Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Няма кой да поеме щафетата: болест избива основния сорт банани за света

Няма кой да поеме щафетата: болест избива основния сорт банани за света

© Associated PressМоже и да не е очевидно в супермаркета, но банановата индустрия се бори да защити най-популярния сорт на плода от унищожителна плесен.


Болест, която опустошава банановата реколта, обхваща и Латинска Америка, най-големия износител на банани, и всява страх. Събужда се отново безпокойството, свързано със зависимостта на световния пазар от един единствен вид банани - кавендиш, известен с издръжливостта си при транспортиране.


От години учените предупреждават, че големи компании като Chiquita и Dole в крайна сметка ще трябва да намерят разнообразие на фона на разпространението на болестта в страни от Азия и на други места. Този месец плесента бе потвърдена в Колумбия, един от водещите износители в Латинска Америка, принуждавайки властите в страната да обявят извънредно положение.
Според наблюдатели на банановата индустрия това е още едно доказателство, че дните на кавендиш са преброени, но и че все още има достатъчно време да бъдат намерени алтернативи. "Не мисля, че скоро ще окаже влияние върху предлагането на кавендиш в супермаркетите", казва Ранди Пльоц, пенсиониран учен от Университета във Флорида, изучавал болестите по тропическите растения.


И макар всички сортове банани по света да се отглеждат за вътрешна консумация, тези, които се доставят до места като САЩ и Европейския съюз, са предимно кавендиш. Може да изглежда странно, че световният бананов пазар обвързва благосъстоянието си с един единствен сорт, но масовото производство само на един вид е начин да се поддържат ниски разходите, което пък помага бананите да са толкова широко достъпни.


Бананите също така са трудни за развъждане и намирането на разновидности, подходящи за глобална търговия, не е лесно. Освен че са с висока производителност, фабриките за кавендиш произвеждат банани, които могат да издържат при пътуване от топъл климат до просторни супермаркети, без да узреят твърде бързо.


Все пак историята е показала рисковете да се разчита на един единствен сорт банани.


Не толкова отдавна световният пазар се владееше от друг вид банани -


"Гро Мишел", известни и като "Големия Майк". Експерти казват, че те дори били по-лесни за превозване от кавендиш, а и по-сладки (макар други да твърдят, че вкусът им бил подобен). Така или иначе до края на 50-те години на миналия век сортът "Гро Мишел" бе опустошен от по-ранна поява на болестта, която сега обхваща кавендиш.


Този път няма очевиден вариант на готов вид банани, които да поемат щафетата.


Няма кой да поеме щафетата: болест избива основния сорт банани за света

© Associated Press


В азиатските страни, ударени от болестта "Тропическа надпревара 4" (Tropical Race 4), стратегиите за справяне включват засаждане на по-малко податливи разновидности кавендиш или преместване към незасегнати обработваеми земи, посочва Пльоц. Тези разновидности обаче не са толкова продуктивни и все още са уязвими за плесента, която може да оцелее в почвата десетилетия наред. Производителите в крайна сметка ще избягат и от незаразените площи.


В Колумбия специалните мерки, които се взимат срещу разпространението на болестта, включват санитарен контрол на входа на плантациите и спиране на трафика на камионите между банановите ферми и пристанищата, за да се извърши дезинфекция от държавни служители с предпазни облекла и гумени ботуши.


Плесента се пренася чрез малки части почва


и може да залепне за гумите на камионите, фермерското оборудване и обувките на работниците. А в Колумбия фермерите се страхуват, че крадците, промъкващи се в плантациите, могат случайно да разпространят болестта. Някои колумбийски ферми се охраняват слабо и са отделени от междущатските пътища с малки огради. Ситуацията накара полицията и военните да засилят присъствието си около банановите плантации, откакто бе засечена болестта.


"Опитваме се да накараме хората да разберат, че кражбите на банани в днешни дни могат да имат по-големи последици", казва Франсиско Зунига, председател на колумбийската асоциация на производителите на банани Asbama.


Досега плесента е установена в шест ферми в Колумбия. Всичките се намират в Ла Гуахира, департамент близо до границата с Венецуела. Властите твърдят, че засегнатата площ е все още малка - 490 акра (200 хектара), и не ощетява износа на страната. Има обаче опасения, че


нахлуването на болестта ще промени завинаги колумбийската бананова индустрия,


принуждавайки фермите и правителството да харчат повече за санитарни мерки.


В Ла Гуахира властите изкорениха растенията с плесен и покриха почвата с черни найлони, вдигащи температурата до равнища, които биха могли да спрат разпространението на болестта. Здравите растения в радиус от 60 фута (20 метра) от засегнатите зони също се изтребват с химикали като превантивна мярка.


"Ще продължим да работим за спиране на разпространението на болестта към останалата част от Колумбия", заяви при посещение в Ла Гуахира министърът на селското стопанство и развитието на селските райони Аурелио Ирагори Валенсия. "Само че в крайна сметка трябва да преминем към други сортове банани, които ще устоят на болестта", уточни той.


Няма кой да поеме щафетата: болест избива основния сорт банани за света

© Associated Press


Ботаникът Герт Кема, изследващ бананите, също коментира, че секторът трябва да се диверсифицира. По думите му, след като има много видове домати и чушки, при бананите не би следвало да е по-различно. "Заедно приехме, че имаме само един вид банани", припомня Кема.


Банановото разнообразие обаче означава по-високи разходи, а не се знае дали хората ще бъдат склонни да плащат повече за плода. Друго предизвикателство е, че плесента е смъртоносна за голямо количество банани. Това е проблем и за местата, където бананите с повече скорбяла, използвани за готвене, са основен продукт. Това са някои страни в Африка и Латинска Америка.


Дори и при наличието на болестта в Колумбия според банановите компании няма място за паника. Без значение дали решението е нов сорт или генетично модифицирани банани новият вариант вероятно ще наподобява много по вид и вкус кавендиш.


Засега правителствени и браншови представители твърдят, че взимат мерки за сигурност, за да овладеят плесента навсякъде, където се появи. "Можем значително да забавим разпространението и още десетилетия да имаме кавендиш", отбелязва Каоиме Бъкли, говорителка на Fyffes, един от водещите износители на банани с централа в Ирландия. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Любопитно

  Спокойно, малката Тунбергерица пристигна в Ню Йоркъ!
  От там ше спусне директиви, как да се спасят бананите!Вероятно ше преминем към необолшевизъм,където нема да има банани, както беше по времето на комунизъма!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3349 Весело

  До коментар [#1] от "Платон Чапаев":

  повиши глобалното затопляне-спаси банан

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Ами учените вместо да харчат пари за т.н. климатични промени,дето ги няма, да харчат същите пари за намиране на лек срещу тая плесен! Да ама това иска много работа, докато от климатичните промени се печели само с приказки!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Разстроено

  "Няма кой да поеме щафетата: болест избива основния сорт банани за света"

  Как няма кой !?!??!
  Ние като Бананова Република можем да поемем всякъкви бананови и не само проблеми...........

 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Тие краварски лаборатории в USA за направата на биологични зарази и на бананите намериха цаката.

  мурзилка
 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  Тука прасетата , там бананите !

  Риска на монокултурите ...

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Тие краварски лаборатории в USA за направата на биологични зарази и на бананите намериха цаката.
  —цитат от коментар 5 на Маршалов


  Пращиш от акъл! Американците да си съсипят бизнес за много милиарди, само защото ти си си наумил! Купуват бананите на безценица, продават ги на двадесеторна цена и единственото, което могат да направят е да си развалят бизнеса! Сигурно си от жълтопаветниците!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 7 Профил на Кана Ювиги
  Кана Ювиги
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Е, според някои колеги форумци, в България вече било субтропически климат.
  А според статията, другите сортове банани, които не са устойчиви на дълго транспортиране били устойчиви на плесента.

  Логичното решение е, в България да завъдим тия сортове и да станем стратегически бананов производител за ЕС. Може и в компоти.

 9. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Любопитно

  До коментар [#3] от "lz2":

  Ами учените вместо да харчат пари за т.н. климатични промени,дето ги няма, да харчат същите пари за намиране на лек срещу тая плесен!
  ========
  Откъде си толкова сигурен, че създателите на тая плесен не са именно те ?

  Бананите виреят от милиони години......но са застрашени едва от 30.....

  Bukalemun
 10. 9 Профил на Кана Ювиги
  Кана Ювиги
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Е, според някои колеги форумци, в България вече било субтропически климат.
  А според статията, другите сортове банани, които не са устойчиви на дълго транспортиране били устойчиви на плесента.

  Логичното решение е, в България да завъдим тия сортове и да станем стратегически бананов производител за ЕС. Може и в компоти.

 11. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Тие краварски лаборатории в USA за направата на биологични зарази и на бананите намериха цаката.
  —цитат от коментар 5 на Маршалов


  Пращиш от акъл! Американците да си съсипят бизнес за много милиарди, само защото ти си си наумил! Купуват бананите на безценица, продават ги на двадесеторна цена и единственото, което могат да направят е да си развалят бизнеса! Сигурно си от жълтопаветниците!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Тие краварски лаборатории в USA за направата на биологични зарази и на бананите намериха цаката.
  —цитат от коментар 5 на Маршалов


  Пращиш от акъл! Американците да си съсипят бизнес за много милиарди, само защото ти си си наумил! Купуват бананите на безценица, продават ги на двадесеторна цена и единственото, което могат да направят е да си развалят бизнеса! Сигурно си от жълтопаветниците!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Дневник,

  Оправете го най-после тоя скапан сайт! Или върнете стария!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Тие краварски лаборатории в USA за направата на биологични зарази и на бананите намериха цаката.
  —цитат от коментар 5 на Маршалов


  Моли се да намерят лек срещу заразата православен консерватизъм.

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Любопитно

  До коментар [#11] от "lz2":

  Купуват бананите на безценица, продават ги на двадесеторна цена и единственото, което могат да направят е да си развалят бизнеса! Сигурно си от жълтопаветниците!
  =========
  Точно в това е проблема ......но отявлени глобалисти като тебе. ....едва ли биха го сметнали за проблем......
  Едно от най големите 'нещастия 'за един свръх богаташ е , че и един нормален човек може да си позволи същите банани ....на достъпни цени....
  Каква несправедливост само .....!!!

  Bukalemun
 16. 16 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Тие краварски лаборатории в USA за направата на биологични зарази и на бананите намериха цаката.
  —цитат от коментар 5 на Маршалов


  Маршал, Dole и Chiquita са американски компании...

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4619 Любопитно

  "Ботаникът Герт Кема, изследващ бананите, също коментира, че секторът трябва да се диверсифицира. По думите му след като има много видове домати и чушки, при бананите не би следвало да е по-различно. "Заедно приехме, че имаме само един вид банани", припомня Кема."

  Именно, когато сорта Кавендиш изчезне (а, това както става ясно от статията няма да стане скоро) просто ще се намери друг сорт банани който да го замести.

  И както става ясно в статията, това няма да е първата замяна на един сорт с друг. Преди това хората са яли предимно сорта Гро Мишел.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4619 Любопитно

  "Ботаникът Герт Кема, изследващ бананите, също коментира, че секторът трябва да се диверсифицира. По думите му след като има много видове домати и чушки, при бананите не би следвало да е по-различно. "Заедно приехме, че имаме само един вид банани", припомня Кема."

  Именно, когато сорта Кавендиш изчезне (а, това както става ясно от статията няма да стане скоро) просто ще се намери друг сорт банани който да го замести.

  И както става ясно в статията, това няма да е първата замяна на един сорт с друг. Преди това хората са яли предимно сорта Гро Мишел.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  Ще ми липсват

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Знам кой е виновен- Глобалното Затопляне.
  Не е неконтролираното експлозивно нарастване на популацията в Азия, Африка и Л.Америка. И отглеждането на монокултури на огромни площи не е.

 21. 21 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Разстроено

  Ще ми липсват
  —цитат от коментар 19 на penetrating


  Тека е,Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 22. 22 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Разстроено

  Ще ми липсват
  —цитат от коментар 19 на penetrating


  Тека е,Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 23. 23 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Разстроено

  Ще ми липсват
  —цитат от коментар 19 на penetrating


  Тека е,Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 24. 24 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Разстроено

  Ще ми липсват
  —цитат от коментар 19 на penetrating


  Тека е,Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 25. 25 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Разстроено

  Ще ми липсват
  —цитат от коментар 19 на penetrating


  Тека е,Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 26. 26 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Разстроено

  Ще ми липсват
  —цитат от коментар 19 на penetrating


  Тека е,Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 27. 27 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Разстроено

  Ще ми липсват
  —цитат от коментар 19 на penetrating


  Тека е,Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 28. 28 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  а нещо за предния сорт, отпреди 70 години, и той ли е бил нападнат от ГМО плесен. Или по-логичното е като има само един сорт плесента да се нагоди към него по естествен път.

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Любопитно

  До коментар [#28] от "iceto_":

  Вие нали сте радетели на еволюцията. ......!
  Нека го обесня по ваше му......
  Едни 100 години не са достатъчни за да има еволюционна намеса в живота на бананите .....дори и 1000 са нищожно малко. .....
  По голяма вероятност ......при първия случай .....има случайна човешка намеса .
  А при втория .....вече не е много сигурно ,дали е случайна.....

  Едно е сигурно. .....процеса не е естествен. .....
  На земята е имало много глобални затопляния .....но по бананите мухъл не е тръгвал никога....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6125 Неутрално

  Споко. Банани ще има. И не само за Нова година и не само в "показните магазини"!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Ходил съм в бананова плантация в Бразилия, помня го като днес, голямо нещо! Толкова чепки банани.. Красота. Изкарваха ги на едно ларго край плантацията, правиха купове, много банани, планини

 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 996 Неутрално

  УжасТ! Отива си символът на просперитета на демократичното ни общество!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 33 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  Ще пиша бавно, пък дано схванеш... Както всички други организми на тази Земя, така и всякакви вируси, патогени, гъби и т.н. еволюират. Само че скоростта на еволюцията е на порядъци по-бърза от по-сложните организми именно защото са по-прости като генокод. Вероятно знаеш, че много от микроорганизмите успяват чрез случайни мутации да станат неподатливи към третиране с даден антибиотик. Какво те кара да си мислиш, че даден патоген не може да мутира и да започне да засяга даден сорт банани, които допреди 100 години са били незасегнати?

 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  Еееее! Никога не казвай никога. Бананите най-вероятно са населили земята преди човечеството, така че само те си знаят, какво им е тръгвало.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  И това как го разбрахте ?. За ваше сведение, според науката 99.99 от видовете които някога са обитавали земята са измрели. Т.е много, много видове са се сменили поради промяна в условията , по-силни хищници, силни болести и т.н. И това е станало в предишните 4 милиарда години, преди въобще да има хора.
  И още нещо интересно за вас - много, много сме далеч от разбиране на генетиката че да сътворим плесен, която да атакува един вид банани. Засега най-голямото постижение на генетиката е да вкара ген от медуза в рибка и тя да почне да свети в тъмното. Ако сравним с компютрите, това е като слепец да бучка с кабел в кутията на компютъра и на накрая да успее да уцели жака за слушалките и да чуе музика. Може да стане с много опити ама въобще не значи че слепеца разбира как да произведе нов компютър.

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  И това как го разбрахте ?. За ваше сведение, според науката 99.99 от видовете които някога са обитавали земята са измрели. Т.е много, много видове са се сменили поради промяна в условията , по-силни хищници, силни болести и т.н. И това е станало в предишните 4 милиарда години, преди въобще да има хора.
  И още нещо интересно за вас - много, много сме далеч от разбиране на генетиката че да сътворим плесен, която да атакува един вид банани. Засега най-голямото постижение на генетиката е да вкара ген от медуза в рибка и тя да почне да свети в тъмното. Ако сравним с компютрите, това е като слепец да бучка с кабел в кутията на компютъра и на накрая да успее да уцели жака за слушалките и да чуе музика. Може да стане с много опити ама въобще не значи че слепеца разбира как да произведе нов компютър.

 37. 37 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Разстроено

  Тук се притесняват за маслините.
  Имат подобен проблем с биологична напаст която ги атакува.

  Сложна работа е земеделието, а на него разчитаме към момента за да се изхранваме....

  Модератора е неадекватен!
 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Любопитно

  До коментар [#33] от "zero_day":

  чрез случайни мутации да станат неподатливи към третиране с даден антибиотик
  ========
  Но това не е еволюция.....това е РЕволюция......противно на еволюцията......
  Използвал си много на място и термина /антибиотик/.......анти + биотик......

  Повтарям .....процеса не е естествен......

  Bukalemun
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Весело

  До коментар [#34] от "tribiri":

  Никога не казвай никога
  ========
  Не съм и казал.....:)....
  След като обелим и последния банан .....ще ядем ананаси......
  Докато и на тях не им намерят цаката....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на deinakz
  deinakz
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Всъщност, има един друг сорт банани, който също се появява на пазара от време на време. По-дребен и по-жълт на цвят. Доколкото разбирам от оскъдната информация в интернет, го наричат "Лейдис фингър". Вносителите са друга фирма, възможно е да не идва от Латинска Америка. Макар да се намира рядко е много по-вкусен от "Кавендиш"-ите на "Чикита" и "Доле".

  Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг.
 41. 41 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Обезпокоително. Популацията на пчели сущо намалява заради някаква болест. Не е на хубаво.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 42. 42 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Дали ги няма ? Ако не знаеш Царевицата вече се жъни . Слънчогледа почти го приключиха , а другата седмица вероятно ще почнат и лозята да берат . Не бе хич няма климатични промени ! Всяка година жънем царевицата още преди август да е свършил . Ходи се гръмни някъде !

 43. 43 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#40] от "deinakz":

  ВИждал съм ги . Да така е и според мен са по добри . Но вземи под внимание и малката особенност . Банановите компании не ти ги доставят до супера . Доставят ги до Борсите . А от там фирмите с магазини ходят и си пазаруват . Та понеже сме в България . Не съм много сигурен и какво качество банани вземаме . Като всичко останало нали . То и Китай не прави само боклуци но ние точно такова качество пазаруваме таа...... и с храната е същото общо взето .

 44. 44 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 483 Неутрално

  В този случай, европейският банан е важен!

 45. 45 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Очертават се пак банани с опашка само за Коледа, все едно комунистите са на власт...

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#28] от "iceto_":
  Сортът и сега не е един и същ - от Фантастико си купих веднъж червени банани - но бяха по 10 лв килото, вместо обичайните 2-3 лева.

 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4084 Неутрално

  Всеки бизнес и бизнес начинание носи своите специфични рискове. Бананите винаги са имали световноизвестна заслужена слава, но за съжаление и те могат да страдат от болести, в случая става въпрос за най - разпространения сорт в света ! Остава да се надяваме щетите да бъдат ограничени и пак да се радваме на сравнително евтини плодове от Южна Америка !

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  С тази промяна на климата, може и тука скоро да засеем банани.

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  С тази промяна на климата, може и тука скоро да засеем банани.

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  С тази промяна на климата, може и тука скоро да засеем банани.

 51. 51 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3148 Весело

  Ай, ква стана тя? 🤔 Толкоз борба за демокрация, щото има банани и тоалетна артишка! И ся, бананите ша липсват? М'чи тя, половината демокрация ша умре! Много льошо!

 52. 52 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3148 Весело

  Ай, ква стана тя? 🤔 Толкоз борба за демокрация, щото има банани и тоалетна артишка! И ся, бананите ша липсват? М'чи тя, половината демокрация ша умре! Много льошо!

 53. 53 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  Извинявайте за дублирането! Техническа грешка!

 54. 54 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 927 Неутрално

  [quote#7:"lz2"][/quote]

  Бизнеса на краварите са войните, оръжието, наркотиците. За бананите, не ги бОли, най-много да подадат своя на теб да го посмучеш.

  мурзилка
 55. 55 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 927 Неутрално

  [quote#16:"Индиана"][/quote]

  И кво от това монсанто а не е френска, това ГМО нали трябва да се продава, разните препарати за борба с новоизобретените болести също трябва да се продават. Просто монсанто и фармацефтичните компании са надделели над банановите и са взели нещата в свои ръце

  мурзилка
 56. 56 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 927 Неутрално

  [quote#16:"Индиана"][/quote]

  И кво от това монсанто а не е френска, това ГМО нали трябва да се продава, разните препарати за борба с новоизобретените болести също трябва да се продават. Просто монсанто и фармацефтичните компании са надделели над банановите и са взели нещата в свои ръце

  мурзилка
 57. 57 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Защо ми се струва, че през последните няколко години съм чел поне 5 подобни новини? Във всеки случай бананите ще поскъпнат.

 58. 58 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1451 Весело

  В предната статия туристи не оставиха камък върху камък във Франция, тук избиват бананите ...?

  Изящна словесност!

 59. 59 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti mehter":

  МЕЖДУ ДРУГОТО ЕТИ В ТУРЦИЯ ЕДИНСВЕНИЯТ ПЛОД ,КОЙТО Е С ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ СА БАНАНИТЕ,ПРИ ВСИчКИ ДРУГИ ЦЕНИТЕ СА ДО 7 ПЪТИ ПО-НИСКИ(НАРОВЕТЕ НАПРИМЕР) ОТ БЪЛГАРСКАТА СКЪПОТИЯ.Мисля ,че дори има и някаво турско производсво на банани .

 60. 60 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#32] от "tribiri":
  Опашките от премръзнали хора по Нова година за банани и портокали са много характерно изображение на комунизма.Ясно е, че не ти харесва, чугунени мозък.😵🚽🎳

 61. 61 Профил на Глистус Педерасус Вулгарис
  Глистус Педерасус Вулгарис
  Рейтинг: 8 Неутрално

  проклетия кумониз Путин е виновен!!!!!!

  проклетето комунде Борисов е комунде (проклето)
 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Неутрално

  До коментар [#59] от "bnc59488372":

  Верни данни си дал......
  А банани (такива каквито всеки си ги представя) , има в Gazi Paşa ( Аланя).....недалеч от мен ...на около 200 километра.....
  Иначе бананови дървета има по цялото турско средиземноморие и Егея.......но плодовете им са с по различен вкус......и местното население ги пражи на тава .....по подобие на тиквичките.....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Цената на бананите ще бъде друга, ясно е. Но пък поне ще ядем много по-вкусни банани...

 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3811 Весело

  "Няма кой да поеме щафетата: болест избива основния сорт банани за света"Как няма кой !?!??!Ние като Бананова Република можем да поемем всякъкви бананови и не само проблеми...........
  —цитат от коментар 4 на Nikolay Savov


  Жалко е , че няма Бананови Монархии. Те биха се справили с тази коварна болест.

 65. 65 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3811 Весело

  проклетия кумониз Путин е виновен!!!!!!
  —цитат от коментар 61 на Глистус Педерасус Вулгарис


  Путин не е кумониз, нациЗ е. Великоруски нациЗ

 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3811 Весело

  Поредната написана в апокалиптичен стил статия. Последното изречение от съчинението е оптимистично и опровергава съдържанието на публикацията.

 67. 67 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да разбираме ли че най-голямото постижение на родната демокрация-целогодишната и свободна продажба на банани- е застрашено, ако и при демокадцията възникне дефицит на банани заради някаква си плесен, как тогава Александър Йорданов ще критикува социлазма, където дори бананите били дефицит?
  А иначе тази година у нас е такава катастрофа за зеленчукопроизводителите от болести, но това не е интересно за медиите, спонсорирани от Америка за България.
  Тази есен и зима ще ревем за ябълки по 70-80ст килото както беше миналат зима...
  А колумбийците не ги мислете ще засеят кока и ще я пращат към сащ и гейропата...

  Я не люблю, когда мне врут, Но от правды я тоже устал, Я пытался найти приют, Говорят, что плохо искал. И я не знаю, каков процент Сумасшедших на данный час, Но, если верить глазам и ушам - Больше в несколько раз...
 68. 68 Профил на ivailosavoff
  ivailosavoff
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz2":

  Не купуват, това 100% са американски компании, и хляб и нож е в тях!

 69. 69 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#16] от "Индиана":

  Именно, ама от къде акъл да навържеш фактите...

 70. 70 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1376 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK