Туземците в Амазония са на фронтовата линия на огъня

Туземците в Амазония са на фронтовата линия на огъня

© Associated PressДокато пожарите бушуваха в части от Амазония, Мидже Каяпо седеше в корабче в река Куруа в туземния резерват Бау. Въздухът беше изпълнен с миризма на дим и Каяпо се тревожеше. "Пожарът все повече се доближава до резервата ни. Сега е на около 20 км", каза той на гостуващ екип от АП.


Каяпо един от водачите на племето Бау помага да се организира група за наблюдение за защита на племенните земи от пожари, както и от незаконни дървосекачи, миньори и други хора, които искат да експлоатират района. Заради бързото разпространение на пожарите из обширни райони на туземните територии през последните седмици задачата му е придобила критична важност.


От началото на годината Бразилия е регистрирала 83 000 пожара, което е със 77 процента от същия период на миналата година. Много от тях са били запалени в обезлесени райони от хора, които разчистват пространства за земеделски култури или пасища. Над 98 процента от туземните земи в Бразилия са в Амазония и групи като тази на Каяпо са особено изложени на риск. Според бразилския Национален институт за космически изследвания в момента 3553 пожара горят в 148 туземни територии в региона.
"Нашият резерват преминава през тежко обезлесяване. Той е тежко разрушаван. Ние, туземците, трябва да сме единни", каза Каяпо.


Туземците в Амазония са на фронтовата линия на огъня

© Associated Press


Докато множество международни играчи обсъждат как да развият и защитят Амазония, Каяпо и други хора се оказват на фронтовата линия на усилията по гасене на пожари и острата вражда с бразилския президент Жаир Болсонаро.


Болсонаро е подложен на сурови критики заради политиката си за околната среда, която според някои отслабва механизмите за защита на тропическата гора. Той твърди, че европейците се опитват да нарушат суверенитета на страната му и същевременно казва, че границите на туземните земи пречат на деловите среди. Във вторник той повтори твърденията си на среща с амазонски регионални губернатори и заяви, че резерватите се експлоатират от външни лица с цел спиране на икономическия растеж на Бразилия.


"Много резервати са стратегически разположени, някой е уредил това", каза Болсонаро, без да уточни кого има предвид. "Индианците нямат (политическо) лоби, те не говорят езика ни, но са успели да получат 14 процента от националната ни територия", добави той.


Сауло Катитаурлу

© Associated Press

Сауло Катитаурлу


С изострянето на реториката туземните водачи са тези, за които залогът е най-голям. Сауло Катитаурлу, водач в общината Конкиста д'Оесте в щата Мато Гросо, изглежда печален, докато върви по бреговете на река Сараре.


"Нетуземците правят каквото си искат, а после хвърлят вината върху индианците", каза Катитаурлу и обясни, че когато хората му сигнализирали пожар на властите, един собственик на ранчо заявил, че самото племе е запалило пожара.


Той каза, че тази година племето му Намбикуара Сараре е усетило още по-силно въздействията от разширяването на площите за земеделие и животновъдство и че инспекторите не преследват престъпниците.


"Преди години имаше няколко (пожара), но сега са повече. Това е най-големият (пожар) в Амазония досега, а димът идва насам. Днес небето е чисто, но преди два дни беше цялото в дим и беше горещо", каза Катитаурлу.


През последните дни лидерите от Г-7 обещаха 20 милиона долара помощ за защитата на Амазония. Отделно Великобритания обеща 12 милиона долара, а Канада - 11 милиона.


В същото време френският президент Еманюел Макрон е навлязъл във все по-лична вражда с бразилския си колега, а чилийският президент Себастиан Пинера каза, че латиноамериканските страни "имат суверенитет над Амазония".


Лидерите на всички амазонски страни без Венецуела ще се срещнат на 6 септември, "за да изготвим собствена единна стратегия за опазване на околната среда и за устойчива експлоатация на нашия регион", каза Болсонаро вчера.


Въпреки че в дискусията доминират основно бразилския президент и международните играчи, някои туземни водачи, изглежда, смятат, че най-ефективният начин да се повлияе на политиките за опазване на околната среда е да надигнат своите гласове или да поемат нещата в собствените си ръце.


"Мисля, че този президент не познава конституцията много добре. Ние сме издръжливи. Ако има нашествие в нашия резерват, ако се опитат да дойдат тук, ще реагираме на правителството на Болсонаро и ще кажем: "Не тук. Този резерват си има собственик", каза водачът от резервата Бау Каяпо.


В пуснато на 24 август видео в "ЮТюб" туземка с боядисано лице се обърна към камерата и също обеща "да се бори за гората, за нашия начин на живот".


"Ние от река Шингу сме свързани с вас, всички заедно заставаме в защита на Амазония. Ние сме на фронтовата линия и имаме нужда от подкрепата ви. Присъединете се към борбата ни", каза тя. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Ейй, най-после да им дойде сърце на място на тия от АП.
  Изкарват, че ако не са тузимците пожарите ще бушуват безкрайно.
  А за усилията на Централното правителство - те са безплодни.
  Най-вече защото Болсонаро не желае помощ от Макрон!

  И после как се разпространявали фалшивите новини?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  "Индианците нямат (политическо) лоби, те не говорят езика ни, но са успели да получат 14 процента от националната ни територия", добави той.
  ==========
  Това може да го каже само един бял...... потомък на колонизатори ,робовладелци......

  Bukalemun
 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  И какво стана сега, пожарите в Бразилия тази година са под средното равнище, Макрон и медията лъжат,че пожарите са повече от преди, Макпон публикува снимка на пожарите, която се доказа, че е много стара,фотографът,който я е правил е умрял преди 20 години. Болсонаро призовава Макрон публично са поднесе извиненията си.

 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Болсонаро не желае нищо от Макрон,докато Макрон не се извини публично за клеветите си и за коланизаторското си държане.
  А и помощите,които предлагат са толкова мижави,че изобщо не им трябват. За гасене на пожарите трябват милиарди, големите радетели за климата предлагат суми от порядъка на 20 милиона.

 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  “Това може да го каже само един бял...... потомък на колонизатори ,робовладелци......”
  ——
  Ети, Турция не беше ли направена от селджуците ... или те не се броят за бели?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  "Нашият резерват преминава през тежко обезлесяване. Той е тежко разрушаван. Ние, туземците, трябва да сме единни", каза Каяпо
  ===========
  Преди 200 години,белия човек направи същото и в северна Америка.....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Цифрите за пожарите са абсолютни лъжи. Пожари там има всяка година. Исгината е,че тази година те са по-малко от обичайното. В този сезон фермерите горят отпадъците от нивите и ги подготвят за следващата реколта. Наблюдателите като са решили са лъжат,където видят пушек,веднага го регистрират като пожар.
  А със суми от 20 милиона долара,11 милиона долара, големите еколози станаха смешни. Искат да похарчат трилиони за въглеродния двуокис, а за амазонските гори едва им се откъснаха няколко милиона. Иначе от пропагандният им шум се набива,че с тези пожари загива планетата. По отделените суми може да разберете размера на опастостта.

 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Любопитно

  Малката Грета Тумбергерицата ще спаси горите и индианците!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":

  “И какво стана сега, пожарите в Бразилия тази година са под средното равнище, ”
  ——
  Ма вярно ли? Тъй баламурниците смятат средното от хората дето ядат свинско и тия, дето рупат зеле. Нищо не сте разбрали от проблема:
  https://www.nationalgeographic.com/environment/2019/08/amazon-fires-cause-deforestation-graphic-map/

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":“И какво стана сега, пожарите в Бразилия тази година са под средното равнище, ”——Ма вярно ли? Тъй баламурниците смятат средното от хората дето ядат свинско и тия, дето рупат зеле. Нищо не сте разбрали от проблема:https://www.nationalgeographic.com/environment/2019/08/amazon-fires-cause-deforestation-graphic-map/
  —цитат от коментар 9 на Gretel


  А ти какво си разбрала от проблема?
  Какъв проблем са за планетата амазонските пожари в Бразилия,след като ЕС е отделил едва 20 милиона долара? Нали Макрон иска трилиони за спасяване на планетата? Ако имаше някаква реална опасност, 20 милиона ли щяха да заделят?

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Любопитно

  Тези бразилски индианци са истински герои. Желая им успех в тяхната кауза за опазване на земите си от многобройните алчни бандити - от политици като Болсонаро, до бракониери, фермери, миньори и т.н. които искат да им вземат земите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":“И какво стана сега, пожарите в Бразилия тази година са под средното равнище, ”——Ма вярно ли? Тъй баламурниците смятат средното от хората дето ядат свинско и тия, дето рупат зеле. Нищо не сте разбрали от проблема:https://www.nationalgeographic.com/environment/2019/08/amazon-fires-cause-deforestation-graphic-map/
  —цитат от коментар 9 на Gretel


  Тия статии могат да ги пишат с тонове. Данните са пълна лъжа. Еврейските медии лъжат със задниците си.
  Цялата работа е,че на власт в Бразилия вече не са марксистите, които управляваха 30 години,а националистът Болсонаро, който на всичко отгоре е фен на Тръмп. Няма по-лесно от това да се фалшифицира бройката на пожарите.
  Тази година изгоря Сибир,но нищо не сме прочели,но за Болсонаро четем всеки ден.

 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1962 Весело

  Тоя фейк нюз няма ли да го спрете вече? Освен другарят Ивчо не знам друг да се връзва...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Докато множество международни играчи обсъждат как да развият и защитят Амазония, Каяпо и други хора се оказват на фронтовата линия на усилията по гасене на пожари и острата вражда с бразилския президент Жаир Болсонаро.
  ========
  Типичния подъл подход на белия човек. .....
  От една страна симулира загриженост, а от друга. ...върши това което си е наумил.....
  Ако и това не помогне ....белия човек прибягва до една нова , но много по опустошителна форма на асимилация. ....идеологическата псевдо терминология.
  Това са една дузина думи като .....напредък, усъвършенстване, демокрация, Н.Т. революция. ......благодарение на които .......днес вече вали дъжд от ....пластмаса. ..!.......в океаните има повече отпадъци отколкото риба......изчезват цели еко системи.......

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1962 Весело

  "Индианците нямат (политическо) лоби, те не говорят езика ни, но са успели да получат 14 процента от националната ни територия", добави той.==========Това може да го каже само един бял...... потомък на колонизатори ,робовладелци......
  —цитат от коментар 2 на eti mehter


  Старши, нали се сещаш, че точно турчин (ако въобще си такъв, което силно ме съмнява) да говори за колонизация и колонизатори е изключително смешно. Кога ще върнете Смирна на гърците, а?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тюфлекчия":

  Моите предци .....са управлявали Империя на три континента .....в продължение на 6 века .......
  Но никога по ония времена не са правили подобни пакости , застрашаващи природата в световен мащаб. ....
  МОЖЕЛИ СА ....НО НЕ СА ПОСМЕЛИ.....!!!
  Например .....в Османската империя .....на няколко пъти е бил откриван прототип на хладилника. .....но Султаните никога не са допускали той да стане масово достояние......
  Защото преди ......ума е водил науката, а не обратното. ....
  И разбира се. ....на тюфлеци кйто тебе, никога не е била давана гласност....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Колко дълго е "приемливо" да бушуват пожарите,
  #1 skara?
  Не засягат само президента Болсонаро или само Бразилия.

  В аналогичен случай на безпрецедентни пожари в Русия (Сибир),
  Тръмп предложи противопожарна помощ на туземец #1 президента Путин,
  но предложението нема информационно развитие.

  пп
  Опустошенията са видни от сателитни снимки.
  На Фейсбук е видно как Болсонарио не желае помощ,
  желае условно и (като цяло) не знае какво желае.

  До коментар [#1] от "skara":
  Ейй, най-после да им дойде сърце на място на тия от АП.

  Изкарват, че ако не са тузимците пожарите ще бушуват безкрайно.
  А за усилията на Централното правителство - те са безплодни.
  Най-вече защото Болсонаро не желае помощ от Макрон!

  И после как се разпространявали фалшивите новини?

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Малки и големи трагедии...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  UNITED EU UNIONКолко дълго е "приемливо" да бушуват пожарите,#1 skara?Не засягат само президента Болсонаро или само Бразилия.В аналогичен случай на безпрецедентни пожари в Русия (Сибир),Тръмп предложи противопожарна помощ на туземец #1 президента Путин,но предложението нема информационно развитие.ппОпустошенията са видни от сателитни снимки.На Фейсбук е видно как Болсонарио не желае помощ,желае условно и (като цяло) не знае какво желае.До коментар [#1] от "skara":Ейй, най-после да им дойде сърце на място на тия от АП.Изкарват, че ако не са тузимците пожарите ще бушуват безкрайно.А за усилията на Централното правителство - те са безплодни.Най-вече защото Болсонаро не желае помощ от Макрон!И после как се разпространявали фалшивите новини?
  —цитат от коментар 17 на dnevnikar


  По на кой сателитните стимки изброи пожарите? Макрон пусна стимка,чийто автор е починал преди 20 години. Макрон нямаше ли ги тези сателитни снимки,та пуска този фалшификат?
  Болсонаро не искал помощ от Макрон! 20 милиона помощ ли са?

 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тръмп дава отлична оценка за работата на Болсонаро по справяне с пожарите. Тръмп има неизмеримо повече информация от Макрон.

 21. 21 Профил на music_joker
  music_joker
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Тези пожари са проблем на цялото човечество, а то какво прави ....нищо освен да отразява половинчати истини. За една стара сграда се събраха 1 млрд., а за тази изключително важна еко система нищо.

 22. 22 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4104 Весело

  Индианците нямат (политическо) лоби, те не говорят езика ни, но са успели да получат 14 процента от националната ни територия", добави Болсонаро.
  Май белите са успели да завземат 86% от земите на индианците, а?

 23. 23 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Индианците нямат (политическо) лоби, те не говорят езика ни, но са успели да получат 14 процента от националната ни територия", добави той.==========Това може да го каже само един бял...... потомък на колонизатори ,робовладелци......
  —цитат от коментар 2 на eti mehter


  че турците да не са били по-различни?

 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Почнахме да строиме екологични жилища . Освен боклука ще трябва да преработват и въздуха. Няма друг начин.

  А Тръмп и Болсонаро са ясни. Ще ограничат ресурсите и така ще ограничат приръста на население. Вече който оцелее.

 25. 25 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  Вие най-добре знаете :)

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 26. 26 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  Абсолютно! Наглост без граници.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3923 Любопитно

  До коментар [#13] от "Тюфлекчия":

  Новината и статията са си съвсем истински. Фалшиви са глупостите дето ги бълва крайнодесния лъжец и мошеник Болсонаро. Дружката на другия крайнодесен мошеник Тръмпи Мафиота.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Имайки неизмерима информация,
  каква оценка Тръмп слага на Путин?

  Ама такава Г-7/8 тема избегва Real проблема.

  Туземци на фронтова линия имат автентична информация.
  Дистанционни колонизатори - дистанционна.
  Поне да беха включили водопръскачките..

  До коментар [#20] от "gozambo":

  Тръмп дава отлична оценка за работата на Болсонаро по справяне с пожарите. Тръмп има неизмеримо повече информация от Макрон.

  "Туземците в Амазония са на фронтовата линия на огъня",
  Лео Кореа, Марио Лобао и Анна Джийн Кайзер, Асошиейтед прес

 30. 30 Профил на music_joker
  music_joker
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Виновни няма, защото сме виновни всички!

 31. 31 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Разстроено

  "Мисля, че този президент не познава конституцията много добре. Ние сме издръжливи. Ако има нашествие в нашия резерват, ако се опитат да дойдат тук, ще реагираме на правителството на Болсонаро и ще кажем: "Не тук. Този резерват си има собственик"

  За нас е малко имагинерно, но за тях е въпрос на живот и смърт. Да видим дали ще е така арогантен Болсонаро, когато племената му се опълчат, подкрепени от световната общност. Дилма Русев е била добър президент, щом е устояла на тези разбойници в джунглата.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Баязид влиза ли в сметката?
  Тимур вкарал Баязид в клетка, в Анкара,
  за поука на недостойни управници.
  Зрелише и поука въобще за Народа.

  Младият баща на всички турци "Ататюрк" пък
  анулирал империята, зарязал Константинопол,
  обявил европодобна "чиста и свята" Република Турция
  и се оттеглил в (Тимурски) славното место Анкара.

  Затова (или кой знай?) тленни остатъци от Ататюрк
  не тлеят бързо, а са на почит във вечен Мавзолей.

  Ама това е история отгоре-отгоре...

  Обясни нещата извътрe. Задълбочено ;)

  От Базид до... кой беше предалия се в плен
  Одрински паша?
  На кого се предал, на цар Фердинанд?

  От там насете на Османската империята все не й вървело.
  Впрегнали я (вместе с Ленин) в (успешен) бой с Руската.

  С края на Руската империя, Османската станала излишна.
  Ататюрк й турил окончателен удар..

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Моите предци .....са управлявали Империя на три континента
  в продължение на 6 века .....

 33. 33 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Любопитно

  Да видим кой лъже: https://news.harvard.edu/gazette/story/2019/08/harvard-biologist-discusses-the-environmental-impact-of-the-amazon-fires/

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 34. 34 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#20] от "gozambo":

  Тръмп е лъжец и дезинформатор, намерил на кого да се позовава.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 35. 35 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Тъпоумният президент Болсонаро негласно каза на бразилците: "изгорете Амазония и посадете там репички и арпаджик, а дървесината и каучука ще ги продадем".

  "Нашият резерват преминава през тежко обезлесяване. Той е тежко разрушаван. Ние, туземците, трябва да сме единни", каза Каяпо===========Преди 200 години,белия човек направи същото и в северна Америка.....
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Тук ще се съглася с теб напълно. Може би за първи път, не знам. Действително, действията на тогавашните британци, французи и испанци, а след това и на новосъздадената Америка, унищожиха индианските владения и местните бяха наблъскани в резервати, лишени от всичко, наследено от предците им. Макар че аз се съмнявам Болсонало какъв "бял" потомък е. В Бразилия няма бели кореняци. Всички са мелези между бели, индианци и чернокожи. Изключвам Дилма Русев - тя е първо поколение бразилка от европейски баща.
  До коментар [#15] от "Тюфлекчия":Моите предци .....са управлявали Империя на три континента .....в продължение на 6 века .......Но никога по ония времена не са правили подобни пакости , застрашаващи природата в световен мащаб. ....МОЖЕЛИ СА ....НО НЕ СА ПОСМЕЛИ.....!!!Например .....в Османската империя .....на няколко пъти е бил откриван прототип на хладилника. .....но Султаните никога не са допускали той да стане масово достояние......Защото преди ......ума е водил науката, а не обратното. ....И разбира се. ....на тюфлеци кйто тебе, никога не е била давана гласност....
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Твоите предци... най-вероятно са сели и брали тютюна. Малко вероятно е да били образовани, още по-малко вероятно да са някога напускали родното си село, пък най-невероятно звучи Султанът да вземе за свой бейове и спахии хора от местното неграмотно мюсюлманско население. Българският ти език подсказва, че си родом от България и по-скоро от делиорманските или къджалийските мюсюлмани. Ако си от кърджалийските, значи дедите ти са били потурчени преди 300 години и дефакто ти нямаш нищо общо с османските владетели, а си наследник на чисто български род. Освен това аз не знам в Османската история да е имало дори един Велик везир или Бей, който да е бил родом от потурчен български род. За султани не говорим - излишно е. Не се хвали толкова. Не си приписвай слават и делата на исторически личности, с които ти няма нищо общо, освен мюсюлманската религия. Все едно аз като християнин да се похваля, че съм наследник на Карл Велики, щото и той бил християнин.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 36. 36 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Латинска Америка я очаква същата или подобна съдба като огромния тропически континент Африка , където са останали с голям зор и много пари само няколко растителни и животински резервата .
  Сега дойде ред и на Латинска Америка . Няма съмнение че човешката цивилизация прави много съществени грешки в развитието си , които след даден момент е късно да бъдат поправени. Главните фактори като резултат са обезлесяването и промяна химическия състав на атмосферата придружена с глобално затопляне на въздушните и океански течения.
  Така нещата се усложняват и промените се мултифицират. Става трудно и опасно да се вземат правилни решения в борбата за спасяване на планетата Земя и човешкия род ! !

 37. 37 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Да им праснем една евродеректива ,че нямат право да си палят стърнищата и горите и ще видят .

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Весело

  До коментар [#35] от "Lou":
  Ако си от кърджалийските, значи дедите ти са били потурчени преди 300 години и дефакто ти нямаш нищо общо с османските владетели
  =======
  Хо хо....ха ха.....:)
  Пак се стигна до кривата нива....:)
  Като студенти на поправителен сте ...ха ....с този възпалителен процес. ....:))....
  Щом си спец по тия въпроси .....дй те питам. ...
  Как ще го нарекат след 250 години ....оня 'Серафин' ...дето уби журналистката ....?
  Себайдин ....както го наричат всички които го познават ....или по паспорт ....дето е написано ....само 1...2 ма....?
  Питам заради хатъра на. ...Серафим Северняк......:)
  Да не се налага ....потомците му да казват .....'' аааа той нашия не е оня убиеца българин''......

  А доколкото моя род .....съм го изследвал ......достаточно добре .....за да твърдя ,че не съм българин.....


  Bukalemun
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  "Индианците нямат (политическо) лоби, те не говорят езика ни, но са успели да получат 14 процента от националната ни територия".
  Т. е. европейците са получили 86% от тяхната територия.

 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Весело

  До коментар [#31] от "etty1":

  . Да видим дали ще е така арогантен Болсонаро, когато племената му се опълчат, подкрепени от световната общност.
  =========
  Каква световна общност, бе мадам....?
  Дните на амазонските гори ....са преброени .....
  Хармонията царяща от незапомнени времена ....е нарушена и е напът да изчезне....
  Причината. ....?
  Белия човек ....и никой друг. ....!!!!!!

  И на туземците ще им намерят цаката ....
  На 5% от населението ....ще му построят небостъргачи , мекдоналси и всички екстри , присъщи за евро умно красивите .....и ще ги научат ,че останалите 95% са прости и дебили.....
  Толкова ....!
  После им гледай сеира....
  Само за половин век ....ще ву видят сметката на целия континент .....
  Това ...белия човек го е правил на много места по света. ....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#35] от "Lou":Ако си от кърджалийските, значи дедите ти са били потурчени преди 300 години и дефакто ти нямаш нищо общо с османските владетели=======Хо хо....ха ха.....:)Пак се стигна до кривата нива....:)Като студенти на поправителен сте ...ха ....с този възпалителен процес. ....:))....Щом си спец по тия въпроси .....дй те питам. ...Как ще го нарекат след 250 години ....оня 'Серафин' ...дето уби журналистката ....?Себайдин ....както го наричат всички които го познават ....или по паспорт ....дето е написано ....само 1...2 ма....?Питам заради хатъра на. ...Серафим Северняк......:)Да не се налага ....потомците му да казват .....'' аааа той нашия не е оня убиеца българин''......А доколкото моя род .....съм го изследвал ......достаточно добре .....за да твърдя ,че не съм българин.....
  —цитат от коментар 38 на eti mehter


  Убеден съм, че си го изследвал...сигурно си проверявал в османските архиви. Чакай, че забравих. Тези архиви описват само българското население, което е плащало данъци - поименно - имена, домочадие. Мюсюлманското ряско го има описано, защото не плащало данъци. Но дори да си намерил и 6 поколения назад, как си намерил 300 години назад - вятър и мъгла. Иска ти се да бъдеш нещо, което не си. Също както македонците с Александър Велики.

  И чудно как един човек, който твърди, че не е българин и не произхожда от български род, говори добре български. Те дори нашите родни сънародници мюсюлмани от Родопите не го говорят въобще, пък един турчин ще го говори така добре. Очевидно е, че си живял в България. Очевидно е, че си учил българска граматика. Очевидно е, че дори да имаш мюсюлмански предци от османско, те надали са били толкова напреднали, че чак Империята да са управлявали. Отново да кажа - не се опитвай да се хвалиш д величието на другите, защото имаш обща религия с тях. Религията се придобива, потеклото - не.

  Онзи изверг не е българин. Не е и турчин. Той е чист турчеещ се римлянин/циганин/****** или както там го наречи. Най-нисшата класа дори в циганското гето. Името му няма значение. Дали е Мохамед или Михаил, все тая- остава си болен мозък и изверг.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 42. 42 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#35] от "Lou":Ако си от кърджалийските, значи дедите ти са били потурчени преди 300 години и дефакто ти нямаш нищо общо с османските владетели=======Хо хо....ха ха.....:)Пак се стигна до кривата нива....:)Като студенти на поправителен сте ...ха ....с този възпалителен процес. ....:))....Щом си спец по тия въпроси .....дй те питам. ...Как ще го нарекат след 250 години ....оня 'Серафин' ...дето уби журналистката ....?Себайдин ....както го наричат всички които го познават ....или по паспорт ....дето е написано ....само 1...2 ма....?Питам заради хатъра на. ...Серафим Северняк......:)Да не се налага ....потомците му да казват .....'' аааа той нашия не е оня убиеца българин''......А доколкото моя род .....съм го изследвал ......достаточно добре .....за да твърдя ,че не съм българин.....
  —цитат от коментар 38 на eti mehter


  Аз съм те изследвал, българин си ,и ти по бай тошовска линия си Миленчо!!!!Хихи Хохо...

  shlshlshlshl
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Весело

  До коментар [#41] от "Lou":

  И чудно как един човек, който твърди, че не е българин и не произхожда от български род, говори добре български. Те дори нашите родни сънародници мюсюлмани от Родопите не го говорят въобще, пък един турчин ще го говори така добре.
  =======
  Това ли ти е довода.....?
  Че би трябвало да съм българин , понеже знам добре български ?
  Тогава би трябвало да съм и руснак .....:)
  Говоря , чета и пиша ....перфектно и руски език. ....
  Руснак ли съм .....как мислиш....?....:)
  А индианците в северна Америка. ....?
  Или пък негрите ....ха ха.....:))......
  Техния перфектен английски ги прави автоматично ....автохтонни кореняци......
  Ставаш смешен , без ни най малка намеса от моя страна .....усещаш ли го ?

  Bukalemun
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Весело

  До коментар [#41] от "Lou":

  Онзи изверг не е българин. Не е и турчин
  =========
  Аааа , българин е .....!
  Провери му паспорта ако искаш ......
  Северин е той.....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#41] от "Lou":И чудно как един човек, който твърди, че не е българин и не произхожда от български род, говори добре български. Те дори нашите родни сънародници мюсюлмани от Родопите не го говорят въобще, пък един турчин ще го говори така добре. =======Това ли ти е довода.....?Че би трябвало да съм българин , понеже знам добре български ?Тогава би трябвало да съм и руснак .....:)Говоря , чета и пиша ....перфектно и руски език. ....Руснак ли съм .....как мислиш....?....:)А индианците в северна Америка. ....?Или пък негрите ....ха ха.....:))......Техния перфектен английски ги прави автоматично ....автохтонни кореняци......Ставаш смешен , без ни най малка намеса от моя страна .....усещаш ли го ?
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  Българин си,бай Тошо те опави за 24 часа и дума не гъкна на турски Миленчо....Хихи...хихохо..Пишман ислямист и безработен пиколо!!!

  shlshlshlshl
 46. 46 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#41] от "Lou": Онзи изверг не е българин. Не е и турчин=========Аааа , българин е .....!Провери му паспорта ако искаш ......Северин е той.....
  —цитат от коментар 44 на eti mehter


  От турски произход...А ти си турски гражданин от български произход...Миленчо....

  shlshlshlshl
 47. 47 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#41] от "Lou":

  Четин е роден, израстнал, школувал в България и после се е преместил в Турция. Вярно, доста добре пише, без фрапиращи грешки за разлика от разни “патриоти” тук, което предполага, че е имигрирал на зряла възраст.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 48. 48 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Болсонаро e прав в едно - че има организации къде под западно финансиране се занимават уж с опазване на природата и животните, като същевременно блокират икономиката на една страна. И то така си избират стратегически ключови места с които да блокират магистрали, нефто и газопроводи , други инфраструктурни проекти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK