На кино с вечеря в Сан Себастиан

Кадърът е от предходно издание на фестивала.

© Asscoiated Press

Кадърът е от предходно издание на фестивала.



Кулинарно кино" (Culinary Zinema) e частта от кинофестивала в Сан Себастиан (20-28 септември), съчетаваща киното и кулинарията. Тази година буквално. Седем от деветте игрални филма ще бъдат придружени от тематични вечери, които ще се проведат от 21 до 27 септември в Баския кулинарен център. Повече за него четете тук.


Японският режисьор Йошихиру Фукагава ще представи на Европа филма си Sora no restaurant за фермер, който след среща с готвач решава заедно с приятелите си да отвори ресторант само за един ден, като сервират храна, приготвена само с местни продукти с нисковъглероден отпечатък.


Другата японска продукция е дебютният филм на Такаши Ватанабе Le chocolat de H. Филмът следва известен сладкар, който въпреки големия си успех продължава да обикаля Япония и Еквадор в търсене на нови рецепти.




Филмът The Wandering Chef ("Скитащия готвач") на Парк Хе-Рюнг, следва известния готвач Джихо Им, който пътува из цялата страна, за да намери съставки с лечебни свойства.


Марико Бобрик e създател на късометражни филми. Първият й игрален филм The taste of Pho е за виетнамски готвач, живеещ във Варшава, където се опитва да се впише в европейската култура, която дъщеря му вече е приела като своя.


Първият игрален филм на Майкъл Лей, Un sabor de cielo ("С вкус на небе") проследява съдбите на двама боливийски студенти в известен ресторант.


Алфред Оливери ще представи La leyenda de Don Julio: corazón & hueso ("Легендата за дон Хулио: Месо и кости"). В него се разказва за семейство, което превръща ястия, приготвени по традиционнен начин на скара, в успешен ресторантски бизнес.


В Cocinar belleza ("Да готвиш красота") Серхио Пиера се опитва да отговори на въпроса дали може ароматът да бъде красив. Дебатът се ръководи от публициста Тони Сегара и готвача Дакоста и въпросът е поставен пред група артисти.


В Bittor Arginzoniz. Vivir en el silencio ("Битор Аргинсонис. Да живееш в тишина") Иняки Артета разглежда по-отблизо личността на самоук кулинар, който превръща ресторанта си един от най-добрите в света.


И за финал в Gazta журналистът Микел Уретабикая, автор на El secreto de Urdaneta, следва следите на сиренето идиасабал в планинските вериги Урбия, Аралар и Горбея. Сиренето се приготвя от овче мляко и е характерно за страната на баските и Навара.


В програмата са включени и късометражни филми - Zer jan hura izan на Игор Арабаолаза (с мненията на различни поколения готвачи за това колко е важен производителят на храна), спечелилите конкурса за таланти "Неспресо" в Испания: La receta de la vida ("Рецептата на живота") (Марта Лопес и Едуардо Пейро), Huele a ti ("Мирише като теб") (Марк Вадило и Марван Сабри) и Nouvelle Cuisine (Хосе Прада и Виктория Фреснеда).

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1642 Неутрално

    а бе една масна банишка ше та нарани по дубре от кое да е кину ...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK