Френски град ще преследва шумните мотористи със "звуков радар"

Френски град ще преследва шумните мотористи със "звуков радар"

© ReutersПредградие на Париж се подготвя за борба с мотористите, профучаващи с рев на двигателите през жилищни квартали, като инсталира "звукови радари". Новата система, която се инсталира, опитва да разпознава шумните мотори, да определя къде се намират и автоматично да налага глоби на собствениците им, разказва "Ройтерс".


Ако тестът успее, ситуациите, които дразнят жителите и стряскат възрастни и деца по улиците, може да отидат в миналото.


Кметът на Вилньов льо Роа, близо до столичното летище "Орли", нарича устройството "радар за шум". То е монтирано на улични стълбове и ще бъде активирано, щом властите издадат съответното разрешително. Апаратите ще бъдат свързани с полицейските камери и би трябвало, без да се чака човешка намеса, да разпознават мотора и веднага да пускат наказателен фиш.
Кметът Диде Гонсалес ръководи Bruitparif - агенция за борба със "замърсяващия шум", и смята, че той действа върху здравето подобно на пасивното пушене.


Френски град ще преследва шумните мотористи със "звуков радар"

© Reuters

Проекторешението, което се очаква да бъде гласувано през есента, ще позволи на общинските власти да експериментират с подобни системи. Франция има закон за пределните нива на шума от превозни средства, но прилагането му е трудно, тъй като то зависи от умението на полицията да установява конкретните нарушители.


"Нямаме нищо против собствениците на "Ферари" или "Харли Дейвидсън", но някои от тях обичат да демонстрират мощта им за неудоволствие на жителите", казва Реми Журдан от кметството във Вилньов.


"Звуковият радар" е разработен от Bruitparif, има 4 микрофона за измерване на децибелите 10 пъти в секунда и може да установи конкретно от кое място идва силният шум. Освен това устройството е способно да "начертае" звукова диря на движещ се мотор или мощна кола. "Благодарение на него няма как да оспорват кой точно е създал шума", твърди кметът Гонсалес.


Почти 40 такива устройства работят от няколко месеца близо до популярни барове в Париж, а още 17 се монтират на големи строежи, допълва Фани Митлицки от Bruitparif.


Компанията вече има инсталиран един от "звуковите радари" за проследяване на източника на шум в Сен Форже край Париж - място, популярно сред мотоциклетистите, разказва "Ройтерс". Още два радара ще бъдат монтирани през септември в централната част на Париж.


Засега системата само се тества и не се използва за налагане на глоби. Общината във Вилньов е в контакт с транспортното министерство, за да може да я активира веднага щом бъдат приети съответните регулации. Плановете на правителството са тестовете да продължат 2 години и през това време ще се провери доколко ефективна е технологията, както и кои са нивата на шум, над които глобите да се налагат автоматично.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK