Какво е речта на кралицата и защо Джонсън я употреби за Брекзит

Какво е речта на кралицата и защо Джонсън я употреби за Брекзит

© Reuters
Премиерът Борис Джонсън използва годишната реч на британския монарх като повод да спре за повече от месец работата на парламента в самото навечерие на Брекзит. Той отрича да е действал с цел да изолира опонентите си от възможността да спрат плановете му да изведе страната от ЕС без сделка. За какво всъщност става дума?


Какво е речта на кралицата
С нея правителството представя плановете си за следващите 12 месеца. Обикновено се изброяват основните приоритети и закони, които кабинетът възнамерява да прокара.


Кралица Елизабет Втора прочита речта, написана от правителството. Това е кулминацията на ден на сложни церемонии, известен като държавното откриване на парламента. С него се поставя началото на новата парламентарна сесия.


Нещо нередно ли направи Джонсън


На пръв поглед не.


Обикновено речта на кралицата се произнася всяка година и Джонсън като нов премиер, поел поста през юли от Тереза Мей, има право да подготви и представи собствени приоритети за управлението.


Поради обема от законодателни мерки в навечерието на Брекзит сегашната парламентарна сесия продължи повече от 2 години. Последната реч на кралицата бе през 2017 г.


Според правителството една нова програма отдавна се нуждае от обявяване.


Парламентът спира работа винаги преди речта на кралицата. През последните години това е продължавало между 5 и 20 дни.


Защо толкова хора са ядосани


Заради момента, в който Джонсън направи този ход.


Великобритания е само на 2 месеца от най-важното си стратегическо решение през последните десетилетия - как и дори дали да напусне ЕС.


Решението речта на кралицата да бъде произнесена на 14 октомври оставя реално само няколко дни за парламентарни заседания преди последната дата за Брекзит, 31 октомври.


Джонсън казва, че иска да изтегли страната след споразумение с ЕС и преходът да е с колкото може по-малко проблеми, но ако не получи по-добра сделка, ще има Брекзит на всяка цена.


Малко мнозинство от депутати демонстрират нежелание за Брекзит без сделка и се надяват да използват парламентарните процедури, за да спрат премиера и да го принудят да поиска поредно отлагане на раздялата с ЕС.


Какво следва


На 3 септември парламентът се завръща след лятната пауза и заседава в първата седмица на месеца. Правителството обяви, че ще започне процедура по замразяване на дейността му на 9 септември, но точната дата за спиране на работа не е определена още. Така остават само няколко дни за противниците на Брекзит без сделка да задвижат плановете си.


След речта на кралицата на 14 октомври има дебати по съдържанието ѝ и гласуване по правителствената програма на 21 и 22 октомври. За Джонсън е важно да спечели тези гласувания, за да може да управлява с така очертаната програма.


Ако изгуби и правителството падне във вот на недоверие, той пак разполага с механизъм да забави отвъд 31 октомври оставката си и отиването на Великобритания на предсрочни парламентарни избори.


Между речта на Елизабет Втора и двата вота по съдържанието ѝ Джонсън ще пътува до Брюксел за Европейския съвет на 17-18 октомври с надежда да постигне в последния момент нова сделка за Брекзит.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK