Държавата на предприемачите: половината народ е под 29 г., една трета със собствен бизнес

Държавата на предприемачите: половината народ е под 29 г., една трета със собствен бизнес

© Associated PressПредприемачката Зауре Розмат помни първия път, в който е наела човек от поколението на т.нар. "бейби бумъри" - родените между 40-те и края на 60-те години. Първият път е бил и последен. "В очите ѝ всички в офиса бяха хлапета. Когато наемеш по-възрастен човек, той се отнася с теб като с млад – все едно нищо не разбираш".


28-годишната Розмат не е единствената, която се чувства пренебрегната заради възрастта си, макар да притежава успешна медийна компания. Започнала е бизнеса си през 2016 г. Нейното списание Steppe се пише от и за младите казахстанци – образовани граждани, които възстановяват постсъветската страна. В един медиен пейзаж, доминиран от традиционни телевизии и таблоиди, това списанието е първото, дало глас на младежите, разказва Би Би Си.


Розмат иска позитивните истории да разбият традиционното подчинение на по-възрастните, което, според нея, препречва пътя на младите предприемачи. "Уважението към възрастните е част от културата ни. Но това означава, че повечето пъти те не приемат чуждо мнение. Между поколенията има напрежение. Гледат младите и си мислят "Тези пък на какво ще ни научат?" Но нашите текстове привличат вниманието им, уважението им.


За тях собственият бизнес никога не е бил възможен
Както много други бивши съветски държави, казахстанските поколения са израснали в много различни условия. Бейбибумърите са родени и живели по време на социализма, поколението Х (техните деца) в турбулентния разпад на СССР, а милениълите и поколението Z (родените от края на 90-те до наши дни) познават само независим Казахстан.


Фокусът върху семейните ценности означава, че мнението на възрастните тежи най-много. Младите хора често се чувстват длъжни да осъществяват плановете на семейството за това как да подредят живота си. Но родителите им са раснали при образователна система и пазар на труда, които вече не съществуват.


Руслан Абраев е милениъл, изпълнил желанията на родителите си – да работи в един от най-добрите университети. "За родителите ми стабилността беше много важна". Майка му и баща му са над 70 г. и се прекарали живота си в твърдите структури на съветски Казахстан, само за да видят как икономиката се струва, точно когато би трябвало да се пенсионират. За тях (и за много други) притежанието на собствен бизнес никога не е било на дневен ред. "Те просто нямат опит с предприемачеството", казва Абраев.


Десет години по-късно обаче, той напуска университета, за да създаде своята компания Educloud, която нарича "Юбър" за образование и кариерно развитие. Приложението може да се използва за търсене на онлайн и офлайн курсове и има система, подобна на тази на "Тиндър", за запознаване с нови работодатели.


И той не е единственият -през 2018 г. три на всеки десет млади казахстанци са работили за себе си, а броят на дребния и среден бизнес се повишава с 12% всяка година от 2002 г. до 2013 г. 51% от населението на страната е на възраст под 29 и милениълите се бунтуват срещу утвърдените ценности. Въпреки това на парламентарните избори през 2016 г., само 7 души са били на възраст под 40. Над една пета са били над 60 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  Нещо не се връзва,дитирамби за Казахстан на "диктатора" Назърбаев!?!?
  Пеевски да не е купил "Дневникъ"?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на cmapmep
  cmapmep
  Рейтинг: 435 Неутрално

  То пък щото "бейби бумъри" много се връзва със статия за Казахстан на български!

 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  То пък щото "бейби бумъри" много се връзва със статия за Казахстан на български!
  —цитат от коментар 2 на cmapmep


  Карай да върви,това е Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2823 Любопитно

  Ха-ха-ха, чобаните станали бейбибумъри и милениъри???!!!! Абе,, като сте толкова успешни в бизнеса що дирите в изостанала Русия вместо руснаците да драпат да живеят в проспериращ независим Казахстан вместо да се изселват масово в Русия????!!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Кам ти соц Казахтан, кам ти поствоенна Америка. "Дневник," бейбибумър, поколение х и т.н. са термини свързани съвсем конкретно с демографското развитие на САЩ. За американските бейбибумъри предприемачеството не е нищо ново.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 6. 6 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  При мюсулманите и комунистите по дъртия е прав без значение дали е прав.

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Честно... Баси тъпата статия.

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#5] от "7777":

  Е по начетените схващат какво се има предвид с този термин. Не е нужно всичко да се обяснява като за дървари.

 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  При мюсулманите и комунистите по дъртия е прав без значение дали е прав.
  —цитат от коментар 6 на rdb41527334


  ++++
  Тека е!
  А при либералите е прав, с по големия!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2162 Любопитно

  До коментар [#8] от "rdb41527334":

  Има ли в Казахстан значително повишаване на раздаеостта след ВСВ в следствие на повишен жизнен стандарт?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 11. 11 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Дневник, вместо да преписвате, та дори и от ВВС, обърнете се към хора, които знаят и разбират какво става с бизнеса в Казахстан. Казахстан успя да създаде благоприятна среда за бизнеса от всякакъв калибър. Погледнете колко от големите международни компании са там. Практически никой не притеснява малкия и средния бизнес. Друго нещо са традиционните ценности в Централна Азия, и уважението към по-възрастните. Има много регионални и социални различия. Те не са попречили на никого от младото поколение да се развива и расте. Използването на информационни технологии в много отношения е на по-високо ниво и струва по-евтино отколкото в Източна Европа. Това е положението в частния и в публичния сектор.
  Темата за предприемачество и технологии без всякакви европейски фондове, при високи лихвени проценти, но либерален и открит към иновации пазар, е доста интересна, но явно медията, която четем, няма капацитет за такива анализи.
  Жалко, че нивото на форума на Дневник падна до улични подвиквания.

 12. 12 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Поредната сълзлива историйка на ББС, предназначена за островните полуидиоти.
  За последните 5 години съм прекарал съм близо 6 месеца в Казахстан и мога да твърдя, че освен Астана (пардон, "Нур Султан" = позлатен азиатски кич, ама карай да върви) и донякъде Алмати, всичко останало е замръзнало в 50-60 те години на миналия век.
  Отвратителни пътища, опърпани сгради, прахоляк и мръсотия, опушени и порутени заводи, строени по времето на Сталин, крадат като за световно, началниците задължително са казахи, които даже и не крият, че са назначени да НЕ работят - за това (все още) си има руснаци и германци.
  "Собствения бизнес" обикновено е магазинче тип "клекшоп" от ранните 90 години тук или чаршаф с наредени китайски боклуци.
  Икономиката е базирана на добив и износ на суровини - нефт, газ, уран, цветни и черни метали. Там обаче са олигарсите, пред които нашите Баневци и Стайковци са като пеленачета .......

  Знанието е сила, информацията - власт
 13. 13 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#9] от "Платон Фъшкиев":


  [quote#9:"Платон Фъшкиев"][/quote]++++
  Тека е!
  А при либералите е прав, с по големия!

  +++++++
  така е
  и с по големия оправя комунягите !

 14. 14 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Ами за страната където над 50% от населението е над 59 и всеки драпа за държавна службичка.. тоест България що не пишат от БибиСи??:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 15. 15 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Твърде голема територия са им дали на тия диваци, при това слабонаселена.

 16. 16 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Идеалното място за развитие на младия , успешен бизнесмен Пеевски ! Там може и да се самоназначи като главен прокурор или президент и никой няма да протестира, защото няма опозиция, а протестиращите ги затварят в лагери. Медийната среда много ще му допадне, защото няма свобода на медиите, а напослушните журналисти направо ги разстрелват !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 17. 17 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 272 Любопитно

  У бре! И какво е "милениъл"?
  Преди да ми отговорите, имайте предвид, че майка му и баща му са на над 70 год.

 18. 18 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#11] от "tims":

  +++++++

  Машини прости, народ неук.
 19. 19 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#3] от "Платон Фъшкиев":

  Е,превел от някоя немска статия...Нли с филиал на ДВ!

 20. 20 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#11] от "tims":

  Нля-бля.Просто има нефт.Като в Персийскив Залив.И в Азербайджан е същото.

 21. 21 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#16] от "Albert Hoffmann":

  Да,не става за Прокопиев-няма Ловно Стопанство,но все ще има някой кзахски Каолин.

 22. 22 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 554 Весело

  До коментар [#3] от "Платон Фъшкиев":

  Хайде, чупката, россиаянская фъшкия!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 23. 23 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  Скоро, доста скоро нефтът ще престане да е "черно злато"- тогава много "велики държави" ще си научат мястото ;-D

 24. 24 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  Шишковците на софрата от снимката 'що ли си нямат чинии и прибори за ядене, а си редят залъците на бохчата ?!

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Малко е отдалечено от действителното положение за държава която е на нефтена игла

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 884 Весело

  Аве- тези- от снимката- с отрупаната маса ли са предприемачите?

  Можем само да гадаем в кво охолство живеят тези, де не са предприемачи... 😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 27. 27 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е хубаво да преписвате статии от ББС без да давате линк към тях или да споменавате автора им. Това си е чиста кражба.

  https://www.bbc.com/worklife/article/20190730-older-generations-look-at-us-and-say-were-lost

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 28. 28 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "7777":

  '"Дневник," бейбибумър, поколение х и т.н. са термини свързани съвсем конкретно с демографското развитие на САЩ. '

  Дневник не са виновни, те просто са преписали от BBC. И мен ме издразни този термин когато прочетох оригиналната статия преди няколко дни.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 29. 29 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#27] от "I":

  Освен плагиатство, към статията Дневник са дали снимка, която няма нищо общо с оригиналните снимки на сайта на БиБиСи. Снимката е от раздаване на храна, свързано с някой от многото ритиуали в социалния живот в Централна Азия. Няма нищо общо с никакъв бизнес.
  Голям глад за новини и манипулации за генериране на трафик на сайта на Дневник.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Тия пък кво ми ги хвалят!? Нито са в НАТО, нито в Европейския съюз. Разпасана нация. Що не се учат от нас?

 31. 31 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "rdb41527334":

  Има ли в Казахстан значително повишаване на раздаеостта след ВСВ в следствие на повишен жизнен стандарт?
  —цитат от коментар 10 на 7777


  ::D

  Vernam Cipher
 32. 32 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2974 Любопитно

  Какво и що в Казахстан не зная, пък и не виждам защо трябва да ме интересува. Но си спомних, че бившият главен прокурор Филчев след края на мандата си изненадващо беше изпратен посланик там. Та се питам дали тази статия има нещо общо с това, че пак ще изпровождаме някого тъдява.

 33. 33 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 769 Неутрално

  И в България след 90-те беше лесно да си предприемач. С това се занимаваха почти всички млади хора. Някои произвеждаха зеленчуци, други се занимаваха с търговия, а който закъсаше за пари запалваше колата си, слагаше табела и се превръщаше в "такси". Изобщо който работеше по-вече и беше по-комбинативен печелеше добре. Но мафията ги окраде на няколко пъти. Много от тези повярвали в пазарната икономика предприемчиви хора задлъжняха яко. Някои от тях отидоха в чужбина като единствен изход от ситуацията. Други си плюха на името и свикнаха да не си връщат заемите. Трети станаха престъпници ... При управлението на Бойко Борисов малките фирми са подложени на тотален тормоз. Всички държавни и частни монополисти, застрахователи, нотариуси, банки, проектанти, държава, общини .... , всички си вдигнаха в пъти таксите. Приходите на малките фирми са от пазара, а там печалбите паднаха. За тях няма нито обществени поръчки, нито европейски пари.... Законодателството се променя постоянно, стана прекалено нелогично и сложно. Промените се извършват за да узаконят частния монопол и далаверите на мафията. Трябва да си назначиш специална администрация за да спазиш всички нови промени. Това вече прави свободното предприемачество без вътрешни хора невъзможно.

 34. 34 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Какво и що в Казахстан не зная, пък и не виждам защо трябва да ме интересува. Но си спомних, че бившият главен прокурор Филчев след края на мандата си изненадващо беше изпратен посланик там. Та се питам дали тази статия има нещо общо с това, че пак ще изпровождаме някого тъдява.
  —цитат от коментар 32 на Един препатил


  На Пацо Терасата много му се ходело посланик в казахстан, ама нали не знае езика ...

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 35. 35 Профил на yordanovmg
  yordanovmg
  Рейтинг: 479 Весело

  Тиндър било за търсене на работа...

 36. 36 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#32] от "Един препатил":

  Може и да си прав! Една тъпа статия в която няма вярна или рационална мисъл! Да си огъне човек акъла защо ли са я поместили тук! Може би само заради свежата идея на аФтора - които възстановяват постсъветската страна - прочута сакрална мисъл! Познавам Казахстан децата ми са полукръвни казахи бил съм там многократно но такива бълвотини като тези тук не съм срещал! Съжалявам за липсващите и заместващи препинателни знаци - компът ми издава багажа!

  Малинчо
 37. 37 Профил на ehb40596580
  ehb40596580
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ние, които имаме турска кръв, сме такива: жените ни не са ялови, мъжете не са глупави, а всички заедно сме най-вече войници... Воюваме срещу езичеството... Аллах ни е благословил - и земята ни, и хората върху нея... Онези на юг от Дунава мнооого има да се облизват като гладни мастии - циганите тепърва ще направят магистрала до Taşkent или до Nursultan, за да " доказват ", че видите ли ние се наричаме българи, демек сме турци като вас... Ааа, на какъв език говорят тези т. нар. българи? Може би са поне мюсюлмани?
  Май-май са ренегати... Любимият тип човекоподобни на турците... Или по-вероятно, най-банални прошляци от модела на онези, които с шутове отзад бяха натирени от Средна Азия преди 30 години...

 38. 38 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Явно не могат да бьдат чути..

 39. 39 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Както казва калеко Алеко- ,,абе изостанала работа,, така е където има ислям !!!

 40. 40 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В България, като мутрите са на власт, къде е разликата?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 41. 41 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1337 Гневно

  Това от ББС ли идва! Вах, завалла!

  Малинчо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK