Частното здравеопазване в Източна Европа се готви за "завоевания"

Частното здравеопазване в Източна Европа се готви за "завоевания"

© ReutersЧила Бала чува от лекарката си, че доброкачествено образувание върху лицето ѝ ще трябва да бъде премахнато с операция. Когато решава, че иска да се консултира с нея още веднъж, преди да пристъпи към операция, ѝ казват, че следващият свободен час е чак след две седмици.


Тогава жената отива при лекар с частна практика, където ѝ предлагат час след няколко дни, и изгарят образуванието в рамките на няколко минути. Всичко струва 15 хил. форинта (около 45 евро) и оттогава проблеми не е имала.


Преживяването на Бала е симптом за ново развитие в Източна Европа – от Унгария и Полша до Румъния, разказва агенция "Ройтерс". Все повече хора предпочитат бързия достъп до медицинска грижа в частни клиники.
Промяната се дължи на ниските държавни разходи за здравеопазване, които водят до недостиг на екипи и по-дълго чакане за изследвания и операции; едновременно с това заплатите растат и това прави частното здравеопазване достъпно. Работодателите също все по-често предлагат частни застраховки на служителите си.


"Това е период на завоевания за частните клиники", казва директорът на центъра "Буда хелт" в Будапеща, Петер Пал Варга. Компанията му планира да построи нова болница в унгарската столица и да модернизира вече съществуващата, която е специализирана в гръбначна хирургия. "Сегашният ни капацитет за прием на пациенти не е достатъчен".


За това какъв е размерът на пазара на частното здравеопазване няма общи данни; но четири от най-големите играча в региона имат общи приходи около 597 млн. евро миналата година и очакват подобен ръст и тази.


Пет големи доставчика на здравни услуги, интервюирани от "Ройтерс", разширяват дейността си, за да могат да отговорят на търсенето.


Полската "Люкс мед" например скоро купи две болници – една във Варшава и една в Катовице, като така сградите ѝ стават девет. Румънската "Медлайф" търси място за придобиване през тази година.


Рисковете


Здравният бизнес е рискован обаче – компаниите нямат гаранция, че ще си върнат първоначалните големи инвестиции, особено когато пазарът става претъпкан и конкурентен. Основните предизвикателства са това да си намерят и задържат служители заради емиграцията на лекарите и здравните работници към Западна Европа; както и повишаващите се цени за уреди и поддръжка.


Частното здравеопазване в Източна Европа се готви за "завоевания"

© Reuters


В социален контекст бумът на частното здравеопазване може да увеличи неравенството в регион, в който хората с по-ниски доходи вече имат по-ниска очаквана продължителност на живота.


Държавните разходи


Полското здравно министерство очаква разходите за държавно здравеопазване с почти 9% тази година; румънското и унгарското не са отговорили на въпросите на "Ройтерс".


Обществените разходи в Източна Европа по това перо са много под средното за ЕС, показва последното проучване на Европейската комисия от 2017 г. - 7.2% от БВП в Унгария, 6.7% в Полша, 5.2% в Румъния, в сравнение със средното за ЕС 9.6%.


Много източноевропейци спестяват пари, за да намалят чакането за процедури и изследвания. Частните разходи за здравеопазване в Унгария са 2%, в Полша – 1.8% от БВП, и са сравними с тези в по-богати държави като Германия и Франция, показват данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. За Румъния, която е най-бедната от трите източни държави, няма данни. Но частната ѝ индустрия достигна оборот от 11 млрд. леи (2.3 млрд. евро), увеличение с 13.8% от 2017 г., твърди консултантската компания "КийсФин".

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1832 Весело

  "Чила Бала чува от лекарката си, че доброкачествено образувание върху лицето ѝ ще трябва да бъде премахнато с операция. Когато решава, че иска да се консултира с нея още веднъж, преди да пристъпи към операция, ѝ казват, че следващият свободен час е чак след две седмици."

  Незабавна оставка на Орбан!

 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  "Полското здравно министерство очаква разходите за държавно здравеопазване с почти 9% тази година"
  Загубени в превода?
  Какво точно очаква, да намалеят, или да се увеличат с 9% спрямо предходната година, или да са 9% от размера на държавният бюджет? Убеден съм, че в оригиналната статия е написано правилно, а виж тук не е!

  мурзилка
 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  за съжаление частното здравеопазване в България води само до затрудняване здравната грижа за човека ,защото частните болници не могат да осигурят спешни звена и покритие 24 часа на спешността ,а се занимават само със скъпи бутикуви операции ,в момента е най на мода стентирането при сърдечно съдовите заболявания , от което се печели 300-400% от разходите ,дават се добри заплати ,обезкървяват се държавните кардиологични клиники , а в същото време ,ако катастрофираш ,нуждаеш се от тежка операция или при ортопедични проблеми ,частните болници не могат да ти осигурят нито адекватно лечение ,нито грижа ,трябва здравна карта със строги правила като на запад ,иначе едната група пациенти ще мре сигурно при първи спешен инцидент с травми или катастрофи ,за сметка на друга ,по богата група ,която ще е обслужена на световно ниво със или без доплащания .

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  Ами ако спешната помощ стане частна?
  Това няма ли да реши проблема?

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":Ами ако спешната помощ стане частна?Това няма ли да реши проблема?
  —цитат от коментар 4 на atmanpg


  Частната собственост РАЖДА КАПИТАЛИЗЪМ!
  нЕкои дрогаре още строят социализЪма!

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  Трябва да се осъзнае, че здравеопазването не е "право", а е услуга, като всяка друга, за която трябва да се плаща. Държавният монопол (или такъв, подкрепян от държавата) в здравеопазването го прави скъпо и неефективно, а накрая води до ограничаването му (в държави като Великобритания и Канада някакви "комисии" решават на кой има смисъл да му се прави някоя операция и на кой - не, викат им death panels). Да не говорим, че не мисля, че трябва да плащам вместо някой друг, понеже той е решил, че ще е паразит и няма да ходи да работи примерно, а ще взима наркотици. Когато обществото си избие комунизма от главата и започне да разсъждава трезво - може да се стигне до смислено решение. В момента разни хора веднага скачат на барикадата с лозунга "Искат бедните да умират по улиците!" при всеки опит за някаква дискусия. Точно това правиш и ти.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Никой не спира частните клиники да откриват спешни отделения. По едно време даже се опитваха да ги принудят да го правят като условие за лиценз. Само че не им е изгодно. Не е толкова платено, а да се поддържа денонощно мултидисциплинарен екип, който да покрива възможните спешности изисква усилия и е скъпо. Разбира се, като става дума за кардиологична спешност САМО частните клиники пак са активно на линия. Щото там се плаща яко.

 8. 8 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":Ами ако спешната помощ стане частна?Това няма ли да реши проблема?
  —цитат от коментар 4 на atmanpg


  Трябва да убедиш частните застрахователи в тези страни да включат в застраховките за здраве перо частна спешна помощ, ако успееш защо не. Ако там, разбира се, има частно здравно застраховане и особено ако работодателите поемат този разход, или част от него.

  мурзилка
 9. 9 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Общественото здравеопазване е достижение на развитите държави. И не става дума за това дали си плащаш или не здравни осигуровки. И в България неосигурените се поемат само при спешност. Но какво ще кажеш ако на нормално семейство с общ доход около 3000 им се наложи някоя скъпа операция от порядъка на десетки хиляди. Ако е изцяло на пазарен принцип, дори при спешност, изтриваш 90% от населението.
  В България зад повечето частни клиники стоят политици, които лобират. Това не е капитализъм.

 10. 10 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  По принцип говорят 1че глупостта ходи по хората ама то у нас не ходи ми направо си шества. След досегашното "приватизиране" на здравеопазването доведе до такива мегатрагични резултати интересно продължаването по същата пътека какви нови висини в падението ще донесе. Но както винаги простотия+алчност носят само и единствено трагедии.

 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#9] от "anton83":

  Ето пак. "Искат бедните да умират по улиците!". Защо решихте, че като здравеопазването е частно, това означава, че ще трябва да се плаща кеш и в пълен размер от потърпевшия всяка манипулация, на която му се наложи да бъде подложен? Знаеш ли как е действала американската система, преди Линдън Джонсън да вкара в играта всичките частни осигурителни фондове в САЩ, които даже са се преборили да закрепостят населението и да не можеш да се осигуряваш във фонд от друг щат (подкрепян от държавата монопол, който маркирам по-горе)? Елементарни прегледи при личен лекар и манипулации от типа да ти бият инжекция (не става дума за лекарството в нея, което може да е безумно скъпо), са се плащали кеш. В резултат на което лекарите не са можели да вдигат цените до небето, просто щото е имало конкуренция и никой няма да отиде да даде 100 долара, ако друг лекар със същия опит и препоръки иска 50. Не е имало как да направят и картел, щото тия неща не са се "договаряли" от името ня някакви лекарски съюзи и други еснафски организации със същите такива на разни осигурителни фондове или държавата, а на място с пациента. За по-сериозни интервенции е имало застраховки - солидарна система от класически тип, нямаща нищо общо с "някои плащат, ама всички ползват". И тук отново болниците са се конкурирали, защото отново има значение каква цена и качество предлагаш и не е имало възходяща спирала на цените. На тоя принцип действа застраховането от измислянето си като инструмент преди стотици години. Доста успешно бих казал. Та наистина е очевидно, че докато комунизма и метастазите му не бъдат излекувани, няма как да има дебат кое е най-добре, защото веднага някой скача "Искат бедните да умират по улиците!".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  По принцип говорят 1че глупостта ходи по хората ама то у нас не ходи ми направо си шества. След досегашното "приватизиране" на здравеопазването доведе до такива мегатрагични резултати интересно продължаването по същата пътека какви нови висини в падението ще донесе. Но както винаги простотия+алчност носят само и единствено трагедии.
  —цитат от коментар 10 на jobssboj


  Аз за разлика от повечето изказващи се по темата съм лежал два пъти в болница преди 1989 г. И то в София. Искам да ти кажа, че ако някой твърди, че в момента е по-зле (даже "мегатрагично"), просто лъже - или нарочно или от незнание. Бедна ти е фантазията за каква мръсотия, безхаберие и некадърност на персонала ставаше дума по медицинските заведения тогава. За липсата на елементарни достижения на медицинската наука на запад, които ги имаше само в Правителствена болница (или както се казваше тогава болницата за "правоимащи" в Лозенец) няма да говоря. Лично съм виждал да се ползват спринцовки за многократна употреба в софийска болница през 1988 г. Толкова за великото ви здравеопазване на комунягите, дето демокрацията "унищожила". Между другото болниците все още са държавни. Частните такива хората са си ги построили и оборудвали отделно - не като са ги "взели на безценица" от държавата-майка.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 13. 13 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Защо все искаме американската система, където ако имаш тежко хронично заболяване дори да имаш прилични доходи фондът като нищо ще те изхвърли. Има по-човршки примери като холандската система, която уж се опитваха да прилагат тук, но всичко се побългари.
  И пак ще повторя, в България както почти всяко нещо и частната здравна помощ не е като на запад, а е обвързана с политика, мафия, мошеничество. Именно политически обвързаните фигури седящи зад частните болници, в някои случаи стоят зад източването на общинските болници и натискат за закриването им. Това че общественото ни здравеопазване като всичко друго тук е в разпад е в политиците и калинките на всички нива. Не в самото обществено здравеопазване по принцип.

 14. 14 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  А дори и всичко да беше идеално, трудно ще имаме новите достижения при положение, че сме бедна държава. Хората не осъзнават, че в държави като Великобритания, с нормална здравна осигуровка, че и с допълнителна застраховка, записваш час за личния след седмица най-рано.
  Но на цялата немотия системата се източва. Примерно в момента масово се предписва коронарография като диагностична манипулация за всичко кардиологично. Защото е скъпа. Така на майка ми неколкократно се обаждаха, буквално да я убеждават да от частната клиника (реално операционни с гостуващи доктори от държавните болници) да си направи, след като веднъж прецени, че не й е необходимо. За тях тя просто е ходеща клинична пътека.
  Коронарография и стентове ще има за всички от сърце. Нали държавата плаща. А такива като Финков захлебват.

 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  До коментар [#13] от "anton83":

  Ама нали това ти казвам - американската система НЕ Е била такава. Става такава, когато ДЪРЖАВАТА се намесва в нея. Никой не иска НАСТОЯЩАТА американска система, най-малкото аз. Не знам достатъчно за холандската система, но съм чувал, че си прилича по едно нещо с британската - ако не си с единия крак в гроба те връщат обратно да си лежиш и да пиеш парацетамолче.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Братле, до кога ще ни заливаш с евтина пропаганда? Във Франция решава специалистът с когото се консултираш, никакви комисии. Ако апендиситът ти е пред спукване, няма време за комисии.
  Във Великобритания не се сещам консервативната икона Маги Тачър да е правила опити да отменя националното осигуряване, в Швейцария здравната застраховка е задължителна. Ама алт-десните псевдоконсерватори много ви мъчи това.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 17. 17 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Проблема на частното е, че е създадено с цел печалба и тя е по-важна, отколкото здравето.
  И в БГ, и особено на запад.
  Частен доктор на бюро на запад с лекота ми набива изследвания за няколко хиляди евро (които направих без да покажат проблема) , докато накрая просто и евтино изследване препоръчано от български хирург откри причината.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  А бедна България плаща допълнително повече от 50% от това което плаща здравната каса.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Румъния я нямало в статистиката , а БГ пък хич ! ? Това говори ли ви къде стоим ?
  Та в статията пише за частни болници , което не дава най-точна представа за нивото в дадена страна .
  От решаващо значение е въпроса за здравните каси или каса ,ако е една като у нас.
  Една от страните с на-развита система е Германия , където всичко е частно - и болници и здравни каси.
  Няколко от здравните каси са федерални и обхващат здравните системи на всички федерални провинции. Това са доколко си ги спомням АОК , Бармер, Техникер и още една или две , които не помня .
  Докато по-малките и средни каси са няколко десетки , някъде до около 50 .
  Всички каси -и голями и малки са с различни здравни вноски , но с малки разлики като процент , особено при по-малките , което предполага конкуренция при избора на пациентите кеде да се запишат
  Отделно има и доста по-скъпи месечни вноски при някои каси , където се предлага едно евентуално по -добро ниво .и все пак зависи и от лекуващия лекар , но това не значи и лекарски "издънки" .

 20. 20 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  [quote#12:"Тюфлекчия"][/quote]

  Ае уйо, него време почти навсякъде по света преобладават стъклените спринцовки за многократна употреба, преваряваха се, имаше и се продаваха като част от медицинското оборудване и специални уреди, в които се изваряваха и спринцовките, не помня добре дали за хирургическите пособия нямаше други специални модели(всъщност все още съществуват, защото много от металните хирургически пособия и сега се ползуват многократно) също и така и по другия свят не само у нас и не само в соцлагера, ти кво искаш по ония времена да е било като сега ли. Има-няма сигурно над 35 години от времето когато си лежал, нещата се промениха, навсякъде. Ама нали трябва да си изсереш тук пропагандата за лошия комунизъм, пък и тогава си бил млад и зелен и още по-прост от сега, ако това е възможно и тия работи я си ги знаел, я не си ги знаел.

  мурзилка
 21. 21 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тюфлекчия":

  Сега в крайна сметка важни са не дрънкането на празни приказки които може да са и вярни, може и да не са, а може и да са плод на някакви вътрешни терзания на тези които ги приказват. Така или иначе смъртността у нас е с 25% по-висока от преди 1989г, докорите и медицинския персонал е в по-ниски размери от тогава въпреки че са минали 30 години и медицината се движи напред с или без частните болници. В крайна сметка са важни статистиките а не приказките вярни или лъжовни.

 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  До коментар [#21] от "jobssboj":

  Дай да ги видим тези статистики за смъртността, ако обичаш. Щото аз не знам да има такова нещо. Ама само да не ми дадеш някакви данни колко хора са умрели от старост през 1980 г. и сега. Дай за детската смъртност, че това по принцип е една от най-важните статистики за качеството на една система за здравеопазване. А това, че според теб моите разкази "можа да са, а може и да не са верни" само показва, че болница преди 1989 г. не си виждал.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#21] от "jobssboj":Дай да ги видим тези статистики за смъртността, ако обичаш. Щото аз не знам да има такова нещо. Ама само да не ми дадеш някакви данни колко хора са умрели от старост през 1980 г. и сега. Дай за детската смъртност, че това по принцип е една от най-важните статистики за качеството на една система за здравеопазване. А това, че според теб моите разкази "можа да са, а може и да не са верни" само показва, че болница преди 1989 г. не си виждал.
  —цитат от коментар 22 на Тюфлекчия


  Аз пък съм бил също и оспорвам това което си написал. Да, не беше луксозно(изключая правителствена болница, Пирогов и още 3-4 други ) както сега има като условия в някои болници у нас и в повече като процент болници в по-"белите" страни. Но пък всичко нужно беше налично и беше и чисто, и подредено, и спретнато. Да не би случайно спомените ти да не са баш от времето на социализма, а от нейде в периода започвайки от към 1994г+ до към 2000г, когато след няколко поредни следпревратски години(т.е. след `89-а) без никаква поддръжка и почти никакви средства, болниците бяха изпаднали наистина в плачевно състояние. Я пак си понапъни паметта, или ако не става, попитай баща си, или майка си, или който там него време когато си боледувал, е бил възрастен и помни по-добре за коя година става въпрос всъщност.

  мурзилка
 24. 24 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":

  Това би било добре ,но как го виждаш ,след като само 2.4 милиона тук плащат здравни вноски ,а останалите до 6.3 милиона ,не . За да имаш качествена услуга персонала ти трябва да е качествен ,а и добре платен ,не може в Румъния 8000 лв заплата за лекар ,тук на същото ниво 1200 лв , не може сестра тук 600-700 лв ,в Румъния 2500 лв, на линейка също 3500-до 8000 за медик ,а тук 800 ,точно кой ще работи в тези структури тук ,иначе нека има частни клиники и луксозно обслужване ,но освен за богатите 200000 души ,другите 6.8 милиона ,дето са свикнали да се сбият с медиците ,за да постигнат безплатно и бързо внимание и здравна услуга как да стане ,ами те не щат да дават пари точно за това .

 25. 25 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#12:"Тюфлекчия"][/quote]

  Подписвам се под всяка дума.

 26. 26 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тюфлекчия":

  според моята проста статистика на лекар в извънболнична помощ ,огромната смъртност е вследствие на фарма мафията ,която не приема принципа лекар да изписва задължително лекарства ,а продава свободно ,по свое и на клиента усмотрение ,при нас от 100 починали на година 90 не сме ги виждали и не са били здравно обслужване поне в последната година от живота си ,което показва ,че те сами са вземали решения за своето здраве и това не е критерии за здравната система и качеството и .

 27. 27 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  [quote#12:"Тюфлекчия"]
  —цитат от коментар 25 на patilanskomeze
  Подписвам се под всяка дума.[/quote]

  Его е, поредния трол, като се подписваш нали знаеш как става: Трите имена, ЕГН, дата и подпис.

  мурзилка
 28. 28 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Абе какво да говорим за сравнение преди 1989г и сега. Тоагва имаше система сега куче влаче диря няма- всичко лайнало за пари а професионализма е някъде на Луната. КИстината е че докторите сега са много по-слаби професионално от тогава просто защто тогава приоритет беше здравето а сега парите. Резултатите са плачевни независмо дали болницата е луксозна или не- просто болницата не лекува а доктора, а той като в главата му са пари а не това да се развива професионалано - резулата е плачевн и за него като доктор и за пациентите му. А отгоре като сложим безумията пак заради пари като крадене, предписване на ненужни но понякога вредни манипулации, измисляне на несъществуващи диагнози само и само да се вземат пари и резултатът е налице- масова смъртност и търсене на болници в сранство. Сега още по-зле ще стане с новите приватизации.

 29. 29 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#23] от "Маршалов":

  Бе болниците са си болници и честно казано не виждам някакви луксове в държавните болници а частните макар и да излгеждат луксозно ако наистина закъсаш ходиш в порутения Пирогов а не в частната болница защото не болницата лекува а докторите. Така че то ако парите бяха решение на рпблема щеше да е лесно - люскаш пари и хоп всико става, само че в реалния живот не е така. Трябва система , да се изграждат качествени кадри, да се обучават, да работят в колектив, да имат приоритет здравето и професионализма а не трупането на пачки. Затова нищо не работи у нас - нито здраве, нито образование, нито даже футбола- всичко ламнало за пачки, а професионализма на второ място. Системата е сбъркана сега - поставя пачката преди хората и от там всико наопаки.

 30. 30 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 385 Неутрално

  В западна европа се харчат повече пари и се чака с месеци само за да те прегледат. поредната ФЕИК НЮЗ статия. Това че харчат малко пари не води до по големи опашки, в ЗЕ харчат много пари и имат още по големи опашки.

 31. 31 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Няма да коментирам тази лавина от глупости, дето се търкаля от матрялчето, към милите гневни "пациенти"!!! А те справедливо откликват!
  Село + соц = болни, зли дебили... А как се изказват за "чужбина"??? Баси експертите?
  Прочее - минете на самообслужване - така гадните лекари ще "одят боси", като във вица за гумените цървули... И - чао рагаци!!!

  roo
 32. 32 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  До коментар [#23] от "Маршалов":

  Бил съм 1987 г. и 1988 г. И двата пъти ме пускаха за събота и неделя (лежах месеци), че да се изкъпя и нахраня у нас. Абсолютно никакви комуноидни легенди не могат да изтрият ужасните спомени, които имам от двата си престоя. Не изпадай в ролята на Малък Тошко, дето се излага по телевизията да разправя как на него като внук на Тато му било добре тогава, следователно на всички трябва да им е било.
  А на този дето обяснява какви лекари и какви чудеса сме имали тогава - към края на втория ми престой "откриха" някаква бъбречна инфекция, заради която стоях още две седмици в болницата, докато ми направят снимка (толкова бяхме напред в медицината, че за да ти снимат бъбреците трябваше да седиш на специална диета десет дена, че да ти се прочисти всичко - диетата беше чай и сухари). Накрая се отказаха да чакат и ми инжектираха със система контрастно вещество, като в процеса успяха да ми спукат всички вени, които обикновено се използват за тази цел - имам белег на крака, който ще ми седи от тогава. Манипулацията беше извършена от един лекар и една медицинска сестра, които се чукаха в дежурната стая, когато са нощна смяна. Естествено се оказа, че ми няма нищо и всички мъчения, допълнителен престой и консумативи са били излишни. Просто някой в лабораторията ми е замърсил пробата урина. Та така - ама вие си говорете, някой миленял може и да ви се върже - от тия дето носят тениски на Гевара...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 33. 33 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  [quote#12:"Тюфлекчия"]
  —цитат от коментар 25 на patilanskomeze
  Подписвам се под всяка дума.[/quote]

  Аз не знам тия хора докога ще се опитват да ни убедят, че някой ни е променил спомените от онова време докато гледаме телевизия (примерно). Всеки дето е живял тогава отлично помни за какво става дума и тия легенди само предизвикват смях и раздразнение, когато авторът им продължи да настоява.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 34. 34 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 605 Весело

  Самоопределете се като един от онези- сещате се- и ползвайте безплатно комунистическо здравеопазване
  ;-D

 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Пропуснали сте, че в частната клиника е обслужена от същия лекар, който я прегледа в държавната болница!!! Защото в БГ е така!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  за съжаление частното здравеопазване в България води само до затрудняване здравната грижа за човека ,защото частните болници не могат да осигурят спешни звена и покритие 24 часа на спешността ,а се занимават само със скъпи бутикуви операции ,в момента е най на мода стентирането при сърдечно съдовите заболявания , от което се печели 300-400% от разходите ,дават се добри заплати ,обезкървяват се държавните кардиологични клиники , а в същото време ,ако катастрофираш ,нуждаеш се от тежка операция или при ортопедични проблеми ,частните болници не могат да ти осигурят нито адекватно лечение ,нито грижа ,трябва здравна карта със строги правила като на запад ,иначе едната група пациенти ще мре сигурно при първи спешен инцидент с травми или катастрофи ,за сметка на друга ,по богата група ,която ще е обслужена на световно ниво със или без доплащания .
  —цитат от коментар 3 на edin drug


  ———-


  Това е логиката на целия ЕС!
  Който, както намери за добре да печели - либерализъм без никакви ограничения!
  Моето дете има астма и трябва да се диспансеризира!
  Няколко доктора вече ми отказват, последната при която отидох в частния и кабинет /на преглед/ и я попитах, каза че бумащината била много и било неизгодно от гледна точка на заплащане/време.

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#30] от "happystory":

  Ми само показва че т.н. частно здравеопазване не работи. В САЩ е най-зле там ако се разболееш сериозно направо ходи да палиш свещи. Плащаш 200 долара на месец и накрая ако се стигне до сериозна болест лимита на застраховката изтича като дим и после или фалираш или ходиш на църква. Ето това е истината за частото здравеопазване - плащаш на някои яхтите и милионите.

 38. 38 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Ся ко разбрах, мамка им на богатите, (лекари, или пациенти)!!! За бедни цървули сичко да е БЕЗПЛАТНО!!! Иначе, няма да ви живеем... Смех...

  roo
 39. 39 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  Ся ко разбрах, мамка им на богатите, (лекари, или пациенти)!!! За бедни цървули сичко да е БЕЗПЛАТНО!!! Иначе, няма да ви живеем... Смех...
  —цитат от коментар 38 на babyroo


  Също така лекарите не трябва да работят за пари, щото на нашенеца здравето му е важно, ама не трябва да му излиза по-скъпо от ракията, цигарите или почивката на море за годината - даже ако може някой друг да плаща целия масраф, че да има повече за гореспоменатите. Ще искат адекватно заплащане за услугите си тия печалбари, амаха. Друго си беше по соца - огради и вишки по границите, че да няма мърдане. Тогава лекарите си знаеха мястото - слуги на истински престижните професии, като милиционер, барман в Балкантурист, склададжия/магазинер в НарКооп, международен тираджия и т.н.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 40. 40 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#23] от "Маршалов":Бе болниците са си болници и честно казано не виждам някакви луксове в държавните болници а частните макар и да излгеждат луксозно ако наистина закъсаш ходиш в порутения Пирогов а не в частната болница защото не болницата лекува а докторите. Така че то ако парите бяха решение на рпблема щеше да е лесно - люскаш пари и хоп всико става, само че в реалния живот не е така. Трябва система , да се изграждат качествени кадри, да се обучават, да работят в колектив, да имат приоритет здравето и професионализма а не трупането на пачки. Затова нищо не работи у нас - нито здраве, нито образование, нито даже футбола- всичко ламнало за пачки, а професионализма на второ място. Системата е сбъркана сега - поставя пачката преди хората и от там всико наопаки.
  —цитат от коментар 29 на jobssboj


  Луксозно има, просто не знаеш къде да ходиш ;) Но си прав и за качеството на самите лекари дори в тези частни клиники, че в по-завързан случай вдигат ръцете и пращат в Пирогов. В една добре обзаведена, сега може би дори е луксозна, навремето не чак толкова, но все пак много добре и тогава...в Пазарджик, ако някой помни, с липосукция....убиха бургаски бизнесмен.

  мурзилка
 41. 41 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#23] от "Маршалов":Бил съм 1987 г. и 1988 г. И двата пъти ме пускаха за събота и неделя (лежах месеци), че да се изкъпя и нахраня у нас. Абсолютно никакви комуноидни легенди не могат да изтрият ужасните спомени, които имам от двата си престоя. Не изпадай в ролята на Малък Тошко, дето се излага по телевизията да разправя как на него като внук на Тато му било добре тогава, следователно на всички трябва да им е било.А на този дето обяснява какви лекари и какви чудеса сме имали тогава - към края на втория ми престой "откриха" някаква бъбречна инфекция, заради която стоях още две седмици в болницата, докато ми направят снимка (толкова бяхме напред в медицината, че за да ти снимат бъбреците трябваше да седиш на специална диета десет дена, че да ти се прочисти всичко - диетата беше чай и сухари). Накрая се отказаха да чакат и ми инжектираха със система контрастно вещество, като в процеса успяха да ми спукат всички вени, които обикновено се използват за тази цел - имам белег на крака, който ще ми седи от тогава. Манипулацията беше извършена от един лекар и една медицинска сестра, които се чукаха в дежурната стая, когато са нощна смяна. Естествено се оказа, че ми няма нищо и всички мъчения, допълнителен престой и консумативи са били излишни. Просто някой в лабораторията ми е замърсил пробата урина. Та така - ама вие си говорете, някой миленял може и да ви се върже - от тия дето носят тениски на Гевара...
  —цитат от коментар 32 на Тюфлекчия


  Аз бях в болница преди п*дала горбачов да почне "перестройката" в СССР, него време у нас нямаше режим на тока и въобще нямаше абсолютно никакви мизерии. Има някаква вероятност да са започнали мизерии в някои болници, към краят на 80-те и ти да си имал "щастието" да бъдеш точно в някоя от тях.

  мурзилка
 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  Т. н. здравна осигуровка фактически е данък здраве. При това най-големия и безкомпромисен от всички данъци. Още по-лошото е, че предприемчиви докторчета с прости хватки изпомпват бюджета на Касата и осигурените няма кой да ги лекува. И хем плащат данък, хем плащат и за лечението си. И то плащат яко, защото вече подсигурени от ЗОК, докторите вдигат мизата и не правят отстъпки. Правилното е държавата да поеме здравеопазването на своя контингент от служители и пенсионери, останалите да излязат на свободния пазар. По този начин и докторите вместо да крадат, ще се хванат на работа.

 43. 43 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 869 Весело

  Т. н. здравна осигуровка фактически е данък здраве. При това най-големия и безкомпромисен от всички данъци. Още по-лошото е, че предприемчиви докторчета с прости хватки изпомпват бюджета на Касата и осигурените няма кой да ги лекува. И хем плащат данък, хем плащат и за лечението си. И то плащат яко, защото вече подсигурени от ЗОК, докторите вдигат мизата и не правят отстъпки. Правилното е държавата да поеме здравеопазването на своя контингент от служители и пенсионери, останалите да излязат на свободния пазар. По този начин и докторите вместо да крадат, ще се хванат на работа.
  —цитат от коментар 42 на Judjuk


  Викаш Боко и още по-тъпите му калинките и калинъци, да вземат да наметнат белите мантии и да почнат да ни лекуват?

  мурзилка
 44. 44 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Съветския модел на здравеопазване, техника, и въобще живот--е перфектен за двайсе годишни, които не усещат голяма нужда от голям избор в своя бит.

  Примерно удобни матраци няма, а полу-удобния като сдаде багажа--трябва с "връзки" да търсиш нов--защото иначе ще се опитваш да спиш на некъв шит дето ти изкривява гръбнака.

  Удобни обувки няма, а полу-удобните като сдадат багажа--трябва с "връзки" да търсиш нови--защото иначе ще носиш чайници преструващи се че са обувки.

  Всички са в перманента липса на витамини, всички са с гастрит и язва--защото такъв е избора на храна, освен ако вкъщи нямаш гениална домакиня която успява с готина супичка и конски дози примерно зеле и лук, да те поддържа здрав.

  Единствената хронична болест дето що-годе може да се управлява е диабет. Рак, инфаркт, инсулт--това до ден днешен се възприема по нашите земи като "присъда" защото тогава наистина беше присъда.

  На ниво счупена ръка, аборт, апендицит, пломба--ще те оправят. Нещо по-сложно--до тук беше, моето момче.

  Затова всички почват сериозно да пият на 30, а на 50 вече за нищо не стават--защото постоянното пиянство заглажда "неравностите" на соц бита. Ако си винаги пиян, то и креслото е удобно, и обувките не стискат, и не се усеща как цялото тяло те боли.

  Когато си млад и от зъболекар няма нужда--съветския строй е супер. Но ако дойде време за редовно ходене в лекарски кабинет, където бор машината е по стандарт от 1935г, с вибрации като метро, ниска скорост на въртене, и вдига пушилка от раздробен емайл, а упойки за пломби никога няма--тогава вече по-скоро от сутрин ще се наливаш с ракия и водка, но няма да стъпиш при зъболекар.

  Ако си здрав младок на 20г, без изразено желание за достъп до качествена поп култура или продукция или сервиз--соца е супер. Всички примитивни нужди са покрити, на нивото на което са покрити на запад на един безработен--купони, специални магазини с евтина шит продукция, безплатна шит клиника, намират ти задължителна работа да се пробваш, пращат те на задължителни курсове--сичко точно.

  Иначе през останалото време си се наливаш/друсаш, и живота е супер.

  Също така ако си традиционалист, който смята че на 50 е време човек да бъде развалина старец--соц системата също има своята прелест.

  Но за нормален възрастен, който е опитал от "гнилия западен модел"--соц модела е ад. И на ниво отношение на чиновници към теб (а твой "началник" ще е всеки, от лелка в пощата, до келнер), и на ниво мебел, и на ниво дрехи, и на ниво техника, и на ниво медицинско обслужване.

  Ако си бате здравко на 20г--всичко ще е супер. Ако си пречупен "старец" на 50г--пак всичко е "както трябва". Ако си вменяем възрастен--то континентална система при която цялото население живее на нивото на западен безработен, въобще не е изгубен златен рай.

 45. 45 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  ...Нормално обслужване в соца има ако:
  1) си част от върхушката
  2) умееш да плуваш във водите на бартерните рушвети и "взаимни услуги"

  Примерно работиш в склад за салам--срещу редовни кила салам упойка или "ненамирваемо лекарство" ще има и за теб и за семейството ти. Работиш в магазин--ще поизчезне готин алкохолец или бомбони, които дадеш на правилния човек, и хоп--вече може да си купиш готини обувки. И т.н.

  Именно когато падна системата и официалните и структури, се оказа че под повърхността имаше паралелни неформални структури, един вид ведомствени мафии: между полицаи, между апартичи, между шефове на предприятия и магазини.

  Като рухна системата--т.е. рухна "повърхността"--тези "скрити мафии", станаха "явни мафии". Те наследиха системата. До ден днешен се борим за нормален живот, срещу тази ченгесаро-олигархо-мафиотска смес, дето се зароди в рамките на съветската система, и я поддържаше що-годе жизненоспособна.

 46. 46 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#28] от "jobssboj":

  Написаното от вас е абсолютна простотия и некомпетентност , изобщо нямате и най малка представа от здравеопазването и точно какво се прави ,да ви осведомя ,като пряк участник и лекар на първа линия ,запознат и работил и при двете системи и да ви дам прости сравнения и резултати .Като лекар съм работил в най голямата поликлиника в България от 4 тип извън голям град в малко градче с 10 населени места наоколо ,от 117 души персонал ,бяхме само 3 ма лекари , 10 линейки ,бърза помощ и т н .Имаше диспансерни диабетици и сърдечно болни ,от които редовно лекарста субсидирани от държавата вземаха най много 10% от болните ,предимно наши хора ,верни на червената партия и на постове ,другите изобщо не им се казваше ,че има такива опции по нареждане от горе.Идваха доктори специалисти ,а прегледите се правеха супер неграмотно и некомпетентно на рентген от 1950 г ,който само облъчваше и нищо не показваше ,а в общината имаше 1 ЕКГ апарат ,за който отговаряше партийния секретар и той нареждаше кога и на кого да се прави ЕКГ ,а не лекаря или в зависимост кой е болен и има нужда.Линейките бяха раздрънкани уазки ,в които болен полузагинал ,до града загиваше със сигурност ,защото пътя беше на такива дупки ,че в носилката подскачаше на 1 метър и трима трябваше да го придържат да не се убие.Много народ загиваше ,защото му се отказваше какъвто и да е специалист ,или докато стигне до специалист местните феодали фелдшери и недоучили червени рабфаци доктори бяха уморили хората ,вкл бях свидетел как моряха и деца с объркани диагнози ,при това никой нищо не ги правеше ,щото наши верни хора .В новата система ни накараха да диспансеризираме наново цялото население ,оказа се толкова запуснато здравно ,че в момента над 50% от хората са с поне 1-2-3 хронични нелечими заболявания , които обаче имат достъп до програми за лечения и до безплатно или частично платено лечение към касата ,срещу което разбира се пенсионерите никога не са дали нито лев здравни осигуровки ,не дават никакви такси ,щото половината са с измислени ТЕЛК ,щото никога не спазват никакви изисквания ,не щат да се лекуват ,щото трябва да дават няккакви пари за лекарства ,а това е недопустимо ,те са свикнали ,че медицината им е без пари и са безкрайно недоволни от докторите ,същите ние ,които 20 г преди това ги лекувахме безплатно ,а сега им искаме 1 лев ,омразата е абсолютна , вкл и в пациенти ,на които сме спасявали безкористно и безплатно по 3-4 поколения от семейства ,десетки пъти сме ходили в тях за наша сметка също безплатно ,сега изведнъж сме много лоши ,щото имаме пари и по добри коли от тях , те не могат да преглътнат този факт.В момента смътността е поне 2 пъти по ниска от преди ,не поради намаляване на населението ,а поради това ,че биват спасявани ,навлезоха техники ,слагат се стентове ,много добри апарати като скенери ,магнитни резонански , облъчватели на онкозаболелии,нови иновативни лекарства за милиони ,до които преди нямаше никой достъп , спомням си партииния секретар се лекуваше с евтин свински инсулин ,щото се беше охранил от запой на запой и беше диабетик ,като всички други о т неговия сой ,та така ,просто и ясно описани нещата ,които вие сте констатирали са абсолютно неверни ,а вие мразите здравната система ,защото вече няма как да ви е безплатна даденост ,дори осигуровките ви са 0 или най много 10 евро ,което е 30до 80 пъти по ниско от средноевропейското напр на пенсионери , а искате ниво на обслужване и да няма доплащания ,е да ,ама не .

 47. 47 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#28] от "jobssboj":

  Написаното от вас е абсолютна простотия и некомпетентност , изобщо нямате и най малка представа от здравеопазването и точно какво се прави ,да ви осведомя ,като пряк участник и лекар на първа линия ,запознат и работил и при двете системи и да ви дам прости сравнения и резултати .Като лекар съм работил в най голямата поликлиника в България от 4 тип извън голям град в малко градче с 10 населени места наоколо ,от 117 души персонал ,бяхме само 3 ма лекари , 10 линейки ,бърза помощ и т н .Имаше диспансерни диабетици и сърдечно болни ,от които редовно лекарста субсидирани от държавата вземаха най много 10% от болните ,предимно наши хора ,верни на червената партия и на постове ,другите изобщо не им се казваше ,че има такива опции по нареждане от горе.Идваха доктори специалисти ,а прегледите се правеха супер неграмотно и некомпетентно на рентген от 1950 г ,който само облъчваше и нищо не показваше ,а в общината имаше 1 ЕКГ апарат ,за който отговаряше партийния секретар и той нареждаше кога и на кого да се прави ЕКГ ,а не лекаря или в зависимост кой е болен и има нужда.Линейките бяха раздрънкани уазки ,в които болен полузагинал ,до града загиваше със сигурност ,защото пътя беше на такива дупки ,че в носилката подскачаше на 1 метър и трима трябваше да го придържат да не се убие.Много народ загиваше ,защото му се отказваше какъвто и да е специалист ,или докато стигне до специалист местните феодали фелдшери и недоучили червени рабфаци доктори бяха уморили хората ,вкл бях свидетел как моряха и деца с объркани диагнози ,при това никой нищо не ги правеше ,щото наши верни хора .В новата система ни накараха да диспансеризираме наново цялото население ,оказа се толкова запуснато здравно ,че в момента над 50% от хората са с поне 1-2-3 хронични нелечими заболявания , които обаче имат достъп до програми за лечения и до безплатно или частично платено лечение към касата ,срещу което разбира се пенсионерите никога не са дали нито лев здравни осигуровки ,не дават никакви такси ,щото половината са с измислени ТЕЛК ,щото никога не спазват никакви изисквания ,не щат да се лекуват ,щото трябва да дават няккакви пари за лекарства ,а това е недопустимо ,те са свикнали ,че медицината им е без пари и са безкрайно недоволни от докторите ,същите ние ,които 20 г преди това ги лекувахме безплатно ,а сега им искаме 1 лев ,омразата е абсолютна , вкл и в пациенти ,на които сме спасявали безкористно и безплатно по 3-4 поколения от семейства ,десетки пъти сме ходили в тях за наша сметка също безплатно ,сега изведнъж сме много лоши ,щото имаме пари и по добри коли от тях , те не могат да преглътнат този факт.В момента смътността е поне 2 пъти по ниска от преди ,не поради намаляване на населението ,а поради това ,че биват спасявани ,навлезоха техники ,слагат се стентове ,много добри апарати като скенери ,магнитни резонански , облъчватели на онкозаболелии,нови иновативни лекарства за милиони ,до които преди нямаше никой достъп , спомням си партииния секретар се лекуваше с евтин свински инсулин ,щото се беше охранил от запой на запой и беше диабетик ,като всички други о т неговия сой ,та така ,просто и ясно описани нещата ,които вие сте констатирали са абсолютно неверни ,а вие мразите здравната система ,защото вече няма как да ви е безплатна даденост ,дори осигуровките ви са 0 или най много 10 евро ,което е 30до 80 пъти по ниско от средноевропейското напр на пенсионери , а искате ниво на обслужване и да няма доплащания ,е да ,ама не .

 48. 48 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  държавата да поеме здравеопазването ,ама няма как милиционери и прокурори да ти сложат правилната диагноза ,трябват доктори ,а доктор се става най трудно , губят се едни 10 години допълнително упорито учене , след това се трупа още толкова опит ,накрая искат да им дават и заплата ,която е колкото на чистачката в съда или в мола , е ,няма как да чакаш някой да се набира през нощта да те спасява от хуманност и добро чувство ,а накрая на месеца другите да му се присмиват постнати във Фейсбука от готини дестинации ,а той да кибичи нощна за 1 лев ,още повече,,че в ЕС където си поиска ще му дадат не 1 лев за нощен труд и 500 евро заплата месечно ,а 70 до 100 евра на час за дежурство и поне 5000 до 10000 евра ,при това за много по уреден и съхраняващ здравето на медика труд,няма да го набият ,няма да му скача всеки агресивно и да му казва колко е неграмотен и прост и как е длъжен на всеки мангал ,дето никога не си е плащал и лев данък ,ама има права .

 49. 49 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Абе какво да говорим за сравнение преди 1989г и сега. Тоагва имаше система сега куче влаче диря няма- всичко лайнало за пари а професионализма е някъде на Луната. КИстината е че докторите сега са много по-слаби професионално от тогава просто защто тогава приоритет беше здравето а сега парите. Резултатите са плачевни независмо дали болницата е луксозна или не- просто болницата не лекува а доктора, а той като в главата му са пари а не това да се развива професионалано - резулата е плачевн и за него като доктор и за пациентите му. А отгоре като сложим безумията пак заради пари като крадене, предписване на ненужни но понякога вредни манипулации, измисляне на несъществуващи диагнози само и само да се вземат пари и резултатът е налице- масова смъртност и търсене на болници в сранство. Сега още по-зле ще стане с новите приватизации.
  —цитат от коментар 28 на jobssboj


  Това са пълни глупости.

 50. 50 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":

  абсолютно точно никой не иска да диспансеризира вашето дете с астма ,защото никой не му плаща ,задължават лекаря да му води документация ,която включва поне 4 задължителни прегледа в годината , ако един от тях не е направен ,или няма едно изследване от 10 задължителни ,доктора го глобяват поне 100 лв проверяващите от здравната каса ,одита или РЗИ , при това ,за целия този труд ,лекаря за тези 4 прегледа поне по 20 мин му се плащат най много по 4 лв ,което не покрива дори труда на сестрата ,а детето ви се нуждае от безплатни лекарства ,изследвания и грижи ,така излиза ,че доктора винаги не си е свършил работатта ,ако я е свършил не му се плаща нищо или му се плаща 10 пъти по малко от глобите ,ако някой провери точно вашето досие ,колко по просто щеше да бъде да имате реална осигуровка на семейството ,детето ви да не е с 0 лв осигуровки и електронната карта да плаща реалната стойност на прегледите при диспансерезиращия ви лекар ,така ,че той да има сметка да се занимава и лекува ,а не да се чуди как да ви изгони ,за да не го глобяват чиновниците след това и да го изкарват престъпник ,който иска да убие детето ви или пък ,че източва касата с фиктивна дейност ,защото и вие нямате чувство ,че трябва да отидете 4 пъти задължително при лекаря ,както са изискванията ,а ходите когато си поискате и той плаща за това от джоба си , е ,да ,ама той не ви е задължен ,вие имате зор ,ето как се разминават силно интересите на 2 те групи ,за сметка на третата ,чиновниците.

 51. 51 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#30] от "happystory":Ми само показва че т.н. частно здравеопазване не работи. В САЩ е най-зле там ако се разболееш сериозно направо ходи да палиш свещи. Плащаш 200 долара на месец и накрая ако се стигне до сериозна болест лимита на застраховката изтича като дим и после или фалираш или ходиш на църква. Ето това е истината за частото здравеопазване - плащаш на някои яхтите и милионите.
  —цитат от коментар 37 на jobssboj


  САЩ нямат осигурителна система, имат само застрахователна, оттам и многото проблеми. Най-добрите осигурителни системи са австралийската и германската. Соц система като английската дава много по-лоши резултати.

 52. 52 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тюфлекчия":

  смъртността преди беше от ниско качествено здравеопазване ,ама в аптеката не можеше да се купи лекарство без лекарска рецепта ,съдеха и вкарваха в затвора ,сега е обратното , всеки се лекува както и където си иска и си купува каквото си иска ,а като се влоши или загива преди да е стигнал лекаря ,или влиза в болница ,където в големия случай загива ,като най честата причина е простотията ,преди детската смъртност беше поне 10 пъти по голяма от сега ,а при възрастните е 2 пъти по ниска , но от умрелите поне 80-90% не са ползвали здравни грижи в последните си месеци и години от живота ,което показва ,че не здравната система е виновна за смъртта им ,а това ,че сами са се лекували някъде при некомпетентни лица ,или сами .

 53. 53 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#46] от "edin drug":

  Брай мааму ти всичко си бил, даже и дофтор по времето на соца, при все че си на 28 години в момента. Ай сиктир от многословни тролове!

  мурзилка
 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  "Викаш Боко и още по-тъпите му калинките и калинъци, да вземат да наметнат белите мантии и да почнат да ни лекуват?"
  До коментар [#43] от "Маршалов":

  Не знам какво имаш предвид? Държавата вместо да дофинансира цялото здравеопазване, със същите пари може да осигури собствения си контингент. А докторите като няма кой да ги спонсорира, ще се хванат яко за работа и ще лекуват както трябва. НЗОК крепи паразитни практики и трябва да се закрие. Може и да не съм съвсем прав, но така мисля.

 55. 55 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":
  разбира се, че е право. това не е комунизъм и не значи, че не трябва да се плаща. хората за ваше сведение не се разболяват щото са наркомани, даже тези съвсем не са от най-харчещите в системата. и да, ще плащате, и всички ще плащаме, и за здравето на други хора, казва се солидарност в едно общество. като не ви харесва да живеете в общество, можете да живеете в джунглата.

 56. 56 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":

  айде без примери от америка, щото очевидно не познавате системата, и най-вече щото не е за пример,както самите те и целия свят чудесно знат, и най-после, щото никъде в европа на никой не ми хрумва да погледне американците за пример в това отношение. има сфри, в които европейците са по-напреднали, тази е една от тях.

 57. 57 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тюфлекчия":

  винаги съм подозирала, че е било така, но здравеопазването, наред с образованието, колко "велики" били навремето, е един от любимите митове на българина, при това май независимо от политическата окраска. аз доста по-скоро бях в майчин дом и ме беше втрисало - мръсотия - паяжината между реотаните на парното беше от времето по което аз съм се раждала, корупция -лекари ти взимат пари без касова бележка и си ги прибират булвално в куфарчето, купувахме си всичко, лигнин дори. тоталитарно наследство. а, и няма начин да се измъкнеш преди да изтекат дните по пътеката, ако ще да си готов да излезеш часове след раждането.

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2030 Любопитно

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  "Трябва да се осъзнае, че здравеопазването не е "право", а е услуга, като всяка друга, за която трябва да се плаща."

  Как стои въпросът със стареенето и смъртта - услуга ли са или част от Живота? Ако са услуга, да наемаме ивреме слуги по умъртвяването.
  От друга страна епидемиите услуга ли са, "хибридно оръжие" на генно-молекулярни разузнавания или резултат на ниско хигиенни "суджуци"?
  Изобщо, кои са елементите на националната сигурност?
  Отделно, че "солидарни услуги" няма доколкото пишман икономистите определят здравната система като солидарна. А за пазарните услуги требе да има бол мющерии, а нокойникой от нас не гори от желание да стъпва в лекарски кабинет ... освен липосуксидите и силиконките.

 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2030 Весело

  До коментар [#46] от "edin drug":

  "В момента смътността е поне 2 пъти по ниска от преди ,не поради намаляване на населението ,а поради това ,че биват спасявани ,навлезоха техники ,слагат се стентове ,много добри апарати като скенери ,магнитни резонански , облъчватели на онкозаболелии,нови иновативни лекарства за милиони"

  Последно, смъртността увеличава ли се (поради самолекуване, както теърдите в по горен пост) или намалява .. до първо място в Европа? Или старческата дименция, а може би алчността на търговеца не позволява да се направят логически обвързани съждения?

 60. 60 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#42] от "Judjuk":

  не разбрах ,как докторите с хватки ти източват парите за здраве ,след като за лекарства се дават над 1.8 милиарда от 4 те ,там участието на доктори е 0 , за болници и инфраструктурата им се дава над 1.7 милиарда , от които до докторите работещи на първа линия с теб я стигнат 1000 лв ,я не ,е ,има и няколко богоизбрани с по 3000 лв в болница , но на фона на милиарда е не повече от 1% сумата ,в и звън болничната помощ срещу 40 милиона прегледи и над 30000 души осигурени пряко с данъци и заплати и осигуровки се дават около 500 милиона ,тоест държавата веднага си взема поне половината обратно ,а след разходи остават не повече от 2-3 лв за лекар на преглед ,та искам точно да ти хвана логиката как докторите източват парите ти за здраве ,защото аз си мисля ,че пациентите ,предимно пенсионери и нивалиди ти източват 80% от ресурса на цялата каса ,защото са безлимитни и не внасят нито лев в касата ,а това влияе върху лимитите отпускани за теб и това няма нищо общо с работещите доктори с теб и близките ти ,нещо много изкривена логика имаш.

 61. 61 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#59] от "wanderer":

  А ми просто е , по време на грипната епидемия , в града в който работя като единствен лекар загинаха над 12 души от грипи усложненията му ,всички се лекуваха в 4 те аптеки и дрогерии сами и отбягваха опашките при нас ,а и защо да ходят на лекар .В околните села , в които също има същия брой пациенти ,не загина нито един ,там нямат достъп до дрогерии и аптеки и предпочитат да дойдат и да се прегледат навреме при нас ,каква е разликата според теб, едни и същи пациенти ,в един и същи ареал , с един и същи лекар , с два коренно различни изхода от едно и също заболяване и горе долу едни и същи вируси и бактериални агенти може би ,с едни и същи усложнения ,ти кажи !

 62. 62 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#53] от "Маршалов":

  бая над 50 год съм , как си останал с чувството ,че от 27 години работя на едно и също место ,а съм завършил и след редовно следване плюс казарма и съм на 28 години не разбрах ,интересни мисли ти идват ,почти космически .

 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  "...не разбрах ,как докторите с хватки ти източват парите за здраве ,след като за лекарства се дават над 1.8 милиарда от 4 те..."
  До коментар [#60] от "edin drug":

  Като си компетентен обясни ти как го правят. Фармафията е друга тема.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK