани. Това е проблем и за местата, където бананите с повече скорбяла, използвани за готвене, са основен продукт. Това са някои страни в Африка и Латинска Америка.


Дори и при наличието на болестта в Колумбия според банановите компании няма място за паника. Без значение дали решението е нов сорт или генетично модифицирани банани новият вариант вероятно ще наподобява много по вид и вкус кавендиш.


Засега правителствени и браншови представители твърдят, че взимат мерки за сигурност, за да овладеят плесента навсякъде, където се появи. "Можем значително да забавим разпространението и още десетилетия да имаме кавендиш", отбелязва Каоиме Бъкли, говорителка на Fyffes, един от водещите износители на банани с централа в Ирландия. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK